19 august 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii (PL-x 469/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Invit acum liderii grupurilor parlamentare să-şi exprime poziţia, înainte de a supune votului. Domnul Simonis, Grupul PSD.

Alfred - Robert Simonis Înainte de a expune poziţia Grupului PSD, aş vrea ca toţi cei care ne urmăresc astăzi, dar şi colegii parlamentari să ştie că Grupul PNL a cerut retrimiterea la comisie a proiectului care respinge ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care încercau amânarea dublării alocaţiilor. Practic, dacă se întâmplă ceea ce doreşte Grupul PNL astăzi, prin vocea domnul Dobre, alocaţiile nu vor fi dublate, încă o dată, în România, la dorinţa şi iniţiativa PNL. Or, eu sper că cei care ne ascultă şi sunt colegii noştri, astăzi, vor vota împotriva acestei solicitări. Şi, practic, de astăzi, Preşedintele României va putea promulga legea de dublare a alocaţiilor, mă rog, această lege, şi alocaţiile să fie dublate cât mai urgent, pentru că e nevoie. Copiii au nevoie de aceste alocaţii dublate. Grupul PSD va vota împotriva propunerii făcute de domnul Dobre.

Florin Iordache Da, domnul Roman. Voi da cuvântul, din partea Grupului PNL, liderul Grupului PNL. Domnul Roman, vă rog, faceţi legătura. Există o solicitare. Este o solicitare procedurală din partea domnului Roman, vă rog. Da, vă rog, domnul Roman. Aţi solicitat cuvântul, domnule Roman. Bun. Mergem mai departe. Grupul... (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) Procedură, vă rog.

Pavel Popescu Bună ziua! Dragi colegi de la PSD, tot în spiritul adevărului şi pentru toţi cei care se uită astăzi, aici, la Parlamentul României. În Grupul PNL am decis cererea de retrimitere la comisie a acestei ordonanţe de urgenţe, tocmai pentru a nu o respinge astăzi în plen. Pentru că această ordonanţă de urgenţă vizează creşterea alocaţiilor copiilor românilor, în mod progresiv, sustenabil şi responsabil. Tot PNL, anul trecut, de la acest pupitru, atunci când eraţi conduşi de Liviu Dragnea, care s-a speriat de acel amendament, a mărit, a dublat alocaţiile copiilor românilor. Astăzi, prin ordonanţa de urgenţă pe care noi am propus-o, în Parlament, voiam să creştem, repet, în mod sustenabil, responsabil, să creştem alocaţiile. Dumneavoastră veniţi, respingeţi această ordonanţă. Practic, prorogaţi creşterea alocaţiilor şi într-un mod politicianist...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg.

Pavel Popescu ... cereţi mărirea lor. Dacă vreţi să mărim alocaţiile astăzi în Parlamentul României, schimbaţi ordinea de zi în adoptarea Ordonanţei de urgenţă a PNL.

Florin Iordache Mulţumesc.

Pavel Popescu Nu vă mai jucaţi cu...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Pavel Popescu ... alocaţiile copiilor şi cu viitorul lor! Mulţumesc.

Florin Iordache Dacă vom ajunge să discutăm... Domnul Simonis. Dacă ajungem să discutăm, la dezbateri generale vă dau cuvântul.

Alfred - Robert Simonis Pentru a nu fi induşi în eroare colegii noştri deputaţi. Aţi recunoscut foarte bine că PSD - şi corect... singurul lucru corect pe care l-aţi spus astăzi a fost acela că PSD a dublat anul trecut alocaţiile. E adevărat. Mulţumesc că aţi recunoscut asta de la tribuna Parlamentului. De data aceasta, Parlamentul a mai încercat să dubleze o dată alocaţiile, în ianuarie. De atunci şi până acum, suntem în septembrie, azi-mâine, suntem la... după jumătatea lunii august, aţi tot încercat să tergiversaţi această dublare a alocaţiilor. Această majorare... (Vociferări.) Dublarea alocaţiilor înseamnă că le măreşti cu 100%, domnule Popescu. 100%. Propunerea pe care a făcut-o Guvernul, această ordonanţă de urgenţă, le măreşte doar cu 20%. Adică tăiaţi 80% din ceea ce a votat Parlamentul. Nu încercaţi să-mi explicaţi mie că acum sunteţi responsabili şi nu vreţi dublarea alocaţiilor, şi că o mărire cu 20% e foarte bună, că nu merge, vă rog eu mult. Deci, avem varianta să dublăm alocaţiile astăzi, la propunerea PSD, sau, la propunerea PNL, să diminuăm cu 80% propunerea PSD. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul USR. Vă rog să indicaţi cum vor vota colegii dumneavoastră.

Cătălin Drulă În acest joc politicianist despre dublare şi apoi dublarea dublării, dintre PNL şi PSD, am susţinut întotdeauna că este nevoie de mărirea şi susţinerea alocaţiilor pentru cei care au cu adevărat nevoie. În acest sens, colegii mei au şi propus un amendament prin care să fie o alocaţie diferenţiată, mai mare pentru familiile monoparentale. Pentru acest motiv, pentru că amendamentul a fost sumar respins în comisie şi credem că trebuie rediscutat, vom susţine retrimiterea la comisie a acestui proiect. În ceea ce priveşte al doilea proiect, privind regimul armelor şi muniţiilor. Există acolo o prevedere, un amendament extrem de nociv, introdus de domnul deputat al PSD, Vlad Bontea, prin care armele letale pot fi mai uşor obţinute de infractori. Dacă se va respinge acest amendament în plen, vom susţine restul proiectului, care este un proiect tehnic. Dar având în vedere că a fost în comisie introdus acest amendament, vom susţine şi pentru această propunere retrimiterea la comisie. Deci vom vota "pentru", la amândouă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Am înţeles. Mergem mai departe. Grupul UDMR. Vă rog, domnul Márton. Dau cuvântul liderilor sau viceliderilor, pentru a-şi exprima poziţia şi apoi vom începe votul.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Grupul nostru parlamentar este consecvent. Noi am votat pentru mărirea, dublarea alocaţiilor de stat pentru copii. Ca atare, în mod normal, nu putem accepta o strategie de tergiversare a aplicării acestei legi votate de Parlament. Deci vom vota împotriva retrimiterii la comisie. În ceea ce priveşte punctul 4, e corect, dacă există o problemă, să fie clarificată. Mai ales dacă este o problemă de atât de mare importanţă, privind armele letale, e bine să retrimitem la comisie, să se dezbată cu mai mare atenţie legea. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu. Dacă mai sunt alţi lideri? Da, vă rog, Grupul PMP, vă rog, domnul Cupă.

Ion Cupă Bună ziua, dragi colegi! Grupul PMP va vota împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Din partea minorităţilor dacă doreşte să intervină cineva? Nu. De la...? Nu. PRO Europa? Nu. Bun. Supun votului dumneavoastră, le luăm pe rând, cele două iniţiative. Prima dată discutăm de PL-x 469/2020, cel care vizează alocaţiile de stat. Este o propunere de retrimitere. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Da, colegii... colegii care nu au tabletă pot vota... pot vota la microfon, sigur. Vă rog. Domnul Leoreanu. Apoi domnul Ştirbu şi aşa mai departe.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Da, domnule preşedinte. Mulţumesc. Vreau să anunţ şi eu. Deputat Laurenţiu-Dan Leoreanu, de Neamţ, dar şi Grupul Partidului Naţional Liberal vom vota pentru retrimitere.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Tot Grupul. Domnul Ştirbu, vă rog.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. La fel ca antevorbitorul meu, şi eu voi vota pentru retrimitere, la ambele proiecte. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc.

Tinel Gheorghe Deputat Gheorghe Tinel, PNL. Votez conform deciziei grupului.

Florin Iordache Adică pentru. Mergem mai departe.

Marilen - Gabriel Pirtea Marilen Pirtea, Timişoara, PNL. Votez pentru trimiterea la comisie.

Florin Iordache Mai departe.

Mihăiţă Vîrză Deputat Vîrză Mihăiţă, Bucureşti, PSD - împotrivă.

Romeo Florin Nicoară Bună ziua! Deputat Romeo Nicoară. Votez pentru retrimitere la comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Pentru?

Romeo Florin Nicoară Pentru, da.

Florin Iordache Bun.

Romeo Florin Nicoară Da, pentru.

Florin Iordache Pentru, da. Mai departe.

Petre-Florin Manole Florin Manole, Grupul PSD - împotrivă.

Florin Iordache Vă rog, mai departe.

Andi-Gabriel Grosaru Grosaru Andi-Gabriel, minorităţi - abţinere.

Florin Iordache Mulţumesc. Vă rog.

Emanuel-Iuliu Havrici Emanuel Havrici, PRO România. Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Invit liderii grupurilor, prezenţi în sală, să... (Consultări.) Bun. În urma consultării cu liderii grupurilor parlamentare, continuăm telefonic. (Consultări.) Daţi-mi... daţi-mi... faceţi legătura, domnul preşedinte Tîlvăr. Prin consens... Nu a existat consens şi atunci sunt obligat să... să-i iau la...

Angel Tîlvăr Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Doamna Oteşanu, vă rog. Apoi domnul Botez.

Daniela Oteşanu Bună ziua! Votul meu este împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Botez.

Mihai-Cătălin Botez Sunt Mihai Botez. Votez pentru retrimitere la comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Ciofu. Doamna doctor Ciofu, vă rog. (Probleme tehnice.) Doamna Şarapatin.

Elvira Şarapatin Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este împotriva trimiterii la comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Axinte Vasile.

Vasile Axinte Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este împotriva retrimiterii la comisie.

Florin Iordache Doamna Iurişniţi.

Cristina-Ionela Iurişniţi Da. Mulţumesc. Cristina Iurişniţi. Pentru retrimitere la comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Petru Movilă.

Petru Movilă Da, domnule preşedinte. Împotriva retrimiterii la comisie.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Irinel Stativă.

Irinel Ioan Stativă Stativă Irinel, deputat de Vaslui. Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Erdei István. Domnul Erdei.

István Erdei Dolóczki Bună ziua, domnule preşedinte. Votez împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Radu Nicolaie-Sebastian.

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotrivă retrimiterii. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Dan Barna.

Ilie Dan Barna Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru retrimiterea la comisie.

Florin Iordache Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamna Laura Georgescu.

Laura Georgescu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotriva retrimiterii la comisie.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Răzvan Rotaru.

Răzvan-Ilie Rotaru Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotriva retrimiterii la comisie. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Cornel Sămărtinean.

Cornel-Mircea Sămărtinean Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotriva retrimiterii la comisie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Alexandra Presură.

Alexandra Presură Alo! Bună ziua!

Florin Iordache Bună ziua! Vă rog.

Alexandra Presură Votez împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă.

Alexandra Presură Mulţumesc. La revedere!

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Virgil Popescu.

Virgil-Daniel Popescu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru retrimiterea la comisie. Şi, dacă se poate, că o să înceapă şedinţa de Guvern, să votez pentru celelalte conform liderului de grup.

Florin Iordache Am înţeles.

Virgil-Daniel Popescu Al PNL.

Florin Iordache Da.

Virgil-Daniel Popescu Mulţumesc.

Florin Iordache Vom nota la... stafful tehnic. Mulţumesc, domnule ministru.

Virgil-Daniel Popescu Mulţumesc.

Florin Iordache Ion Stelian.

Stelian-Cristian Ion Bună ziua! Votez pentru retrimiterea la comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Mergem mai departe. Domnul Florin Tripa? Domnul Tripa! Mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu. Stafful tehnic, vă rog să-mi anunţaţi rezultatul... Domnul Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Împotriva retrimiterii la comisie.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Adrian Solomon.

Adrian Solomon Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Mulţumesc.

Adrian Solomon Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Da, domnule preşedinte.

Adrian Solomon Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Mulţumesc.

Adrian Solomon Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Am înţeles, v-am auzit. Mulţumesc. Alin Văcaru?

Alin Vasile Văcaru Bună ziua, domnule preşedinte. Împotrivă. Împotriva retrimiterii.

Florin Iordache Mulţumesc. Stafful tehnic, alt telefon. Mara Mareş. Şi să faceţi legătura şi cu domnul Florin Roman.

Mara Mareş Bună ziua! Mara Mareş. Votul meu este pentru.

Florin Iordache Pentru. Roman, Petru Cojocaru, Şimon şi aşa mai departe. Vă rog.

Petru-Bogdan Cojocaru Bună ziua, domnule preşedinte! Mă auziţi?

Florin Iordache Vă rog.

Petru-Bogdan Cojocaru Bogdan Cojocaru sunt, deputat de Iaşi. Votez împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Şimon?

Gheorghe Şimon Domnule preşedinte, Votez împotrivă.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Mai departe. Domnul Roman, faceţi legătura. Florin Roman, am spus.

Virgil-Daniel Popescu Am votat deja... Alo!

Florin Iordache Da, vă rog.

Virgil-Daniel Popescu Bună ziua! Virgil Popescu sunt, dar am votat. Mulţumesc. Pentru retrimitere...

Florin Iordache Da, da, da, s-a notat. Mulţumesc, domnule ministru. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mă auziţi, domnule preşedinte?

Florin Iordache Vă rog, eu vă aud.

Florin-Claudiu Roman Îmi cer scuze că... vorbeam cu liderul de grup şi fac rectificare. Votul meu este pentru retrimitere la comisie.

Florin Iordache Precum Grupul PNL, nu? (Râsete.)

Florin-Claudiu Roman Da, da, îmi cer scuze.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Mai avem telefoane?

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Alo!

Florin Iordache Da, vă rog.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Alo!

Florin Iordache Da.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Bună ziua!

Florin Iordache Bună ziua!

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Pentru votul... Mă auziţi?

Florin Iordache Cine sunteţi, în primul rând?

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Cozmanciuc. Mugur Cozmanciuc.

Florin Iordache Da, vă rog. Vă rog, domnule deputat.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Votez pentru retrimitere.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Mulţumesc.

Florin Iordache Doamna doctor Ciofu.

Tamara-Dorina Ciofu Alo!

Florin Iordache Da, doamnă doctor.

Tamara-Dorina Ciofu Da. Domnule preşedinte, Am mari probleme tehnice cu recepţionarea semnalului şi vreau să ştiu dacă a fost notat votul meu împotriva retrimiterii la comisie. Alo!

Florin Iordache Da, am... am notat.

Tamara-Dorina Ciofu Da...

Florin Iordache Deci sunteţi împotriva retrimiterii, doamnă doctor, am notat.

Tamara-Dorina Ciofu Da, da, da, da. Şi întrucât am mari probleme cu tableta, aş vrea să se consemneze că voi vota conform deciziilor liderului Grupului...

Florin Iordache Am înţeles, conform deciziilor Grupului PSD, am reţinut doamnă doctor. Mulţumesc. Domnul Petreţchi.

Nicolae-Miroslav Petreţchi Bună ziua, domnule preşedinte! Votez împotrivă.

Florin Iordache Da. Domnul Varga.

Vasile Varga Vă salut, domnule preşedinte! Pentru astăzi întreaga ordine de zi o voi vota - votul politic al partidului. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Ca la Brăila. Mulţumesc.

Vasile Varga Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi ultimul coleg, domnul Bota. Domnul Bota, vă rog.

Marius Sorin-Ovidiu Bota Votez împotrivă.

Florin Iordache Împotrivă. Mulţumesc.

Marius Sorin-Ovidiu Bota Şi conform Grupului PSD, toate voturile. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc mult. (Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul.) Da, vă rog.

Cătălin Drulă Domnule preşedinte de şedinţă, Eu sunt de acord ca cineva să-şi anunţe votul conform grupului, ca să nu mai spună toată povestea şi să fim mai eficienţi, dar nu-şi poate lăsa votul de acum pentru voturi viitoare. Deci, la fiecare vot, dacă urmează, trebuie să intervină...

Florin Iordache Nu, nu, nu, discutăm...

Cătălin Drulă Că altfel rămânem aici 6 lideri de grup cu un cartonaş cu mărimea grupului şi...

Florin Iordache Nu, domnule Drulă...

Cătălin Drulă ... desfăşurăm şedinţa.

Florin Iordache ... discutăm de aceste voturi. La votul final va fi alt vot.

Cătălin Drulă Şi la votul final şi dacă mai urmează alte voturi în şedinţa de acum, deci...

Florin Iordache Nu, discutăm de acest vot. Da, domnul Ardelean, vă rog.

Ben-Oni Ardelean Mulţumesc. Votez conform indicaţiilor liderului de la PNL.

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Nu mai sunt afişaţi alţi colegi care doresc să intervină. Rog stafful tehnic să îmi comunice rezultatul votului. Bun. Voturi pentru - 78, voturi împotrivă - 127, abţineri - 5. Deci propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi retrimisă, deci o vom discuta. Avem primul proiect de lege. 1. Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii; PL-x 469/2020. Avem raport din partea Comisiei pentru muncă. Cine prezintă raportul? Vă rog. Vă dau eu raportul, doamnă. Doamnă vicepreşedinte Răduţ, vă rog, prezentaţi dumneavoastră, sintetic, raportul Comisiei pentru muncă.

Violeta Răduţ Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 care prevede modificarea şi completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii, astfel: - majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 de lei şi 156 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; - majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021-2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; - din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, în sensul respingerii Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020. În cursul dezbaterilor au fost formulate amendamente care, supuse votului, au fost respinse şi se regăsesc în anexa care face parte din prezentul raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Vă rog, colegii, suntem la dezbateri generale. Grupul PNL, doriţi să interveniţi la dezbateri generale? Da, vă rog. Domnul... domnul Roman, văd că solicită domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Doamnelor şi domnilor colegi, În primul rând, aş vrea să semnalez o problemă de natură tehnică. Sunt foarte mulţi colegi care au fost înaintaţi pe listă de către colegul Leoreanu şi care spun că nu au fost sunaţi. E un drept constituţional al fiecărui coleg să fie lăsat să voteze. Şi rugămintea e să verificaţi încă o dată, cei de la stafful tehnic, lista şi cei pe care nu i-aţi sunat. Doi. E păcat că ajungem să facem din alocaţii un subiect de campanie. Am auzit intervenţiile colegilor. Aş vrea doar să mai adaug că aceste alocaţii au fost mărite doar de Partidul Naţional Liberal. Mai întâi, prin legea Cristinei Pocora, apoi prin amendamentul lui Robert Sighiartău, iar acum această majorare este făcută de Guvernul Orban, în baza a ceea ce avem în buget după pandemie. Faptul că dumneavoastră, cei de la Partidul Social Democrat, aţi înţeles să introduceţi tema alocaţiilor copiilor ca temă politică, din punctul meu de vedere este şi greşit şi este şi greu de explicat din partea dumneavoastră cum niciodată atunci când aţi fost la guvernare nu aţi mărit alocaţii, iar acum, când sunteţi în opoziţie, dumneavoastră măriţi absolut orice fără a avea, aşa cum cere legea, fundament în fişa fiscală... în fişa bugetară a Ministerului Finanţelor. Eu cred că românii înţeleg foarte, foarte bine acest joc politic pe care îl faceţi dumneavoastră. Şi, dacă credeţi că asta înseamnă pentru dumneavoastră voturi în plus, eu sunt convins că cetăţenii români vă vor taxa atât la alegerile locale, cât şi la alegerile parlamentare. Ei nu acceptă ca aceste alocaţii să fie discutate din punct de vedere politic. Era, spun eu, foarte important să discutăm toate aceste chestiuni de natură tehnică şi procedurală, de impact bugetar. Două săptămâni era un timp suficient să rezolvăm toate problemele şi aveam o lege care nu putea fi pusă sub semnul întrebării. Din acest punct de vedere, noi am solicitat retrimiterea la comisie. Dumneavoastră vă doriţi o lege care este inaplicabilă şi imperfectă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule Roman. Domnul Seidler, Grupul USR.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. A citit sau măcar a văzut cineva un document serios, o comparaţie între nivelul acestor alocaţii de stat pentru copii, despre care discutăm, şi salariul mediu în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană? Nu. Nimeni nu s-a obosit să gândească problema serios. A văzut cineva un studiu referitor la practica la nivel european în materia alocaţiilor de stat pentru copii? Nu. Pentru că retorica ieftină ţine locul unei dezbateri serioase. În materia alocaţiilor de stat pentru copii, USR a propus să introducem în textul legii categoria acelor copii care au cel puţin un părinte decedat sau care nu contribuie la întreţinerea lor, ca o categorie distinctă de beneficiari. Am ajuns la această concluzie după ce am studiat noi practica altor ţări. Am aflat că în alte ţări valoarea alocaţiei de stat pentru copii diferă, de exemplu, în funcţie de numărul de copii sau chiar de vârsta lor. A avut loc vreodată în România o discuţie serioasă pe acest subiect? Nu. Pentru că se apropie alegerile şi mulţi politicieni se folosesc de copii în încercarea de a obţine voturi mai multe şi pentru că vorbitul în gol ia de prea multe ori locul gândirii, chiar aici, în Parlamentul României. Dragi cetăţeni români, Dacă vreţi ca acest mod de lucru să se schimbe, mergeţi să votaţi de fiecare dată când aveţi ocazia. Diferenţa dintre USR şi celelalte partide este că acolo unde mulţi se bat în scop electoral pe seama copiilor, USR caută şi găseşte soluţii potrivite, europene. USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Mergem mai departe. Grupul UDMR? Doreşte cineva să intervină? Da. Cine? Vă rog. Domnul Márton Árpád. A, faceţi legătura cu doamna deputat Andrea Csép.

Éva-Andrea Csép Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Mai tare puţin, doamnă deputat, vă rog.

Éva-Andrea Csép Bună ziua, domnule preşedinte! Mă auziţi?

Florin Iordache Da, da, vă rog.

Éva-Andrea Csép Bine. 1 din 6 români beneficiază de alocaţie de stat pentru copii. Aceasta înseamnă că o şesime din populaţia României primeşte lunar alocaţie de stat. Deci vorbim de aproximativ 3.600.000 de copii. Copii în care statul trebuie să investească. Copii care sunt viitorul ţării. Copii ale căror familii merită mult respect. Stimaţi colegi, Nu se poate face şi nici nu se poate permite ca un guvern să facă economii pe spinarea copiilor, a familiilor. Nouă ne place să ne comparăm cu celelalte ţări din Europa, aşa e? Ştiţi ce vă rog? Şi chiar colegul meu, Cristian Seidler, a zis şi mai înainte. Şi eu am avut ocazia să studiez ce se întâmplă în celelalte ţări din Europa, în domeniul alocaţiilor de stat pentru copii şi sprijinului pentru familie. Vreau să vă rog să faceţi un exerciţiu şi să vedeţi dacă vreo ţară şi-a permis să se atingă de beneficiile garantate prin lege copiilor, referindu-se la pandemie şi la investiţii în prevenirea răspândirii pandemiei. Suntem codaşi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte stimularea natalităţii. Avem prea puţine beneficii acordate familiilor şi niciun guvern nu este preocupat de problema gravă demografică în care ne aflăm. Nu avem dezvoltate politici sociale centrate pe familie. Şi acum jucaţi ping-pong politic pe spinarea familiilor şi copiilor, privind dublarea alocaţiei de stat pentru copii. Stimaţi colegi, Această dublare a alocaţiilor este cuprinsă în lege. A fost promulgată de Preşedintele României. Atunci când, bine vă amintiţi, Legea bugetului de stat a fost asumată de Guvern, fără o dezbatere amplă, democratică, în Parlament. Sigur că, după cum am început să ne obişnuim în ultima perioadă, după 3 zile de la promulgare, a apărut şi o ordonanţă de urgenţă care proroga termenul de aplicare până în august 2020. Datoria Parlamentului este legiferarea, prin consultări, dezbateri. Datoria Guvernului este să aplice legile, să găsească soluţii viabile pentru acestea şi să nu modifice ceea ce prescrie legea. Şi în acest moment asistăm la incapacitatea guvernanţilor de a identifica sursele de finanţare. Surse care pot fi identificate foarte repede pentru alte tipuri de plăţi. Stimaţi colegi, UDMR cere respectarea prevederilor legii votate în Parlament şi aplicarea acesteia, respectiv dublarea alocaţiilor de stat pentru copii. În consecinţă, va vota pentru respingerea ordonanţei de urgenţă prezentate astăzi în faţa noastră. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Simonis, liderul Grupului PSD, vă rog.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Ne-am învăţat, în ultimele luni de zile, ca PNL să ducă minciuna la nivel de artă. Şi nu pot să-mi explic, cum pot unii colegi parlamentari, membri ai PNL, să inventeze situaţii, să spună atâtea neadevăruri? Asta ca să fiu elegant. În primul rând, aş vrea să vă hotărâţi. Pentru că un coleg, mai devreme, de la PNL, a spus că am dublat alocaţiile pe vremea PSD, iar altul ne-a spus că numai PNL a dublat sau a mărit alocaţiile. Aş vrea să înţeleg, care e poziţia Grupului, totuşi? Zicea cineva, mă rog, se întreba retoric cineva sau ne întreba, dacă s-a făcut un studiu cu privire la nivelul alocaţiilor în Uniunea Europeană? Oameni buni, nu e nevoie de niciun studiu ca să înţelegi că 150 de lei pentru fiecare copil e foarte puţin. N-avem nevoie de studii, avem cele mai mici alocaţii din Uniunea Europeană. Cele mai mici alocaţii din Uniunea Europeană. Ce studii mai vreţi? Pe de altă parte, aş face o scurtă istorie a dublării şi a majorării substanţiale a alocaţiilor. În 2015, Guvernul Victor Ponta era în funcţie. Dăduse aviz negativ dublării alocaţiilor. Un aviz negativ unui proiect care presupunea dublarea alocaţiilor. Parlamentul de la acea dată, cu voturi din toate grupurile parlamentare, a votat un proiect de lege prin care se dublau alocaţiile. Declaraţia de la finalul şedinţei respective de plen, a prim-ministrului, a fost că vom găsi resursele financiare pentru a dubla alocaţiile. 2018, Guvernul PSD, Legea bugetului de stat. Un coleg liberal, Robert Sighiartău parcă se numeşte, care pe vremea aceea îşi rupea cămaşa de pe el, la tribuna Parlamentului, astăzi se ascunde, nu e pe aici, nu mai e deloc îngrijorat de soarta copiilor, nu mai înţelege deloc să se lupte pentru a dubla alocaţiile, se ascunde, aşa cum vă spuneam, aşa cum fac toţi cei de la PNL acum, făcuse un amendament, atunci, prin care alocaţiile se dublau. Şi, da, e adevărat, şi Guvernul de la acea dată spunea că nu sunt resurse financiare şi că nu e oportună în acel moment dublarea alocaţiilor. Parlamentul, şi cu voturi de la PSD, dar şi din toate grupurile parlamentare, a adoptat acel amendament de dublare a alocaţiilor. Ce a făcut Guvernul PSD şi majoritatea parlamentară PSD? S-a întrunit de urgenţă, a găsit resursele financiare, de urgenţă şi, din următoarea lună, alocaţiile pentru copii s-au dublat, în România. 2020. Un proiect de lege iniţiat de PSD, votat în Parlament de mai toate grupurile parlamentare, cu excepţia PNL..., se votează un proiect de lege prin care se dublează alocaţia de la 150 la 300 de lei. Ce face PNL acum, la doar câteva luni după ce susţineau de la tribuna Parlamentului şi tot Facebook-ul era umplut, plin de noi, de cei de la PSD, care nu vor să dubleze şi aşa mai departe? Ce face acum? Amână de 9 luni de zile şi tergiversează această dublare a alocaţiilor. Aţi venit cu acest procent de 20%, care practic înseamnă o diminuare cu 80% faţă de ceea ce propunem noi. Oameni buni, colegi din PNL, nu negociem drepturile copiilor cu dumneavoastră! (Aplauze.) Nu negociem, 20%, 30%, 40% sau 50%, v-am dat lege, aveţi obligaţia să le dublaţi! Asta ca să fie clar. (Aplauze.) Aţi făcut un joc ieftin, prin care Preşedintele României a promulgat legea, arătând că susţine dublarea, iar Guvernul nu o aplică şi dă ordonanţă după ordonanţă de amânare şi de prorogare a intrării în vigoare. Timp de 9 luni de zile n-aţi făcut nimic pentru copiii acestei patrii! Nu sunteţi capabili să oferiţi învăţământ online, peste un milion de elevi nu au acces la cursurile online! Absolut nimic pentru ei! Iar astăzi încercaţi să înlăturaţi şi această bucurie pentru ei şi pentru părinţii lor, de dublare a alocaţiilor! Nu copiii României, nu copiii noştri trebuie să deconteze furturile Guvernului PNL! (Aplauze.) Nu copiii! (Aplauze. Vociferări.) N-am nevoie de susţinători, pot vorbi şi fără. Nu copiii sunt vinovaţi, stimaţi colegi - pentru că vă văd foarte relaxaţi, de altfel - pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus ţara în ultimele 9 luni de zile. Dimpotrivă. Copiii chiar au nevoie acum de aceşti bani. Şi aveau nevoie din ianuarie de ei, pentru a-şi asigura poate singuri dreptul la educaţie, pe care dumneavoastră nu l-aţi oferit. Guvernul dumneavoastră. Până la urmă, stau şi mă întreb, pentru ce aveţi bani? Pentru că de 9 luni de zile auzim la nesfârşit din partea Guvernului cum nu sunt bani pentru antreprenori, nu sunt bani pentru profesori, nu sunt bani pentru echipamente medicale, nu aveţi bani pentru pensii, nu aveţi bani pentru copii, în timp ce împrumutaţi lună de lună, zi de zi, săptămână de săptămână, miliarde şi miliarde de lei. Închei cu asta. Spunea cineva că este un joc politic prin care se încearcă nu ştiu ce. Nu, stimaţi colegi, este vorba de prioritizare. Este vorba de ceea ce vrea un Guvern. Iar acum este al dumneavoastră în funcţie. Este vorba dacă pentru dumneavoastră sunt importanţi copiii, pensionarii. Dar astăzi vorbim de Legea alocaţiilor - copiii acestei ţări. Sau sunt importante tunurile pe care le daţi în fiecare zi de la Palatul Victoria! (Aplauze.)

Florin Iordache Da, procedură, domnul Tinel. (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) E al doilea vorbitor. Nu vi s-a rostit numele, îmi pare rău. Vă rog.

Tinel Gheorghe Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Am ascultat retorica liderului de grup parlamentar, de la PSD, şi mi-am adus aminte că tot ce spunea Domnia Sa se referea la perioada anterioară începerii sau venirii pandemiei, nenorocirii, în România. Şi am realizat că aţi rămas cantonaţi în acea perioadă, când eraţi la guvernare. Nu realizaţi că suntem într-o perioadă foarte grea. Şi observ că sunteţi foarte disperaţi. Da, s-au făcut lucrurile acelea de care vorbiţi, dar eram într-o stare de normalitate, într-o stare de pace, într-o stare în care puteam să ne permitem, să gândim, aşa cum spuneţi dumneavoastră. Dar în această perioadă foarte grea pentru România, să fiţi iresponsabili, să nu vă gândiţi decât la voturi?

Florin Iordache Procedura, domnul Tinel?

Tinel Gheorghe Decât la voturi? Nu se poate. Nu se poate să fiţi atât de disperaţi, numai pentru voturi...

Florin Iordache Domnule...

Tinel Gheorghe ... gândindu-vă că numai aşa puteţi să atrageţi electoratul! Credeţi că dacă am fi putut să dublăm alocaţiile nu le dublam? Credeţi că dacă am fi putut să creştem punctul de pensie cu 40% n-am fi dat? Am fi făcut toate lucrurile acestea. Dar nu vă interesează absolut nimic decât voturile! Disperaţi aţi fost, disperaţi rămâneţi! După voturi. Atât. Şi, mai mult, iresponsabili. Am...

Florin Iordache Domnule Tinel...

Tinel Gheorghe ... prins perioada de Parlament cu oameni politici PSD...

Florin Iordache Domnule deputat, vă rog...

Tinel Gheorghe ... care veneau dintr-o epocă veche...

Florin Iordache ... procedura. Aţi solicitat...

Tinel Gheorghe ... dar responsabili.

Florin Iordache Care e procedura?

Tinel Gheorghe Ce are PSD în momentul de faţă nu arată decât iresponsabilitate şi disperare. Clasa politică nouă, din păcate, din PSD, este dezamăgitoare.

Florin Iordache Îmi pare rău, dar, regulamentar, n-o să vă mai dau cuvântul. Atâta timp cât... Da, domnul... Numai puţin, al doilea vorbitor de la Grupul PNL. Numai... domnule Simonis, al doilea vorbitor, domnul Pavel Popescu, şi vă dau cuvântul. Procedura, vă rog... dacă e procedură, domnule Tinel, sunteţi parlamentar vechi, nu invocaţi una şi vorbiţi alta!

Pavel Popescu Vă mulţumesc, în primul rând...

Florin Iordache Vă rog.

Pavel Popescu ... domnule preşedinte. Procedura este următoarea. S-a minţit cu privire la ceea ce am spus acum...

Florin Iordache Nu mă refeream la dumneavoastră...

Pavel Popescu ... 15 minute.

Florin Iordache ... vorbeam cu domnul Tinel. Vă rog.

Pavel Popescu Nu, dar voiam doar să vă clarific această procedură. Stimate coleg, Acum 15 minute am spus de la acest pupitru următorul lucru. Că anul trecut... (Vociferări) ... acum 2 ani, când eraţi conduşi de domnul Liviu Dragnea, PNL a dublat alocaţiile, printr-un amendament PNL, depus de Robert Sighiartău. Vreau să vă spun un singur lucru. Acum două luni de zile, când străbăteai această ţară în lung şi-n lat, vedeai panouri publicitare plătite din banii pe care dumneavoastră îi primiţi pentru finanţarea partidelor, da, din banii românilor, pe care aţi scris mare, cu cele mai mari litere, următoarele lucruri: PNL taie alocaţiile şi pensiile românilor! Un lucru fals, dovedit chiar astăzi, pentru că în Monitorul Oficial al României a fost publicată legea care astăzi creşte pensiile românilor cu 14%! (Râsete. Vociferări.) Deci astăzi... (Vociferări.)... astăzi, în România, pensiile au fost crescute, într-o perioadă de criză, dragi români - şi vreau să ţineţi minte acest lucru. (Vociferări.) După o... o bătălie pe tot ceea ce au însemnat cei 3 ani de dezastru PSD, totuşi, PNL, responsabil, a reuşit să crească pensiile cu 14% şi nicidecum aşa cum aţi citit în lungul şi-n latul ţării, cum v-au minţit cei de la PSD, că noi le-am tăia. Mai mult de atât, vom creşte alocaţiile românilor. Astăzi, toţi colegii noştri resping acest proiect de lege. Dar o vom face responsabil. Pentru că e mai onest să venim în faţa dumneavoastră, dragi români, într-o perioadă de criză care va veni, să vă spunem, ca într-o familie, atâţi bani avem la buget şi atâţi putem să vă dăm. În nici într-un caz să-i tăiem. Nu vom veni niciodată cu tabele şi cu table, să vă minţim pentru voturi. Pentru că mai presus de votul acesta, politicianist, pe care PSD îl cere în perioada de campanie, pentru noi primează starea şi bunăstarea dumneavoastră într-o perioadă de criză. (Vociferări.) Puteţi să mă faceţi mincinos, dar dumneavoastră minţiţi...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Pavel Popescu ... pe banii românilor, pe panouri publicitare.

Florin Iordache Finalizaţi, domnule coleg.

Pavel Popescu Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Simonis, vă rog.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Înainte de toate, cu tot respectul, domnule Tinel Gheorghe, permiteţi-mi să vă spun - cât de aşezat şi de calm se poate - că nu vă permit să-mi daţi nici mie, nici colegilor mei, lecţii despre cum ar trebui să se comporte noua clasă politică. (Aplauze.) Dumneavoastră faceţi parte din acea clasă care nu poate să ne dea nouă lecţii! (Aplauze.) Cu tot respectul. Doi. Pe vremea când... pe vremea - citez din dumneavoastră. Pe vremea când s-a mărit alocaţia era normalitate. E foarte corect, acum nu e normalitate. Pe vremea aceea era linişte. Nu-i acum linişte, e corect. Pe vremea aceea puteaţi gândi - citez. Da, acum pare că nu mai puteţi, dar... mă rog. Ne-aţi întrebat dacă noi credem că n-aţi fi mărit, n-aţi fi dublat alocaţiile şi n-aţi fi majorat pensiile dacă aţi fi putut? Eu chiar cred că n-o faceţi, deşi puteţi. Şi vă spun de ce. Dumneavoastră faceţi parte dintr-un partid politic care, în timp ce fura de la ANRP bani, tăia pensii şi salarii în România, în 2010, 2011... (Aplauze.) ... când puteaţi să n-o faceţi! Chiar cred - chiar cred - că, deşi puteţi să faceţi lucrurile acestea, nu vreţi să le faceţi! Chiar cred asta. Chiar cred că dacă aţi putea sau dacă puteţi n-o faceţi pentru că n-aţi făcut-o niciodată! Nici dumneavoastră, PDL vechi, nici PNL. Întotdeauna salarii, alocaţii, pensii au fost majorate când au fost guvernări de stânga, când PSD a fost la putere! Acest lucru este un fapt. (Aplauze.) Poate fi căutat în Monitorul Oficial şi nu numai. Puteţi verifica când s-au făcut aceste majorări, nu e nevoie să vă spun eu. Anul trecut, când majoram salariile medicilor, ne spuneaţi că nu sunt sustenabile. Şi iată că sunt! Le aveţi în plată dumneavoastră astăzi şi le faceţi. De aceea cred că atunci când puteţi, nu vreţi să faceţi lucrurile acestea! Domnule Popescu, pot fi de acord cu dumneavoastră, PNL a dublat în 2018 alocaţiile, când PSD era la putere. OK, o fi o chestie, vă cunosc de mult şi pot să înţeleg de ce faceţi asemenea afirmaţii, dar sunt de acord cu dumneavoastră. În acest an PNL este la guvernare. Parlamentul, cu majoritatea PSD, a votat dublarea alocaţiilor. Faceţi şi dumneavoastră ce am făcut noi! Respectaţi legea! Nu altceva. Voci din sală : Bravo! (Aplauze.)

Alfred - Robert Simonis Până la urmă - că aţi vorbit şi de pensii. Ne-aţi explicat că s-au majorat pensiile, cu 14%. De fapt, s-au diminuat cu 26%. Şi, domnilor, oamenii aceştia, pe care credeţi că-i minţiţi de la tribuna Parlamentului, sunt bunicii şi părinţii noştri, sunt bătrânii României! Sunt oameni care au trăit greu în ultimii 30, 40, 50 de ani, 60 de ani. Sunt oameni care au trăit greu. Dacă dumneavoastră aveţi impresia că deşi ei aşteaptă o majorare de 40%, aţi făcut-o doar de 14% şi aveţi impresia că-i puteţi minţi şi manipula să-i faceţi să creadă că trebuie să vă fie recunoscători, vă înşelaţi! Credeţi-mă că vă înşelaţi! Şi, în final. Am auzit o afirmaţie extrem de... nu ştiu dacă perfidă, de nelalocul ei - "Atât putem să vă dăm!". Domnule Popescu, dumneavoastră nu daţi nimic! Nu daţi nimic nici dumneavoastră, nici Orban, nici Iohannis, nimeni nu dă nimic! Practic aceşti oameni beneficiază de drepturile lor! (Aplauze.)

Florin Iordache Dau cuvântul tuturor, numai puţin, domnule Buicu. Bănuiesc că doriţi un drept la replică, domnule Tinel Gheorghe. Da?

Tinel Gheorghe Eu fac parte dintr-o clasă politică şi întreaga mea activitate politică în Parlamentul României s-a desfăşurat sub totală vizibilitate. Nu mi-a fost ruşine, nu-mi este ruşine şi nu-mi va fi ruşine nici în continuare de ceea ce am făcut şi cum m-am comportat. La momentul respectiv, la momentele respective, am acţionat conform năzuinţelor, conform deciziilor care trebuiau luate. Dar n-am făcut parte niciodată dintr-un partid politic în care liderii politici ai partidului au fost arestaţi pentru corupţie, cum aţi făcut, dumneavoastră, parte, şi cum faceţi, dumneavoastră, parte! Nu partidul din care am făcut eu parte are prim-miniştri şi preşedinţi de partide la puşcărie, ci dumneavoastră aveţi! (Vociferări.) Eu ies la tribuna Parlamentului cu conştiinţa curată şi cu mintea luminată, că nu vorbesc în numele unor lideri care acum sunt pe la puşcărie!

Florin Iordache Da. Vă rog, domnul... Păi, nu doreşte domnul Buicu? Vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Stimate colege şi stimaţi colegi, PNL minte! Şi o să vă prezint tehnic minciuna PNL, care a fost expusă de la această tribună, de un coleg, înainte. Art. 16 pct. b) al Legii spune că începând cu data de 1 septembrie 2020 punctul de pensie are valoarea de 1.775 de lei, şi asta în conformitate cu prevederile Legii nr. 127/2019. Ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul PNL - şi aici este de fapt minciuna - spune că începând cu data de 1 septembrie 2020 punctul de pensie este de 1.442 de lei. Şi-i invit pe toţi românii să facă un calcul, dacă actuala sau legea aprobată de Parlament, în care valoarea punctului era de 1.775, comparată cu valoarea punctului dată de PNL, de 1.442, este o creştere sau o scădere? Părerea mea, pe care am spus-o la început şi pe care o repet, este că PNL minte.

Florin Iordache Da. Al doilea vorbitor de la Grupul USR, domnul Cristian Seidler, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. Să ştiţi că nu aş fi intervenit a doua oară în această dezbatere dacă nu auzeam din partea liderului de grup al urmaşilor comuniştilor - da, vorbesc despre PSD - cum că pensionarii sunt minţiţi. Păi, bunicii mei încercau, pensionari fiind, să facă tot ce ţine de ei să scape de comunişti, în timp ce tânărul domn, lider acum la Grupul PSD, se înscria în partidul neocomunist. Nu, nu alţii, nu mai mult decât aţi făcut-o voi, cei de la PSD, au minţit pensionarii! I-aţi umilit şi i-aţi minţit în toţi aceşti 30 de ani de zile! Şi, precum comuniştii, aţi cerut să fiţi aplaudaţi atunci când introduceţi carne, de 23 august! Asta este promisiunea falsă pe care le-aţi făcut-o bunicilor noştri, pensionarilor de astăzi, cum că punctul de pensie ar putea să crească cu 40%. Ştiu şi ei că doar inflaţia a crescut în unii ani din tinereţea lor cu cifrele acestea şi nimic bun nu iese din aşa ceva, niciodată. Au o experienţă de viaţă mult mai mare decât o avem noi, oricare dintre noi, şi nu acceptă să fie minţiţi şi umiliţi şi batjocoriţi de un neocomunist, indiferent care ar fi vârsta lui. Ruşine!

Florin Iordache Da. Stimaţi colegi, Fac precizarea că noi avem în dezbatere proiectul care vizează alocaţiile pentru copii şi nu discutăm despre pensii. Da. Mulţumesc. Trecem la dezbaterea raportului. Avem 3... (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul. Vociferări.)

Alfred - Robert Simonis Aş putea să vorbesc şi eu de neomarxişti, dar nu-i discuţia astăzi, pentru că vorbim de alocaţii, e adevărat. Aş vrea să se menţioneze, să se ştie foarte clar faptul că astăzi Grupul USR a votat pentru retrimiterea la comisie a acestui proiect, deci şi USR, alături de PNL, îşi doreşte ca aceste alocaţii să nu fie dublate. V-am înşirat aici lista penalilor din PNL şi la un moment dat preşedintele de şedinţă mi-a spus să mă opresc că ne prinde noaptea înşirând câţi penali, cu Fenechiu, cu Bogdan Olteanu, ştiţi, poveşti, n-are sens, mulţi. Dacă ne batem în asta... Nu despre asta e vorba. În schimb, aş vrea să vă spun două chestiuni, în final. Prima. Că văd că USR moare de grija bătrânilor, dar nu votează majorări de pensii, şi moare de grija copiilor şi a tinerilor, şi nu votează alocaţii. În timp ce domnul Stelian Ion - ştiţi pe domnul Stelian Ion, cel care ne tot certa de 2 ani de zile, cu statul şi cum trebuie... de drept? Ştiţi că domnul Stelian Ion a beneficiat fraudulos de un apartament ANL în Constanţa, minţind că are handicap locomotor? Ştiţi lucrurile acestea. Voi sunteţi tinerii care încercaţi să ne ţineţi nouă predici despre cum se face politică? (Aplauze.) Iar în final. Ultima, ultima frază. Domnule Gheorghe, vedeţi, vorbeam de diferenţa dintre generaţii. Şi nu mă refer neapărat la vârstă, ci la generaţia politică, în sensul celor care au făcut politică mulţi ani şi în anii '90 mai ales. Dumneavoastră aveţi impresia, făcând parte dintr-o generaţie complet eşuată, din punctul meu de vedere, că dacă vii la tribuna Parlamentului... sau dintr-un partid care crede asta, că dacă vii la tribuna Parlamentului vorbeşti în numele cuiva, care poate să se afle acasă, la închisoare sau în altă parte. În numele lui Petrov, zeul dumneavoastră din urmă cu un deceniu sau în numele altcuiva. Nu, domnule Gheorghe. Eu vorbesc aici în numele meu şi al grupului parlamentar pe care vremelnic îl reprezint. Acest lucru ne departajează pe noi doi imens! (Aplauze.)

Florin Iordache Da, domnul Ion Stelian. Numai puţin, îi dau cuvântul colegului, pentru drept la replică, Grupul... Domnul Stelian, vă rog, faceţi legătura.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc. Eu înţeleg că... dragi tovarăşi din PSD, că sunteţi disperaţi că o să pierdeţi Primăria Constanţa şi mafia de aici, condusă acum de urmaşul lui Radu Mazăre, de Făgădău, e disperată că o să aflăm ce nenorociri au făcut în ultimii ani. Dar nu vă permit să veniţi cu minciuni ordinare, de la tribuna Parlamentului, şi să împroşcaţi cu noroi faţă de activitatea unui om care nu a greşit cu absolut nimic. Toate minciunile acelea sunt atacuri de cea mai joasă speţă, mafiote, pe care le faceţi de fiecare dată, la fiecare ciclu electoral. Oamenii s-au săturat de mizeriile acestea. Şi veţi vedea că o să vă măturăm, în toate marile oraşe şi în toată România. PSD...

Florin Iordache Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion = corupţie. De ani şi ani de-a rândul.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Ştim cu toţii lucrul acesta.

Florin Iordache Domnul Drulă, vă rog, foarte scurt. Şi închidem dezbaterile.

Cătălin Drulă Am asistat aici la un spectacol dizgraţios. (Vociferări.) Unii vă faceţi pe alţii hoţi, alţii vă faceţi proşti. Drama acestei ţări e că aveţi şi unii şi alţii dreptate. (Vociferări.)

Florin Iordache Drept la replică, un minut, domnul Tinel.

Tinel Gheorghe N-am apărat niciodată de la această tribună pe cineva care a fost condamnat sau este condamnat pentru fapte de corupţie. Şi nu sunt nici imaginea în oglindă a celui care acum este la puşcărie. Dumneata eşti copia fidelă a lui Liviu Dragnea. Dumneata eşti produsul lui Liviu Dragnea. Ai ajuns în Parlament trimis de Liviu Dragnea şi ai fost numit în această funcţie de Liviu Dragnea, un puşcăriaş! (Vociferări.)

Florin Iordache Păcat! Avem 3 amendamente respinse. Dacă se susţine primul amendament, la titlul legii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La lit. b 1 ) dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Are caracter organic.