Deputații au votat altfel decât partidul lor în 1,7% din cazuri.

După o pauză de aproape un an, mai precis de la scandalul privind votul asupra propunerii legislative privind defăimarea socială, votul electronic este utilizat din nou în Camera Deputaților. Salutăm această decizie, care contribuie la transparentizarea activității parlamentare. 

În perioada 14 februarie 2017 - 5 iulie 2018 deputații au utilizat votul electronic pentru 1019 voturi finale. În medie cei 336 de deputați care au votat măcar o dată, au participat la 818 voturi. Procentul mediu de voturi finale în care deputații au votat altfel decât partidul lor a fost de doar 1,74%.

La nivelul grupurilor parlamentare, nivelul mediu de indisciplină la vot variază între 4,6% (grupul minorităților naționale) și 0,4% (PSD), în timp ce  PMP (4,5%), PNL (2,4%), USR (1,7%), ALDE (1,5%), și UDMR (1,5%) se situează între aceste valori. După cum era de așteptat, parlamentarii care fac parte din majoritatea parlamentară sunt în general mai disciplinați la vot decât cei din opoziție.

Disciplina la vot a parlamentarilor este esențială pentru funcționarea partidelor moderne, pentru ca acestea să dezvolte o coeziune ideologică și pentru ca guvernele să își poată implementa programele cu care au fost învestite. Totuși parlamentarii pot alege să încalce linia de partid pe diferite temeiuri ce țin de preferințele și valorile proprii sau de cele ale alegătorilor lor. Rebeliunea la vot atrage adesea sancțiuni din partea liderilor partidului: de la simple mustrări, la excluderea din partid sau retragerea sprijinului politic pentru o nouă candidatură.