15 decembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (PL-x 355/2016) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 35. Proiectul de Lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov; PL-x 355/2016. Avem 41 de poziţii cu amendamente admise. Din partea Comisiei pentru sănătate, domnul preşedinte Florin Buicu, prezentarea raportului comun. Domnul Paul Dobre. Doriţi să interveniţi pe procedură? Vă rog.

Victor Paul Dobre Scuzaţi, domnule preşedinte! (Se adresează domnului deputat Corneliu-Florin Buicu.) Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal solicită retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Îl retrimitem, desigur...

Alfred - Robert Simonis Nu, nu, staţi, staţi...

Carmen-Ileana Mihălcescu ...dar e...

Alfred - Robert Simonis Doamnă preşedinte, Grupul Partidului Social Democrat va vota împotrivă.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Drulă, doriţi să...? Nu. Haideţi să trecem atunci la vot pe solicitarea domnului Victor Paul Dobre, retrimitere la comisie a acestui proiect de lege. Şi, apoi, imediat, Florin, o să prezinţi tu raportul, pentru că avem o solicitare. Proiectul anterior, Florin! Imediat. Vot, vă rog, pentru propunerea domnului Victor Paul Dobre. (Vot electronic la distanţă.)

Corneliu-Florin Buicu Florin Buicu, Grupul PSD, "împotrivă".

Adrian Solomon Adrian Solomon, PSD, "împotrivă".

Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Laura Moagher-Fulgeanu, Grupul PSD, "împotrivă".

Vlad Bontea Vlad Bontea, Grupul PSD, "împotrivă".

Ioana Bran-Voinea Ioana Bran-Voinea, Grupul PSD, "împotrivă".

Violeta Răduţ Violeta Răduţ, Grupul PSD, "împotrivă".

Cristina-Elena Dinu Cristina-Elena Dinu, Grupul PSD, "împotrivă".

George-Gabriel Vişan George Vişan, Grupul PSD, "împotrivă".

Levente Vass Vass Levente, UDMR, "împotrivă".

Irinel Ioan Stativă Stativă Irinel, Grupul PSD, "împotrivă".

Adriana-Doina Pană Pană Adriana-Doina, PSD, "împotrivă".

Ionel Palăr Ionel Palăr, Grupul PNL, "pentru".

Dănuţ Bica Dănuţ Bica, Grupul PNL, "pentru".

Karmencita Pricop Karmencita Pricop, PSD, "împotrivă".

Aida-Cristina Căruceru Căruceru Aida, PSD. Votez "împotrivă".

Simona Bucura-Oprescu Simona Bucura-Oprescu, Grupul PSD, "împotrivă".

Dumitru Lovin Dumitru Lovin, "împotrivă".

Alexandru Rădulescu Alexandru Rădulescu, PSD, "împotrivă".

Răzvan-Ion Ursu Ursu Răzvan, "împotrivă".

Mihai Weber Mihai Weber, Grupul PSD, "împotrivă".

Radu Babuş Radu Babuş, PSD, "împotrivă".

Botond Csoma Csoma Botond, deputat al UDMR, "împotrivă".

Éva-Andrea Csép Csép Éva-Andrea, deputat al UDMR. Împotriva retrimiterii.

Victor Paul Dobre Victor Dobre, PNL, "pentru".

István-János Antal Antal István-János, deputat al UDMR, "împotrivă".

Nicuşor Halici Halici Nicuşor, deputat al PSD, "împotrivă".

Sorinel-Marian Vrăjitoru Vrăjitoru Sorin, deputat al PSD, "împotrivă".

Matei-Adrian Dobrovie Matei Dobrovie, deputat al PNL. Pentru retrimitere.

Árpád-Francisc Márton Márton Árpád, UDMR, "împotrivă".

Mihăiţă Vîrză Mihăiţă Vîrză, deputat al PSD, "împotrivă".

Laurenţiu-Dan Leoreanu Laurenţiu Leoreanu, deputat al PNL, "pentru".

Vasile-Florin Stamatian Florin Stamatian, Grupul PNL, "pentru".

Carmen-Ileana Mihălcescu Propunerea a fost respinsă cu 54 de voturi pentru, 102 voturi împotrivă şi 7 abţineri. Domnule preşedinte Buicu, vă rog, prezentaţi raportul.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Este vorba despre un raport comun al Comisiei pentru sănătate şi Comisiei pentru muncă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru stabilirea statutului personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, fiind doar 3 abţineri, adoptarea proiectului de lege cu amendamentele admise ce se regăsesc în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. În cadrul dezbaterilor generale, dacă doreşte cineva să intervină? Domnule preşedinte Solomon, vă rog.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Acest proiect de lege este iniţiat în octombrie 2016, deci în mandatul celuilalt Parlament, nu al actualului. Am încercat 4 ani de zile să ajungem la o înţelegere între grupurile parlamentare, între Parlament şi Guvern. În cele din urmă, spre finalul acestei legislaturi, am reuşit să trimitem plenului un raport de adoptare, prin care mai multe drepturi, pe care ambulanţierii le au deja trecute în contractele colective de muncă sau în legile care s-au votat de-a lungul timpului, sunt trecute în acest statut profesional. Ceea ce este aşteptat de către tot corpul ambulanţierilor şi al lucrătorilor la serviciile de ambulanţă, sunt prevederile legate de pensionarea mai timpurie. De la 57 de ani s-ar putea pensiona un ambulanţier, un asistent de ambulanţă. Şi cred că fiecare dintre noi, cei prezenţi astăzi aici sau oriunde în România, şi-ar dori ca la o eventuală intervenţie să ajungă un ambulanţier care are reflexele foarte bune, care are forţa necesară să intervină rapid şi să nu se trezească cu un om în pragul pensiei, la 62-63 de ani, care mai pierde din acuitatea vizuală, mai face vreun accident pe drum, ferească Dumnezeu, sau nu poate să ridice targa cu pacientul. Prin urmare, sperăm ca toţi să fiţi de acord că şi ambulanţierii, la fel ca şi alte meserii speciale din această ţară, au dreptul la grupă de muncă şi la o pensionare mai timpurie decât se prevede în Legea pensiilor, actuală. Mulţumim.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Petru Movilă doreşte să intervină. Să faceţi legătura, vă rog.

Petru Movilă Da. Sărut mâinile! Bună ziua, stimaţi colegi! Partidul Mişcarea Populară va susţine acest proiect de lege. Argumentele au fost prezentate. E un proiect de lege care a fost susţinut nu doar de sindicatul celor din ambulanţă. A fost susţinut de multă lume, de noi, de parlamentari. Deci, în consecinţă, vom vota acest proiect de lege cât se poate de normal şi corect pentru cei care lucrează în sistemul de urgenţă, în servicii de ambulanţă. (Probleme tehnice.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Nu îl mai auzim pe domnul... Alte intervenţii? Pe domnul Movilă nu-l mai auzim. Dacă mai sunt alte intervenţii? Da? Domnule Florin Buicu, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Este un proiect de lege care nu are culoare politică. Şi aş vrea să mulţumesc parlamentarilor şi grupurilor parlamentare care la nivelul comisiilor şi-au dat votul pentru acest proiect. Şi, ca să nu uit pe nimeni, o să vreau să mulţumesc colegilor de la PMP, colegilor de la UDMR, colegilor de la Minorităţi, colegilor de la PSD, colegilor de la USR, care practic au votat şi vor susţine acest proiect. Aşa că, dragi cetăţeni, stimaţi români, vedeţi cine votează împotriva dumneavoastră! Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Alte intervenţii dacă mai sunt? Domnul Petru Movilă a revenit?

Petru Movilă Da, doamnă preşedinte de şedinţă.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Vă rog.

Petru Movilă Mulţumesc mult, că s-a întrerupt legătura. Spuneam că este... Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege. Este un proiect de lege important, un proiect de lege care se referă la toţi angajaţii din serviciile de ambulanţă judeţene, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, cei care lucrează în Salvamont, salvamar sau în toate serviciile de salvare a vieţii omeneşti. Este important că astăzi vom finaliza prin vot. Şi am spus, încă o dată, PMP va vota "pentru", pentru că acest proiect de lege stă de multă vreme în sertarele Parlamentului. Colegul meu, domnul preşedinte Buicu, pe care îl salut, a spus că până la urmă este o susţinere, sper, a tuturor colegilor. Argumentele privind grupă de muncă, privind pensionarea, privind condiţiile în care lucrează personalul enumerat au fost prezentate. Şi e bine ca, începând cu bugetul anului viitor, prevederile acestei legi să fie aplicate. PMP va vota. Eu vă mulţumesc, domnilor colegi! Doamnă preşedinte, Este ultima intervenţie în calitate de parlamentar în acest mandat. Vă doresc toate bune, sărbători cu bine tuturor colegilor!

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumim şi noi, domnule Petru Movilă. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă la titlul legii sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptat. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 41, obiecţii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final.