27 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016 (PL-x 450/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache A sosit raportul la punctul 1. Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016; este vorba de PL-x 450/2020; are caracter organic; procedură de urgenţă; avem şi 4 amendamente respinse. O rog pe colega mea de la Comisia juridică, doamna deputat Aida Căruceru, să ne prezinte raportul.

Aida-Cristina Căruceru În temeiul dispoziţiilor art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în 2016. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsurile fiind instituite prin derogare de la unele prevederi ale Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru buna organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare. Membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Începem dezbaterile generale. Dacă din partea colegilor, grupurilor parlamentare, doreşte cineva să intervină la dezbateri generale? Nu doriţi, nu? Bun. Avem 4 amendamente respinse. Da, domnul Andronache, doriţi să...? La amendamente respinse. Mulţumesc. Avem primul amendament la art. 1. Doriţi să interveniţi? Da, vă rog, domnul Andronache, Grupul PNL, aveţi două minute.

Gabriel Andronache Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Amendamentul Grupului parlamentar al PNL se referă la menţinerea în vigoare a dispoziţiilor actualei legi care reglementează alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în sensul în care data alegerilor să fie stabilită de Guvernul României. Această variantă legislativă aflată în vigoare este cea conformă şi principiilor morale. Nu credem că este normal ca Parlamentul să stabilească atunci când doreşte data alegerilor, având în vedere faptul că poate să prelungească sine die acest mandat. De altfel, această intenţie este străvezie din expunerea de motive. Dacă citim cu atenţie expunerea de motive vom vedea că, practic, iniţiatorii proiectului de lege vizează prelungirea mandatului parlamentar până în primăvara anului viitor. Din această perspectivă, noi considerăm că este necesară menţinerea actualei reglementări în vigoare, sens în care am făcut o propunere de modificare a proiectului adoptat de Senat, în sensul în care, la alin. (1) se precizează clar că data alegerilor este stabilită de Guvern. Dacă acest amendament de la alin. (1) ar fi acceptat, bineînţeles, trebuie adoptat şi amendamentul de la alin. (2), care prevede, de asemenea, procedurile pe care le reglementează Guvernul în cadrul perioadei electorale. Vă mulţumesc. Şi vă adresez rugămintea de a supune votului acest amendament.

Florin Iordache Da. Am şi eu o intervenţie la acest subiect. (Coboară la tribună.) Stimaţi colegi, Vă reamintesc că în anul 2004, tot prin lege - este vorba de Legea nr. 370 - a fost stabilită data alegerilor la 30 noiembrie, tot prin lege. Din 2004 încoace... (Vociferări.) Din 2004 încoace... ascultaţi-mă, ca să înţelegeţi. Din 2004 încoace, de fiecare dată, Parlamentul, prin lege, a delegat atribuţia lui Guvernului, să stabilească data alegerilor. Ţinând cont că acest an, da, anul 2020, este un an delicat din punct de vedere medical, social, economic şi aşa mai departe, aşa cum am făcut în cazul legii care vizează alegerile locale, că prin lege - şi, repet, a existat o largă majoritate aici, când prin lege am stabilit data alegerilor locale, tot aşa, prin lege, şi îi invit pe colegii mei de la PNL să... Că noi n-am spus că le ducem în martie, dar dacă în luna decembrie va exista un grad mare de infectare a populaţiei, dacă nu vor exista nişte condiţii să organizăm alegerile, că trebuie organizate alegerile pentru că aşa vrea nu ştiu cine de la Guvern, nu. Eu cred că o astfel de iniţiativă este o iniţiativă bună. Colegii mei din PSD, fără îndoială, o vor susţine. Şi data alegerilor, repet, stabilită prin lege - şi aici dăm posibilitatea fie Guvernului să iniţieze un proiect de lege, fie Parlamentului, prin majorităţile care există în Parlament, să stabilească data. Cred că este mult mai bine decât să lăsăm unei singure entităţi, este vorba de Guvern, ca printr-o hotărâre de Guvern să stabilească data alegerilor. (Revine la prezidiu.) Invit liderii Grupurilor parlamentare să precizeze poziţia, pentru că sunt obligat să supun votului amendamentul. Domnul Roman, Grupul PNL. Fără îndoială, veţi susţine amendamentul.

Florin-Claudiu Roman Da, domnule preşedinte, vom susţine acest amendament. Şi o să vă rog să-mi daţi voie să fac doar un scurt comentariu...

Florin Iordache Vă rog.

Florin-Claudiu Roman ... referitor la ceea ce aţi precizat dumneavoastră de la tribună. Sunt două lucruri total diferite. Avem o decizie a Curţii Constituţionale care se referă la stabilirea datei alegerilor locale. Aici discutăm despre alegeri parlamentare. Din punctul nostru de vedere, argumentele le-a prezentat colegul Andronache. Dar sunt şi alte argumente care ţin de un posibil conflict de interese, pentru că fiecare parlamentar îşi va dori, cu siguranţă, să aibă un mandat prelungit. Or, în această situaţie nu este normal ca noi, ca parlamentari, să ne dăm o lege prin care să ne prelungim mandatele, să ne punem iar deasupra altor categorii, că aşa vrem noi. Pentru că atunci altfel vom fi percepuţi de opinia publică. E o lege pe care o dăm în interesul nostru, că vrem, că nu vrem, şi, atunci, cel mai corect ar fi - ca să eliminăm aceste discuţii - ca acela care stabileşte data alegerilor parlamentare să fie un arbitru neutru, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, cu o excepţie, şi anume Guvernul României. Grupul Partidului Naţional Liberal va vota pentru acest amendament.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Grupul PSD, domnul Simonis. Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD va vota împotriva acestui amendament.

Florin Iordache Domnul Moşteanu, Grupul USR. Vă rog.

Liviu-Ionuţ Moşteanu Grupul USR susţine amendamentul.

Florin Iordache UDMR?

Zacharie Benedek Mulţumesc, domnule preşedinte. Având în vedere că deja am votat, în Parlament, Legea alegerilor locale, care a fost votată cu 85%, şi zic eu că este o lege bună, Grupul UDRM nu va susţine acest amendament. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Grupul PRO... nu intervine, Grupul PMP nu intervine. Bun. Să înceapă votul, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Rog colegii care sunt în sală şi nu au posibilitatea să voteze să vină la microfon şi să anunţe numele şi cum votează. Vă rog. Rog liderii de grup să anunţe acei colegi care trebuie sunaţi.

Victor Paul Dobre Victor Paul Dobre, deputat al PNL - votez pentru.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai departe, vă rog.

Vasile Cîtea Vasile Cîtea, deputat al PSD - votez împotrivă.

Sorin-Dan Moldovan Moldovan Sorin, deputat al PNL - votez pentru amendament.

Vasile Varga Vasile Varga, deputat al PNL - votez pentru acest amendament.

Matei Suciu Matei Suciu, deputat al PSD - votez împotriva acestui amendament.

Tudor Rareş Pop Tudor Pop, deputat al USR - votez pentru.

Daniela Oteşanu Daniela Oteşanu, deputat al PSD - vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Alt coleg.

József-György Kulcsár-Terza Kulcsár-Terza József, UDMR - împotrivă.

Florin-Claudiu Roman Florin Roman, deputat al PNL - vot pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt colegi în sală? Nu. Începem cu cei care s-au înscris, din ţară. Este vorba de Biro Zsolt. Vă rog, faceţi legătura. Se pregăteşte...

Zsolt-Istvan Biro Bună ziua, domnule preşedinte! Am avut probleme de conexiune, dar între timp am reuşit să votez pe tabletă - împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul preşedinte Tîlvăr. Vă rog.

Angel Tîlvăr Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotrivă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Vot pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Seidler, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Vot pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Birchall. Doamna deputat Birchall, vă rog. Mergem la următorul. Doamna deputat Adriana-Doina Pană.

Adriana-Doina Pană Mă auziţi, domnule preşedinte?

Florin Iordache Vă aud.

Adriana-Doina Pană Doina Pană - vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Birchall. Mai departe, văd că nu se poate conecta. Domnul Valeriu Steriu.

Valeriu-Andrei Steriu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă. Steriu Valeriu.

Florin Iordache Mulţumesc. Florinel Stancu.

Florinel Stancu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc.

Florinel Stancu Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Botez. Domnul deputat Petreţchi.

Nicolae-Miroslav Petreţchi Bună ziua, domnule preşedinte de şedinţă! Votez împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Antal.

István-János Antal Domnule preşedinte de şedinţă, Antal István, deputat de Constanţa - votez împotrivă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Răzvan Rotaru.

Răzvan-Ilie Rotaru Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotrivă.

Florin Iordache Doamna Prună.

Cristina-Mădălina Prună Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este pentru.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul preşedinte Barna. Vă rog.

Ilie Dan Barna Bună ziua! Vot pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Roman Ioan Sorin.

Ioan Sorin Roman Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Bogdan Huţucă.

Bogdan-Iulian Huţucă Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Florin Iordache Marius Bota. Marius Sorin Bota.

Marius Sorin-Ovidiu Bota Vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Ciocan Dan.

Dan Ciocan Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Cojocaru Petru-Bogdan.

Petru-Bogdan Cojocaru Bună ziua, domnule preşedinte! Bogdan Cojocaru, deputat de Iaşi - vot împotrivă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Marius Iancu.

Marius-Ionel Iancu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc, Marius! Elvira Şarapatin.

Elvira Şarapatin Bună ziua! Votez împotriva acestui amendament, domnule preşedinte.

Florin Iordache Mulţumesc. Ion Cupă.

Ion Cupă Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru amendament.

Florin Iordache Mulţumesc. Mihai-Cătălin Botez.

Mihai-Cătălin Botez Mihai Botez - vot pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Iulian Bulai.

Iulian Bulai Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru.

Florin Iordache Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu Vot împotriva amendamentului.

Florin Iordache Mulţumesc. Ion Stelian. Ion Stelian.

Stelian-Cristian Ion Votez pentru. Stelian Ion - votez pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc.

Petre Cioabă Alo!

Florin Iordache Domnul...

Petre Cioabă Alo! Bună ziua!

Florin Iordache Da, vă rog.

Petre Cioabă Domnule preşedinte, Vot împotrivă. Cioabă sunt.

Florin Iordache Da, vot împotrivă. Mulţumesc. Domnul Nicolicea. Şi faceţi legătura cu doamna Săftoiu. Doamna Adriana Săftoiu. Vă rog, faceţi legătura.

Ana Adriana Săftoiu Alo!

Florin Iordache Da, doamnă.

Ana Adriana Săftoiu Bună ziua! Deci votez pentru. Şi, în rest, la toate voturile votez conform Grupului PNL. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Mai departe. Mai avem un singur... Domnul Nicolicea, vă rog, sunteţi în sală.

Eugen Nicolicea Vot împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Şi ultimul, Alin Văcaru.

Alin Vasile Văcaru Bună ziua, domnule preşedinte! Am şi eu o rugăminte la dumneavoastră. Colegii mei, Oana Vlăducă, domnul Spânu, domnul Mihai Niţă şi domnul Cătălin Nechifor, nu pot să voteze, nu le merge tableta.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Petru... Mai avem 3. Oricum, scorul e terminat. Petru Movilă, vă rog.

Petru Movilă Da, domnule preşedinte. Petru Movilă. Vot pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Marian Ţachianu?

Marian Ţachianu Vot împotrivă, domnule preşedinte.

Florin Iordache Gabriel Petrea?

Gabriel Petrea Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Şi Ana Birchall.

Ana Birchall Vot pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Voturi pentru - 75; 130 de voturi împotrivă; 4 abţineri. Amendamentul nu a trecut. Mulţumesc. Cel de-al doilea amendament dacă se susţine? Nu. Cel de-al treilea amendament este amendamentul PNL, cu alin. (2), pentru că nu a fost acceptat alin. (1), bănuiesc că nu se mai susţine. Nu. Şi ultimul, la art. 4, cu alineatele respective, dacă se susţine? Nu se susţine. Mulţumesc. Rămâne la votul final. Pe procedură, domnul... Nu mai interveniţi? Mulţumesc. Mergem mai departe.