4 decembrie 2019 – Supunerea la votul final:

Ion-Marcel Ciolacu La solicitarea liderului Grupului PNL aş dori, liderii de grup, să avem o discuţie. (Consultări.) În urma consultării cu Comitetul liderilor, conform cutumei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor, Propunerea legislativă pentru completarea articolului 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Pl-x 176/2019, urmează a fi prinsă pe lista de vot final de săptămâna viitoare. Începem şedinţa de vot final. Vă propun să facem un vot de control pentru verificarea cvorumului. Vă rog să pregătiţi cartelele de vot. Să înceapă votul. 255 prezenţi. Suntem în cvorum. Dacă sunt sesizări de la lideri privind funcţionarea cartelelor? Da, vă rog. Cine doreşte să ridice liste... Aşteptăm să participe şi colegul nostru, că dânsul nu o să-şi poată exprima votul. Aştept, colegul dumneavoastră de la PNL să ia lista, fiindcă altfel nu poate să-şi exprime votul. Putem începe? Vă mulţumesc. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor; PHCD 62/2019. Se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Vot, vă rog. 282 de voturi pentru. În unanimitate, adoptat. Legi ordinare. Adoptări. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal; PL-x 572/2019; lege ordinară. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 280 de voturi pentru, un vot contra, două abţineri. Adoptat. Explicarea votului, domnul preşedinte Ponta Victor. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PRO România a votat pentru, în primul rând pentru că acea schimbare a taxării pentru contractele part-time cred că n-a fost gândită bine şi, dacă va mai fi vreodată reintrodusă, trebuie făcută altfel. Despre supraacciză, însă, aş vrea să rămână pe bandă un pic din istoria acestei taxe, pentru că dovedeşte neseriozitate şi lipsă de viziune. Ideea acestei taxe a aparţinut unui ministru liberal al transporturilor cu care eu am lucrat foarte bine - nu ştiu dacă mai e în PNL acum domnul Relu Fenechiu - şi avea o idee foarte bună, ca din acea supraacciză să cofinanţeze proiectele de infrastructură, în special în zona Moldovei, zona în care, din păcate, infrastructura nu s-a dezvoltat. O idee liberală bună. Că acum liberalii o scot ţine, totuşi, repet, de lipsa de viziune. Problema a fost de utilizare a acelei supraaccize, că nu a fost folosită la cofinanţare, deoarece în 2015 am avut deficit 1,6 din produsul intern brut. Dacă în 2015 aveam 4,4 deficit, probabil că am fi fost toţi spânzuraţi în Piaţa Victoriei. Acum lumea te laudă pentru deficit mare. Problema este următoarea: în toate ţările europene, spre care ne uităm şi la care ne dorim să ne raportăm, există o supraimpozitare, în scopul finanţării fie a proiectelor de infrastructură, ceea ce are nevoie Moldova şi zonele mai puţin dezvoltate din România, fie pentru finanţarea altor tipuri de transport, de la maşini electrice la trenuri, la tot ceea ce este mai puţin poluant. Cred că măsura de azi e foarte populistă. Nu e treaba mea că măreşte deficitul, e treaba domnului Câţu care, nu ştiu, probabil că-l va depăşi pe domnul Vosganian în ceea ce priveşte deficitul. Problema este că am înlocuit ceva populist cu ceva şi mai populist. Și voiam să rămână pe bandă acest lucru, când se va plânge domnul ministru de finanţe la buget că nu are bani. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. Domnul Sighiartău Robert. Vă rog.

Robert-Ionatan Sighiartău Partidul Naţional Liberal şi-a respectat promisiunea, iar astăzi românii au câştigat. Vreau să le mulţumesc celor peste 20.000 de iniţiatori ai acestui proiect, pentru că am adunat peste 20.000 de semnături pentru susţinerea acestui proiect, împreună cu colegii mei din Partidul Naţional Liberal. Din ianuarie, românii vor avea benzină, motorină mai ieftină la pompă. Și, sincer, nu vreau să fie un drept la replică, dar, totuşi, din respect pentru adevăr vreau să vă spun că cel care a vorbit înaintea mea a declarat nu cu mult timp în urmă că această supraacciză nu a fost o propunere bună. Asta, până la urmă, despre cuvânt şi despre ceea ce declarăm în spaţiul public. Vă mulţumesc încă o dată. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc, domnule deputat. Cu adevărat, lucrăm cu adevăruri. Rog colegii mei din PSD să meargă astăzi să facă poze la pompe, să vadă cât e preţul, şi ne vedem pe 1 ianuarie să vedem preţul. Domnul Vosganian Varujan.

Varujan Vosganian Întâi vă rog să-mi scuzaţi ţinuta. Vin de undeva de unde n-am putut să mă mai schimb. Am vrut să fiu neapărat la vot. Stimaţi colegi, Noi am votat această eliminare a supraaccizei, pentru că am privit cu neîncredere modul în care ea a fost gestionată. În opinia mea, reducerea preţului la carburanţi ar putea să contribuie la reducerea de ansamblu a costurilor pe economie şi ar fi salutară măsura în care ea s-ar reflecta la pompă. Ceea ce însă aş vrea să ridic aici, pentru că am observat că la Guvernul actual există o anumită reţinere, este că această iniţiativă legislativă este un bun prilej de a medita la felul în care partidele se comportă când sunt în opoziţie şi când sunt la putere. Iată, e o lecţie, să ştim toţi că, atunci când facem o iniţiativă, că s-ar putea, prin jocul întâmplării, să ajungem la guvernare şi atunci s-ar putea să aplicăm ceea ce cerem atunci când suntem în opoziţie. Domnule Ponta, ştiu că sunteţi supărat că am denunţat protocolul cu PRO România chiar eu, imediat după alegeri, însă aş vrea să vă spun ceva, legat de chestiunea aceasta cu deficitul. În 2008 eu am lăsat 2,9, după mine a venit Guvernul dumneavoastră care a umflat deficitul cu cel puţin două chestiuni. Eu negociasem cu Uniunea Europeană să nu includă în deficitul bugetar transferurile de la Fondul Proprietatea către cei care suferiseră abuzuri în timpul comunismului. Era vorba de un miliard de euro. 11 luni nu l-am inclus. Colegii dumneavoastră din Guvernul PSD-PD, imediat după aceea au introdus un miliard de euro în deficit. În al doilea rând, eu am oprit titlurile municipale. Imediat cum dumneavoastră aţi venit la guvernare, aţi mai adăugat un miliard de euro titluri municipale. Dacă eu aş fi făcut deficitul ăla care scrie, dacă era pe bune, pe cash, credeţi că eu terminam cu 13% datorie publică? După părerea mea aceasta este cifra de aur a guvernării liberale: 13% datorie publică, cea mai mică din istoria postdecembristă şi care a lăsat urmaşilor, următoarelor guverne, posibilitatea, eventual, să se împrumute. Și am să închei. Încă o dată, atenţie tuturor! Când sunteţi în opoziţie nu uitaţi că s-ar putea să aveţi ghinionul să ajungeţi şi la guvernare şi să aplicaţi iniţiativele pe care le propuneaţi înainte! Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Stanciu Viziteu. Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Uniunea Salvaţi România a votat pentru eliminarea supraaccizei la combustibil. Este nedrept ca românii, care sunt cei mai taxaţi pe muncă din Europa, să trebuiască să plătească şi mai mult pentru a putea ajunge la serviciu. Dar aş vrea să dau o replică puţin colegilor dinainte, pentru că ipocrizia de care au dat dovadă este maximă. Domnul Vosganian, în vremea în care era ministru de finanţe, la sfârşitul guvernării Tăriceanu, a lăsat un deficit record, de 5,4%, făcând o guvernare care s-a încheiat într-un festival de populisme şi acum susţine că sunt din nou liberali. Domnul Ponta a avut multe idei bune în guvernarea Dumnealui. Știe exact, la Bacău, când a adus un constructor turc, care a păcălit statul român şi de-abia acum au reînceput construcţiile. Mulţumesc. Haideţi să ne concentrăm pe problemele românilor de astăzi şi să nu ne mai lăudăm pentru ceva ce nu am făcut noi când eram la guvernare! (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; Pl-x 717/2018; lege ordinară. Comisia pentru muncă propune adoptarea propunerii legislative. Vot, vă rog. Cu 257 de voturi pentru şi 25 de abţineri, adoptată. Explicarea votului. Vă rog frumos să solicitaţi cu... OK.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. Domnul Seidler. Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Îmi provoc oricare dintre colegii prezenţi în sală şi care au votat pentru - şi, domnule preşedinte, o să vă rog să le acordaţi cuvântul - care poate să ne spună exact cât costă această lege şi cum aţi ajuns la calculul respectiv? Deci dacă ştiţi să spuneţi, în anul 2020, concret, care e impactul bugetar al acestei legi, în lei, şi cum l-aţi calculat? Mulţumesc. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu E cineva de la putere care doreşte să intervină? (Râsete.) Legi organice. Adoptări. Propunerea legislativă de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; Pl-x 281/2019; lege organică. Comisia juridică propune adoptarea propunerii legislative. Vot, vă rog. Cu 272 de voturi pentru, 5 abţineri, adoptată. (Aplauze.) Domnul lider Ponta Victor, vă rog.

Victor-Viorel Ponta Îmi pare rău că azi o să supăr marile partide, dar o să revin la tema anterioară, pe care doar domnul Vosganian n-a înţeles-o, restul au înţeles-o toţi! Și anume, despre măsuri heirupiste. Eu cred că... şi le-am spus colegilor mei de la PSD - că atunci când au adoptat recursul compensatoriu s-au grăbit. Nu trebuiau să includă în prevederile acestei legi pe cei condamnaţi pentru omor, tâlhărie, viol şi fapte cu violenţă. Problema este acum că se abrogă în totalitate o lege negociată cu CEDO şi care oricum se va aplica în continuare. Eu cred că trebuie să le spuneţi oamenilor că se aplică în continuare această lege. Nu se va mai aplica după ce va intra în vigoare, pentru cei care vor fi după aceea condamnaţi. Deci m-aş fi aşteptat şi mi-aş fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat şi să rămână ceea ce e bun. Se pare însă că heirupismul şi populismul se trec doar odată cu guvernarea dintr-o parte într-alta şi sper să găsească noul Guvern şi noul ministru, domnul Predoiu, soluţiile pe care nu le-a găsit Parlamentul în acest moment. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. Domnul Ion Stelian. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Epoca infractorilor începe să apună. Epoca în care cei care săvârşesc infracţiuni sunt premiaţi, în vreme ce cetăţenii oneşti sunt ignoraţi de către statul român, s-a dus. Trebuie să înţelegeţi cu toţii lucrul acesta. Și cei care au votat, au susţinut varianta aceasta odioasă a Legii recursului compensatoriu, ar trebui să-şi toarne cenuşă în cap, nu să vină să ne explice cât de bună este această lege şi ce greşit a fost acest vot. Este foarte important să spunem că este o iniţiativă comună a USR, a PNL... Am avut două proiecte, ambele partide, din care am făcut unul singur şi am colaborat foarte bine. Această colaborare va continua pe alte proiecte asemănătoare, iar PSD trebuie să înveţe şi să se obişnuiască cu această stare de lucruri. La fel, trebuie spus că proiectul iniţial a avut o cu totul altă variantă decât ceea ce a rezultat în urma lucrărilor Comisiei juridice conduse de către Eugen Nicolicea. Varianta aceasta nefastă este varianta Nicolicea, nu varianta Prună, aşa cum în mod mincinos şi ruşinos încearcă să susţină în spaţiul public PSD. Și, da, Liviu Dragnea probabil va beneficia, va "ciupi" câteva zile, în baza acestei legi, pentru că ştiţi foarte bine, cei din PSD, că se aplică un principiu în dreptul penal, acela al aplicării legii penale mai favorabile. Aţi ştiut şi când aţi adoptat această lege, însă noi acum venim şi închidem robinetul. Legea se va aplica până în momentul în care va intra în vigoare această lege de abrogare, şi Liviu Dragnea, Radu Mazăre,...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog să finalizaţi!

Stelian-Cristian Ion ... Nicuşor Constantinescu, conducătorii dumneavoastră mult iubiţi, vor "ciupi" doar câteva zile din acestea de beneficiu, în baza Legii recursului compensatoriu, până în momentul în care va intra în vigoare această lege. Salut această schimbare de optică a Parlamentului României şi sper că nu vom mai avea de-a face cu astfel de legi odioase pe viitor! (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Cupşa Ioan.

Ioan Cupşa Mulţumesc. Domnule Ponta, vorbeaţi despre heirupism. Dacă aţi fi citit textul legii pe care noi am adoptat-o astăzi, aţi fi ştiut că ceea ce dumneavoastră susţineţi de la acest microfon este în corpul legii, apropo de heirupism. Vorbind acum, însă, despre explicarea votului. În sfârşit, Partidul Naţional Liberal a iniţiat, a susţinut şi a votat această lege. În ceea ce priveşte Legea recursului compensatoriu, la vremea ei, am folosit toate mijloacele pe care le-am avut la îndemână. Am votat împotrivă, am sesizat Curtea Constituţională, am folosit toate mijloacele parlamentare şi extraparlamentare pe care le-am avut la îndemână pentru a vă convinge că nu este bine să adoptaţi Legea recursului compensatoriu. Se pot întreba românii care ne urmăresc dacă a fost vorba de neghiobie sau potlogărie. Mai degrabă potlogărie! O graţiere ascunsă a trimis în stradă înainte de vreme - susţin acest lucru şi îl subliniez - nenumăraţi condamnaţi. Urmarea? Sute de români, sute de concetăţeni ai noştri au căzut victime infracţiunilor săvârşite de aceşti condamnaţi trimişi înainte de vreme printre noi. La sfârşit, doamnelor şi domnilor parlamentari, vă adresez un îndemn. Să nu uităm ceea ce s-a întâmplat şi să învăţăm din ceea ce ni s-a întâmplat nouă şi românilor. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. Dar, din câte ţin eu minte, sunteţi singurul care a votat această lege, de la Partidul Naţional Liberal! (Râsete. Aplauze.) Domnul Grosaru şi la mulţi ani! Aveţi pe urmă cuvântul. Vă rog. Daţi-i cuvântul!

Ioan Cupşa Domnule preşedinte, Dacă aţi fi fost în sală, aţi fi văzut că acest subiect a fost deja consumat. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Da, dar rămâne fapta, cum se spune juridic! Vă rog, doamna Cătăniciu.

Steluţa-Gustica Cătăniciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, În primul rând, aş vrea să vă rog să vă oferiţi singuri o mostră de solemnitate a unei şedinţe a plenului Camerei Deputaţilor. Uitaţi-vă cum arată Camera Deputaţilor, cum arată plenul Camerei Deputaţilor atunci când unii colegi vin la tribună să vorbească, cu referire la o lege extrem de importantă, spunem noi, care tocmai a obţinut unanimitate de voturi. Mulţumesc. Astăzi vreau să vă spun că ALDE a votat pentru abrogarea acestei Legi a recursului compensatoriu. Am luat această decizie politică, având în vedere presiunea publică enormă cu privire la acest proiect de lege. Însă trebuie să nu uităm cum s-a ajuns aici. În 2016, o doamnă traducătoare la Bruxelles, devenită peste noapte ministru al justiţiei în Guvernul tehnocrat Cioloş, a uimit o ţară întreagă în momentul în care a făcut declaraţii în faţa plenului CSM, recunoscând că a minţit la CEDO cu privire la penitenciarele din România. În 2017, CEDO pronunţă o decizie-pilot împotriva României şi ne dă un termen de şase luni pentru a putea aplica unele măsuri, pentru a putea implementa unele măsuri prin care să fie redusă suprapopularea penitenciarelor, implicit solicitându-ne implementarea unor măsuri de recurs preventiv şi recurs compensatoriu. Sunt convinsă astăzi, când am constatat unanimitatea în Cameră, pe acest proiect, sunt convinsă că dacă ar fi existat mai mult echilibru, dacă am fi fost mult mai atenţi la unele amendamente cu privire la acest proiect de lege, legea ar fi fost mai bună. Însă, atunci când din Justiţie, unii sau alţii facem o temă de campanie, nu mai există nici logică, nu mai există nici argumente, nu mai există nici raţiune. Am înţeles de la domnul ministru Predoiu că va merge la CEDO pentru a explica situaţia penitenciarelor din ţara noastră. Sincer, îi dorim succes, cei de la ALDE, pentru că nu ne dorim ca România să fie foarte dur sancţionată. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. La mulţi ani, domnule Grosaru! Vă rog.

Andi-Gabriel Grosaru Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Vă mulţumesc pentru urare. (Vociferări.) Le mulţumesc şi colegilor. Noi, Grupul minorităţilor naţionale am votat această lege, aşa cum am promis, şi în primul rând am votat pentru o societate mai sigură, o societate curată. Este un statut cu care România se bucură de ceva timp. Într-adevăr, nu suntem o societate perfectă, dar perfectibilă, şi sunt sigur că România va face în continuare progrese pentru îmbunătăţirea stării de siguranţă şi securitate a cetăţeanului. Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Vă mulţumesc din nou, colegilor, pentru urări.

Ion-Marcel Ciolacu Și eu vă mulţumesc. S-a încheiat sesiunea de vot final. Biroul permanent, vă rog... Mulţumesc. Ședinţa s-a încheiat la ora 12,37.