15 decembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale din România; (PL-x 537/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 6. Proiectul de Lege privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale din România; PL-x 537/2020. Are caracter ordinar şi avem 46 de poziţii cu amendamente admise. Din partea iniţiatorului doreşte cineva să intervină? Domnul Tudor Rareş Pop. Vă rog.

Tudor Rareş Pop Mulţumesc. De ce e necesar acest proiect? Pentru că, la cinci ani de la dezastrul din Clubul bucureştean "Colectiv" spitalele româneşti încă nu declară numărul real al infecţiilor nozocomiale, pentru că secţiile din spitale sunt adesea focare de infecţii, şi nu de tratament, pentru că pacienţii primesc antibiotice preventiv, o decizie care creşte riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale şi rezistenţa bacteriilor la tratamente, pentru că infrastructura spitalicească e putredă, pentru că, adesea, în spitale nu se respectă regulile de bază privind igiena şi curăţenia, pentru că arătăm cu degetul după vinovaţi, în loc să finanţăm corespunzător, pentru că nu avem suficiente cadre medicale şi nici nu sunt pregătite suficient. Dragi colegi, avem o problemă naţională şi trebuie să ieşim din negare, trebuie să ieşim din apatie. Dragi medici, Dragi politicieni, primari, manageri de spital, profesori din universităţile medicale, haideţi să recunoaştem că avem o mare problemă şi mai ales să facem ceva, pentru că 1.000 de români mor anual din cauza acestor infecţii, decese - atenţie! -, în cea mai mare parte evitabile. În anul 2018 au fost raportate puţin peste 20.000 de infecţii nosocomiale, o cifră mai bună faţă de anii precedenţi. Dar anul acesta au fost raportate doar 2.500 de cazuri, din care jumătate au fost cauzate de SARS-CoV-2, atât în rândul pacienţilor, cât şi al personalului medical. S-a zis şi am auzit cu toţii de la tribuna aceasta că trebuie să lăsăm politicianismul la o parte şi să găsim, să discutăm despre soluţii. Ei, bine, legea aceasta pe care v-o propunem astăzi este o soluţie, este un mare pas înainte. Şi ceea ce vă propunem astăzi este o rezolvare tehnică, pragmatică şi fără culoare politică, cu patru direcţii de acţiune, concentrate pe organizare, finanţare adecvată, infrastructură spitalicească şi formarea personalului medical, cu alte cuvinte, un pact pentru siguranţa pacientului, un pact împotriva infecţiilor nosocomiale. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea Comisiei pentru sănătate, domnul preşedinte Florin Buicu, prezentarea raportului comun. Vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale. La întocmirea prezentului raport am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social, avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii, cea de sănătate şi de muncă, vă propun adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele redate în Anexă. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale dacă doreşte cineva să intervină? De acasă, îl avem pe domnul Ungureanu Emanuel. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Bună ziua!

Carmen-Ileana Mihălcescu Bună ziua!

Emanuel-Dumitru Ungureanu Aş dori să-l felicit, înainte de toate, pe colegul meu, Tudor Pop, pentru efortul pe care l-a făcut, pentru determinarea lui şi pentru efortul de echipă al Comisiei de sănătate care, prin amendamente, a adus plusvaloare la munca lui şi la munca colegului meu, Adrian Wiener. Aş vrea să vă spun că acest pas înainte înseamnă, de fapt, un moment istoric. De ani de zile vorbim despre... (Probleme tehnice.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Ungureanu, să ştiţi că noi nu vă auzim, nu înţelegem.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Nu ştiu dacă mă auziţi... Alo!

Carmen-Ileana Mihălcescu Da.

Emanuel-Dumitru Ungureanu E un semnal ceva mai bun?

Carmen-Ileana Mihălcescu Aşa pare. Vă rog, continuaţi.

Emanuel-Dumitru Ungureanu OK. Spuneam că nu există zi în care să nu ne solicite presa date exacte despre numărul de infecţii nosocomiale, spre exemplu din perioada pandemiei. Avem instituţii diferite care raportează cifre diferite. Din punct de vedere tehnic, această lege rezolvă şi această problemă, care trebuie coroborată cu schimbarea contractelor de management, adică managerii de spitale adesea sunt încurajaţi să declare aceste probleme şi să ofere soluţii pentru rezolvarea lor. Sigur că e nevoie şi de finanţare. La această oră, din păcate, laboratoare care determină, spre exemplu, calitatea dezinfectantelor, a biocidelor, avem, dacă vorbim despre Cluj, dacă găsim acolo o probă, se trimite la Iaşi. Deci această lege oferă şi soluţii pentru finanţare în această zonă. Vom mai intra în dezbateri ample. Îmi pare rău că nu am semnalul mai bun. Vom vorbi pe larg despre această lege zilele viitoare. Încă o dată, felicitări colegului meu Pop!

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Trecem la dezbaterea proiectului de lege. Dacă la titlu sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptat. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 46 dacă sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul de lege merge la votul final.