27 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului" (PL-x 167/2019) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 40. Proiectul de Lege pentru aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului"; PL-x 167/2019. Comisia pentru transporturi. Domnul Ghilea? Cine prezintă? Da, vă rog.

Găvrilă Ghilea Proiectul de Lege nr. 167/2019 pentru aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului". În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a fost sesizată spre dezbatere şi avizare în fond cu dezbaterea şi avizarea acestui act normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, în şedinţa din 20 martie 2019. Proiectul de lege a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului". Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a examinat proiectul de lege în şedinţa online din 27 octombrie 2020. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea actului normativ cu amendamente admise prevăzute în Anexa nr. 1 şi amendamente respinse prevăzute în Anexa nr. 2, anexe care fac parte integrantă din raportul depus. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Începem dezbaterile generale. Vă rog, cine doreşte? Domnul Simionca, vă rog. Stimaţi colegi, Aveţi câte 3 minute, pentru cei care doriţi să interveniţi la dezbateri generale.

Ionuţ Simionca Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Pentru mine, unul, ca iniţiator al acestui proiect legislativ, al Autostrăzii Nordului, este o zi foarte importantă. Şi nu numai pentru mine, dar pentru peste 2,7 milioane de români din nordul ţării este o zi importantă astăzi. Eu, de când am venit în Parlamentul României, am pus Bistriţa Năsăud pe primul loc şi bistriţenii pe primul loc şi am luptat pentru a face proiecte bune în primul rând pentru bistriţeni şi după aceea pentru toată ţara. Vreau să vă spun că astăzi este o zi importantă pentru noi toţi, dacă vom trece acest proiect legislativ şi vă cer votul dumneavoastră. A fost susţinut de toate partidele politice, când am propus acest proiect legislativ şi a trecut prin Senatul României, cu un aviz favorabil. Şi astăzi, dacă trece în Camera Deputaţilor, şi vă rog să treacă, după promulgarea preşedintelui Iohannis, această autostradă se va construi. Astăzi reparăm greşeala a 30 de ani de politică deficitară a multor guverne care nu au pus pe primul loc cetăţenii, românii, bistriţenii şi au pus pe primul loc interesele de partid. Astăzi avem şansa să facem un proiect, să votăm un proiect bun, care va construi o autostradă care va ajuta peste 2,7 milioane de români din nordul ţării, dar, mai mult, va dezvolta ţara. Şi noi avem nevoie de acest lucru. Şi, stimaţi colegi, vă rog din suflet să daţi un vot astăzi, pozitiv, pe acest proiect legislativ. Vă mulţumesc din suflet.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului PSD, domnul secretar Daniel Suciu, vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Era cât pe ce să nu fie astăzi acest proiect la votul final. Pentru că în Comisia pentru transporturi aşteptăm de o lună un aviz de la Guvernul României. Nu pot să trec peste faptul că în Comisia pentru transporturi reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi ai USR s-au abţinut de la un vot favorabil. Deunăzi, de câteva zile, secretarul general al Partidului Naţional Liberal spunea public că autostrăzile nu se fac prin proiecte de lege. Dar îmi aduc aminte că, anul trecut, cu mare fast, toţi parlamentarii PNL, PMP, poate chiar şi USR, la Palatul Cotroceni au celebrat chiar un proiect de lege promulgat de preşedinte, vizavi de Autostrada Moldovei. Până la urmă, cu sau fără legi, de data aceasta sper că, cu ajutorul unei legi, nordul României, şi anume 4 judeţe, 2,7 milioane de români vor avea o lege prin care speră că vor avea o autostradă. Acest proiect de lege a fost semnat de parlamentari de toate culorile politice, din toate partidele politice, de la putere sau din opoziţie, de ieri sau de astăzi. Şi sper ca votul de astăzi să fie unul pozitiv, iar nordul României să aibă o autostradă, aşa cum v-aţi bucurat şi ne-am bucurat cu toţii, anul trecut, că şi Moldova va avea o autostradă. Vă mulţumesc anticipat pentru votul dumneavoastră. Şi, da, nu doar Bistriţa pe primul loc, ci şi Satu Mare, şi Maramureş, şi Cluj, şi Suceava. Vă mulţumesc. Doamne ajută!

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PNL, vă rog. Domnul Roman sau...? Vă rog, cine doriţi.

Găvrilă Ghilea Nu puteam să nu iau cuvântul, după ce domnul Suciu a afirmat aici că în comisie cei din Grupul PNL au votat împotrivă. (Vociferări.) Nu, ne-am abţinut, e adevărat. Pentru că dumneavoastră n-aţi înţeles nişte amendamente cu care a venit Ministerul Transporturilor şi care sunt necesare pentru a putea duce la bun sfârşit această autostradă, această investiţie deosebit de importantă. Este vorba despre memorandumul care a avut loc în urma întâlnirilor cu partea maghiară. Deci noi trăim în Europa şi noi trebuie să ţinem cont de ceea ce există în Europa şi de autostrăzile la care trebuie să ne racordăm. Nu era vorba despre rea intenţie şi nici de a nu susţine acest proiect de lege. Suntem pentru, dar trebuia să fim puţin mai atenţi şi cu ceea ce au venit specialiştii de la Ministerul Transporturilor şi ne-au dat în materialul pe care l-am avut în comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Roman, vă rog, al doilea vorbitor de la Grupul PNL.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Colegul, preşedinte de comisie, a făcut precizările necesare. Acel vot de abţinere s-a dat pentru că unii încurcă lucrurile serioase cu lucrurile făcute de mântuială. Am avut astăzi, colegii din Grupul PNL, o discuţie cu ministrul transporturilor, cu domnul Lucian Bode, cu prim-ministrul. Şi decizia politică este să susţinem acest proiect important de infrastructură. Spre deosebire de alţii, care vin şi lansează diferite ipoteze, noi chiar facem autostrăzi, noi chiar facem spitale regionale. Ceea ce PSD n-a fost în stare să facă în 4 ani de zile, am făcut noi în doar în 6 luni de zile, când am semnat contractele de finanţare în valoare de peste 1,5 miliarde, pentru cele 3 spitale regionale. Ceea ce n-a reuşit să facă PSD, a făcut Guvernul liberal, în câteva luni de zile. La sfârşitul anului vom putea circula pe primul lot al Autostrăzii Sebeş-Turda, de la Sebeş la Alba Iulia. Loturile 3 şi 4 sunt finalizate şi avem speranţe mari pentru finalizarea cât mai rapidă a lotului 2, astfel încât să avem conexiunea între Culoarul 4 Pan-European şi zona Clujului. În timp ce unii doar povestesc, Guvernul liberal face - autostrada de la Târgu Mureş spre Câmpia Turzii. În timp ce dumneavoastră doar vorbiţi şi propuneţi, Guvernul liberal face cele mai mari investiţii în infrastructură din ultimii 15 ani. Aşa că diferenţa, stimaţi colegi, între fapte şi vorbe, o fac faptele! (Vociferări.) Liberalii, foarte bine aţi spus. Liberalii sunt cei care vă demonstrează că nu fac ca dumneavoastră, domnule Buicu, doar autostrăzi ale corupţiei, fac autostrăzi aşa cum trebuie, pe care românii pot să se bucure de ceea ce înseamnă mobilitate. Aşadar, aveţi încredere în Guvernul liberal! Noi facem ceea ce spunem. Nu facem autostrăzi doar pe hârtie sau spitale doar pe hârtie. Vă mulţumesc. (Vociferări.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simonis, vă rog.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Am înţeles aşa, în acest an de guvernare liberală, aţi făcut de toate. Aţi făcut spitale regionale, aţi făcut autostrăzi, nici nu mai avem nevoie de ele. Deşi preşedintele Comisiei pentru transporturi ne spunea că trăim în Europa. Da, aceia, acolo, au autostrăzi. De aceea, e important ca astfel de proiecte să fie dezbătute, votate în regim de urgenţă. În urmă cu o lună şi jumătate, în campania electorală de la locale, premierul Orban mergea la Bistriţa şi spunea că această iniţiativă este o prioritate. În această lună şi jumătate aproape că nu s-a întrunit Comisia pentru transporturi, tocmai pentru a nu fi dezbătut acest proiect. Pentru cei care nu ştiu, votul de abţinere se adună la voturi contra, nu se adună la numărătoare la voturi pentru. Asta ar trebui s-o ştie preşedintele unei comisii din Parlamentul României. Voturile de abţinere împreună cu voturile contra se adună şi se pun împotriva celor care sunt pentru. Astăzi, în Comisia pentru transporturi, acest proiect a trecut cu majoritatea PSD, PMP şi cred, UDMR. (Vociferări.) Şi minorităţi naţionale. PNL a fost împotrivă. A, ce s-a întâmplat în aceste ore, în care, după ce aţi încercat să trântiţi în comisie acest raport, de v-aţi răzgândit şi susţineţi? Nu ştiu. E bine măcar că la vot vom avea o majoritate largă, pentru a adopta această iniţiativă. Măcar atâta lucru! Măcar v-aţi deşteptat în ceasul al doisprezecelea! (Vociferări.)

Florin Iordache Dacă mai sunt alte intervenţii? Vă rog. Grupul UDMR şi apoi... (Domnul deputat Liviu-Ionuţ Moşteanu solicită să ia cuvântul.) Imediat, domnule Moşteanu.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Pe undeva este foarte bine că va trece, şi sper că va trece această lege, această propunere legislativă, dar cred că totuşi ar fi timpul ca, cu toţii, să ne gândim la o strategie, ceea ce înseamnă infrastructura acestei ţări, să avem nişte obiective foarte clare, şi nu prin astfel de legi să stabilim unde se construieşte şi unde nu se construieşte o autostradă, ci pur şi simplu pe o strategie. Şi, dacă-mi daţi voie, aş da un exemplu. Orice cetăţean al acestei ţări, într-o oră, să poată să ajungă la o autostradă sau la un drum expres, orice cetăţean al acestei ţări, în două ore, să ajungă la un aeroport internaţional. Da, şi dacă s-ar întâmpla aceste lucruri, din momentul acela am putea discuta de mobilitate, de siguranţa circulaţiei şi, de ce nu, chiar şi de protecţia mediului. Grupul UDMR va vota această propunere legislativă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Moşteanu. Vă rog. Grupul USR.

Liviu-Ionuţ Moşteanu Dacă autostrăzile s-ar fi făcut prin legi, în Parlament, acum aveam, cu siguranţă, mai multe autostrăzi decât Germania. Am fi fost o ţară traversată, de la nord la sud şi de la est la vest, de mii de kilometri de autostradă. Dar autostrăzile, colegi, se fac prin bună guvernare, prin guvernare corectă, competentă, o guvernare fără hoţie. Şi în ultimii 30 de ani v-aţi perindat la guvernare şi unii şi alţii, aţi ratat miliarde de euro din bani europeni, nu aţi făcut autostrăzi, şi acum credeţi că se rezolvă cu un proiect în Parlament, un proiect care spune că trebuie să se facă autostradă în patru ani de zile! Trebuie să se facă multe autostrăzi! Proiectul acesta, despre care vorbim astăzi, are contractul semnat pentru studiul de fezabilitate. Doar studiul este un an şi jumătate! Va mai fi o jumătate de an sau un an de zile licitaţia pentru execuţie şi va dura mai mulţi ani. Cu toţii ştiţi! Doamne ajută să se întâmple toate, numai că pentru asta - din nou spun - trebuie guvernare responsabilă, trebuie profesionalism. Şi miniştrii transporturilor din ultimii patru ani au avut la dispoziţie cadrul legal pentru a pune la treabă o nouă companie, Compania Naţională de Investiţii Rutiere. Şi n-am văzut trei ani de zile de la miniştrii PSD nicio încercare, un an de zile nici de la PNL n-am văzut nicio încercare de a crea această nouă companie, o companie care, cu profesionişti, ar putea să ne facă autostrăzile de care cu toţii avem atât de mare nevoie. Grupul USR va vota pentru acest proiect de lege, să vedeţi că ne dorim şi noi acest... (Aplauze.) Ne dorim să avem autostrăzi, vrem să aibă fiecare, aşa cum spunea colegul de la UDMR, fiecare român să aibă o autostradă aproape. Autostrăzile înseamnă progres economic. Numai că, domnilor, astea se vor face prin guvernare competentă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Am finalizat. Avem două amendamente respinse. Dacă se susţine unul dintre ele? Vă rog. Domnul Simionca. Vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În primul rând, vreau să spun că sunt de acord cu colegul de la USR. Printr-o guvernare responsabilă se putea face treabă. Nu se face şi chiar de aceea regula şi autostrada asta... sau această lege va întări regula, că se vor construi. Şi obligăm toate guvernele, indiferent de culoarea politică, să respecte legea, să construiască Autostrada Nordului. În ceea ce priveşte amendamentele depuse la comisie, pentru care a fost aşa multă dezbatere la comisie, într-adevăr, s-a depus un amendament care e util şi care ajută acest proiect legislativ, acela de a schimba intrarea în ţară de la Vama Petea cu Vama Oar. Şi o să citesc amendamentul propus de Ministerul Transporturilor, cu care noi, cei din PMP, suntem de acord şi vă rog şi pe dumneavoastră, dragi colegi, să îl...

Florin Iordache Este amendamentul de la poziţia 1, domnule Simionca.

Ionuţ Simionca Exact!

Florin Iordache "Prezenta lege aprobă obiectivul de investiţii Autostrada Vama Oar - Satu Mare - Baia Mare - Dej - Bistriţa - Vatra Dornei - Suceava, denumită în continuare Autostrada Nordului".

Ionuţ Simionca Da.

Florin Iordache Voi supune votului acest amendament respins, amendament al Ministerului Transporturilor.

Ionuţ Simionca Se supune pentru adoptarea amendamentului.

Florin Iordache Numai puţin! Deci, acest amendament căruia i-am dat citire a fost respins în comisie. Acum amendamentul respins îl voi supune, după ce invit liderii grupurilor parlamentare să-şi precizeze poziţia. Deci Grupul PMP...

Ionuţ Simionca Votează pentru. Pentru admiterea acestui amendament.

Florin Iordache Bun. Pentru. Mulţumesc. Domnul Simonis, Grupul PSD?

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD va vota pentru.

Florin Iordache Grupul PNL?

Florin-Claudiu Roman Grupul PNL, vot pentru, domnule preşedinte.

Florin Iordache USR?

Bogdan-Ionel Rodeanu Grupul USR - vot pentru.

Florin Iordache UDMR? Şi faceţi legătura cu domnul Varujan Pambuccian.

Zacharie Benedek UDMR - vot pentru. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Varujan Pambuccian?

Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte. Minorităţile - pentru. Să sperăm că se întâmplă ceva din toate astea.

Florin Iordache Mulţumesc. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.)

Ileana Cristina Dumitrache Cristina Dumitrache - vot pentru.

Florin Iordache Cu 117 voturi pentru, un coleg nu şi-a exprimat votul, amendamentul a fost adoptat. Pe lângă acesta, avem şi şase amendamente admise. În aceste condiţii, rămâne la votul final cu raportul de adoptare. Mergem mai departe.