10 aprilie 2019 – Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Eugen Nicolicea Bună dimineaţa! Întâi voi citi lista cu deputaţii care au depus în scris declaraţiile politice. Grupul PSD: Costel Lupaşcu, Aida-Cristina Căruceru, Corneliu Ştefan, Neculai Iftimie, Cristina Burciu, Viorel Stan, Elena Hărătău, Alexandra Presură, Nicu Niţă, Mihai Weber, Natalia-Elena Intotero, Laurenţiu Nistor, Ciprian-Constantin Şerban, Claudiu-Augustin Ilişanu, Răzvan-Ilie Rotaru, Marius-Constantin Budăi, Georgeta-Carmen Holban, Mihăiţă Găină, Daniela Oteşanu, Angel Tîlvăr, Eliza-Mădălina Peţa-Ştefănescu, Alina-Elena Tănăsescu, Liviu-Ioan Balint, Luminiţa-Maria Jivan. Din partea Grupului PNL au depus declaraţii în scris: Raluca Turcan, Angelica Fădor, Viorica Cherecheş, Vasile-Florin Stamatian, Sorin-Ioan Bumb, Dumitru Oprea, Nicolae Giugea, Ioan Balan, Claudiu-Vasile Răcuci, Marilen-Gabriel Pirtea, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, Aurel-Robert Boroianu, Florica Cherecheş, Antoneta Ioniţă. Din partea Grupului PMP au depus declaraţii în scris: Adrian-Mihăiţă Todoran, Cătălin Cristache, Constantin Codreanu, Eugen Tomac. Voi începe să dau cuvântul, ţinând cont de repartizarea timpilor - jumătate pentru putere, jumătate pentru cei care nu sunt la putere. Voi începe cu grupurile mici, din partea opoziţiei şi, evident, cu doamnele, dacă este posibil. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Domnul Ganţ? Nu este. Grupul neafiliaţilor. Doamna Oana-Mioara Bîzgan? Nu este. Doamna Mihaela Huncă? Nu este. Domnul Mircea Marius Banias? Nu este. Domnul Ion Spânu? Nu este. Grupul parlamentar al USR. Doamna Cristina-Ionela Iurişniţi? Nu este. Domnul Nicolae-Daniel Popescu? Nu este. Grupul parlamentar al PMP. Domnul Petru Movilă? Nu este. Domnul Ionuţ Simionca? Nu este. Domnul Corneliu Bichineţ. Vă rog frumos să luaţi cuvântul.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Pe 8 aprilie, în toate judeţele ţării, dar şi la Bucureşti, oficialităţile au marcat Ziua internaţională a romilor. Şi în judeţul Vaslui s-au organizat două acţiuni de amploare - la Biblioteca "Nicolae Milescu Spătarul", un simpozion pe tema "Romii în literatură", iar consiliul judeţean a dat viaţă unui spectacol cu formaţii de romi din judeţul Vaslui şi din afara judeţului, în centrul civic al municipiului Vaslui. De asemenea, luni am putut asculta cu toţii două alocuţiuni alor doi colegi romi, deputaţi în Parlamentul României, care, la modul teoretic, aşa, festivist, dar bine articulat, au prezentat câteva opinii vizavi de situaţia romilor din România. În ce mă priveşte, am participat la acţiunile din judeţul Vaslui şi am putut sta de vorbă cu destui lideri ai romilor, dar mai ales cu cetăţeni simpli din această etnie care, cu umorul specific, cu un soi de amară autopersiflare, mi-au prezentat câteva proverbe pe care nu prea le ştiam. Un soi de prejudecăţi izvorâte din convieţuirea romilor cu românii în ţara noastră. Unul din aceste proverbe ar fi: "Nici răchita nu-i ca pomul, nici romul nu-i ca omul". Eu nu folosesc niciodată cuvântul "ţigan" şi de aceea am să-l evit şi în această expunere, pentru că operez cu termenul de "rom". În această zicere este vorba de o prejudecată. E vorba de diferenţele ce vin din limbaj, din atitudine şi comportament ale romilor, diferite faţă de comportamentul populaţiei majoritare. Sigur, aici nu se poate generaliza, şi rolul şcolii se impune şi mai mult de aici încolo, încât, pentru liderii romilor, este foarte important ca ei să-i determine pe toţi copiii romi să intre la şcoală. Alt proverb: "Romul miroase şi-n farmacie". Nu-l mai auzisem niciodată, absolut niciodată! Asta presupune că oamenii au simţit că etnia aceasta, o parte din ea, are probleme cu apa şi săpunul şi n-ar fi rău ca spălatul să fie o obişnuinţă, şi să nu se întâmple la prima ploaie.

Eugen Nicolicea Vă rog să limitaţi.

Corneliu Bichineţ Al treilea proverb: "Un român printre... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea Mă scuzaţi! Computerul v-a limitat la trei minute. Vă rog să mai acordaţi 30 de secunde pentru a încheia.

Corneliu Bichineţ Şi eu v-am aşteptat pe dumneavoastră 10 minute!

Eugen Nicolicea Proporţional se întâmplă. 30 de secunde.

Corneliu Bichineţ Oricum n-o să mai auziţi proverbele acestea niciodată, pentru că nu le ştiam nici eu. "Un român printre romani trăieşte şi 100 de ani. Un roman printre români e ca mâţa printre câini". Şi ultimul: "N-ai să vezi cuc clocind şi rom muncind". Sigur că acestea sunt de discutat, nu poţi generaliza, însă te poţi gândi că ele izvorăsc din înţelepciunea şi trăirea unui popor. Vă mulţumesc. Corneliu Bichineţ, PMP, Vaslui.

Eugen Nicolicea Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al USR nu este nimeni. Din partea Grupului parlamentar al PNL, doamna Tudoriţa Lungu. (Vociferări.) Poftim? Deci am anunţat, dar probabil că nu eraţi aici, că, din respect pentru doamne, începem cu ele, la fiecare grup. Sunteţi pe primul loc, doar că am dat prioritate doamnelor. Mulţumesc.

Tudoriţa Lungu Nu era neapărat necesar, dar, mă rog. "Guvernul, repetent la investiţii publice, dar premiant la şedinţe foto". Doamnelor şi domnilor, Stimaţi colegi, Dacă peste ani, cineva ar avea curiozitatea să răsfoiască presa de astăzi, să privească fotografiile ori imaginile difuzate de televiziuni, ar putea exclama: România, un imens şantier! O ţară în care se semnează contracte, se fac vizite pe şantiere, se taie panglici. Privitorului nu i-ar fi greu să-i observe şi pe oamenii politici locali, îngrămădiţi în spatele şefului de la Bucureşti, atenţi să fie şi ei prinşi în cadru. Cel care ar cerceta viaţa economică şi politică de astăzi ar trebui să privească dincolo de aceste imagini pentru a-şi da seama de adevăr. În realitate, totul este imagine şi manipulare marca PSD. PNDL, acest plan triumfalist, al cărui principal scop a fost ţinerea sub papuc a primarilor PSD şi şantajarea celor din opoziţie, începe să devină nefuncţional, pentru că nu mai sunt bani. Pentru că efectele negative ale O.U.G. nr. 114 au început să se vadă, iar, în primele trei luni, România a pierdut miliarde de euro. Principalele companii de stat înregistrează pierderi, jucătorii din sectorul energetic încă nu şi-au alcătuit bugetele, băncile şi-au recalibrat politicile de finanţare, costurile suplimentare sunt suportate tot de români, iar principalii actori din sectorul IT anunţă că nu vor mai participa la licitaţiile pentru implementarea tehnologiei 5G şi, în plus, vor scumpi tarifele. Pe scurt, asta înseamnă mai puţini bani încasaţi la bugetul statului. Aţi spus "Îndrăzneşte să crezi în România!". Ei bine, eu îndrăznesc să cred că aţi premeditat toată această stare şi de aceea v-aţi grăbit, în a doua jumătate a anului trecut, să organizaţi şedinţe foto la semnarea contractelor. Astăzi, majoritatea contractelor sunt sistate, inoperabile, pentru că, în special, preţul materiilor prime a crescut, iar antreprenorii nu pot aduce bani de acasă. Ştiaţi că se va ajunge aici, de aceea v-aţi gândit să furaţi startul. Stimaţi colegi, Eu vin din Bacău. În repetate rânduri am atras atenţia cu privire la gradul avansat de degradare al podului de peste râul Trotuş, în oraşul Oneşti. Aceasta este singura cale de legătură cu partea de sud a Ardealului, iar podul a ajuns un adevărat pericol, o catastrofă putându-se întâmpla oricând. În toamna lui 2018, fotografi, cameramani, oficiali, cu toţii asistau la semnarea contractului de execuţie. Astăzi aflăm că preţul, mai mare cu 25-30%, îl determină pe constructor să amâne începerea lucrărilor. Acesta nu este un caz singular. Sunt zeci, sute de obiective de investiţii care sunt sistate, pentru că preţurile au crescut. Va acoperi Guvernul diferenţele de preţ? Greu de crezut. Acestea vor fi suportate de comunităţile locale, iar banii vor fi luaţi de la alte proiecte de investiţii. Spuneam că vin din Bacău, judeţul în care, în mai puţin de 10 luni, nu mai puţin de 12... ((Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea Vă rog să mai acordaţi 30 de secunde pentru a încheia.

Tudoriţa Lungu Spuneam că vin din Bacău, judeţul în care, în mai puţin de 10 luni, nu mai puţin de 12 miniştri au vizitat şantiere şi au făcut fotografii. Astăzi, pe aceste şantiere este, în continuare, linişte. Şi, pentru că tot vorbim de linişte, acest Guvern ar putea să aibă decenţa să vorbească mai puţin şi să facă mai mult. Dacă mai poate. Dacă nu, să plece acasă! Vă mulţumesc. Tudoriţa Lungu, deputat al PNL, Bacău.

Eugen Nicolicea La prima rundă, din partea opoziţiei au vorbit doi parlamentari. Trecem la Grupul PSD. Doamna Camelia Gavrilă. Doamnele care se află în sală, am rugămintea să apese pe buton, pentru a le identifica, întrucât nu pot să văd suficient de departe.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor, Stimaţi colegi, Declaraţia politică de astăzi se referă la programele sociale, la alocaţiile adecvate şi la bursele motivante - condiţii importante, esenţiale şi soluţii pentru o educaţie incluzivă, pentru că acestea înseamnă efecte favorabile şi implicaţii în plan educaţional, creşteri semnificative pe care le-am văzut în anul 2019 la bugetul educaţiei şi creşterea alocaţiilor pentru copii, în complementaritate cu alte pachete şi măsuri educaţionale cu valoare socială. Toate conduc spre calitatea educaţiei, evitarea abandonului şcolar, o implicare sporită a familiilor în educaţia copiilor. De altfel, traseul educaţional al unui copil este marcat de influenţa familiei, de competenţa pedagogică şi ştiinţifică a dascălilor, a cadrelor didactice, de rolul grupului de prieteni, şi acestea, dacă adăugăm influenţe bugetare, un buget al Ministerului Educaţiei adecvat, alocaţii pentru copii, sunt stimulente care, evident, vor conduce la o nouă calitate a educaţiei. Semnalez creşterea alocaţiilor, de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii până la 2 ani, de la 200 la 300 de lei, cu prevederile în Legea bugetului şi, de asemenea, cu modificările legislative prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului. E important de subliniat că sunt şi alte măsuri şi alte proiecte interesante, de tipul: "Tichete pentru grădiniţă", "Masa caldă", "Bani de liceu", "Bursa bani de liceu", "Bursa profesională", "Rechizite şcolare" şi "Rechizite şcolare, şanse egale la educaţie" - sunt două programe diferite - unele cu finanţare naţională, unele cu finanţare europeană. Toate acestea, cumulate, înseamnă, aşa cum spuneam, condiţii optime şi şanse egale la un învăţământ de calitate, rezultate semnificative, o preocupare a Guvernului PSD pentru calitatea educaţiei, pentru inserţia copiilor în şcoală, iniţial, şi apoi a absolvenţilor în piaţa muncii. O educaţie modernă şi complexă presupune idealuri, valori şi principii importante, adaptate la nivelul tehnologic al secolului XXI, dar şi costuri necesare pentru aplicarea acestor strategii. Iar atenţia noastră merge, în continuare, şi spre educaţie, şi spre formare, şi spre evitarea abandonului, spre măsuri sociale, dar şi pe principiul acesta, respectând principiul incluziunii sociale, dar şi spre valorificarea performanţei în educaţie şi a unei educaţii sub semnul excelenţei, valori europene şi valori naţionale extrem de importante pentru copii, pentru elevi, pentru societatea românească. Mulţumesc. Deputat al PSD de Iaşi, Camelia Gavrilă.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Dau cuvântul domnului Daniel Olteanu, Grupul ALDE.

Daniel Olteanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Sper că nu reaua-voinţă şi sfidarea sunt explicaţiile pentru care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei -ANRE - refuză să răspundă unei interpelări care, peste două săptămâni, va împlini un an. Mi se pare incredibil modul în care o instituţie în subordinea Parlamentului tratează un parlamentar şi, prin asta, contribuabilii. Chiar dacă e vorba de o instituţie care bate recorduri după recorduri în ceea ce priveşte veniturile, aceste venituri uriaşe ar trebui să motiveze un angajat, cel puţin, să citească o interpelare de cinci pagini şi să răspundă punct cu punct, nu în doi peri. Motivul pentru care am adresat această interpelare referitoare la obligaţiile asumate de un operator în domeniul distribuţiei energiei electrice în zona Vaslui - vorbesc despre Delgaz Grid - este o chestiune de viaţă şi de moarte, cât timp există riscul confirmat nu doar pentru mici avarii, ci pentru un blocaj total, aşa cum s-a întâmplat atunci când municipiul Bârlad, inclusiv Spitalul Municipal, au rămas fără energie electrică zeci de ore. Dacă ANRE a sperat că, ignorând solicitarea mea, va ascunde gunoiul sub preş, s-a înşelat. Pentru că voi reaminti aici nişte realităţi chiar din rapoartele acestei instituţii, dinaintea interpelării. Astfel, Delgaz Grid deţinea valoarea maximă de 3,83 de întreruperi neplanificate pe an, în mediul urban, faţă de 1,54 de întreruperi pe an, în cazul Sucursalei de Distribuţiei a Energiei Electrice Transilvania Nord. În cazul Delgaz Grid, acestea ajungeau la peste 207 minute de întrerupere pe an, faţă de 93 de minute pentru Sucursala de Distribuţie Muntenia Nord. Progresul faţă de anul anterior pentru Delgaz Grid era unul nesemnificativ - 5 minute de întreruperi mai puţin. În mediul rural, dezastrul era şi mai mare - peste 620 de minute întreruperi neplanificate. Aproape la toate categoriile Delgaz Grid stă cel mai prost: număr de întreruperi pe an în mediul rural şi mediul urban; durata întreruperilor; progresele realizate într-un interval de patru ani. Şi mai reiau câteva date. În ceea ce priveşte retehnologizarea liniilor electrice de distribuţie, dacă şi-ar păstra ritmul menţionat în raportul de anul trecut, Delgaz Grid ar avea nevoie pentru liniile electrice aeriene de înaltă tensiune de 327 de ani, pentru cele de medie tensiune de 703 ani, pentru cele de joasă tensiune de 55 de ani. Asta, în condiţiile în care durata normată de viaţă a liniilor electrice aeriene e de 48 de ani. Nu în ultimul rând, dacă şi pentru posturile de transformare şi-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie de 200 de ani pentru a le retehnologiza, în condiţiile în care durata de viaţă normată este de 28 ani. Sper, stimaţi colegi, că rolul ANRE nu este de a ascunde gunoiul sub preş şi de a sfida un parlamentar, ci de a lua măsuri foarte dure, acolo unde se impun. (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea 30 de secunde pentru încheiere, vă rog.

Daniel Olteanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Realitatea pe care am prezentat-o inhibă nu doar intenţia oricărui investitor de a-şi deschide sau extinde afacerea în estul ţării, ci şi încercările românilor de a construi orice în zona aceea, ştiind la ce trebuie să se aştepte şi din partea operatorului de distribuţie a energiei electrice. Vă mulţumesc. Daniel Olteanu, deputat ALDE de Vaslui.

Eugen Nicolicea Mulţumesc. Lista Grupului ALDE a fost epuizată. Începem o nouă rundă cu reprezentanţii opoziţiei. Domnul Robert-Nicolae Turcescu? Nu este. Domnul Emil-Marius Paşcan. Vă rog să luaţi cuvântul.

Emil-Marius Paşcan Bună dimineaţa, distinşi colegi. Domnule preşedinte de şedinţă, Declaraţia mea politică se intitulează "Politicieni ai maghiarimii, luaţi aminte!". 16 parlamentari ai UDMR au iniţiat un proiect legislativ, care a fost recent adoptat tacit de Senatul României, prin care doresc crearea unor echipe de voluntari menite să asigure paza locală. Urmăresc, de fapt, subminarea autorităţii instituţiilor statului român în zonele controlate politic şi administrativ de UDMR. În acelaşi fel, de fapt, a fost constituită Garda Maghiară, într-un trecut de tragică amintire pentru români, ca organizaţie cu caracter fascist, destinată iniţial, exact, la fel, pazei locale, prin echipe de voluntari. Pretextul acestei propuneri legislative invocă numărul scăzut al poliţiştilor care ar impune înfiinţarea pazei civile comunale/locale prin consiliile locale. Aşadar, UDMR-iştilor nu le mai prieşte cadrul legal actual, care prevede paza cu efective de jandarmi, paza cu poliţişti locali, cu structuri specializate aflate în subordinea consiliilor judeţene, ori paza şi protecţia prin societăţi special autorizate în acest sens. Să vedem cum temperează alte state provocările şi obrăzniciile subminatoare ale politicienilor maghiarimii. Slovacia a interzis, recent, intonarea Imnului Ungariei pe teritoriul său, în baza unei noi legi adoptate de Parlament. Cei care vor face asta vor risca amenzi de până la 7.000 de euro, începând cu 15 mai. Intonarea Imnului ungar, în Slovacia, va fi permisă doar de faţă cu o delegaţie oficială a Ungariei. Aflăm, totodată, că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbăta trecută, să intre în Ucraina, unde dorea să participe la a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. I s-a interzis să intre în Ucraina şi s-a ales şi cu o interdicţie în paşaport pentru acces în această ţară până către finele anului. Aşadar, politicieni ai maghiarimii, luaţi aminte! Să nu vă mai aud că în România nu se respectă cu prisos drepturile minorităţilor! Iată cum vă tratează alte ţări şi nu aş vrea să recurg la predicţii, dar e doar începutul! Agresivitatea pretenţiilor neorevizioniste, subminarea etnocentristă, segregaţionistă, autonomistă la care recurgeţi în diverse state ale Uniunii Europene, şi nu numai, politica de radicalizare, tupeul şi obrăzniciile împotriva majorităţii şi a naţiunilor, sub pretextul nevoii de prezervare a identităţii etnice, nu mai prostesc, nu mai induc în eroare pe nimeni. Nu faceţi altceva decât să stârniţi o reacţie contrară, de aceeaşi factură şi forţă, din partea celor care-şi simt atacată şi şubrezită propria identitate, subminat propriul stat. România este încă, din fericire, o ţară tolerantă, îngăduitoare, prietenoasă, dar bunul-simţ şi răbdarea au propriile limite, aşa că încetaţi să le mai forţaţi, spre binele tuturor! Vă mulţumesc pentru atenţie. Deputat de Mureş, Marius Paşcan.

Eugen Nicolicea Mulţumesc. V-aţi încadrat exact în trei minute. Mulţumesc. Domnul Florin-Claudiu Roman, Grupul parlamentar al PNL.

Florin-Claudiu Roman Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a atras atenţia, în nenumărate rânduri, asupra faptului că, odată cu "marea revoluţie fiscală", bugetele administraţiilor locale sunt tăiate serios, şi PSDragnea a luat peste un miliard din bugetele primăriilor din România. Am venit cu mai multe soluţii în Parlament, am depus amendamente, printre care şi cel privind alocarea impozitului pe venit, în proporţie de 100% la nivel local. Dumneavoastră, care le ştiţi mult mai bine decât noi, cei din opoziţie, aţi refuzat să le validaţi prin vot, şi astăzi, practic, primăriile din ţară au ajuns în situaţia de a-şi urmări zilnic extrasul de cont, să vadă dacă au bani pentru plata salariilor. Mult trâmbiţatul Program Naţional de Dezvoltare Locală, cu care PSDragnea ademeneşte primarii, se află, în prezent, blocat. Motivul îl reprezintă lipsa soluţiilor concrete din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la diferenţele de costuri, între 25% şi 40%, dintre valoarea contractată şi creşterea preţului la carburanţi şi bitum. Practic, preţul bitumului, care reprezintă 60% din preţul asfaltului, a explodat în ultima perioadă, de la 1.200 de ei, cât era la semnarea contractului, ajungând acum la 2.600 de lei/tonă. În aceste condiţii, tot primăriile au de pătimit, deoarece câştigătorii licitaţiilor respective trimit somaţii pe bandă rulantă către primării, solicitând garanţii de acoperire a pierderilor, din bugetele locale sau, în caz contrar, anunţând rezilierea contractelor. Astfel, compensarea pierderilor pentru facilităţile acordate constructorilor la plata cu ora este insuficientă pentru deblocarea contractelor pe PNDL. Urmare a acestui blocaj, primăriile - cu bugetele, aşa cum am mai spus, oricum ciuntite de PSDragnea - vor fi puse în situaţia de a renunţa la contractele semnate triumfalist, cu foarte multe fotografii, de regulă, la sediul MDRAP. Îi atenţionez pe primari să nu creadă în poveştile cu zâne bune privitoare la acoperirea acestor diferenţe din Fondul de rezervă al Guvernului sau din Fondul de investiţii locale, pentru care, la ora actuală, nu avem nici măcar normele de aplicare. Acestea sunt doar alte promisiuni deşarte ale domnului Dragnea, care încearcă din nou să ademenească şi să păcălească primarii, aşa cum o face de fiecare dată când se apropie alegerile. Pentru PSDragnea nu contează faptul că primarii riscă să rămână cu lucrări nefinalizate sau cu acţiuni în instanţă din partea constructorilor. Soluţia era să se dea posibilitatea reactualizării contractelor cu noile preţuri, dar, ca de obicei, domnul Dragnea refuză să vină cu soluţii pentru deblocarea situaţiei, aruncând practic în aer toate investiţiile de la nivel local, deşi... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea Vă rog, 30 de secunde pentru încheiere.

Florin-Claudiu Roman Acest mod ineficient şi superficial de a guverna - al Guvernului PSD-ALDE - a generat cel mai mare blocaj pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală din ultimii ani. Vă mulţumesc. Roman Florin, deputat al PNL de Alba.

Eugen Nicolicea Dau cuvântul domnului Ovidiu Victor Ganţ, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Ovidiu Victor Ganţ Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Din nefericire, în ultima perioadă, în România, s-au înmulţit atacurile antisemite. În mod absolut condamnabil, o firmă din Prahova a utilizat odioasa lozincă "Arbeit macht frei!" - "Munca te eliberează!" - care se găsea la intrarea în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz, unde au fost ucişi peste 1.100.000 de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Altă firmă a publicat o reclamă mizerabilă, utilizând imaginea lui Adolf Hitler, cel mai mare criminal din istoria umanităţii, căruia i-au căzut victimă milioane de oameni. Nişte infractori au devastat cimitirul evreiesc din Huşi, distrugând peste 70 de monumente funerare şi casa mortuară. Cât de ticălos să fii să comiţi un asemenea gest?! Mai mult, s-a ajuns chiar la ameninţări scrise directe la adresa unor membri ai comunităţii evreieşti din România. Sunt doar câteva exemple de agresiuni antisemite comise recent în ţara noastră. Aceste acţiuni sunt calificate ca infracţiuni de legislaţia română în vigoare. În calitate de deputat al României, reprezentant al minorităţii germane, condamn cu hotărâre aceste fapte şi cer tuturor autorităţilor statului, politice şi judiciare, să ia atitudine fermă împotriva lor. Totodată, cer Ministerului Afacerilor Interne şi parchetului competent să rezolve cazurile cu celeritate, să identifice făptaşii şi să-i deferească de urgenţă justiţiei. Acest lucru trebuie să se întâmple pentru a stopa acest gen de infracţiuni pe care, din păcate, le cunoaştem din secolul trecut, atunci când în Germania nazistă, Italia fascistă, Ungaria hortistă, România naţional-legionară şi regimul Antonescu, sau în alte ţări cu regimuri similare, au reprezentat preludiul funest al unor crime oribile, pogromuri ale Holocaustului. Trebuie să luăm atitudine pentru a preîntâmpina repetarea istoriei. Solicit, totodată, Ministerului Educaţiei Naţionale să ia măsuri astfel încât studierea istoriei Holocaustului să se întâmple şi în fapt, nu numai la nivel de deziderat, conţinut în programa şcolară. Numai prin educaţie, respectiv coerciţie vom putea împiedica repetarea infracţiunilor cu tentă antisemită, asigurând o convieţuire interetnică şi interconfesională normală pentru o societate democratică, specifică unui stat civilizat din Europa. Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Dau cuvântul reprezentanţilor Grupului parlamentar al USR, doamna Cristina-Ionela Iurişniţi. Aşa cum am anunţat, începem întâi cu doamnele.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, În prezent, ştim cu toţii că România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung - lipsa colectării şi reciclării selective a deşeurilor. Să ne reamintim împreună câteva cifre. România este pe ultimul loc în Europa, în privinţa reciclării. Producem anual peste 5,8 milioane tone de deşeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deşeurile colectate. În plus, România şi-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtie, metal, sticle şi materiale plastice provenite din deşeuri menajere. Mai mult, România riscă sancţiuni enorme din partea Comisiei Europene - 200.000 de euro pe zi pentru absenţa colectării selective a deşeurilor. România este în pericol de infringement, ca urmare a ruşinosului procent de 3% la nivelul colectării selective, iar procentul asumat pentru 2020 fiind de 50%. Şi fiindcă totul porneşte de la educaţie, o societate responsabilă şi educată propune politici publice, în urma unei analize de nevoi. Este vital să educăm populaţia, să creştem gradul de informare şi de conştientizare, precum şi educarea cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor. Având în vedere cele menţionate, modificarea şi completarea Legii nr. 132/2010, o iniţiativă legislativă susţinută transpartinic de peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic, privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, tocmai a primit undă verde din partea comisiilor raportoare - Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru mediu. Un vot important pentru reglementarea colectării selective a deşeurilor în şcoli. Un pas înainte. Cadrul normativ va fi modificat, în sensul obligării autorităţilor locale sau operatorilor economici de a se asigura că la nivelul fiecărei unităţi şcolare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă. Iniţiativa legislativă va avea un dublu impact - pe de o parte, tinerele generaţii vor conştientiza, vor deprinde şi vor dezvolta gesturi reflexe şi atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar, pe de altă parte, autorităţile locale şi operatorii economici vor fi responsabilizaţi în respectarea angajamentelor asumate la nivel european. Propunerea legislativă prevede selectarea la sursă a deşeurilor. În fiecare sală de clasă, laborator, cabinet, bibliotecă sau sală de sport ar urma să existe aceste coşuri de gunoi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor, profesorilor, în vederea reciclării selective. Finalitatea unei astfel de măsuri va fi reprezentată de educarea tinerelor generaţii în sensul... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea 30 de secunde, pentru încheierea discursului.

Cristina-Ionela Iurişniţi Da. Mulţumesc. În ceea ce priveşte efortul bugetar, acesta este unul mic, raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege. Dacă s-ar investi, în medie, 1.000 de euro în fiecare unitate de învăţământ, în vederea achiziţionării de pubele necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproape 6 milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene. Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în şcolile din România va reprezenta o investiţie fundamentală în educaţia viitorului cetăţean responsabil, implicat civic şi educat pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii sale. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. Dau cuvântul doamnei Oana-Mioara Bîzgan-Gayral, neafiliaţi.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, În perioada 7-13 aprilie are loc Săptămâna Internaţională împotriva Hărţuirii Stradale. Evenimentul constituie şi pentru ţara noastră un prilej de conştientizare, analiză, planificare şi acţiune, în scopul diminuării fenomenului hărţuirii în toate formele sale. Hărţuirea stradală se manifestă prin fluierături, claxoane, atingeri sau adresări nepotrivite, cum ar fi: "Pisi, îmi dai numărul tău de telefon?" şi alte derivate ale acestora, pe care le auzim cu toţii atât de des, încât încep să ni se pară normale. Hărţuirea nu este flirt; ea se deosebeşte de acesta prin lipsa respectului şi, mai ales, a consimţământului. Datele recente reflectă atât amploarea acestei probleme, cât şi efectele ei nedorite. Un studiu efectuat la nivel mondial relevă că un procent de 50% dintre femei au fost hărţuite sexual pe stradă. 71% au declarat că au fost urmărite. 81,5% dintre victimele hărţuite sunt minore, aspect extrem de îngrijorător. La nivel european, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene raportează că atât femeile, dar mai ales bărbaţii europeni subestimează numărul cazurilor de hărţuire. Potrivit aceleiaşi instituţii, România este una dintre ţările cu cele mai mici procente de cazuri de hărţuire pe stradă, deşi o altă cercetare arată că 95% dintre femei au fost hărţuite pe stradă, 61% au fost hărţuite în mijloacele de transport în comun şi 58,6% dintre victime spun că nu le apără nimeni când sunt în pericol. Aşa cum ştiţi, am reuşit împreună să creăm un cadru legislativ care defineşte şi pedepseşte hărţuirea stradală, dar pentru a reduce cât mai mult şi chiar pentru a opri complet acest fenomen este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de înţelegere şi empatie pentru victime, dar mai ales de educaţie, pentru ca întreaga societate să înţeleagă că hărţuirea este o formă de violenţă şi trebuie sancţionată conform legii. Hărţuirea stradală este peste tot în jurul nostru, iar nesancţionarea ei poate duce - şi va duce - la forme foarte grave de violenţă, care se pot finaliza - şi s-au finalizat, multe dintre ele - în crime. De aceea, vă invit, dragi colege şi dragi colegi, să luăm atitudine, în această săptămână. Şi nu numai. Să ne uităm la cei din jur şi să vedem dacă nu cumva, prin acţiunile noastre, perpetuăm sau oprim acest comportament. Vă mulţumesc. Oana Bîzgan, deputat independent.

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. S-a terminat o rundă de 5 deputaţi din partea celor care nu sunt la putere. Urmează 5 parlamentari din partea puterii. Grupul ALDE şi-a epuizat vorbitorii. Din partea Grupului PSD, doamna Alina Teiş.

Alina Teiş Vă mulţumesc, domnule preşedinte. "Interesele din spatele unui referendum pe tema justiţiei". Anul acesta, pe 26 mai, ar urma să aibă loc referendumul pe justiţie. Un referendum controversat şi care atrage atenţia nu doar pe plan naţional, ci şi internaţional. Un referendum care va avea următoarele teme: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Partidul Social Democrat este de acord cu aceste teme şi cu acest referendum, mai ales că, până acum, partidul nu a fost niciodată împotriva luptei anticorupţie sau împotriva instituţiilor. Partidul Social Democrat a sprijinit instituţiile, atât legislativ, cât şi bugetar. Problema la acest referendum nu e tema, ci interesul din spatele lui. Vorbim de interesul unei persoane care are, în acest moment, frâiele ţării. Şi care vrea să profite de alegerile europarlamentare pentru a participa la campanie alături de Partidul Naţional Liberal. Motivul pentru care se insistă asupra acestui referendum şi asupra temei justiţiei din România este acela că se doreşte mutarea atenţiei de la alte probleme importante, cum ar fi: economia, veniturile românilor, deţinerea Preşedinţiei Consiliului European, educaţia, sănătatea sau modul în care trebuie apărată România în Parlamentul European. Deşi se tot spune că Partidul Social Democrat insistă asupra temei justiţiei, e clar că, în realitate, altul e cel care vrea ca acest subiect să ţină captată atenţia opiniei publice. Şi anume, preşedintele României este cel care îşi doreşte să intre în memoria electoratului ca cel care a schimbat ceva în justiţie. Şi, în acest fel, să obţină un vot favorabil lui şi partidului său. Lucru care nu reprezintă decât o tentativă grosolană de a manipula electoratul, de a-l face să creadă că votează pentru a avea o ţară mai democratică, în timp ce, de fapt, nu votează decât pentru ca un partid să fie la putere. Partidul Social Democrat nu are nimic împotriva acestui referendum. Numai că nu îşi doreşte ca rezultatele lui să fie asumate de cineva anume, iar prezenţa oamenilor la vot să vină, mai apoi, în ajutorul promovării unui partid. Îmi doresc ca procesul de vot pentru europarlamentare să nu fie tulburat. Iar dacă acest referendum va avea loc, îmi doresc ca românii să iasă la vot, dar să fie extrem de bine informaţi cu privire la lucrurile pe care le votează. Pentru ca nimeni să nu poată profita de prezenţa lor la urne. Vă mulţumesc. Deputat al PSD, Mehedinţi, Alina Teiş.

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. V-aţi încadrat în timpul alocat. Doamna Beatrice Tudor.

Beatrice Tudor Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Prin declaraţia mea politică de astăzi doresc să condamn atitudinea neprofesionistă şi politicianistă a procurorului general al României, Augustin Lazăr, care, în mijlocul unui scandal prin care era demascat ca agent şi instrument al regimului comunist, a anunţat, senin, finalizarea Dosarului Revoluţiei şi trimiterea în judecată. Dosarul Revoluţiei din 1989 este dosarul cu cea mai mare încărcătură politică din ultimii 30 de ani, reuşind să politizeze întreaga societate românească. Bineînţeles că adevărul trebuie să iasă la suprafaţă. Evident că dosarul trebuie finalizat. Sigur că românii au dreptul să ştie cine sunt cei care se fac vinovaţi de crimele Revoluţiei şi este absolut firesc ca vinovaţii să fie pedepsiţi pentru faptele lor. Judecata trebuie să aibă loc şi justiţia trebuie să-şi urmeze cursul firesc. Toate aceste lucruri sunt dincolo de orice îndoială şi ele nu trebuie puse sub semnul întrebării. Însă gestul recent al procurorului general Lazăr nu ajută, ci, dimpotrivă, face rău cauzei Revoluţiei. Domnia Sa a ales să anunţe trimiterea în judecată a dosarului, în mijlocul unui scandal în care este acuzat că a menţinut în temniţele comuniste deţinuţi politici. Iar această suprapunere între scandalul care îl priveşte direct şi personal pe domnul Lazăr şi anunţul care priveşte milioane de români aruncă în derizoriu întregul Dosar al Revoluţiei, precum şi buna-credinţă care fusese prezumată în legătură cu această speţă. Domnul procuror Augustin Lazăr trebuie să ceară întâi iertare victimelor dictaturii comuniste, deţinuţilor politici întemniţaţi abuziv, şi apoi să ceară scuze pentru durata cercetărilor. În plus, nu pot să nu observ cum domnul procuror Lazăr decide să folosească justiţia ca diversiune pentru problemele sale de moralitate, făcând exact ceea ce critica la oamenii politici - folosind justiţia ca un instrument personal. Cum rămâne, stimaţi colegi din opoziţie? Care este unitatea de măsură în ceea ce priveşte ipocrizia, mai ales în cazul procurorului general? Doresc pe această cale să solicit preşedintelui României, Klaus Iohannis, să-l revoce din funcţie pe procurorul general Augustin Lazăr, pentru aruncarea în aer a credibilităţii cercetării în ceea ce priveşte Dosarul Revoluţiei şi pentru că a folosit instituţia pe care o conduce pentru interese personale. Vă mulţumesc. Beatrice Tudor, deputat al PSD, Bucureşti.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Doamna Ionela Viorela Dobrică? Doamna Mirela Furtună? Doamna Anişoara Radu? Doamna Tamara-Dorina Ciofu? Doamna Elvira Şarapatin?

Elvira Şarapatin Mulţumesc, domnule preşedinte. Bună ziua, stimaţi colege, stimate colege. Obiectul declaraţiei politice este următorul: "PSD a simplificat legislaţia pentru accelerarea obiectivelor de investiţii". Guvernul PSD a elaborat un act normativ pentru urgentarea construcţiei de autostrăzi. În acest fel se va rupe cercul vicios al birocraţiei care sufocă de ani mulţi iniţiativele privind construcţia infrastructurii de transport, respectiv autostrăzi şi căi ferate. Ministerul Transporturilor a elaborat şi a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă, menit să simplifice procedurile şi să accelereze execuţia proiectelor strategice. În urma adoptării noului cadru legal, autostrăzile, drumurile expres sau căile ferate vor fi catalogate drept "proiecte de transport de interes naţional". Proiectele de transport de interes naţional pot fi construite inclusiv în ariile protejate, zonele tampon şi zonele de protecţie integrală. Nu mai este obligatorie revizuirea avizului de mediu, chiar dacă proiectul a fost modificat, există alt aliniament sau soluţia tehnică adoptată diferă în condiţiile în care proiectul rămâne în limitele zonei pentru care a fost făcută analiza de impact asupra mediului. Autorizaţia de construire se emite imediat, nu mai este condiţionată de proiectul tehnic şi restul documentaţiilor, care pot veni mai târziu. În acelaşi timp, Guvernul PSD a adoptat în urmă cu câteva zile, Hotărârea de Guvern privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Astfel, România are un nou motor de creştere economică. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este în sfârşit funcţional şi poate aduce beneficii importante românilor şi ţării. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este instrumentul care atrage angajarea de investiţii majore, pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate din UE, fără a se depăşi acel nivel al deficitului bugetar stabilit prin convenţiile europene. Statul român va putea dezvolta şi finanţa fără probleme, alături de alţi investitori, proiecte de investiţii pentru autostrăzi, căi ferate, drumuri, poduri, spitale regionale, şcoli, grădiniţe sau orice alte investiţii menite să aducă dezvoltare în diverse sectoare economice. Mulţumesc, domnule preşedinte. Deputat de Gorj, Elvira Şarapatin, PSD.

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. Dau cuvântul doamnei Cristina-Elena Dinu, PSD.

Cristina-Elena Dinu Mulţumesc, domnule preşedinte. Titlul declaraţiei mele de astăzi este: "Politicile în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, motor de creştere economică a ţării". Stimaţi colegi, Agricultura şi dezvoltarea satului românesc au reprezentat o prioritate absolută în Programul de guvernare al PSD, program pe care românii l-au votat într-un procent covârşitor. Scopul măsurilor propuse a fost acela de a fructifica potenţialul real al agriculturii României, de a revitaliza zonele rurale prin programe de investiţii din fonduri europene, dar şi din resurse locale. La aproape doi ani şi jumătate de guvernare, rezultatele acestor politici agricole se văd deja, agricultura devenind un motor al creşterii economice. Una din realizările importante din aceşti ani a fost reabilitarea şi extinderea infrastructurii de irigaţii, pentru care au fost alocate 20,1 milioane de lei. Avem astfel 1,2 milioane de hectare pregătite pentru irigat, aproape 336 de staţii de pompare şi peste 470 de staţii de desecare reabilitate. Instituirea schemelor de ajutor de stat pentru producători, iniţiate de Guvern, a fost o altă măsură menită să dea o gură de oxigen agricultorilor români. Astfel, producătorii români de tomate sunt susţinuţi, începând cu anul 2017, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spaţii protejate - sere şi solarii. Aflat în al treilea an de implementare, acest program prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru producătorii agricoli, astfel că, dacă în primul an de implementare a avut 9.350 de beneficiari, în 2018 numărul de beneficiari aproape s-a dublat, ajungând la 16.550 de cultivatori înscrişi. Insist asupra acestui program deoarece el a fost foarte bine primit şi în judeţul Giurgiu, zonă preponderent agricolă, renumită pentru producţia de legume în sere şi solarii. Un alt program guvernamental bine primit de producători este acela de susţinere a producţiei de usturoi. De asemenea, Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. O atenţie deosebită se acordă şi învăţământului agricol, o pepinieră de specialişti care să facă faţă noilor provocări. Astfel, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat Proiectul de Lege care reglementează activitatea liceelor agricole, în sensul stopării declinului acestora, asigurând corelarea programei şcolare şi a specializărilor cu noile realităţi din agricultură. Atragerea banilor europeni a fost o preocupare constantă a Ministerului Agriculturii, iar dovada o reprezintă faptul că România... ((Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea Vă rog să îi mai acordaţi 30 de secunde, pentru a încheia.

Cristina-Elena Dinu ... a mai primit încă 125 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă, bani destinaţi subvenţiilor agricole. Stimaţi colegi, sunt multe măsuri pe care Guvernul le promovează în sectorul agricol, dar care nu au avut loc în spaţiul limitat al declaraţiei mele. Ce pot să mai spun este că sectorul agricol va deveni un adevărat motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu sporirea veniturilor agricultorilor, creşterea calificării şi reducerea migraţiei din mediul rural. Politicile în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale vor asigura creşterea puternică a acestui sector care va deveni o sursă importantă pentru dezvoltarea economică a ţării şi va duce la recâştigarea pieţei interne. Mulţumesc. Deputat de Giurgiu, Cristina-Elena Dinu.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Dau cuvântul domnului Vasile Cocoş, PSD.

Vasile Cocoş Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi şi stimate colege, Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Românii urmăresc cu mare atenţie bilanţul rezultatelor obţinute de România la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene". Aşa cum am promis în declaraţia mea politică din 27 martie 2019, voi continua să prezint lunar realizările României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Astfel, Preşedinţia română a obţinut un rezultat excepţional în domeniul energiei, prin încheierea acordului politic cu Parlamentul European privind propunerea de revizuire a Directivei Gazelor Naturale, rezultat care a beneficiat de o largă susţinere din partea statelor membre, după o perioadă lungă de timp de negocieri intense şi extrem de dificile, având în vedere complexitatea şi impactul acestei propuneri din perspectivă geostrategică, precum şi pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene. Acest demers va contribui la asigurarea unui cadru unitar şi transparent de reglementare, la nivel european, în ceea ce priveşte interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terţe, în contextul obiectivului strategic al Uniunii Europene de a spori securitatea energetică. Preşedinţia română a încheiat dosarul privind noile norme care vor garanta că produsele introduse pe piaţa unică sunt sigure şi conforme cu legislaţia privind sănătatea, protecţia consumatorului, protecţia mediului şi siguranţa publică. Preşedinţia română consideră că sănătatea finanţelor europene este esenţială pentru creşterea economiei. Miniştrii lucrează intens, alături de reprezentanţa permanentă, pentru definirea viitorului buget multianual al Uniunii, unul dintre cele mai importante dosare pe care le gestionăm, ca preşedinţie în exerciţiu. Definitivarea Cadrului Financiar Multianual reprezintă mai mult decât un acord asupra sumelor pe care fiecare stat membru le primeşte de la bugetul european. Preşedinţia României are rolul de a elabora orientări pentru următoarea etapă a acestora, în perspectiva obţinerii unui acord politic în toamna acestui an. În baza acestui mandat se urmăreşte realizarea unui document simplificat şi echilibrat de negociere, care să faciliteze deciziile la nivelul liderilor europeni. În acelaşi timp, se înregistrează progrese cu privire la propunerile sectoriale aferente Cadrului Financiar Multianual. Preşedinţia română a reuşit obţinerea unor acorduri cu Parlamentul European asupra unor propuneri sectoriale prioritare, precum: Fondul European de Apărare, Programul Fiscalis, Programul InvestEU, Programul Europa Digitală 2021-2027. Vă mulţumesc pentru atenţie. Deputat Vasile Cocoş, Colegiul nr. 40 Vâlcea, Grupul parlamentar al PSD.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. S-a încheiat şi runda de cinci parlamentari din partea puterii. Domnul Petru Movilă, PMP. Începem runda de la opoziţie.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Declaraţia politică se numeşte "S.O.S., salvaţi medicina de familie!". Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Medicina de familie a fost considerată de către toate guvernele prioritate naţională, însă, din păcate, doar pe hârtie. De ani de zile atrag atenţia asupra faptului că medicii de familie şi cei care lucrează cu ei sunt plătiţi foarte prost. Un fluturaş de salariu al unei asistente cu vechime şi grad principal arată un venit minim pe economie. Marea lor majoritate se identifică în acest tipar. La acest moment, legislaţia în vigoare, respectiv Ordonanţa nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale este depăşită şi nu rezolvă o bună parte din problemele cu care se confruntă actualul sistem. Medicina de familie are nevoie de o nouă lege. Prevederile actuale nu mai reprezintă nici interesele echipei care lucrează la cabinetele medicale şi nici pe cele ale românilor care au nevoie de expertiza şi experienţa acestora. Din această cauză şi din dorinţa de a remedia inechităţile sistemului de medicină de familie, în luna martie am depus o propunere legislativă de modificare a acestei ordonanţe. Scopul principal al proiectului este majorarea veniturilor medicilor de familie, a salariilor asistenţilor, dar şi angajarea acestora, în mod obligatoriu cu normă întreagă. Soluţia identificată împreună cu specialiştii din sistem a fost trecerea plăţii personalului medical în grija Ministerului Sănătăţii, sumele necesare fiind prevăzute sub formă de transferuri către Direcţia de Sănătate Publică din teritoriu. Stimaţi colegi, Cred că acest proiect este soluţia corectă pentru toată lumea. Totodată, vreau să subliniez faptul că în aceste momente medicii şi asistenţii din medicina de familie trebuie să fie uniţi. "Sanitas", OAMMR, "Hipocrat" şi alte structuri profesionale şi sindicale din sănătate trebuie să susţină propunerea iniţiată, dacă într-adevăr se doreşte o schimbare în acest sistem în care de ani de zile nu s-a întâmplat nimic notabil şi nimic bun. Ministerul Sănătăţii trebuie să înţeleagă că este momentul unei schimbări în bine. Medicina de familie, Cenuşăreasa sistemului medical, va intra în colaps în cel mai scurt timp, dacă nu ne aşezăm la masă pentru a stabili o direcţie clară de lucru, dacă nu ne asumăm o serie de decizii şi mai ales să ne apucăm de treabă. Vă mulţumesc. Petru Movilă, deputat al PMP de Iaşi.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Dau cuvântul domnului Nicolae-Daniel Popescu, Grupul USR.

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, Astăzi voi vorbi despre proiectul de legătură feroviară între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni. Doamnelor şi domnilor deputaţi, În urmă cu ceva timp, am adresat domnului ministru al transporturilor o interpelare prin care îi semnalam o problemă pe cât de simplă, pe atât de greu de rezolvat, se pare. Obiectul interpelării mele viza stadiul actual al unui proiect conţinut în Masterplanul General de Transport al României şi care trebuia finalizat în acest an, şi anume dezvoltarea unei legături feroviare directe între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, un proiect extrem de important pentru transportul din capitală. Proiectul se referă la construirea unei porţiuni de cale ferată de circa 3 km care să scurteze timpul de deplasare între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni la sub 18 minute cu trenul şi să faciliteze legătura cu alte puncte nodale de transport. Beneficiile realizării unui asemenea proiect sunt evidente. El ar uşura deplasarea zilnică a zecilor de mii de navetişti care traversează zona spre locul de muncă şi ar face mai uşoară întoarcerea acasă pentru zecile, chiar sutele de mii de români din străinătate care ajung anual în ţară, prin Aeroportul Otopeni. Să nu mai punem la socoteală sutele de mii de turişti care vizitează România şi care sunt obişnuiţi cu anumite standarde în materie de transport, într-o capitală europeană. Mai mult, realizăm cât de mult ne-ar fi ajutat să avem o legătură directă cu metroul sau cu trenul între aeroport şi centrul Bucureştiului, mai ales în contextul deplasării sutelor de delegaţi care ajung săptămânal în România, cu ocazia deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Este inadmisibil ca un proiect atât de limitat în amploare şi totuşi atât de important pentru transportul din Bucureşti să treneze de atât de mult timp. Modul în care se desfăşoară un proiect ca acesta arată grad 0 de responsabilitate şi profesionalism la nivel de implementare şi grad 0 de voinţă politică la nivel de decizie. Doamnelor şi domnilor, Când o să acordăm mai multă importanţă onorării promisiunilor făcute şi ducerii la bun sfârşit a proiectelor începute? Haideţi să dăm dovadă de mai multă responsabilitate politică şi de mai mult respect pentru cuvântul dat, impulsionând realizarea proiectelor care trenează şi înlăturând blocajele care se tot repetă! Suntem cu toţii de acord că proiecte precum legătura feroviară directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni vor aduce beneficii directe şi imediate zecilor, poate sutelor de mii de călători, navetişti, turişti şi români care se întorc acasă. Haideţi, vă rog, să nu îi ignorăm! Vă mulţumesc. Nicolae-Daniel Popescu, deputat, diaspora.

Eugen Nicolicea Mulţumesc. Cu aceasta s-a epuizat lista de vorbitori ai Grupului parlamentar al USR. Dau cuvântul domnului Dănuţ Bica, PNL.

Dănuţ Bica Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Declaraţia politică pe care o voi prezenta astăzi se intitulează "Bugetul ruşinii naţionale s-a prăbuşit după primele două luni ale anului!" Stimaţi colegi, Deşi datele comunicate de Ministerul Finanţelor Publice privind execuţia bugetară pentru primele două luni ale anului au fost publicate în ziua de 1 aprilie, dezechilibrele majore pe care le înregistrează bugetul naţional nu sunt deloc o păcăleală, ci realitatea dură. După numai două luni, se confirmă ceea ce, atât noi, parlamentarii Partidului Naţional Liberal, cât şi preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, am susţinut atunci când am văzut proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019, şi anume că bugetul elaborat de Guvern este construit pe cifre, în mare parte false, bazat pe bani care în realitate nu există, croit greşit, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Astăzi avem motive serioase de îngrijorare, în condiţiile în care veniturile la buget sunt mult mai mici decât prognozase Guvernul, iar cheltuielile cu investiţiile reprezintă recordul negativ al ultimilor 20 de ani. Mai concret, veniturile din impozitul pe salarii sunt mai mici cu 1,2 miliarde de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi acestea ar fi trebuit să crească, potrivit Legii bugetului de stat, cu cel puţin 350 de milioane de lei. Pierderea de 1,2 miliarde de lei este extrem de dureroasă, mai ales pentru cele peste trei mii de consilii locale din România care s-au bucurat că vor primi 100% din impozitul pe venit, iar acum se aleg cu mult mai puţin decât le promisese Guvernul. Tot la capitolul venituri, fondurile nerambursabile primite de la Uniunea Europeană au scăzut cu 25,7%, adică cu peste 807 milioane de lei. La capitolul cheltuielilor bugetare, cea mai gravă situaţie este cea aferentă realizării investiţiilor publice. Astfel, cheltuielile de capital sunt mai mici cu 78,3%, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, an în care am avut cele mai mici investiţii de capital din ultimii 15 ani. De asemenea, investiţiile primesc o lovitură şi în ceea ce priveşte cheltuirea sumelor alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, acestea înregistrând o cădere de aproape 22%, mai precis un minus de 708,8 milioane de lei. Cu o situaţie gravă se confruntă şi bugetul asigurărilor sociale de stat, acolo unde Guvernul a minţit că va avea bani suficienţi pentru plata integrală a pensiilor şi că va realiza chiar şi un excedent de 2,9 miliarde de lei, dar execuţia bugetului ne arată că în ianuarie bugetul de pensii a înregistrat o gaură de 1,27 miliarde de lei, iar în februarie deficitul a crescut la 1,67 miliarde de lei. Stimaţi colegi, Dacă bugetul de stat va continua să înregistreze aceleaşi dezechilibre şi în lunile următoare, riscăm ca România să se prăbuşească, încet şi sigur, sub ochii noştri. (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea 30 de secunde, vă rog!

Dănuţ Bica Fără bani pentru investiţii nu vom avea nici autostrăzi noi, nici spitale moderne şi nici şcoli care să corespundă standardelor secolului XXI. Pentru subdezvoltarea în care se zbate România, pentru că în ţară nu se construieşte aproape nimic de peste 2 ani, pentru că tinerii continuă să plece disperaţi în străinătate, există un singur responsabil - Guvernul PSD-ALDE. Pentru toate acestea, PSD şi ALDE trebuie să plătească cu vârf şi îndesat, aşa cum se plăteşte în democraţiile adevărate, adică la vot. Sunt ferm convins că românii ... ( Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea Mulţumesc. Următorul vorbitor. După ce au vorbit trei deputaţi din partea opoziţiei, urmează trei deputaţi din partea puterii. Dau cuvântul doamnei Ionela Viorela Dobrică. Se pregăteşte domnul Ilie Toma. Domnul Ilie Toma. Domnul Alexandru Rotaru.

Ilie Toma Mulţumesc, stimaţi colegi. Domnule preşedinte, Stimaţi colegi din opoziţie, vreţi să îngenuncheaţi acest popor cu orice preţ? Contestarea la Curtea Constituţională a României a Legii bugetului pe anul 2019 e cel mai bun exemplu că partidele din opoziţie, prin vocea şi puterea conferită de lege preşedintelui Klaus Iohannis, se răzbună pe cetăţenii României. Din simplul motiv că nu pot accepta nici după atâta timp pierderea alegerilor. Prin aceste piedici, opoziţia se răzbună pe românii care în mod democratic au ales partidul care poate schimba viitorul acestei ţări. Opoziţia dezbină, calomniază, insultă şi ameninţă. Opoziţia foloseşte instrumentele agresivităţii, sădeşte frică, teroare, nesiguranţă. Această opoziţie care nu e în stare să scrie un amendament şi care recurge la injurii şi atac la persoană doar să nu îşi recunoască propria incompetenţă! Pot fi date multe exemple care să le demonstreze incompetenţa: mărirea alocaţiilor din buget - eronată; posibilitatea desfăşurării de proteste neautorizate; încurajarea intimidării, presiunii şi dezinformării; contestarea Legii bugetului ca neconstituţională. În guvernare există o ciclicitate. Nu o putem ignora. Am lăsat o ţară prosperă, am preluat o ţară plină de cetăţeni dezbinaţi, aflaţi la limita sărăciei. Guvernul democrat-liberal - tehnocrat a tăiat salariile, a mărit cota TVA, a închis spitale, s-a împrumutat extern, flota s-a evaporat. După guvernarea dumneavoastră, avem datoria şi sarcina să reclădim România pe care aţi distrus-o şi să dovedim românilor că suntem aici pentru ei. Să le redăm românilor speranţa că poate fi şi bine şi că îi putem proteja. Respectaţi munca noastră! Chiar nimic din ceea ce face PSD nu e bine? Sunteţi obişnuiţi cu tăieri de salarii şi pensii, închideri de spitale şi şcoli! Prin conduita dumneavoastră, stimaţi colegi din opoziţie, vă opuneţi creşterii salariilor, creşterii pensiilor, îngheţării preţurilor la gaze şi electricitate şi scăderii ratelor la creditele în lei! Vă opuneţi bunăstării românilor! Cum apăraţi democraţia şi drepturile oamenilor dacă instigaţi la ură, aduceţi injurii şi calomniaţi? Contestaţi acţiunile PSD, contestaţi cifrele, contestaţi tot ceea ce este în beneficiul românilor! Puneţi piedici, frânaţi dezvoltarea ţării, privaţi oamenii de un viitor stabil! Ba, mai mult, sunt complici la propaganda dezinformării! Interesele naţionale sunt mai presus de orice! Şi românii fac front comun cu Partidul Social Democrat pentru atingerea acestor obiective de ţară, chiar dacă nu vă convine. Oamenii au votat Partidul Social Democrat. Toate injuriile aduse Partidului Social Democrat sunt aduse de cei care au pierdut alegerile. Mulţumesc. Deputat al PSD, Hunedoara, Ilie Toma.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Domnul Alexandru Rotaru? Domnul Valentin Gabriel Boboc. Îi rog, între timp, pe colegii de la PSD, să-şi introducă cartela şi să apese pe cererea de luat cuvântul, ca să-i identific care sunt în sală, pentru că lista este lungă. Observ că nu sunt chiar toţi prezenţi şi nu ştiu cui să dau cuvântul şi pierdem vremea tot strigând lista. Vă rog. Aveţi cuvântul.

Valentin Gabriel Boboc Mulţumesc, domnule preşedinte. "Interdicţii, cu sau fără compensaţii?" Căutând în istorie, mânat de îndârjirile colegilor din opoziţie, am găsit că pensiile profesionale au fost "inventate" de Colbert, în anul 1673, pentru marinari. Aşa apare în 1789 Casa de pensii a funcţionarilor de stat ai Franţei, în anul 1831 apar pensiile militarilor francezi, iar în anul 1870, cele ale militarilor americani. Pentru militarii români, acestea apar într-o formă mai restrânsă în vremea Regulamentului Organic şi sunt apoi legiferate mai clar de către Cuza. În Anglia, în anul 1815 apar pensiile diplomaţilor, iar în anul 1920 este reglementat pentru prima dată sistemul pensiilor speciale ale funcţionarilor federali americani. În ceea ce priveşte schemele de pensii ale parlamentarilor, aici, dragi colegi, trebuie să amintesc faptul că în Franţa acestea au apărut în 1904 pentru deputaţi şi în anul 1905 pentru senatori. Acestea au fost păstrate şi în ziua de astăzi, chiar dacă au suferit modificări de-a lungul anilor. După Primul Război Mondial, se reglementează pensiile speciale ale magistraţilor în aproape toată Europa, inclusiv în Elveţia, în anul 1919. Sunt doar câteva repere ale sistemului de pensii profesionale ale angajaţilor statului. După cel de-al Doilea Război Mondial, aceste scheme de pensii speciale se generalizează în aproape toate statele. Doar în statele cu orânduire comunistă toată lumea era "egală". Totuşi, şi în era comunistă se legiferează pensii profesionale ale militarilor, întâi prin Decretul Consiliului de Stat nr. 293 din 1959, ulterior modificat de mai multe ori. Important de reţinut este faptul că, până de curând, aceste scheme speciale ale pensiilor profesionale erau motivate doar de importanţa respectivelor profesii, de responsabilitatea ce le revenea categoriilor de amploiaţi ai statului în exercitarea atribuţiilor lor legale. În ultimele două decenii, au mai intervenit şi alte motive, cum ar fi strategia anticorupţie axată pe prevenire, prin impunerea legală a unor restrângeri serioase ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale din Constituţie. Toate aceste categorii de angajaţi ai statului, fie că vorbim de cei de la nivel naţional, dar şi de cei aleşi în funcţii de conducere la nivel local, au multe interdicţii, cu consecinţe de natură economică asupra resurselor de viaţă: să aibă alt job, să administreze afaceri, să facă grevă etc. Asemenea restrângeri trebuie să fie compensate distinct, fie prin indemnizaţie specială la nivelul drepturilor salariale, fie prin pensii speciale. (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Eugen Nicolicea 30 de secunde, vă rog, pentru încheiere.

Valentin Gabriel Boboc Ca remarcă privind economicitatea soluţiei alese de cele mai multe state pentru pensiile profesionale aş adăuga faptul că o carieră profesională durează 35-40 de ani, dar durata în care un pensionar îşi "mănâncă" pensia este în medie de 15-20 de ani, dacă nu chiar mai puţin. Vă mulţumesc. Boboc Valentin, deputat al PSD, Teleorman.

Eugen Nicolicea Mulţumesc. I-am rugat pe colegii de la PSD să introducă cartela şi cei care doresc să ia cuvântul şi sunt pe listă să ceară acest cuvânt, ca să nu tot recitesc lista cu deputaţii care nu sunt prezenţi. Domnul Silviu Nicu Macovei? Nu este. Domnul Vasile Cîtea? Nu este. Domnul Ştefan Muşoiu? Nu este. Doamna Mirela Furtună? Nu este. Doamna Anişoara Radu? Nu este. Doamna Tamara-Dorina Ciofu? Nu este. Domnul Ioan Dîrzu? Nu este. Constat că lista din partea puterii a fost epuizată. Trecem la o nouă rundă. Din partea deputaţilor de la opoziţie. Domnul Ionuţ Simionca, PMP? Nu este. Domnul Robert Turcescu, PMP.

Robert-Nicolae Turcescu Stimaţi colegi, La toate televiziunile Coaliţia PSD-ALDE se laudă cu creşterea pensiilor. Din nefericire, această creştere reprezintă o mare minciună şi o păcăleală care poartă marca social-democrată. O să vă explic pe scurt la ce mă refer. Conform legislaţiei în vigoare, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Astfel, dacă ar fi respectată legea, Guvernul ar fi trebuit să indexeze pensiile cu 7%, la 1 ianuarie 2018, şi cu 9%, la 1 ianuarie 2019. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ba, mai mult, Executivul a suspendat indexările. Toate guvernele din ultimii ani, conduse din umbră de liderul PSD, Liviu Dragnea, s-au folosit de o chichiţă care să ascundă această nedreptate: au mărit punctul de pensie cu 10% în 2018 - de la 1.000 de lei la 1.100 de lei - şi promit o nouă mărire de 15% a punctului de pensie, începând cu luna septembrie a acestui an - de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Păcăleala iese la iveală printr-un calcul simplu: dacă pensiile ar fi fost indexate, aşa cum cere legea, pensionarii români ar fi câştigat în medie cu 258 de lei mai mult în anul 2018, şi cu 564 de lei mai mult în acest an. Practic, pensionarii au fost escrocaţi, primind o mărire de faţadă, care nu se ridică la valoarea impusă de lege, dar şi prin creşterea preţurilor la utilităţi, gaze, electricitate, alimente, servicii, generată de proastele politici economice ale Guvernului. O dublă păcăleală, din care au de pierdut nu doar pensionarii, ci întreaga economie românească. Gândiţi-vă că dacă în anii de criză 2009-2011 valoarea punctului de pensie s-a situat între 36 şi 43% din salariul mediu brut pe economie, astăzi nivelul acestui punct de pensie e de 21%, cel mai mic din ultimii 18 ani! Iar PSD minte în continuare că preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, ar fi tăiat pensiile. Stimaţi colegi, Realizaţi cât de gravă este situaţia? Nu a fost de ajuns că aţi furat de la copii, mai nou, furaţi de la proprii părinţi şi bunici! Ruşine să vă fie!

Eugen Nicolicea Dau cuvântul domnului Andrei Daniel Gheorghe, Grupul PNL. Se pregăteşte domnul Vasile Gudu, PNL.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi - "Să nu uităm 9 aprilie!". Poate puţină lume ştie acest aspect, 9 aprilie este data pe stil nou când aniversăm 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Şi spun acest lucru dintr-un considerent foarte simplu, pe care l-am repetat de multe ori. În România, noi nu numai că nu avem nicio strategie de viziune naţională şi de dezvoltare a ţării, ci pur şi simplu nu avem obiective pe termen lung. Suntem implicaţi de mai bine de 15 ani, îmi permit să spun, într-o luptă permanentă, o luptă de orgolii, de interese şi o luptă în care permanent avem grijă să ne facem "hoţi", "corupţi", "penali", unii pe ceilalţi, şi în care tema justiţiei a fost practic sugrumată de tot felul de personaje parazitare, atât din dreapta, cât şi din stânga, din toate zonele, care au transformat această temă în baza de la care putem vorbi de un adevărat război între români. De aceea, cred că România neglijează grav, odată cu îndeplinirea proiectului integrării euro-atlantice, în 2007, necesitatea de a avea un proiect naţional major. Iar acest unic proiect nu poate să fie altul decât reîntregirea, deoarece, cum am spus-o şi cu altă ocazie, este absurd ca pe harta Europei să existe două ţări româneşti. Este absurd ca noi să tolerăm la infinit ideea că ar exista o potenţială limbă moldovenească sau un popor moldovenesc, sau că românii din regiunile istorice rupte din trupul ţării în mod barbar şi criminal pot deveni componente, să spunem, etnice, separate de poporul român şi pot avea o altă identitate. Cred că în secolul XXI n-ar trebui să mai tragem de timp şi avem obligaţia să ne folosim toate avantajele şi atuurile geostrategice, politice, economice, ca pe un parcurs democratic şi în baza dreptului internaţional, Republica Moldova să redevină parte din România. Din păcate, amânăm acest lucru, ne temem şi nu ştim să ne asumăm un mare proiect de ţară. Iar anii trec şi falia se adânceşte. Şi de aceea cred că în acest moment, odată cu creşterea sentimentului unionist în Basarabia, este nevoie să înţelegem, odată pentru totdeauna, că Republica Moldova este parte din România, iar reîntregirea este prioritatea naţională a României în secolul XXI. Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da. Mulţumesc. Dau cuvântul domnului Vasile Gudu, Grupul PNL. Şi cu aceasta au fost epuizaţi toţi vorbitorii din partea opoziţiei.

Vasile Gudu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi şi colege, Astăzi am intitulat declaraţia politică "La Tulcea - Bursa de Peşte sau cherhana?". În data de 8 aprilie 2019, doamna premier, alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, ministrul de interne, Carmen Dan, şi de cel al transporturilor, Răzvan Cuc, au inaugurat Bursa de Peşte de la Tulcea. Bursa de Peşte este un proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanţat de la bugetul naţional şi din fonduri europene, mai precis din Fondul European pentru Pescuit. Perioada generală de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, este pe o durată de 60 de zile, începând cu 11 aprilie până în data de 9 iunie, inclusiv. Doamnă premier, cum poate Guvernul să inaugureze presupusa Bursă de Peşte, cu doar trei zile înainte de prohibiţie? În teorie, funcţionarea bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră, ajutând astfel pescarii şi fermele piscicole să-şi dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă să poată să ofere turiştilor produse cu adevărat tradiţionale. În practică, acest lucru ar fi fost posibil doar dacă autorităţile s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi creat la Tulcea o bursă de peşte. Din păcate, n-au făcut decât o cherhana. Până la acest moment, nici o autoritate nu a oferit date cu privire la cantitatea de peşte comercializată prin intermediul Bursei de la Tulcea şi nici a preţului la care s-a tranzacţionat. Or, rostul unei burse de mărfuri este tocmai acela de a asigura transparenţa. În cursul săptămânii trecute, prin intermediul aşa-zisei burse, s-au făcut şi două tranzacţii. Era nevoie de ele ca România - care a dezvoltat proiectul folosind şi bani europeni - să arate Uniunii Europene că sistemul funcţionează şi să evite astfel sancţiuni de milioane de euro. Ca sistemul să funcţioneze, însă, atât potenţialii clienţi, cât şi pescarii, ar trebui să ştie cum să folosească bursa. Iar momentan, nu ştiu. Doamnă premier, ştiţi că a doua zi după plecarea delegaţiei dumneavoastră s-au pus lacăte la uşi? La deschiderea presupusei burse trebuiau să participe specialiştii, cei care, cu siguranţă, au lipsit de la deschidere! Statul, după aproape un deceniu în care s-a chinuit să deschidă o bursă de peşte, a făcut până la urmă o cherhana! Până când vom avea parte de un circ atât de ieftin din partea Guvernului? Cum dezvoltăm România dacă noi nu promovăm şi protejăm adevărata valoare a Deltei Dunării? Vă mulţumesc. Deputat Vasile Gudu, Tulcea.

Eugen Nicolicea Lista vorbitorilor din partea opoziţiei a fost epuizată. Rog deputaţii PSD care mai sunt pe lista de vorbitori să introducă cartela şi să apese cerinţa de a vorbi. Constat că nu mai există doritori să ia cuvântul. Închei prima parte a lucrărilor, şedinţa dedicată declaraţiilor politice. Începem şedinţa aproximativ peste 10 minute. (Următoarele declaraţii politice şi intervenţii au fost depuse de deputaţi la preşedintele de şedinţă.)

Adrian-Mihăiţă Todoran "PSD şi ALDE ne scot din Europa doar ca să scape cu banii furaţi" A început numărătoarea inversă, până când Dragnea o să fie scăpat de puşcărie prin ordonanţă de urgenţă. Disperarea preşedintelui PSD, de a vedea odată adoptate ordonanţele salvatoare, s-a văzut zilele trecute, când i-a transmis ministrului justiţiei: "Eu cred că domnul ministru Toader trebuie să înţeleagă că nu mai poate continua aşa. Trebuie să înceteze cu această atitudine. A tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă, care de fapt nu s-au dat". Liviu Dragnea are în 15 aprilie, probabil, ultimul termen la Înalta Curte, şi are nevoie de această ordonanţă ca de aer, pentru a fi sigur că nu merge la închisoare. Situaţia a devenit cât se poate de clară, singura miză a guvernării PSD-ALDE este scăparea de pedepsele pe care ar trebui să le suporte, ca urmare a devalizării bugetului statului şi a săvârşirii unor fapte de corupţie. Atacurile asupra justiţiei, democraţiei şi asupra statului de drept trebuie oprite imediat. Locul României este în Europa, chiar dacă PSD şi ALDE, cei care au capturat statul momentan, vor să ne îndepărteze cât de mult de tot ceea ce înseamnă corectitudine şi dezvoltare. Este foarte important să ne dăm seama de impactul acestor regresii în domeniul justiţiei, astfel de derapaje riscând să ne scoată din Europa, doar din cauza unor politicieni corupţi! Uniunea Europeană a avertizat România că vor fi consecinţe imediate, dacă premierul, la comanda lui Liviu Dragnea, adoptă ordonanţele de urgenţă pe justiţie, cele mai grave fiind blocarea fondurilor europene, practic nu vom mai primi acei bani prin care s-a dezvoltat România în ultimii 10 ani. Singura preocupare a social-democraţilor este să scape de propriile dosare penale, nu le pasă de România. Important este ca societatea civilă să protesteze şi să ceară Guvernului să se oprească din acest drum prăpăstios pentru ţară. Iar pe 26 mai să mergem la vot şi să trimitem PSD acolo unde îi este locul, la groapa de gunoi a istoriei.

Anişoara Radu "Veşti bune pentru viitorii părinţi" Săptămâna trecută, am votat în plenul Camerei Deputaţilor o propunere legislativă prin care sunt clarificate o serie de drepturi pentru viitorii părinţi. De fapt, în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială au fost analizate şi conexate două propuneri legislative, care vin în ajutorul acestora. Astfel, prin noua lege, părintele poate realiza venituri, pe perioada concediului pentru creşterea copilului, al căror nivel să nu depăşească de 5 ori cuantumul minim stabilit prin lege, respectiv 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, fără a pierde dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului sau a stimulentului de reinserţie. De asemenea, aceste persoane vor fi exonerate de la plata debitelor create în sarcina lor, dacă au declarat aceste venituri, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi dacă se încadrează în plafonul maxim stabilit. O prevedere importantă din lege este aceea prin care părinţii vor beneficia de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi în perioada în care persoana în cauză beneficiază deja de această indemnizaţie pentru un copil şi naşte alt copil. Practic se reglementează situaţia în care în perioada concediului de creştere a copilului se mai naşte încă un copil, în acest caz urmând să fie acordate două indemnizaţii de creştere concomitent, până la împlinirea de către primul copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazurile stabilite prin lege. Mai mult, se va acorda indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic al indemnizaţiei decât cel primit anterior. Din punctul de vedere al asigurării locului de muncă, prin această lege se reglementează interdicţia angajatorului de a înceta raporturile de serviciu ale angajatului, în perioada concediului şi, implicit, pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului, la locul de muncă. Consider că modificările aduse legislaţiei prin această propunere legislativă sunt bine-venite, ele contribuind la creşterea natalităţii în România.

Constantin Avram Mare a fost bucuria şi emoţia românilor când, în 2007, am aderat la Uniunea Europeană, ca urmare a consensului politic naţional şi a unei dorinţe fără margini, izvorâtă după Revoluţia din 1989. Devenisem membri ai marii familii europene, obţinusem dreptul la liberă circulaţie în ţările UE, fără vize, obţinusem acces pe piaţa muncii pentru specialiştii şi muncitorii români, accesul la fondurile europene, obţinusem contactul direct cu civilizaţia europeană, fără nicio restricţie, mai puţin în spaţiul Schengen. Dar, cum ştim cu toţii, nu primeşti nimic, fără să dai ceva în schimb, cu timpul a trebuit ca toate Guvernele României să cesioneze din suveranitatea ţării, sub diferite forme şi puţin câte puţin, la solicitarea expresă a instituţiilor europene, sub motivaţia declarată a parteneriatului între ţările membre ale UE. Timpul trecut din 2007 până astăzi, adică 12 ani, ne-a arătat adevărata faţă a unor parteneri europeni care privesc România numai ca pe o piaţă de desfacere foarte generoasă şi ca pe o sursă de forţă de muncă ieftină şi înalt calificată. Rând pe rând, aceşti aşa-zişi parteneri europeni au devenit "adevăraţi lupi moralişti", iar în cazul inculpării Laurei Codruţa Kövesi, caz de notorietate naţională, au cerut sistemului judiciar din România "să oprească ancheta penală deschisă" pe numele fostului şef al DNA. Cum aşa? Ne-am întrebat cu toţii, când Tusk, Tajani şi Timmermans ne predau lecţii privitoare la independenţa justiţiei, la interdicţia factorului politic de a influenţa actul de justiţie?! Mai mare jignire pentru poporul român nici că se putea din partea acestora, chiar dacă se află în plină campanie electorală pentru Parlamentul European! De ce au intervenit atât de brutal în acest caz, este bine ştiut de toţi analiştii politici români, care au calificat gestul acestor trei oficiali europeni ca pe o achitare a datoriei morale pe care o au faţă de Laura Codruţa Kövesi, rezultată din defrişarea pieţelor României de concurenţa capitalului românesc în domenii economice de interes european - construcţii, transporturi comunicaţii etc. Poate este momentul potrivit ca SNSPA să retragă titlul de "Doctor Honoris Causa" pentru Frans Timmermans?! Nu întreb pentru mine, ci pentru un prieten! Marea durere a românilor este legată de faptul că numai vreo 4-5 europarlamentari români au avut reacţie la această intervenţie din exteriorul ţării, asupra actului de justiţie din România, printre care şi Norica Nicolai, europarlamentar al ALDE! Evident, majoritatea românilor nu se aştepta la o reacţie din partea Monicăi Macovei, colaboratorul fidel lui George Soros în procesul unei noi ordini mondiale! Europarlamentarul Monica Macovei nu a scos un diftong la atacul fără precedent al oficialilor europeni asupra României, în loc să le transmită "indignarea" sa! Ştie dânsa de ce?! Cozile de topor îşi fac foarte bine treaba!

Marius-Constantin Budăi "Guvernarea PSD a majorat alocaţiile şi pensiile şi toate acuzaţiile sunt doar propagandă şi demagogie electorală! Guvernarea PSD a mărit alocaţiile şi pensiile. Datele sunt clare. Orice altă interpretare este în afara adevărului. Iar insistenţele pe teme care induc nesiguranţă în rândul părinţilor sau pensionarilor - de genul, nu sunt bani de alocaţii sau de pensii, sau majorările alocaţiilor şi pensiilor nu sunt sustenabile - maschează în fapt intenţii de amputare a acestora de către opoziţie, dacă va ajunge la putere. Majorările consistente, care sunt între 50% şi 80%, vor fi susţinute, fără probleme, de la buget. Se mai sparge astfel, încă odată, balonul propagandei împotriva PSD, "...că nu sunt bani!". Dacă domnul preşedinte Iohannis nu întârzia promulgarea bugetului de stat, din motive electorale, copiii ar fi avut alocaţiile mărite încă de luna trecută. Majorarea, care a intrat în vigoare la începutul săptămânii trecute şi care va aduce de luna viitoare plata mărită a alocaţiilor, este rezultatul angajamentului şi implicării miniştrilor şi parlamentarilor PSD. Concret, la dezbaterile pe buget, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat şi a susţinut atât un amendament de majorare a alocaţiilor, cât şi de modificare a Legii plafoanelor, astfel încât această măsură să devină posibilă. PNL propunea, greşit şi ilegal, ca alocaţiile copiilor să fie majorate şi plătite cu bani proveniţi de la fondul de pensii. Pentru acest an, suma totală destinată alocaţiilor ajunge la peste 1,3 miliarde de euro. Majorările consistente reconfirmă preocuparea prioritară a guvernării PSD pentru o viaţă mai bună pentru copii şi pentru familiile românilor. În acelaşi timp, vreau să vă anunţ că pensiile recalculate au început să intre în plată. PSD face justiţie socială! Zeci de mii de pensii au fost recalculate. Astfel, s-au eliminat inechităţile şi nedreptăţile care făceau ca oamenii să aibă pensii diferite, deşi îndeplineau aceleaşi condiţii de vechime şi pregătire profesională. Guvernul îşi îndeplineşte toate promisiunile şi angajamentele asumate faţă de pensionari. Creşterea economică aduce mai mulţi bani la buget, iar aceşti bani ajung în buzunarele oamenilor. Principalele categorii profesionale vizate de acest proces sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi a II-a de muncă. 33.000 de pensionari, din acest segment, vor primi luna aceasta pensiile majorate. Prioritari la recalculare au fost cei care au peste 70 de ani şi cei care intră acum în pensie. Alte 9.000 de dosare vor intra în plată până la Paşte. Următoarele 60.000 de dosare sunt în lucru şi vor fi finalizate până la sfârşitul lunii septembrie. Majorările sunt substanţiale, depăşind o treime din valoarea actuală a pensiilor. Aşadar, ne ţinem de cuvânt şi ne respectăm toate angajamentele faţă de copii şi pensionari.

Georgeta-Carmen Holban "Tic-tac, tic-tac, domnule Iohannis!" Cu cât se apropie alegerile prezidenţiale din acest an, cu atât preşedintele Klaus Iohannis îşi depăşeşte tot mai mult atribuţiile conferite de înalta sa demnitate. De câteva luni bune, şeful statului ignoră cu desăvârşire prerogativele constituţionale ale funcţiei sale şi, pentru a suplini lipsa de acţiune şi viziune de pe întreg mandatul său de până acum, consideră că este mai potrivit acum să ia ochii românilor cu discursuri politicianiste, populiste, şi, mai mult, fără nicio legătură cu anumite subiecte de actualitate. Ultima astfel de "ieşire din decor" a chiriaşului de la Cotroceni s-a petrecut săptămâna trecută, în plenul reunit al celor două Camere parlamentare, cu ocazia şedinţei solemne organizate de Parlament pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice. Fără să spună aproape niciun cuvânt despre însemnătatea prezenţei României în Alianţa Atlanticului de Nord, Klaus Iohannis şi-a dat jos haina de preşedinte şi a îmbrăcat-o pe cea de candidat pentru un nou mandat, susţinând un discurs în care nu a găsit altceva mai nimerit şi "la subiect" de spus în afara unor atacuri nedemne şi total exagerate la adresa majorităţii parlamentare a PSD şi a activităţii Guvernului. Desigur, demersul electoral al preşedintelui ar putea fi de înţeles, însă modul, locul şi momentul în care Domnia Sa a căzut de cuviinţă să îl etaleze a fost unul cu totul şi cu totul deplasat! Era vorba despre o şedinţă parlamentară solemnă, în care subiectul abordat se referea la calitatea României de membru al NATO şi la beneficiile incontestabile ai acestor ani pentru ţara noastră, ca graniţă a Alianţei cu estul conflictual al Europei. În schimb, domnul Iohannis a ţinut morţiş să arate românilor că el este candidat la Preşedinţie şi, cum ar fi putut să facă aşa ceva, atacând PSD şi reuşitele Programului de guvernare! Românii trebuie să ştie adevărul, iar adevărul este de partea Guvernului şi a majorităţii parlamentare. Nu a existat până acum niciun fel de modificare a Legilor justiţiei, penalizată de Curtea Constituţională, nu a existat niciun "asalt" la adresa statului de drept, nu există niciun act normativ, guvernamental sau parlamentar care să favorizeze pe cineva. În realitate, rezultatele aplicării Programului de guvernare al partidului nostru înseamnă măsuri concrete pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării, iar creşterea economică susţinută din ultimii doi ani are ca efect bunăstarea mult aşteptată de oameni. Am majorat salariile şi pensiile, am creat locuri de muncă, am dinamizat investiţiile, am luat măsuri care să menţină tinerii în ţară, am susţinut agricultura, întreprinderile mici şi mijlocii, clasa de mijloc, precum şi familiile, tinerii şi copiii. În toate domeniile economice şi sociale, PSD a reuşit până acum să se ţină de cuvânt şi să demonstreze că guvernarea noastră este îndreptată exclusiv pe satisfacerea nevoilor oamenilor, iar românii constată aceste realizări în propriile buzunare şi în creşterea calităţii vieţii lor de zi cu zi. Cu siguranţă, aceste realităţi sunt deranjante pentru preşedinte şi pentru partidele care încă îl mai susţin. După ce în cei patru ani de mandat nu a făcut absolut nimic notabil, şeful statului s-a trezit acum şi a decis să blocheze activitatea Guvernului. A ţinut România fără buget săptămâni în şir, astfel determinând întârzierea majorării alocaţiilor copiilor, votată de majoritatea parlamentară PSD. Domnule preşedinte, românii nu mai pot tolera minciunile şi manipulările dumneavoastră! Se apropie decontul mandatului şi vă înţelegem supărarea! Tic-tac, tic-tac...

Aida-Cristina Căruceru "PNL pregăteşte un puci constituţional, după alegerile europarlamentare. Anunţă chiar protejatul PNL şi al preşedintelui Iohannis, Rareş Bogdan" Campania electorală pentru alegerile europarlamentare nici nu a început şi deja mesajele instigatoare au început să sufoce spaţiul public. Cel mai grav aspect nu este, însă, că unele partide de opoziţie au furat startul, nici măcar faptul că preşedintele României a început şi el campania electorală pentru prezidenţiale şi că se implică în mod activ în eforturile electorale ale opoziţiei. Cel mai grav este faptul că reprezentanţii opoziţiei fac declaraţii, prin care anunţă că vor să destabilizeze, făţiş, ordinea constituţională în România. Să luăm ca exemplu cele mai recente declaraţii de război enunţate de Rareş Bogdan, candidatul vedetă al opoziţiei, susţinute, cum altfel, decât în cadrul unei emisiuni televizate: "Noi vom lua un scor istoric. Cel mai mare scor pe care l-a luat PNL vreodată va fi pe 26 seara. Dumneavoastră vă închipuiţi că noi, dacă ne ducem la 30-30+%, iar PSD scade la sub 25%, ne vom opri şi vom întreba «guvernaţi în continuare?» La revedere legitimitate, acasă! Vom cere alegeri anticipate. România nu mai poate sta sub guvernarea PSD". Ce ne anunţă, practic, cunoscutul activist al micului ecran? Dacă PNL va lua un scor decent la alegerile europarlamentare, atunci partidul de opoziţie va încerca să dărâme Guvernul PSD, învestit în urma votului direct al cetăţenilor de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Evident, nu există nicio legătură între votul pentru alegerile europarlamentare, care va avea loc în luna mai a acestui an, şi votul pentru majoritatea din Parlamentul României, în baza căruia un partid sau o coaliţie de partide propune un prim-ministru şi un cabinet de miniştri. Evident, este un gest antidemocratic să debarci un guvern legitim în urma unor alegeri care nu au nimic în comun cu Parlamentul naţional. Dar aceste elemente care ţin de Constituţie, de democraţie şi chiar de statul de drept pe care-l proclamă cu atâta patos reprezentanţii opoziţiei, nu stau în calea unui exaltat precum Rareş Bogdan. Mi-aş dori tare mult ca aceste declaraţii să fie doar atât, nişte declaraţii, dar tare mă tem că ele sunt semnalul pentru începutul unui puci democratic în România, de la care reprezentanţii PNL, USR, preşedintele Iohannis, alături de protestatarii activişti pe care-i comandă în stradă, nu se vor da în lături. Această declaraţie politică este un semnal de alarmă şi un îndemn ca puciştii să se oprească din planul lor, pentru că românii, partenerii europeni şi chiar cei euro-atlantici nu vor tolera răsturnarea ordinii constituţionale!

Tamara-Dorina Ciofu "Promovarea de politici publice, în vederea creşterii gradului de integrare şi de acces al populaţiei rome la servicii de sănătate şi educaţie" Ziua internaţională a romilor reprezintă, pentru România, un prilej de reflecţie asupra acţiunilor şi măsurilor adoptate până în prezent de autorităţile centrale şi locale, pentru combaterea discriminării acestei etnii şi pentru asigurarea integrării lor la toate nivelurile din societate. În ultimii ani s-au înregistrat rezultate pozitive, în special în domeniul sănătăţii şi educaţiei persoanelor de etnie romă care provin din comunităţi vulnerabile. Istoria şi cultura romilor constituie o parte indispensabilă a moştenirii europene, care se caracterizează prin diversitate. De aceea, membrii comunităţilor de romi trebuie să fie trataţi în mod egal şi să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetăţeni europeni. Parlamentul şi Guvernul au rolul de a asigura incluziunea minorităţilor noastre cele mai vulnerabile, astfel încât să se reducă decalajele socio-economice între zonele în care locuiesc preponderent cetăţeni de etnie romă şi cele în care sunt cetăţeni de etnie română. În vederea intensificării înlăturării percepţiilor şi atitudinilor negative faţă de romi, la nivelul Uniunii Europene, Parlamentul European a aprobat în 12 februarie 2019 Rezoluţia referitoare la necesitatea de a consolida cadrul legislativ al UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor după 2020. În acest sens, s-a stabilit ca viitoarea Comisie Europeană să propună un set mai larg de domenii prioritare, obiective clare şi obligatorii, termene şi indicatori pentru monitorizarea şi abordarea provocărilor specifice, care să reflecte diversitatea comunităţilor de romi şi să aloce o finanţare publică substanţială în acest scop. De asemenea, s-a decis să se implice într-o măsură mai mare reprezentanţii romilor, ONG-urile şi Reţeaua europeană a organismelor naţionale de promovare a egalităţii, Equinet, în elaborarea cadrului strategic al UE, inclusiv printr-o procedură de consultare vizibilă şi accesibilă, şi să permită participarea semnificativă a acestora la punerea în aplicare, monitorizarea şi evaluarea acestuia, precum şi să consolideze asumarea responsabilităţii de către aceştia. În acelaşi timp, s-a propus să se adopte o strategie de incluziune şi diversitate a forţei de muncă pentru participarea romilor la forţa de muncă a instituţiilor UE. La nivel parlamentar, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, am susţinut întotdeauna alocarea de resurse umane şi financiare pentru monitorizarea, sprijinirea şi furnizarea unor orientări privind punerea în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor. În ceea ce priveşte comunităţile vulnerabile din zona rurală, în care trăiesc o mare parte a cetăţenilor de etnie romă, am promovat o serie de iniţiative legislative pentru creşterea accesului copiilor şi femeilor la serviciile de asistenţă medicală comunitară, activitate care este realizată de asistenţi medicali, mediatori sanitari şi moaşe.

Tudor Ciuhodaru "Premieră în sănătate" Centrul de Neuroexcelenţă, unic în România, va funcţiona la Spitalul Clinic de Urgenţe "Nicolae Oblu". Toţi pacienţii pot beneficia gratuit de toată noua aparatură ultraperformantă de la Spitalul Clinic de Urgenţe "Prof. dr. Nicolae Oblu." Am dovedit că se poate face medicină de înaltă performanţă şi la noi. Colegii mei fac chiar acum operaţii unice în lume, utilizând robotul Mazor X. Va fi primul spital din România care va oferi această nouă facilitate medicală pentru toţi pacienţii din Iaşi din Moldova. În câteva cuvinte, sunt 8 lucruri esenţiale: Ora exactă în neurochirurgie se dă acum la Iaşi, la Spitalul Clinic de Urgenţe "Prof. dr. Nicolae Oblu," unde colegii mei fac chiar acum operaţii unice în lume. Pentru binele tuturor pacienţilor din Iaşi şi din România, vreau ca aceste demersuri reuşite să nu se oprească aici. Toţi trebuie să fim trataţi la Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Bacău, Paşcani, Târgu Frumos, Bârlad, Podul Iloaiei, Hârlău, Cotnari, Ierbiceni, Schitu Duca, la fel ca la Bruxelles. Şi lista nu se opreşte aici. Şi nu mă refer doar la tratament medical. Sănătatea se tratează cu măsuri concrete. Sper să avem şi tot sprijinul dumneavoastră!

Constantin Codreanu "Vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate a basarabenilor angajaţi în România este perfect valabilă şi trebuie să producă efecte. Angajatorii care neglijează acest fapt trebuie sancţionaţi!" Sute de mii de români din Republica Moldova şi-au redobândit cetăţenia României, iar un număr important dintre aceştia şi-au stabilit reşedinţa legală în România, fiind angajaţi, în câmpul muncii, în ţara noastră. Am constatat, cu mult regret, o practică anormală şi discriminatorie, generatoare de legitimă nemulţumire. Angajatorii din România, autorităţi publice sau instituţii private, iau în calcul, în cazul acestor români, doar vechimea în muncă din România şi nu consideră vechime în muncă prestaţiile din Republica Moldova, chiar dacă au prezentat drept confirmări oficiale emise de autorităţile competente din Republica Moldova - Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova. În multe domenii de activitate, vechimea în muncă şi vechimea în meserie sau în specialitate reprezintă condiţii pentru angajarea în anumite funcţii şi se iau în calcul la stabilirea salariului şi a sporurilor pentru vechimea în muncă. Neluarea în calcul, în România, a vechimii în muncă şi a vechimii în meserie sau în specialitate din Republica Moldova, are consecinţe defavorabile celor în cauză, inclusiv salariale. Această situaţie este diferită de cea a cetăţenilor români care au prestat în state ale Uniunii Europene. În aceste condiţii l-am interpelat pe ministrul muncii şi justiţiei sociale, solicitându-i să se pronunţe asupra situaţiei, precum şi asupra suficienţei sau insuficienţei cadrului juridic bilateral al României cu Republica Moldova, în vederea considerării ca vechime în muncă a prestaţiilor din Republica Moldova, în cazul persoanelor care şi-au redobândit cetăţenia română, s-au stabilit legal în România şi sunt active în câmpul muncii. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale ne-a prezentat un răspuns clarificator, de care sperăm că vor ţine cont toţi angajatorii din România. Astfel, ministrul Marius-Constantin Budăi ne face cunoscut că "...perioadele de activitate desfăşurate în Republica Moldova în baza unui contract de muncă constituie vechime în muncă, în funcţie de care se calculează suportul de vechime şi alte drepturi ce decurg din aceasta...", precizând că în domeniul muncii şi securităţii sociale România şi Republica Moldova "...îşi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, aşa cum au fost eliberate de autorităţile emitente, fiind scutite de cerinţa legalizării...". Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale menţionează, de asemenea, că perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea în Republica Moldova, documentaţia urmând a fi depusă la sediul angajatorului actual din România, în vederea luării în considerare a vechimii în muncă efectuate în Republica Moldova. Răspunsul pe care ni l-a prezentat Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale face trimitere la Acordul dintre România şi Republica Moldova în domeniul securităţii sociale, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010, intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2011, Ministerul apreciind că "actualul cadru juridic bilateral al României cu Republica Moldova este suficient pentru considerarea ca vechime în muncă a prestaţiilor din Republica Moldova, în cazul persoanelor care şi-au redobândit cetăţenia română, s-au stabilit legal în România şi sunt active în câmpul muncii din ţara noastră". Potrivit acestor precizări oficiale, toţi basarabenii care şi-au restabilit cetăţenia română şi sunt angajaţi în România trebuie trataţi identic de către angajatori, luându-li-se în consideraţie, fără nicio discriminare, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, precum şi calculându-li-se sporurile salariale pentru vechimea în muncă, asemenea celorlalţi cetăţeni români care au prestat în România. Un aspect care rămâne deocamdată neclarificat în cazul basarabenilor care prestează în România, ca angajaţi restabiliţi în cetăţenia română, este dacă vechimea lor în muncă din Republica Moldova este sau nu reflectată în REVISAL. Aşa cum se cunoaşte, din ianuarie 2011, prin H.G. nr. 500/2011, cartea de muncă care atestă vechimea angajaţilor a fost înlocuită de REVISAL, care permite evidenţa strict electronică a muncii şi în care angajatorii trebuie să-şi înregistreze toţi salariaţii. Acest aspect va trebui clarificat de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, care este obligat să intervină reparator. În această situaţie, facem apel la toţi angajatorii din România să ţină cont de poziţia oficială a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi să considere vechime în muncă şi vechime în meserie sau în specialitate prestaţiile din Republica Moldova, în cazul persoanelor care şi-au redobândit cetăţenia română, s-au stabilit legal în România şi sunt active în câmpul muncii din ţara noastră, calculându-le sporurile salariale de vechime care li se cuvin conform legii. De asemenea, facem apel la toţi cetăţenii români aflaţi în situaţii de felul celor descrise mai sus să ne sesizeze la Parlament, dacă angajatorii din România refuză să le considere vechime în muncă şi vechime în meserie sau în specialitate prestaţiile din Republica Moldova, iar în cazul unui refuz, să sesizeze, după caz, Oficiul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sau instanţele de judecată. Vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate a basarabenilor angajaţi în România este perfect valabilă şi trebuie să producă efecte. Angajatorii care neglijează acest fapt trebuie sancţionaţi. România este ţara tuturor românilor şi nimeni nu trebuie discriminat pe criteriul provenienţei sale din judeţele de răsărit ale României anexate în 1940 de către fosta Uniune Sovietică.

Corneliu Olar "Primăriile nu se mai pot dezvolta decât pe bani europeni!" După doi ani de reforme trăsnite, PSD şi ALDE au adus primăriile în pragul insolvenţei. Cea mai mare parte a primăriilor de oraşe mici şi comune abia dacă au bani pentru plata salariilor pentru funcţionari, pentru plata facturilor curente, pentru întreţinerea şcolilor şi drumurilor locale. Guvernul PSD-ALDE nu numai că nu a dat bani primarilor, dar şi-a bătut joc de mii de administraţii locale, confiscându-le excedentele bugetare şi aruncând în braţele UAT-urilor noi sarcini administrative pe care să le finanţeze tot din bugetele lor sărace. Probabil că mulţi dintre dumneavoastră aţi auzit despre Alianţa Vestului, adică despre alianţa celor mai performanţi primari din ţară, care s-au săturat să mai aştepte de la Guvern bani pentru investiţii sau fonduri europene gratuite pentru infrastructură. Numai cine nu a fost niciodată la Alba Iulia, să vadă cum s-a dezvoltat oraşul condus de Mircea Hava, în special cu bani europeni, nu înţelege ce şansă uriaşă ne dă Uniunea Europeană să reabilităm şcoli, spitale, drumuri şi monumente istorice, care spun de unde vine poporul român şi încotro se îndreaptă. Traversăm cea mai neagră perioadă din ultimii zeci de ani în ceea ce priveşte banii alocaţi pentru investiţii. La nivel central, nu se construieşte nimic: nici autostrăzi, nici căi ferate, nici spitale, nici şcoli şi grădiniţe. La nivel local, banii au venit cu o întârziere de aproape 4 luni şi mai puţini chiar decât scrie în Legea bugetului de stat. Aşa se explică de ce în acest an investiţiile au scăzut cu peste 78% faţă de anul trecut, când a fost un dezastru total. Dragnea, înainte de a fi deputat, ministru, viceprim-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a lucrat în administraţia publică locală. Până să ajungă aici, i-a minţit pe primari şi pe consilierii judeţeni că va face descentralizare, că va adopta un Cod administrativ modern şi constituţional şi puterea se va duce, ca în orice ţară dezvoltată, mai aproape de oameni, adică la nivelul administraţiei locale. Odată cu puterea, s-a angajat că va asigura şi banii necesari dezvoltării comunităţilor locale. Toate angajamentele domnului Dragnea au fost minciuni, iar revolta tuturor primarilor este justificată. Dragnea poate să-şi mai spele din ruşinea eşecului la guvernare, chiar şi în ceasul al doisprezecelea. Pentru că a lăsat peste 3.000 de primării fără bani pentru investiţii, poate să le sprijine pe acestea să acceseze imediat şi cât mai simplu fonduri europene. Peste 15 miliarde de euro se pot duce imediat în refacerea drumurilor, repararea şcolilor, construirea de spitale, dispensare şi grădiniţe. Fac un apel la PSD şi ALDE să nu arunce România în subdezvoltare, deşi zeci de miliarde de lei zac nefolosiţi la Uniunea Europeană.

Cristina Burciu "Cui foloseşte un referendum fără teme de actualitate?" Consultarea Parlamentului în legătură cu organizarea unui referendum naţional în ziua alegerilor pentru Parlamentul European este neavenită şi se înscrie în acelaşi scenariu de campanie electorală a preşedintelui României. În realitate, cele două teme de interes naţional, pentru care Klaus Iohannis cere poporului să îşi exprime "voinţa suverană" prin referendum, respectiv interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiunile de corupţie şi interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe, nu există în momentul de faţă. Cele două aspecte nu sunt de actualitate şi nici nu constituie preocupări ale populaţiei României. Cu toate acestea, este dreptul şefului statului să uzeze de prerogativa de a iniţia un referendum, chiar dacă raţiunile pentru care a lansat acest demers sunt utopice şi evident electorale. Pe de o parte, varianta cea mai aproape de adevăr este aceea că preşedintele are nevoie de niscaiva activitate pe scena politică, pentru ca românii să-şi amintească de Domnia Sa. Pentru că, din păcate pentru Instituţia Prezidenţială, oamenii nu reţin niciun act notabil care să fi fost făcut de domnul Iohannis în ultimii patru ani de mandat, cu tot respectul! Pe de altă parte, în criză de idei salvatoare, acest subterfugiu al organizării unui referendum pe teme inexistente, în 26 mai, are şi rolul de a abate atenţia românilor de la importanţa alegerilor pentru Parlamentul European, să le mute astfel într-un plan secundar, ştiut fiind faptul că problemele naţionale sunt mai importante pentru oameni. Tocmai din această cauză, recomandările Comisiei de la Veneţia sunt de a nu fi organizate alte alegeri sau referendumuri în ziua alegerilor pentru forul legislativ european. Până la formularea concretă a întrebărilor care vor fi adresate românilor în acest simulacru de referendum, este bine să reamintim că Programul de guvernare al PSD se desfăşoară conform graficului, că salariile, pensiile şi alocaţiile copiilor au crescut, că economia este în creştere reală, confirmată de Uniunea Europeană, că bugetul din acest an este unul preponderent investiţional, şi toate măsurile luate sunt în sprijinul îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor. În definitiv, acestea sunt problemele de "interes naţional" ale românilor, dar despre ele domnului preşedinte îi este teamă să sufle vreo vorbă...

Elena Hărătău "Şcolarizarea copiilor romi, o preocupare a autorităţilor" Guvernul României dă dovadă de respect, toleranţă, acceptare şi solidaritate, acestea fiind principiile de bază ale coeziunii sociale de care trebuie să beneficieze toţi românii, indiferent de etnie. În acest context, problematica a mii de elevi de etnie romă care, pe fondul sărăciei şi a lipsurilor, renunţă la şcoală, este în atenţia statului român. Realitatea arată că un sfert dintre familiile elevilor de etnie romă trăiesc doar din alocaţia pe care le-o dă statul. Prin comparaţie, doar 11% dintre familiile din România, se află în această situaţie. Majoritatea părinţilor romi recunosc că îşi trimit copiii la şcoală tocmai pentru a primi această alocaţie lunară. În plus, interesul lor faţă de ceea ce învaţă copiii este unul redus, în condiţiile în care aproape 30% dintre părinţii care au participat la un recent studiu pe tema abandonului şcolar în rândul copiilor romi abia au terminat clasele primare sau nu au făcut deloc şcoală. Faptul că 4 din 5 copii neşcolarizaţi sunt de etnie romă este o problemă în măsură să ne îngrijoreze ca stat european care respectă drepturile minorităţilor. Un nivel semnificativ mai mic de participare şcolară al copiilor romi se întâlneşte atât la învăţământul primar, cât şi la cel secundar şi superior. Din păcate, autorităţile statului încă mai au mult de muncit pentru a reduce decalajul real dintre atitudinea favorabilă faţă de educaţie a părinţilor şi practica abandonului şcolar al copiilor romi. În calitate de dascăl, resping categoric ideea conform căreia copiii romi ar fi discriminaţi în şcolile din România! Dimpotrivă, măsurile luate în ultima perioadă de Executiv şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi-au propus concret tocmai reducerea decalajelor existente între copiii romi şi ceilalţi. Cu siguranţă, mai sunt o serie de aspecte, necesar a fi rezolvate din acest punct de vedere, deoarece accesul liber şi neîngrădit la şcoală se adresează tuturor copiilor din România. Faptul că elevii de etnie romă sunt codaşi la frecvenţa şcolară este o problemă a tuturor, dar sunt convinsă că autorităţile o vor rezolva în cel mai scurt timp.

Angelica Fădor "Sloganul guvernării PSD: «După noi, potopul!»" Majoritatea parlamentară PSD-ALDE continuă să lupte fără ruşine împotriva dezvoltării zonei Moldovei, dar şi a restului ţării. Iată că, după ce au alocat o sumă infimă pentru autostrada Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, parlamentarii PSD şi ALDE au votat, în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, împotriva construirii Autostrăzii Nordului, Suceava-Satu Mare, cu toate că proiectul de lege este semnat de parlamentari ai tuturor formaţiunilor politice. Atitudinea majorităţii parlamentare este de a bloca orice proiect de dezvoltare a ţării deşi, la televizor şi la tribuna Parlamentului se arată ca fiind mari patrioţi. PSD este patriot doar pe sutele de mii de bannere instalate cu sutele de mii în ţară, pentru că, în fapt, tot ceea ce face acest partid este împotriva ţării şi cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite. Mă întreb dacă nu cumva unii din conducerea PSD consideră o acţiune antinaţională dorinţa românilor de a se construi o autostradă care să se conecteze la sistemul de autostrăzi al Europei, că aceasta ar fi chiar periculoasă. Realizarea unei infrastructuri de comunicaţii rutiere moderne, rapide şi sigure, care să lege milioane de locuitori din nordul ţării cu Occidentul, ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea României pe termen lung prin accesul populaţiei şi al mediului de afaceri la reţeaua de transport şi susţinerea dezvoltării regiunilor cu potenţial de creştere economică. O asemenea realizare ar trebui să fie obiectivul fiecărei guvernări! Din păcate, Guvernul PSD-ALDE nu este interesat de proiectele care aduc bunăstare, ci îşi propune să menţină ţara în sărăcie, într-o nesiguranţă continuă a cetăţenilor pentru ziua de mâine, pentru a putea fi mai uşor de controlat electoral prin ajutoare sociale. Prin blocarea proiectelor de dezvoltare, PSD-ALDE nu face altceva decât să împingă românii spre alte ţări europene, care vor putea să le asigure condiţii decente de viaţă. Declaraţiile mincinoase ale celor de la PSD şi ALDE prin care îşi declară grija faţă de cetăţenii ţării, sunt contrazise zi de zi de acţiunile prin care aceştia distrug orice speranţă la un viitor mai bun, amanetând viaţa generaţiilor următoare, prin împrumuturi cu dobânzi uriaşe, fără ca acestea să se reflecte în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii. "După noi, potopul!" - pare să fie sloganul guvernării PSD-ALDE, care refuză cu încăpăţânare orice proiect care înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţean şi care va determina dezvoltarea ţării pe care, din păcate, încă o gestionează!

Florica Cherecheş "«A fi sau a nu fi» - art. 253 din Legea educaţiei naţionale" Mă văd obligată să comentez din nou pe marginea activităţii doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Probabil, aţi aflat, de curând, din presa de specialitate, că art. 253 din Legea educaţiei naţionale, referitor la titularizarea unor categorii de cadre didactice suplinitoare, a fost declarat neconstituţional. Deşi Decizia Curţii Constituţionale era emisă în iulie 2018, doamna ministru, împreună cu juriştii ministerului au constatat neconstituţionalitatea doar înainte cu o zi de perioada prevăzută pentru depunerea dosarelor prin care se solicita titularizarea. Iată un exemplu clar de... nu ştiu cum să îl numesc... Neglijenţă? Indiferenţă? Incompetenţă? Orice termen am alege, este extrem de grav că se întâmplă în sistemul educaţional din România secolului XXI. Gândiţi-vă că prin această neglijenţă, să îi spunem, peste 2.000 de cadre didactice care sperau la ceva şi-au văzut visele năruite. Vom constata că există alte sute sau mii de directori ale căror politici de recrutare a personalului didactic de predare au fost date peste cap. Dacă vom merge cu raţionamentul mai departe, vom vedea câteva zeci de mii de părinţi îngrijoraţi, cu incertitudini privitoare la profesorul care îi va avea pe copiii lor, începând cu anul şcolar următor. Iar în final, vom vedea preşcolari ori elevi, copii într-un cuvânt, cu alţi profesori la clase, nevoiţi să se adapteze unor alte stiluri de predare, legând până la urmă, de alţi oameni, noi relaţii profesor-elev. Strategiile Ministerului şi inclusiv Legea educaţiei naţionale conţin prevederi referitoare la importanţa respectării principiului, fundamental în educaţie, de asigurare a continuităţii activităţii didactice la elevi, prevederi legate de descentralizarea modalităţii de selecţie a personalului didactic şi implicit elaborarea în mod particularizat a politicilor de personal. La atingerea acestor deziderate, care sunt texte de lege, doamnă ministru şi stimaţi colegi din coaliţia de guvernare, aţi picat lamentabil! Doamnă ministru, observ că vă încăpăţânaţi să ne arătaţi că pentru "incoerent", "impredictibil" şi alte adjective de genul acesta, dumneavoastră găsiţi uşor superlativul. În numele profesorilor, directorilor, părinţilor şi elevilor menţionaţi mai sus, scutiţi-ne de astfel de demonstraţii! Nu fac bine nimănui!

Mihăiţă Găină "România a stabilit Agenda 2030 a unei Europe sustenabile" Ţara noastră a înregistrat, în doar trei luni, o serie de succese notabile în fruntea Consiliului Uniunii Europene, performanţe egalate de alte state care au deţinut Preşedinţia în şase luni de mandat. Au fost organizate peste 650 de evenimente şi reuniuni, atât în ţară, cât şi la Bruxelles, în primele două luni. Preşedinţia română a negociat şi a închis 67 de dosare cu impact major la nivelul Uniunii. Cele mai importante succese au fost obţinute în domeniile privind apărarea drepturilor cetăţenilor, creşterea economică, piaţa muncii şi protecţia consumatorilor. De asemenea, a fost aprobat un acord privind un nou proiect de directivă de modificare a patru directive existente ale UE, prin care vor fi protejate şi mai bine interesele consumatorilor comunitari, prin stabilirea de reguli concrete privind comercializarea de alimente cu dublu standard de calitate pe pieţe diferite. Pe lângă atingerea acestor obiective, apreciate de toţi partenerii europeni, experţii români au obţinut consensul politic pentru Concluziile Consiliului UE privind Agenda 2030. Acest document, cu impact deosebit la nivel european, a fost adoptat la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale. Reprezentanţii Guvernului au reuşit, într-un timp record, să obţină un acord care are potenţialul să modeleze politicile Uniunii Europene până în 2030. Documentul are 27 de articole, care reafirmă angajamentul Uniunii Europene pentru Agenda 2030 şi schiţează un cadru prin care aceasta poate fi implementată. Concluziile Consiliului UE vor fi incluse şi în discuţiile care vor sta la baza Agendei strategice a Comisiei Europene, care va ghida politicile publice pentru următorii ani. Argumentele finale ale Consiliului Uniunii Europene vin ca urmare a Documentului de reflecţie privind implementarea Agendei 2030 la nivel european, publicat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie. Cele două documente conturează viziunea Uniunii Europene pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Aşadar, Preşedinţia României la Consiliul UE a facilitat ca Uniunea Europeană să îşi consolideze poziţia de lider global în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Nu este doar o mare realizare a ţării noastre, ci şi un moment deosebit de important în istoria bătrânului continent. Trebuie să ne bucurăm cu toţii că am reuşit să convingem toate statele membre de importanţa adoptării cât mai rapide a unui document care cuprinde, în principal, viziunea noastră proprie asupra implementării Agendei 2030. Prin eforturile concertate, materializate prin consensul obţinut, suntem mai aproape de o Europă sustenabilă! Dacă pe plan extern am reuşit să gestionăm mandatul european atât de complicat şi să închidem cu succes 67 de dosare solicitante şi de mare impact, şi pe plan intern s-au resimţit efectele eforturilor noastre susţinute. Opoziţia pur şi simplu s-a văzut nevoită să uite că a îndrăznit, la finalul anului trecut, să denigreze a priori şi în mod total fals şi laş progresele pe care ţara noastră le înregistrează prin asigurarea Preşedinţiei rotative a Consiliului. Îmi exprim speranţa că toţi românii de bună-credinţă s-au convins singuri că atacurile opoziţiei nu ne-au vizat doar pe noi ca partid de guvernare, ci chiar renumele României, căruia i-au adus atingere în plan extern, în mod gratuit. Tocmai din acest motiv, lista candidaţilor din partea PSD pentru alegerile europarlamentare trebuie apreciată şi votată! Fiecare dintre cei 33 de candidaţi social-democraţi nu sunt doar lideri puternici, ci şi oameni devotaţi ţării noastre, cu suficientă expertiză în eşalonul principal al politicii. Candidaţii noştri sunt acei români hotărâţi să se lupte pentru ca ţara noastră să-şi păstreze poziţia de factor decident la vârful Uniunii Europene, astfel încât să nu mai avem sentimentul că nu suntem europeni cu drepturi depline!

Florică Ică Calotă "Fermierii români scapă de plafonarea subvenţiilor" Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat plafonarea voluntară a subvenţiilor pentru agricultură, o soluţie care apară interesele marilor fermieri, cât şi pe cele ale fermierilor mici şi mijlocii. Pe 2 aprilie 2019, COMAGRI a decis prin vot ca măsura de plafonare la o sumă maximă de 100.000 euro pe exploataţie a sprijinului direct, Pilonul 1, să nu fie obligatorie în noua Politică Agricolă Comună, PAC, începând cu 2021, aşa cum propusese anul trecut Comisia Europeană. Astfel, plafonarea ar putea deveni voluntară, dacă statul membru îşi asumă redistribuirea a cel puţin 10% din sumele primite de la UE pentru plăţi directe către fermele mici. Unul dintre obiectivele strategice ale Politicii Agricole Comune pentru perioada 2021-2027 este asigurarea unui sprijin de venit echitabil agricultorilor, adică îmbunătăţirea distribuirii plăţilor directe. Plata redistributivă este în prezent voluntară în cadrul PAC 2014-2020 şi are ca scop asigurarea unui sprijin de venit mai eficient fermierilor mai mici, prin acordarea unei plăţi suplimentare pe hectar pentru primele hectare sub un anumit prag. România şi-a impus punctul de vedere în cadrul Comisiei AGRI. Ministrul Petre Daea şi eurodeputaţii români au criticat consecvent propunerea de plafonare a subvenţiilor agricole în următorul exerciţiu financiar al UE. Plafonarea subvenţiilor ar fi afectat peste 1.800 de ferme şi ar fi fost un impediment pentru dezvoltarea agriculturii din ţara noastră. România nu a susţinut plafonarea plăţilor directe, deoarece această restricţie ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate, în raport cu importurile din ţările terţe. De asemenea, s-a aprobat o convergenţă progresivă a subvenţiilor, prin care România este avantajată de creşterea subvenţiei la unitatea de suprafaţă Astfel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acţiune în această privinţă. Mai mult decât atât, în urma consultărilor cu fermierii români, s-a constatat că dorinţa acestora este ca viitoarea Politică Agricolă Comună să nu impună plafonarea plăţilor la o anumită sumă. Documentul a fost transmis Comisiei Europene şi comisarului pe agricultură, Phil Hogan. Agricultura a făcut un salt extraordinar, de când România a intrat în Uniunea Europeană. Prin plafonarea plăţilor directe, fermierii români, aflaţi în plin proces de consolidare, ar fi fost profund dezavantajaţi, ceea ce ar putea duce la divizarea fermelor cu productivitate ridicată. Hotărârea de a se continua sprijinul pe unitatea de suprafaţă trebuie salutată, fiind o adevărată plasă de siguranţă pentru fermierii români. Cu sprijinul fondurilor europene, fermele din România vor putea continua investiţiile. În concluzie, măsura adoptată reprezintă un succes al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene!

Neculai Iftimie "Reziduurile de pesticide din alimente, o problemă!" Problema pesticidelor folosite în agricultură a fost şi este una extrem de controversată. Sunt voci care susţin folosirea acestora cu moderaţie sau, din contră, alte voci afirmă că impactul folosirii pesticidelor este minim, în condiţiile în care profitul se maximizează. Cert este că Uniunea Europeană este preocupată de reziduurile de pesticide din alimente şi posibilul lor efect asupra sănătăţii. În 2016, aproximativ 50% din alimentele care au fost testate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, EFSA, conţineau reziduuri de pesticide, cu 3,8% peste limitele legale. La jumătatea lunii februarie, Parlamentul European a votat un raport privind o mai bună implementare a Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Directiva vizează promovarea gestionării integrate a dăunătorilor şi a metodelor alternative de control al dăunătorilor, prin intermediul unor planuri naţionale de acţiune, în care statele membre stabilesc obiective privind reducerea riscurilor şi a impactului pesticidelor. Eurodeputaţii şi-au exprimat regretul referitor la cercetările insuficiente, înregistrate în majoritatea statelor membre, în ceea ce priveşte promovarea unor tehnici alternative şi reducerea riscurilor şi a utilizării pesticidelor. În raport se menţionează că doar cinci ţări au stabilit obiective măsurabile, fie pentru reducerea riscurilor, fie pentru reducerea utilizării pesticidelor. Trebuie să amintesc că în februarie 2018 Parlamentul European a înfiinţat o comisie specială care dezbate procedura de aprobare a Uniunii Europene pentru pesticide. Trebuie convenit asupra faptului că pesticidele şi substanţele active ale acestora trebuie testate temeinic, luând în considerare efectele cumulative şi toxicitatea pe termen. Trebuie să recunoaştem că, odată cu integrarea noastră în Uniunea Europeană, fermierii români, prin tehnica folosită în producţie, în aplicarea pesticidelor, protejează sănătatea umană şi mediul şi, de asemenea, au început să obţină producţii agricole prin metode nechimice, BIO. Unele pesticide folosite în agricultură au efect de perturbare endocrină la dăunători. Acestea pot avea un impact asupra sănătăţii umane şi pot avea legătură cu cancerul legat de hormoni, diabet şi infertilitate, prin reziduurile din produsele agricole consumate de om. În 2016, europenii au cheltuit 30,7 miliarde de euro pe alimente ecologice, o creştere cu 50% faţă de 2012. Rămâne lăudabilă iniţiativa Parlamentului European din 2017, prin care a solicitat Comisiei Europene să elaboreze propuneri pentru accelerarea evaluării, autorizării şi înregistrării pesticidelor biologice cu risc scăzut.

Claudiu-Augustin Ilişanu "Iniţiative de reîmpădurire şi de educaţie ecologică, în judeţul Bacău. A patra ediţie a Programului «Preţuieşte viaţa, preţuieşte natura», 28 martie - 3 aprilie 2019, s-a încheiat cu succes" În perioada 28 martie - 3 aprilie, pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-a desfăşurat a patra ediţie a Programului "Preţuieşte viaţa, preţuieşte natura", program care vine cu o perspectivă de continuitate în relansarea fondului forestier local. Acţiunea a ajuns la a patra ediţie, fiind rodul unui parteneriat realizat între Sectorul silvic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi Regia Naţională a Pădurilor, care a pus la dispoziţia iniţiatorilor proiectului, sub formă de sponsorizare, 25.000 de puieţi de molid, 20.000 de puieţi de salcâm şi 5.000 de puieţi de paltin, care au fost plantaţi pe terenurile unităţilor de cult din cadrul Arhiepiscopiei, sub coordonarea celor 6 protopopiate din cadrul instituţiei bisericeşti locale. Puieţii au fost puşi la dispoziţia iniţiatorilor, prin Direcţia Silvică Bacău. În cadrul acţiunii de plantare, s-a urmărit atât completarea lucrărilor executate în anii anteriori, cât şi realizarea necesităţii de împădurire a unor terenuri degradate, erodate şi supuse riscului alunecărilor, terenuri care erau doar parţial ocupate de vegetaţie forestieră. Printre personalul participant la acest program de împădurire locală, se regăsesc: clerici din cadrul parohiilor de pe cuprinsul arhiepiscopiei, reprezentanţi ai parohiilor, monahi, cadre didactice şi reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ şi elevi, acţiunea fiind coordonată şi de Sectorul silvic din cadrul Centrului eparhial. Au fost plantaţi aproximativ 50.000 de puieţi, mai ales în zonele supuse riscului alunecărilor. În plus, în cei 4 ani, de când a luat naştere iniţiativa "Preţuieşte viaţa, preţuieşte natura", s-a realizat o împădurire semnificativă, fiind plantaţi peste 100.000 de puieţi, în judeţul Bacău şi în celelalte judeţe din cuprinsul eparhiei - 75.000 de molizi, 20.000 de salcâmi şi 5.000 de paltini. Astfel de iniţiative sunt importante, în contextul în care refacerea resurselor forestiere ale României se poate realiza doar prin continuitate în proiectele privind plantarea de arbori. Astfel de acţiuni sunt foarte importante şi ele trebuie apreciate, întrucât ele sunt, pe de o parte, acţiuni concrete care arată o grijă faţă de mediu, contribuind la menţinerea echilibrului ecologic, la păstrarea unui mediu sănătos şi a unui aer curat pe viitor şi la stabilitatea solului. Pe de altă parte, prin implicarea mai multor instituţii didactice, de cultură şi de cult în astfel de acţiuni locale, se realizează o promovare a educaţiei ecologice în societate şi o conştientizare mai mare a problematicii mediului în cadrul diferitelor generaţii, dar mai ales a tinerilor. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului merită felicitată pentru implicarea în cadrul acestui program ecologic, dar şi pentru continuitatea şi eforturile depuse în promovarea unor iniţiative locale de mediu şi a grijii faţă de natură ca bun sacru. Una dintre aceste iniţiative se desfăşoară an de an în satul Hârja, situat în sud-vestul judeţului Bacău. Începând cu anul 2017, aici are loc un program local de ecologizare, "Hârja - colţ de rai. Nouă ne pasă de natură!", derulat de Asociaţia "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare", la care participă elevi şi tineri voluntari care dovedesc că le pasă de natura locală. Acest tip de proiect ecologic, care adună unităţi de învăţământ, organizaţii şi asociaţii locale, instituţii bisericeşti şi parohii, cadre didactice voluntare şi sute de tineri, este bine-venit şi reprezintă totodată un model pentru orice administraţie locală căreia îi pasă de prezentul şi de viitorul zonei, el urmărind să dezvolte, atât prin acţiune, cât şi prin jocuri şi concursuri, deprinderile tinerilor cu activităţi ecologice şi de menţine a unui mediul curat şi sănătos, curăţarea perimetrelor de deşeuri şi ecologizarea spaţiilor verzi. Astfel de iniţiative trebuie felicitate şi duse mai departe. Pentru a fi mai târziu în posesia unui mediu sănătos, generaţiile tinere au nevoie de o educaţie ecologică solidă, iar factorii locali şi instituţiile conştiente de importanţa acesteia sunt capabile să contribuie la împlinirea acestui deziderat, prin astfel de iniţiative responsabile şi cu viziune.

Natalia-Elena Intotero "Programe speciale, dedicate persoanelor cu autism" În România, se estimează că există 30.000 de copii cu autism, iar statistica mondială indică o incidenţă a tulburărilor din spectrul autist de 1 din 60 de copii. Aceşti copii speciali şi părinţii lor au nevoie de tot sprijinul necesar. În urma consultărilor cu societatea civilă, Guvernul României a făcut paşi importanţi şi a adoptat o serie de măsuri menite să răspundă nevoilor şi problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Anul trecut, a fost înfiinţat Comitetul pentru elaborarea Planului naţional pentru autism pentru perioada 2020 - 2022, pentru a oferi pe termen lung condiţii de viaţă mai bune pentru persoanele cu tulburări de spectru autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Măsurile în acest sens vor continua. Astfel, săptămâna trecută a fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care pune bazele dezvoltării unor programe dedicate persoanelor cu autism. Executivul a marcat prin acest eveniment special Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, în semn de solidaritate şi de susţinere pentru copiii, tinerii şi adulţii cu tulburări de spectru autist şi pentru familiile acestora. Prin acest Protocol se deschide calea pentru dezvoltarea şi implementarea unor programe care să asigure acces persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie. Practic, vor fi asigurate fonduri, pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială. De asemenea, s-au pus bazele pentru organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari, asistenţilor sociali din sistemul educaţional, pentru a oferi condiţiile unei mai bune integrări a copiilor în societate. Un alt program, pe care Executivul îl va dezvolta în perioada următoare, este destinat celor care au în grijă copiii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, pentru a putea oferi şanse reale de dezvoltare a abilităţilor sociale, persoanelor care suferă de această tulburare. Un copil cu autism înseamnă schimbare pentru lumea întreagă. Noi trebuie să găsim soluţiile să ajungem la ei, să fim un sprijin aşa cum putem, pentru părinţii care fac tot efortul pentru ca micuţii lor să aibă o viaţă cât mai bună!

Ioan Balan "De luna aceasta, poştaşul nu aduce pensia majorată! Cuponul de pensie vine la pachet cu propaganda PSD!" În urmă cu mai bine de doi ani, atrăgeam atenţia asupra faptului că PSD şi ALDE au planuri bine puse la punct pentru subordonarea totală a tuturor instituţiilor statului român. Nu era foarte greu să constaţi că autorităţi publice, care prin statutul lor ar trebui să fie independente şi autonome, deveneau, una câte una, anexele celor două partide de guvernare. Metodele prin care au realizat acest lucru sunt cunoscute de toată lumea: prin numirea unor oameni necalificaţi în funcţiile de conducere ale acestor instituţii, doar pe baza apartenenţei lor la PSD sau la ALDE şi prin controlul direct al finanţării instituţionale. Aşa am ajuns astăzi ca ASF, TVR, AEP, Radioul public, Avocatul Poporului, CSM, Curtea de conturi şi multe alte instituţii să îşi subordoneze rolul direct deciziilor lui Liviu Dragnea. În doi ani şi jumătate, nu numai că s-a ales praful de minciunile din Programul de guvernare al PSD-ALDE, ci România a fost târâtă în afara valorilor europene şi îndepărtată de cele mai importante parteneriate strategice ale ţării noastre. România nu a fost "scoasă din noroaie" de PSD, ci aruncată într-o subdezvoltare şi mai acută, prin lipsa totală a investiţiilor. România nu a fost "pusă pe harta lumii", ci a fost dată jos de pe harta ţărilor democratice, prin batjocorirea principiilor statului de drept. În numai doi ani şi jumătate, România a devenit oaia neagră a Uniunii Europene, motive pentru care PSD şi ALDE vor fi excluse de familiile politice europene din care fac parte. Până şi colegilor socialişti şi liberali din Uniunea Europeană le este ruşine de partenerii lor români. Liviu Dragnea este disperat, pentru că ştie că românii sunt furioşi din cauză că au fost înşelaţi. Liviu Dragnea ştie că românii vor sancţiona PSD şi ALDE la următoarele alegeri, motiv pentru care recurge la tot felul de măsuri, care mai de care mai abuzive. După ce a dat ordin să se pună căluş în gura presei independente care nu aduce ode "înaltului conducător", să închidă televiziuni şi ziare, am aflat acum că a obligat o întreagă companie deţinută de statul român, mai precis Poşta Română, să îşi transforme angajaţii în armată de propagandişti pentru partidul-stat. Este cu totul abuziv modul în care PSD se foloseşte de miile de agenţi poştali, care muncesc pe un salariu derizoriu, uneori şi peste 12 ore pe zi, şi sâmbete şi duminici, ca să-i facă lui Dragnea campanie electorală. Este cu totul condamnabil cum PSD, care şi-a numit directorul Poştei Române şi care conduce şi sindicatul poştaşilor, a ajuns atât de jos încât şantajează angajaţii Poştei cu pierderea locului de muncă, dacă nu fac muncă în folosul lui Dragnea şi al PSD. Îi solicit lui Dragnea să se oprească imediat din folosirea instituţiilor şi companiilor statului în interesul său personal! Dacă PSD vrea într-adevăr să trimită pensionarilor materiale informative, atunci să scrie în ele de ce în anul 2018 punctul de pensie s-a majorat cu 6 luni întârziere, iar anul acest pensiile cresc cu o întârziere şi mai mare, de 8 luni! Să scrie în materialele pe care le trimite prin Poşta Română cum a ieşit el la tribuna Parlamentului şi a spus despre Proiectul PNL de dublare a alocaţiilor de stat pentru copii că este "pură demagogie". Să le ceară scuze milioanelor de copii cărora a vrut să le taie alocaţia majorată de PNL şi să recunoască că a reuşit să blocheze majorarea alocaţiilor de la 1 martie, pentru a mai face economii la buget pentru o lună! Oricât de mult s-ar strădui PSD şi Dragnea să dreagă busuiocul după o guvernare eşuată cu totul, oamenii nu mai au încredere în ei! Lecţia pe care le-o va da cetăţeanul român va fi în cabina de vot. În 26 mai, românii vor alege cei mai competenţi candidaţi, adică cei propuşi de PNL, şi vor da un răspuns favorabil la întrebarea propusă de preşedintele României pentru referendum.

Ionela Viorela Dobrică "Investiţiile de astăzi, oportunitatea Buzăului de mâine" Pentru orice comunitate, investiţiile publice reprezintă unul dintre cele mai importante motoare de creştere, iar Buzăul nu face excepţie. Mai mult decât atât, având în vedere faptul că bugetul ţării este finit, nivelul investiţiilor publice dintr-un judeţ reprezintă şi un indicator credibil pentru cât de tare s-au zbătut politicienii la Bucureşti, pentru a obţine finanţări pentru comunităţile pe care le reprezintă. Din 2016 şi până în prezent, judeţul Buzău a început să atragă din ce în ce mai multe fonduri, indiferent că vorbim despre cele de la bugetul de stat sau despre fondurile europene. Investiţiile finalizate din 2016 şi până azi însumează aproape 31 de milioane de euro, în vreme ce proiectele aflate în derulare beneficiază de finanţare în valoare de 159 de milioane de euro. Mai mult decât atât, pentru judeţul Buzău au mai fost contractate proiecte de investiţii, care însumează peste 77 milioane euro. Dacă la toate acestea adăugăm şi proiectele implementate prin Compania Naţională de Investiţii, peste 12 milioane de euro, vorbim despre 279 de milioane de euro care au intrat deja sau urmează să intre în judeţul Buzău, care vor oferi noi şanse locuitorilor săi. Aşa se întâmplă, spre exemplu, cu lucrările de modernizare şi extindere a şcolii din satul Gura Dimienii, comuna Beceni, lucrări finanţate cu peste 500.000 de euro. Odată finalizate, acestea vor permite mai multor copii să urmeze cursurile şcolii, vor îmbunătăţi calitatea învăţământului din zonă şi vor ajuta chiar la contracararea abandonului şcolar. Copiii din satul Gura Dimienii vor avea astfel o şansă în plus la un viitor mai bun, o şansă care merită tot efortul şi toate investiţiile! Dispensarului medical din comuna Chiliile i-au fost alocate fonduri în valoare de aproape 100.000 de euro. Reabilitarea şi modernizarea acestuia înseamnă condiţii mai bune pentru bolnavii care îi trec pragul şi o şansă în plus la însănătoşire. De asemenea, comunei Bisoca i-au fost alocaţi peste 865.000 de euro pentru înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă, care va transforma cu totul stilul de viaţă al locuitorilor comunei, oferindu-le şansa unor vieţi mai uşoare. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele din fonduri publice, aflate în derulare în judeţul Buzău. Şansa unei educaţii mai bune pentru un copil, a însănătoşirii unui bolnav sau a unei bătrâneţi mai uşoare pentru un pensionar sunt cele mai de preţ motive pentru care politica merită făcută. PSD a ajuns la guvernare în urma alegerilor de la finalul anului 2016. Ne-am prezentat în faţa românilor cu un program de guvernare ambiţios, iar românii au ales să ne ofere ocazia de a-l pune în practică. Astăzi, după mai bine de doi ani, uitându-mă pe lista de investiţii a judeţului nostru, nu pot decât să fiu mândră că fac şi eu parte din echipa celor care au insistat, au promovat şi au obţinut aceste investiţii pentru judeţul Buzău.

Antoneta Ioniţă Declaraţia mea politică de astăzi de referă la situaţia delicată în care se află spitalele de stat. Din nefericire, actualul Guvern PSD nu a făcut nimic în aceşti ani, însă observ, în apropierea campaniei electorale, că miniştrii Guvernului s-au dat jos de pe scaunele lor călduţe, pentru a merge cu televiziunile după ei prin instituţii publice, să le arate românilor că muncesc. Am văzut-o pe doamna premier Viorica Dăncilă jucând ping-pong cu ministrul agriculturii, Petre Daea; l-am văzut pe ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, vizitând toate şantierele posibile; am văzut-o, de asemenea, şi pe doamna Sorina Pintea, făcând vizite inopinate în spitale. Nimeni nu poate contesta utilitatea unor astfel de vizite-surpriză în spitale. Printre sarcinile ministrului sănătăţii, se găsesc şi astfel de soluţii ad-hoc, pentru a vedea la faţa locului care este situaţia reală, mai ales că au fost sesizate nereguli, atât de pacienţi, cât şi de aparţinători. În calitatea sa de fost director de spital, doamna Sorina Pintea a afirmat, încă de la preluarea mandatului, că nu este mulţumită de managementul spitalelor de stat şi de modul în care sunt gestionate resursele existente. Iar vizitele făcute au demonstrat ceea ce ştim cu toţii - există multe nereguli în spitalele care au primit acreditare din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care această instituţie a făcut evaluarea! Sper ca doamna ministru să nu îmbrace haina de politician aflat în campanie electorală şi să ia măsuri acolo unde sunt nereguli. Sper ca aceste vizite neanunţate să nu fie doar de imagine, îmi doresc să văd că acestea vor avea urmări, că vor exista schimbări în bine în spitalele de stat din România. Sper ca schimbarea managerilor să fie una pe criterii de competenţă, şi nu politice! Spun asta pentru că am serioase semne de întrebare. De ce? La Spitalul Judeţean Brăila nu s-a luat nici o măsură, deşi au fost găsite multe nereguli de către doamna Pintea. Spitalul se confruntă cu o criză de medicamente gravă, materialele sanitare lipsesc, aparatura este învechită, iar colectivul medical este nemulţumit de modul în care este condus spitalul. Oare faptul că actualul manager, Delia Râşnoveanu, este numită de PSD-ul local, a determinat-o pe doamna Pintea să judece cu altă măsură decât în alte judeţe? Ar fi trist să asistăm în realitate la un joc de imagine în plină campanie electorală, când schimbăm directori ca să-i punem pe "ai noştri". Îi solicit ministrului sănătăţii să ia hotărâri benefice pentru sistemul de sănătate, iar acolo unde managerii sunt incompetenţi, să nu ţină cont de afilierea lor politică. Sănătatea românilor nu are culoare politică. Orice manager incompetent trebuie demis, pentru că prin lipsa lui de pregătire pune în pericol viaţa pacienţilor!

Luminiţa-Maria Jivan "Situaţia DN57, DN57A şi a Proiectului de racordare la gaz din Clisura Dunării şi Valea Caraşului" Declaraţia mea de astăzi va avea ca punct de atenţie atât situaţia drumului deja arhicunoscut în judeţ, şi anume, DN57 cu adiacent DN57A, dar şi a posibilului celui mai important proiect derulat vreodată în zona Clisurii şi a Văii Caraşului, mai exact, racordarea la gaz. Drumul care porneşte din Moraviţa şi ajunge spre Oraviţa, Cheile Nerei, Moldova Nouă şi Clisura Dunării este unul dintre cele mai importante drumuri care duce spre cele mai frumoase locuri de vizitat din zona Banatului, însă, din cauza gropilor şi a faptului că nu a fost reabilitat de 40 de ani, nu face altceva decât să descurajeze turiştii. DN57 este un drum de doar 96 de kilometri, care a fost construit la începutul anilor ’70, iar timp de 40 de ani autorităţile nu au reuşit să-l reabiliteze, gropile fiind doar peticite, fiind executate doar lucrări de întreţinere curentă şi periodică. Starea dezastruoasă a tronsonului obligă chiar cărăşenii care se află aproape de DN57 să meargă la Timişoara prin Serbia, ieşind din România pe la Naidăş, parcurgând şoselele din Serbia, urmând ca apoi să între în ţară pe la Moraviţa. Din cauza acestui drum, nu doar cărăşenii care stau în apropiere îl ocolesc, dar şi turiştii preferă să-l evite total. Consolidarea DN57 reprezintă un mare beneficiu adus nu numai bănăţenilor, ci şi tuturor cetăţenilor, deoarece reabilitarea infrastructurii va aduce mai mulţi turişti în zonă. Acest drum ar putea ajuta turiştii să ajungă foarte repede la celebra Cascadă Bigăr, la morile de apă de la Rudăria, la Gladna, pe Cheile Nerei sau pe Clisura Dunării care reprezintă unul dintre obiectivele cu un potenţial turistic extraordinar, nu numai pentru judeţ, cât şi la nivel naţional. Mai mult decât atăt, starea tragică a drumului reprezintă o piedică majoră pentru potenţialii investitori care doresc să întreprindă diverse afaceri în zonă. În urma discuţiilor avute cu primarii din Moldova Nouă şi Oraviţa, investitorii care îşi doreau să deschidă afaceri în această zonă evitau vehement, din cauza infrastructurii dezastruoase şi din cauza lipsei gazului de pe tronsonul începând cu Clisura Dunării spre Reşiţa. În urma celor prezentate, am acţionat în direcţia rezolvării acestei situaţii, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul actualei guvernări şi fără sprijinul domnului ministru Răzvan Cuc, care a fost singurul ministru al transporturilor care a deschis cu adevărat uşa primarilor acestor zone afectate, cu scopul de a le oferi soluţii. Astfel, în urma vizitei ministrului în Caraş-Severin, acesta a asigurat că în acest an vor începe lucrările de reparaţii la DN57 şi DN57A, respectiv Moraviţa-Oraviţa şi Pojejena-Socol. În ceea ce priveşte racordarea la gaz a localităţilor din Valea Caraşului şi din Clisura Dunării, curând, totul se va schimba şi cetăţenii acestor zone se vor bucura de racordarea la gaz. Sistemul de transport al gazelor naturale reprezintă un proces necesar pentru comunităţile din această regiune a Caraş-Severinului. În plus, a fost creată şi o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară Valea Caraşului-Valea Almăjului-Clisura Dunării, care are ca obiect înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea şi gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu gaz pe raza de competenţă a UAT-urilor membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional. Membrii acestei Asociaţii sunt 22 de UAT-uri, urmând a li se alătura şi alte unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi Caraşova, Doclin, Ramna. În urma interpelărilor şi implicării mele, dar şi a perseverenţei primarilor din zonă, cu sprijinul actualei guvernări, lucrurile au început să se mişte în această direcţie, astfel că, de curând, i-am primit pe directorii TRANSGAZ România în Reşiţa care şi-au asumat suportarea a 50% din costuri pentru finalizarea acestui proiect. Având în vedere cele menţionate, se poate contura foarte clar faptul că, în lipsa susţinerii şi bunăvoinţei Guvernului PSD, aceste proiecte care poate par insignifiante, dar vă asigur că pentru cărăşeni valorează extraordinar de mult, nu ar fi fost realizate. Pe această cale, am vrut să aduc la cunoştinţă că actuala guvernare are ca prim interes bunăstarea oamenilor, iar acest lucru este evidenţiat de numeroasele proiecte finalizate prin ţară, cum ar fi cele două din Caraş-Severin, care vor aduce o schimbare majoră în viaţa cărăşenilor.

Silviu Nicu Macovei "Românii nu emigrează doar pentru salarii mai mari!" V-am supus atenţiei, de foarte multe ori, problema emigraţiei din România, a depopulării masive a ţării noastre şi am vorbit despre drama copiilor rămaşi acasă, care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Acest fenomen al migraţiei forţei de muncă ridică în continuare probleme din ce în ce mai complexe şi solicită soluţii care ţin de o puternică mobilizare politică şi instituţională din partea României. Iată că un studiu realizat de Comisia Europeană, în anul 2018, se apleacă nu doar asupra datelor statistice şi a analizei dinamicii numărului de muncitori care părăsesc ţara de origine, ci se interesează şi asupra motivelor pentru care cetăţenii unor state mai sărace ale UE aleg să migreze spre Occident. În mod intuitiv şi aparent, am fi tentaţi să considerăm raţiunile financiare şi economice ca fiind primordiale în luarea deciziei de a părăsi România. Acest lucru este parţial adevărat şi, din această cauză, principalele puncte ale Programului de guvernare al Partidului Social Democrat au vizat creşterea salariilor românilor. Din acest punct de vedere, PSD şi-a asumat o serie de reforme care au condus la o creştere spectaculoasă a veniturilor în România, astfel încât, la acest moment, în multe domenii de activitate, raportul între câştiguri şi costul vieţii să fie comparabil cu cel din multe alte ţări UE. Totuşi, studiul despre care am amintit anterior aduce în prim plan şi o serie de cauze care, de multe ori, surclasează simpla nevoie de câştiguri băneşti mai mari. Studiul european concluzionează că emigranţii, în special cei cu abilităţi, părăsesc ţările care au instituţii slabe. Fie că vorbim despre instituţiile medicale şi calitatea serviciilor sanitare, fie că vorbim despre educaţie sau, mai ales, despre birocraţie şi relaţia cu autorităţile, calitatea instituţională din ţara noastră reprezintă unul dintre motivele care contribuie la decizia multor români să părăsească ţara natală. Mai mult, s-a constat că evaluarea calităţii instituţionale de către cetăţeni conturează în general satisfacţia vieţii şi aşteptările despre perspectivele economice individuale, iar aceste aspecte pot influenţa intenţiile de a se muta într-o altă ţară, formând astfel decizia finală privind migraţia. Iată că abordarea simplistă precum "românii pleacă din ţară, fiindcă afară sunt mai mari salariile" este complet dăunătoare pentru conturarea de strategii eficiente în a-i convinge pe cei plecaţi că merită să se întoarcă în România, să-şi construiască un viitor. Trebuie să luăm în considerare, pe lângă creşterea veniturilor, investiţiile financiare şi dezvoltarea de strategii pentru întărirea instituţiilor statului şi, poate, în primul rând, facilitarea unei relaţii decente, moderne, prietenoase între instituţii şi cetăţean!

Mirela Furtună "Nerespectarea uzanţelor diplomatice" Ca secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, nu pot rămâne indiferentă atunci când uzanţele diplomatice sunt încălcate de unele ambasade acreditate la Bucureşti. Douăsprezece ambasade acreditate în România au considerat necesar să transmită o scrisoare deschisă, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la tema justiţiei din România. Vreau să subliniez, încă de la început, că transmiterea de către reprezentanţii acreditaţi a unor mesaje prin intermediul presei reprezintă o încălcare a Convenţiei de la Viena. Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede că ambasadele acreditate într-un stat trebuie să se adreseze pentru obţinerea de clarificări sau pentru transmiterea unor eventuale preocupări direct Ministerului Afacerilor Externe sau instituţiilor de stat care au competenţe în materie. Observ că semnatarii scrisorii nu au exprimat nicio poziţie cu privire la abuzurile grave comise, în numele principiului de combatere al corupţiei, de către persoane decidente din instituţii din România. Aceste abuzuri s-au concretizat prin încheierea unor protocoale secrete între Serviciul Român de Informaţii şi instituţii esenţiale din justiţie, încălcându-se astfel drepturi fundamentale ale omului, începând cu prezumţia de nevinovăţie şi continuând cu dreptul la un proces echitabil. Aceste abuzuri au fost constatate atât de Curtea Constituţională a României, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi de alte instanţe judecătoreşti teritoriale din ţara noastră. În cazul în care există subiecte care necesită clarificări, acestea trebuie realizate prin formulele legale şi consacrate de dreptul internaţional, nu prin intermediul unor corespondenţe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculaţii de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context naţional cu două competiţii electorale importante în cursul acestui an în România. Solicit domnului Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, şi doamnei Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, să invite şefii misiunilor diplomatice menţionate la un dialog deschis, fundamentat pe informaţii şi evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc, necesar a fi manifestat între parteneri şi aliaţi. Consider că este inacceptabilă lipsa de curtoazie a semnatarilor scrisorii, în condiţiile în care România are o agendă consistentă proeuropeană şi proatlantică şi are o contribuţie importantă în prezent în promovarea agendei europene, respectiv cea a Alianţei, inclusiv în efortul internaţional de garantare a securităţii internaţionale şi de combatere a terorismului.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc "15 ani de la aderarea României la NATO. Stadiu şi perspective" Săptămâna trecută a fost una specială. Am aniversat 15 ani de la aderarea României la NATO, 2 aprilie, şi 70 de ani de la înfiinţarea celei mai puternice alianţe politico-miliare a lumii, 4 aprilie. Contextul de securitate la nivel regional şi global rămâne în continuare complex şi dinamic din perspectiva provocărilor şi ameninţărilor cărora România trebuie să le vină în întâmpinare cu soluţii durabile, în concordanţă, deopotrivă, cu interesele naţionale şi euroatlantice. Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor şi într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, credibilitatea şi relevanţa strategică reprezintă o valoare naţională importantă, atât în relaţia cu aliaţii şi partenerii noştri, cât şi cu propriii cetăţeni. NATO rămâne o sursă esenţială a stabilităţii în această lume impredictibilă, teritoriile şi populaţiile noastre împotriva unui atac, aşa cum prevede Art. 5 al Tratatului de la Washington. În acest context, se ridică întrebarea: care sunt ameninţările la adresa securităţii şi apărării României şi unde ne aflăm pe axa relaţiei stabilitate - instabilitate? Din exterior, ne confruntăm simultan cu provocări, atât de la Est, cât şi din Sud, dublate de ameninţarea crescândă a terorismului şi fluxul de migranţi care exercită o presiune suplimentară pe continentul european. Toate acestea provoacă o erodare a principiilor şi valorilor noastre comune, demonstrează potenţialele vulnerabilităţi ale edificiului european şi limitarea unor instituţii în a lua decizii ferme şi de a acţiona rapid. În toată această situaţie, România a rămas un factor de stabilitate şi un furnizor de securitate regională, datorită acţiunilor şi poziţiei sale geostrategice cu caracter pivotal, chiar dacă în plan intern o parte a eşichierului politic, aflat la guvernare, afectează stabilitatea României în regiune. Ce este de făcut? Ne regăsim într-un context care reclamă: reacţii ferme şi rapide de adaptare la noile circumstanţe de securitate şi acţiuni proactive sau reactive privind capacitate de descurajare în creştere şi asumarea solidarităţii euroatlantice. România şi-a câştigat statutul de partener de încredere al NATO, iar acest deziderat trebuie să rămână un reper constant al poporului român!

Ştefan Muşoiu "Definitivarea digitalizării educaţiei, un viitor mai bun pentru copii" Îmbunătăţirea generală a calităţii învăţământului şi accesul la educaţie pentru copiii din mediile mai puţin favorizate reprezintă principalele priorităţi pe care PSD şi le-a asumat prin Programul de guvernare. Aceste două obiective figurează şi pe lista recomandărilor pe care Uniunea Europeană le-a transmis mai multor state comunitare, printre care se regăseşte şi România. Ca reacţie promptă, guvernarea PSD a implementat, deja, o serie de măsuri din planul larg de reformare calitativă a sistemului de educaţie. Nu doar creşterile salariale substanţiale pentru cadrele didactice, pe care PSD le-a acordat, constituie principala premisă a strategiei de optimizare a acestui domeniu deosebit de important pentru viitorul României, ci chiar alinierea la standardele pe care le impune progresul. Aşadar, PSD susţine digitalizarea învăţământului preuniversitar de stat, prin numeroase proiecte. "Wireless în şcoli şi campusuri" este unul dintre proiectele în curs de implementare, destinat să ofere resursele educaţionale existente online, precum şi pe cele ale Platformei Naţionale a Educaţiei. Şi "Platfoma e-learning" va avea suportul logistic al Proiectului WI-FI Campus, prin intermediul căruia le va pune la dispoziţie elevilor şi studenţilor o bibliotecă virtuală, dar le va oferi şi un suport de interactivitate. Catalogul electronic va reprezenta o altă sursă importantă de informaţii legate de evoluţia elevilor. Acesta va avea rolul de colectare, gestionare şi analiză a informaţiilor referitoare la rezultatele şi activităţile şcolare zilnice din învăţământul preuniversitar. 4.500 de şcoli vor beneficia de cele 20.000 de echipamente wireless care vor fi instalate. Valoarea totală a investiţiei este de 209.920,73 mii lei, cu tot cu TVA, din care fonduri nerambursabile 177.116,28 mii lei şi fonduri de la bugetul de stat 32.804,45 mii lei. Însă trebuie să avem în vedere că digitalizarea educaţiei este un proces complex, început deja în şcoala românească, un demers didactic necesar şi logic pentru un învăţământ modern, în care elevii sunt pregătiţi să profeseze în societatea cunoaşterii şi tocmai din aceste raţionamente principale noi ne-am angajat să-l finalizăm. Este adevărat că există şi o serie de impedimente punctuale, însă trebuie să avem în vedere faptul că valorificarea oportunităţilor învăţământului digital presupune parcurgerea unei serii de etape şi impunerea unor seturi de măsuri generale sau particulare. Dotarea sălilor de clasă, să poată oferi acces către informaţia virtuală, dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor, astfel încât aceştia să capete noi abilităţi şi să elaboreze proiecte şi documentare, precum şi formarea profesorilor în spiritul valorificării strategiilor didactice interactive, a aplicaţiilor digitale şi prezentarea cunoştinţelor în mod gradat, intuitiv şi accesibil, în format didactic atractiv, cu acces la aplicaţii digitale, filme didactice, jocuri de învăţare, structurarea informaţiilor în sistemul Power Point sunt doar câteva dintre strategiile care vor fi puse în practică pe parcursul acestui an şi al anului 2020, pentru creşterea performanţelor elevilor şi a atractivităţii procesului de predare şi însuşire a cunoştinţelor. Prin aceste măsuri ne dorim să diminuăm abandonul şcolar, care reprezintă o problemă acută, care nu se poate rezolva peste noapte. Pentru întregirea acestui set de decizii, a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, pe 3 aprilie, în calitate de For decizional, Proiectul de Lege pentru aprobarea O.U.G. nr. 104/2018 care vizează implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar". Contul Junior va fi deschis din oficiu, în mod gratuit, pentru toţi copiii din România. Dobânda anuală este de 3%, iar statul se angajează să ofere o primă de 600 de lei, celor care alimentează contul cu cel puţin 1.200 de lei pe parcursul unui an. Sumele strânse în conturile individuale de economii nu pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu excepţia achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului, în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie. De asemenea, fiind o măsură cu caracter social, dobânzile generate de conturile Junior Centenar nu vor fi impozabile. Indiferent de retorica persiflantă şi gratuită a opoziţiei, lansată şi pe acest subiect, trebuie să admitem că ideea constituirii unui cont individual de economii, deschis pe numele minorilor, este, de fapt, o iniţiativă testată deja cu succes de ţări din occident, menită să vină în ajutorul tinerilor şi a necesităţii lor inerente continuării studiilor.

Laurenţiu Nistor "Pachetul de măsuri concrete pentru susţinerea copiilor şi a familiilor, prioritatea Guvernului PSD" Alocaţiile pentru copii cresc de la 1 aprilie 2019, conform Ordonanţei de urgentă aprobată luna trecută de Guvernul României. Majorarea, care intră în vigoare din această lună şi va aduce în luna mai plata mărită a alocaţiilor, va fi aplicată după cum urmează: 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până în doi ani; 150 de lei pentru copiii de până în 18 ani; 300 de lei pentru copiii cu handicap, cu vârsta de până în 18 ani. Majorările consistente reconfirmă preocuparea constantă a guvernării PSD pentru o viaţă mai bună pentru copii şi pentru familiile românilor. De altfel, Programul de guvernare conţine un pachet dedicat copiilor şi mamelor. Reamintesc o parte dintre măsurile implementate până în acest moment. Pachetul social garantat pentru educaţie - 885 de milioane de lei alocaţi în 2018. Acesta prevede: tichete de grădiniţă - 40.000 de beneficiari; masă caldă - 23.455 de beneficiari; Programul "EURO 200" - 2.771 beneficiari; Programul "Bani de liceu" - 33.057 beneficiari; bursa profesională - 85.000 de beneficiari; rechizite şcolare - 337.000 de beneficiari; Programul "POAD Rechizite" - 360.150 de beneficiari; Programul pentru şcoli, fructe, legume, produse lactate) - toţi elevii. Noua Lege a adopţiilor - ne-am propus să facem tot ceea ce depinde de noi, pentru a le oferi o şansă copiilor aflaţi în această situaţie specială. Modificările aduse legii prevăd şi flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani. Scopul a fost acela de a creşte şansele acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani. Documentul aprobat de Guvern introduce şi noi stimulente financiare care să susţină decizia unei familii de a adopta. Adoptarea Legii pentru combaterea violenţei domestice. Aceasta reglementează ordinul de protecţie provizoriu, OPP, un instrument în materie administrativă, care îi permite poliţistului să intervină rapid în situaţiile de pericol iminent pentru sănătatea şi securitatea victimei violenţei domestice şi să înlăture de îndată agresorul din domiciliu. Creşterea cuantumului stimulentului de reinserţie până la terminarea perioadei de îngrijire a copilului de la 500 la 650 de lei. Creşterea cu 17,7% a indemnizaţiei lunare minime pentru concediul de creştere a copilului. Contul Junior. Guvernul a deschis, pe 1 ianuarie 2019, câte un cont de economii pe numele fiecărui minor din România. Părinţii vor putea depune minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga şi o dobândă anuală de 3%. Cât priveşte reabilitarea maternităţilor, au beneficiat de modernizări 4 maternităţi din Braşov, Cluj, Sibiu şi Bucureşti, un buget 18 milioane euro, cheltuit integral. Pachetul de măsuri concrete pentru sprijinul copiilor şi al familiilor din care provin este, în continuare, o prioritate pentru Guvernul PSD. Investiţia în copii reprezintă cea mai importantă investiţie în viitor. De aceea, misiunea noastră este să asigurăm pentru toţi copiii din România o viaţă cât mai bună, respectându-le drepturile şi şansele de a creşte şi de a se dezvolta într-o societate a drepturilor, libertăţilor şi egalităţilor de şanse.

Nicu Niţă "Produse agroalimentare ecologice" Agricultura convenţională, o mare utilizatoare de produse chimice de sinteză, a devenit tot mai poluantă în ultimii 20 de ani, iar acest lucru s-a resimţit în mod negativ, la nivel global, asupra mediului înconjurător şi sănătăţii oamenilor. Acesta este principalul motiv pentru care atât producătorii, cât şi consumatorii au căutat să se orienteze asupra unui alt tip de agricultură care să protejeze mediul ambiant şi sănătatea umană. Acest tip de agricultură îl reprezintă agricultura ecologică numită şi agricultura biologică. Atuurile agriculturii ecologice sunt: durabilitatea, calitatea şi securitatea alimentară. Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru dezvoltarea spaţiului rural. România are printre cele mai mari creşteri ale producţiei ecologice la nivel internaţional. Acest lucru demonstrează că există un interes crescut al producătorilor români de a produce ecologic, comparativ cu cel din alte ţări din Europa. Un alt domeniu unde România stă mai bine în comparaţie internaţională, este cel al colectării de miere ecologică din zonele sălbatice.

Mihai Niţă S-a... îndreptat domnul procuror? Anual, în ziua de 11 aprilie, ţările civilizate comemorează Ziua internaţională a celor eliberaţi din lagărele de concentrare fasciste. La 11 aprilie 1945, Forţele Aliate au eliberat lagărul de la Buchenwald, considerat simbolul ororilor naziste. Evenimentul este menit reflecţiei asupra însemnătăţii Holocaustului şi a efectelor provocate de antisemitism şi xenofobie asupra lumii întregi. În acea perioadă, conducerea nazistă a Germaniei a dat liber la crimă tuturor decrepiţilor setoşi de violenţă, batjocură, tâlhărie, viol şi asasinate. Printr-o viclenie criminală, Adolf Hitler a reuşit să-şi creeze un cerc de acoliţi, printre care se număra şeful statului italian. Dezastrul care a cuprins rapid întreaga Europă a fost posibil din cauza lipsei de reacţie, de vigilenţă şi de clarviziune a marilor puteri europene. Ziua de 11 aprilie semnifică atitudinea împotriva discriminării de orice fel. Este o atitudine realistă, a prudenţei responsabile şi bazate pe adevărul constatat că "popoarele care nu-şi cunosc istoria, sunt obligate să o repete". România este una dintre ţările care au cunoscut efectele nefaste ale celui de-al Doilea Război Mondial şi care a suportat şi opresiunea regimul comunist. Poziţia noastră faţă de acest gen de manifestări este legiferată prin însăşi Constituţia ţării, care prevede, fără echivoc, dreptul la coexistenţă paşnică al tuturor cetăţenilor, interzicând orice formă de discriminare, inclusiv politică. Discriminarea politică a cauzat cele mai teribile crime săvârşite în ţara noastră, după ocupaţia sovietică. Regimul bolşevic adus la putere de către Stalin, cu acordul tacit al Marilor Puteri, nu era unul de inspiraţie autohtonă, dacă ne mai amintim de tripleta Marx - Engels - Lenin. Acel regim de teroare a decimat nu numai intelectualitatea românească, considerată ca factor de influenţă, ci şi populaţia de rând care contesta regimul totalitar. Printre ultimii români care au opus rezistenţă la dictatură, sunt cunoscuţi partizanii refugiaţi în munţi şi vânaţi de Securitate. Actele de dizidenţă au fost anihilate prin înfiinţarea lagărelor de muncă forţată şi a metodelor bestiale de tortură practicată în temniţele comuniste. Unul dintre penitenciarele destinate reeducării dizidenţilor a fost cel de la Aiud. Metode de tortură greu de imaginat au fost aplicate deţinuţilor politici, de către torţionarii susţinuţi de securitate şi, în tandem, de aparatul represiv al noului sistem judiciar. Dacă, după 1989, unii dintre torţionari au fost pedepsiţi de lege pentru acţiunile lor abominabile, alţii s-au strecurat perfid în structurile democratice postdecembriste, unul dintre exponenţi fiind, după relatările presei, chiar actualul procuror general al României. Un document scos recent la lumină arată că demnitarul ajuns la vârful ierarhiei a refuzat eliberarea deţinuţilor politici, prelungind regimul detenţiei şi al torturii. Stătea în puterea lui să semneze asemenea documente, dacă voia, dar refuzul eliberării celor supuşi torturii era justificat de procuror prin menţiunea că deţinutul politic "N-a dat dovadă de...îndreptare", acuzaţia fiind că deţinutul în cauză purta discuţii duşmănoase la adresa regimului opresiv al României socialiste. Numit printr-o procedură discutabilă în funcţia actuală, domnul procuror nu dovedeşte că s-ar fi... îndreptat, continuând să manifeste un comportament similar perioadei comuniste, ca şi ilustra lui pupilă. Protectorul său, preşedintele României, nu se arată preocupat de reminiscenţele fatidice ale epocii de aur, dovedindu-şi meschinăria prin propunerea înfiinţării Muzeului Ororilor Comunismului. Constatăm, cu îngrijorare şi revoltă, că metehnele bolşevice ale unor astfel de indivizi n-au fost abandonate, în prezent multe persoane fiind persecutate pe nedrept, prin dosare penale fabricate la comandă. Proba incontestabilă o constituie sumedenia de procese câştigate la CEDO de către românii hăituiţi de unii magistraţi care au abdicat de la îndatorirea nobilă asumată prin jurământ. Prin urmare, aduc în atenţia clasei politice contemporane, să aprofundeze însemnătatea zilei de 11 aprilie în istorie, nu numai în privinţa victimelor Holocaustului, ci şi a fenomenului în sine, în perspectiva care se conturează pe plan naţional şi internaţional. Dinamica evoluţiei de ordin politic nu este de natură să ne liniştească.

Dumitru Oprea "Revenirea românilor în ţară depinde de competenţa guvernării" Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ne-a informat că, atunci când se gândeşte la interesul economic al României, devine agresiv. Domnul ministru încearcă să dea lecţii întregii Europe despre "exodul creierelor". Pe scurt, ar vrea să lege de glie pe cetăţenii români cu studii superioare. Astfel, angajează, în numele statului român, discuţii care sunt în contradicţie flagrantă cu Tratatul Uniunii Europene şi unul dintre pilonii fundamentali ai UE - libertatea de mişcare. Domnul Teodorovici nu spune absolut nimic despre incapacitatea statului român de a opri "exodul creierelor" cu măsuri concrete. Nici măcar în Strategia pentru Românii de Pretutindeni nu este amintită vreo acţiune viabilă pentru repatrierea acestora. De doi ani, Guvernul PSD-ALDE se ocupă doar de albirea penală a şefilor de partid, în loc să aplice strategii sectoriale coerente, să lanseze investiţii în infrastructură şi să creeze oportunităţi reale membrilor diasporei, garantate de statul român. În acest context, cu ce drept vine acum să ceară Uniunii Europene să-i "trimită pachet" acasă pe românii care performează în statele membre din Occident? Cât de mare poate fi îndrăzneala acestor personaje proptite de PSD-ALDE în fruntea statului român, pe care îl goleşte de legitimitate şi de capacitate administrativă? Cât mai poate fi tolerată o asemenea situaţie? Cum vom mai putea participa cu demnitate la reuniunile statelor democratice, când suntem conduşi de un grup care face de ruşine acest popor, prin lipsa de profesionalism? Întoarcerea acasă a românilor va fi posibilă doar atunci când România va deveni extrem de atractivă pentru aceştia. Domnul Teodorovici ar trebui să ştie, dacă ar sta de vorbă cu ei, că românii nu au plecat de bunăvoie din ţara lor sau din teribilism. Au plecat pentru că ţara le îngusta orizontul profesional şi nu îi punea în valoare pe măsura expertizei şi profesionalismului lor. Reîntoarcerea românilor va fi posibilă doar prin efortul unui nou guvern democratic, unul competent, care să spele ruşinea acestor ani îngrozitori de domnie a PSD-ALDE!

Daniela Oteşanu "Guvernul PSD finanţează noi programe de sănătate pentru tratamentul şi suportul persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist" Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au încheiat un protocol de colaborare pentru introducerea unui subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul Programului Naţional de Sănătate Mintală. Acest nou subprogram are rolul de a creşte şi de a îmbunătăţi accesul persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie. În acest sens, fiecare pacient va beneficia săptămânal de 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială. De asemenea, pentru părinţii copiilor care suferă de această afecţiune va fi dezvoltat şi subprogramul de educaţie parentală, care va avea rolul de a sprijini familiile acestora, în vederea dezvoltării de abilităţi sociale pentru înţelegea şi acordarea de suport în cadrul familiei. Totodată, vor fi instruiţi profesorii, consilierii şcolari, asistenţii sociali din sistemul educaţional, în vederea identificării şi facilitării intervenţiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist. Din 2016 şi până în prezent, testarea copiilor este realizată în 10 centre reprezentative din ţară, de către 146 de specialişti cu pregătire în acest domeniu. În ultimii doi ani, 600 de consilieri şcolari la nivel naţional au beneficiat de sesiuni de instruire, menite să contribuie la identificarea şi intervenţia timpurie a copiilor cu TSA din învăţământul preşcolar şi primar. Având în vedere că la sate autismul este un termen străin, este obligatoriu să se promoveze cât mai mult în acest mediu, educaţia parentală, astfel încât copiii să fie diagnosticaţi cât mai rapid şi să fie incluşi în programe de terapie pentru recuperare şi integrare socială. Dacă în mediul urban părinţii apelează la ajutorul specialiştilor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre familiile care au în îngrijire minori cu autism, dar aceştia nu beneficiază de niciun fel de tratament sau observaţie. Deşi copiii lor nu se dezvoltă aşa cum ar trebui şi au un comportament nefiresc, unii părinţi nu conştientizează sau nu acceptă, că micuţii lor ar putea avea probleme de natură mintală. Pentru ca aceşti copii să beneficieze de terapie, este nevoie ca medicii de familie şi asistenţii medicali, împreună cu specialiştii de la Centrul de Sănătate Mintală pentru copii şi de la alte instituţii sanitare să desfăşoare campanii de screening şi informare, în special în comunităţile rurale.

Alexandra Presură "«Investeşte în tine», investeşte în viitor!" Cu aportul decisiv al Grupului parlamentar PSD, Camera Deputaţilor a votat săptămâna trecută actul normativ care legiferează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "Investeşte în tine", un program important, destinat preponderent dezvoltării tinerilor. Prin acest program, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, care sunt înscrişi în programul obligatoriu de învăţământ sau urmează diferite cursuri de specializare, pot primi susţinerea financiară necesară pentru a-şi acoperi cheltuielile legate de accesul la studii, precum şi cele legate de diferite investiţii în educaţie, cultură, sănătate, sport sau chiar achiziţionarea de locuinţe. Acesta se adresează atât tinerilor, cât şi persoanelor care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor. Începând din luna octombrie a anului trecut, ei pot accesa credite de până la 40.000 lei, prin acest program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporţie de 80%. Soluţiile de garantare prevăzute în Programul "Investeşte în tine" se adresează unui număr de opt milioane de români cu vârsta cuprinsă între 26 ani şi 55 ani. Conform legii votate de Parlament, suma acordată iniţial, de 40.000 lei, poate fi suplimentată cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar. Beneficiarul şi finanţatorul stabilesc de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani, începând de la data acordării creditului. În urma dezbaterilor din Parlament, s-a extins gama cheltuielilor eligibile ale acestui Program: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii, inclusiv master, doctorat; plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte dintre cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate, tehnic şi de artă; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri. Adoptarea acestui Program, lansat de Executiv şi susţinut de Grupul parlamentar al PSD, va avea ca efect imediat posibilitatea ca tinerii să poată învesti în propria dezvoltare personală, dar şi simplificarea integrării lor pe piaţa muncii. Aceste măsuri active, de stimulare şi susţinere din partea statului, se înscriu în preocuparea PSD pentru soarta tinerei generaţii şi vin în sprijinul tinerilor, pentru a face o tranziţie pozitivă de la studii la angajare, şi, implicit, pentru a-i determina să se dezvolte armonios aici, acasă!

Claudiu-Vasile Răcuci "Poşta Română, agentul electoral al PSD!" Când am spus că România a devenit un stat capturat cu totul de către PSD, mulţi au spus că poate sunt prea radical şi că aceştia nu vor continua abuzurile instituţionale de care au dat dovadă cu vârf şi îndesat. Din păcate, îmi pare rău că am avut dreptate şi că PSD nu se va schimba niciodată. Au capturat instituţie după instituţie, iar în numai doi ani şi jumătate şi-au băgat în sertarul de la partid aproape toate instituţiile fundamentale ale statului român: Avocatul Poporului este sluga intereselor infracţionale ale PSD; Autoritatea Electorală Permanentă este protectorul sifonatorilor de bani publici; Consiliul Superior al Magistraturii este condus de o simpatizantă de partid; Secţia de Investigare a magistraţilor este condusă de o persoană care a spus despre sine că nu a fost niciodată independentă; TVR şi Radioul Public au devenit canale de propagandă pentru PSD şi locul unde sunt răsplătiţi pe salarii uriaşe propagandiştii acestuia; Autoritatea de Supraveghere Financiară este Autoritatea de Supraveghere a intereselor PSD şi pârghia pe care o folosesc Dragnea şi Vâlcov ca să fure banii de pensie din Pilonul II; ANRE este autoritatea care stabileşte cum vrea Dragnea să crească preţurile la energie; Institutul Naţional de Statistică evaluează economia aşa cum vrea PSD să o vadă, iar Comisia de Prognoză merge după dictonul - "Şefu’, cât să fie PIB-ul anul acesta?" Până şi conducerea Armatei Române au vrut să o treacă sub comanda PSD, însă este bine că preşedintele României le-a pus piedică! În afară de Preşedinţia României şi BNR, PSD conduce totul în România, de o manieră care l-ar face invidios până şi pe Ceauşescu! Ei taie şi spânzură, ei decid, ei numesc în funcţii de conducere pe cele mai nepricepute persoane, cu carnet roşu de partid. Şi, parcă dorind să-mi confirme cât este de nociv, PSD a transformat şi Poşta Română în târnăcop de partid. Bietul poştaş român, după ce că este prost plătit şi trebuie să care în spinare zeci de kg de corespondenţă, cupoane şi are şi responsabilitatea plăţii pensiilor, acum trebuie să distribuie materiale mincinoase cu caracter electoral, ale PSD. Mai mult decât atât, poştaşul este transformat şi în agent electoral şi colector de date personale de la pensionari. Liviu Dragnea, să-ţi fie ruşine! După ce că ai tăiat 8 luni din majorarea pensiilor la care erau îndreptăţite 5 milioane de pensionari, după ce că ai tolerat pensii speciale de zeci de mii de euro, acum bagi pe gâtul pensionarilor materiale electorale mincinoase, crezând că o să-i mai păcăleşti încă o dată! Nu o să-ţi meargă şi vei vedea acest lucru pe 26 mai 2019, după ora 21.00!

Raluca Turcan "Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice!" PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât, până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre Camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate. În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de For decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi în Camera Deputaţilor. Aşteptăm ca toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru!

Aurel-Robert Boroianu "România, ţara fără autostrăzi, este şi ţara europeană cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere!" Un raport recent al Comisiei Europene arată faptul că România reprezintă o ţară de coşmar în privinţa victimelor moarte în accidente rutiere. Astfel, într-un clasament al ţărilor europene, România ocupă nefastul loc I în această privinţă, cu 96 de persoane decedate, raportate la un milion. Comisia Europeană atrage atenţia că România înregistrează cu adevărat cifre îngrijorătoare în privinţa accidentelor rutiere grave, iar acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza lipsei unei infrastructuri rutiere adecvate, deci din cauza lipsei autostrăzilor! O Românie fără autostrăzi impune ca cea mai mare parte a traficului rutier să aibă loc pe şosele cu sensurile de circulaţie neseparate fizic, fapt pentru care coliziunile autovehiculelor sunt frontale, iar accidentele devin foarte grave! Iată, din păcate, indolenţa şi superficialitatea cu care au fost tratate alocările bugetare pentru investiţiile atât de necesare în construcţia autostrăzilor din România sau refuzul Guvernelor PSD de a accesa fonduri europene pentru acest lucru, au consecinţe deosebit de grave! Nepăsarea celor din PSD, care ne guvernează ţara de ani buni, dar exclusiv pentru interesele proprii, se reflectă şi în astfel de rezultate de coşmar! Deşi cei din actuala putere tot încearcă să arunce vina pe oricine altcineva cu privire la lipsa cronică de infrastructură rutieră mare din România, dar nu pe incompetenţa şi nepăsarea lor caracteristică, lucrurile în acest sens pot fi foarte simplu clarificate. Astfel, anul acesta, adică doar în an electoral, promisiunile pe care le face PSDragnea cu privire la autostrăzi sunt, din nou, unele măreţe, având în vedere că Guvernul Dăncilă promite iar "marea cu sarea", adică nu mai puţin de 180 de kilometri noi de autostradă în 2019, în condiţiile în care, în ultimii doi ani de guvernare, tot Guvernele PSD sunt cele au dat în folosinţă numai 15 kilometri de autostradă în 2017 şi 58,4 de kilometri în 2018. Mă întreb de ce nu se poate şi în România ca aceste contracte licitate de Guvern pentru construcţia loturilor de autostradă să fie unele serioase, care să impună nişte condiţii drastice pentru cei care îşi iau banii şi nu-şi fac treaba, tergiversând la infinit lucrările?! De ce reuşeşte oricare altă ţară din Europa Centrală şi de Est să facă mai mult decât România în privinţa autostrăzilor?! De ce trebuie să sufere o ţară întreagă, pentru că PSD refuză cu obstinaţie banii europeni alocaţi României pentru infrastructură de atâta vreme, în timp ce pe şoselele României mor atât de mulţi oameni în accidente?!

Alexandru Rotaru "Interesele românilor sunt mai presus decât interesele electorale ale preşedintelui Klaus Iohannis" Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va organiza un referendum în 26 mai, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare. Foarte bine, este dreptul preşedintelui şi intră în atribuţiile sale şi trebuie respectată această opţiune! Însă vreau să reamintesc că, acum câteva luni, acelaşi preşedinte spunea despre referendumul pentru familie că este inutil, chiar dacă a fost cerut de milioane de români, ca iniţiativă cetăţenească. Mai mult, recent, acesta nu a ezitat să îi numească "infatuaţi" pe cei care au ieşit la vot. Deci, cum, referendumurile preşedintelui sunt mai importante decât cele ale cetăţenilor? Referendumul prezidenţial din 26 mai nu doar că va fi despre interesele electorale ale preşedintelui, ci va perturba şi procesul electoral. De ce nu a făcut acest referendum înainte sau după alegerile europarlamentare? În comparaţie cu acesta, alegerile europarlamentare vor fi doar despre intereselor românilor în Uniunea Europeană şi despre realizările guvernamentale ale PSD în cei doi ani de guvernare. Si noi, cei din Partidul Social Democrat, despre aceste două subiecte le vom vorbi românilor. Vom încerca să ignorăm zgomotul de fundal al preşedintelui şi amestecul lui în alegerile europarlamentare. Vom merge din poartă în poartă să le reamintim românilor ce este cu adevărat important pentru ei în aceste alegeri europarlamentare. Pentru că România merită mai mult!

Răzvan-Ilie Rotaru "Cu PSD la guvernare, România a fost mereu pe plus" Probele de bună guvernare le reprezintă locurile de muncă nou create, creşterea puterii de cumpărare a românilor şi a rezultatelor obţinute de fermieri, care au fost sprijiniţi pentru a aduce pe piaţă produse româneşti. Degeaba tot încearcă preşedintele Iohannis să propage insistent şi sistematic minciuna că "guvernarea PSD a eşuat"! Datele şi faptele demonstrează clar contrariul. Guvernarea PSD a reuşit să aducă mai mulţi bani în buzunarele fiecărei categorii sociale. Iată câteva exemple concrete: Sunt dovezile clare şi directe ale modulului în care PSD încurajează agricultorii români şi promovează produsele româneşti. Românii merită să aibă alimente curate, gustoase, cultivate în pământ românesc.

Ciprian-Constantin Şerban "De Ziua mondială a sănătăţii, este important să scoatem în evidenţă că sănătatea este o prioritate a guvernării noastre, prin realizarea creşterilor salariale din domeniu şi prin implementarea unor proiecte solide de infrastructură medicală, care se află în perspectiva noastră imediată" Duminică, 7 aprilie, am celebrat Ziua mondială a sănătăţii. Marcarea acestei zile a fost propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, încă din 1948, devenind zi oficială începând cu anul 1950. În acest an, tema propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este acoperirea universală a unor standarde de sănătate pentru toţi şi oriunde: "Universal health coverage: everyone, everywhere", adică "Sănătate pentru toţi!" Printre priorităţile Guvernului României şi ale coaliţiei de guvernare, se află în mod cert domeniul sănătăţii. Prin tot ceea ce facem, vom sprijini acest domeniu cheie pentru viaţa românilor şi pentru societatea noastră aflată în dezvoltare. Un progres major în domeniul medical din România îl reprezintă creşterile salariale, adică acordarea unor remuneraţii salariale în acord cu pregătirea şi eforturile depuse de medici, proiect care a reuşit să elimine inegalităţile anterioare şi care denotă faptul că domeniul sănătăţii este una dintre cele mai mari priorităţi ale guvernării noastre. Printre pilonii principali ai bugetului pe anul 2019, se află prevăzute investiţii în tehnica medicală, aparatură şi realizarea necesităţilor din infrastructura medicală, pentru ca acest domeniu vital să performeze. Este clar că avem în continuare nevoie de stabilitate şi continuitate în domeniul politicii medicale şi de strategii permanente de punere în aplicare a unor proiecte solide pentru modernizare şi pentru oferirea unui standard de educaţie medicală şi prevenţie, proiecte care se află în perspectiva noastră imediată. Este necesar ca, vorbind despre Ziua mondială a sănătăţii, să fim solidari cu iniţiativele legislative pe care coaliţia le aduce pentru o îmbunătăţire majoră a vieţii medicale din România, lucruri care nu s-au făcut în guvernările precedente. România este un stat care îşi respectă cetăţenii, motiv pentru care au fost alocate creşteri substanţiale în domeniul sănătăţii pentru achiziţionarea de echipamente moderne în spitale, pentru asigurarea unor programe importante de sănătate publică precum testarea prenatală a femeilor gravide, de screening a diabetului zaharat tip I sau a unor forme de cancer. De vreme ce ţara noastră are nevoie de noi resurse umane, o altă prioritate a noastră este şi creşterea natalităţii şi reducerea decesului prenatal, în această politică de sănătate publică intrând şi proiectul "Mama şi copilul", pentru care vor fi achiziţionate aproximativ 1.000 de incubatoare noi, pentru le oferi prematurilor o şansă în plus la viaţă sau cel puţin şanse egale cu cele ale unui prematur născut într-o ţară europeană bine dezvoltată. Tot cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, trebuie să aducem în discuţie statisticile îngrijorătoare care arată creşterea ratei infarctului miocardic acut la populaţia tânără, prin creşterea obezităţii, sedentarismului şi a fumatului încă din adolescenţă. Pentru a reduce această tendinţă negativă, este nevoie de strategii de promovare naţională a sportului în şcoli, dar şi campanii care vizează informarea populaţiei despre efectelor nocive pe care le are fumatul pe termen lung asupra sănătăţii. De asemenea, este nevoie pe viitor de o educaţie solidă şi corectă privind vaccinarea, în încercarea de a contracara diferitele tendinţe din societate şi de poziţionare faţă de acestea. Proiectele coaliţiei din domeniul sănătăţii sunt o certitudine că viaţa din spitalele româneşti va fi mai bună, iar românii vor fi trataţi în viitorul apropiat la aceleaşi standarde ca în ţările din Europa de Nord. Să acordăm sănătăţii în fiecare zi aceeaşi atenţie şi prioritate!

Sorin-Ioan Bumb "Incompetenţa şi hoţia cu care PSD guvernează ţara pun în pericol sănătatea românilor" Incompetenţa, lipsa de preocupare şi hoţia, cu care PSD guvernează România, au băgat în colaps sistemul medical, producând tragedii de proporţii. După 3 ani şi jumătate de la tragedia din Clubul Colectiv, care a marcat o ţară întreagă şi a atras atenţia Europei, vedem din nou cum pacienţii români se chinuiesc să supravieţuiască, pentru că autorităţile nu fac nimic pentru a se îngriji de sănătatea lor. La 3 ani şi jumătate de la tragedia din Clubul Colectiv, România încă nu poate trata marii arşi, pentru că are doar 14 paturi destinate tratării acestui tip de arsuri, la o populaţie de 19 milioane de locuitori. Cu toate că, încă din 2015, România a primit 250 de milioane de euro de la Banca Mondială, bani cu care trebuia să construiască 4 unităţi de mari arşi, să le doteze şi să specializeze profesionişti, banii zac necheltuiţi, rata de utilizare a creditului fiind de doar 4%. În tot acest timp, pacienţii aflaţi în nevoie se chinuiesc să scape din România şi să ajungă la tratament în străinătate, fiecare cum poate, prin sacrificii personale, pentru că cele 14 paturi din România sunt ocupate. Deşi, de mai bine de 10 ani, a demarat construirea unor spitale regionale, iar Uniunea Europeană a ajuns să ne someze să cheltuim banii pe care îi avem alocaţi pentru ele, marele geniu cu mustaţă tocmai a anunţat că va folosi banii destinaţi dotării armatei pentru a construi două spitale în parteneriat cu turcii. Întâmplător sau nu, după ce Turcia tocmai a anunţat că se dotează cu tehnică militară din Rusia, aceste spitale vor fi construite de turci exact în vecinătatea bazelor militare americane din România - la Craiova şi la Constanţa! Guvernarea PSD, marcată de incompetenţă şi hoţie, a devenit extrem de toxică pentru români. Gaşca de amatori din fruntea ţării este preocupată doar de interesul de partid şi de cum mai poate jupui câte ceva din bugetul ţării. În loc să ajute economia să crească, pentru a susţine cheltuielile masive, PSD ne serveşte sloganuri naţionaliste goale şi se îndatorează masiv, luând credite cu dobânzi tot mai mari din străinătate. În loc să folosească fondurile europene, aflate gratuit la dispoziţia României, pentru a face spitale, autostrăzi şi căi ferate, PSD se îndatorează la firme turceşti, realizând aşa-zise parteneriate din care au de câştigat doar cei din conducerea partidului. În loc să se folosească de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene pentru a îmbunătăţi imaginea ţării şi pentru a rezolva probleme tehnice care îngreunează absorbţia fondurilor europene, Viorica Mondiala şi marele geniu cu mustaţă aruncă în aer politica externă a ţării şi pun România în postura unui stat problemă în raport cu Uniunea Europeană. În tot acest timp, în România se moare cu zile, pentru că singurele obiective ale PSD sunt fuga de puşcărie şi jupuirea bugetului. Sănătatea, ca domeniu de competenţă al statului, a ajuns la un nivel de competitivitate demn de o ţară africană, ultima performanţă a PSD în domeniul sănătăţii fiind reapariţia dezinfectanţilor diluaţi.

Ion Spânu "«Viziunea» PSD - fără spitale regionale!" Voi cita, pentru început, din Programul de guvernare al Partidului Social Democrat 2017-2020, din capitolul intitulat "Viziunea". "Guvernul susţine construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generaţie şi a unui spital republican, în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile. În plus, putem asigura finanţarea investiţiilor în modernizarea spitalelor judeţene şi a ambulatoriilor de specialitate, pentru a asigura condiţii optime actului medical şi pentru 3 a asigura accesul cetăţenilor la servicii de sănătate la ei în judeţ." Iar acum voi o voi cita pe doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, care face referire la construcţia spitalelor regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj: "Ai noştri consultanţi spun 2024, eu spun că e un termen optimist (...) Să începem construcţia pe exerciţiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanţare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%". Aşadar, nu mai avem de-a face nici cu 8 spitale regionale şi unul republican, aşa cum prevedea Programul de guvernare al PSD, iar în 2020, anul în care acestea ar fi trebuit finalizate, nu este prevăzută nici măcar începerea construcţiei acestora. Dacă sănătatea populaţiei şi modernizarea sistemului sanitar din România nu prezintă prea mare interes pentru PSD, în schimb, banii publici sub forma de subvenţie de la buget, pe care partidul majoritar din coaliţia de guvernare, îi primeşte lunar sunt extrem de interesanţi. Astfel, 1,5 milioane de euro intră în fiecare lună în vistieria PSD, subvenţia de la buget fiind cea mai mare din Europa pe care o formaţiune politică o primeşte. Sume la fel de mari şi tot din bani publici le primesc şi Partidul Naţional Liberal sau Uniunea Salvaţi România, partide extrem de vocale atunci când vine vorba despre risipirea banilor publici, dar foarte tăcute când aceiaşi bani intră în buzunarele proprii. Sumele primite de PSD sunt cheltuite, în principal, pe afişe, bannere sau clipuri electorale. Practic, orice cetăţean al acestei ţări, fie că este simpatizant al PSD, fie că nu, contribuie din banii proprii la propaganda acestui partid. Ca o adevărată formaţiune de stânga care este de partea poporului, PSD-ului nici nu-i trece prin cap că aceşti bani pot fi folosiţi, de exemplu, pentru a oferi burse unor tineri de valoare, pentru a sprijini un cămin de bătrâni sau pentru orice fel de alt proiect social. Încă de anul trecut, deputaţii Partidului PRO România au depus un amendament, în Parlament, la dezbaterea bugetului, prin care solicitau suspendarea sau măcar modificarea acestei subvenţii. În mod evident, propunerea noastră a fost respinsă. Acest lucru, însă, nu ne-a descurajat, pentru acest an avem în vedere depunerea unui proiect de lege de renunţare la privilegiile şi avantajele pe care politicienii le au in faţa oamenilor obişnuiţi.

Vasile-Florin Stamatian "Vizitele doamnei ministru Sorina Pintea se lasă cu pedepse!" De aproape două săptămâni, doamna ministru Sorina Pintea a început să facă vizite şi controale la spitalele din ţară. Verificările au fost axate pe curăţenie şi dezinfecţie, dar şi pe modul cum sunt trataţi pacienţii. Nimic rău în aceste plimbări scurte ale doamnei ministru! Vizita inopinată a doamnei Pintea, la Spitalul Judeţean din Gorj, apoi la Spitalul din Ploieşti, s-a lăsat cu pedepse mari. Doamna ministru a rămas surprinsă de condiţiile din aceste spitale şi a cerut retragerea acreditărilor, acolo unde neregulile erau de nedescris. Oare doamna ministru nu ştia că în multe spitale din ţară situaţia este la fel de dramatică? Supărată şi şocată că "investim bani în sistemul de sănătate, iar banii aceştia nu se regăsesc în creşterea calităţii actului medical", doamna ministru a găsit o soluţie care nu îi afectează doar pe managerii acestor spitale, ci şi pe pacienţii care chiar nu vor mai avea unde să se ducă să se trateze. Doamna ministru ar fi trebuit să le dea posibilitatea managerilor să îşi îndrepte greşelile şi să remedieze toate neajunsurile din spitale, iar apoi să recurgă la retragerea acreditărilor. Nu aceasta este soluţia ideală! Vizitele doamnei Pintea au continuat la Gherla, la Dej, Slobozia şi Constanţa şi se pare că pelerinajul va continua. Aţi văzut cu ochii dumneavoastră aceste nereguli şi am înţeles că nu v-a plăcut ce aţi văzut! De aceea, ca ministru, cred că aveţi posibilitatea să găsiţi cele mai bune soluţii pentru a avea un sistem medical performant! Este pentru prima dată când se solicită retragerea acreditării a două spitale mari de urgenţă, de la cel mai înalt nivel, şi toate acestea în timp ce mult aşteptatele spitale de urgenţă sunt încă la nivel de discuţii şi iar discuţii sau la studiul de fezabilitate. Reforma în sănătate, creşterea calităţii actului medical nu se rezolvă cu închiderea spitalelor, ci cu investiţii mari sau cu construirea altor spitale la standarde europene. Românii asistă în continuare la degradarea profundă a sistemului medical, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să se implice cât mai urgent în rezolvarea tuturor problemelor din sănătate, prin găsirea altor soluţii, prin investiţii şi normal prin construirea de spitale noi.

Viorel Stan "PDL, actualul PNL, a luat, PSD dă înapoi!" În timp ce alte partide şi-au văzut doar de propriul interes, fără să mai ţină cont de nevoile şi nemulţumirile cetăţenilor, PSD se preocupă tocmai de bunăstarea lor. În timp ce alte partide n-au găsit decât soluţia diminuării veniturilor românilor, PSD găseşte soluţii pentru ca aceştia să-şi primească banii înapoi, şi, odată cu ei, drepturile care le-au fost luate. Ne amintim cu toţii despre tăierea salarială de 25% de care au avut parte angajaţii din sistemul de educaţie, în anul 2010, în timpul guvernării Boc. Atunci, creşterea deficitului bugetar şi recesiunea au făcut ca finanţarea deficitului bugetar să devină brusc o problemă. Şi mulţi oameni nici nu au putut înţelege cum, dintr-o situaţie aparent sub control, s-a ajuns la soluţia extremă a tăierii salariilor cu 25% şi creşterea TVA de la 19% la 24%. După ani de zile, cei care aşteaptă plata drepturilor salariale câştigate în instanţă, ca urmare a tăierilor de salarii din anul 2010, primesc acum o veste bună. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că, în urma unei întâlniri de la Palatul Victoria, s-a decis să se trimită către inspectoratele şcolare banii pentru plata integrală a sentinţelor judecătoreşti. În cel mai scurt timp, către Inspectoratele Şcolare din întreaga ţară vor pleca banii pentru plata integrală a sentinţelor judecătoreşti. Dobânzile vor fi plătite, cel mai probabil, luna viitoare. Pe lângă aceşti bani, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale mai există suma de aproximativ 90 de milioane de lei, disponibilă pentru sentinţele care ar trebui plătite în anul 2020. De altfel, este posibil să apară un act normativ prin care să se reglementeze posibilitatea, pentru ca şi aceşti bani să fie daţi până la finalul anului 2019.

Alina-Elena Tănăsescu "Guvernarea PSD este preocupată de viitorul tinerei generaţii. Contul de economii «Junior Centenar» este cel mai bun instrument de economisire pentru copii" Parlamentul României a legiferat una dintre cele mai bune măsuri luate după 1989 de către Executiv, destinate susţinerii tinerei generaţii. Astfel, a fost adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar". Acest program dă posibilitatea părinţilor să constituie un cont special de economisire sub formă de depozit, pentru orice copil de până la 18 ani. Părinţii vor fi cofinanţatori ai acestui cont, deschis la unităţile Trezoreriei, la care statul va contribui anual cu o sumă fixă. În contul individual de economii "Junior Centenar" părinţii vor depune orice sumă doresc, iar copiii şi adolescenţii care au deschise astfel de conturi beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei, anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 de lei. Practic, statul român oferă o dobândă de 50% din valoarea depozitului, sub forma acestei prime. De asemenea, în program vor fi cuprinşi şi copiii ocrotiţi în instituţiile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, în cazul acestora depunerea anuală minimă de 1.200 de lei fiind efectuată din bugetul de stat. Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă, al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an, iar dobânda se calculează şi se plăteşte la expirarea depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Acest act normativ a fost iniţiat de Executiv, pentru a oferi posibilitatea unor condiţii egale de dezvoltare şi formare a tuturor copiilor din ţară, de la naştere şi până la majorat. De asemenea, de sumele respective se vor putea bucura şi familiile copiilor care vor împlini 18 ani, mai ales cele care au posibilităţi materiale reduse sau care locuiesc în zone rurale cu riscuri sociale. În contextul angajamentelor luate prin Programul de guvernare, PSD reiterează că educaţia este un domeniu prioritar în viitoarea perioadă. Programul de economisire pentru copii şi tineri "gROwth - Contul individual de economii «Junior Centenar»" se înscrie în grija acordată de Guvern şi majoritatea parlamentară PSD pentru asigurarea unui viitor armonios tinerei generaţii, fiind un instrument de economisire destinat acoperirii unor investiţii de strictă necesitate, în educaţie, sănătate sau alte cheltuieli curente absolut necesare.

Angel Tîlvăr "Potenţialul olimpic românesc, în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020" Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 24 iulie - 9 august 2020. România va participa pentru a 22-a oară la o ediţia Jocurilor Olimpice de vară. Într-o conferinţă de presă care s-a desfăşurat la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român afirmau că, după o analiză comparativă cu ediţiile precedente ale Jocurilor Olimpice, printr-un optimism maximal, obiectivul de performanţă va putea merge spre şase medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Gimnastica, disciplina care în trecut aducea cele mai multe medalii României la Olimpiadă, are ca obiectiv, la Tokyo în 2020, câştigarea unei medalii, obiective modeste pentru România la Jocurile Olimpice din 2020, aş spune, în condiţiile în care Jocurile Olimpice reprezintă cea mai importantă competiţie la nivel mondial. Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, la Jocurile Olimpice din 1992, cei 172 de sportivi români au obţinut 18 medalii, în 1996 — 168 de sportivi şi 20 de medalii, în 2000 — 156 de sportivi şi 26 de medalii, în 2004 — 184 de sportivi şi 19 medalii, în 2008 — 104 sportivi şi 8 medalii. În 2012, delegaţia României a avut 105 sportivi care au obţinut 9 medalii, iar la cea mai recentă, în 2016, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice din Brazilia de 96 de sportivi şi a obţinut 5 medalii. În şedinţa comună a Comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport de la Camera Deputaţilor şi Senat, privind bugetul pentru 2019, deputaţii şi senatorii au dorit să se asigure că sunt suficiente sumele prevăzute pentru pregătirea corespunzătoare a sportivilor olimpici, iar Ministerul Tineretului şi Sportului s-a arătat mulţumit de alocaţia bugetară propusă de Guvernul României, creşterea acesteia faţă de cea precedentă fiind una de 95%. Performanţa are nevoie de finanţare, se spune. Paradoxal, deşi Executivul investeşte din ce în ce mai mulţi bani în sport, performanţele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta. Cred că Federaţiile ar trebui să gospodărească mult mai eficient fondurile generoase alocate de Guvern, asigurând o pregătire corespunzătoare pentru sportivii care urmează să participe la Jocurile Olimpice de vară, ediţia Tokio 2020, anul 2019 fiind an preolimpic. Potrivit informaţiilor furnizate de ministrul tineretului şi Sportului, anul trecut Federaţiile au avut la dispoziţie 77.135.602,33 de lei, adică circa 17.200.000 de euro. Însă aproape jumătate dintre Federaţii n-au fost în stare să cheltuiască banii puşi la dispoziţie de MTS şi nici toate veniturile proprii realizate anul trecut. Bani sunt, spune Ministerul, dar cineva trebuie să-i ceară, depunând proiecte. Bugetul destinat Federaţiilor pentru acest an este dublu faţă în 2018, federaţiile sportive naţionale primind 161 de milioane de lei, adică circa 35.000.000 de euro, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român - 60 milioane de lei, în jur de 13.000.000 de euro, din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pe anul 2019. În condiţiile globalizării, sportul reprezintă un mediu cu puternic potenţial de afirmare a identităţii naţionale. În aceste condiţii, îmi exprim îngrijorarea şi cred că este momentul să acţionăm imediat, printr-o mobilizare a tuturor celor implicaţi în domeniu - Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţiile sportive, companiile private interesate să investească, sportivii de performanţă - care, strânşi la masa discuţiilor, să identifice sursa acestui blocaj şi să găsească soluţii viabile pentru redresarea şi reformarea sportului românesc de performanţă. Sportul înseamnă de multe ori echipă, iar o echipă trebuie să îşi pună energia acum în susţinerea sportului românesc, un adevărat ambasador al ţării noastre în lume, cu potenţial imens, în care eu cred, încă, cu tărie!

Viorica Cherecheş "Infrastructura feroviară din România, pericol pentru români" Sunt prea mulţi ani în care infrastructura feroviară din România a fost neglijată. Multe linii de cale ferată s-au închis, mii de kilometri sunt cu restricţii de viteză, locomotivele şi vagoanele sunt reparate şi iar reparate, iar modernizări nu s-au făcut deloc. Chiar dacă avem peste 11.000 de kilometri de cale ferată, aceştia nu sunt întreţinuţi, infrastructura feroviară din România fiind cea mai proastă din Europa. Datele oficiale relevă un adevăr trist, care pare o glumă - în anul 2018 trenurile au avut întârzieri de 6 ani. Indiferent din ce parte a ţării ai plecat cu trenul, nu ştii când, sau dacă ajungi în siguranţă! Trenurile din România au o viteză comparabilă cu cea din perioada interbelică, iar CFR nu este în stare să repare sau să modernizeze şinele, locomotivele şi vagoanele. Dimpotrivă, face totul tipic româneşte. Introduce an de an restricţii de viteză, în condiţiile în care peste 70% dintre căile ferate nu mai prezintă siguranţă, prezintă un risc uriaş pentru călători, fără a conştientiza că oricând se poate produce o catastrofă. Avem cea mai proastă infrastructură feroviară din Europa - în clasamentul mondial nu depăşim Moldova sau Bangladeshul, 9 deraieri în cele 3 luni scurse de la începutul anului 2019. Starea precară a infrastructurii şi parcul vechi de locomotive şi vagoane sunt doar câteva dintre cauzele acestor probleme, deloc de neglijat. Nu trece nicio zi fără un incident la CFR Călători, nicio zi fără o ştire cu accidente sau deraieri. În situaţia în care legislaţia europeană în domeniu precizează clar că durata de funcţionare normată a unui vagon de transport călători este de 15 ani, la noi depăşeşte 30 de ani, iar statul român nu face nimc în acest sens. Guvernul României este vinovat de aceste probleme şi recunoaşte că infrastructura este la pământ, dar continuă să mintă în programele de guvernare că se vor face mari investiţii, dar de fapt nu se concretizează nimic. Cine se face vinovat şi îşi asumă responsabilitatea pentru promisiunile încă neîndeplinite din Programul de guvernare privind calea ferată? Nimeni! CNAIR, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, trebuie să se ocupe urgent de implementarea programului de dezvoltare a reţelei de drumuri publice, pentru ca românii să poată circula în siguranţă. Iar Guvernul României trebuie să aloce sumele necesare, pentru ca România să aibă o infrastructura normală si sigură.

Mihai Weber "Recalcularea pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă, punct prioritar pe ordinea de zi a agendei Guvernului PSD" Contrar ştirilor false lansate de opozanţi, uneori intens mediatizate online, Partidul Social Democrat, prin muncă şi transparenţă totală, lucrează la implementarea proiectelor aflate pe lista actualului Program de Guvernare al PSD. Un proiect de mare importanţă, ce vine în ajutorul multor români, este proiectul prin care pensiile persoanelor care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă, şi care nu au fost luate în calcul la data pensionării, cresc, în medie, cu aproximativ 700 de lei. Vorbim aici despre aproximativ 100.000 de pensionari, dintre care pentru aproape 35.000 de pensionari pensiile au fost deja recalculate. Începând cu luna în curs, diferenţele de bani, pentru 30.000 de persoane, vor fi achitate, urmând ca restul să primească banii până la data de 30 septembrie 2019. De subliniat este că sumele vor fi achitate retroactiv, începând cu drepturile aferente lunii octombrie a anului 2018. Aşadar, indiferent de data la care se primeşte decizia de recalculare a pensiei, toţi pensionarii îşi vor primi drepturile din urmă, respectiv din octombrie 2018. Făcând o analiză clară, concluzionăm că echipa PSD funcţionează, în continuare, în baza unor criterii decente, strâns legate de unitate, moralitate şi responsabilitate. În pofida minciunilor scornite, evident, cu intenţia de a manipula populaţia, adevărul iese la suprafaţă, arătând, de fiecare dată, că Guvernul PSD pune faptele înaintea vorbelor.

Marilen - Gabriel Pirtea "Susţinerea educaţiei devine o măsură tot mai importantă, mai ales pentru a creşte şansele şi a calma exodul capitalului uman înalt calificat din România" Ministrul Teodorovici s-a exprimat cu prea multă lejeritate faţă de o problemă deosebit de acută a societăţii româneşti, fenomenul de Brain Drain. Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi, în cele mai multe cazuri, au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen. Ţările europene, din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene, ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor. Ştim că domnul ministru Teodorovici este dezamăgit de faptul că nu este ministru de finanţe într-o ţară cu o economie ca a Germaniei, ori într-o ţară cu un mediu de afaceri ca al Olandei sau Luxemburgului, ori chiar într-o ţară cu tradiţie sindicală precum a Franţei, căci, dacă ar deţine o astfel de poziţie, nu ar mai vorbi defavorabil de exodul creierelor, dimpotrivă, ar susţine beneficiile economice aduse de imigraţia capitalului uman înalt calificat, provenit din ţările Noii Europe. Pentru că este, vremelnic, ministru de finanţe al unei ţări cu performanţe economice ce o situează în capătul listei de ţări membre UE, domnul Teodorovici apelează la un arsenal pseudopatriotic şi clamează nevoia de a stopa exodul de oameni bine pregătiţi din România, prin trimitere la măsuri de îngrădire şi blocare a libertăţii forţei de muncă, în primul rând prin suprataxare. Fenomenul Brain Drain este mult mai complex, dincolo de orizontul unui masiv flux de emigraţie al capitalului uman înalt calificat dinspre Est spre Vest. Şi între economiile Vechii Europe competiţia pentru cele mai strălucite creiere este acerbă. Iată câteva caracteristici ale acestei tensiuni interne, specifice unei pieţe a muncii multietajată şi multistratificată: Această ultimă concluzie, referitoare la modul în care experienţa de a fi student în străinătate devine bun predictor pentru şansele de a emigra mai apoi în ţări cu economii de talie mai mare, ne conduce la un prim set de idei prin care chiar am genera politici utile pentru calmarea exodului de oameni bine pregătiţi, din România, e vorba despre politici pentru educaţia superioară. Mai precis, este vorba de un set strategic de politici pentru dezvoltarea universităţilor, prin care se pot susţine centrele universitare mari, care deţin poli de excelenţă, capabile să menţină în ţară potenţialele talente care ar intra în segmental studenţilor români care altfel s-ar îndrepta spre universităţi occidentale. Mai mult, şi susţinerea educaţiei preuniversitare devine o măsură complementară importantă, din nou necesară, mai ales pentru a creşte şansele de a calma exodul creierelor. Un mediu şcolar preuniversitar bine finanţat şi stimulativ va conduce la diminuarea abandonului şcolar, care se apropie de o rată de 1 din 5 elevi, în special la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a. Acest indicator ne plasează pe ultimul loc în Europa şi este definitoriu pentru inechitatea şi dezechilibrele din educaţie, sursă generatoare de exod al talentelor şi vârfurilor trecute de perioada de formare şi învăţare, care au ajuns să fie specialişti cu înaltă calificare. Mai sunt multe alte forme de intervenţie prin politici publice ale cercetării şi educaţiei în România, prin care ar fi amorsate instrumente soft pentru ameliorarea exodului de creiere. Măsurile agresive (cele "hard", de taxare) la care a făcut aluzie ministrul Teodorovici, sunt imposibil de aplicat tocmai pentru că aceste măsuri, probabil văzute ca bune dinspre Est spre Vest, ar fi văzute, privind dinspre Vest spre Est, ca noi bariere negative ridicate liberei circulaţii intraeuropene. Să nu uităm că cercetările asupra migraţiei indică explicaţii care depăşesc strict dimensiunea economică: În prezent se află pe piaţa europeană a muncii aproximativ 500 de mii de români cu studii superioare (nivelurile 5-8 în clasificarea ISCED11). Anual pleacă din România între 75 şi 85 de mii de persoane active pe piaţa muncii, dintre care probabil că cel puţin un sfert (20 de mii) sunt din categoria Brain Drain. Costul direct de formare/educare, în România, este mic pentru cei cu pregătire înaltă şi talent, dar pierderea pe care piaţa muncii din România o resimte, prin relocarea acestor absolvenţi, este mare. Are un cost ascuns suplimentar de termen lung, pentru că aici se cumulează efectele negative ale scăderii potenţialului uman necesar pentru dezvoltarea verticală a economiei marilor centre urbane din România. Aceşti tineri, care beneficiază de cele mai bune programe de învăţământ profesional/universitar în România, formează nucleul celor are reuşesc să se relocheze în altă piaţă a forţei de muncă, din vestul Europei, în ţări occidentale cu nivele de salarizare medii foarte ridicate şi standarde de viaţă mult avansate faţă de România. Ei reuşesc inserţia în muncă pe aceste pieţe occidentale tocmai pentru că oferta lor este competitivă, intrând pe o nişă de piaţă a muncii unde nivelul salarizării este scăzut, dar talentele lor, competenţele, abilităţile lor de muncă sunt totuşi înalte. Aşadar, exodul de inteligenţă are la bază, azi, în primul rând inechitatea şi slabele performanţe din sistemul nostru de învăţământ paradoxal. Faptul că avem un învăţământ "ieftin" conduce la un indicator de libertate a emigraţiei forţei de muncă cu o valoare mare în România (indicator care arată gradul în care suntem predispuşi să migrăm spre alte ţări, cu indici de calitate a vieţii şi piaţă a muncii mai ridicate). Acest paradox poate fi privit şi din altă perspectivă: cu cât ar creşte bugetul investiţiilor în educaţie, în România, pentru programe ce s-ar adresa astfel mai multor beneficiari (tineri şi adulţi), care ar aduce o bună diferenţiere în funcţie de nevoile şi proiecţiile pieţei, cu cât educaţia ar acoperi echitabil şi diversificat segmentele de tineri şi adulţi din România, cu atât ar ajunge să fie mai ridicat şi costul mediu al programelor de studiu de înaltă performanţă şi în România. Astfel analiza comparativă a costurilor educaţiei ar deveni mai puţin avantajoasă pentru fenomenul de exod de inteligenţă către pieţele vestice. Sigur, ar pleca absolvenţi foarte buni, fără îndoială, dar noua tendinţă manifestă ar fi de scădere a fenomenului de Brain Drain. O educaţie de două ori sau de trei ori mai scumpă şi mai extinsă faţă de ceea ce avem acum, ca număr de absolvenţi în România şi ca amplitudine calitativă a programelor de studiu, ar conduce la o vizibilă diminuare a ponderii celor ce reprezintă exodul de inteligenţe şi, mai ales, ar conduce la creşterea contingentelor de absolvenţi de înaltă performanţă, care şi-ar dezvolta carierele în România. De fapt, acesta este axul problematic al fenomenului Brain Drain, faptul că în marile centre urbane din România, poli de dezvoltare economică, începe să se resimtă o criză acută de resurse umane, de oameni talentaţi şi necesari pentru creşterea economiei cunoaşterii prin cercetare-dezvoltare.

Mircea Marius Banias Pe data de 23 aprilie, sărbătorim 139 de ani de când a fost înfiinţat CFR, printr-un Decret semnat de către Principele Carol I şi I. C. Brătianu, şi 20 de ani de când s-a proclamat Ziua feroviarului oficial. Istoria transportului feroviar este una interesantă. În anul 1854, pe data de 20 august, a fost deschisă prima linie de cale ferată Oraviţa - Baziaş. Iniţial, linia a fost deschisă pentru transportul cărbunelui din mina Anina către fostul port fluvial Baziaş, urmând ca la o distanţă de 2 ani să fie folosită, începând cu data de 1 noiembrie, şi pentru transportul de pasageri. În anul 1913, prima şi singura linie electrificată pe teritoriul ţării, pentru o perioadă de 52 de ani, Calea ferată îngustă Arad - Podgoria a fost una deosebit de importantă în special pentru locuitorii zonei Aradului, unde şi astăzi vorbesc despre trenul electric din Podgoria, sub numele de "Săgeata Verde". Din nefericire, aşa cum ne-a demonstrat istoria în repetate rânduri, astăzi, acest mod de transport nu mai are importanţa pe care o avea. În anul 1999, printr-o hotărâre de Guvern emisă la iniţiativa Companiei Naţionale de Căi Ferate, s-a stabilit data de 23 aprilie drept Ziua feroviarului. În anul 2018, aproximativ 3.000 de angajaţi ai CFR-ului au protestat în faţa Ministerului Transporturilor. Feroviarii zilelor noastre îşi doresc un statut al personalului feroviar, investiţii în căile ferate, vagoane şi locomotive, condiţii mai bune de muncă şi salarii conform pregătirii lor profesionale. După ani de "investiţii şi reparaţii", se circulă chiar mai greu, iar pasagerii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Circulaţia eficientă, prin legăturile dintre portul Constanţa de vestul ţării, prin căi ferate este necesară economiei naţionale. Din păcate, investiţiile reale în infrastructura feroviară nu s-au realizat de zeci de ani, şi cu părere de rău consider că în curând vom ajunge să rămânem şi fără puţinii kilometri de cale ferată pe care îi mai avem. Doresc să închei prin a mulţumi feroviarilor pentru devotamentul şi patriotismul de care dau dovadă. La mulţi ani, feroviari!