4 septembrie 2019 – Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Declar deschisă şedinţa consacrată declaraţiilor politice şi vă anunţ că din partea Grupului PSD au depus în scris: Marius Budăi, Costel Lupaşcu, Neculai Iftimie, Petru Cojocaru, Vasile Cîtea, Andrei Nicolae, Cornel Itu, Alexandra Presură, Cristina Burciu, Cristina Dinu, Ciprian Şerban, Claudiu Ilişanu. Din partea Grupului PNL: Ioniţă Antoneta, Găvrilă Ghilea, Dumitru Oprea, Cherecheş Viorica, Sorin Bumb, Bogdan Huţucă, Vasile Varga, Nicolae Giugea şi Ioan Balan. Din partea Grupului PMP: Cătălin Cristache, Petru Movilă, Constantin Codreanu, Doru Coliu. Şi din partea Grupului ALDE: Niţă Mihai şi Calotă Florică. Domnul Olteanu citeşte. Începem cu Grupul PSD. Îi dau cuvântul domnului Vasile Cocoş. Şi se pregăteşte, de la Grupul PNL, domnul Florin-Claudiu Roman.

Vasile Cocoş Mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Viorica Dăncilă poate fi un preşedinte al României şi al tuturor românilor". Un rezultat bun la prezidenţialele din noiembrie ar însemna că romanii îşi doresc un preşedinte al tuturor românilor, care să nu mai împartă românii în ai mei şi ai altora. Asta înseamnă că românii trebuie să dea dovadă de înţelepciune când vor alege "pe cel sau pe cea care ne va reprezenta ţara pe plan extern, pe cel sau pe cea care va aduce liniştea în societatea românească". Totodată, PSD are mare nevoie de multă unitate, de oameni implicaţi, dar şi să-i aducă alături pe cei cu experienţă profesională şi politică, dar şi tineri, pe cei care tresară atunci când ascultă Imnul naţional sau când văd ia românească, adevăratul paşaport diplomatic al acestei ţări, oameni care să iubească românii şi România, pentru că acum, în România, vedem foarte multă dezbinare, foarte multă ură. Este nevoie de români care să nu-şi mai critice ţara şi românii, ci, din contră, să arate pe plan extern ce este bine şi frumos în România, cât de buni şi harnici sunt românii, oriunde s-ar afla pe glob. Un rezultat bun la alegerile prezidenţiale ar însemna o reconfirmare a încrederii cu care au fost învestiţi aleşii locali, înseamnă că am ales un preşedinte care să ne reprezinte pe toţi, un preşedinte care să aducă consensul şi unitatea în societatea românească. Este nevoie de un preşedinte care să nu dezbine România şi românii, care să ne reprezinte ţara pe plan extern, care să aducă liniştea în societatea românească. Viorica Dăncilă, premierul României şi preşedintele PSD, are toată intenţia bună şi calităţile politice şi umane care să ne asigure că va întruni toate aceste aşteptări. Viorica Dăncilă a demonstrat că a asigurat şi gestionat cu mare responsabilitate preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în paralel cu conducerea şi gestionarea activităţii Guvernului României. Cred că românii de bună credinţă vor aprecia calităţile politice şi morale ale doamnei Viorica Dăncilă, ataşamentul şi respectul faţă de români şi România, şi vor veni la vot şi vor vota Viorica Dăncilă - preşedinte al României. Deputat Vasile Cocoş, Colegiul nr. 40, Vâlcea, Grupul parlamentar al PSD, 4 septembrie 2019.

Florin Iordache Da. Îl invit pe domnul Roman... Se pregăteşte domnul Ovidiu Ganţ.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia politică de astăzi este intitulată "PSD refuză abrogarea recursului compensatoriu, chiar şi după monstruozităţile petrecute la Caracal!". Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Partidul Social Democrat nu se dezice de apucăturile nocive ale lui Dragnea nici măcar în al treisprezecelea ceas! Cu alte cuvinte, deşi conducerea PSD a Camerei Deputaţilor a aprobat convocarea unei sesiuni extraordinare, solicitată de opoziţia parlamentară, la iniţiativa PNL, două dintre proiectele aflate pe ordinea de zi au fost tergiversate şi amânate! Adică, vreţi sesiune extraordinară?! Facem şi sesiune extraordinară dacă vreţi neapărat, dar nu dezbatem şi nu votăm ceea ce ne cereţi! Aşa înţelege PSD respectarea Regulamentului şi a democraţiei parlamentare, doar la mişto şi în bătaie de joc! Partidul Naţional Liberal a iniţiat şi depus în Parlament, încă din ianuarie 2019, o iniţiativă legislativă de abrogare a Legii recursului compensatoriu. Noi, liberalii, am iniţiat acest demers, deoarece era limpede că lucrurile erau scăpate de sub control încă de atunci, de la începutul anului, având în vedere că deja crescuse substanţial numărul tâlhăriilor, al crimelor şi al violurilor comise de recidivişti, iar efectivele Poliţiei nu făceau faţă din cauza numărului scăzut de patrule, al numărului mare de pensionări aprobate anticipat. Am atenţionat Guvernul doamnei Dăncilă, de nenumărate ori, de aici, de la tribuna Parlamentului, asupra faptului că siguranţa cetăţeanului este în mare pericol din cauza deciziilor hazardate. Cu toate acestea, iniţiativa PNL, de abrogare a acestei legi extrem de nocive, a fost ţinută la sertar timp de aproape un an şi nici măcar acum, când am solicitat abrogarea în regim de urgenţă a recursului compensatoriu, chiar, din păcate, după monstruozităţile întâmplate şi la Caracal, PSD nu înţelege cât de gravă este situaţia şi nu acţionează în consecinţă! Doamnelor şi domnilor deputaţi, Oare ce ar trebui să se mai întâmple în România, astfel încât Partidul Social Democrat să se trezească şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru cetăţeni şi pentru ţară, şi nu pentru infractori?! Oare până unde vor să ajungă criminalitatea, hoţia, nesiguranţa şi debandada în această ţară?! Când au de gând să ia măsurile stringente pentru ca cetăţenii acestei ţări, dar mai ales copiii noştri să fie în siguranţă pe străzi sau în şcoli, mai ales acum, că se apropie începerea anului şcolar?! Când vor lua şi implementa în mod corect toate măsurile necesare pentru ca cei eliberaţi condiţionat să fie monitorizaţi şi reintegraţi cu adevărat în societate?! Eu înţeleg, din păcate, un singur lucru şi din acest refuz al Partidului Social Democrat de a abroga o lege mai mult decât periculoasă, şi anume că Partidului Social Democrat dă liber în continuare pe străzi criminalilor, violatorilor şi tâlharilor, fără să-i pese câtuşi de puţin de consecinţe! Florin Roman, deputat al PNL de Alba. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Ovidiu Ganţ. Se pregăteşte domnul Emil Paşcan.

Ovidiu Victor Ganţ Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Pe 10 august a.c. am sărbătorit 100 de ani de la adoptarea Rezoluţiei Şvabilor din Banat referitoare la aderarea Banatului la România. Pe 10 august 1919, o mie de reprezentanţi ai acestora s-au reunit la Casa Germană din Timişoara. Aceştia vorbeau în numele a 31,5% din populaţia Banatului (37% fiind români). Aşadar, cel puţin 68% dintre bănăţeni susţineau unirea. Şvabii au hotărât următoarele: "1. În numele tuturor şvabilor din Banat declarăm că numai de la Banatul nedespărţit sperăm binele fiecărei naţiuni - adică, naţionalităţi - din Banat, căci un Banat împărţit în graniţe nefireşti înseamnă o ruină economică pentru toate popoarele care trăiesc aici, o cauză pentru sfadă veşnică şi nemulţumiri continue şi de tulburare a păcii dorite. Noi dorim, în consecinţă, indivizibilitatea Banatului. 2. Timişoara fiind centrul vieţii economice şi sociale a Banatului şi ea fiind încorporată României şi suveranitatea Majestăţii sale regele României fiind extinsă asupra Banatului şi deoarece noi vedem în Manifestul de la Alba Iulia o garanţie că în statul nostru viitor ne este asigurată dezvoltarea liberă a caracterului nostru poporal, folosirea liberă a limbii noastre materne şi amândouă, caracterul poporal şi limba maternă le vom putea promova nestingherit pe teren politic, cultural, economic şi social, şi astfel să ne asigurăm viitorul nostru naţional, dorim ca întreg Banatul, unitar şi nedespărţit să se alipească regatului României mari. 3. Această hotărâre se va comunica Conferinţei de Pace". Pe 19 august 1919, preşedintele Conferinţei de Pace, Georges Clemenceau, a primit textul din partea unei delegaţii de 5 reprezentanţi ai şvabilor, care îi solicitau: "Vă rugăm, domnule preşedinte, să binevoiţi a aduce la cunoştinţa Conferinţei de Pace toate consideraţiunile sus-menţionate, precum şi rezoluţia Adunării, cerând alipirea integrală a Banatului la România". Conferinţa de Pace a decis ca partea cea mai mare a Banatului să revină României, şvabii având o contribuţie foarte importantă în acest sens. Această declaraţie de loialitate faţă de România reprezintă şi astăzi, după 100 de ani, fundamentul politicii şvabilor bănăţeni şi a tuturor germanilor din ţara noastră. Vă mulţumesc pentru atenţie.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Îl invit pe domnul Emil Paşcan. Se pregăteşte domnul Vass Levente.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Bună dimineaţa, distinşi colegi. Declaraţia mea politică se intitulează "Iată drumul nostru politic, programatic..." Reîncepem o nouă sesiune parlamentară. Îmi doresc să fie cu folos şi spre binele ţării! Partidul Mişcarea Populară rămâne consecvent susţinerii şi promovării valorilor dreptei, creştin-democratice, tradiţionale pentru care vom milita politic în continuare. Asumăm credinţa în Dumnezeu, apărând biserica şi familia creştină, compusă din bărbat şi femeie. Manifestăm respect faţă de realizările înaintaşilor, ale străbunilor noştri, preţuim creaţiile predecesorilor, clamăm nevoia de solidaritate morală, dăruire şi devotament pentru semeni. Considerăm că avem datoria să fim patrioţi, să ne apărăm naţiunea şi valorile ei, să ne iubim şi protejăm ţara, graniţele acesteia. Pledăm pentru libertatea şi demnitatea persoanei, luptăm pentru creşterea autonomiei la nivelul administraţiei publice locale, prin limitarea controlului şi a imixtiunilor sau a presiunilor centraliste asupra comunităţilor locale. Urmăm traiectoria istorică a singurului proiect politic de ţară, urmat identitar de PMP, privitor la reîntregirea României prin unirea cu Basarabia, Republica Moldova. Am adunat de la români peste un milion de semnături de susţinere pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În actuala sesiune parlamentară vom lupta pentru ca proiectul nostru legislativ pe această temă, înregistrat din 2016 şi care a fost adoptat tacit de Senat, să devină lege. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, contribuie la o legitimitate scăzută, adeseori ruşinoasă, a primarilor, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele politice mari. Priorităţile Partidului Mişcarea Populară privesc dezvoltarea infrastructurii şi construirea de autostrăzi, iar, în acest sens, propunerea noastră legislativă privind construirea Autostrăzii "Unirii" Târgu-Mureş - Iaşi a devenit lege şi trebuie pusă în aplicare de către guvernanţi. De asemenea, dorim construirea spitalelor regionale şi asigurarea unui sistem medical eficient şi performant. Luptăm pentru educaţie şi învăţământ de calitate, considerăm că şcoala reprezintă o investiţie necesară, sine-qua-non , pentru viitorul României. Vom continua să ne batem pentru voinţa românilor, exprimată printr-un Referendum, pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. Încă de la începutul sesiunii parlamentare vom depune iniţiative legislative cu privire la: Republica Moldova - pentru sprijin şi consolidarea cooperării; diaspora - pentru susţinerea în continuare a reprezentativităţii acesteia în actul legislativ din România; protecţia mediului - pentru dezvoltarea infrastructurii şi transport public cu vehicule nepoluante din punct de vedere energetic; sănătate - pentru susţinerea oamenilor aflaţi în situaţii medicale de urgenţă; asistenţă socială - pentru susţinerea familiilor în vederea creşterii demne şi decente a copiilor; alegeri - pentru iniţierea unui pachet legislativ privind înlăturarea privilegiilor electorale. Acestea sunt doar câteva dintre asumările politice ale Partidului Mişcarea Populară şi ale parlamentarilor săi. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Deputat al PMP de Mureş, Marius Paşcan. Vă mulţumesc pentru atenţie.

Florin Iordache Domnul Vass Levente. Şi se pregăteşte domnul Adrian Dohotaru.

Levente Vass Legea nr. 128/2018 pentru completarea art. 386 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care reglementează, fără echivoc şi fără a fi necesară o altă legislaţie secundară, obligaţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a permite tuturor medicilor specialişti din sistemul public şi sistemul privat, deopotrivă, să elibereze reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale tuturor pacienţilor asiguraţi de CNAS, a fost votată, cu o singură abţinere, de 261 de deputaţi. Citez alin. (5): "În vederea exercitării dreptului de liberă practică, casele de asigurări de sănătate au obligaţia să încheie un contract cu medicul..., prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii paraclinice gratuite, reţete gratuite sau compensate". Prin amânările transpunerii în practica de zi cu zi a celor stipulate în lege, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au îngrădit în cursul anului 2018 accesul liber al pacienţilor şi asiguraţilor la medicamentele compensate şi la investigaţiile paraclinice gratuite. S-au menţinut circuitele ineficiente şi suplimentare din sistemul medical, astfel agravând starea de sănătate a bolnavilor. După ce sunt obligaţi să se prezinte la privat pentru o consultaţie ce nu îi era accesibilă în timp util în sistemul public de ambulatoriu, trebuie să se mai întoarcă şi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei simple în reţetă compensată, decontând suplimentar medicul de familie şi o altă consultaţie. În data de 13 decembrie 2018 se ia act de Ordonanţa de urgenţă nr. 109 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care, chiar dacă se rescrie un alineat proaspăt votat de Parlamentul României, ne-am bucurat şi am sperat ca textul legii astfel modificat să fi servit într-adevăr voinţa de a permite accesul pacienţilor la justul lor drept câştigat prin plata contribuţiilor. Citez textul Ordonanţei de urgenţă nr. 109/2018, ultima propoziţie: "... elaborată în termen de 3 luni de la data aprobării Bugetului de stat pe anul 2019". Este vorba de a permite medicilor să scrie reţete compensate şi gratuite. Deci, se elaborează la 3 luni după aprobarea bugetului de stat pe anul 2019. Totuşi, bugetul fiind aprobat în data de 15 martie a.c., O.U.G. nr. 109/2018 devine din 15 iunie 2019 o lege depăşită şi neaplicată, motiv pentru care, în data de 12 august 2019, Guvernul emite Ordonanţa nr. 9/2019, prin care elimină din textul Ordonanţei de urgenţă nr. 109/2018, din 13 decembrie, propriul angajament privind termenul aplicării legii şi duce în derizoriu o modificare legislativă în folosul pacienţilor, votată în urmă cu un an de către toate partidele politice, repet, de către toate partidele politice. Neaplicarea legii şi interesul în tergiversarea finalizării actului medical sunt de neînţeles în condiţiile în care, la începutul anului calendaristic, actele adiţionale la contractele de servicii medicale cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate se semnează cu valoare zero. În consecinţă, şi aceşti medici dornici să finalizeze actul medical ar putea avea contract cu valoare zero pentru serviciile de consultaţii oferite, şi subsecvent contracte pentru eliberarea actelor mai sus amintite. Este bine-cunoscut faptul că există protocoale şi norme pentru evaluarea cabinetelor de ambulatorii şi nu există niciun impediment tehnic sau legal de a solicita cititoare de card de sănătate şi raportare lunară cabinetelor medicale care doresc să elibereze acte în acest sens. Doctor Vass Levente, deputat al UDMR, Mureş.

Florin Iordache Domnul Adrian Dohotaru. Şi se pregăteşte domnul Ilie Toma, PSD.

Adrian-Octavian Dohotaru "SOS, Lacul Tarniţa!" Semnaţi petiţia prin care cerem interzicerea ambarcaţiunilor motorizate pe lacul care dă apa potabilă a Clujului! Vedem deja acolo hidroavioane, vedem skijet-uri, vedem pontoane cu motor, vedem bărci cu motor care poluează apa pe care o bem. Mai mult, trebuie, până la cota 525, să avem un proces de intabulare, astfel încât tot ce s-a construit acolo ilegal să fie demolat - de la pontoane, de la garduri care ne blochează accesul, cabane până la buza lacului. De ce? Avem nevoie de o apă cât mai curată. Mai mult, în afara acestei petiţii, pe care vă invităm să o semnaţi şi care sperăm să fie cea mai mare petiţie locală din România, pentru că am văzut interesul trezit în media locală de către cetăţeni care au arătat abuzurile, au reclamat în nenumărate rânduri poluarea fonică, poluarea apei din zona Tarniţa, am mers la ministrul transporturilor să îi cerem ca lacul Tarniţa să nu mai permită ambarcaţiuni pe lac, tocmai pentru că de acolo vine apa potabilă a Clujului, a Zalăului şi este foarte important să avem o apă curată. Aşadar, semnaţi petiţia! Iar la nivel central - scoateţi lacul Tarniţa din arealul cu ambarcaţiuni motorizate! Adrian Dohotaru, deputat de Cluj.

Florin Iordache Domnul Ilie Toma. Se pregăteşte domnul Andrei Daniel Gheorghe. Vă rog.

Ilie Toma Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Declaraţia mea politică se numeşte "Acasă, la Hunedoara". Şi când fac această afirmaţie o fac din postura de deputat al judeţului Hunedoara, de reprezentant al municipiului Hunedoara şi, nu în ultimul rând, de reprezentant al tuturor românilor, pentru că un deputat în Parlamentul României este un deputat pentru toţi românii. Şi fac această afirmaţie cu durere în suflet, deoarece în ultimii ani nu văd decât dezinformare, injurii, răutate în spaţiul public. Toate, adresate Partidului Social Democrat. Partid Social Democrat care în judeţul Hunedoara a fost votat la ultimele trei, patru alegeri, a câştigat alegerile. Singurul judeţ din Ardeal în care social-democraţia câştigă. Singurul judeţ din Ardeal şi din Banat în care social-democraţia şi-a demonstrat eficienţa. Colegii din opoziţie, indiferent de la ce partid au fost ei, nu au făcut decât să aibă eşecuri în domeniul politicilor sociale, să aibă eşecuri în domeniul politicilor administrative, să aibă eşecuri în domeniul managementului economiei României. Şi asta nu a dus decât la un trai mai jos. Hunedoara, după 20 de ani, în ultimii doi ani, cunoaşte pentru prima dată o creştere economică cum nu s-a mai întâlnit. Are o creştere economică dublă judeţul Hunedoara, dar este oprită din drum. Şi când spun acest lucru fac afirmaţia să ne lăsaţi să ne dezvoltăm - mă refer la cei care nu doresc binele Hunedoarei. Hunedoara, un judeţ plin de istorie, este un judeţ care putem spune că este leagănul civilizaţiei României, şi nu numai. Prin Sarmizegetusa Regia, Hunedoara reprezintă un punct de plecare în civilizaţia europeană. Prin Iancu de Hunedoara - Ioannes Corvinus - care la vremea respectivă oprea asaltul trupelor din Asia, care reprezentau o ameninţare la adresa creştinismului în Europa. Iancu de Hunedoara - Ioannes Corvinus - singurul domnitor care are bulă papală şi în cinstea căruia la ora 12,00, în fiecare zi, bat clopotele în toată Europa. Şi când vă vorbesc de Hunedoara vă vorbesc şi despre cei 30.000 de reprezentanţi ai Unirii, la Alba Iulia. Din 100.000 de reprezentanţi, 30.000 au fost din judeţul Hunedoara şi în mare parte din localitatea Hunedoara. Vreau să vă spun, de-abia de trei ani instalaţi în funcţie, primarii Partidului Social Democrat fac performanţă, se iau la întrecere cu marele judeţe - Timiş, Cluj; au fonduri atrase - cele mai multe pe cap de locuitor, cum nu s-a mai întâmplat. Dar, cu toate acestea, nu primim decât calomnii, injurii, vorbe urâte în spaţiul public. Deputaţii de Hunedoara ai Partidului Social Democrat nu vor răspunde niciodată la injurii cu injurii, cu vorbe urâte la vorbe urâte. Noi răspundem cu planuri, proiecte şi lucruri concrete - mărirea pensiilor, mărirea salariilor, mărirea puterii de cumpărare, atragerea de fonduri europene în volum dublu faţă de ceea ce s-a întâmplat acum trei ani. Vă rog mult încă o dată, cu voia bunului Dumnezeu, dacă vă iubiţi ţara, şi dacă vă iubiţi familia, şi dacă aveţi credinţă în Dumnezeu, cu voia bunului Dumnezeu toate se vor aşeza în favoarea noastră! Vă mulţumesc. Deputat de Hunedoara, Ilie Toma.

Florin Iordache Domnul Andrei Daniel Gheorghe. Şi se pregăteşte domnul Ionuţ Simionca.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi - "Marea infracţionalitate la adresa persoanei - tolerată în România!". În ultima vreme aţi văzut şi dumneavoastră faptul că în România au avut loc nişte tragedii absolut cumplite, unele care vizează copii, şi care sunt printre cele mai grave şi inumane, şi demonice infracţiuni pe care le-am putut vedea în România ultimilor zeci de ani. Dar, până să ajungem aici, trebuie să spunem un lucru. Actualul sistem judiciar din România este foarte permisiv cu criminalii, cu violatorii, cu pedofilii. Pornind de la Codul penal - care tot a fost modificat şi răsmodificat, în ultimii 15 ani -, vedem cum înseşi instanţele de judecată sunt împinse să acorde clemenţă persoanelor, indivizilor, nu ştiu cum să-i numim, chiar "suboameni", ar fi mai corect să le spunem, care comit infracţiuni de mare violenţă. Iar acest lucru persistă şi insistă în societatea românească. Vedem o disproporţie a felului în care instituţiile de forţă din România - Poliţia, Parchetul, Serviciile Secrete - se raportează la micile infracţiuni, în raport cu marile infracţiuni. România este o ţară unde pentru un psihopat care omoară copii se vorbeşte de tot felul de drepturi ale omului, dar este o ţară unde o bătrână care vinde mărar este săltată cu mascaţii, ori un bătrân care mută ţăruşul unui gard ajunge săltat la puşcărie. România este o ţară unde dacă dai două ouă la un doctor eşti penal şi corupt, iar dacă te trezeşti că omori oameni, faci trafic de persoane eşti o persoană asupra căreia evident că nu pot plana bănuieli şi suspiciuni pentru că, nu-i aşa, trebuie să probăm vreo 30-40 de ani traficul de droguri sau traficul de persoane - cam aici s-a ajuns în România. Şi vreau să vă spun un lucru. Cred că ar fi timpul ca în România fiecare să stea la locul lui. Politica s-o facă politicienii, iar ordinea publică s-o facă poliţiştii, s-o facă procurorii, s-o facă oamenii din structurile de securitate. Să nu se mai bage structurile de securitate şi de siguranţă peste politic, deoarece vedem cum de foarte multe ori se dă o importanţă exagerată unor cauze care, de fapt, nu prezintă pericol public. Şi nu mă refer la corupţie, cum unii abia aşteaptă să spun. Evident, în România corupţia este tolerată. Vă spun acest lucru pentru că fără corupţie nu am avea trafic de persoane, nu am avea trafic de droguri, nu am avea mari dosare de criminalitate transfrontalieră internaţională. Deci fără corupţie aceste lucruri nu s-ar întâmpla. Dar vedem o dublă măsură. Pentru că atunci când este vorba de un interlop, când este vorba de cineva care dă în cap, de un dement care ucide copii, vedem cum toată lumea stă pe margine, şi râde, şi caută motive să nu intervină. Dar să ne gândim că este cazul unui om politic, al unui ales local, al unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, al unui judecător, al unui om de afaceri - român, evident, pentru că cei străini, ce vedem, au imunitate indiferent de ce infracţiuni ar comite în România. În acel moment, pentru cea mai mică suspiciune din lume se mobilizează toate forţele posibile. Vedem o desfăşurare imensă întotdeauna. Cred că până la urmă ar trebui ca lucrurile să revină în matca lor. Iar România are obligativitatea să treacă toate aceste mari infracţiuni - indiferent că vorbim de viol, de crimă, de reţele de crimă organizată, de mafii internaţionale, de trafic de persoane, de trafic de droguri - drept prioritate de siguranţă naţională şi ar trebui să fie considerate vulnerabilităţi care să fie pe masa CSAT. Şi ar fi foarte important ca aceste Servicii Secrete din România, care sunt extrem de bine plătite şi sunt mai numeroase decât oriunde în Europa Occidentală, să se ocupe în primul rând de aceşti criminali, de aceşti indivizi care ucid, care violează şi care distrug o societate, şi care distrug echilibrul unor comunităţi. Acolo ar trebui să cadă tot accentul. De asemenea, poate Poliţia se preocupă şi de oamenii violenţi, nu mai stă la pândă după cine nu are semnalizarea la maşină aprinsă, nu mai stă la pândă să vadă cine nu a tăiat nu ştiu ce factură pentru că a uitat. Poate Poliţia se ocupă un pic şi de violenţă în ţara asta, nu doar de găinării. Şi, una peste alta, în concluzie, cred că România ar trebui să-şi regândească sistemul penal şi sistemul judiciar în aşa măsură încât toate faptele de mare criminalitate să fie pedepsite exemplar. Adică, fără eliberare condiţionată pentru criminali, violatori şi pedofili, fără tot felul de tăieri de pedepse pentru persoane care comit crime sau alte fapte extrem de grave. Aşadar, siguranţa cetăţeanului trebuie să vă fie pe primul plan, iar nu statisticile instituţiilor de forţă. Întâi siguranţa şi apărarea drepturilor personale ale românului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Vă rog totuşi în 3 minute să vă încadraţi. Au fost totuşi 6.

Andrei Daniel Gheorghe Vorbeam mai extins, dar...

Florin Iordache Ştiu, vorbeaţi cam mult. Bun. Domnul Ionuţ Simionca, vă rog. Se pregăteşte doamna Maricela Cobuz, PSD.

Ionuţ Simionca Bună dimineaţa! Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Declaraţia mea politică de astăzi se numeşte "Subvenţii la nivel european şi eliminarea taxelor pentru agricultori". Fermierul român trebuie să ştie că poate să conteze pe statul român în competiţia tot mai acerbă cu producătorii agricoli din statele membre ale Uniunii Europene. Cea mai mare bătălie cu privire la bugetul Uniunii Europene în exerciţiul financiar 2021-2027 ar trebui să fie, din perspectiva României, cea legată de subvenţiile agricole. Astăzi, la un hectar de pământ agricol, un fermier român primeşte 196 de euro, în timp ce în Franţa are 400 de euro la hectar, dublu faţă de cel român. Pentru o vacă, fermierul din Franţa sau din Belgia are subvenţie de 1.200 de euro, iar fermierul român are sub 500 de euro. Cum sunt mai scumpe produsele agricole româneşti decât cele din vechea Europă? La fel, la roşii, la noi fermierul are 3.000 de euro la hectar, iar în vechea Europă subvenţia este undeva la 8.000 - 9.000 de euro pe hectar. Având în vedere că discrepanţele majore dintre subvenţiile din România şi subvenţiile din celelalte state membre au un impact deosebit de grav asupra sectorului agricol românesc, consider că este necesar ca, în procesul de negociere a reformei Politicii Agricole Comune, reprezentanţii români din Comisia pentru agricultură a noului Parlament European, precum şi Guvernul României să susţină procesul de egalizare a subvenţiilor. Mai mult, până la finalizarea procesului de egalizare, consider că este necesară o schimbare a scopului ajutoarelor naţionale tranzitorii. Astfel, începând cu anul 2021, ajutoarele naţionale tranzitorii ar trebui să suplimenteze subvenţiile. În cazul în care se constată diferenţe între subvenţia medie la nivelul Uniunii Europene şi subvenţia din România, cuantumurile ajutoarelor naţionale tranzitorii ar trebui să se calculeze ca diferenţa între subvenţia medie la nivelul Uniunii Europene şi subvenţia din România, corespunzător fiecărei scheme. Începând cu anul 2020, fermierii români ar trebui să fie scutiţi de plata redevenţelor pentru păşuni, taxă ce le consumă, în anumite zone, întreaga subvenţie de la Uniunea Europeană. Agricultura trebuie să reprezinte o prioritate majoră, inclusiv pentru Parlamentul României. Tocmai de aceea, am identificat şi vom legifera măsuri care să completeze politicile agricole comune pentru sprijinirea fermierului român. Şi doar aşa fermierii români pot deveni competitivi pe piaţa europeană. Mă voi asigura că europarlamentarii PMP vor lupta pentru acest lucru la Bruxelles şi le cer celorlalţi europarlamentari din România să lupte pentru români. Mulţumesc. Ionuţ Simionca, deputat de Bistriţa-Năsăud.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Maricela Cobuz. Se pregăteşte doamna Florica Cherecheş. Vă rog, doamnă doctor.

Maricela Cobuz Bună dimineaţa! Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Declaraţia mea politică se numeşte "Şcoala Politică de Vară a OFSD". Organizaţia Femeilor Social Democrate a participat în perioada 29 august - 1 septembrie 2019, la Mamaia, la cea de-a VII-a ediţie a Şcolii Politice de Vară. La Şcoala Politică de Vară au participat doamna Viorica Dăncilă - prim-ministrul României şi preşedintele PSD, doamna Rovana Plumb - preşedintele OFSD şi europarlamentar, Eugen Teodorovici - preşedinte executiv PSD, Mihai Fifor - secretar general PSD, Carmen Avram, Maria Grapini - europarlamentari PSD, miniştri şi deputaţi, secretari de stat, preşedinţi de organizaţii teritoriale şi membri ai OFSD din România. Reunit sub deviza "Participarea politică a femeilor este fundamentală pentru democraţie şi este esenţială pentru realizarea dezvoltării durabile şi a păcii", evenimentul a adus împreună femei din politica social-democrată din România, punând accent pe cinci principii importante - stabilitate, omenie, empatie, fermitate şi onestitate. OFSD este cea mai puternică organizaţie de femei din România, care este condusă de doamna preşedinte Rovana Plumb. OFSD reprezintă un factor de coeziune, de echilibru şi stabilitate pentru PSD. Mai mult decât atât, OFSD face parte din partidul care a desemnat pentru prima dată un prim-ministru femeie şi care a propus o femeie pentru alegerile prezidenţiale din acest an. În cadrul evenimentului, Organizaţia Femeilor Social Democrate a reiterat susţinerea preşedintelui PSD, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, pentru continuarea guvernării şi pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile prezidenţiale de anul acesta. România are nevoie, în aceste momente, de stabilitate, echilibru şi de un preşedinte care să fie alături de fiecare român, iar doamna prim-ministru a dat dovadă de acest lucru în timpul guvernării. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost aduse în discuţie politicile publice pentru bunăstarea cetăţenilor, situaţia demografică din România, care sunt percepţiile cetăţenilor cu privire la principalele teme de pe agenda publică, prezentându-se şi care este contextul politic naţional şi cel european. Sunt mândră că fac parte din cea mai mare organizaţie politică de femei din ţară. Noi, femeile social-democrate, am sprijinit întotdeauna femeile din România, am dezvoltat politici sociale care au schimbat lucrurile în bine. Împreună facem posibile cele mai dificile schimbări şi cele mai ambiţioase realizări. Urez mult succes, maxim, viitorului preşedinte, Viorica Dăncilă - prima femeie preşedinte din istoria României! Doctor Maricela Cobuz, deputat al PSD de Suceava.

Florin Iordache Vă mulţumesc. O invit pe Florica Cherecheş. Se pregăteşte doamna Cristina Iurişniţi. Vă rog, doamnă.

Florica Cherecheş Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Învăţământul românesc se află într-o criză prelungită ce durează de 30 de ani". Stimaţi colegi, Peste câteva zile începe şcoala în clădiri cu toalete în curte, în unităţi care nu prezintă siguranţă la incendii, cu manuale lipsă, profesori bulversaţi de recentele modificări ale contractelor de muncă, cu clase de liceu tot mai goale pentru că elevii nu pot ajunge la şcoală dacă nu li se decontează naveta, cu elevi care nu sunt deloc îndrumaţi spre cariera care li se potriveşte sau care sunt prezenţi doar pe hârtie, dar în realitate nimeni nu ştie câţi sunt la şcoală. Noul an şcolar se pregăteşte să înceapă cu cel de-al 27-lea ministru al educaţiei din ultimii 30 de ani, care va fi urmat, peste câteva zile, la expirarea interimatului, de al 28-lea ministru. În aceste condiţii este evident că nu putem vorbi de stabilitate şi predictibilitate, pentru că fiecare a venit cu o nouă viziune, cu noi schimbări superficiale, cu idei fixe şi cu sarcini trasate de partid, acceptând un buget insuficient, tăiat cu cruzime în fiecare an, cum s-a întâmplat şi în acest an, când educaţiei i s-a luat un miliard de lei. Între timp, doar 2 din 5 copii care încep clasa I ajung să-şi ia bacalaureatul! Oricine ar fi ministrul educaţiei are câteva sarcini urgente şi importante de rezolvat, dacă vrea cu adevărat să rezolve problema abandonului şcolar, a analfabetismului funcţional, a lipsei de corelare dintre oferta şcolară şi cererea de pe piaţa muncii. În primul rând, trebuie să fie create condiţii de siguranţă şi igienă pentru desfăşurarea actului educaţional. Cu toate astea, noi vorbim în continuare de sute de şcoli - nimeni nu îmi poate spune exact câte - care au toaleta în curte şi care nu vor obţine autorizaţie de funcţionare, dar şi de clădiri care nu sunt autorizate ISU, pentru că nu prezintă siguranţă la incendii. Ca şi cum abandonul şcolar nu ar fi la cote alarmante, Guvernul emite Ordonanţa nr. 51, care scoate transportul judeţean din sfera serviciilor publice, lăsând elevii din mediul rural literalmente pe drumuri, expuşi unor riscuri majore, pentru că decontarea navetei a devenit imposibilă. Pentru reducerea abandonului şcolar, Partidul Naţional Liberal solicită de urgenţă abrogarea acestei ordonanţe, dar şi generalizarea Programului "Masă la şcoală" şi "Şcoală după şcoală" pentru toţi elevii. Îi cer, de asemenea, ministrului să ia măsuri pentru mărirea numărului consilierilor şcolari, pentru ca fiecare elev să-şi aleagă parcursul profesional în funcţie de abilităţile proprii, să ajungă în domeniul în care dă randamentul maxim. O dată cu schimbările aduse de revoluţia digitală, profesorii au nevoie de o pregătire suplimentară periodică pentru a integra tehnologia în cadrul orelor de curs, făcându-şi astfel mai interesante orele. Stimaţi colegi, la aproape 30 de ani de la Revoluţie, învăţământul din ţara noastră trece printr-o reală criză, care, pentru a fi rezolvată, trebuie mai întâi recunoscută. "Educaţia - prioritate naţională" a devenit un simplu slogan în care nu mai crede nimeni şi o cale lungă mai este până vom trăi în România educată, în care fiecare om are condiţiile pentru a-şi atinge potenţialul maxim.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Cristina Iurişniţi. Se pregăteşte doamna Victoria Longher.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, "Fără politizare ajungem departe!" Se apropie un nou an şcolar. Oare a pregătit Guvernul acest început de an şcolar 2019? Evident că nu. Suntem în 4 septembrie, cursurile încep peste 5 zile în sistemul preuniversitar. Suntem fără ministru numit la educaţie, fără manuale pentru clasa a VII-a, conform noilor programe, cu un miliard de lei mai puţin pentru copiii vulnerabili care provin din medii defavorizate, cu un proiect-pilot pentru un suport alimentar în 50 de şcoli care, de fapt, a fost funcţional doar în 37, după 3 ani de pilotare neperformantă. Ne dorim profesori buni, etică, integritate, performanţe manageriale în şcolile şi în universităţile din România? Dacă da, atunci primul pas trebuie să fie reprezentat de depolitizarea tuturor funcţiilor de conducere în învăţământ, de la şcolile din sistemul preuniversitar până la democratizarea managementului universitar. Prin urmare, este absolut necesară depolitizarea funcţiilor de director de şcoală. Lipsa subordonării politice va aduce plusvaloare în ceea ce priveşte responsabilizarea directorilor. Desfiinţarea inspectoratelor şcolare, funcţia de control asupra şcolilor trebuie să fie reconfigurată în aşa fel încât să sporim gradul de autonomie a acestora. Acolo unde există autonomie întotdeauna va exista şi responsabilitate. Iar interesele elevilor şi profesorilor vor prevala în faţa intereselor de partid. Depolitizarea universităţilor, începând cu funcţia de rector şi limitarea mandatelor acestuia la maximum două. La iniţiativa USR s-a stopat în Comisia pentru învăţământ această practică abuzivă, pentru a democratiza universităţile din România şi pentru a da un semnal clar că orice cumul excesiv de putere nu face altceva decât să diminueze dialogul democratic, reprezentativitatea şi legitimitatea conducerilor universităţilor. Degeaba avem o lege a educaţiei dacă ea nu a fost respectată, din 2011 încoace. În pragul acestui nou început de an şcolar preuniversitar, prioritatea ministerului ar trebui să fie implementarea clară şi coerentă a unor politici publice în interesul elevilor şi profesorilor. Trebuie să stopăm măsuri luate peste noapte în orice domeniu. În acest sens, examenul de titularizare din această vară a născut o serie de controverse cu privire la situaţia cadrelor didactice care s-au retras din cadrul examenului şi au obţinut note sub 5. După publicarea rezultatelor, ministrul educaţiei, doamna Andronescu, afirma public: "N-au fost pregătiţi, probabil n-au văzut bine subiectele, nu vor intra în învăţământ nici ca suplinitori, nici în plată cu ora". Astfel, prin decizia ministrului, a fost impusă interdicţia de a nu mai intra în sistemul de învăţământ aproape 8.000 de cadre didactice. După plecarea doamnei Andronescu aflăm că, de fapt, toate cadrele didactice care s-au retras din examenul de titularizare, precum şi cei care n-au luat nota 5 vor putea să participe la noile concursuri de angajare în calitate de suplinitori - care, de fapt, au început şi s-au organizat deja la începutul lui septembrie, pentru ocuparea posturilor libere. Predictibilitatea măsurilor, eficienţa procedurilor şi a modalităţilor de implementare rămân, astfel, doar vorbe în vânt, în contextul în care ministerul bulversează din nou sistemul de învăţământ preuniversitar, printr-o guvernanţă haotică, impredictibilă şi iresponsabilă. Ordinul de ministru din 11 aprilie 2019 modifica actualul cadru de reglementare al examenului de titularizare, impunând o interdicţie doar faţă de cadrele didactice care se prezintă la examenul de titularizare şi nu obţin nota 5. Astfel, ce ar trebui să facă viitorul ministru al educaţiei? Acordarea a 6% din PIB, conform legii, abandonul şcolar ridicat, analfabetismul funcţional, infrastructura şcolară precară, cu cele peste 2000 de şcoli cu toaletele în curte, ca în Evul Mediu, faptul că un elev din trei nu lucrează în domeniul studiat, că suntem singura ţară din Europa cu 4.500 de profesori necalificaţi şi tot atâţia slab calificaţi, stoparea schimbărilor legislative făcute peste noapte, decontarea navetei, deci abrogarea Ordonanţei nr. 51. Acestea trebuie să fie preocupările unui viitor ministru al educaţiei, nu eliminarea evaluatorilor externi, internaţionali în certificarea universităţilor şi a cercetării internaţionale, aşa cum a făcut Şerban Valeca. Cerem astfel PSD să numească în mod responsabil viitorul ministru al educaţiei, pentru că este vorba de viitorul copiilor noştri. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. O invit pe colega noastră, Victoria Longher. Se pregăteşte domnul Costin Moise, de la PMP.

Victoria Longher Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În perioada 29-31 august, am participat la "Zilele Culturii Polone" - manifestare care uneşte simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor înţelese în sens larg, precum şi manifestări culturale. Ediţia a 21-a a Zilelor Culturii Polone a debutat în ziua de 29 august, la ora 9,00, la Muzeul de Istorie din Suceava, cu deschiderea oficială şi vernisajul expoziţiei "Luptă şi suferinţă. Polonezii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", expoziţie ce povesteşte despre cel mai tragic război din istoria omenirii, în care şi-au pierdut viaţa în jur de 6 milioane de polonezi şi câteva zeci de milioane de oameni din multe alte regiuni ale lumii. Pe 1 septembrie s-au împlinit 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia devenind prima victimă, opunând, în acelaşi timp, o rezistenţă eroică ocupaţiei germane şi sovietice. La simpozionul ştiinţific internaţional din cadrul "Zilelor Culturii Polone", intitulat "Despre relaţiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice polono-române", au participat istorici, lingvişti, etnografi din Polonia, România şi Ucraina. În următoarea zi au avut loc concluziile simpozionului şi lansarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române, editate, în ultimul timp, în Polonia şi România. Tot în aceeaşi zi, participanţii au putut urmări proiecţia filmului polonez "Războiul Rece" - opera regizorului Paweł Pawlikowski, film ce a obţinut Globul de Aur pentru regie la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Pe 31 august, la Soloneţu Nou, am celebrat a 14-a ediţie a "Sărbătorii Roadelor", manifestare ce a devenit deja o tradiţie, o sărbătoare a pământului şi a ţăranului care, după un an de muncă, se poate mândri cu rodul muncii sale, fiind recunoscător bunului Dumnezeu pentru binecuvântare. Liturghia Solemnă a fost celebrată de Excelenţa Sa Aurel Percă - episcop auxiliar de Iaşi, împreună cu preoţi din decanatul de Bucovina şi dieceza de Iaşi, dar şi Monseniorul Ionuţ Strejac - reprezentantul Vaticanului. La manifestări au participat reprezentanţi ai Departamentului de Cooperare cu diaspora Poloneză şi cu Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, mareşalul Voievodatului Podkarpacie, primarul din Zakopane şi raionul Rybnik, împreună cu alţi delegaţi, Consulul Republicii Polone la Bucureşti, dar şi schimbul V al Contingentului Militar Polonez, care staţionează la Craiova, şi domnul Amet Aledin - secretar de stat al DRI - şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Deputat Victoria Longher, Uniunea Polonezilor din România.

Florin Iordache Îl invit pe domnul Costin-Sebastian Moise. Vă rog. Se pregăteşte domnul Nicolaie-Sebastian Radu, PSD, de la Buzău.

Costin-Sebastian Moise Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţie politică: "Oprirea Programului «Prima Casă» reprezintă o eroare majoră a Guvernului Dăncilă, care loveşte în sectorul construcţiilor rezidenţiale". Stimaţi colegi, Ministrul finanţelor publice, Eugen-Orlando Teodorovici, a anunţat închiderea Programului "Prima Casă" şi înlocuirea sa cu un proiect al Guvernului denumit "O casă, o familie". Noua formulă este de natură să acorde credite doar celor care obţin salarii de maximum 4.500 de lei la nivel individual sau de maximum 7.000 de lei dacă discutăm de o familie care are şi un copil. Înainte de toate, trebuie spus că nu a existat niciun fel de consultare publică privind această schimbare importantă, nefiind întrebaţi reprezentanţii constructorilor sau potenţialii beneficiari. Mai mult, nu s-a prezentat absolut niciun fel de studiu de impact în acest sens. În plus, ca întotdeauna, decizia se ia şi se pune în aplicare rapid, fără a exista vreun fel de predictibilitate. Astfel, practic, toţi cei care s-au apucat să construiască, gândindu-se că există o legislaţie în vigoare, sunt prinşi pe picior greşit de către Guvern, care le dă o lovitură în moalele capului. Din start, noul Program "O casă, o familie" reduce semnificativ plaja posibililor beneficiari. În forma sa actuală este profund discriminatoriu, la limită, chiar neconstituţional. Nicăieri în lumea reală, Teodorovici nu ar putea să explice convingător de ce o familie care are venituri de 7.000 de lei se poate înscrie în program, iar alta, cu venituri de 7.200 de lei, e prea bogată pentru o astfel de măsură catalogată drept socială. Foarte probabil, schimbarea ţintei Programului "Prima Casă" vizează, de fapt, reducerea la maximum a cofinanţării din partea statului când vine vorba de vânzarea de apartamente sau locuinţe. Practic, dezastrul fiscal-bugetar, în care Guvernul PSD a băgat România, face ca ei să nu mai aibă bani de cofinanţare. Nu ar fi de mirare ca, odată cu eşecul evident al proiectului "O casă, o familie", Executivul să anunţe că ţinta a fost atinsă şi nu trebuie să mai existe niciun fel de alocări bugetare pentru cofinanţare. Cei mai afectaţi de această nouă situaţie vor fi cei care locuiesc în zona urbanului mare - Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ. De notat şi faptul că o persoană care are un venit de 4.500 de lei şi cumpără un apartament de 70.000 de euro ajunge în situaţia în care nivelul de îndatorare depăşeşte 45%. Dacă salariul este mai mic, nivelul de îndatorare creşte considerabil. "Prima Casă", proiect lansat de Guvernul Emil Boc în 2009, a avut trei ţinte: ajutor financiar pentru tinerii care doresc să-şi achiziţioneze o casă, sprijinirea sectorului construcţiilor, în contextul prăbuşirii sale, în timpul crizei economice globale şi un sprijin pentru bănci. Succesul său a fost incontestabil în atingerea tuturor celor trei obiective. Prin închiderea programului de către Guvernul Dăncilă se pune capăt unei practici de succes pentru toţi cei implicaţi - beneficiari, bănci, constructori. În concluzie, fac un apel la Guvern, dar şi la parlamentarii puterii să reconsidere înlocuirea Programului "Prima Casă" cu "O casă, o familie". E o greşeală strategică majoră care va lovi în economie şi le va răpi multor tineri şansa de a avea propria locuinţă. Vă mulţumesc. Deputat Costin-Sebastian Moise.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Îl invit pe colegul meu, domnul Sebastian Radu. Se pregăteşte domnul Constantin Şovăială, de la PNL.

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, Ne aflăm înaintea începerii unui nou an şcolar. Reclamele pe care le vedem la televizor în ultima perioadă se adresează părinţilor care trebuie să îşi antreneze copiii pentru a putea susţine greutatea ghiozdanelor. Emisiunile tratează subiecte precum ce tip de ghiozdan este cel mai potrivit şi cum trebuie purtat pentru a nu afecta coloana vertebrală a copiilor. Mulţi elevi, chiar şi cei de gimnaziu, sunt însoţiţi de un părinte sau un bunic care le duce ghiozdanul la şcoală. Toate au la bază un singur motiv - programa şcolară supraîncărcată. Avem în zilele noastre curricule care acoperă o plajă atât de largă de subiecte, încât unui elev îi este greu să îşi dea seama spre ce domeniu vrea să se îndrepte în viaţă. Dacă doreşte să se specializeze în ştiinţele exacte, are o sumă de materii ce aparţin ştiinţelor umaniste pe care le va trata superficial, ceea ce îi va afecta media generală, sau se va suprasolicita pentru a acoperi şi excela la fiecare subiect. Un exemplu concret - un elev de gimnaziu din generaţia actuală are în clasa a V-a 17 materii, în clasa a VI-a, 15. Ce poate reţine un copil de 10-11 ani din 17 materii diferite? Cu ce rămâne după un an de şcoală în afară de oboseala cronică? În aprilie 2016, prin ordin de ministru, s-au stabilit planurile-cadru pentru ciclurile de învăţământ. La clasa a V-a, Ordinul nr. 3590 prevede 15 materii în trunchiul comun, care trebuie parcurse în mod obligatoriu şi însumează 25 de ore de studiu, cărora li se adaugă curriculumul la decizia şcolii, materii aşa-zis opţionale, dar care sunt obligatorii pentru elev. Prin Propunerea legislativă pentru modificarea art. 66 din Legea educaţiei naţionale s-a propus scăderea numărului de ore pe care un elev trebuie să le petreacă la şcoală, dar a fost cerută reexaminarea formei adoptate de Parlament deoarece ar afecta normele didactice ale personalului din învăţământul preuniversitar. Importanţa profesorilor în şcoala românească este de necontestat. Dar ceea ce ar trebui să primeze este interesul copilului. Învăţământul orientat către elev trebuie să fie prima preocupare a oricărei persoane cu putere de decizie, indiferent de nivel. Iar de la ministrul educaţiei, oricine va fi acesta, indiferent pe cine va reprezenta, asta aştept - o reevaluare a programei şcolare care să conţină un număr echilibrat de materii. O analiză obiectivă, susţinută de consultări şi dezbateri, din care să rezulte o propunere concretă privind restructurarea curriculei şi care să apropie sistemul educaţional românesc de stat de cele pe care le admirăm în alte ţări sau în şcolile particulare. Un sistem care să ia în considerare nevoile elevului, să îl ajute să îşi dezvolte abilităţile în domeniile spre care are înclinaţie, şi nu capacitatea de a susţine pe umeri, la 11 ani, un ghiozdan cu întreaga paletă de cunoştinţe a lumii. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie şi ca fiecare dintre noi, parlamentarii, să ne implicăm în promovarea interesului superior al copilului. Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu, deputat de Buzău. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Constantin Şovăială, PNL, Sibiu.

Constantin Şovăială Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Declaraţia mea politică este intitulată "Cei din PSD îşi bat joc, în continuare, de cetăţenii români din diaspora!". Suntem în plină perioadă electorală pentru alegerile prezidenţiale, încă din 28 august, iar Guvernul României nu îşi ia în serios atribuţiile pe care le are în organizarea acestui scrutin. Mă refer la faptul că Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, nu a alocat încă bani pentru achiziţionarea de tablete pentru cei din diaspora şi, implicit, nu a început demararea procedurilor de achiziţii, cum ar fi fost normal. Acest lucru este o răzbunare pe cei din străinătate, pentru că ar vota altceva decât PSD. În temeiul prevederilor Legii nr. 148 din 2019, art. I pct. 16 care modifică art. 44 alin. (7) lit. g) din Legea nr. 370/2004, republicată, privind alegerile Preşedintelui României: "Alegătorul care votează în străinătate semnează pe un dispozitiv electronic". Am câteva nelămuriri, la care aştept cu nerăbdare răspunsuri concrete. Întrebările mele pentru doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă, sunt: După cum bine ştiţi, doamnă prim-ministru, aţi adoptat o Hotărâre de Guvern, nr. 632/2019, care prevede aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019 care nu este respectată chiar de către dumneavoastră, în sensul că această Hotărâre de Guvern nu include Anexa nr. 2, prin care Guvernul României se obligă să aloce din fondul său de rezervă resurse financiare către Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, conform Anexei nr. 1, unde se specifică sumele alocate fiecărei instituţii. Voi adresa şi o întrebare oficială doamnei prim-ministru, pentru a-i comunica şi în scris, nu doar verbal, nemulţumirile mele. Viorica Dăncilă trebuie să înţeleagă că este obligată să respecte dreptul cetăţeanului de a vota, drept prevăzut de Constituţia României. Este interzis să îngrădiţi, în continuare, dreptul de a vota celor din diaspora! Ne-am luptat pentru a modifica Legea electorală pentru cei din străinătate, iar Guvernul Dăncilă vrea să facă tot posibilul pentru a bloca iniţiativele noastre. Nu ne vom lăsa până când nu se vor lua toate măsurile pentru a se vota cât se poate de corect şi de legal în diaspora. Constantin Şovăială, deputat al PNL, Sibiu. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. În continuare o invit pe colega mea, Elena Hărătău, deputat al PSD de Bacău. Se pregăteşte doamna doctor Tamara Ciofu.

Elena Hărătău Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Declaraţia politică de astăzi se intitulează "Municipiul şi judeţul Bacău, un imens şantier de dezvoltare". Atât judeţul Bacău, cât şi municipiul-capitală seamănă cu un imens şantier, graţie proiectelor demarate de autorităţile locale, în speţă, Consiliul Judeţean şi Primăria Bacău. Pe toată suprafaţa judeţului lucrările de modernizare şi investiţii noi sunt în plină implementare, în prezent existând în întregul Bacău peste 200 de proiecte în derulare, în toate domeniile de activitate. Cele mai importante dintre acestea sunt în infrastructură: elaborarea studiului de fezabilitate şi proiect tehnic pentru "Drum de mare viteză Focşani - Bacău", contract semnat în luna ianuarie 2019, data de finalizare 24 luni; elaborarea studiului de fezabilitate şi proiect tehnic pentru "Drum de mare viteză Bacău - Paşcani", contract semnat în luna noiembrie 2018, data de finalizare 24 luni; elaborarea studiului de fezabilitate pentru "Drum Expres Bacău-Piatra Neamţ", documentaţie încărcată pe SEAP pentru demararea procedurii de achiziţie publică; finalizarea lucrărilor demarate pentru varianta de ocolire Bacău, termen estimat, luna septembrie 2021; elaborarea studiului de fezabilitate şi proiect tehnic de execuţie pentru "Autostrada Braşov-Bacău" - documentaţie încărcată pe SEAP pentru demararea procedurii de achiziţie publică. În municipiul reşedinţă de judeţ, iniţiativele propuse şi asumate de primarul Cosmin Necula, dublate de susţinerea Consiliului local, şi-au găsit într-un procent covârşitor binemeritata susţinere din partea Guvernului PSD. Aceste investiţii constituie certificarea faptului că administraţia PSD a Municipiului Bacău ştie ce are de făcut şi, prin proiectele promovate, va rezolva probleme care nu au fost abordate niciodată de fostele administraţii care s-au perindat la cârma oraşului Bacău. După mai bine de 15 ani, una dintre cele mai importante intrări către oraşul Bacău, Calea Bârladului, a fost modernizată şi reasfaltată. Infrastructura educaţională beneficiază şi în acest an de investiţii importante, mai ales prin continuarea programului de dotare şi modernizare a claselor pregătitoare. Vor fi modernizate şi dotate 54 de clase pregătitoare din 23 de unităţi educaţionale. Pentru întâia oară, programul va trece şi spre ciclul gimnazial, prin modernizarea şi dotarea a 60 de clase a V-a din 28 de şcoli din oraş. Peste 3.200 de elevi, părinţii acestora şi cadrele didactice se numără printre beneficiarii direcţi ai investiţiilor din acest an. Atragerea fondurilor europene este o altă prioritate a municipalităţii băcăuane. Toate proiectele amintite au parcurs etapele de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilitate, precum şi cele tehnico-financiare, şi sunt convinsă că, după finalizarea acestora, municipiul Bacău va avea cu adevărat faţa europeană binemeritată. În concluzie, este o realitate incontestabilă că în judeţul şi municipiul Bacău se lucrează susţinut, mai ales în infrastructura rutieră, iar aceste şantiere sunt văzute de toţi locuitorii judeţului. Este remarcabil că, dincolo de vorbe goale şi intoxicări grosolane, guvernarea locală, judeţeană şi naţională a PSD îşi face temeinic şi profesionist treaba, prin punerea în aplicare a proiectelor demarate în judeţul Bacău, aşa cum ne-am angajat în faţa oamenilor. Aşadar, Bacău-judeţ şantier! Vă mulţumesc. Deputat al PSD, Elena Hărătău.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă. O invit pe doamna doctor Tamara Ciofu, deputat de Botoşani. Vă rog, doamnă doctor. Se pregăteşte colega mea, Elvira Şarapatin, de la Gorj.

Tamara-Dorina Ciofu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Obiectul declaraţiei politice de astăzi - "Facilitarea accesului la educaţie vocaţională a tinerilor cu nevoi speciale, pentru dezvoltarea unei pieţe a muncii incluzive în România". Stimate colege, Stimaţi colegi, Stadiul de dezvoltare al societăţii se reflectă pe lângă nivelul economic şi social şi în modul prin care fiecare stat îşi tratează membrii săi cei mai vulnerabili. Acţiunile din cadrul fiecărei administraţii centrale şi locale trebuie să se implice mai mult şi să susţină accesul la educaţie adaptat tinerilor cu dizabilităţi, cu focalizare pe învăţământul vocaţional şi profesional. Astfel, se poate asigura angajarea tuturor acelor persoane cu nevoi speciale care pot munci, oferindu-le resurse suficiente pentru o viaţă independentă, demnă, care stimulează participarea socială a celor care nu pot munci la un moment dat. În acest sens, avem nevoie de programe dedicate şi de instrumente de monitorizare a situaţiei copiilor şi tinerilor cu CES. Persoanele cu dizabilităţi ar trebui încurajate, mai mult decât în prezent, să participe la piaţa muncii în funcţie de capacitatea lor funcţională şi să nu fie considerate o problemă de asistenţă socială, ci ca un segment special al forţei de muncă. În România, copiii cu dizabilităţi au acces la diferite forme de educaţie şi pot fi înscrişi, în funcţie de gradul de dizabilitate, în sistemul de învăţământ special sau în învăţământul de masă. Copiii cu deficienţe medii, cu dificultăţi de învăţare şi tulburări de limbaj, cu tulburări socio-afective sau de comportament sunt integraţi în şcolile de masă, unde pot beneficia de servicii educaţionale de sprijin. În acest sens, consider că trebuie să avem în vedere următoarele aspecte: Vă mulţumesc. Tamara Ciofu, deputat al PSD Botoşani.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă doctor. O invit pe colega mea, Elvira Şarapatin, deputat al PSD de Gorj. Vă rog.

Elvira Şarapatin Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Stimate colege, Obiectul declaraţiei politice - "PNL şi USR nu sunt pregătiţi să guverneze România". Stimate colege, Stimaţi colegi, PSD este singurul partid care are capacitatea şi determinarea să asigure buna guvernare a ţării. PNL şi USR caută motive pentru a se eschiva de guvernare, deşi în fiecare zi spun: "PSD să plece de la guvernare". Opoziţia nu are o alternativă la actuala guvernare, nu are un program şi nu are o propunere serioasă pentru premierul României. Sprijinul acordat de Guvernul PSD mediului de afaceri, facilităţile pentru întreprinderile mici şi mijlocii, avantajele fiscale promovate au transformat acest sector în motor de creştere economică şi cu o ofertă importantă şi atrăgătoare de locuri de muncă. Peste 87.000 de oferte de locuri de muncă au fost scoase în piaţă de angajatorii companiilor mici şi mijlocii în perioada ianuarie-august 2019, în creştere cu peste 60%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. IMM-urile oferă condiţii similare cu marii jucători multinaţionali. Vorbim aici nu doar despre pachete salariale şi beneficii extrasalariale, ci şi despre perspectivele de dezvoltare. În aceste condiţii, conform datelor oficiale, pe 5 august 2019, în România erau înregistraţi peste 5.600.000 de salariaţi, cu peste 144.000 mai mulţi decât pe 1 ianuarie 2017. Atacul PNL la adresa bugetarilor este de fapt un atac la mediul privat de afaceri, desfiinţarea tichetelor de vacanţă, solicitată de premierul lui Iohannis, domnul Orban, şi de ministrul finanţelor al lui Iohannis, domnul Cîţu, înseamnă, de fapt, anularea sprijinului oferit de Guvernul PSD. Tichetele de vacanţă, pe care liderii PNL le vor anulate, sunt acordate ca un sprijin direct industriei private din turism, pot fi cheltuite doar în ţara noastră şi au fost principalul motor de relansare a industriei turistice din România, conform studiului făcut de federaţiile şi asociaţiile de turism din România. Această măsură a scos la lumină o mare parte din industria care funcţiona la negru. Datele raportate la Ministerul Turismului arată o creştere foarte mare a numărului de cereri pentru autorizarea unităţilor de cazare din 2017 până astăzi. Odată cu acordarea tichetelor de vacanţă, mai mulţi români îşi petrec vacanţele în România, iar cheltuielile suplimentare pe care aceştia le fac susţin economia ţării. Dacă pe vremea PDL-PNL sectorul turistic din România plătea cele mai mari taxe şi impozite din Europa, de exemplu TVA de 24%, acum, în România, oamenii de afaceri din turism au cele mai mici taxe şi impozite, raportate la cele din UE, inclusiv TVA de 5%. Este evident că în timp ce PSD a luat măsuri concrete pentru creşterea economică, PNL, prin Iohannis, Orban, Cîţu, Turcan şi alţi indivizi, a venit în faţa românilor doar cu tăieri de salarii şi pensii, iar USR, prin Barna şi oamenii lui, au adus în dezbaterea publică doar înjurături, sloganuri şi acuze care, în lipsa unui program de guvernare şi a unor măsuri concrete, vor duce în final tot la tăieri din veniturile românilor. Orban este, de fapt, promotorul discursului urii şi dezbinării sociale. Dincolo de declaraţiile repetate în acest sens, ale diverşilor lideri, stă mărturie campania premeditată şi aplicată insistent, prin care avertizează că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, este doar pregătirea şi justificarea politicii de austeritate, dacă vor ajunge să conducă ţara. Vă mulţumesc. Deputat de Gorj, Elvira Şarapatin.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna Tudoriţa Lungu, PNL? Nu doriţi să interveniţi. Doamna deputat Alina Teiş, PSD, a depus în scris. Întreb colegii din grupurile parlamentare, mai doreşte cineva să intervină? Nu mai doreşte. În aceste condiţii, declar închisă prima parte a şedinţei. Mulţumesc. Ne vedem la ora 10,00. (Următoarele declaraţii politice şi intervenţii au fost consemnate conform materialelor depuse de deputaţi la preşedintele de şedinţă.)

Alina Teiş "Pensii mai mari pentru cinci milioane de români" Partidul Social Democrat a promis un trai de viaţă mai bun românilor, a promis venituri mai mari şi a oferit. PSD a luat măsuri astfel încât economia acestei ţări să înregistreze creşteri record, conform datelor Institutului Eurostat şi Băncii Mondiale. În perioada guvernării PSD, câştigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 50%, iar punctul de pensie este de la 1 septembrie 2019 mai mare cu 45% faţă de 2016. În ciuda nenumăratelor încercări ale PNL şi USR de a bloca creşterea pensiilor, PSD a reuşit să mărească valoarea acestora. Astfel, de la 1 septembrie, cinci milioane de pensionari vor primi pensii mai mari. Din această lună, punctul de pensie s-a mărit la 1.265 de lei, de la 1100. Punctul de pensie a fost indexat cu 15%. De exemplu, un pensionar care a avut o pensie de 1.562 lei va primi 1.796 lei, iar la o pensie de 2.000 lei, majorarea este de 300 lei. Această majorare a fost stabilită prin Ordonanţa nr. 114 şi noua Lege a pensiilor. Între măsurile care au intrat în vigoare de la 1 septembrie se numără şi reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor. Astfel, la pensiile mici, de până la 2.000 lei, nu mai trebuie să se plătească impozit pe venit, iar la cele de peste 2.000 de lei impozitul va fi diminuat de la 16% la 10%. Legea nr. 127/2019 mai prevede ca valoarea punctului de pensie să crească şi în anii următori, etapizat, până în toamna lui 2021. În septembrie 2020, punctul de pensie va urca la 1.775 lei, iar după un an va ajunge la 1.875 lei. Din septembrie 2021, potrivit aceleiaşi legi, se va aplica o altă formulă de calcul. Atunci va fi introdus şi punctul de referinţă, a cărui valoare va fi indexată anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Până la sfârşitul acestui an, Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei. Anul viitor impactul bugetar se va ridica la 24,8 miliarde, în 2021 impactul va fi de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei. Există bani pentru aceste creşteri. Este garanţia pe care o dă PSD, partidul care de-a lungul timpului şi-a respectat promisiunile. Măsurile luate de PSD vor reduce decalajul dintre veniturile pensionarilor, având în vedere că nu se aplică persoanelor care beneficiază de pensii speciale. Avem încredere că România va încheia anul cu o creştere economică de peste 4,5% şi că ne vom încadra în ţinta de deficit asumată ca stat membru al Uniunii Europene.

Andrei Nicolae "Energie, nu demagogie!" În pofida acuzaţiilor că ar fi descurajaţi investitorii în energie, guvernarea PSD reuşeşte să aducă România mai aproape de independenţa energetică. Luni, 2 septembrie 2019, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din offshore în sistemul naţional de transport. Documentul este semnat de Transgaz şi Black Sea Oil&Gas - companie deţinută de americanii de la gigantul Carlyle International Energy Parteners şi BERD. Asistăm, aşadar, la un pas decisiv în ceea ce priveşte construcţia infrastructurii care să aducă gazul din Marea Neagră în sistemul naţional de transport. Mai mult decât atât, este, am putea spune, dovada incontestabilă că investiţiile în exploatarea offshore se vor face şi că se va trece curând la faza de exploatare a zăcămintelor de gaz din platforma Mării Negre. Numai din această exploatare se va putea acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României. Practic, România nu va mai fi nevoită să importe gaz, în condiţiile în care, după cum bine ştiţi, acum importurile de gaz reprezintă aproximativ 8-10% din totalul consumului. Sigur, mai sunt luni bune până când conductele să fie gata şi până când gazul extras va fi pompat în sistem, dar se poate afirma cu certitudine că viitorul României va fi unul al independenţei energetice şi al valorificării corespunzătoare a resurselor noastre naturale, pentru că intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare. Se face acum dovada relei-credinţe a celor care tot acuză că guvernarea PSD, inclusiv prin O.U.G. nr. 114, a descurajat investitorii să dezvolte proiectele de exploatare de gaz offshore. Black Sea Oil a investit deja 200 de milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite până la finalizarea proiectului necesar exploatării. Se vede clar că investitorii serioşi şi responsabili înţeleg termenii unui parteneriat corect din care câştigă ambele părţi. Guvernarea PSD a impus prin lege ca jumătate din cantitatea de gaze extrasă din Marea Neagră să se vândă pe piaţa internă, pentru a asigura atât consumul populaţiei şi dezvoltarea industrială/economică. Încă o dată ni se confirmă faptul că Proiectul Legii offshore, pentru care Partidul Social Democrat s-a luptat cu succes pentru a fi promulgat, a fost unul corect pentru toate părţile interesate în astfel de exploatări, dar mai ales corect pentru România. Încă o dată ni se confirmă că opoziţia, prin trompetele corporatiste de la PNL şi USR, serveşte orice alte interese, numai ale românilor nu. Mai mult decât atât, PNL şi USR cer insistent abrogarea O.U.G. nr. 114, pentru a servi corporaţiile, în detrimentul cetăţenilor. PNL şi USR sunt indiferente la creşterile uriaşe ale facturilor la utilităţi pe care ar trebui să le suporte populaţia în cazul eliminării plafonului la preţurile pentru gaze şi energie electrică. Conform unei evaluări independente de interesele politice, realizată de Asociaţia Companiilor de Utilităţi (ACUE), care grupează marii distribuitor şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, dacă s-ar abroga O.U.G. nr. 114 şi s-ar desfiinţa plafonul la preţurile din domeniul energiei, acestea ar creşte cu circa 50 lei la gaze şi 100 lei la energie electrică. Opoziţia nu a fost niciun moment preocupată de impactul social negativ pe care l-ar genera abrogarea O.U.G. nr. 114. Singura preocupare a celor două partide este să servească interesele corporaţiilor care au fost nevoite să îşi diminueze profiturile în urma plafonării preţurilor la gaze şi electricitate. Cererea cu insistenţă a PNL şi USR privind abrogarea plafonului la gaze şi energie electrică arată doar ipocrizie şi demagogie.

Antoneta Ioniţă "Medicii români nu mai trebuie să facă voluntariat pentru statul român" Suntem la începutul unei noi sesiuni parlamentare, un început măcinat, e drept, de reaşezările de pe scena politică. Tocmai pentru că suntem la acest început, vă readuc în atenţie un important demers legislativ de care ar urma să beneficieze mii de medici specialişti. Este vorba despre Proiectul de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajuns pe agenda Camerei Deputaţilor cu titulatura PL-x 135/2019. Vă reamintesc, dragi colegi, că, în acest moment, în România, în urma unui Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2016, gărzile medicilor nu sunt recunoscute ca vechime în muncă, deşi ei plătesc impozite pentru sumele încasate, iar în Directiva 2003/88 a Comisiei Europene este prevăzut că "timpul de lucru este definit ca orice perioadă în care lucrătorul se află la locul său de muncă şi îşi exercită activitatea sau funcţia". Ne aflăm în faţa unei grave inechităţi care nu face decât să accentueze exodul specialiştilor, în special al celor tineri, şi care are efecte dramatice, cât timp vorbim tot mai des despre medici care îşi găsesc sfârşitul în timpul gărzilor sau în sălile de operaţie. Asociaţiile profesionale susţin că, în medie, un medic care efectuează gărzi este privat de peste 15 ani care nu se iau în calculul pensie, la cât este estimată activitatea unui specialist cu patru gărzi pe lună. De aceea, prin această iniţiativă legislativă, am propus modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă. Din luna martie, PL-x 135/2019 s-a pierdut prin sertarele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, care trebuia să-şi prezinte raportul până pe 9 aprilie 2019. Propunerea a primit avizele favorabile ale Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi ale Comisiei pentru Drepturile omului şi încă se aşteaptă ca membrii Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci, ai Comisiei pentru Sănătate şi familie şi ai Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi să-şi spună punctul de vedere. Nu pot să nu constat că toate cele patru comisii, care trenează abordarea unui punct de vedere pe marginea acestei necesare reparaţii, sunt conduse de membri ai PSD. De aceea, mă adresez dumneavoastră, stimaţi colegi social-democraţi, cu rugămintea de a face demersuri pe lângă doamnele şi domnii deputaţi ai partidului pentru a debloca legea. Acum câteva zile, doamna ministru al sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, în spaţiul public, că este de acord cu faptul că ne aflăm în faţa unei inechităţi şi că aceasta trebuie remediată. Gărzile medicilor nu trebuie să rămână un voluntariat, cum sunt tratate acum, ci un timp de lucru care trebuie luat în calculul vechimii pentru pensie. Stă în puterea noastră, dragi colegi, să îi facem pe medicii români care efectuează gărzi să se simtă trataţi cu respect, la fel ca oricare alt cetăţean român şi este responsabilitatea noastră, faţă de aceşti oameni care ne salvează vieţile, să deblocăm dezbaterea şi să adoptăm această lege, în această sesiune parlamentară!

Bogdan-Iulian Huţucă "Guvernul Dăncilă trimite cu bună ştiinţă primăriile în faliment!" PNL a atenţionat încă de la întocmirea Proiectului bugetului de stat pentru anul 2019 asupra faptului că una dintre marile greşeli pe care le făcea Guvernul Dăncilă în proiecţia bugetară pentru anul în curs era refuzul îndărătnic de a face alocări suplimentare pentru bugetele primăriilor, pentru a le compensa acele creşteri de cheltuieli pe care tot el le-a generat. Şi nu, aceasta nu era doar o simplă declaraţie politică, ci chiar un avertisment serios asupra faptului că primăriile vor avea grave probleme de funcţionare! Astfel, în urma discuţiilor pe care noi, liberalii, le-am avut cu primarii noştri, a reieşit faptul că situaţia financiară a primăriilor va deveni în scurt timp una mai mult decât critică, având în vedere că nici anterior, după decizia Guvernului PSD de a modifica cotele unor taxe şi impozite, diferenţa de bani care ar fi trebuit să revină primăriilor nu a fost acoperită de către Guvern. În consecinţă, s-a ajuns, în prezent, după prima rectificare negativă din acest an, ca multe UAT-uri să fie în pericol de faliment, având în vedere că Guvernul Dăncilă persistă intenţionat în aceeaşi greşeală impardonabilă! De asemenea, am explicat foarte clar faptul că prevederile O.U.G. nr. 114/2018 - referitoare la creşterea salariului minim din construcţii - au generat o serie de dificultăţi financiare pentru UAT-uri, conducând la blocarea bugetelor acestora. Este limpede faptul că Guvernului Dăncilă nu-i pasă nici de primării şi de locuitorii din comunităţile respective, nici de efectele dezastruoase ale deciziilor sale asupra UAT-uri, ale căror cheltuieli privind finanţarea investiţiilor au crescut imediat, odată cu creşterea salariului minim din construcţii. Un Guvern responsabil ar fi trebuit să acopere această diferenţă şi să nu ajungă să lovească în singurele entităţi publice care mai fac investiţii în România. Dar Guvernul doamnei Dăncilă a rămas impasibil la toate aceste probleme pe care le-a generat, având practic drept consecinţă oprirea investiţiilor în spitale, cabinete medicale, şcoli şi mica infrastructură! Iar cei care au de suferit sunt, din păcate, tot românii.

Petru-Bogdan Cojocaru "Guvernul României este al fiecărui român, nu al candidatului Iohannis" Asist cu îngrijorare la mişcările de pe scena politică, girate şi susţinute de preşedintele Iohannis. În loc să-şi exercite cu celeritate şi cu echilibru, într-un cadru constituţional funcţia de Preşedinte al României, aşa cum au dorit cetăţenii să o facă, Domnia Sa se foloseşte de poziţia pe care o are exclusiv în scopuri electorale, împiedicând şi tergiversând orice iniţiativă menită să asigure bunul mers al României fără a oferi orice fel de fundament plauzibil. Candidatul Iohannis ne demonstrează că nici de această dată n-a înţeles câtă nevoie are România de o clasă politică matură, de stabilitatea instituţiilor şi autorităţilor statului, care trebuie să funcţioneze indiferent de calendarul electoral. De la tribuna Administraţiei Prezidenţiale, pe care o va părăsi cu certitudine în urma alegerilor din toamna acestui an, preşedintele foloseşte expresia "guvern corupt" pentru a justifica refuzul de a răspunde la propunerile de miniştrii interimari, după bunul său plac. Acest Guvern, pe care domnul Iohannis îl consideră incompetent, este acelaşi Guvern lăudat de partenerii transatlantici pentru performanţele economice, este acelaşi Guvern lăudat de toate statele membre ale Uniunii Europene şi de toţi oficialii europeni pentru buna gestionare a Preşedinţiei României a Consiliul UE, acelaşi Guvern care a crescut veniturile oamenilor şi a făcut investiţii în aproape toate comunităţile locale. Este acelaşi Guvern care a făcut posibil ca nu mai puţin de cinci milioane de pensionari să beneficieze acum de pensii mărite cu 15%, din 1 septembrie, următoarea majorare programată fiind anul viitor, când punctul de pensie va creşte la 1.775 de lei. Ştim că avem un preşedinte care nu a avut niciodată încredere în acest Guvern. Dacă domnul Iohannis consideră că acest Guvern a eşuat pentru că a crescut veniturile românilor şi a introdus bani în economie, generând una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, reducând şomajul la un minim istoric şi crescând considerabil investiţiile, înseamnă că ideea Domniei Sale de bună guvernare este cea promovată de opoziţia elitistă: tăieri de pensii şi salarii, eliminarea sprijinului pentru angajaţi, tăierea veniturilor specialiştilor din IT, renunţarea la dreptul de proprietate şi convieţuirea în grupuri. Aceasta este viziunea preşedintelui pentru un Guvern de succes? România are nevoie de un Guvern funcţional. Domnul Iohannis îşi aduce singur laude şi ne garantează că România este o ţară stabilă, în timp ce face tot posibilul să o destabilizeze, blocând sistematic activitatea acestui Guvern. Avem un preşedinte care a reuşit contraperformanţa de a bloca de nenumărate ori Guvernul, refuzând miniştri după bunul plac. Facem, aşadar, un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiţioneze să refuze miniştrii fără temei. Suntem în slujba celor care îşi pun încrederea în noi şi ne aleg să îi sprijinim, să îi reprezentăm şi să le facem bine. Ne vom duce cu demnitate mandatul până la capăt şi vom avea curajul să ne uităm în ochii românilor pentru că nu am luat niciodată vreo măsură împotriva lor. Noi guvernăm pentru români şi în mijlocul lor ne întoarcem întotdeauna pentru a lua pulsul comunităţilor, pentru a le asculta problemele şi nevoile.

Cristina Burciu "Programul Naţional «Casa Verde» - panouri fotovoltaice va fi un real succes" Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, sau, altfel spus, Programul Naţional «Casa Verde» - panouri fotovoltaice se prefigurează a fi un real succes. Până acum au fost deja validaţi instalatorii care au încheiat contracte de participare în acest program ambiţios cu Administraţia Fondului pentru Mediu, ei urmând să semneze contractele până la sfârşitul acestei săptămâni. Ulterior, potenţialii beneficiari, respectiv persoanele fizice care se încadrează în prevederile ghidului, urmează a se adresa instalatorilor validaţi în vederea înscrierii, cu documentele aferente doveditoare a eligibilităţii. Este important de cunoscut faptul că autorităţile locale nu au atribuţii privind înscrierea oamenilor în acest program, singurul rol al primăriilor fiind cel de informare a cetăţenilor care doresc accesarea finanţărilor acordate de Guvern. Programul Naţional «Casa Verde» - panouri fotovoltaice are ca obiect sprijinirea românilor care intenţionează să producă energie electrică în propriile gospodării, prin instalarea panourilor fotovoltaice subvenţionate de stat. Suma primită de fiecare beneficiar este de 20.000 de lei, bani ce vor fi alocaţi după ce beneficiarii se vor înscrie la firmele de instalatori declarate eligibile de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Recurgerea la instalatori în calitate de intermediari între AFM şi oamenii care doresc să se înscrie în acest program şi să primească suma respectivă este generată de faptul că montajul sistemelor fotovoltaice în locuinţele cetăţenilor se va realiza de către aceste societăţi, care apoi vor primi suma de 20.000 lei/beneficiar din partea statului. Valoarea totală a finanţării acestui Program de este de 656 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operaţional Regional (POR). Aplicarea programului aliniază legislaţia României la pachetul legislativ al Uniunii Europene în domeniul energiei, prin conferirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică. Fiecare român poate să joace un rol important în sistemul naţional energetic şi pe piaţa energiei, ceea ce va da şansa consumatorilor casnici să îşi dezvolte noi afaceri. Utilizarea de către români a sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu le va permite să livreze surplusului de energie produsă în sistemul energetic naţional, iar astfel pot face economii considerabile, deoarece producţia suplimentară de energie furnizată în sistem nu va fi fiscalizată. Este extrem de îmbucurător faptul că, prin realizarea acestui demers guvernamental în premieră în România, vor fi instalate aproximativ 30.000 de noi sisteme de panouri fotovoltaice, efectele directe fiind creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ioan Dîrzu "Au scăzut ratele la bănci!" Încă o minciună a opoziţiei este contrazisă de realitate. După înlocuirea ROBOR, ratele românilor au scăzut la nivelul lunii iunie 2018. Ordonanţa nr. 114, blamată de opoziţie, aduce mai mulţi bani în buzunarele românilor şi îndreaptă abuzurile din sistemul bancar. Introducerea noului indicator în calcularea dobânzilor la creditele în lei, acordate populaţiei, a fost una dintre schimbările majore ale anului în curs, criticată vehement de Iohannis şi de pretinşii economişti de la PNL şi USR. La doar un trimestru de când ROBOR a fost înlocuit cu indicele de referinţă pentru creditele în lei, putem constata că dobânda creditelor noi în lei a dat înapoi cu un an, adică a scăzut la nivelul din iunie 2018. Dobânda medie în iunie 2018 şi iunie 2019 pentru creditele noi în lei, acordate populaţiei, pe termen lung şi scurt, este aceeaşi - 3,16%. Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual la nivel mediu şi de peste 0,7 puncte la creditul ipotecar, la sfârşitul lui iunie 2019, faţă de sfârşitul lui aprilie 2019, când a fost introdus IRCC. Rămân o problemă regulamentele BNR, care permit băncilor să instituie comisioane de risc, administrare sau garanţii la credite, care se calculează la valoarea totală a creditului şi care sunt nişte veritabile dobânzi active mascate. Astfel, românii sunt prostiţi de Manole Isărescu şi prietenii lui bancheri să acceseze un credit cu dobândă de 4% şi comisioane de plătit lunar care, adunate cu dobânda, ajung până la 9% din valoarea creditului. PSD are misiunea să oprească escrocheria BNR şi să lupte pentru dobânzi active mici la credite, aşa cum sunt şi în Europa.

Dumitru Oprea "Ruperea profundă de trecut şi de metehnele acestuia!" Începutul acestei sesiuni parlamentare ne aşează în faţa unor decizii extrem de importante pe care oamenii politici şi cetăţenii deopotrivă vor trebui să le ia. Alegerile europarlamentare au dat startul unui ciclu de 4 rânduri de alegeri, după mai bine de 3 ani de domnie a bunului plac şi a deciziilor antinaţionale luate de coaliţia PSD-ALDE. Vom avea în curând alegerile prezidenţiale, care vor valida un nou mandat al preşedintelui Klaus Iohannis. Este o validare a unei munci de cinci ani de zile în slujba oamenilor, şi nu a grupurilor de interese, un mandat al echilibrului, al succesului în politica externă. Preşedintele a fost chemat să menţină România pe linia de plutire a statului de drept şi a fost garantul în faţa partenerilor noştri internaţionali. PSD şi ALDE - chiar dacă ALDE pare să fi dat bir cu fugiţii de răspunderea dezastrului guvernării - au pârjolit instituţii, au călcat în picioare principiile democraţiei şi au lucrat 3 ani şi jumătate pentru cei certaţi cu legea. Ce antiteză mai mare putem avea decât cea între reuşitele mandatului Preşedintelui Iohannis şi opera sistematică de slăbire a instituţiilor statului şi economiei naţionale de către PSD-ALDE? Realitatea votului din 2016 va rămâne cu noi, ne va însoţi şi pe parcursul acestei sesiuni parlamentare. Aceasta înseamnă că opoziţia liberală nu are încă voturile necesare pentru a declanşa reformele reale şi nici să asigure o majoritate confortabilă unei guvernări cu o agendă reformistă. Însă, vom gestiona, alături de Preşedintele Iohannis şi ceilalţi colegi din opoziţie, această realitate, astfel încât ţara să sufere cât mai puţin de pe urma muribundului Guvern Dăncilă. Este o misiune asumată, pe care o vom continua şi în această sesiune. Ca partener fidel al preşedintelui, Partidul Naţional Liberal şi-a adus contribuţia din opoziţie la păstrarea României pe direcţia pro-europeană şi pro-NATO. Câştigarea alegerilor europarlamentare de către PNL ne-a validat şi munca în slujba cetăţeanului depusă în Parlamentul României. Rezultatele favorabile democraţiei la alegerile din 2019 şi 2020 se vor datora românilor, care s-au opus regimului autocratului de la Teleorman şi acoliţilor lui rămaşi la guvernare. Cu toţii ne dorim ruperea de trecutul recent, mai ales de metehnele acestuia.

Florică Ică Calotă "Renaşterea cooperativele agricole" Mişcarea cooperatistă are o tradiţie îndelungată în România, începând din a doua jumătate a secolului trecut, când s-au înfiinţat primele cooperative de credit. Dacă în anul 2017, în România, existau 471 de cooperative, dintre care doar 217 aveau activitate economică propriu-zisă, şi afacerile cumulate ale tuturor cooperativelor au totalizat aproximativ 990 milioane de lei, în prezent sunt peste 1.400 de astfel de asocieri, conform informaţiilor de la Ministerul Agriculturii, pe baza datelor centralizate de ONRC. Agricultorii români au început să descopere beneficiile asocierii. Cooperativele agricole şi-au dublat afacerile în ultimii trei ani şi au ajuns la 1,3 miliarde lei. Fermierii au început să conştientizeze că trebuie să se unească pentru a face faţă concurenţei din alte ţări. Aceştia spun că astfel le este mai uşor să atragă investiţii, să cumpere materiile prime mai ieftin, dar şi să aibă acces în marile lanţuri de magazine, reuşind astfel să-şi comercializeze produsele la un preţ cât mai corect. Aceştia şi-au dat seama că nu mai fac faţă mediului de afaceri singuri. Odată asociaţi sub umbrela cooperativei, vor putea accesa mai uşor fonduri europene şi să intre pe alte pieţe. Sprijinul vine şi din partea statului. De exemplu, sunt scutite de impozitul pe profit acele cooperative care au activităţi de procesare, de reproducţie sau de creştere animală, dar şi cele care au cifra de afaceri de până la trei milioane de euro. Cele mai mari zece cooperative din România au avut o cifră de afaceri totală cumulată de aproximativ 177 milioane euro anul trecut, o dovadă clară a beneficiilor asocierii în cadrul cooperativelor agricole. Cea mai mare cooperativă agricolă din România este Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea, care a fost înfiinţată de retailerul german Kaufland, în anul 2015, şi reuneşte aproximativ 350 de fermieri. Asocierea în cooperative agricole este singura modalitate de obţinere şi menţinere a unei cote de piaţă şi contracararea multinaţionalelor şi importurilor.

Găvrilă Ghilea "Ce naşte din consum în deficit sfârşeşte..." Când PIB-ul Germaniei, cea mai puternică economie europeană, scade cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an, iar economia Italiei lâncezeşte de mai multe luni în recesiune tehnică şi nici cea a Franţei nu se simte prea bine, parcă nu-ţi vine să crezi că numai în România curge lapte şi miere pe ţeava robinetului uitat dinadins întredeschis de guvernanţi. Creşterea economică bazată pe consumul privat a fost cheia de boltă a bugetului pe anul în curs, dar revizuirea negativă a estimărilor asupra avansului PIB, efectuată periodic de instituţiile financiare internaţionale, trebuia să-i aducă pe guvernanţi cu picioarele pe pământ. Degeaba oficiali ai BNR avertizează pe diferite canale că se vede cu ochiul liber urzeala sacului bugetar, în zadar se vaită reprezentanţii IMM că deficitul real de pe piaţa forţei de muncă a săltat binişor pragul psihologic al milionului de persoane, în vreme ce contingentul aprobat de Guvern abia a fost cârpit de la 20 la 30.000 de muncitori străini. În aceste condiţii, economia se contractă sau, în cel mai bun caz, stagnează, iar pierderile prin neimplementarea noilor investiţii se acumulează, rostogolind astfel dezechilibrele structurale spre niveluri maxime istorice. La începutul acestui an, analiştii financiari avertizau asupra efectului de bumerang al "taxei pe lăcomie", născocită în laboratoarele PSD-ALDE din ordinul lui Dragnea şi sub comanda lui Vâlcov. Iată că după doar două trimestre s-a dovedit, de fapt, că lăcomia era cea guvernamentală, menită să pună pe butuci sectoarele de banking, IT, industria energetică, pilonul II de pensii, pentru a asigura resurse de creşteri electorale la pensii şi salarii. Asemeni proverbului cu nebunul care aruncă piatra în baltă, generând 10 noi locuri de muncă pentru înţelepţii care se chinuiesc s-o scoată, Guvernul încearcă acum să cosmetizeze "taxa pe lăcomie", amendând O.U.G. nr. 114 pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. Numai că efectele nocive ale acestui act normativ pentru populaţie nu vor putea fi înlăturate nici măcar pentru viitor. Giganţii din telecomunicaţii îşi recuperează deja costurile suplimentare induse artificial de la consumatorii-abonaţi, sectorul bancar de la clienţii cu credite în derulare, iar preţul locuinţelor a explodat după majorarea salariului din domeniul construcţiilor.

Neculai Iftimie "Rolul Politicii Agricole Comune în consolidarea comunităţilor locale" Zonele rurale reprezintă între 44% şi 88% din fiecare ţară a Uniunii Europene. Aceste teritorii diverse joacă un rol esenţial printr-o mare varietate de floră şi faună şi medii naturale. Zonele rurale oferă alimente şi resurse care contribuie la locuri de muncă, prosperitate şi menţinerea patrimoniului cultural. Zonele rurale sunt cu adevărat în centrul Europei. Este responsabilitatea noastră pentru viitor de a asigura vitalitatea zonelor rurale; consolidarea lanţurilor valorice din mediul rural şi a reţelelor locale de producţie; sprijinirea tinerilor agricultori şi a femeilor în agricultură; conservarea şi protejarea resurselor noastre naturale şi de stimulare a inovării şi digitalizării rurale. Politica Agricolă Comună viitoare (PAC 2021 - 2027) va juca un rol fundamental în abordarea acestor probleme, ajutând statele membre să acorde prioritate şi să sprijine viaţa rurală şi dezvoltarea unui sector agricol modern, durabil şi favorabil. Multe zone rurale din Uniunea Europeană suferă de probleme structurale, cum ar fi lipsa de oportunităţi de angajare atractive, lipsa de calificări, insuficienţa investiţiilor şi a serviciilor de bază. Viitoarea Politică Agricolă Comună cred că va ajuta statele membre să abordeze aceste provocări şi să-şi dezvolte mediile nonurbane. Sectorul agricol european este caracterizat de o populaţie agricolă îmbătrânită. Comunitatea noastră agricolă are nevoie de o "infuzie" de sânge nou. Viitoarea Politică Agricolă Comună recunoaşte importanţa atragerii tinerilor şi a femeilor în acest sector şi facilitarea dezvoltării afacerilor în zonele rurale. Prin sprijinul şi flexibilitatea viitoarei Politici Agricole Comune propuse putem păstra tradiţiile, facilitând în acelaşi timp dezvoltarea afacerilor. Putem face zonele rurale mai atractive pentru noi talente, sprijinind în acelaşi timp fermierii tineri şi bătrâni, îndeplinind aşteptările cetăţenilor, asigurând cele mai înalte standarde de siguranţă, calitate şi bunăstare. În concluzie, sper ca viitoarea Politică Agricolă Comună să consolideze structurile socio-economice a zonelor rurale şi să ofere statelor membre flexibilitatea şi sprijinul pentru adoptarea intervenţiilor la nevoile şi condiţiile locale printr-un mod simplificat şi cu mai puţine norme.

Ioan Balan "Lipsa investiţiilor în infrastructură ne îndepărtează de UE" Au trecut mai bine de 7 ani de zile de când PSD a preluat puterea în România, iar starea infrastructurii naţionale a devenit şi mai precară decât în perioada de criză economică. Ultimii 7 ani au fost ani de creştere economică, în care orice Guvern responsabil ar fi dirijat o parte din resursele financiare suplimentare pentru a moderniza ţara. PSD a risipit această şansă pe care a avut-o România, aşa cum a făcut ori de câte ori a guvernat ţara! În 7 ani nu s-a demarat niciun proiect major de infrastructură în toată ţara, iar incompetenţa guvernelor, pe care PSD le-a condus sau sprijinit din umbră, ne-a demonstrat că nu a fost în stare nici măcar să finalizeze proiectele demarate anterior de alţii. Să fie vorba doar despre nepriceperea miniştrilor PSD? Să fie doar rea-voinţă sau prostie de-a dreptul? Din păcate însă pentru români şi România, PSD a devenit sinonim cu duşmanul modernizării infrastructurii din toată ţara. PSD este sinonim cu sărăcia lucie, cu bezna şi cu înapoierea ţării. După atâţia ani de guvernare PSD nu putem să constatăm decât că numărul de km. de autostradă sunt la fel de puţini ca în urmă cu 7 ani, că numărul de trenuri de călători a scăzut şi a lăsat sute de mii de oameni izolaţi, că viteza pe calea ferată e şi ea mai mică şi că drumurile naţionale nu au fost reabilitate decât prin spoieli, cât să acopere ochii alegătorilor înainte de alegeri. Anul trecut au plecat din România aproape jumătate de milion de români, care s-au săturat de o ţară tot mai prost guvernată. Tinerii care au ales calea străinătăţii au plecat nu numai din cauza diferenţelor salariale, care se menţin pentru că economia este slabă, ci şi din cauza lipsei totale a investiţiilor publice. Orice familie de tineri care are copii se îngrozeşte să-i ducă în anul 2019 la şcoală, mai ales că în România continuă să funcţioneze peste 1.500 de şcoli fără toalete, apă curentă şi dotări minimale. Starea precară a spitalelor administrate de Ministerul Sănătăţii, absenţa cabinetelor medicale şcolare, a dispensarelor şi chiar a medicilor este iarăşi o cauză a nemulţumirii românilor. Drumurile proaste, trenurile care deraiază săptămânal şi instituţiile publice nereformate, care-i umilesc pe plătitorii de impozite şi taxe, sunt alte motive care au umplut paharul şi au împins în afara ţării un sfert din România! Zilele Guvernului Dăncilă sunt numărate! Motivele pentru care acest Guvern trebuie să plece sunt atât de multe încât ne-ar trebui o zi să le enumerăm. Dintre acestea, aş spune că oamenii trebuie să ştie că Dăncilă a adus investiţiile din România la minime istorice, adică cea mai mică valoare din ultimii 15 ani, astfel încât nu numai că nu se construieşte nimic nou în toată ţara, ci riscăm să se dărâme peste noi şi lucrurile construite în trecut. Doamna care se lăuda că "a scos ţara din noroaie" ar trebui să recunoască faptul că Domnia Sa şi Guvernul plin de incompetenţi pe care îl conduce au pus umărul la adâncirea sărăciei şi a decalajelor economice pentru cele mai sărace regiuni din România: Bucovina şi Oltenia! Zeci şi sute de miniştri s-au plimbat prin Bucovina şi au promis autostrăzi, căi ferate, comunicaţii, industrie şi investitori strategici. Toate s-au dovedit mincinoase, deşi toate guvernele au avut la îndemână bani mulţi, nerambursabili, din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, destinate tocmai ajutării şi dezvoltării regiunilor sărace. Astăzi, în 2019, cu un an înainte să se încheie exerciţiul financiar european 2014-2020, aflăm că pentru cca. 9 miliarde de euro, bani gratuiţi de la UE, guvernele PSD nici măcar nu au formulat solicitări şi nu au elaborat proiecte, nici măcar nu au întins mâna să-i ia! PSD a pus însă impozite şi taxe pe spinarea românilor, în loc să folosească acei bani gratuiţi. În vreme ce România, condusă de PSD, dă înapoi, nu înainte, statele din Uniunea Europeană nu stau pe loc! Polonia, Bulgaria, Ungaria construiesc sute de km. de autostrăzi anual şi atrag investitori puternici. Germania, Franţa, Spania îşi întăresc industria autohtonă şi sprijină fermierii locali să fie mai eficienţi, să producă mai mult şi mai bun şi să aibă câştiguri superioare. Italia, Croaţia, Cehia fac investiţii în turism, energie şi transporturi. În acest context, cu PSD la guvernare, România nu se apropie de standardul de viaţă din vestul continentului, ci se depărtează văzând cu ochii de lumea dezvoltată, de prosperitate şi de o economie consolidată. Dăncilă va pleca, iar PNL are obligaţia să scoată România din această situaţie deosebit de gravă.

Cornel Itu "În timp ce opoziţia a făcut ce ştie ea mai bine, adică a lansat scenarii alarmiste, PSD a majorat pensiile pentru cinci milioane de români" Pensiile a cinci milioane de români au fost majorate în urmă cu câteva zile, mai exact începând cu data de 1 septembrie 2019, ca prim efect al noii Legi a pensiilor. Creşterea punctului de pensie de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, ceea ce transpus în procente reprezintă o majorare a veniturilor lunare cu 15% pentru toţi pensionarii, precum şi creşterea indemnizaţiei sociale (cunoscută sub denumirea de pensie minimă) de la 640 de lei la 704 lei reprezintă, în opinia noastră, a social-democraţilor, înfăptuirea unui act de dreptate pentru vârstnicii din ţara noastră. PSD, prin muncă serioasă şi responsabilitate, şi-a îndeplinit promisiunile pe care le-a făcut în faţa tuturor categoriilor sociale şi a reparat, pas cu pas, dezastrul social lăsat în urmă de guvernarea Băsescu-Boc, care a lăsat majoritatea populaţiei, de la pensionari la angajaţi, în sărăcie şi disperare. Atacurile susţinute ale opoziţiei s-au dovedit a fi, din nou, lipsite de orice suport real. Guvernul PSD a estimat corect în momentul construcţiei bugetului pentru anul 2019, iar sumele necesare pentru această majorare au putut fi alocate fără probleme, şi, aşa cum ne asigură ministrul muncii, Marius Budăi, plăţile se vor face şi nu vom avea sincope. De la începutul guvernării, adică din 2016, punctul de pensie a crescut până în prezent cu 45 de procente, de la 871 lei la 1.265 lei. Următoare majorare va avea loc anul viitor, punctul de pensie urmând să crească de la valoarea de 1.265 la 1.775 de lei, începând cu data de 1 septembrie 2020. Prin măsurile reparatorii faţă de pensionari, PSD le redă acestora demnitatea şi dreptul de a avea un trai decent, aşa cum îl merită pentru munca pe care au depus-o decenii la rând pentru România şi pentru generaţiile care le-au urmat.

Costel Lupaşcu "Rectificarea bugetară, o rectificare pozitivă!’’ În timpul vacanţei parlamentare a fost adoptat Proiectul rectificării bugetare, o rectificare pozitivă prin care Guvernul PSD asigură sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. În calitate de deputat PSD condamn modul în care PNL dezinformează în mod conştient populaţia cu privire la rectificarea bugetară. Declaraţiile din ultima perioadă ale unor lideri PNL care acuză Guvernul că ar fi falsificat datele financiare şi că ar fi furat 10% din PIB sunt de o gravitate deosebită şi intră sub incidenţa prevederilor Codului penal privind comunicarea şi răspândirea în mod conştient de ştiri false care pun în pericol securitatea naţională. Aceste acuzaţii - lipsite de orice acoperire factuală şi formulate în mod iresponsabil de către PNL împotriva Guvernului - pot afecta încrederea investitorilor şi a cetăţenilor în datele financiare oficiale, fapt ce poate genera un impact negativ asupra economiei naţionale şi a climatului social. Estimarea Guvernului privind veniturile ce vor fi încasate până la finalul acestui an a fost prezentată într-un document oficial, autentic, asumat de întreaga echipă guvernamentală. Afirmaţia că acest document ar fi fost falsificat de un membru al Guvernului este o minciună, un atac politic absurd ce nu poate fi probat în niciun fel de către reprezentanţii PNL. Pentru a simplifica lucrurile cred că este important să facem o analiză care arată în acest fel: educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse. În domeniul sănătăţii fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale. Totodată, alocăm prin această rectificare 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii, alunecări de teren sau alte calamităţi naturale. De asemenea, garantăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Pentru Guvernul României, aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor ţării este esenţială. În 2019 ne respectăm angajamentele privind continuarea majorărilor salariilor şi pensiilor. Cu siguranţă mai sunt multe de realizat, însă am început să luăm măsuri la nivel economic şi social şi ne îndreptăm spre direcţia bună!

Mihaela Huncă "Fundaţia oricărui stat o reprezintă educaţia! Au mai rămas doar câteva zile până la debutul anului şcolar 2019-2020, şi, din păcate, sistemul de învăţământ încă suferă!" Le urez succes tuturor elevilor care trec prin emoţiile începutului de an şcolar, cadrelor didactice şi părinţilor care au mai multe emoţii şi responsabilităţi decât copiii! Acum, mai mult ca oricând, Guvernul ar trebui să înţeleagă că Educaţia este o prioritate, şi nu o Cenuşăreasă a alocărilor financiare! Trag un semnal de alarmă şi vă reamintesc că încep cursurile şcolare, iar Ministerul Educaţiei Naţionale încă nu are un ministru "plin", problemă care se adaugă celorlalte din sistem. Ca la fiecare început de an şcolar, toată lumea vorbeşte de şcoli care încă au grupurile sanitare în curte şi dotările sunt minime. Doar acolo unde există reprezentanţi ai administraţiilor publice locale implicaţi, lucrurile stau altfel! Problemele sunt însă altele! Subfinanţarea sistemului de învăţământ românesc coroborată cu lipsa de interes a factorilor decizionali în corelarea acestuia cu noile provocări ale contemporaneităţii anulează orice şansă a absolventului român de a face faţă, cu profesionalism şi eficienţă, cerinţelor şi condiţiilor impuse de societatea actuală. România este astăzi una dintre puţinele ţări membre ale Uniunii Europene în care educaţia este caracterizată doar de componenţa sa teoretică, pregătind, în felul acesta, absolvenţi cu carenţe practice fundamentale. Iată şi motivul pentru care analfabetismul funcţional este una dintre problemele esenţiale căreia sistemul educaţional este nevoit să îi găsească urgent rezolvări coerente şi autentice. În plus, integrarea pe piaţa muncii atât a absolvenţilor învăţământului preuniversitar profesional şi tehnic, cât şi a absolvenţilor învăţământului universitar din această zonă este una dificilă în condiţiile în care, pe drept cuvânt, companiile angajatoare nu urmăresc doar forţa de muncă ieftină (aşa cum eronat se crede), ci, mai cu seamă, calificarea viitorului angajat, gândirea sa aplicată şi capacitatea lui de a rezolva eficient provocările inerente şi dificultăţile cu care agentul economic se confruntă în activitatea sa. Un sistem de învăţământ performant ar trebui centrat pe elev, pe nevoile şi posibilităţile lui, pe formarea continuă a cadrelor didactice. Din păcate începe şcoala cu aceeaşi bâlbâială: lipsa manualelor, lipsa unor programe concrete de sprijinire a calităţii actului educaţional, lipsa unor programe sociale pentru elevii care provin din medii defavorizate etc. Avertizez că subfinanţarea sistemului de învăţământ afectează pe termen lung capacitatea elevilor din România de a dobândi competenţe fundamentale, necesare pentru traiul într-o societate democratică, modernă! De aceea spun, şi cine are urechi de auzit, să audă, că fundaţia oricărui stat o reprezintă Educaţia.

Ştefan Muşoiu "Mărirea salariilor aduce muncitorii români înapoi acasă" Venirea toamnei constituie, anul acesta, un prilej de bucurie pentru 5 milioane de pensionari, dar şi pentru multe familii de peste tot din ţară. În primul rând pentru că de la 1 septembrie toate pensiile au crescut cu 15%, prin majorarea punctului de pensie de la 1.100, la 1.265 lei. De asemenea, aplicarea deciziilor Cabinetului Dăncilă vizează şi majorarea pensiei minime garantate, de la 640 de lei, la 704 lei, urmând ca anul viitor aceasta să fie de 775 lei. În al doilea rând, bucuria părinţilor şi bunicilor noştri nu se rezumă doar la creşterea beneficiilor lunare, ci are şi un substrat sentimental deosebit de important pentru aceştia - reîntregirea familiilor! În timp ce guvernările de dreapta şi cea tehnocrată, prin tăierile succesive aplicate tuturor categoriilor de pensii şi salarii, i-au forţat pe muncitorii români să-şi lase în urmă părinţii, copiii, soţiile, bunicii şi să plece peste hotare pentru un loc de muncă mai bine remunerat, acum, Cabinetul Dăncilă a reuşit, pentru prima dată în istoria postdecembristă, să-i readucă pe aceştia acasă! Creşterea salariului minim pentru lucrătorii din construcţii, la 3.000 de lei, scutirea de la plată a impozitelor pentru salariile cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei brut, exceptarea de la plata CASS şi reducerea cotei de CAS au facilitat reîntoarcerea în ţară a multor lucrători români. Astfel, muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă, la familiile lor, odată cu alte categorii socioprofesionale. Deja firmele angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie. O altă dovadă certă că eforturile depuse de guvernarea PSD sunt cele corecte o oferă creşterea volumului lucrărilor din construcţii. Spre exemplu, în trimestrul al doilea al acestui an, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, lucrările din construcţii au crescut cu 31%. Aşadar, România se bucură de cea mai bună dinamică din Uniunea Europeană şi în acest sector de activitate. Concret, construcţiile în Uniunea Europeană au crescut în acelaşi trimestru al II-lea al anului în curs cu un ritm anual de 2,2%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Pe de altă parte, specialiştii din domeniu spun că viablitatea deciziilor Guvernului Dăncilă privind introducerea noilor facilităţi fiscale este probată şi de scăderea fenomenului de muncă la gri care, în 2018, ajunsese la 60% din piaţă. Din toate datele pe care vi le-am prezentat rezultă fără echivoc că Guvernul României a acordat o atenţie deosebită stopării fenomenului migraţiei forţei de muncă peste hotare, precum şi a fenomenelor sociale subsidiare pe care acest proces le-a generat, respectiv dezmembrarea a mii de familii, vulnerabilizarea creşterii, educării şi dezvoltării copiilor sau accentuarea fenomenului pauperizării în rândul vârstnicilor văduviţi de sprijinul copiilor lor. Spre deosebire de guvernările anterioare, Cabinetul Dăncilă şi-a asumat măsuri concrete şi a creat mecanisme eficiente, menite să protejeze familiile rămase în ţară, dar şi să faciliteze reunificarea celorlalte. Debutul toamnei certifică procesul de revenire în ţară a muncitorilor români şi, concomitent, îndeplinirea mai multor angajamente pe care noi, social-democraţii, ni le-am luat în faţa tuturor românilor, în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2016. Dincolo de orice retorică populistă a opoziţiei, de orice orgolii ale reprezentanţilor acesteia, trebuie să vedem realizările pe care PSD le-a generat şi să admitem că social democraţia este singura şansă de dezvoltare a României şi îmbunătăţirii, în egală măsură, a vieţii tuturor românilor!

Nicolae Giugea "Guvernul blochează premeditat lucrările de infrastructură pentru a salva bugetul pe anul 2019" Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, rupe majoritatea contractelor pentru infrastructură, cu scopul premeditat de a nu mai face plăţi de la buget, în anul 2019, pentru lucrările executate. Răzvan Cuc vrea să-i demonstreze Vioricăi Dăncilă că el este eroul bugetului de anul acesta şi că, prin deciziile sale, bugetul pentru 2019 va fi salvat. În fapt, el va rămâne în memoria publică drept groparul infrastructurii din România. Ca să înţelegem mai bine ceea ce face Cuc, trebuie să ne amintim că, în primele 7 luni ale acestui an, deficitul bugetar, adică banii pe care Guvernul nu îi are, dar îi împrumută, a trecut de 18 miliarde, fiind mai mare cu 6 miliarde faţă de anul 2018 şi cu 13 miliarde mai mare decât în anul 2017! Deciziile proaste ale Guvernului ne-au adus în această criză bugetară iminentă. Deşi au majorat taxele şi impozitele sau au introdus altele noi prin ordonanţa lăcomiei, banii la buget sunt mai puţini, nu mai mulţi. Deşi au întârziat cu 8 luni majorarea pensiilor din sistemul public, banii lipsă de la bugetul de pensii au ajuns la un miliard. Deşi în spitale dotările sunt tot alea din anii 90, medicamentele şi aparatura lipsesc, spitale noi nu se construiesc, banii lipsă de la fondul de sănătate au ajuns la două miliarde în jumătate de an! În acest context, degeaba aşteaptă românii autostrăzi şi căi ferate, poduri, spitale şi şcoli moderne, pentru că investiţii nu se fac nicăieri în România, pentru a se face economii la buget. Ca să acopere cheltuielile curente, Guvernul Dăncilă taie cu hărnicie şi din banii puţini alocaţi investiţiilor publice. Ceea ce mi se pare extrem de grav este că ministrul Răzvan Cuc se plimbă prin toată ţara cu alaiul de televiziuni după el şi rupe toate contractele aflate în execuţie, sub pretextul că nu şi-ar face constructorii treaba! Abia acum a aflat că în România se construieşte puţin şi prost? Abia în al doilea mandat de ministru al transporturilor? Ceea ce ştim cu certitudine este faptul că mai multe contracte pentru centuri ocolitoare, pentru tronsoane de autostradă sau pentru drumuri expres au fost rupte în faţa televiziunilor nu pentru motive serioase, ci cu scopul ca pentru acele contracte Guvernul să nu fie nevoit să facă plăţi în anul 2019! Da, asta face Răzvan Cuc atunci când se plimbă prin ţară. Poate şi mai grav este faptul că din cauza incompetenţei lui Cuc şi a Guvernului Dăncilă, în ansamblu, România riscă să piardă miliarde de euro din fondurile europene, pentru care nici măcar nu s-au depus proiecte concrete! Pe drumul expres Craiova-Piteşti, care ar fi putut să fie finanţat din banii gratuiţi de la Uniunea Europeană, au dispărut şi cele câteva borduri aruncate în dispreţ la vizita lui Liviu Dragnea şi a Olguţei Vasilescu. În tot acest timp, românii pierd ore în şir în traficul aglomerat sau, mai rău, mor cu zile pe cele mai periculoase şosele din Europa.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Bine v-am regăsit într-o nouă sesiune parlamentară! Ştiu că perioada care urmează este una foarte aglomerată din punct de vedere politic, dar am încredere că indiferent de ce alegeri urmează sau de ce lupte politice ducem, nu vom uita că suntem aici pentru un singur scop - să îmbunătăţim viaţa românilor în mod concret, nu doar prin vorbe. Ziua de 5 septembrie marchează, la nivel internaţional, caritatea. Este un prilej foarte bun să ne uităm în jur şi să înţelegem că există situaţii în care cei de lângă noi nu se pot bucura de lucruri pe care noi le considerăm vitale. În 2019, încă mai avem şcoli care au toaleta în fundul curţii, sate care nu au apă curentă sau canalizare sau chiar localităţi izolate unde accesul în situaţii de urgenţă poate fi un adevărat test al determinării. În România, conform unor studii ale Institutului Naţional de Statistică, două din 5 familii au probleme cu plata la timp a cheltuielilor destinate întreţinerii locuinţei, iar 8 din 10 familii, dintre cei pentru care venitul net nu este suficient pentru a face faţă cheltuielilor, nu pot cumpăra alimente suficiente pentru asigurarea hranei. Mai mult, o altă cercetare, realizată de World Vision România, a arătat că 9% dintre copiii României merg la culcare flămânzi, iar în cazul altor opt procente mâncarea pe care o au la dispoziţie nu este decât ocazională sau chiar insuficientă. Deşi veniturile românilor au crescut, acest lucru nu se reflectă direct în bunăstarea lor materială, iar în condiţiile în care ceea ce câştigă nu le poate asigura strictul necesar, cu greu poate fi vorba de accesarea unor alte servicii care să le asigure calitatea vieţii, cum ar fi vizite regulate la medic, acces la educaţie pentru copii ş.a.m.d. Ziua pe care o marcăm mâine are menirea de a ne aminti de toate aceste situaţii. O parte dintre ele nu pot fi rezolvate direct de noi, ci soluţia în cazurile respective este implicarea la nivel local, la nivelul comunităţii şi intervenţia punctuală pentru remedierea respectivelor situaţii. Există însă şi cazuri care pot fi ameliorate prin politici economice şi sociale sustenabile care să fie implementate şi să aibă continuitate, astfel încât efectele lor să fie resimţite pe termen lung. Injustiţia socială este la fiecare pas în jurul nostru. Putem însă, împreună, dragi colege şi dragi colegi, să ne unim forţele şi să începem să facem schimbările care ţin de noi, astfel încât, exercitându-ne atribuţiile şi coagulând în jurul nostru şi alţi actori implicaţi, să acţionăm împreună pentru a rezolva aceste situaţii.

Sorin-Ioan Bumb "Guvernul PSD trebuie să meargă în istorie şi să-l ia şi pe Ponta cu el!" Situaţia politică în care se zbate România în aceste zile este una deosebit de sensibilă, care riscă să destabilizeze credibilitatea internaţională a ţării, valoarea monedei naţionale, dar mai ales să afecteze, şi mai mult decât a făcut-o până acum, veniturile românilor de rând şi munca acestora. Vedem cum actualul Guvern, decimat de luptele interne, este atacat acum şi de foştii aliaţi. ALDE - un partid balama, care s-a folosit tot timpul de cele câteva voturi pe care le are în parlament doar ca să obţină beneficii pentru clica din conducere - a ieşit deja de la guvernare. Cu excepţia Ramonei Mănescu, care a arătat, încă o dată, că importante sunt funcţia şi banii, nu principiile sau binele românilor! Pe de altă parte, Victor Ponta - unul dintre cei mai cinici politicieni din România - încearcă acum să facă puncte electorale pe seama dezastrului din PSD. Acesta racolează încontinuu membri pentru partidul său de buzunar, încercând să pară că este o alternativă. În realitate este aceeaşi ciorbă veche de zdrenţe, reîncălzită acum la focul care mistuie PSD. Niciuna dintre aceste mişcări politice nu are în centrul său necesităţile românilor sau dorinţa de a face ceva bun pentru ţară. Sunt doar jocuri murdare, prin care aceste partiduleţe - obişnuite cu şantajul şi cu trocul pentru interese personale - încearcă să se poziţioneze pentru viitoarele campanii electorale şi pentru alegerile ce le vor urma. Victor Ponta, asemeni unei hiene înfometate, încearcă acum să prindă o bucată cât mai mare din stârvurile PSD şi ALDE, aflate amândouă în descompunere după tragerea pe margine a liderilor. Ce va rezulta, va fi o construcţie politică mai rea decât PSD, formată din oportuniştii care s-au obişnuit să facă bişniţă în loc de politică. O construcţie politică care va scoate la mezat orice doar pentru a obţine avantaje de ordin material şi care va pune pe ultimul loc interesul românilor şi bunăstarea acestei ţări. Cea mai bună soluţie pentru România, în acest moment, este ca PSD să accepte că nu mai este dorit de către români, că nu mai are nicio susţinere reală din partea cetăţenilor şi să plece de la guvernare, lăsând liberă calea pentru reconstrucţia României. PSD trebuie să meargă în istorie şi să-l ia cu el şi pe Victor Ponta, şi partidul său de oportunişti!

Viorel Stan "Mese sănătoase pentru elevii români" Ştim cu toţii cât de importantă este alimentaţia unui copil în dezvoltarea acestuia. O hrană sănătoasă pe parcursul copilăriei are ecou mai apoi şi în viata de adult. Copiii hrăniţi sănătos au mai puţine şanse să dezvolte boli precum diabetul, obezitatea sau diferite forme de cancer. Şi în acest an România a ales să participe la Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume şi lapte în şcoli. O iniţiativă prin care se doreşte promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unor regimuri alimentare echilibrate. În anul şcolar 2019 - 2020, elevii noştri vor avea mâncare sănătoasă, în orele în care se vor afla la şcoală. Anul acesta, Uniunea Europeană va aloca o sumă uriaşă pentru distribuirea de fructe, legume şi lapte în şcolile româneşti. Vorbim de 18 milioane de euro. Din aceşti bani, 6,8 milioane de euro se vor da pe fructe şi legume, iar de 10,8 milioane de euro se va asigura laptele. Şi Guvernul României a contribuit cu bani la acest program. A alocat 540 de milioane de lei. Aşa că, în acest an şcolar, peste două milioane de elevi vor primi o hrană sănătoasă. Vor primi fructe, legume, lapte şi produse din lapte fără adaos de lapte praf, dar şi produse de panificaţie din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari. Dacă ne referim la Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume şi lapte în şcoli, la nivelul Uniunii Europene, în anul şcolar 2019 - 2020, a fost alocat un buget total de 145 de milioane de euro pentru fructe şi legume şi 105 milioane de euro pentru lapte şi produse lactate. Cele două programe au fost comasate începând cu anul şcolar 2017- 2018. Pe lângă faptul că primesc o hrană sănătoasă, distribuirea fructelor, legumelor şi lactatelor este completată de informarea cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor, prin activităţi didactice. În anul şcolar 2017-2018, peste 20 de milioane de elevi din Uniunea Europeană au participat la cele două programe şi au primit, în total, 255.000 tone de fructe şi legume şi 178 milioane de litri de lapte. Cifra reprezintă 20% din copiii din întreaga Uniune Europeană.

Viorica Cherecheş "Construirea celor trei spitale regionale, amânată din nou!" Membrii Guvernului şi-au asumat promisiunea de a construi spitale regionale, dar acum declară că statul român nu îşi poate permite să aloce un miliard de euro pentru acestea. Premierul a declarat că cele trei spitale regionale vor fi construite pe următoarea proiecţie bugetară. Încă o promisiune neonorată pe lângă atâtea altele! Este deja obişnuinţă pentru guvernanţi să promită şi apoi să uite. Cele 8 spitale regionale şi unul gigant după modelul AKH din Austria au fost angajate de PSD încă din campania electorală din anul 2016. După patru ani au rămas doar promisiuni, hârtii prăfuite, speranţe năruite ale românilor şi niciun răspuns concret la întrebările legitime ale românilor. Milioane de pacienţi români aşteaptă o îmbunătăţire a sistemului medical, reabilitări ale spitalelor sinistre subordonate Ministerului Sănătăţii. Programul de guvernare şi Politicile de Sănătate cu care s-a făcut campanie sunt o înjosire şi umilinţă la adresa românilor! Oportunişti, liderii PSD şi-au făcut un obicei din a promite, din a-şi face imagine pe suferinţa bolnavilor români, dar promisiunile lor n-au devenit realitate. Din cele 8 spitale regionale propuse au mai rămas 3, şi cel mai optimist termen de finalizare pentru acestea, în cazul în care vor primi finanţare, este anul 2024. La timp pentru o nouă serie de promisiuni de campanie! Miniştrii aflaţi vremelnic la putere nu sunt capabili să se ţină de cuvânt şi să construiască cele 3 spitale regionale de la Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi. Guvernul a ignorat aproape toate şansele oferite pe bani europeni şi proiecte majore de infrastructură, atât în domeniul sănătăţii, cât şi în cel de transport rutier, au rămas fără finanţare. Ministrul de la sănătate a pozat în vara acestui an alături de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, când a fost obţinut acordul de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor spitalelor regionale. Sfaturi vom primi de la experţii BEI, dar banii necesari pentru cele trei spitale de unde îi va obţine ministrul sănătăţii? Construirea acestor spitale înseamnă noi oportunităţi pentru cei care locuiesc în cele trei zone ale ţării. Înseamnă noi locuri de muncă pentru viitorii absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină. Doar aşa mai putem opri plecarea în străinătate a viitorilor medici. Românilor le-au ajuns, de patru ani, minciunile guvernanţilor! Românii nu mai pot fi păcăliţi la infinit cu promisiuni neonorate! Nu este greu de înţeles că sistemul medical din România are nevoie urgentă de îmbunătăţiri. Are nevoie de orice ajutor care i se poate oferi, deoarece ne confruntăm cu o subfinanţare cronică. Avem cea mai mare rată a infecţiilor intraspitaliceşti, cea mai mare rată a mortalităţii infantile, dar şi mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare şi cancer. Ministrul ştie toate aceste lucruri, dar preferă să le ignore în fiecare zi, considerând că sunt mai importante apariţiile media lacrimogene, inspecţiile şi ameninţările la adresa personalului sanitar care-şi face treaba aşa cum poate în condiţiile date.

Vasile Varga "Poliţiştii trebuie să-şi recapete credibilitatea, răspunderea şi rolul în comunitate!" România anului 2019 este ţara în care, din păcate, doar în urma unor tragedii autorităţile ajung în situaţia de a vedea realităţile dure şi de a lua decizii în favoarea cetăţenilor. România anului 2019 rămâne ţara în care s-au făcut aşa-zise reforme fără fond, fără ca factorii de decizie să estimeze şi impactul pe care aceste schimbări le-au produs. Am asistat cu toţii, în această vară, la dramele care s-au produs la Caracal, unde am văzut şi slăbiciunea sistemului 112, dar şi modul ezitant de intervenţie al Poliţiei Române. Pentru că, da, după atâţia miniştri şi reforme, la 30 de ani de la Revoluţie, Poliţia Română a ajuns o umbră a ceea ce ar trebui să fie acest important organism al statului român. Poliţiei şi poliţiştilor, în decursul anilor, li s-au luat foarte multe atribuţiuni de serviciu din zona arondată, ajungându-se, din păcate, să fie ruptă legătura cu comunităţile locale şi cu realităţile din teren. Vă invit, să vedem ce mai înseamnă astăzi poliţistul român şi cum a fost el transformat într-o mică marionetă. Până prin anul 2005 în toate oraşele României existau "sectoriştii". De acord, denumirea poate suna un pic din alte vremuri, dar aş vrea să ne aplecăm nu pe ceea ce se vede la suprafaţă, ci pe ceea ce însemna un sectorist în comunitate. Sectoriştii din mediul urban erau racordaţi la zona pe care o păstoreau şi puteau desfăşura activităţi operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare şi participau la cercetări penale complexe, alături de colegii de la alte departamente. Erau obligaţi, prin atribuţiunile de serviciu, să cunoască toate familiile din zona arondată, dar şi activitatea economică din acel areal şi, dacă îşi făceau conştiincios datoria, puteau oferi informaţii relevante când o infracţiune se petrecea în aria lor de activitate. Ştiau familiile unde se puteau produce potenţiale scandaluri, îi aveau în vedere pe cei care săvârşiseră infracţiuni sau unde exista un potenţial infracţional. Repet: inclusiv activitatea economică se afla în fişa postului unui sectorist. Sectoristul a dispărut pentru că poliţia s-a modernizat, şi nu a fost rău să se modernizeze, doar că esenţa reformei a fost să golească de conţinut munca poliţistului. Locul sectoristului a fost luat de poliţistul de proximitate, care are drept principală atribuţiune activitatea de prevenţie, deloc lipsită de importanţă, dar insuficientă pentru a cunoaşte realităţile unei comunităţi. Poliţistul de proximitate nu mai face nici mici anchete, nu mai cunoaşte nici familiile din zona arondată, nici agenţii economici, nici locurile de unde pândesc pericolele. Prevenţia este un termen aparent acoperitor, dar se dovedeşte a fi lipsit de substanţă. În mediul rural, lucrurile nu stau deloc mai bine. Lucrătorul dintr-un post de poliţie este un funcţionar care lucrează după program fix, de la 8,00 la 16,00, după care pleacă liniştit acasă şi nimeni nu-l mai deranjează. Permanenţa în satele României este asigurată de patrule mobile, care acţionează pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, şi distanţe de 50-60 de kilometri. Eficienţa unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp poliţistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii şi comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Mă întreb şi vă întreb: cum poate un poliţist care nu cunoaşte o comunitate, dar care este nevoit să intervină acolo, după orele 16,00, să-şi facă o imagine complexă şi corectă asupra locului, a oamenilor, a realităţilor privind potenţialul infracţional sau să cunoască firele, adeseori nevăzute, care îi leagă pe oameni? Vă dau un exemplu pe care îl cunosc şi care, cu siguranţă, se întâmplă şi în judeţele dumneavoastră: în Brăila, judeţ pe care îl reprezint în Parlamentul României, circa 75% dintre lucrătorii din mediul rural fac zilnic naveta la oraş, ceea ce amplifică desprinderea lor de stările de fapt. Poliţistul funcţionar, de la 8 la 16,00, care apoi se urcă în maşină şi pleacă la el acasă, la 50 de kilometri distanţă, nu va putea niciodată să ofere informaţii relevante unei anchete care, aşa cum s-a întâmplat la Caracal, înseamnă vieţi şi destine. Poate ar mai fi nevoie să reflectăm la ceva, după această vară fierbinte. Reformele, despre care vorbeam la început şi de care era nevoie, dar nu aşa cum s-au făcut, au mai avut o consecinţă - transformarea poliţistului, inclusiv a şefilor de inspectorate de poliţie şi a adjuncţilor acestora, în simpli executanţi, fără nicio putere de decizie în cauze penale. Şi aici munca a fost stoarsă de conţinut. Toată activitatea operativă în domeniul judiciar, economic, pază şi ordine, toată activitatea de cercetare penală se subordonează direct procurorului, astfel că niciun şef de inspectorat nu mai poate lua decizia unei intervenţii rapide, care poate salva vieţi şi schimba destine. De curând l-am auzit pe domnul Mihai Fifor, ministrul afacerilor interne, vorbind despre nevoia de a reinstitui permanenţa poliţiştilor la posturile de poliţie din mediul rural. Corectă decizie, dar aceasta trebuie dublată şi de redarea conţinutului muncii de poliţist. Domnule Fifor, spuneţi-i cum doriţi lucrătorului din poliţie: sectorist, poliţist de proximitate sau inventaţi orice altă titulatură. Nu ambalajul contează, ci conţinutul! Redaţi-i acestei munci credibilitatea, răspunderea şi rolul în comunitate! Puneţi în fişa postului obligativitatea unui poliţist de proximitate, indiferent că acţionează în urban sau în rural, de a-şi cunoaşte membrii arealului de care se ocupă, de a le şti slăbiciunile şi metehnele, redaţi-le capacitatea de a lua decizii şi de a interveni, pentru că doar aşa vom reuşi să facem o Poliţie Română funcţională, demnă şi respectată!

Cătălin Cristache "Îndepărtarea Guvernului Dăncilă reprezintă o datorie patriotică faţă de România" Odată cu ieşirea ALDE din coaliţia de guvernare, devine evident că Guvernul Dăncilă este o epavă plutitoare. Executivul nu mai are nici legitimitate electorală, aşa cum s-a văzut la europarlamentarele din 26 mai, nici legitimitate parlamentară, aşa cum devine clar ca urmare a aritmeticii parlamentare. Un Guvern atârnat de o sfoară, dominat de un partid în cădere liberă din perspectivă electorală este predispus la acţiuni disperate pentru a mai salva o minimă brumă de voturi. Situaţia actuală este perfect similară cu cea din 2007 - 2008, când PNL-ul, condus de Călin Popescu Tăriceanu, supravieţuia în Parlament cu sprijinul PSD. Or, aproape toţi finanţiştii din România au concluzionat că măsurile sociale şi economice ale acelui Executiv au fragilizat ţara în perspectiva crizei economice. Aşa s-a ajuns la tăieri de pensii şi salarii. Din păcate, pe fondul războaielor comerciale SUA - China sau chiar SUA - UE, în contextul Brexit-ului fără acord devenit tot mai evident, pe fondul stagnării relative a economiilor Germaniei şi Marii Britanii, dar şi având în vedere încetinirea creşterii economice în China, India şi Turcia, devine aproape inevitabilă o nouă recesiune globală. Problema nu este dacă va veni criza, ci când se va întâmpla acest lucru. Luând în considerare acest deznodământ inexorabil, politicienii responsabili din România au datoria patriotică de a-i îndepărta cât mai repede pe Viorica Dăncilă şi pe cei din PSD de zona de decizie economică. Altfel, nu numai că PSD-iştii vor băga economia în groapă, dar, într-un mod pervers, tot ei vor fi beneficiarii politicii în următorul ciclu electoral. E destul de evident că măsurile sociale ale Guvernului nu sunt sustenabile. Nivelul de asistenţă socială era la 81 de miliarde de lei în 2016. A ajuns la 101,3 miliarde de lei în 2018. După noile măriri de pensii de la 1 septembrie 2019, prognoza pentru întreg anul este ca pe asistenţă socială să se cheltuiască 120 de miliarde de lei. În 2020, nivelul ar putea ajunge la 140 de miliarde de lei. Salariile bugetarilor au fost de 57 de miliarde de lei în 2016. Au ajuns la 86 de miliarde de lei în 2018. În 2019 vor ajunge la 102 miliarde de lei. Per total, în 2019, vom cheltui 47 de miliarde de euro (222 de miliarde de lei) pe pensii, salarii sau ajutoare de şomaj. Asta înseamnă 60% din tot Bugetul naţional şi 22% din PIB. Această stare de fapt este absolut toxică. Ne îndreptăm cu paşi mari către criza economică, şi parlamentarii trebuie să acţioneze decisiv. În spaţiul public se susţine adesea teza că opoziţia nu ar trebui să intre acum la guvernare, pentru că majoritatea parlamentară ar fi instabilă şi greu de armonizat cu diversele opţiuni politice. Cei de la USR spun că vor alegeri anticipate, ştiind însă foarte bine că acestea sunt improbabile sau ar veni cel mai devreme prin aprilie 2020. Or, România nu-şi permite să aştepte atât timp, la fel cum nu-şi permite să o lase pe Dăncilă să strice tot încă 8 luni de aici înainte. De aceea, moţiunea de cenzură nu trebuie amânată. Trebuie să vină repede şi să genereze un Guvern - fie el asumat politic de opoziţie, fie Cabinet de uniune naţională - care să pregătească ţara pentru criza care urmează să vină. Aşa cum spuneau şi reprezentanţii BNR, nu mai putem sta cu acest Guvern până la alegerile la termen. Dacă, până la urmă, se va rămâne în această zonă de abulie, preferându-se interesul politic - câştigarea detaşată a alegerilor - în detrimentul binelui comun pentru societatea românească, liderii actuali ai partidelor de opoziţie vor fi, prin pasivitatea lor de acum, parţial vinovaţi pentru criza care va lovi năprasnic România. Se ştia care este pericolul, dar ei au refuzat să acţioneze. Dacă eşti responsabil şi înţelegi funcţia obţinută în urma votului cetăţenilor, realizezi că în politică trebuie să faci ce trebuie, nu întotdeauna ceea ce îţi aduce beneficiu politic. Politica este despre exercitarea puterii şi managementul statului în interesul cetăţenilor, nu despre alegeri. În final, fac un apel către colegii din opoziţie: gândiţi-vă bine, alegeţi responsabilitatea în detrimentul voturilor. E datoria patriotică pe care o avem faţă de România!

Constantin Codreanu "Dezastrul execuţiei bugetare - un nou argument pentru debarcarea Guvernului Dăncilă" La începutul lunii august am afirmat, într-o scurtă analiză privind anunţata rectificare bugetară, că Guvernul Viorica Dăncilă devine din ce în ce mai toxic pentru români şi pentru România. Enumeram acrobaţiile financiare puse la cale de o guvernare incompetentă şi iresponsabilă. Acum, respectiva analiză poate fi văzută într-o altă lumină, suprapusă pe execuţia bugetară după primele 7 luni ale anului curent - un adevărat dezastru. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată un adept al canibalizării politice/partinice şi nu am atacat/criticat pe cineva doar din aceste considerente. De fiecare dată mi-am fundamentat observaţiile pe fapte şi date concrete. Acelaşi lucru e valabil şi acum, când vorbim despre o încetinire gravă a economiei româneşti. Să începem cu câteva date pe care trebuie să le cunoaştem toţi. Avem un deficit bugetar uriaş - 1,76% din PIB-ul prognozat. Cuantum nominal: 18,13 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,2 miliarde de lei mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2018 acesta reprezenta 1,26% din PIB-ul prognozat. În cazul încasărilor bugetare, deşi avem o creştere cu 11,4% - aceasta nu corespunde prognozei de 16%. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul încasărilor fiscale, de care trebuia să se ocupe ANAF, care au crescut cu doar 8,6%. Dacă e să vorbim despre cheltuielile bugetare, este evident că acestea au fost scăpate de sub control - în creştere cu 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Economia trăieşte în continuare din consum, lucru dovedit de creşterea cu 12% a încasărilor din TVA. Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat efectiv - s-au majorat cu 21,5% faţă de anul trecut, până la un cuantum de 59,76 de miliarde de lei. Avem o creştere de 10,5 miliarde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă se păstrează ritmul, întreaga anvelopă salarială va ajunge la 102,44 miliarde de lei. Prin comparaţie cu anul 2016, când toate salariile bugetarilor au reprezentat jumătate din suma actuală - 57,04 miliarde de lei. O politică de cumpărare a cetăţeanului care s-a întors şi se va întoarce, în continuare, electoral împotriva unei guvernări care vede societatea doar ca un mare bazin electoral din care să-şi extragă voturi. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 7,7% faţă de primele şapte luni ale anului 2018. Ele reprezintă 33% din totalul bugetului şi 6,3% din PIB-ul total estimat pentru tot anul. Să încurajezi, din considerente electorale, menţinerea unui segment de asistaţi sociali într-o ţară care se confruntă cu problema acută a lipsei forţei de muncă, e o mostră inacceptabilă de iresponsabilitate a unor politicieni îndrăgostiţi de propriile funcţii şi fotolii! Cu o criză guvernamentală în continuă fierbere şi un context care va aduce debarcarea inevitabilă a Guvernului Viorica Dăncilă, cei care conduc, în acest moment, România, de la Palatul Victoria, urmează cu sfinţenie celebrul dicton "Après nous (moi), le déluge" (După noi, potopul). Fluxul financiar este secătuit la maxim - cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14%. Vorbim - atenţie! - de bani din buget, de banii noştri, ai românilor! Partea şi mai proastă - cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi au ajuns la un cuantum total de 8,33 de miliarde de lei, reprezentând deja 0,8% din PIB-ul estimat pe tot anul. Vom pierde aproape 1,5% din tot PIB-ul numai plătind împrumuturile antamate de o guvernare incompetentă şi iresponsabilă. Există şanse reale ca ţinta de deficit (3%) să nu fie respectată, ceea ce ar declanşa procedură de infringement şi ar îndepărta România de obiectivele de convergenţă privind Zona Euro. În acest moment, ne apropiem vertiginos de pragul de 2%. Avem o economie a României care trăieşte din consum, iar contabilitatea bugetară este rezultatul direct al politicii inflaţioniste promovate de Guvernul Dăncilă. Nu ne ajută nici măcar ritmul de creştere a încasărilor din proiectele cu fonduri europene, care este unul redus - în creştere cu doar 14,6% faţă de anul trecut. Lucrurile se vor agrava spre sfârşitul anului, având în vedere că la ultima rectificare bugetară s-au tăiat total banii pentru cofinanţări. Reafirm ceea ce nu voi obosi să spun în mod constant. Se impune o restructurare din temelii a Guvernului supradimensionat în acest moment, cel mai stufos Guvern din Uniunea Europeană. Pe lângă numărul inexplicabil de mare de ministere, avem nu mai puţin de 135 de secretari de stat. 79 dintre aceştia au salarii anuale de peste 100.000 de lei. Ca să nu mai vorbim de subsecretarii de stat şi de puzderia de consilieri. Culmea, chiar aparatul premierului Dăncilă este unul supraponderal - peste 200 de consilieri cu salarii anuale între 50.000 şi 80.000 de lei. Reducerea anunţată a secretarilor de stat nu s-a mai produs. Deci, nici acea economie prognozată de doar 7 milioane de lei nu a devenit realitate. Trebuie să resetăm întreaga structură a Guvernului, coborând numărul de ministere la sub 20. Atât timp cât vom avea politicieni care sunt convinşi că cetăţenii există pentru ei, şi nu invers, uitând că sunt plătiţi din buzunarul românilor, ai căror angajaţi sunt, şi căutând să stoarcă bani şi privilegii, precum pensii speciale, România va avea de suferit. Avem nevoie de o schimbare radicală pentru a reface România Mare! O putem face într-un singur mod: aducând oameni competenţi în funcţiile-cheie din stat, pe care să îi recomande profesionalismul şi performanţa, nu carnetul de partid!

Doru-Petrişor Coliu De câte ori susţin o declaraţie politică, o fac cu sentimentul că ecourile sale se vor face resimţite, că fie măsurile adoptate, fie eventualele poziţionări vor însemna tot atâtea rezultate pozitive pentru România, o ţară cu peste 5.700.000 de diasporeni! Cu acest procentaj de 25% din populaţia ţării, diaspora reprezintă un segment socio-politic important, poate cel mai important, dacă ne raportăm şi la aportul economic adus României! În acest context onorant pentru românii de peste graniţă, aroganţa unor instituţii ale statului în a trata diaspora mi se pare pe cât de josnică, pe-atât de periculoasă pentru viitorul acestei ţări! Cum să numeşti altfel decât aroganţā faptul că o personalitate de talia lui Emil Hurezeanu, Ambasador al României în Germania, afirmă că a comunica numărul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestei ţări constituie o încălcare a legii privitoare la datele cu caracter personal?! Cum să denumeşti altfel decât aroganţă faptul că Ministerul Afacerilor Externe refuză cu încrâncenare să comunice numărul exact al rezidenţilor români aflaţi pe teritoriul altor state? Aroganţele arcului guvernamental nu m-au impresionat niciodată, dar când soliciţi preşedintelui Iohannis clarificări, iar acesta te redirecţionează cu o privire plictisită spre MAE, lucrurile au altă semnificaţie! Când aştepţi atitudini ferme pe aceste teme din partea PNL şi USR, iar aceştia tac, lucrurile capătă alte dimensiuni, cu alte semnificaţii! Apropiatul scrutin electoral pentru desemnarea preşedintelui României se apropie, iar loviturile sub centură devin armele preferate ale adversarilor politici, în timp ce diaspora aşteaptă ca masa amorfă a instituţiilor statului să-şi facă datoria! Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră, al tuturor celor care se află pe eşichierul politic românesc, că diaspora merită respectul nostru, dincolo de orice orientare doctrinară, cu o abordare nouă, corectă, fără resentimente!

Petru Movilă "Guvernul reglementează doar pentru a aduna bani din amenzi la bugetul de stat" Este aberant modul în care Guvernul României reglementează, arătând foarte clar că singurul motiv pentru care emite ordonanţe de urgenţă sau hotărâri de Guvern este să dea amenzi pentru a aduna bani la bugetul de stat. În cazul modului de organizare şi funcţionare a unităţilor medicale de primiri urgenţe, doamna Dăncilă şi doamna Pintea se comportă ca nişte amatori, pentru că în loc să susţină medicii şi personalul medical, prin elaborarea unei noi legi a sănătăţii şi o nouă metodologie de organizare şi funcţionare a unităţilor de primiri urgenţe, doamnele mai sus menţionate se comportă ca nişte miliţieni ai unui stat de mult apus. Faptul că nu funcţionează cum trebuie medicina de urgenţă se datorează faptului că la unităţile de primiri urgenţe vin şi oameni care nu merg la medicul de familie, nerespectând astfel procedurile, sau persoane care nu sunt asigurate şi care ştiu că doar la UPU pot beneficia de tratament medical gratuit. De asemenea, sistemul nu beneficiază de o separare clară a asistenţei medicale în funcţie de gravitatea fiecărui caz. Guvernul României pare că nu ia în seamă faptul că unităţile de primiri urgenţe sunt cele mai aglomerate structuri medicale din România şi că e nevoie ca aceste structuri să fie sprijinite din punct de vedere legislativ pentru ca pacienţii să fie trataţi la cel mai înalt nivel. Este nevoie, deci, de o nouă lege a sănătăţii şi de un nou mod de organizare şi funcţionare a unităţilor de primiri urgenţe, pentru că personalul trebuie susţinut cu prevederi legale clare, care să impună respectarea unor reguli care vor permite acordarea în timp real a asistenţei medicale de urgenţă. Medicii, asistentele şi infirmierii nu trebuie trataţi ca potenţiali contravenienţi ai statului român, dacă ne dorim ca actul medical să fie unul de calitate. Solicit retragerea de urgenţă a hotărârii de Guvern adoptate la începutul lunii august de către Executiv şi adoptarea imediată a unei legislaţii corespunzătoare unei activităţi eficiente şi normale în UPU atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţi.

Georgeta-Carmen Holban "Acord politic naţional populist şi fără nicio valoare pentru România!" Demersul şefului statului de a semna un acord politic naţional pe tema continuării României pe drumul Uniunii Europene a fost unui ilar, în condiţiile în care este evident că există un larg consens politic pe această temă. A fost doar un nou exerciţiu de imagine al lui Klaus Iohannis, în spiritul campaniei electorale începute de câteva luni pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie. Cum era de aşteptat, acest protocol politic fără noimă a fost semnat doar de către partidele de curte ale Domniei Sale, respectiv cele din opoziţie. Pe de altă parte, PSD a refuzat să semneze un asemenea document desuet, din considerente pragmatice. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, dar doar atunci când un astfel de demers este unul real, şi nu un joc electoral. În opinia PSD, acest acord încheiat între toate partidele politice era imperios necesar să cuprindă o serie de aspecte vitale pentru interesul României: Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii; Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România; Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă; Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora; Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz; Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească; Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii. Evident şi în mod dispreţuitor, preşedintele nu a luat în calcul propunerile înaintate de PSD, fapt ce a atras nesemnarea acordului, şi, implicit, lipsa de forţă şi credibilitate a acestuia. Mai mult, şeful statului a ţinut cu orice preţ să includă în protocolul politic întrebările votate la referendum. Un fapt, de asemenea, inutil şi fără importanţă politică. În consecinţă, protocolul impus de Klaus Iohannis a fost doar un troc politic populist, o încercare de a premia opoziţia în schimbul iniţierii moţiunii de cenzură din sesiunea parlamentară de vară. Din fericire, moţiunea a eşuat lamentabil, iar guralivii din opoziţie au rămas doar cu pozele de colecţie de la Cotroceni, precum şi cu semnarea unui acord politic total nefolositor.