27 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale (PL-x 196/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 11. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale; PL-x 196/2020. Dacă iniţiatorul doreşte să intervină? Nu. Da? Vă rog. Păi, nu... (Vociferări.)

Florin-Claudiu Roman Sunt iniţiator, domnule... Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Proiectul de lege e foarte simplu. Ştim că am avut situaţii de ceremonii oficiale, ocazionate în special de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, când ne-am trezit cu colegii din Parlamentul European, care nu au fost lăsaţi, conform protocolului şi în baza legii, să depună coroane la aceste manifestări oficiale. Practic, proiectul vine şi îi include şi pe parlamentarii români din Parlamentul European, în această listă. Pentru că cei de la Armată, care se ocupă de protocol, respectă legea şi, în lipsa unor reglementări clare, acţionau de o asemenea manieră. Vă mulţumesc tuturor pentru acest vot pe care îl veţi da. Eu cred că e un semn de recunoaştere şi faţă de colegii noştri din Parlamentul European, din partea Parlamentului României. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. O invit pe doamna Fădor, preşedintele Comisiei pentru administraţie, pentru a prezenta raportul. Vă rog, doamnă preşedinte.

Angelica Fădor Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată, cu dezbatere şi avizare pe fond, în procedură obişnuită, cu acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este Cameră Decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ avizează favorabil acest proiect de lege. Consiliul Economic şi Social, la fel, avizează favorabil proiectul de lege. Guvernul României susţine adoptarea proiectului de lege, cu propuneri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea entităţilor din partea cărora vor putea fi depuse coroane de flori la ceremoniile oficiale, cu o nouă entitate, respectiv Parlamentul European, reprezentat de deputaţii României în Parlamentul European. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a examinat proiectul de lege în şedinţa online din 19 mai 2020. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doriţi să interveniţi din partea Grupului? Nu. Intervenţii din partea grupurilor? Domnul Grosaru, vă rog, din partea minorităţilor naţionale.

Andi-Gabriel Grosaru Da. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog.

Andi-Gabriel Grosaru Da. Bună ziua, domnule preşedinte. Vă mulţumesc foarte mult. Am să fiu foarte scurt. Acest proiect este un proiect de lege foarte bun. Din perspectiva mea, eu am să-l votez, pentru că acoperă unele lipsuri. Şi se mai reglementează o serie de probleme legate de ordinea de precădere. Drept urmare, vă sfătuiesc şi pe dumneavoastră, ceilalţi, să îl votaţi, pentru că se acoperă, cum spuneam, nişte probleme care sunt lipsă. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt...? Doamna Prună Cristina, din partea Grupului USR. Vă rog, faceţi legătura.

Cristina-Mădălina Prună Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Eu apăsasem, nu ştiu de ce nu s-a înregistrat, să vorbesc la proiectul precedent. Voiam să zic un lucru foarte important. Singurul lucru pe care vrea să-l desfiinţeze USR...

Florin Iordache Am trecut...

Cristina-Mădălina Prună ... este...

Florin Iordache Doamnă... Doamnă deputat, cu tot respectul, la explicarea votului, puteţi...

Cristina-Mădălina Prună ... pensiile speciale şi toate sinecurile pe care vi le-aţi dat de 30 de ani.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă la acest proiect de lege mai doreşte cineva să intervină? Nu. Bun. Avem 4 amendamente admise. Dacă la titlul legii doreşte cineva? Nu. Articolul unic. Intervenţii? La art. 16? La Anexă? Mulţumesc. Rămâne la votul final; caracter ordinar.