24 iunie 2020 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache Stimaţi colegi, Începem sesiunea de vot final. Colegii prezenţi în sală care nu au tabletele... Imediat vă... După primul vot voi da cuvântul colegilor care nu au tabletele, astfel încât secretarii să contabilizeze. Iar colegii din ţară care nu se pot conecta, la fel, să se poată înscrie şi le dau cuvântul să-şi exprime opţiunea de vot. Da? (Vociferări.) Da, da, da. În momentul în care dau cuvântul colegilor, fie celor din sală, fie celor din ţară, îşi exprimă opţiunea. Avem 15 proiecte pe ordinea de zi şi, în funcţie de ceea ce aţi hotărât la nivel de grup parlamentar, veţi recomanda. Începem, da? Bun. Moţiunea simplă iniţiată de 93 de deputaţi; MS 4/2020. Să înceapă votul. Moţiunea simplă... Imediat, domnule preşedinte Tîlvăr, vă dau cuvântul. (Vot electronic la distanţă.) Bun. Începem cu colegii din sală. Vă prezentaţi şi vă... Numai puţin. Domnul Ştirbu. A, doamna Doina Pană, vă rog. Vă rog.

Adriana-Doina Pană Mulţumesc. Votul meu pentru moţiune este "pentru". Şi, la fel, pentru toate proiectele legislative de pe ordinea de zi de astăzi.

Florin Iordache "Pentru". Mulţumesc. Mai departe. Domnul Ştirbu. Imediat. Dăm cuvântul tuturor colegilor. Şi apoi...

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache ... facem legătura cu colegii din ţară.

Gigel-Sorinel Ştirbu La Moţiunea simplă - vot împotrivă. La punctul 5 al ordinii de zi, PL-x 294/2020 - abţinere. La punctul 6, PL-x 244/2019 - împotrivă. Restul punctelor de pe ordinea de zi au votul meu. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul... Prezentaţi-vă, haideţi! Domnul Cupşa.

Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Moţiunea simplă - "nu". Poziţia 5 - abţinere. Poziţia 6 din ordinea de zi - "nu". Poziţia 11 - "nu". Toate celelalte - "da".

Florin Iordache Mai departe, următorul coleg.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Angel Tîlvăr. Votez pentru moţiune şi "pentru" - la toate punctele de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Victor-Viorel Ponta Domnule preşedinte, Victor Ponta, deputat de Gorj. Votez "pentru" şi la moţiune şi la celelalte puncte. La toate -"pentru". Şi, după ce se termină procesul de vot, o să vă solicit cuvântul, un minut, pentru explicarea votului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Numai puţin, să terminăm cu colegii din sală şi apoi fac legătura... Vă rog, domnul Bacalbaşa. Şi apoi domnul Varga.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Deci votez "pentru" la moţiune. Şi, în rest, îmi asum poziţia partidului.

Florin Iordache Adică "pentru". Mulţumesc. Domnul Varga?

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. La moţiune - împotrivă. PL-x 244/2019 şi PL-x 414/2019 - împotrivă. PL-x 294/2020 - abţinere. Pentru restul voi vota...

Florin Iordache Da.

Vasile Varga ... pentru.

Florin Iordache Mai departe. Vă rog, domnul Palăr. Sau doamna deputat.

Aida-Cristina Căruceru Aida Căruceru, PSD. Votez "pentru" la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Şi la moţiune.

Bianca - Miruna Gavriliţă Bună ziua! Bianca Gavriliţă, deputat de Timiş. Votez "pentru" la moţiune şi tot "pentru" la restul proiectelor de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Palăr?

Ionel Palăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. "Nu" - la moţiune. "Abţinere" la PL-x 294/2020. "Nu" - la PL-x 414/2019. În rest, "da" - la toate.

Florin Iordache Da. Mai departe.

Marius-Gheorghe Surgent Bună ziua! Marius Surgent, deputat de Hunedoara. Împotrivă - la moţiune. Abţinere - la punctul 5. Împotrivă - la punctul 6 şi punctul 11. Restul - pentru.

Carmen-Ileana Mihălcescu Carmen Mihălcescu. Pentru moţiune. "Pentru" - la toate celelalte proiecte înscrise pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mai departe.

Mihai-Cătălin Botez Mihai Botez - "abţinere" la moţiune. La restul o să votez de pe tabletă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Acum... Mai este cineva? Da. Da, domnule Andruşcă.

Dănuţ Andruşcă Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este pentru moţiune şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul deputat, vă rog.

Corneliu Ştefan Bună ziua, domnule preşedinte! Corneliu Ştefan. Votez pentru moţiune şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai departe.

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, Todoran Adrian, deputat al PMP. Împotriva moţiunii. Nu-mi merge tableta.

Florin Iordache Bun. Şi la restul proiectelor?

Adrian-Mihăiţă Todoran Încerc să votez de pe tabletă!

Florin Iordache A, bine. Domnul Moldovan.

Sorin-Dan Moldovan Nu-mi merge nici mie tableta. Votez împotriva moţiunii. Abţinere - la PL-x 294/2020. Împotrivă - PL-x 244/2019 şi PL-x 414/2019. În rest, votez pentru.

Radu - Adrian Pau Bună ziua, dragi colegi! Bună ziua, domnule preşedinte! "Pentru" - la moţiune. "Pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Radu-Adrian Pau, deputat de Timiş.

Florin Iordache Mulţumesc, domnule Pau.

Octavian Petric Mulţumesc, domnule preşedinte. Octavian Petric, deputat, PRO Europa. Votez pentru moţiune şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Chiriac.

Viorel Chiriac Bună ziua, domnule preşedinte! Votez "pentru", la moţiune şi la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt colegi în sală care nu au putut vota? Nu. Bun. Vă rog, începem... Domnul Georgian Pop, domnul Petreţchi, vă rog.

Georgian Pop Bună ziua, domnule preşedinte! Georgian Pop. Votez "pentru" - la moţiune şi "pentru" - la restul proiectelor de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Petreţchi?

Nicolae-Miroslav Petreţchi Bună ziua, domnule preşedinte de şedinţă! Legat de moţiunea simplă nr. 4/2020 - "prezent, nu votez". În ceea ce priveşte proiectele legislative aflate pe ordinea de zi, votez pentru toate proiectele de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Inclusiv la moţiune, da?

Nicolae-Miroslav Petreţchi Nu, la moţiune - "prezent, nu votez".

Florin Iordache A, "prezent, nu votez" - la moţiune. Bun. Cătălin Rădulescu.

Cătălin-Marian Rădulescu Vă salut, domnule preşedinte! Bună ziua! ... la toate punctele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin.

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi "pentru" - la toate proiectele de pe ordinea de zi. Sebastian Radu, deputat de Buzău.

Florin Iordache Mulţumesc. Mara Mareş?

Mara Mareş Bună ziua! Votez împotriva moţiunii, împotriva PL-x 244/2019, împotriva PL-x 414/2019, "abţinere", la PL-x 294/2020, iar în rest votez pentru. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Marius Iancu. Te ascult, Marius. Bun. Mergem mai departe. Şi refaceţi legătura. Axinte Vasile.

Vasile Axinte Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi pentru toate celelalte puncte de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Mihăiţă Vîrză?

Mihăiţă Vîrză Bună ziua, domnule preşedinte! Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Bună ziua!

Mihăiţă Vîrză Pentru moţiune, pentru toate celelalte proiecte înscrise pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Căciulă Aurel?

Aurel Căciulă Bună ziua, domnule preşedinte! Pentru moţiune şi pentru toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mihai Weber? Domnule Weber, hai să mai facem o încercare.

Mihai Weber A, bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru moţiune şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Weber, da. Ciocan Dan.

Dan Ciocan Bună ziua, domnule preşedinte! Pentru moţiunea simplă...

Florin Iordache "Pentru" - şi moţiunea şi restul proiectelor. Mulţumesc. Marius Iancu.

Marius-Ionel Iancu Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Te rog.

Marius-Ionel Iancu Votez pentru moţiune şi "pentru" - la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Şi la proiectul cu Slatina. Mulţumesc.

Marius-Ionel Iancu Da.

Florin Iordache Alexandru Rotaru?

Alexandru Rotaru Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune. Şi, de asemenea, "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Florinel Stancu?

Florinel Stancu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi pentru celelalte puncte de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Bălănescu? Înţeleg că nu aţi putut vota, vă rog.

Alexandru Bălănescu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi pentru celelalte proiecte de lege de pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Marica Petru-Sorin?

Petru-Sorin Marica Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Iulian Iancu?

Iulian Iancu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez "pentru", la moţiune şi pentru toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Todor Adrian?

Adrian Todor Bună ziua, domnule preşedinte! Votez "pentru", la toate proiectele înscrise pe ordinea de zi. La moţiune am reuşit să votez pe tabletă.

Florin Iordache Vreţi să repetaţi, domnule Todor?

Adrian Todor Da. Votez "pentru", la toate proiectele înscrise pe ordinea de zi. Moţiunea am reuşit să o votez pe tabletă.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Graţiela Gavrilescu? La mulţi ani, Graţiela!

Graţiela Leocadia Gavrilescu Mulţumesc, domnule preşedinte, pentru urări. Pentru moţiune am votat de pe tabletă. Iar pentru celelalte proiecte înscrise pe ordinea de zi votez pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Marian Ţachianu?

Marian Ţachianu Bună ziua, domnule preşedinte! Pentru moţiune am votat pe tabletă. Şi pentru celelalte proiecte de pe ordinea de zi votez pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc mult. Dorel Căprar?

Dorel-Gheorghe Căprar Bună ziua, domnule preşedinte! Pentru moţiune - "pentru". Şi pentru celelalte proiecte de pe ordinea de zi...

Florin Iordache Vă mulţumesc mult.

Dorel-Gheorghe Căprar ... "pentru".

Florin Iordache Sorin Marius Bota.

Marius Sorin-Ovidiu Bota Bună ziua! Votez pentru proiectele de pe ordinea de zi. La moţiune am votat pentru, pe tabletă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Şova Lucian?

Lucian Şova Bună ziua, tuturor! Votez pentru moţiune şi votez pentru toate celelalte proiecte de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Emanuel Ungureanu?

Emanuel-Dumitru Ungureanu Votez "abţinere" la moţiune.

Florin Iordache Şi la restul proiectelor?

Emanuel-Dumitru Ungureanu O să votez de pe tabletă.

Florin Iordache Bine. Mulţumesc. Valentin Boboc?

Valentin Gabriel Boboc Votez "pentru", la toate punctele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Şi la moţiune, da?

Valentin Gabriel Boboc Şi la moţiune. Am votat de pe tabletă. Dar acum intru într-o zonă fără semnal.

Florin Iordache Mulţumesc. Gabriel-Horia Nasra?

Gabriel-Horia Nasra Bună ziua, domnule preşedinte! La moţiune am reuşit să votez deja. La toate celelalte proiecte de pe ordinea de zi - "pentru".

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Stan Viorel, pe telefon, vă rog.

Viorel Stan Bună ziua, domnule preşedinte! La moţiune am votat pe tabletă - "pentru". Iar pentru toate celelalte puncte de pe ordinea de zi...

Florin Iordache Pentru restul înţeleg că votaţi...

Viorel Stan ... "pentru".

Florin Iordache Am înţeles. Întreb, dacă mai sunt colegi în... Da, vă rog, dacă mai sunt colegi. Dîrzu. Faceţi legătura. Dau cuvântul tuturor colegilor care doresc să intervină. Domnul Dîrzu, vă rog, de la Alba, ziceţi. Nu se aude. Domnule Dîrzu... Bun. Până ne răspunde domnul Dîrzu, domnul Mocioalcă, vă rog, direct. Numai puţin, numai puţin, să vă dea drumul la microfon, domnule Mocioalcă. Vă rog.

Ion Mocioalcă Bună ziua, domnule preşedinte! Am votat "pentru" la moţiune şi votez "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Dîrzu. Şi apoi domnul Bănicioiu.

Ioan Dîrzu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru - şi la moţiune şi la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc.

Ioan Dîrzu Să trăiţi!

Florin Iordache Domnul Bănicioiu. Şi apoi domnul Suciu, faceţi legătura. Vă rog.

Nicolae Bănicioiu Bună ziua! Vot pentru - şi la moţiune şi la celelalte proiecte de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Matei Suciu?

Matei Suciu Bună ziua! Votul meu este "pentru", atât la moţiune, cât şi la celelalte proiecte de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Întreb stafful tehnic, dacă mai sunt colegi care doresc? Domnul Nistor, la Hunedoara, vă rog. Da, Laurenţiu. Păi...

Laurenţiu Nistor Alo!

Florin Iordache Da, Laurenţiu, te rog, intervino! Domnul Nistor.

Laurenţiu Nistor Deci nu... nu îmi merge tableta. Poate mi-o schimb. Şi votez prin telefon.

Florin Iordache Păi... Deci...

Laurenţiu Nistor "Pentru". "Pentru". "Pentru".

Florin Iordache A, votaţi "pentru". Deci asta întrebam. Moţiunea şi restul proiectelor - votaţi "pentru". Mulţumesc.

Laurenţiu Nistor Votez "pentru". La toate. La toate. La toate.

Florin Iordache Am înţeles. Întreb stafful tehnic sau colegii din sală, dacă mai sunt colegi care nu au putut vota?

Corneliu Bichineţ Da.

Florin Iordache Da, domnul Bichineţ, vă rog.

Corneliu Bichineţ Împotriva moţiunii.

Florin Iordache Şi la restul proiectelor?

Corneliu Bichineţ "Pentru".

Florin Iordache Şi la restul - "pentru". Mulţumesc. Mai întreb încă o dată, mai sunt colegi care nu au putut vota? Cine? Mai este unul. Cine? Domnul Ionescu, de la Prahova, vă rog. George Ionescu, vă rog.

George Ionescu Alo! Sărut mâna!

Florin Iordache Da, domnule Ionescu, vă rog...

George Ionescu Să trăiţi, domnule preşedinte!

Florin Iordache ... exprimaţi-vă votul!

George Ionescu Deci... la moţiune - "nu". La PL-x 294/2020 - abţinere. PL-x 244/2019 - împotrivă. PL-x 414/2019 - împotrivă. Restul - "pentru", domnule preşedinte. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Da. Boboc Tudoriţa, vă rog. Doamna Boboc Tudoriţa, vă rog.

Tudoriţa-Rodica Boboc Da. Bună ziua, domnule preşedinte! Votez pentru moţiune şi pentru proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Andreea Cosma, faceţi legătura. Andreea Cosma, Prahova.

Andreea Cosma Bună ziua! Andreea Cosma, Prahova. Pentru moţiune votez şi "pentru", la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai departe. Dumitru Oprea, vă rog. Domnul Oprea, vă rog.

Dumitru Oprea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doar la moţiune - un vot împotrivă.

Florin Iordache Bun. Rezultatul votului este următorul - 164 de voturi pentru, 85 de voturi împotrivă, 48 de abţineri şi 2 colegi - "prezent, nu votez". Explicarea votului. Vă rog, domnul Ponta. (Vociferări.) Moţiunea a fost adoptată cu 164 de voturi pentru... am spus rezultatul votului. Moţiunea a fost adoptată. Explicarea votului. Primul vorbitor, domnul Victor Ponta, vă rog. Vă rog, domnule preşedinte.

Victor-Viorel Ponta Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, În cele 60 de secunde regulamentare pentru a explica votul meu pentru moţiune, aş vrea totuşi să informez toţi colegii din Parlament, şi pe cei care au votat pentru moţiune şi pe cei care au votat împotrivă, în special pe colegii de la USR, care chiar cred că luptă şi îşi doresc combaterea corupţiei din România, că aseară, când domnul ministru Tătaru era aici, în plenul Camerei, şi discuta cu deputaţii, a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măşti, în valoare de aproape 50 de milioane de euro. Aseară, aici, când era la Parlament. (Vociferări.) Dar acest contract şi acest câştigător este o firmă - Naguma International, care încă din 9 aprilie a anunţat că a adus măştile în ţară. N-a reuşit să le vândă nimănui, şi atunci Ministerul Sănătăţii - de data asta direct ministerul, pentru că cel de la Unifarm era ocupat cu cealaltă afacere - Ministerul Sănătăţii, direct, a găsit o soluţie pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măşti şi nu voia nimeni să le cumpere. Şi atunci a organizat o licitaţie în luna iunie, dar, vezi, ce s-a întâmplat, licitaţia era pentru măşti de protecţie, cum scrie în ordonanţa Guvernului, şi omul n-avea măşti de protecţie, avea măşti faciale. Aşa că au anulat licitaţia, au reorganizat-o şi au schimbat în caietul de sarcini, deşi, repet, în Ordonanţa nr. 78/2020 a Guvernului se vorbea de măşti de protecţie. Au schimbat denumirea ca să fie exact ceea ce adusese omul în aprilie şi nu putea să rămână cu 100 de milioane de măşti. Au pus şi două condiţii, pe care sunt convins că le îndepliniţi dumneavoastră, toţi cei de aici - să ai măştile, cantitatea de 100 de milioane, şi să le livrezi în 7 zile. O singură firmă, evident, avea şi cantitatea şi putea să le şi livreze în 7 zile. Deci în timp ce dumneavoastră vă luptaţi să-l apăraţi pe domnul Tătaru, cu tot felul de prostii şi gogomănii, că l-a numit Ponta, nu l-a numit, l-a numit Raed Arafat, în 2012, şi sunt convins că aveţi, ca şi mine, o părere excelentă despre Raed Arafat, în 2016 l-a numit Vlad Voiculescu. Dar, ca să înţelegeţi, n-are nicio legătură nici numirea lui Arafat din 2012, nici a lui Voiculescu din 2016, cu faptul că omul lua şpagă în 2020 pentru Orban şi pentru Tătaru, da? N-are nicio legătură chestiunea asta, decât într-o minte foarte îngustă şi obosită de numărat măşti. Aşa încât vreau să ştiţi cu toţii, cei care protejaţi aceste afaceri, că, dacă nu v-aţi primit partea, să vă duceţi la minister să v-o primiţi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Continuăm. Domnul Roman, vă rog. Şi apoi domnul Ungureanu. Explicarea...

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Eu n-am fost procuror, ca domnul Ponta, şi nu ştiu ce e în acel dosar. Nu pot veni să afirm, cu iresponsabilitate, de la tribuna Parlamentului, că cineva a luat şpagă pentru un prim-ministru şi pentru un ministru. Dar probabil că domnul Ponta cunoaşte conţinutul dosarului. Văd că invocă documente care aduc din zona serviciilor pe care mai deunăzi le cam înjura, ca să spun aşa. Eu am fost astăzi la Ministerul Sănătăţii şi am văzut panoplia miniştrilor. Şi m-am uitat foarte atent la anul 2012. Ministru al sănătăţii interimar - Victor Ponta; ulterior - Raed Arafat..

Victor-Viorel Ponta Bun ministru!

Florin-Claudiu Roman ... după aceea, domnul Bănicioiu.

Victor-Viorel Ponta Eugen Nicolăescu...

Florin-Claudiu Roman Şi m-am uitat la actul de numire.

Victor-Viorel Ponta Eugen Nicolăescu a fost.

Florin-Claudiu Roman Actul de numire aparţine Guvernului Ponta. Ulterior, acest domn este preluat, în 2016, prin decizia Consiliului de Administraţie, în mandatul domnului Voiculescu. Ceea ce încercaţi dumneavoastră, domnule Ponta, să faceţi este profund incorect. Pentru că acest domn nu este membru al Partidului Naţional Liberal şi nu a ajuns acolo cu susţinerea Partidului Naţional Liberal. Tocmai i-am pomenit pe cei care l-au propus şi susţinut. Sunt de acord în schimb cu dumneavoastră că toţi cei care au luat şpagă - şi s-ar putea, cum aţi zis dumneavoastră, să mergeţi şi dumneavoastră pe acolo, să întrebaţi, încotro s-au dus? Pentru că, repet, eu nu sunt procuror. Şi nici nu sunt iresponsabil, să vă acuz de lucruri pe care nu le cunosc, de la tribuna Parlamentului. Vă spun doar că asta este cronologia faptelor. Nu ne puneţi în cârcă un om care a fost propus, susţinut de dumneavoastră şi de Voiculescu! (Vociferări.) În altă ordine de idei, închei prin a vă spune: pentru noi, Nelu Tătaru este un erou care intrat în linia pandemiei când dumneavoastră stăteaţi doar la emisiuni televizate! A fost prin spitale, a fost alături de bolnavi, le-a dat curaj acelor oameni. Nu a încurajat inconştienţa de la tribuna Parlamentului, spunând că boala nu există, că amenzile nu trebuie date, că amenzile sunt prea mari. Şi astăzi avem un număr mare de infectaţi în România din cauza faptului că de la această tribună, cu iresponsabilitate, se neagă boala. Se neagă existenţa acestei boli. Spuneţi-le asta, uitaţi-vă în ochii familiilor celor care au murit şi lăsaţi politica deoparte! Aici e vorba de sănătatea oamenilor, dacă vă mai pasă! (Vociferări. Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Ungureanu, Grupul USR. (Vociferări.) Linişte! (Domnul deputat Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa solicită să ia cuvântul.) Domnul Bacalbaşa, un vorbitor de grup, îmi pare rău, staţi în bancă!

Emanuel-Dumitru Ungureanu La Suceava au murit 300 de oameni din cauza iresponsabilităţii unui manager care a jefuit din bani europeni, spitalul, împreună cu conducerea PNL a lui Flutur. Voci din sală : Bravo! (Aplauze.)

Emanuel-Dumitru Ungureanu L-am rugat, ca vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, pe domnul Tătaru, să-şi facă datoria de ministru şi să trimită Corpul de Control la Suceava. În data de 11 mai, de la tribuna aceasta, am sesizat faptul că domnul Adrian Ionel face mizerii la Unifarm. În data de 20 mai am cerut control, din partea ministerului condus de domnul Tătaru, la Unifarm. N-am primit nici până astăzi niciun fel de răspuns, deşi au trecut cele 30 de zile legale. Responsabilitatea actuală - putem merge în istorie oricând doriţi. Timp de 6 luni acest personaj a fost la conducerea unei instituţii. Rapoartele Corpului de Control, preliminare, îl indicau ca vinovat pentru fraude pe zona administrativă, nu pe zona de corupţie. Nu trebuie să vină DNA să ia manager cu manager. Domnul ministru, de la această tribună, ieri, ne-a spus cât se poate de clar că 80% dintre managerii de spitale din România sunt incompetenţi. Păi, dacă sunt incompetenţi, de ce nu vreţi să organizaţi concursuri? De ce vreţi să vă puneţi oameni care sunt analfabeţi? (Aplauze.) Daţi drumul la concursuri! (Aplauze.) Deci, dacă vreţi competenţă în sistemul sanitar, domnilor, indiferent de partide, nu mai numiţi oameni care să fie obedienţi partidului, la conducerea spitalelor! În consecinţă, dacă domnul Tătaru se apucă să vorbească despre telefoanele primite de la PNL pentru a numi sau a împiedica îndepărtarea unor manageri corupţi, intraţi mai mulţi la puşcărie! (Aplauze.) Voci din sală : Bravo! Bravo! (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Simonis. Domnul Ponta, la final. V-a pomenit numele. Numai puţin... Domnul Simonis, Grupul PSD.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu aş vrea să vă reamintesc, stimaţi colegi, faptul că indiferent de momentul în care a fost numit, în 2012, de Arafat, sau în 2016, de Vlad Voiculescu, de la USR, acesta este acuzat că a furat în acest an, sub Guvernarea PNL. Nu în 2012, nu în 2016. Este acuzat de fapte de corupţie, de şpagă de 760.000 de euro, încasată în acest an, sub Guvernarea PNL, în plină pandemie. Deci nu vi-l pune nimeni în cârcă. Dumneavoastră îl ţineţi în cârcă. Pentru că deşi de ieri avem comunicatul Parchetului, deşi presiunea în Parlament, în timpul dezbaterii pe moţiunea simplă a fost, zic eu, semnificativă, acest om se află încă pe funcţia de director al Unifarm! De ce vă e teamă să-l demiteţi? OK, l-a pus Arafat, l-a pus Voiculescu. De ce nu-l daţi afară, dumneavoastră, astăzi? De ce nu l-aţi dat afară ieri? Vă e teamă de el? Vă e teamă de ce poate să spună despre dumneavoastră? Dincolo de acestea, moţiunea simplă a fost adoptată. Sunt foarte bucuros că USR este supărat pe domnul Tătaru, pe politrucii pe care îi pune în funcţie, pe incompetenţii pe care îi numeşte şefi de spitale, dar astăzi moţiunea simplă a trecut cu voturile PSD şi PRO România. USR, PNL şi PMP s-au aliniat în spatele domnului Tătaru şi au susţinut un ministru despre care spun că este incompetent şi că numeşte politruci în funcţii publice. Prin urmare, frăţia asta, PNL-USR-PMP e foarte bine să fie cunoscută în spaţiul public şi oamenii să ştie că cei care susţin Guvernul Orban, restricţiile, hoţiile şi aberaţiile pe care le implementează şi le impun în această perioadă, au susţinerea majorităţii PNL-USR-PMP în Parlamentul României. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Da, domnul Ponta, vă rog, drept la replică. Aveţi un minut, vi s-a...

Victor-Viorel Ponta Mai puţin, domnule preşedinte. Pentru că mi-a fost pronunţat numele de către colegul de la PNL. Voiam să vă spun că aveţi dreptate, am făcut şi greşeli în 2012. L-a numit domnul Arafat şi îmi asum chestiunea aceasta. Dar eu n-o să-mi iert niciodată că în 2012, ca şi co-preşedinte al USL, l-am pus pe listă, la sectorul 1, candidat, pe Ludovic Orban. Asta e o mare greşeală. Şi aveţi dreptate. Mi-o asum. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. S-a finalizat explicarea votului. Mergem... A, da, vă rog. Da, domnul Movilă, vă rog, explicarea votului la Grupul PMP.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Cel puţin, pentru noi, PMP, sună foarte urât "frăţie" şi "părtaş". Noi n-avem nici frăţie, n-avem nici părtăşie la nimic din lucrurile pe care le-aţi povestit. Noi am votat împotriva moţiunii simple pe sănătate. După cum am spus, Nelu Tătaru are două luni de când este ministru, însă în moţiunea pe care aţi prezentat-o aţi făcut o recenzie foarte clară a ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România - nu sunt structuri pentru arşi, nu sunt spitale regionale, nu sunt bănci de ţesuturi, nu sunt..., nu sunt..., nu sunt... şi nu sunt... Aşa că, odată cu acest punct, ar fi bine, măcar cei care se pricep, se înţeleg, să se adune să facă o lege a sănătăţii clară. Pentru că este mare nevoie. Şi eu, personal, nu agreez şi n-am fost nici în părtăşii, nici în frăţii, nici în cârdăşii. Pentru că şi astăzi Parlamentul a pierdut ocazia să facă lucruri sănătoase şi am văzut o mulţime de colegi care... singurul lucru pe care îl fac la microfon - aruncă mereu, mereu cu noroi, unii în alţii, fără să vadă clar ce au făcut ei cât au guvernat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai există vreun coleg de la vreun grup parlamentar? Nu. Trecem mai departe. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. Primul proiect, Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea modificată de Decizie a Consiliului privind încheierea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte COM(2019)568; PHCD 8/2020. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.)

Slavoliub Adnagi Slavoliub Adnagi - vot pentru toate punctele de pe lista de vot.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai sunt colegi? Da, vă rog, doamna deputat. Dacă mai avem colegi în sală care nu şi-au putut exprima votul?

Anişoara Radu Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Deputat Radu Anişoara. Votul meu este pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai departe.

Mariana-Venera Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Popescu Mariana-Venera, minorităţi. Votez pentru - de la punctul 1 până la final. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Vă rog, domnul coleg.

Iarco Furic Bună ziua! Deputat Iarco Furic. Votez pentru toate proiectele rămase pe lista de vot.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Bălănescu?

Alexandru Bălănescu Deputat Bălănescu Alexandru. Votez "pentru", la toate proiectele de pe listă.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Mai sunt colegi în sală care nu şi-au putut exprima votul? Domnul Bârlădeanu, vă rog faceţi legătura. Şi cu domnul Budăi.

Dragoş-Petruţ Bârlădeanu Bună ziua, domnule preşedinte! Votez "pentru" la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Budăi, vă rog.

Marius-Constantin Budăi Bună ziua! Votez "pentru" la acest proiect. Am încercat să votez pe tabletă, sunt în Parlament, dar n-a mers.

Florin Iordache Şi, până la capăt, ce faceţi, mai votaţi?

Marius-Constantin Budăi Votez pe tabletă. Sau, dacă nu, votez "pentru" la toate punctele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mai bine aşa. Vă mulţumesc. Ca să nu vă mai chinuiţi. Mulţumesc. Roxana Mînzatu? Roxana Mînzatu, te rog, la Braşov.

Roxana Mînzatu Da. Votez pentru toate proiectele de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Niţă Mihai?

Mihai Niţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Votez "pentru" la toate punctele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai sunt colegi în sală? Căciulă Aurel?

Aurel Căciulă Pentru toate proiectele de pe ordinea de zi, domnule preşedinte.

Florin Iordache Adică aţi zis "pentru", în traducere. Mulţumesc. Cătălin Rădulescu.

Cătălin-Marian Rădulescu "Pentru", domnule preşedinte, la toate punctele de pe ordinea de zi, la toate hotărârile.

Florin Iordache Mulţumesc. Gabriel Petrea?

Gabriel Petrea Bună ziua, domnule preşedinte! Votez "pentru" la toate punctele de pe ordinea de zi. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache "Pentru". Mulţumesc. Mai sunt colegi care nu şi-au putut exprima votul? Nu. Bun. 289 de voturi pentru, un vot împotrivă. A fost adoptat. Mulţumesc. Mergem mai departe. Poziţia 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - pregătirea Conferinţei privind viitorul Europei COM(2020)27; PHCD 10/2020. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului - 289 de voturi pentru, un vot împotrivă, o abţinere. A fost adoptat. Cel de-al treilea COM, Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul regiunilor - Răspunsul la coronavirus - Utilizarea fiecărui euro disponibil, prin orice modalitate posibilă, pentru a salva vieţile şi mijloacele de trai COM(2020) 143; PHCD 23/2020. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) 296 de voturi. Unanimitate. A fost adoptat şi acest proiect. Trecem la Secţiunea Legi ordinare. Adoptări. 4. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale; PL-x 351/2020. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Da, domnule Steriu, vă rog.

Valeriu-Andrei Steriu Mulţumesc. Probleme tehnice. Votez "pentru" la restul voturilor de pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Rezultatul votului: 292 de voturi pentru, un vot împotrivă. A fost adoptat. Explicarea votului? Nu. 5. Proiectul de Lege privind transmiterea unui teren aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R.-S.A., din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Bucureşti; PL-x 294/2020. Comisiile juridică, pentru administraţie şi pentru transporturi propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Faceţi legătura cu domnul deputat Havrici. Bănuiesc că are probleme de comunicare.

Emanuel-Iuliu Havrici Bună ziua, domnule preşedinte! Am reuşit să votez până acum, dar s-a întâmplat ceva... Votez "pentru" la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Până la capăt "pentru", da?

Emanuel-Iuliu Havrici Da, da, da!

Florin Iordache Mulţumesc. Rezultatul votului: 193 de voturi pentru, 35 de voturi împotrivă, 67 de abţineri, doi colegi nu şi-au... Şi 77 de abţineri. Revin, da, 77 de abţineri. Da, sunt 10 în plus la abţineri. A fost adoptat. 6. Legea pentru completarea art. 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, reexaminată la cererea Preşedintelui României; PL-x 244/2019/28.10.2019. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Vă rog, faceţi legătura cu Simion Lucian, Roman, Găină şi mergem mai departe. Deci Simion Lucian, apoi Roman, Găină, Bogdan Gheorghe, Seidler şi aşa mai departe. Stafful tehnic, reuşiţi să contactaţi colegii? (Probleme tehnice.) Vă rog. Vă prezentaţi şi spuneţi ce faceţi, cum votaţi! (Probleme tehnice.) Domnule Simion... (Probleme tehnice.) E în Deltă! Domnule Simion Lucian... (Probleme tehnice.) Bun. Mergem mai departe. Roman Sorin?

Ioan Sorin Roman "Pentru", domnule preşedinte, la acest punct de pe ordinea de zi şi "pentru" şi la următoarele.

Florin Iordache Mulţumesc. Mihăiţă Găină?

Mihăiţă Găină Bună ziua, domnule preşedinte! Mă auziţi?

Florin Iordache Eu vă aud. Vă rog.

Mihăiţă Găină Votez conform deciziei Grupului PNL, la toate proiectele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Adică împotrivă. Cum aţi stabilit la nivel de grup. Mulţumesc. Mai departe. Bogdan Gheorghe-Dănuţ?

Gheorghe-Dănuţ Bogdan Da, domnule preşedinte. Votez "pentru" la toate punctele de pe ordinea de zi.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Seidler, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Contra la PL-x 244/2019. Mulţumesc.

Florin Iordache Rezultatul votului: 178 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă, 4 abţineri. A fost adoptat. 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei şi a altor acte normative; PL-x 721/2018. Comisia pentru buget şi Comisia juridică propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Vă rog. (Domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru solicită să ia cuvântul.) Da, domnule Grosaru. A, la explicare? Staţi puţin, până la explicare, să anunţăm votul. Domnul Mihăiţă Găină. Vă rog.

Mihăiţă Găină Votez "da".

Florin Iordache Da. Bun. Mulţumesc. Domnul Ion Stelian.

Stelian-Cristian Ion Domnule preşedinte, Am apăsat şi data trecută, nu aţi observat. Nu e foarte uşor la distanţă, e adevărat. Eu vreau să motivez votul la PL-x 244/2019, să anunţ că vom ataca la Curtea Constituţională acest proiect. E o mare greşeală pe care o face Parlamentul. Va distruge toate râurile, dacă va intra în vigoare, toate râurile pe care se vor face lucrările hidrotehnice fără acele avize şi aprobări de mediu. Se alătură, am înţeles, şi alţi colegi la atacul la CCR şi sperăm ca în final să nu intre în vigoare o asemenea lege care încalcă toate normativele europene şi toate deciziile Curţii de Justiţie ale Uniunii Europene. Nu suntem împotriva dezvoltării, să ne înţelegem foarte clar, şi modul în care...

Florin Iordache Suntem la alt proiect, domnule coleg!

Stelian-Cristian Ion ... s-a bagatelizat, aşa, şi au încercat unii colegi să arunce în derizoriu toată discuţia, spunând că, iată, pentru doi castori şi trei lilieci se opreşte dezvoltarea ţării, asta e de condamnat, deci nici nu se pune problema!

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Dar trebuie să ne dezvoltăm în mod durabil, în mod raţional, astfel încât să ne păstrăm şi resursele naturale pe care le avem, să le protejăm şi pentru generaţiile următoare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Numai că suntem la alt proiect, discutam despre alt proiect.

Alfred - Robert Simonis Asta voiam să vă spun, să-i rugaţi pe colegii noştri care stau acasă de trei luni, unii dintre ei n-au fost deloc pe la Parlament, să oprească Netflix, să dea draperiile la o parte şi să-şi dea seama că trebuie să fie concentraţi la şedinţa de plen, pentru că să vii acum să comentezi ce s-a întâmplat acum o oră, n-are niciun fel de logică. Repet, deschideţi draperiile, aerisiţi camera, opriţi Netflix-ul sau haideţi la şedinţă, la plen, dacă vreţi să fiţi atenţi!

Florin Iordache Da. Numai puţin, să anunţ rezultatul votului la acest proiect de lege, şi apoi, la explicarea votului, vă dau cuvântul. Deocamdată suntem aşa... Deci voturi pentru 296, zero împotrivă şi două abţineri. A fost adoptat. Explicarea votului. Da, domnule Grosaru, la explicarea votului. A fost adoptat.

Andi-Gabriel Grosaru Mulţumesc, domnule preşedinte. În primul rând, vreau să vă spun că proiectul de lege este un proiect foarte bun, dar am o observaţie importantă. Ştiţi foarte bine că legislaţia insolvenţei a suferit mai multe schimbări şi acestea au intervenit odată cu evoluţia mediului de afaceri. Însănătoşirea mediului de afaceri în România, în primul rând trebuie să pornească nu de la o legislaţie de insolvenţă mai bună, care la un moment dat a fost folosită pentru prevenţie. Însănătoşirea mediului de afaceri necesită o politică de stat mai aplecată în alte domenii decât cea referitoare la insolvenţă. Eu vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte existenţa valorii-prag pentru societăţile comerciale, pentru deschiderea procedurii insolvenţei...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg!

Andi-Gabriel Grosaru ... pentru că nu este aceasta o soluţie: ca societăţile să se afle sau nu în insolvenţă. Valoarea-prag expune debitoarea la ...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule Grosaru!

Andi-Gabriel Grosaru ... şi societăţile la deschiderea procedurilor abuzive. Deci eliminarea acestei valori-prag, conform legislaţiei europene, este o soluţie bună ca...

Florin Iordache Mulţumesc.

Andi-Gabriel Grosaru ...să îmbunătăţim acest lucru.

Florin Iordache Haideţi să ne respectăm, domnule Grosaru!

Andi-Gabriel Grosaru Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte.

Florin Iordache Haideţi să ne respectăm! Am stabilit ceva, anumite reguli, haideţi să ne respectăm! Da. Vă rog, domnule Viziteu.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Referitor la acuzele făcute colegilor noştri că nu ar fi atenţi, este nimic mai fals! Înainte să ne acuzaţi pe noi aş vrea, vă rog, să respectaţi dumneavoastră, domnule preşedinte, şi să daţi cuvântul celor care vi-l solicită. Dacă monitoarele sunt prea departe, haideţi să le apropiem, să vedeţi mai bine! Mulţumesc. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnule Viziteu, îmi pare rău, dacă aţi... Eu am dat cuvântul la toată lumea. Da. N-are rost să... Am colegii mei... dau cuvântul la toată lumea, îmi pare rău! Următorul. 8. Proiectul de Lege pentru completarea art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri; PL-x 632/2019. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) (Domnul deputat Slavoliub Adnagi solicită să ia cuvântul.) Să anunţ rezultatul votului şi apoi vă dau cuvântul. 294 de voturi pentru. În unanimitate, a fost adoptat. Vă rog. Explicarea votului. Da, domnule coleg. Aveţi două minute.

Slavoliub Adnagi Stimaţi colegi, În numele copiilor fără copilărie, vă mulţumesc. De asemenea, sunt dator să mulţumesc domnului preşedinte Marcel Ciolacu, domnului preşedinte Florin Iordache, domnilor preşedinţi ai comisiilor avizatoare şi raportoare, respectiv domnului Adrian Solomon, domnului Nicuşor Halici, domnului Sorin Lazăr şi domnului Iusein Ibram, precum şi tuturor membrilor acestor comisii. Nu în ultimul rând, vă mulţumesc dumneavoastră, membrilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor - Parlamentului României - şi liderilor acestor grupuri pentru susţinerea de astăzi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu. Domnul Seidler. Doriţi să interveniţi la explicarea votului?

Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, Nu-mi mai merge tableta de trei voturi şi vreau să înregistrez un vot "pentru" la PL-x 632/2019, o "abţinere" la PL-x 209/2020, "pentru" la PL-x 315/2020, "contra" la PL-x 414/2019, "abţinere" la PL-x 605/2019 şi "pentru" la ultimele trei proiecte aflate pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu. Mergem mai departe. 9. Proiectul de Lege privind meşteşugarii tradiţionali din România; PL-x 209/2020. Comisia pentru cultură propune adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului: 262 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 31 de abţineri. Adoptat. Explicarea votului? Păi, Vasile... Vă rog. Un singur vorbitor de grup. Mulţumesc. Daniel Vasile.

Daniel Vasile Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a votat pentru adoptarea acestui proiect de lege, care este un proiect de lege ce vizează un interes economic şi social major al statului român. Inexistenţa unui astfel de proiect de lege care să reglementeze meşteşugurile tradiţionale a creat un real dezechilibru economic şi social. Secolele XVII, XVIII şi XIX - economia României, o economie profund agrară, o economie care este susţinută prin atelierele de meşteşugari, prin atelierele de manufacturieri şi, sigur, susţinută de aceste meserii tradiţionale: fierar, rudar, zlătar, căldărar, cărămidar, cocalar. Cocalar, care este omul care confecţionează obiecte din os. În limba romani, cocal înseamnă os. Toate aceste meserii tradiţionale, în perioada comunistă au fost reglementate, reglementate sub aspectul existenţei unui concept de economie socială. Iată, în perioada comunistă, aceste meserii tradiţionale erau autorizate, iar cei care exercitau aceste meserii tradiţionale plăteau un impozit forfetar. Din păcate, după Revoluţia din decembrie, n-am reuşit să reglementăm aceste meserii tradiţionale, o mare parte din aceste meserii tradiţionale au fost pierdute, s-au creat dezechilibre economice, sociale şi, dacă discutăm de aceste meserii tradiţionale, un număr considerabil de cetăţeni români de etnie romă au ajuns în zona şi în categoria persoanelor vulnerabile, ca urmare a nereglementării şi neprotecţiei, neprotejării de către statul român a acestor meserii tradiţionale. Am votat această lege cu credinţa că în legislatura următoare această lege va fi updatată la nevoile pieţei. Ea trebuie completată cu o lege care să reglementeze economia socială, pentru că aceste meserii tradiţionale funcţionează ca şi un concept de economie socială. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, şi le mulţumesc tuturor colegilor pentru votul exprimat astăzi.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai departe. 10. Proiectul de Lege pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare; PL-x 315/2020. Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru industrii propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) 296 de voturi pentru. Unanimitate. A fost adoptat. Mai departe. 11. Proiectul de Lege privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor - Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în domeniul public al municipiului Slatina şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Slatina; PL-x 414/2019. Comisia pentru agricultură, Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) 184 de voturi pentru, 99 de voturi împotrivă, 10 abţineri. Adoptat. 12. Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 16 August ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor; PL-x 605/2019. Comisia pentru drepturile omului şi Comisia pentru cultură propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului: 258 de voturi pentru, 40 de abţineri. A fost adoptat. Da. Explicarea votului.

Andrei Daniel Gheorghe Explicarea votului. Vă mulţumesc, stimaţi colegi, pentru votul acordat astăzi. Doresc să mulţumesc pe această cale şi colegilor din comisiile de raport, pentru drepturile omului şi pentru cultură. Astăzi aţi votat pentru recunoaşterea celui mai important drept al omului, dreptul la libertate religioasă, mama tuturor drepturilor fundamentale. De asemenea, moştenirea epocii lui Constantin Basarab Brâncoveanu este una din peceţile identitare, nu doar pentru naţiunea română, ci şi pentru lumea europeană şi lumea creştină, o pecete pe care o putem vedea de la Sâmbăta de Sus, în Ardeal, şi Hurezi, în Oltenia, până în Mogoşoaia, în Muntenia, din Sfântul Munte Athos până în Levant şi Ţara Sfântă. Să nu ne uităm rădăcinile, să nu ne uităm strămoşii, iar sfinţii martiri Brâncoveni să vegheze pentru poporul român şi pentru lumea creştină. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Da, domnule Viziteu. Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. O să încep cu un citat: "Al doilea adevăr, şi cel mai însemnat, de care trebuie să ne pătrundem, este acesta: forma fără fond nu numai că nu aduce niciun folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă, fiindcă nimiceşte un mijloc puternic de cultură". Se pare că procesul român de modernizare, care a cunoscut fenomenul formei fără fond, colegii noştri liberali îl transpun acum şi în procesul legislativ, căci acesta este proiectul pe care-l votăm astăzi, o formă fără fond. Libertatea religioasă este un drept constituţional şi toţi îl protejăm, cu toate instituţiile statului. 2. Dacă chiar vreţi să faceţi ceva pentru creştinism, haideţi să facem ceva real. Toţi creştinii au nevoie de libertate. Libertatea se poate face cu o justiţie puternică. Aţi promis, înainte de intrarea la guvernare, că veţi repara dezastrul din justiţie făcut de PSD. Nu aţi făcut nimic! Creştinii au nevoie de o democraţie funcţională. Voi, mână în mână cu PSD, aţi fost cei care aţi dus primarii la alegeri într-un tur şi refuzaţi şi astăzi să reparaţi aceste lucruri. Deci vreţi să faceţi ceva pentru creştinism,...

Florin Iordache Mulţumesc, domnule coleg.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... faceţi lucruri reale, nu forme fără fond! (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai departe. 13. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2020 privind unele măsuri pentru digitalizarea sistemului de coordonare şi gestionare a fondurilor europene structurale şi de investiţii pentru perioada de programare 2014-2020 precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora; PL-x 348/2020. Comisia pentru buget şi Comisia pentru tehnologia informaţiei propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului: 296 de voturi pentru, o abţinere. A fost adoptat. Te rog, explicarea votului. Da, domnule deputat Pavel Popescu.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Vreau să vă spun că acest proiect de lege a fost adoptat în unanimitate, cu amendamentele tuturor colegilor din toate partidele, şi vreau să le mulţumesc colegilor pentru aceste amendamente. Este în mod excepţional o modificare care, de astăzi, obligă tot ceea ce înseamnă aplicanţi către Ministerul Fondurilor Europene pe exerciţiul 2014-2020 să comunice cu acest minister, cu ANAF-ul, cât şi ANAF-ul cu ministerul, prin mijloace electronice de comunicare, folosind semnătură electronică calificată, conform Regulamentului european. Este un pas mare făcut între instituţiile statului şi este un pas mare pentru digitalizarea României. Gândiţi-vă că mulţi ani de zile ne-am plâns de infrastructura şi birocraţia greoaie a fondurilor europene. Am ajuns la maturitatea, astăzi, de a lucra împreună, prin nişte amendamente, să simplificăm acest proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt alţi doritori? Nu mai sunt. 14. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia; PL-x 313/2020. Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului: 297 de voturi pentru. Unanimitate. Adoptat. Şi ultimul proiect. 15. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică; PL-x 241/2020. Comisia pentru apărare şi Comisia pentru tehnologia informaţiei propun adoptarea. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Rezultatul votului: 294 de voturi pentru, două abţineri. A fost adoptat. Am finalizat sesiunea de vot final. Explicarea votului, domnul Grosaru, la acest proiect, şi închidem şedinţa, şi începem şedinţa comună.

Andi-Gabriel Grosaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Din perspectiva acestui proiect de lege, eu mi-am exprimat părerile şi am încercat să susţin, de fapt am susţinut voturile care au fost respinse în comisiile reunite, pentru apărare şi pentru IT, pentru că, din perspectiva acestei legi, în continuare, textul în vigoare va crea nişte disfuncţionalităţi. Eu am încercat să le acopăr: în ceea ce priveşte semnătura electronică, folosirea datelor, în cadrul semnăturii electronice, a metadatelor care ar fi fost bine să fie definite într-un proiect de lege, la noi. De altfel, am încercat şi am venit cu soluţia definiţiei inteligibile a înscrisului sub formă electronică, a semnăturii, a folosirii semnăturii electronice şi modalităţii de aplicare a acesteia pe un document electronic, pentru că în continuare, în cazul textului în vigoare, oricine poate să declare orice, sub această folosinţă a semnăturii electronice. De altfel, amendamentele conţineau şi menţiuni cu privire la natura juridică a documentului electronic, pentru că în dreptul românesc, domnule preşedinte şi stimaţi colegi, nu există instituţia verificării de scripte electronice. Drept urmare, amendamentele pe care le formulasem aceste lucruri le acopereau, sens în care, domnule preşedinte şi stimaţi colegi, eu m-am abţinut...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Andi-Gabriel Grosaru ... de la acest vot. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Am finalizat şedinţa Camerei de astăzi. Invit toţi colegii din grupurile parlamentare... Eliberăm sala acum. În cinci minute va începe şedinţa comună şi, în funcţie de programarea pe grupuri, vom intra apoi şi vom vota, în funcţie de - repet - programarea pe care grupurile parlamentare au primit-o de la liderii de grup. Acum eliberăm sala şi în cinci minute începem şedinţa comună, cu ordinea de zi pe care am stabilit-o în Biroul permanent reunit. Mulţumesc mult. Şedinţa s-a încheiat la ora 14,36.