Activitatea parlamentară a unora dintre candidații la alegerile locale (I)

UPDATE: Lista parlamentarilor care candidează pentru mandate locale a fost actualizată, folosind listele complete de candidați din toată țara publicate de Biroul Electoral Central.

 

Nu mai puțin de 113 deputați candidează la alegerile locale fie pentru a deveni primari, fie pentru a fi aleși în consilii locale sau județene. În mai multe cazuri, aceștia deschid listele partidelor, ceea ce reprezintă o nominalizare implicită pentru funcția de președinte de consiliu județean, care nu mai este aleasă direct. 

 

Credem că activitatea parlamentară a acestor politicieni poate fi relevantă pentru deciziile de vot din 5 iunie. De aceea, Parlament Transparent vă oferă posibilitatea de a afla mai multe despre activitățile legislative și interesele de politici publice ale deputaților care candidează, dar și de a compara aceste aspecte pentru deputații care concurează pentru aceeași poziție - un exemplu: aici. De asemenea, modul cum au votat acești deputați asupra unor proiecte de lege controversate poate oferi indicii în privința unora dintre valorile lor ideologice.

 

100 dintre cei 113[i] deputați (89%) candidează în județele în care au fost aleși ca parlamentari. Un indicator relevant pentru interesul lor față de problemele județului respectiv sunt întrebările și interpelările parlamentare pe teme locale adresate de la alegerea din 2012 și până în prezent. Acestea  pot fi consultate în categoria reprezentare locală de pe fiecare profil individual. Puteți citi mai multe despre cum a fost prelucrată informația din aceste texte parlamentare pentru a identifica relevanța lor pentru teme locale aici. Evident, deputații pot reprezenta interesele alegătorilor lor și prin alte mijloace decât întrebările parlamentare, astfel că acest indicator nu trebuie supra-apreciat.

 

De la ce partide sunt deputații care candidează la alegerile locale? Cum era de așteptat, cei mai mulți sunt parlamentari ai PSD (33) și PNL (30), urmate de ALDE (13), UNPR (13), PSRo (7), PMP (7), UDMR (3), PND (2) și PRU cu un candidat. Pe lângă aceștia, patru deputați candidează ca independenți. Începem prin a vă prezenta profilurile deputaților care candidează în București, iar a doua parte a listei va fi dedicată celor care candidează la primării, consilii locale și consilii județene din țară.

 

București

Primăria Generală

Mihai-Bogdan Diaconu (PRU)

 

Sectorul 1

Alexandru Nazare (PNL)

Daniel Tudorache (PSD)

Eugen Tomac (PMP)

 

Sectorul 2

Dan Cristian Popescu (PNL)

Andrei Răzvan Condurățeanu (PSRo)

 

Sectorul 3

Cristina Pocora (PNL)

 

Sectorul 5

Daniel Florea (PSD)

Ovidiu Raețchi (PNL)

 

Sectorul 6

Răzvan Mironescu (PNL)

 

[i] Îi mulțumim lui Andrei Tiut pentru că ne a pus la dispoziție informațiile primite de la mai mult de 25 de birouri electorale județene privind listele definitive de candidați.