3 noiembrie 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale (Pl-x 653/2020) ( rămasă pentru votul final ).

Florin Iordache 32. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale; Pl-x 653/2020. Comisia pentru administraţie. Doamna preşedinte Angelica Fădor. Vă rog, prezentaţi dumneavoastră raportul.

Angelica Fădor Mulţumesc, domnule preşedinte. Camera Deputaţilor este Cameră Decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă. Consiliul Legislativ avizează favorabil. Consiliul Economic şi Social avizează favorabil. Atât Asociaţia Municipiilor din România, cât şi Asociaţia Comunelor din României susţin propunerea legislativă, care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa vizează, printre altele, redefinirea subiecţilor actului normativ, introducerea prevederii privind obligaţia de a asigura întreţinerea şi curăţenia terenurilor, altele decât cele care constituie împrejmuiri, unificarea prevederilor care reglementează obligaţiile instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea propunerii legislative cu amendamentele admise prezentate în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă sunt doritori la dezbateri generale? A, domnule Roman, nu v-am văzut! Sunteţi şi iniţiator dumneavoastră. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Da, domnule preşedinte, din acest motiv am solicitat să iau cuvântul. Speţa e una foarte simplă. În fiecare oraş, în fiecare comună, în fiecare municipiu vedem, din păcate, situaţii în care avem case abandonate care stau să se prăbuşească, având în vecinătate oameni care au construit de bună-credinţă. De ce sunt în această situaţie? Pentru că, de regulă, moştenitorii se ceartă pe acele case, sunt procese interminabile, nimeni nu mai vede de casă, casa se prăbuşeşte. Vecinul de bună-credinţă se trezeşte în situaţia de a avea o bombă ecologică în vecinătate, deşi el a construit de bună-credinţă. Ce se întâmplă acum? Acum primarul nu are decât un singur instrument: trimite poliţia locală şi lasă o amendă, în cazul în care identifică proprietarul de drept, proprietar de drept care de multe ori e plecat prin altă parte. Şi situaţia nu poate fi rezolvată. Ceea ce propun prin acest proiect de lege să modificăm - şi le mulţumesc colegilor că au fost de acord - este să dăm instrumentul de lucru primarului, ca atunci când are astfel de bombe ecologice în jurul unor vecinătăţi de bună-credinţă, să poată acţiona din punct de vedere legal. Practic, ceea ce se schimbă este că, în baza unei ordonanţe preşedenţiale, cu citarea părţilor, primăria nu doar să amendeze, primăria poate să intervină, să salubrizeze acel loc, iar cheltuielile să fie ulterior recuperate de la cel care a generat acel focar, acea bombă ecologică în mijlocul comunei, oraşului sau al municipiului. Au fost situaţii când unii primari au pus impozite de 500% pentru cei care şi-au lăsat casele în astfel de situaţie. În unele locuri problema s-a rezolvat, în alte locuri problema nu s-a rezolvat, pentru că puteai să-i pui şi 1000 la mie, că nu aveai de unde recupera. Prin acest proiect de lege, practic, instituim cadrul legal, astfel încât orice primar, în cazul în care are o bombă de acest gen pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale să poată interveni, să poată salubriza, să poată igieniza şi astfel de lucruri să nu mai fie posibile. Prin urmare, Grupul PNL va susţine acest proiect de lege şi vă îndemn şi pe dumneavoastră să-l votaţi, pentru că problema este una universală, indiferent de zona din care vin primarii. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 13 amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. La articolul unic? De la 2 la 13? Rămâne la votul final. Pauză cinci minute. Încărcaţi pe site, să ştie colegii ce votează şi în cinci minute începem votul final.