Monitorizează-ți deputatul!

Această secțiune este formată din subpagini dedicate fiecărui deputat. Utilizatorii pot identifica deputatul care îi reprezintă sau de care sunt interesați căutând după nume, adresă, domeniu de politici publici (de care deputatul se preocupă cel mai mult) sau contracte cu statul.

Fiecare pagină de deputat cuprinde informații despre afilierea politică, comisiile parlamentare din care face sau a făcut partedeputatul, experiența parlamentară, declarația de avere din prima sesiune a actualei legislaturi precum și eventuale probleme de integritate[i].

Prezentăm, de asemenea, informații statistice asupra activității individuale: prezența la vot, gradul de loialitate față de propriul grup parlamentar și față de guvern, numărul de luări de cuvânt, inițiative legislative (total, respectiv numărul celor devenite legi), numărul de întrebări și interpelări parlamentare (total și legate de probleme din județul său). Toate acestea sunt însoțite de documentul respectiv sau de informații asupra poziției partidului, respectiv a guvernului în cazul fiecărui vot final.

Utilizatorii pot compara activitatea fiecărui deputat cu a altui deputat (folosind o serie de criterii prestabilite explicate mai jos) precum și similaritatea la vot cu toți membrii Camerei. Subpaginile deputaților includ ilustrații graficeale frecvenței activităților parlamentare (timeline) respectiv ale conținutului acestora (word cloud bazat pe cuvintele care apar cel mai frecvent în inițiativele legislative și întrebările și interpelările parlamentare depuse de către aceștia).

Pagina fiecărui deputat conține și informații de contact precum: adresa biroului parlamentar, adrese oficiale de email, blog și sit personal, precum și adresele conturilor de media sociale (Facebook și Twitter) acolo unde acestea există.

Numerele asociate activității deputaților nu trebuie fetișizate. Acestea sunt indicatori ai implicării deputatului în activitatea de legiferare, deliberare, control parlamentar sau reprezentarea intereselor locale. Însă factori precum statutul și responsabilitățile deputatului în cadrul partidului, Camerei, guvernului, experiența și influența sa parlamentară ori apartenența la majoritatea parlamentară afectază atât oportunitățile de implicare în aceste activități câtși gradul lor de eficiență. Tocmai de aceea funcția de compararea activității deputaților poate fi utilizată doar pe baza unor criterii prestabilite. Astfel, pot fi comparați doar deputați cu același număr de mandate parlamentare, cu funcții similare (ex.: președinte de comisie parlamentară, membru al biroului permanent etc), deputați din același județ sau din același grup parlamentar.

Totodată, există un număr de limitări inerente reutilizării datelor oficiale oferite de către situl Camerei Deputaților. Pe de o parte, media și organizații non-guvernamentale au observat că numărul de deputați prezenți la ședințe este uneori mai mic decât cel declarat în rapoartele oficiale ale comisiile parlamentare. Pe de altă parte, OpenParlament nu conține informații despre munca din teritoriu (ex.: audiențe din colegiu) a deputaților sau despre numărul de intervenții pe care aceștia le au în cadrul dezbaterilor din comisii. Am dori să includem aceste informații în viitor, dar pentru aceasta este nevoie de cooperarea deputaților, respectiv ca rapoartele comisiilor parlamentare să consemneze consecvent și constant intervențiile fiecărui membru al comisiei.

[i]E vorba de contracte cu statul, probleme legate de incompatibilitate sau scandaluri de corupție. Acestea au fost preluate de pe situl verificaintegritatea.romaniacurata.ro 

Cum funcționează? Evoluții legislative Grupuri parlamentare Descarcă datele