Transparența produce încredere, încredere în procesul democratic, în funcționalitatea instituțiilor și în alegerile pe care le facem noi, cetățenii. De aceea, Fundația Median Research Centre (MRC) și OpenPolitics.ro lansează o aplicație online menită să ajute cetățenii țării să realizeze și evalueze cât mai limpede activitatea aleșilor din Parlamentul României, cel mai important for politic al țării.
Proiectul Parlament Transparent se concentrează pe trei dimensiuni:
De ce este necesară o astfel de aplicație? Pentru că:
Astfel, unul dintre scopurile proiectului este de a crește nivelul de cunoștințe și înțelegere al cetățenilor cu privire la activitatea partidelor parlamentare și a deputaților, sporind, pe termen lung, șansele responsabilizării aleșilor și ale unei decizii de vot informate.
Un alt scop este de a facilita monitorizarea procesului legislativ pe subiecte majore de politici publice de către cetățenii și organizații non-guvernamentale interesate.
În plus, prin intermediul aplicației, jurnaliștii au acces direct la toate legile adoptate tacit în Parlament, la cele mai recente migrări politice, precum și la inițiativele legislative controversate și voturile controversate din Camera Deputaților.
Un asemenea de proiect, deși o noutate în România, este un instrument uzual, apreciat în multe democrații care mizează pe dreptul cetățenilor de a fi informați și de a trage la răspundere pe aleși. Astfel de proiecte sunt populare în lume, din Noua Zeelandă (TheyWorkForYou.co.nz) până în Danemarca (WhoVotesWhat), Franța (NosDeputes.fr), Albania (I vote!) sau Kenya (Eye on Kenyan Parliament).
Parlament Transparent se concentrează asupra Camerei Deputaților în principal din cauza absenței votului electronic de la Senat pentru cea mai mare parte a anului 2013. În măsura obținerii resurselor necesare, Fundatia MRC va incerca lansarea unei aplicații identice pentru Senat și senatori. În momentul de față, aplicația prezintă informații referitoare la procesul legislativ din Senat doar în cazul traseului urmat de propunerile legislative și proiectele de lege.
Datele incluse in aplicatie au fost preluate de pe site-ul Camerei Deputaților. Alte date incluse au fost cele de pe site-ul Autorității Electorale Permanente respectiv din proiectul Verifică Integritatea al României Curate.
[i]Procesul legislativ e traseul pe care îl parcurg propunerile legislative și proiectele de lege de la inițiere, continuând cu examinarea în comisiile de specialitate ale celor două camere ale Parlamentului, dezbaterea și votul în camera de reflecție, respectiv în camera decizională.
Cum funcționează? Evoluții legislative Monitorizează-ți deputatul! Grupuri parlamentare Descarcă datele