24 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor - Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, precum şi transmiterea, cu titlu gratuit, a acestora din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în proprietatea privată a Municipiului Slatina şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Slatina (PL-x 414/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Poziţia 20. Proiectul de Lege privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor - Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, precum şi transmiterea, cu titlu gratuit, a acestora din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în proprietatea privată a Municipiului Slatina şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Slatina; PL-x 414/2019. Raport comun din partea celor 3 comisii. Vă rog. Deci avem Comisia pentru agricultură, Comisia pentru administraţie şi Comisia juridică. Vă rog, prezentaţi raportul comun.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun suplimentar. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au fost sesizate spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor - Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, precum şi transmiterea, cu titlu gratuit, a acestora din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, în proprietatea privată a municipiului Slatina şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Slatina. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 25 septembrie 2019. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare trecerea unor terenuri, aflate în administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor - Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, din domeniul public al statului, în domeniul privat al statului, precum şi transmiterea acestora, cu titlu gratuit, din domeniul privat al statului în domeniul privat al municipiului Slatina şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Slatina, în vederea realizării obiectivului de investiţii "Construire drum legătură între zonele industriale". În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiilor, s-a hotărât, cu majoritate de voturi, să se propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente admise prezentate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport comun suplimentar. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale. Grupul UDMR. Vă rog, domnule deputat. Şi apoi faceţi legătura cu domnul Drulă, din partea USR. Vă rog, domnule deputat. Grupul UDMR.

István-János Antal Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Acest teren aparţine de RNP Romsilva, mă rog, este în administrarea RNP Romsilva, dar aparţine de Herghelia Slatina. Aceste unităţi, creşterea cailor, din anul 2002, sunt administrate de RNP Romsilva. Nimeni nu ştie de ce. Concret, Herghelia Slatina, înfiinţată în 1984, a crescut rasa de cai Shagya Arabian, renumită în toată lumea. Azi toată unitatea deţine 57 de armăsari de montă publică, care nu sunt folosiţi în scopul pentru care încasează bani de la bugetul de stat. 500 de hectare disponibile pentru furajarea acestor cai - este exagerat. Deci noi vom vota acest proiect pentru că nu ia niciun gram de furaj din faţa cailor. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Drulă, Grupul USR. Vă rog să faceţi legătura. A, nu v-am văzut. Am văzut că v-aţi înscris. Grupul USR, domnul Drulă.

Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. Acest proiect a mai fost pe ordinea de zi şi a fost retrimis la comisie, atunci când am sesizat că pentru un obiectiv de investiţii care ar ocupa 6 hectare, un drum judeţean, cereaţi transferarea a 200 de hectare către Consiliul Local Slatina. Între timp, proiectul a venit, să spunem, "corectat". Adică aţi redus suprafaţa la 50 de hectare. S-ar putea spune că USR a salvat 150 de hectare, dacă aţi redus de la 200 la 50. Nu este singura modificare pe care aţi făcut-o. Domeniul din care se transferă acest teren devine din privat, public. Pentru că el este public, deci era scris greşit proiectul iniţial. Scria că se transferă din domeniul privat în domeniul privat, de fapt e din domeniul public în domeniul public. Şi aţi mai făcut o corectură din pix, unde redenumiţi obiectul de investiţie din "Construire drum judeţean" în "Construire drum judeţean plus parc industrial". Doar că acest obiectiv de investiţie, fundamentat aşa cum cere legea, prin studiu de fezabilitate, prefezabilitate sau orice formă de aprobare în Consiliul Local al municipiului Slatina, nu există. Aţi făcut o corectură din pix. În plus, proiectul e şi neconstituţional, Curtea Constituţională statuând clar prin decizii că astfel de transferuri se fac la cererea consiliului local, prin hotărâre de Guvern. Deci este ilegal, este prost scris. O combinaţie cu terenuri, de fapt. Eu vă solicit, din motivul acesta, înainte de altceva, să-l mai duceţi o dată la comisie. De la 50 de hectare, ştiţi cum e, mai lăsaţi poate la 25, la 20, poate mai rămâne ceva şi pentru Romsilva. Şi poate renunţaţi, totuşi, la ideea de a face combinaţii cu terenuri prin Parlamentul României, care văd că este la modă în 2020. Deci vă solicit retrimiterea la comisie, cu termen două săptămâni.

Florin Iordache Mulţumesc. Liderii de grup să recomande colegilor propunerea de retrimitere. PSD?

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD va vota împotrivă. Explicaţiile le vom da atunci când vom dezbate proiectul.

Florin Iordache Mulţumesc. PNL?

Florin-Claudiu Roman Grupul PNL se va abţine, domnule preşedinte.

Florin Iordache Mulţumesc. UDMR?

Zacharie Benedek Grupul UDMR nu va vota retrimiterea.

Florin Iordache Mulţumesc. PMP?

Ionuţ Simionca Grupul PMP se va abţine.

Florin Iordache Mulţumesc. Să înceapă votul. Numai puţin! Domnul Varujan Pambuccian. Minorităţile!

Varujan Pambuccian Grupul minorităţilor se va abţine.

Florin Iordache Abţinere. Mulţumesc. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) 27 de voturi pentru, 104 voturi împotrivă şi 53 de abţineri. Propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi. (Vociferări.) Da. Mulţumesc. Deci propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi.

Andrei Daniel Gheorghe Conform deciziei Grupului PNL, abţinere. Daniel Gheorghe.

Florin Iordache A trecut domnul secretar. A contabilizat şi prezenţa dumneavoastră. Mulţumesc. Dacă mai sunt colegi care doresc la dezbateri generale? Nu. Avem 7 amendamente admise şi o anexă. La titlul legii, intervenţii? Nu. De la 2 la 7, intervenţii? Nu. Anexa? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar. Mai avem două proiecte, stimaţi colegi. Trei proiecte.