3 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic (PL-x 103/2020) ( rămas pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 27. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic; PL-x 103/2020; raport fără amendamente; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Iniţiatorul? Guvernul României doreşte să ia cuvântul? Nu doreşte. Comisia pentru administraţie, Comisia pentru agricultură, pentru prezentarea raportului comun. Avem? Vă rog, doamnă deputat.

Angelica Fădor În conformitate cu prevederile art. 94 şi art. 114 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru agricultură au fost sesizate, spre dezbatere şi avizare în fond, în procedură de urgenţă, cu acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege. Are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic. Potrivit prevederilor art. 61 şi ale art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cele două comisii au dezbătut acest proiect de lege în şedinţe separate. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă din partea grupurilor parlamentare sunt intervenţii? Dacă la titlu sunt intervenţii? Dacă pe articole sunt intervenţii? Legea rămâne la votul final. Vă rog, stafful tehnic, pregătiţi-mi lista pentru votul final. Reamintesc că la ora 14,00 avem Birou permanent reunit. Şi după Biroul permanent reunit, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. În câteva minute, lista... (Vociferări.) În timp real lucrăm la Parlament, domnule Ponta. (Domnul deputat Ion Mocioalcă solicită să ia cuvântul.) Procedura... ce articol din Regulament invocaţi? Schimbaţi... nu schimbaţi partidul. Am înţeles. Gata! Atunci, spuneţi!

Ion Mocioalcă Domnule preşedinte, Mulţumesc. Să ştiţi că nu schimb partidul, dacă aceasta era întrebarea dumneavoastră...

Ion-Marcel Ciolacu Nu ştiam procedura, de asta!

Ion Mocioalcă Vreau doar pe procedură să îi convocaţi pe liderii grupurilor parlamentare şi să conveniţi ca apelurile pe care le veţi da în ţară colegilor să se facă o singură dată pentru un singur deputat şi să-şi exprime votul pentru toate proiectele de lege pe care le-am avut pe ordinea de zi. Este total incorect să îi sunăm de câte 25 de ori pe fiecare şi vă rog să...

Ion-Marcel Ciolacu Aveţi dreptate! Mulţumim mult pentru iniţiativă. Domnule Pambuccian, vă rog.

Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte. În continuarea acestei idei vreau să vă rog următorul lucru. Sigur că am constatat că foarte mulţi colegi îşi fac norma de luări de cuvânt, exprimându-şi votul, ceea ce nu este foarte fair, pentru că până la urmă votul şi-l exprimă toată lumea. Alţii preferă să voteze odată în bloc, şi apoi să-şi vadă de treaba lor, ceea ce iarăşi nu este fair pentru cei care votează la fiecare proiect în parte. De aceea, vreau să vă rog ca votul acesta dat prin telefon să fie la sfârşitul votului complet dat pe tabletă. Adică, votăm cu toţii pe tabletă...

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Pambuccian, cu tot respectul pe care vi-l port, nu pot face acest lucru, fiindcă eu după fiecare punct trebuie să anunţ rezultatul votului.

Varujan Pambuccian Atunci, vă rog să faceţi apel la fair play!

Ion-Marcel Ciolacu Corect. Vă mulţumesc. Domnule lider, vă rog. Există consens în Comitetul liderilor pentru propunerea domnului Pambuccian?

Vasile-Daniel Suciu Din punctul de vedere al Partidului Social Democrat, da, cu certitudine, da! Şi chiar şedinţa de astăzi ne-a demonstrat acest lucru. Chiar facem apel de colegialitate, indiferent de partidele pe care le reprezentăm. Cel puţin pentru dumneavoastră, cei prezenţi, din toate partidele, este profund incorect să staţi şapte ore în plen, iar alţi colegi de la telefon să intervină ori de câte ori cred că au ceva de spus. Această şedinţă este deschisă pentru toţi colegii şi, da, este o practică a unor colegi de a da telefon şi de a se scăpa, de a nu sta la dezbateri. Susţinem propunerea făcută mai devreme. Da, deputatul care este sunat îşi exprimă votul o singură dată, din respect şi din colegialitate pentru toţi cei de aici prezenţi. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Am înţeles. Grupul PNL, sunteţi de acord? De acord. Grupul UDMR, de acord? De acord. Grupul USR? Nu sunteţi de acord.

Zacharie Benedek Grupul UDMR este de acord. Dar, domnule preşedinte, v-am ruga, în plus, la explicarea votului să ţinem cont de cutumă, să ţinem cont de Regulament, adică, cine explică votul, să nu depăşească două minute. Vă mulţumesc mult.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Aveţi perfectă dreptate! Vă rog.

Liviu-Ionuţ Moşteanu În primul rând, aş vrea să le mulţumesc colegilor din stafful Camerei Deputaţilor care, împreună cu cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au făcut o aplicaţie simplă, care merge foarte simplu, o poate porni şi un copil de 5-6 ani şi nu înţeleg de ce după două luni sunt colegi care nu sunt în stare să voteze de pe acea aplicaţie atât de simplă! Încă o dată, le mulţumesc colegilor! Nu suntem de acord cu ce aţi propus mai devreme! Haideţi să venim la muncă, haideţi să pornim acele tablete! Sunt parlamentari care stau liniştiţi acasă şi nu fac nimic şi vor să scape cu un telefon de două minute! Nu sunt de acord cu asta!

Ion-Marcel Ciolacu Sunt perfect de acord cu dumneavoastră! Aş dori, din Grupul USR, câţi sunt în sală? Să-i număraţi dumneavoastră... Vă mulţumesc. (Domnul deputat Szabó Ödön solicită să ia cuvântul.) Vă rog.

Ödön Szabó Nu vă supăraţi, domnule coleg, dar totuşi atâta ipocrizie?! Sunteţi grupul care are cei mai puţini oameni prezenţi în sală! Sunt anumite... (Vociferări.) Sunt anumite zone în care, din păcate, această tabletă nu funcţionează, nu există semnal! Deci, nu generalizaţi! Prima dată veniţi dumneavoastră la muncă, frumos, în băncile dumneavoastră, şi după aceea daţi lecţii tuturor! Deci, după părerea mea, ceea ce s-a propus, este corect. Toată lumea, cei care nu pot veni aici pot să citească opţiunea de vot integral, pentru că există o decizie la... Acest lucru s-a cerut, nimic altceva! Sunt persoane care nu au semnal pe tabletă - şi pot să vă dau colegi de-ai mei, în Harghita, care nu au avut posibilitatea şi a ieşit tot STS-ul şi nu au reuşit nici cu antene pe casă să introducă acolo semnalul. Deci, în acest caz, lor să le daţi posibilitatea ca la o singură intervenţie să spună toată lista de vot. Atât! Atât s-a cerut! Nimic special! Nu fiţi întotdeauna...

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc.

Liviu-Ionuţ Moşteanu O secundă, să explic despre ce este vorba. Este vorba despre un vot...

Ion-Marcel Ciolacu O secundă!

Liviu-Ionuţ Moşteanu Domnule preşedinte, e vorba despre votul care se dă pe tabletă! USR votează de pe tabletă, să fie foarte clar!

Ion-Marcel Ciolacu Gata! Am înţeles!

Liviu-Ionuţ Moşteanu Şi cei care n-au semnal, pentru o oră pe săptămână se pot deplasa într-o zonă cu semnal!