Carmen-Ileana Mihălcescu 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor; PL-x 410/2020. Ne aflăm în procedură de urgenţă; caracter ordinar. 20 de poziţii cu amendamente admise. Din partea celor două comisii sesizate în fond? Reprezentantul Guvernului? Da, vă rog, luaţi cuvântul.
Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Mulţumesc frumos.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vlad, te rog să prezinţi raportul suplimentar comun.
Carmen-Ileana Mihălcescu Şi eu.
Vlad Bontea Mulţumesc frumos, doamnă preşedinte. Asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor am să vă prezint raportul. Consiliul Legislativ, conform avizului cu nr. 424 a avizat favorabil acest proiect de lege. Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil acest proiect de lege. Senatul a respins proiectul de lege în şedinţa din 23 iunie 2020. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma dezbaterii, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor - PL-x 410/2020 cu amendamente admise redate în anexa la prezentul raport comun suplimentar 2. (Domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru solicită să ia cuvântul.)
Carmen-Ileana Mihălcescu La dezbateri generale?
Andi-Gabriel Grosaru Aici, la dezbateri generale.
Carmen-Ileana Mihălcescu Da, imediat. USR, da. Domnul Drulă, vă rog, dezbateri generale.
Cătălin Drulă Mulţumesc, doamnă preşedinte. S-a întors proiectul de lege care dă arme infractorilor mai uşor. Nu mai moare, se tot întoarce. Adică amendamentele... Mai adăugaţi acolo nişte infracţiuni care să fie excluse, s-a ajuns la violenţă, cămătărie, ameninţare, şantaj. Şi de fiecare dată mai apar altele. Definiţia actuală din lege privind interdicţia de a avea arme letale e foarte bună. Cei care sunt condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare mai mult de 3 ani pentru infracţiuni comise cu intenţie nu pot avea permis pentru arme letale. E destul de simplu. Nu e un drept fundamental al omului să aibă puşti, pistoale cu care să omoare alţi oameni, potenţial. Şi, pentru cei care au comis infracţiuni atât de grave, că sunt comise cu intenţie, este firesc să nu poată avea arme. Se tot întoarce acest proiect de lege. Vreau să-l felicit pe reprezentantul Guvernului pentru poziţia pe care a avut-o. Şi e destul de rar, asta. Şi a şi fost bruiat de către colegii de aici, din faţă, în timpul poziţiei pe care a avut-o, tocmai pentru că e foarte rar ca Guvernul să-şi asume o poziţie aici. Şi asta e destul de trist. Omul a spus foarte simplu - trebuie să adoptăm directiva, că acesta este un proiect de lege pentru o directivă, e urgentă, luăm amendă. Dar domnul deputat Bontea i-a lipit două amendamente prin care infractorii pot căpăta arme letale mai uşor. Adică, dintre cei care erau excluşi de la acest drept, pentru condamnările pe care le suferiseră, se mai adaugă unii care pot obţine. Aş vrea să cred că toate grupurile parlamentare vor fi de acord când voi supune votului acest amendament. Îmi veţi da oportunitatea, doamnă preşedinte, la partea de amendamente, să-l supunem votului şi să-l eliminăm. Sper că nu e nimeni care să fie de acord cu un amendament care dă mai uşor arme infractorilor. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Vlad... Domnul Grosaru, vă rog. I s-a invocat numele. În mod normal trebuia să-i dau dânsului imediat cuvântul.
Vlad Bontea Stimate coleg, Ori nu eşti informat, ori eşti rău intenţionat. Arme letale, conform Legii nr. 295, nu au voie să deţină decât magistraţii, foştii militari, procurorii şi demnitarii. Dacă dumneavoastră includeţi şi cămătarii aici, e treaba dumneavoastră. Pe lângă toate astea, vă aduc la cunoştinţă că Vlad Bontea este autorul a 57 de amendamente pe Legea armelor şi muniţiilor - întrebaţi-vă colegii din Comisia pentru apărare -, în care eu am restricţionat accesul la arme persoanelor care nu au dreptul. Aşa că, vă rog eu din suflet, întâi documentaţi-vă şi după aceea pronunţaţi numele unor colegi sau luaţi o poziţie, din punctul meu de vedere, greşită, de la microfonul plenului. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Grosaru. Vă rog.
Andi-Gabriel Grosaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Eu consider că ar trebui să ne aplecăm puţin asupra aspectelor care derivă din deţinerea şi armelor neletale de tip airsoft, pentru că asistăm, în ultimele luni şi în ultimii ani, la săvârşirea multor infracţiuni, cu ajutorul acestor arme. Drept urmare, pentru deţinerea acestor tipuri de arme, tip airsoft, care sunt replici fidele ale armelor letale, armelor normale, ar trebui introdusă o modalitate de filtru, de filtrare a achiziţiei acestor tipuri de armamente. Pentru că acest tip de armament este folosit la săvârşirea infracţiunilor de şantaj, ameninţare, furt, tentativă de furt şi, în unele cazuri, vătămare corporală. Drept urmare, cred că ar trebui să ne uităm inclusiv la acest tip de arme, cum spuneam, airsoft. Vă mulţumesc foarte mult.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Victor Paul Dobre. Vă rog.
Victor Paul Dobre Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul PNL va susţine poziţia Guvernului. Inclusiv respingerea celor două amendamente despre care s-a discutat. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. O să trecem la dezbaterea pe articole. De la poziţia la 1 la 10 dacă sunt obiecţii? Domnul Drulă. Vă rog.
Cătălin Drulă Da, vreau să supunem votului amendamentul admis de la poziţia marginal 9 şi să vă solicit să votaţi împotrivă, eliminând astfel acest amendament. Acest amendament elimină restricţia care exista în lege, ca cei condamnaţi la pedepse cu închisoarea pe mai mult de un an pentru infracţiuni comise cu intenţie nu pot procura arme letale, şi introduce o listă de infracţiuni specifică pentru cei care nu pot procura arme letale, care nu conţine toate infracţiunile. Un exemplu foarte simplu ar fi că domnul Dragnea, când iese din puşcărie, îşi poate lua autorizaţie de armă letală. Deci, vă solicit să votaţi împotrivă. Să supuneţi votului amendamentul admis de la punctul 9.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog să vă pregătiţi pentru vot. Supun votului dumneavoastră amendamentul admis de la poziţia 9 din raport. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Colegii din sală, între timp, la tribună, să-şi exprime, de asemenea, opţiunea.
Vlad Bontea Vlad Bontea, Grupul PSD - pentru.
Sorinel-Marian Vrăjitoru Vrăjitoru Sorin, PSD - pentru.
Claudiu-Augustin Ilişanu Ilişanu Claudiu, PSD - pentru.
Cristina-Ionela Iurişniţi Cristina Iurişniţi, Grupul parlamentar al USR - împotrivă.
George Şişcu George Şişcu, PNL - împotrivă.
Radu Babuş Radu Babuş - pentru.
Alfred - Robert Simonis S-a încheiat votul.
Carmen-Ileana Mihălcescu A, s-a încheiat procedura de vot. Spuneţi-mi şi mie, cei din sală la cine se adaugă? (Vociferări.) 65 de voturi pentru. Împotrivă? 53 de voturi împotrivă. Abţineri - 8. Un coleg care nu votează. Amendamentul admis rămâne în raport. De la poziţia 11 la poziţia 20 dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Proiectul merge la votul final.