Ion-Marcel Ciolacu 2. Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală; PL-x 559/2020; amendamente admise - 60; amendamente respinse - 15. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Din partea Comisiei juridice, raportul.
Florin Iordache Stimaţi colegi, Prezint raportul Comisiei juridice pentru Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul a adoptat iniţiativa legislativă. A fost dezbătut astăzi în Comisia juridică şi, cu majoritate de voturi, Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală, a fost adoptat cu amendamentele admise şi respinse care fac parte din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Am o singură chestiune procedurală. În cuprinsul raportului, acolo unde apar birourile electorale, mai puţin Biroul Electoral Central, în loc de cifra 7 este de fapt 8. Adică, pentru corelare. Stafful Comisiei juridice nu a corelat în tot cuprinsul legii. Astfel încât, repet, rog Secretariatul General, acolo unde apare cifra 7, de fapt este cifra 8, în toate birourile electorale de circumscripţii. Mulţumesc. (Vociferări.) Şi oficii, bineînţeles. Peste tot.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Daţi citire şi raportului?
Florin Iordache Am citit.
Ion-Marcel Ciolacu Aţi citit? Am înţeles. Din partea grupurilor parlamentare? Vă rog. Dezbateri, da? La dezbateri. Mulţumesc.
Cătălin Drulă Vă mulţumesc şi eu, domnule preşedinte. În mod sigur nu e un mod optim de a legifera, aşa, pe repede înainte. Chiar şurubărind şi umblând la legile electorale pe repede înainte am creat nişte anomalii la locale. Printre altele, alianţele electorale care au partide parlamentare în componenţă trec în urna a doua a tragerilor la sorţi privind ordinea pe buletinul pe vot. Dar, având în vedere că suntem sub imperiul unor măsuri necesare în contextul crizei de sănătate publică, am participat şi noi la acest proces, am făcut tot ce a ţinut de noi ca să-l îmbunătăţim, să ne aducem aportul la anumite corecţii faţă de textul care a venit iniţial de la AEP şi să propunem măsuri care să ducă la îmbunătăţirea procesului de vot. Nu toate ne-au fost acceptate. Am reuşit, totuşi, o parte importantă, am reuşit şi să corectăm anumite prevederi care nu erau chiar în regulă. Aşa că astăzi vom vota acest proiect de lege. Dar, repet, ar fi bine să învăţăm ceva de aici, pe viitor, mai ales că nu sunt doar prevederi legate de pandemie, de numărul de semnături. Acelea sunt normale în contextul actual. Să se poată strânge semnăturile electronic, să fie mai puţine semnături de strâns. Cele care s-au aplicat şi la locale. Sunt şi alte măsuri, legate de organizarea AEP, de hârtia lor. E bine să vină din timp cu ele, să le dea Guvernului, să le aducă în Parlament şi să le discutăm într-un mod mult mai aşezat. Aş vrea să vă rog, în încheiere, să luaţi notă că aş vrea să intervin şi la partea de amendamente. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul lider Paşcan. Bună ziua!
Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Bună ziua, stimaţi colegi! Partidul Mişcarea Populară a reînregistrat, în 2018, Proiectul legislativ privind reducerea numărului de parlamentari la 300, în acord cu rezultatele referendumului din 2009. Proiectul nostru, iniţial, a fost respins în legislatura trecută de către majoritatea parlamentară PSD-ALDE + UDMR, din păcate, acest vot de respingere fiind susţinut şi de PNL. De aceea, l-am redepus la Parlament. La referendumul din 22 octombrie 2009 aproape 8 milioane de români s-au pronunţat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, iar pentru materializarea acestui obiectiv, printr-o lege, PMP a adunat peste 1,2 milioane de semnături. Proiectul nostru legislativ a fost adoptat tacit de Senatul României şi considerăm că acum exista o foarte bună oportunitate pentru a fi adoptat. De 2 ani nu este nici acest nou proiect legislativ luat în considerare. Păcat că voinţa românilor, care ar trebui să fie suverană, pentru întreaga clasă politică nu contează. Este astfel bagatelizată şi subminată în perspectivă relevanţa şi importanţa oricărui referendum. În consecinţă, să nu vă mire dacă românii îşi pierd şi din această cauză tot mai mult încrederea în politicieni. În privinţa acestui proiect vom vota pentru, dar cu această amărăciune, supărare, legată de faptul că ratăm oportunitatea de a promova proiectul PMP, proiectul legislativ privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Pambuccian. Domnul lider. Vă rog.
Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Eu vreau să fac o remarcă de ordin practic, ca să fie foarte limpede ce s-a hotărât în comisie. S-a hotărât, printre altele, creşterea numărului de reprezentanţi în birourile - şi acum enumăr birourile despre care vorbim - circumscripţiilor electorale, oficiilor electorale, adică ale celor de sector, ale Bucureştiului, şi secţiilor de votare, de la 7, cât era în formularea venită de la Senat, la 8. Lucrul acesta rog să fie luat în considerare la nivelul Comisiei juridice, să se opereze în raport modificarea, aşa cum a fost ea votată în Comisia juridică, şi s-o votăm, în consecinţă, şi noi. În rest, vom vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu O să mai interveniţi o dată la amendamente sau la articole.
Varujan Pambuccian Păi, nu, articolele acestea au fost votate, cu 8, dar nu s-a operat în raport. A spus şi domnul preşedinte Iordache, de altfel, lucrul acesta.
Ion-Marcel Ciolacu Da, da.
Varujan Pambuccian Eu am vrut chiar să vă subliniez un fapt.
Ion-Marcel Ciolacu Deci domnul Iordache a făcut modificarea. Mulţumesc.
Varujan Pambuccian Bun. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Deci era ceva rezolvat. Asta înţeleg. Da? Bun. Domnul Roman. Domnul lider.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Mulţumesc foarte mult pentru posibilitatea de a interveni. Grupul Partidului Naţional Liberal va vota actualul proiect de lege. Suntem şi iniţiatori. Avem o singură nemulţumire, legat de modul în care PSD tratează în continuare drepturile românilor din diaspora. Şi aici avem acea nemulţumire vizavi de nesusţinerea amendamentului care dădea posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării să poată vota şi sâmbătă şi duminică. Eu cred că dacă nu am reuşit să rezolvăm problema votului prin corespondenţă, puteam măcar să găsim înţelegere în acest sens. Mai ales că, pe fondul pandemiei, sunt multe state care, practic, vor interzice deschiderea de secţii de votare, repet, din cauza pandemiei. Partidul Naţional Liberal va vota acest proiect de lege. Şi vom susţine şi amendamentul respins, privind dreptul cetăţenilor din diaspora de a vota timp de două zile. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. În comisie cum a fost... cum a rămas, domnule Roman, cu...? Deci să fie vot şi sâmbătă şi duminică, nu?
Ion-Marcel Ciolacu O să mă sfătuiesc şi eu acum cu liderul Grupului Partidului Social Democrat şi revenim. Domnul Márton Árpád.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnule deputat.
Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, După cum ştiţi, noi întotdeauna am fost consecvenţi cu ideea ca, în ultimul an, înainte de alegeri să nu se schimbe legislaţia electorală. De altfel, este o propunere care a venit şi de la Comisia de la Veneţia. Este şi o decizie a Curţii Constituţionale, care, într-adevăr, deschide o mică uşă pentru acele situaţii concrete care schimbă puţin procedura electorală. Mai ales că suntem deja într-o procedură electorală deja demarată. Guvernul, prin hotărâre de Guvern, arătând data alegerilor, precum şi un calendar în care se desfăşoară aceste alegeri parlamentare. Este adevărat că ne aflăm într-o situaţie specială, stare de alertă. Trebuie să găsim soluţii pentru ca alegerile, într-adevăr, să se desfăşoare cât de cât în limitele normalului. Dar, într-adevăr, noi suntem de acord doar cu modificarea acelor elemente care ţin clar... şi numai asupra acelor elemente care derivă din această situaţie. Orice fel de altă modificare, care... varianta PMP, de exemplu. Poate a uitat colegul nostru că în acel referendum era vorba şi de unicameralism. Deci o singură Cameră, cu 300 de deputaţi. Or, Constituţia României nu permite asta. Mai departe. Nu cred că putem modifica elementele ce ţin de dreptul electoral, de egalitatea în drepturi a electoratului. Deci, în mod fundamental, nu putem modifica legislaţia în această perioadă. Ca atare, Grupul nostru va vota varianta ieşită din Comisia juridică. Şi, iată, tocmai această lucrare, care a trebuit să fie reluată şi iar reluată, arată de ce nu e bine să lucrăm pe nepusă masă, fără o raţiune concretă, pentru o perioadă îndelungată. Vă mulţumesc. Încă o dată, noi vom vota doar în ipostaza în care raportul rămâne aşa cum este. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Intrăm pe amendamente admise. Le luăm... (Vociferări.) Nu, nu sărim. Deci, pe urmă, intrăm pe respinse şi presupun că acolo doriţi să interveniţi, nu? De la 1 la 10 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 10 la 20? Nu. De la 20 la 30? Nu. De la 30 la 40? Nu. De la 40 la 50? Nu. Anexa nr. 1, dacă sunt intervenţii? Nu. Şi avem 15 amendamente respinse, da? La primul amendament, vă rog.
Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. Voi susţine două amendamente, dar mă limitez la prima susţinere, în momentul de faţă, amendamentul de la punctul 1, respinse, care este corelat şi cu punctul 2. Deci votăm pentru şi cu corelările necesare. Este vorba de a extinde perioada de vot în diaspora, la două zile, sâmbătă şi duminică. Ştiţi că aceasta s-a aplicat şi la alegerile prezidenţiale, la alegerile europarlamentare. Iar, mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a creşte şansele ca autorităţile acelor state să dea aceste aprobări, credem că este necesar să avem această perioadă de două zile. Nu chiar 3, ca la prezidenţiale, am mers pe două zile sperând că veţi fi de acord măcar cu două zile, pentru votanţii din diaspora. Deci să susţineţi la vot amendamentul respins de la punctul 1.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. (Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.) Domnul...
Gabriel Andronache Tot la acest amendament. Suntem coautori.
Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles. A zis şi domnul Roman. A, vă rog, nu pot să vă iau dreptul de exprimare.
Gabriel Andronache Da. Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Precizarea este că Grupul PNL este, de asemenea, coautor la amendament, prin bunăvoinţa colegilor, şi vom susţine ambele amendamente. Mulţumesc mult.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Da. Vă rog.
Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte, Şi noi suntem coautori la acest amendament, dintr-un motiv foarte simplu. Din experienţa alegerilor din 2016, în care foarte mulţi români nu au putut să voteze, soluţia ar fi fost... şi mai ales că acum, în perioada în care ne lovim de această criză a acestei molime de COVID-19 şi distanţarea este obligatorie, şi din comunicările şi relatările multor consuli generali şi reprezentanţi ai statului român în străinătate, din misiunile diplomatice, aceste măsuri de distanţare sunt obligatorii şi o să creeze, într-adevăr, foarte multe cozi. De altfel, asta era şi soluţia, ca să lungim aceste alegeri, în secţiile de vot din străinătate, în două zile, tocmai pentru a asigura o modalitate de vot coerentă şi să dăm posibilitatea cât mai multor români să voteze. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Perfect de acord cu dumneavoastră. Reprezentaţi minoritatea italiană, nu? Ştiţi că statul italian a anunţat MAE că nu doreşte să ne lase pe teritoriul Italiei să avem secţii de vot. Ca o informare, îmi cer scuze. Vă rog, domnule lider.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Suntem în campanie electorală şi, de fiecare dată, în campanie electorală, atât USR, cât şi PNL, amândouă, partidele îşi amintesc de diaspora. Acum câteva luni, înainte de Sărbătorile Pascale, atunci când veneau aceşti români din diaspora, acasă, Guvernul liberal, dar şi cei care îl susţineau, cei de la USR, şi îl susţin în continuare, n-au fost capabili să le asigurare intrarea decentă în ţară, în condiţii de siguranţă, şi astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreaga suprafaţă a României. Dar acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să vă spun datele oficiale, pentru că aţi comparat aceste alegeri cu cele prezidenţiale şi europarlamentare. Au un specific aparte acestea şi sunt nişte proceduri aparte, speciale. Până în acest moment, 1.800 de cetăţeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. 1.800! Se triplează, se cvadruplează numărul. E nevoie de două zile ca aceştia să voteze? Sau doar încercaţi să-i păcăliţi, amăgindu-i, spunându-le că vă luptaţi pentru drepturile lor? 1.800 de oameni, până acum, s-au înscris! Bun. Dincolo de asta, poziţia Partidului Social Democrat este următoarea. Deşi nu e nevoie să avem două zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformaţi în continuare, că ne opunem nu ştiu căror voturi din diaspora, vom vota amendamentul acesta şi vom asigura cele două zile. Dar, repet, este o risipă de bani publici, pentru că, până în acest moment, 1.800 de oameni s-au înscris să voteze la parlamentare.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Deci pregătiţi procedura de vot, da? Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Liderii de grup, să anunţaţi grupurile. Cine nu are tabletă, vă rog, la microfon, să vă exprimaţi votul. Nume, prenume şi votul. Secretariatul, vă rog să...
Nicolae Bănicioiu Bănicioiu Nicolae - pro sau pentru. Depinde cum vreţi.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.
George Ionescu George Ionescu, PNL - pentru.
Pavel Popescu Pavel Popescu, PNL - pentru.
Liviu-Ioan Balint Balint Liviu, PNL - pentru.
Petru-Sorin Marica Marica Sorin, PRO România - pentru.
Ion Mocioalcă Ion Mocioalcă, PRO România - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mai este cineva, în sală? Nu. Domnul Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr Angel Tîlvăr. Bună ziua, domnule preşedinte! Pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.
Angel Tîlvăr Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Botez Mihai-Cătălin.
Mihai-Cătălin Botez Mihai Botez. Votez pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Lupescu Dumitru.
Dumitru Lupescu Lupescu Dumitru. Votez pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Biro Istvan.
Zsolt-Istvan Biro Împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Bună ziua!
Zsolt-Istvan Biro Bună ziua! Votul meu este împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu "Pentru", da? "Împotrivă". Mulţumesc. Domnul Weber Mihai.
Mihai Weber Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este pentru. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Bejinariu Eugen.
Eugen Bejinariu Mulţumesc, domnule preşedinte! Eugen Bejinariu, deputat de Suceava. Votez pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Axinte Vasile.
Vasile Axinte Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul preşedinte Barna. Domnul preşedinte Barna? Treceţi la domnul Cupă. Domnul Cupă. Domnul deputat.
Ion Cupă Bună ziua! Ion Cupă. Vot pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Bulai Iulian.
Iulian Bulai Bună ziua! Votez pentru. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Iurişniţi Cristina.
Cristina-Ionela Iurişniţi Bună ziua, domnule preşedinte! Votul meu este "pentru".
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Dacă nu mai sunt intervenţii, Secretariatul General... Deci avem 145 de voturi pentru şi cu... deci 160, da? 160 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă, 5 abţineri. Mulţumesc. (Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul.) Vă rog.
Cătălin Drulă Mulţumesc. Aşa cum spuneam, ca să funcţioneze împreună, sunt şi amendamentele de la 2 şi de la 6, pentru votul în două zile, sâmbătă şi duminică. Acum, avem două variante. Ori prin consensul liderilor să le admitem şi pe acelea sau să le supunem votului, dacă...
Ion-Marcel Ciolacu Care sunt?
Cătălin Drulă Deci amendamentul de la poziţia 2, marginal, care spune că începe la ora 7,00, sâmbătă, votul. Sunt amendamente tehnice, de la AEP. 1, 2 şi 6 marginal funcţionează împreună. L-am adoptat pe 1, de la respinse.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, liderii, să vă vedeţi şi să luaţi o decizie. (Consultări.)
Cătălin Drulă Da, după ce am...
Ion-Marcel Ciolacu Da, fiindcă au... sunt coroborate cu cele...
Cătălin Drulă Da, discutând cu liderii de grup, fiind vorba doar de coroborări tehnice, sunt preluate din...
Ion-Marcel Ciolacu Automat, când trece amendamentul 1...
Cătălin Drulă ... trebuie să treacă şi 2 şi 6.
Ion-Marcel Ciolacu Sunt legate. ... şi 2 şi... marginal 2 şi 6. OK?
Cătălin Drulă În regulă, bun. Deci şi 2 şi 6. Şi a doua prevedere pe care vreau să v-o supun votului este marginal 15, amendamentul care creşte reprezentarea diasporei, ca număr de parlamentari. Şi vă atrag atenţia că, în prezent, cei 6 parlamentari ai diasporei, din 465 total, reprezintă 1,3%, în timp ce numărul de votanţi din diaspora, la ultimele alegeri, a ajuns până la 9% din totalul votanţilor. Aşadar, cei din diaspora sunt subreprezentaţi de 6 ori. Aş vrea să preîntâmpin şi un alt argument care se foloseşte, referitor la schimbarea legii aproape de alegeri. Nu, Legea nr. 208/2015 prevede specific că reprezentarea tuturor judeţelor şi a celor din diaspora ar trebui să se recalculeze la fiecare scrutin. Anexa este doar indicativă şi ar trebui să se aplice la fiecare scrutin altă anexă. Deci este chiar în spiritul legii. E vorba de reprezentare corectă. În plus, la acel argument legat de numărul de votanţi care votează prin corespondenţă. Da, şi la alegerile la care au votat 1.000.000 în diaspora au fost 8.000 prin corespondenţă. Majoritatea oamenilor preferă să meargă la secţia de vot şi să voteze acolo. Noi am propus creşterea acestui număr, nu până la 9%, cum ar fi, poate, normal, până la 3%, adică 14 parlamentari pentru diaspora, care sunt corespunzători cu cei care deţin paşaport CRDS, deci cei cu paşaport cu domiciliul în străinătate. Ei fiind într-un număr care corespunde cu 14 parlamentari. Aşa cum e un judeţ, de exemplu, ca Timişul. Pentru că numărul de votanţi se potriveşte, de exemplu, cel din Timiş, cu cei care au paşaport cu domiciliul în străinătate. Este cel mai firesc lucru. Nu văd de ce ar vota cineva împotriva corectei reprezentări a diasporei. Aşa că sper la un nou succes la acest vot. Aşa că vă rog să supuneţi votului acel amendament respins. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Eu v-aş susţine. Am o singură problemă. Eu susţin propunerea PMP, de reducere a numărului de parlamentari. Vă rog, domnule lider. Nu pot să votez mărirea.
Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Parţial, colegul nostru are dreptate în ceea ce priveşte prevederile din actuala lege. Numai că aceste prevederi ne trimit la un alt eveniment care va avea loc doar anul viitor. Adică trebuie să ştim câţi locuitori avem. Ca atare, după 2021 putem interveni. De altfel, şi noi am susţine, dar avem aceeaşi problemă. Deja s-a votat un tip de discriminare între cetăţenii din România şi cetăţenii din afara graniţelor, care, în mod evident, este poate o discriminare pozitivă, dar este o discriminare. Şi se pare că se mai doreşte şi o modificare a reprezentativităţii, în acest interval în care deja suntem în termenul electoral, deci suntem în perioada electorală, conform definiţiei legii în vigoare, şi modificăm o lege electorală. E total neconstituţional. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai doreşte cineva, dintre lideri? Da, domnul lider al PSD, Simonis. Vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Colegul meu de la USR este într-o mare confuzie. Nu vorbim de voturi prin corespondenţă. Sunt două tipuri diferite de alegeri, prezidenţiale faţă de parlamentare; sunt 5.000 prin corespondenţă până acum şi 1.800 care v-au anunţat că vor merge în secţii să voteze. Deci, dumneavoastră comparaţi voturile de la prezidenţiale cu voturile de la parlamentare. N-au nicio legătură! Pe de altă parte, avem câteva decizii ale Curţii Constituţionale care ne spun că nu trebuie să modificăm substanţial legislaţia electorală cu mai puţin de un an înainte de alegeri, la fel cum ne spune şi Comisia de la Veneţia. Nu mai spun că în Senat n-aţi depus amendamente şi din nou sunt suspiciuni de neconstituţionalitate, pentru că nu au fost dezbătute în ambele Camere. Dincolo de toate lucrurile acestea, încercaţi să îi amăgiţi pe oameni spunându-le ceea ce vor să audă, de obicei. Pe de o parte ne spuneţi că ar trebui scăzut numărul de parlamentari, şi cu fiecare ocazie o spuneţi de peste tot, iar astăzi, împreună cu cei de la PNL, ne-aţi depus un amendament prin care se majorează numărul de parlamentari. Dacă aţi fi venit cu o propunere prin care se majora în diaspora şi se scădea în România, şi per total era o scădere sau rămânea acelaşi număr, poate am fi stat de vorbă, dar în condiţiile în care vreţi să măriţi numărul parlamentarilor, sub nicio formă nu putem vota aşa ceva!
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Vă rog, domnule deputat.
Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Fără a încerca să fac o mediere între liderii celor două partide, părerea noastră, a PNL, a fost una constantă şi este o realitate a acestei ţări. Dacă vă uitaţi la ultimele alegeri europarlamentare, chiar dacă există diferenţe între ele, un milion de cetăţeni români s-au prezentat la vot. Astăzi, acel milion de cetăţeni este reprezentat în Parlamentul României de doar şase deputaţi şi senatori. Am făcut un pas pozitiv şi vom face un pas pozitiv prin această modificare legislativă, dar un milion de români sunt în diaspora. N-aş vrea să politizez acest subiect şi să facem o analiză a cum se poartă partidele sau cine se poartă mai frumos cu diaspora. Ştim un singur lucru: din perspectiva noastă, Partidul Naţional Liberal a încurajat tot timpul puterea cetăţenilor de vot din diaspora şi o va face până la sfârşit, indiferent de poziţia celorlalte partide. Este absolut normal să le dăm putere celor care reprezintă 25% din populaţia României. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Supun votului dumneavoastră amendamentul respins. Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Din sală, dacă doreşte cineva să-şi exprime votul? Aceeaşi procedură, numele şi votul.
George Ionescu George Ionescu, Partidul Naţional Liberal - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog.
Ion Mocioalcă Ion Mocioalcă, PRO România - împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog.
Pavel Popescu Pavel Popescu, PNL - pentru.
Liviu-Ioan Balint Balint Liviu, PNL - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu De la ce partid?
Liviu-Ioan Balint PNL.
Ion-Marcel Ciolacu A, PNL acum! Scuzaţi-mă!
Nicolae Bănicioiu Bănicioiu Nicolae - împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Nu mai ştiam. Aţi fost, în ultimele luni, la atâtea partide... să nu vă încurc!
Petru-Sorin Marica Marica Sorin, PRO România - împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Dacă prin telefon cineva doreşte? Doamna Boboc Rodica. Sărut mâna, doamnă!
Tudoriţa-Rodica Boboc Bună ziua, domnule preşedinte! Contra.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Tîlvăr?
Angel Tîlvăr Bună ziua, domnule preşedinte! Împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Popa Mihai. Şi pe urmă, secretariatul, să-mi daţi centralizarea. Domnul Popa Mihai.
Mihai Valentin Popa Împotrivă, domnule preşedinte!
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Presură Alexandra.
Alexandra Presură Bună ziua! Votez împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Împotrivă, da?
Alexandra Presură Mulţumesc. Da.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. 74 de voturi pentru, 103 voturi împotrivă, 12 abţineri şi unul "nu votez". A fost respins. Dacă nu mai sunt intervenţii, merge la votul final. Trecem la lista de vot final. Da?
Gabriel Andronache Mai am un amendament respins.
Ion-Marcel Ciolacu Ce mai aveţi? Păi, nu, aţi spus două! Nu cred că susţine...
Gabriel Andronache Vreau doar să-l prezint. Acum, dacă-l veţi susţine sau nu, domnule preşedinte, este opţiunea dumneavoastră, a grupului dumneavoastră.
Ion-Marcel Ciolacu Vorbiţi cu liderul!
Gabriel Andronache Voi discuta şi am şi discutat şi cu liderul de grup de la PSD. Este vorba despre o modificare de natură tehnică. În opinia noastră, din eroare a fost înscris Ministerul Sănătăţii ca fiind titularul achiziţiei de materiale de protecţie pentru alegerile parlamentare. Amendamentul liderului de grup, Florin Roman, şi al Grupului PNL se referă la modificarea titularului, în sensul ca acesta să fie Ministerul Afacerilor Interne. Amendamentul sună în felul următor: "Achiziţia materialelor de protecţie sanitară prevăzute la alin. (1) se face de Ministerul Afacerilor Interne, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor". Deci achiziţia se face doar de către Ministerul Afacerilor Interne, iar distribuţia şi transportul se asigură de prefecturi, împreună cu primarii. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Simonis, vă rog.
Alfred - Robert Simonis Da, domnule preşedinte. Grupul PSD va susţine acest amendament. Deci va vota pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Vot, vă rog. Voci din sală : E consens.
Ion-Marcel Ciolacu Mergem pe consens? Modificare? Mergem pe vot, da? Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Vă rog, din sală, cine este? Îmi cer scuze, domnule doctor. Domnule doctor Bănicioiu, îmi cer scuze. Va trebui să vă ridicaţi, să vă exprimaţi votul şi să-l luaţi şi pe domnul Mocioalcă. Vă rog.
George Ionescu George Ionescu, Partidul Naţional Liberal - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Este foarte strâns votul. Vă rog.
Pavel Popescu Pavel Popescu, PNL - pentru.
Nicolae Bănicioiu Bănicioiu Nicolae, PRO România - pentru.
Liviu-Ioan Balint Balint Liviu, PNL - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Tîlvăr.
Angel Tîlvăr Bună ziua, domnule preşedinte! Aşa cum a anunţat şi liderul nostru de grup, voi vota pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Pentru. Am înţeles. Mă scuzaţi că nu v-am luat pe dumneavoastră înainte. Am zis întâi cei din sală. Domnul Roman?
Ioan Sorin Roman Bună ziua, domnule preşedinte! Voi vota pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Câte sunt? 186 de voturi pentru, un vot împotrivă, 12 abţineri. Aprobat. Doamna Presură. Presupun că 187... Daţi-i cuvântul!
Alexandra Presură Bună ziua! Pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.
Alexandra Presură Pentru, domnule preşedinte! Mulţumesc.