13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor (PL-x 668/2018) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache Acum revenim la poziţia 11. 11. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor; PL-x 668/2018. Domnul vicepreşedinte Varga. Raport comun - Comisia juridică, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru mediu. Vă rog.

Vasile Varga Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Toate cele trei comisii au fost sesizate cu dezbaterea şi avizarea pe fond, în procedură obişnuită, cu acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a fost prima Cameră sesizată care a adoptat proiectul. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi Comisia pentru agricultură, industrie alimentară au dat câte un aviz favorabil. De asemenea, Guvernul susţine adoptarea acestei iniţiative legislative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare administrarea spaţiilor verzi, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi diminuării impactului schimbărilor climatice. În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, comisiile au dezbătut proiectul de lege în şedinţă online comună, în data de 7 septembrie 2020. În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor trei comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, cu amendamentele admise şi respinse, prezentate în Anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul raport comun. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Avem 20 de amendamente respinse. Dacă la amendamentele respinse sunt intervenţii, până la poziţia 16? La poziţia 16 este o greşeală. Discutăm acolo de art. 4, nu de art. 12. Da, ia ziceţi, domnule Glad. Vă rog.

Glad-Aurel Varga Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Vă rog.

Glad-Aurel Varga Supun amendamentul: "Terenurile încadrate în categoria spaţiilor ..."

Florin Iordache Nu. Numai puţin! Deci dumneavoastră susţineţi 16 marginal.

Glad-Aurel Varga Da.

Florin Iordache Este vorba de art. 14, cu alin. (12).

Glad-Aurel Varga Da.

Florin Iordache ... cu modificarea...

Glad-Aurel Varga ... în loc de ...

Florin Iordache Să vă ajut! Ascultaţi-mă puţin! Cu modificarea pe care v-am spus-o eu. Că este vorba de art. 4, nu de art. 12, cum greşit scrie. Dumneavoastră văd că sunteţi iniţiator. Şi dumneavoastră sunteţi iniţiator la următorul, la 17 marginal, e vorba de art. 18 alin. (9), da?

Glad-Aurel Varga Exact!

Florin Iordache Deci dumneavoastră le susţineţi pe amândouă?

Glad-Aurel Varga Da.

Florin Iordache Bun. Amendamente respinse. Întreb acum liderii de grup, că poate nu mai este necesar să le supun votului. (Vociferări.) Bun, atunci supun votului dumneavoastră, stimaţi colegi... Domnule Glad, puteţi merge în bancă. Voi supune votului poziţia 16 marginal şi poziţia 17 marginal, amendamentele pe care dumneavoastră le susţineţi. Şi sunt amendamente respinse, da? Cu modificarea mea. Corect? Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Domnul Simonis. Sau cine anunţă?

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD, pentru!

Florin Iordache Mai departe. Grupul PNL?

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL votează pentru.

Florin Iordache Grupul USR, vă rog.

Cătălin Drulă Grupul USR - abţinere.

Florin Iordache Mulţumesc. PMP?

Ionuţ Simionca Grupul PMP votează pentru.

Florin Iordache UDMR?

Zacharie Benedek Grupul UDMR votează pentru.

Petru-Sorin Marica Grupul PRO România - pentru.

Florin Iordache Vă rog.

Răzvan-Ion Ursu Domnule Iordache, Se poate?

Florin Iordache Vă rog.

Răzvan-Ion Ursu Răzvan Ursu, votez pentru.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Deci, cu 132 de colegi prezenţi, 123 de voturi pentru, un vot împotrivă, 7 abţineri, un coleg - "nu votez" au fost adoptate. Avem amendamente admise, cu modificările aferente, de la 1 la 24. Dacă sunt intervenţii? Nu. Anexa... (Domnul deputat Adrian-Octavian Dohotaru solicită să ia cuvântul.) Te rog. Chestiuni de corecţii juridice. Vă rog. Corelări.

Adrian-Octavian Dohotaru Bună ziua! Adrian Dohotaru.

Florin Iordache Da, domnule Dohotaru, vă rog.

Adrian-Octavian Dohotaru Adrian Dohotaru, unul dintre iniţiatori. S-au făcut la art. 4 câteva greşeli pe numerotări. De pildă, avem acolo, după lit. i), în loc de "parc istoric sau grădină istorică" trebuie să apară "lit. j) parc de reconversie funcţională de regenerare urbană cu amenajare de tip parc care include minimum 50% suprafeţe plantate rezultate în urma unor acţiuni de regenerare urbană". După care, din greşeală, sunt alte litere care nu s-au băgat. În loc de "pădure urbană sau pădure parc" avem "pepinieră", la lit. l); la lit. m) "perdea de protecţie intravilană".

Florin Iordache Domnule coleg.

Adrian-Octavian Dohotaru Da.

Florin Iordache Domnule coleg, poate asta este interpretarea dumneavoastră. La comisii... Noi, în plen, nu putem face decât corecţii. Într-adevăr, dacă era un alineat sau o corecţie materială...

Adrian-Octavian Dohotaru Bun, aici pot să dau două exemple. Atunci la 19. Art. 19 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Anexele 1-7 fac parte integrantă din prezenta lege". Autor - Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic. Pentru că în varianta actuală sunt doar 5 anexe. Şi la marginal 24 trebuie arătat că anexele de la 1 până la 7. De aceea, Anexa nr. 6 trebuie mutată de la respinse la admise. E vorba de...

Florin Iordache Nu...

Adrian-Octavian Dohotaru ...procentul de ocupare.

Florin Iordache Domnule coleg, am 24 de amendamente admise, am 6 anexe şi am anexă cu amendamente. Nu ştiu ce raport aveţi dumneavoastră. (Discuţii la prezidiu.) Da, domnul Dohotaru.

Adrian-Octavian Dohotaru Bună ziua! Susţin ca amendamentul 20 marginal să fie supus votului. A fost acolo o eroare, la comisie, în loc de amendament... a apărut la amendamente respinse. E o anexă cu privire la procentele de ocupare a spaţiilor verzi. Este un lucru care este susţinut de iniţiatorii Legii spaţiilor... ai acestei legi, care vin din societatea civilă. Din păcate, a fost această eroare, pe care vă rog să o întoarceţi acum la vot. Pe scurt, se permit anumite construcţii, în funcţie de tipologia de spaţiu verde. Una este un scuar istoric şi alta este un parc. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Deci, stimaţi colegi, pregătiţi-vă... Liderii de grup, dacă susţin. (Vociferări.) Bun. Bun. Să înceapă votul. Amendamentul de la poziţia 20, amendament respins. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) (Vociferări.) Da, repet, amendamentul respins de la poziţia 20. Deci, rezultatul votului: voturi pentru - 39; 95 de voturi împotrivă; 11 abţineri. A fost respins amendamentul. Tot sunteţi conectaţi, stimaţi colegi, supun votului dumneavoastră Proiectul... (Vociferări.) Îţi dau cuvântul şi spui.