Deputații români votează altfel decât partidul lor în 1,3% din cazuri.

După o pauză de aproape un an, mai precis de la scandalul privind votul asupra propunerii legislative privind defăimarea socială, votul electronic este utilizat din nou în Camera Deputaților. Salutăm această decizie, care contribuie la transparentizarea activității parlamentare. În perioada 14-28 februarie 2017 deputații au utilizat votul electronic pentru 164 de voturi finale. În medie cei 323 de deputați care au votat măcar o dată, au participat la 148 de voturi, iar procentul mediu de voturi finale în care deputații au votat altfel decât partidul lor a fost de doar 1,3%.

La nivelul grupurilor parlamentare, nivelul mediu de indisciplină la vot variază între 4,1% (PMP) și 0,6% (PSD), în timp ce grupul minorităților naționale (2,6%), ALDE (2,5%) PNL (2%), USR (0,9%) și UDMR (0,7%) se situează între aceste valori. După cum era de așteptat, partidele care fac parte din majoritatea parlamentară sunt în general mai disciplinate decât cele din opoziție.

Disciplina la vot a parlamentarilor este esențială pentru funcționarea partidelor moderne, pentru ca acestea să dezvolte o coeziune ideologică și pentru ca guvernele să își poată implementa programele cu care au fost învestite. Totuși parlamentarii pot alege să încalce linia de partid pe diferite temeiuri ce țin de preferințele și valorile proprii sau de cele ale alegătorilor lor. Rebeliunea la vot atrage adesea sancțiuni din partea liderilor partidului: de la simple mustrări, la excluderea din partid sau retragerea sprijinului politic pentru o nouă candidatură.