Procentul deputaților care și-au schimbat afilierea de la începerea mandatului, redus la jumătate față de legislatura precedentă

23 de deputați și-au schimbat afilierea politică de la începutul mandatului până la 1 iulie 2017. Șase dintre cei 23 au migrat deja de două ori. Totodată, cinci dintre  schimbările de afiliere au survenit ca urmare a sciziunii ALDE. Astfel, fostul co-președinte al ALDE, Daniel Constantin împreună cu alți patru deputați ai formațiunii au devenit independenți. 

Numărul schimbărilor de afiliere este semnificativ mai mic comparativ cu legislatura precedentă: până la 1 iulie 2014 nu mai puțin de 61 de deputați schimbaseră cel puțin o dată partidul. Chiar și luând în calcul faptul că Parlamentul 2012-2016 a fost mai numeros, diferența este remarcabilă: procentual deputații care și-au schimbat afilierea în legislatura curentă reprezintă 7% din totalul aleșilor față de 14,8% cât reprezentau cele 61 de cazuri înregistrate în același interval al legislaturii precedente.

Conform literaturii de specialitate (Heller și Mershon 2009), nu toate cazurile de schimbare a afilierii pot fi considerate migrație politică. Una dintre aceste excepții survine atunci când schimbarea de afiliere se produce ca urmare a unei decizii colective a întregului partid (precum în cazul fuziunii PDL cu PNL) sau ale unui grup de parlamentari (cazul sciziunii grupului de deputați din PNL care au fondat Partidul Liberal Reformator, precursorul ALDE).

Referințe
Heller, W., & Mershon, C. (ed.). 2009. Political parties and legislative party switching. Palgrave Macmillan.