27 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcţii, arhitectură şi urbanism (PL-x 578/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 44. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcţii, arhitectură şi urbanism; PL-x 578/2020. Raport comun - Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru tehnologia informaţiei. Vă rog, domnule lider.

Cătălin Drulă E vorba de un raport comun asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 140/2020. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Comisia pentru industrii şi servicii a avizat favorabil. Suntem Cameră decizională. Obiectul de reglementare este crearea cadrului necesar pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcţii, arhitectură, urbanism şi aşa mai departe. În şedinţe separate am dezbătut proiectul de lege; la Comisia pentru administraţie în şedinţa online din data de 12 octombrie 2020, la Comisia pentru tehnologia informaţiei în şedinţa online din 26 octombrie 2020. Prezenţă - 10, din 15 deputaţi. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 140/2020, proiect de lege care face parte din categoria legilor ordinare. Aş vrea şi intervenţia grupului pe fond, dacă... Şi intervenţia grupului? Am prezentat raportul.

Florin Iordache Pe scurt.

Cătălin Drulă Foarte scurt. Cred că este bine-venită această ordonanţă de urgenţă şi digitalizarea în acest domeniu al documentaţiilor de urbanism, de construcţii, de arhitectură, de autorizaţii de construire şi aşa mai departe. Vreau doar să fac un apel către Guvern, să operaţionalizeze legea cât mai repede. Articolele finale din lege dau nişte termene pentru elaborarea unor norme subsecvente care nu sunt gata; trebuiau să fie gata în 30 de zile, din august, de când a fost aprobată ordonanţa. Sper să fie gata cât mai curând şi apoi, în cadrul instituţiilor care vor primi astfel de documente semnate electronic, se cere să existe specialişti. De exemplu, într-o primărie care primeşte documentaţia pentru autorizaţie de construire ar trebui să fie un specialist care să fi urmat un curs, să înţeleagă că documentul este semnat electronic corespunzător. Înţeleg că intenţia Guvernului este ca acestea să fie nişte cursuri de formare scurte, de câteva zile, în care să se explice concepte de bază, precum softuri gen Adobe Reader sau alte astfel de programe de calculator, astfel încât să poată să-şi dea seama că semnătura electronică este corectă. Eu sper ca şi partea aceasta - şi vreau să fac un apel la cei din Guvern să pregătească cât mai rapid acele cursuri, să fie online, ca toată legea şi tot ansamblul să nu rămână doar un text legislativ care nu are aplicare. Repet, deşi ordonanţa este dată în august 2020, dacă nu mă înşel pe 26, nu este încă operaţională.

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg, haideţi!

Cătălin Drulă Vom vota această lege...

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Grupul PNL. Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc colegilor de la USR că susţin proiectele Guvernului. De altfel, Partidul Naţional Liberal este partidul digitalizării în administraţia publică. Şi aici diferenţa între fapte şi vorbe o fac ordonanţele sau legile promovate de Guvernul Partidului Naţional Liberal şi de parlamentarii Partidului Naţional Liberal. Am dus o luptă colosală în ultimii trei ani de zile pentru modificarea Legii nr. 50, care înseamnă câteva lucruri extrem de importante. În primul rând, Partidul Naţional Liberal este primul partid care a redus numărul avizelor necesare pentru autorizaţia de construire şi certificatul de urbanism cu cinci. Poate puţini dintre dumneavoastră ştiţi că la ora actuală numărul necesar de avize pentru obţinerea unei autorizaţii de construire este de 27. Partidul Naţional Liberal, prin proiectul pe care l-am iniţiat ca deputat, a redus numărul avizelor cu cinci. 2. Nu putea fi aplicată această semnătură dacă nu exista legea pe care a iniţiat-o Grupul PNL şi care a fost votată de Parlament, prin care se înfiinţează Biroul de acord unic, în care, practic, solicitantul transmite online către Biroul de acord unic solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi a certificatului de urbanism. În cadrul acestui Birou de acord unic totul se face în mod electronic, pe platforma www.guvernare.ro şi, practic, dispar cozile, dispar funcţionarii, dispare hârtia, dispar cozile, dispare orice posibilă faptă de corupţie a unui funcţionar. În altă ordine de idei, vreau să vă reamintesc, domnilor colegi, că această lege a Partidului Naţional Liberal înseamnă tot ceea ce clasa politică, inclusiv Guvernul tehnocrat nu au reuşit să facă în ultimii 30 de ani. Iar, din acest motiv, singurul partid care a făcut ceva pentru digitalizarea reală a administraţiei publice în România este Partidul Naţional Liberal, partidul digitalizării administraţiei publice. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu mulţumesc. Domnul Grosaru. Vă rog.

Andi-Gabriel Grosaru Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Sunt unul dintre susţinătorii digitalizării României, drept urmare, acest act normativ este un act normativ bun. Am să-l susţin cu convingere, cu menţiunea faptului că mai sunt lucruri de pus la punct în ceea ce priveşte legislaţia românească cu privire la instrumentele pe care le folosim în activitatea de zi cu zi. Şi o menţiune cu privire la ceea ce s-a spus de un alt antevorbitor - nu cel dinaintea mea - nu trebuie să facem publicitate unor producători de softuri sau societăţi care produc aceste softuri electronice. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Domnul Simonis, vă rog. Grupul PSD.

Alfred - Robert Simonis Domnule preşedinte, N-aş fi intervenit dacă nu mi-ar fi atras atenţia o afirmaţie făcută de un coleg. Chintesenţa activităţii Guvernului liberal poate fi extrasă din ultima frază sau din una din frazele pe care le-a spus domnul Roman mai devreme: "dispar cozile, dispar funcţionarii". Asta este ceea ce încercaţi dumneavoastră, să dispară tot, să rămâneţi numai dumneavoastră, domnule Roman!

Florin Iordache Domnul Simionca. Dreapta unită. Ia vedeţi cum ziceţi! Vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Digitalizarea este un lucru necesar pentru noi, pentru România, şi cred că orice lege care vine în acest sens este o lege bună. Noi vom susţine acest proiect legislativ. Păcat că am avut nevoie de 30 de ani şi de o pandemie să începem să facem digitalizarea în instituţiile statului. Digitalizarea este necesară începând de la fiecare primărie, de la fiecare primărie de comună, de oraş, până la preşedinte de Consiliu judeţean şi Guvern. Noi putem să dezvoltăm şi să economisim o grămadă de bani dacă intrăm pe zona de digitalizare serios. Bineînţeles, semnătura electronică este bună, dar are nevoie de multe, multe îmbunătăţiri. Noi vom susţine acest proiect legislativ.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt alte intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Raport fără amendamente.