8 septembrie 2020 – Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Florin Iordache Trecem în secţiunea a doua, cea consacrată declaraţiilor politice. Îl invit pe domnul Petreţchi. Rog colegii să... stafful tehnic să facă legătura cu doamna Cosma. Au depus în scris: Cîtea, Iftimie, Muşoiu, Gilia Claudia, Furtună Mirela. Aceştia sunt de la PSD. De la PNL: Florin Roman, Găvrilă Ghilea, Balan Ioan, Giugea Nicolae, Bumb Sorin, Boroianu Aurel. Itu Cornel, de la PSD. Longher Victoria. Şi avem 6 colegi care doresc să vorbească. Domnul Petreţchi. Se pregăteşte doamna Cosma. Aveţi 3 minute, domnule Petreţchi, vă rog.

Nicolae-Miroslav Petreţchi Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Tema declaraţiei politice - "Educaţia ca factor al dezvoltării sociale". După cum este bine cunoscut, începutul de an şcolar ar fi trebuit să fie un eveniment festiv, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi şi dascăli, însă evenimentele recente l-au transformat într-un eveniment puţin aşteptat, plin de întrebări retorice şi incertitudini legate de modul în care se va desfăşura. Din nefericire, problemele foarte bine cunoscute, nerezolvate la timp, evidenţiază o lipsă acută de predictibilitate a sistemului educaţional, pasând, mai mult ca de obicei, toată răspunderea pe umerii administraţiilor locale, ai părinţilor, ai profesorilor care sunt nevoiţi ca, prin mijloace proprii, să-şi protejeze elevii, asigurând în acelaşi timp o calitate ridicată a actului educaţional, indiferent de forma sub care acesta se va desfăşura. În ciuda contextului dificil în care ne aflăm, trebuie să rămânem vigilenţi şi să nu uităm să continuăm procesul de îmbunătăţire a actului educaţional, prin reforme coerente, care să poată fi implementate în absolut toate unităţile şcolare, indiferent de mediul în care acestea se află, în acelaşi timp aplicând un management eficient, prin alocarea raţională a resurselor, inclusiv printr-o adaptare continuă la dinamica realităţii şi la cerinţele societăţii moderne. Cuvântul de ordine în aceste zile trebuie să rămână "distanţarea", care, împreună cu implementarea unor măsuri eficiente, va contribui la prevenirea infectării elevilor, a personalului didactic şi a celui auxiliar. Aşadar, a investi în educaţie înseamnă a investi în viitor, fiind îndatorirea noastră de a urmări îndeaproape sistemul educaţional românesc, de a veni cu soluţii concrete, coerente şi pertinente pentru a corecta, la timp, acolo unde este cazul, disfuncţionalităţile apărute, lăsând la o parte disputele politice şi interesele subiective specifice campaniei electorale. Doamnelor şi domnilor deputaţi, nu trebuie să uităm că o educaţie solidă şi sănătoasă trebuie să rămână bine ancorată în realitate, aceasta fiind baza unei dezvoltări durabile a societăţii noastre, o dezvoltare la care, sunt convins, aspirăm cu toţii, copii şi părinţi deopotrivă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Faceţi legătura cu doamna Cosma Lavinia-Corina, de la neafiliaţi. Să se pregătească doamna deputat Maricela Cobuz, de la PSD.

Lavinia-Corina Cosma Bună ziua, domnule preşedinte! Vă mulţumesc. Astăzi vreau să vă vorbesc despre ce înseamnă oraşul Târgu Mureş în 2020, pentru că Târgu Mureşul are nevoie de o schimbare reală. În ultimii 20 de ani, sub administraţia Florea şi administraţia UDMR, pentru că au condus împreună oraşul, Târgu Mureşul a stat pe loc ca dezvoltare. Din păcate, au bătut palma de fiecare dată. Şi-au împărţit voturile, au creat teme false care au împărţit oraşul în două, în români şi maghiari. Când tragem linie, după 20 de ani, rezultatele sunt 0. Şi pentru români şi pentru maghiari. Să nu mai vorbim de romi. Nu avem de niciunele, nu avem şcoli renovate, nu avem un spital nou construit, nu avem investitori care să genereze locuri de muncă bine plătite, nu avem parcări, piste de biciclete, iar tinerii pleacă în alte oraşe sau chiar în străinătate. Din păcate, PNL şi UDMR au ales să pună, în continuare, candidaţi cu mari probleme de credibilitate. UDMR a pus o marionetă pe care să o controleze în continuare, prin care să sifoneze bani, aşa cum o fac de 30 de ani, aceştia fiind tot timpul atât la guvernare la nivel naţional, cât şi la guvernare pe plan local. PNL a trimis la înaintare un clan mafiot, la propriu, un grup infracţional organizat care, dacă, Doamne fereşte, ajungi în urgenţă cu infarct, ai nevoie de un stent şi ajungi pe mâna lor, e posibil să mori, aşa cum s-a mai întâmplat cu alţi oameni. De ce? Pentru că în loc de două sau trei stenturi de care ai avea nevoie, ţi se pune doar unul, urmând să te cheme apoi la spitalul lor privat, desigur, pe bani foarte, foarte mulţi, mii de euro. Doar că unii s-ar putea să nu mai ajungă acolo. Cum să laşi oraşul pe mâna unor criminali? Trist, foarte trist. Ce e de făcut? Care sunt soluţiile? Avem nevoie de un om cu viziune. Avem nevoie de recredibilizarea administraţiei locale, iar relaţia dintre primărie, cetăţean şi mediul de afaceri să fie garantată de un primar onest şi profesionist. Dragi târgumureşeni, vă rog ca după 20 de ani să alegem împreună persoana care poate reprezenta o schimbare reală. Lavinia Cosma, deputat de Mureş.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă. Maricela Cobuz. Să faceţi legătura apoi cu domnul Claudiu Răcuci, de la PNL.

Maricela Cobuz Bună ziua, domnule preşedinte!

Florin Iordache Vă rog.

Maricela Cobuz Declaraţia mea politică se numeşte "Începerea anului şcolar 2020-2021 - profesorii, elevii şi părinţii, derutaţi de deciziile Guvernării PNL".

Florin Iordache Vă rog, doamnă doctor.

Maricela Cobuz Deschiderea noului an şcolar, 2020-2021, se face cu promisiunile Guvernului PNL. În realitate, aproximativ 3 milioane de elevi vor începe anul şcolar derutaţi de deciziile luate de actuala Guvernare. Mai mult decât atât, sute de mii de copii vor începe noul an şcolar fără tablete, fără acces la Internet şi fără acces la educaţie. Cauza principală este incompetenţa Guvernării PNL. Gestionarea ineficientă a licitaţiei privind achiziţia de tablete va îngreuna începerea cursurilor online pentru foarte multe şcoli din România. În momentul de faţă, PNL nu poate să asigure accesul la educaţie pentru fiecare elev din România. Din totalul de 250.000 de tablete necesare pentru copiii care nu au dispozitive tehnologice şi nici acces la Internet pentru a putea participa la cursurile online, Guvernul nu a achiziţionat nici măcar jumătate. Limitarea accesului elevilor la educaţie va ridica gradul analfabetismului din România. Cursurile pierdute de elevii care nu au acces la învăţământul online nu vor mai putea fi recuperate niciodată. Revenirea la şcoală este o provocare pentru toţi, iar autorităţile locale sunt nevoite să facă eforturi drastice pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie împotriva virusului COVID-19. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au renunţat la anumite măsuri şi au delegat sarcinile către administraţiile locale, nesprijinind financiar sau material instituţiile şcolare privind protecţia sanitară împotriva coronavirusului. Astfel, deciziile pripite luate de Guvernul PNL în ceea ce priveşte sistemul educaţiei din România se dovedesc a fi ineficiente. PNL demonstrează încă o dată că educaţia nu este o prioritate în România. Vă mulţumesc. Deputat al PSD de Suceava, doctor Maricela Cobuz.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă doctor. Trecem mai departe. Domnul deputat Claudiu Răcuci, faceţi legătura. Să se pregătească domnul deputat Gheorghe Andrei Daniel, tot de la PNL.

Claudiu-Vasile Răcuci Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, De la 1 septembrie, pensiile au fost majorate cu 14%, cea mai mare majorare efectuată în ultimii ani de un guvern. Unii ar putea spune că poate e prea puţin, pentru că pensiile părinţilor noştri sunt încă foarte mici. Alţii spun cu uimire că nu înţeleg de unde a reuşit să facă rost de bani Guvernul PNL pentru această majorare, în condiţiile în care economia traversează o perioadă dificilă, iar banii la buget nu sunt suficienţi. Cât de împărţite ar fi părerile, nu trebuie să trecem cu vederea situaţia bugetară pe care a lăsat-o PSD la sfârşitul anului trecut, adică un deficit bugetar de aproape 50 de miliarde de lei şi o grămadă de alte obligaţii financiare ale statului, neachitate. De asemenea, nu trebuie să ne facem că nu vedem faptul că ţara trece prin cea mai severă criză sanitară din ultimele decenii, care a provocat suferinţă în sânul a mii de familii şi efecte economice negative uriaşe, criză care a impus cheltuieli suplimentare pentru protejarea sănătăţii românilor şi a locurilor de muncă. Stimaţi colegi, Actele guvernamentale ne demonstrează, negru pe alb, că guvernele PSD i-au înşelat pe pensionari cu o majorare de 40% a punctului de pensie. În primul rând, dacă ar fi avut de gând să o facă, atunci o făceau în cei 3 ani cât au condus ţara. Dar nu au făcut-o, ci, dimpotrivă, au amânat majorările de pensii cu 6 şi chiar 9 luni. În al doilea rând, corespondenţa oficială a guvernelor PSD ne arată că ei au infirmat în scris posibilitatea economiei româneşti de a susţine o majorare atât de mare. Stimaţi colegi, Criza sanitară şi economică nu au trecut. Guvernul, de oricine ar fi condus astăzi, trebuie să aibă grijă de toată societatea şi de toate domeniile de activitate. Responsabilitatea de care a dat dovadă PNL în aceste 7 luni de criză se vede în modul în care a reuşit să drămuiască puţinele resurse bugetare, astfel încât să asigure bani pentru toţi - pentru spitale şi bolnavi, pentru şcoli, pentru plata salariilor, pentru protejarea locurilor de muncă, pentru sprijinirea firmelor aflate în dificultate, pentru dublarea eşalonată a alocaţiilor de stat şi, mai mult decât atât, să asigure investiţiilor publice cea mai mare finanţare din ultimii 10 ani. Populismul pe care l-a sădit PSD în ultimii ani în România nu ne-a adus nici o viaţă mai bună, nici dezvoltare. Dimpotrivă, din cauza iresponsabilităţii şi demagogiei PSD am pierdut nenumărate oportunităţi pentru ţara noastră. Am încrederea că la alegerile locale şi parlamentare românii vor sancţiona extrem de dur populismul PSD şi vor acorda încredere oamenilor responsabili din PNL. Vă mulţumesc. Claudiu Răcuci, deputat al PNL de Alba.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mergem mai departe. Domnul deputat Gheorghe Andrei Daniel. Se pregăteşte domnul deputat Popescu Nicolae, de la USR. Domnule Gheorghe Daniel, aveţi 3 minute.

Andrei Daniel Gheorghe Bună ziua! Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Ce facem cu interlopii şi crima organizată?". Din păcate, în ultimii ani, după cum am văzut, sistemul de ordine publică din România este tot mai mult pus sub presiune. Atât din cauza unei legislaţii care constant a fost adoptată, şi care a permis eludarea ei de către grupările infracţionale, şi care, pe alocuri, a fost susţinută inclusiv de unele legi pe care Parlamentul României le-a votat în timpul guvernării PSD, din cauza pensionării anticipate a cadrelor MAI şi a cadrelor din cadrul structurilor de forţă ale României, care au permis ca în ultimii ani să avem tot felul de pensionari speciali, la 45-50 de ani, iar poliţia să nu mai aibă efective în localităţi; toate aceste lucruri deja au produs efecte. Şi aş dori să vă aduc în atenţie o situaţie în care cred că MAI ar trebui să intervină de urgenţă, dar şi SRI, DIPI şi alte structuri care au în vedere combaterea criminalităţii grave organizate în România. Este vorba despre jafurile bancare prin aruncarea în aer a bancomatelor. Acest lucru se întâmplă în România cam din lunile februarie-martie, când au început să sosească în ţară grupuri de infractori deosebit de periculoşi, antrenaţi în bandele care au astfel de apucături prin Franţa, Belgia, Olanda şi alte ţări ale Europei Occidentale. Chiar azi-noapte, într-o localitate de lângă Bucureşti, la Otopeni, o localitate considerată pe bună dreptate drept una dintre cele mai sigure localităţi din România, ani la rând, s-a produs un astfel de atac asupra unei bănci. Din februarie-martie, în Timiş, Arad, Sinaia, Constanţa şi în alte localităţi şi judeţe ale României au loc astfel de atacuri, fără ca instituţiile de forţă, MAI, poliţia, cât şi serviciile secrete, să poată da de cap acestor grupări de crimă organizată, deosebit de periculoase. Cred că ar trebui ca odată pentru totdeauna să înceteze orice toleranţă cu interlopii, orice toleranţă cu bandele de tâlhari şi cu toţi aceşti infractori deosebit de periculoşi, unii dintre ei, cum am spus mai înainte, întorşi în ţară cu experienţa cuprinsă în urma infracţiunilor comise în Europa Occidentală, în ultimii ani. Aş dori ca Poliţia Română să se preocupe mai puţin de chestiuni minore şi să ia în serios gravele atacuri la adresa siguranţei şi a cetăţeanului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Şi ultimul vorbitor de astăzi, domnul deputat Popescu Nicolae-Daniel, de la USR. Domnule deputat, aveţi 3 minute, vă rog.

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, Şi astăzi vreau să vorbesc despre creşterea numărului de cazuri de violenţă domestică în România, în judeţe precum Suceava, şi în acelaşi timp doresc să fac un apel la autorităţile abilitate, să trateze această chestiune cu mai multă responsabilitate. După cum ştiţi, cu siguranţă, judeţul Suceava a fost unul dintre primele focare de coronavirus din ţara noastră, iar populaţia a trecut printr-o situaţie extrem de delicată. Starea de urgenţă şi cea de alertă s-au resimţit mult mai acut în Suceava decât în alte judeţe ale ţării. Implicându-mă activ în campania de informare şi conştientizare privind noul coronavirus în rândul populaţiei sucevene, am observat o altă problemă socială care s-a agravat în ultima perioadă la nivelul acestui judeţ - situaţiile de violenţă domestică, raportate tot mai frecvent în presa locală. În acest context, am interpelat Ministerul Afacerilor Interne, pentru a afla cu exactitate care a fost incidenţa acestui fenomen în judeţul Suceava, dar şi în ţară, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anii trecuţi. În răspunsul oferit, Ministerul Afacerilor Interne a precizat că numărul cazurilor de violenţă în familie înregistrate a crescut simţitor în toate judeţele din ţară, în perioada 2010-2019. Spre exemplu, la nivelul judeţului Suceava, dacă în anul 2010 erau înregistrate 561 de cazuri de violenţă în familie, în 2019 au fost 1587. Privind comparativ cifrele înregistrate pentru prima jumătate a anului 2019, ianuarie-iunie, cu cele înregistrate în prima jumătate a anului în curs, în 2020 - atenţie, perioadă marcată de starea de urgenţă şi alertă, în contextul pandemiei de coronavirus -, cifrele au înregistrat, din păcate, o creştere de 7%, de la 558 de cazuri în 2019, în prima jumătate a anului, la 598 în 2020. În opinia mea, creşterea numărului de cazuri de violenţă în familie în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, trebuie pusă şi pe seama perioadei extrem de delicate pe care am traversat-o şi care a presupus izolarea la domiciliu şi restrângerea la minimum a contactului membrilor familiei cu exteriorul. Unul dintre efectele negative pe care această perioadă de izolare şi de distanţare socială le-a produs este, din păcate, şi creşterea violenţei domestice. Avem nevoie aşadar de măsuri mai ferme pentru a combate acest tip de infracţiune şi pentru a preveni cu cât putem mai mult producerea unor asemenea cazuri. Printre aceste măsuri propun schimbarea atitudinilor şi normelor sociale care încurajează violenţa, discriminarea şi tăinuirea lor, care este metoda cea mai sigură de prevenire a violenţei domestice. De asemenea, ar trebui să devină o realitate mai concretă promovarea şi dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru mame şi copii care trec prin situaţii de violenţă în familie. Nu în ultimul rând, ar trebui avută în vedere încurajarea victimelor violenţei domestice să caute sprijin profesionist şi să raporteze către instituţiile abilitate situaţiile în care se găsesc. Aceasta reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru depăşirea şi rezolvarea crizelor de acest fel. Iar pentru acest lucru, autorităţile au la dispoziţie posibilitatea de a derula campanii publice de informare în masă şi conştientizare, care nu ar trebui să lipsească din rândul mijloacelor de prevenire şi combatere a violenţei domestice.

Florin Iordache Vă rog... Concluzionaţi, vă rog.

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc. Vă mulţumesc. Nicolae-Daniel Popescu, deputat al USR.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Vă mulţumesc pentru participare. Declar şedinţa închisă. La revedere! (Următoarele declaraţii politice şi intervenţii au fost consemnate conform materialelor depuse de deputaţi la preşedintele de şedinţă.)

Cornel Itu "Guvernul liberal nu dă doi bani pe educaţia românească" Eşecul Guvernului Orban de a gestiona problema educaţiei, în perioada pandemiei, se adânceşte cu fiecare zi care trece. După ce şi-a dovedit incompetenţa în a asigura măşti de protecţie pentru toţi elevii şi profesorii, după ce a eşuat în a introduce internet în toate şcolile, iar tabletele pentru copiii nevoiaşi au rămas o simplă promisiune, Guvernul liberal nu ştie nici el când se redeschid şcolile, răzgândindu-se de la o zi la alta. Peste 5.000 de şcoli din totalul de 22.000 nu au Internet! Cum vor învăţa acei copii? Cum poţi cere să se facă şcoală online, când poţi oferi doar 70.000-80.000 de tablete din necesarul de 250.000-300.000 pentru copiii fără posibilităţi materiale? Liberalii se fac vinovaţi de viitorul lipsit de orizont al acestor copii care nu au acces la educaţie. Guvernul a avut la dispoziţie întreaga vară pentru a pregăti şcolile pentru noul an, astfel încât elevii, dar şi profesorii să nu fie puşi în pericol de a se infecta cu noul coronoavirus. Rezultatul? A trecut deja prima săptămână a lunii septembrie şi nici acum nu există despărţitoare, nu se poate păstra distanţa între bănci, nu sunt măşti, tablete sau dezinfectanţi, uscătoare electrice de mâini şi nici bani pentru achiziţia acestora de către şcoli ori autorităţile locale. Toate acestea pentru că nu există bunăvoinţă şi nici interes pentru copiii României din partea PNL. Pentru Guvernul Orban, prioritare sunt alegerile locale şi "achiziţiile" de primari, nu să asigure condiţii pentru educaţie!

Florin-Claudiu Roman "Administraţia liberală dezvoltă România cu bani europeni" Administraţia liberală a reuşit, chiar şi în aceste momente grele ale pandemiei, să obţină fondurile necesare pentru construirea unei autostrăzi care să traverseze Carpaţii. Cele 875,5 de milioane de euro de la Fondul de Coeziune vor fi alocate pentru construirea primului tronson de autostradă Sibiu-Piteşti, care traversează munţii, şi pentru închiderea Coridorului IV feroviar Rin-Dunăre. Astfel, acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanţa şi până la vama Nădlac, legând centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi. Acesta reprezintă un efort colectiv al Ministerului Transporturilor, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Mediului, prin care s-a reuşit atragerea fondurilor necesare începerii lucrărilor. Prin realizarea acestui proiect, se va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Mai mult decât atât, va creşte siguranţa rutieră, se va scurta durata călătoriilor şi se va reduce costul de transport pentru pasageri şi marfă, deci va avea un impact pozitiv asupra economiei, dar şi asupra calităţii vieţii locuitorilor din zona traversată. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat şi o finanţare de 578,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăţi capacitatea de răspuns a României la dezastre. Această investiţie va îmbunătăţi capacitatea de răspuns terestră, aeriană şi maritimă a României, prin achiziţionarea de noi echipamente, precum şi prin pregătirea personalului de resort. O astfel de investiţie va proteja mai bine populaţia în situaţii de urgenţă şi va ajuta România să respecte obligaţiile internaţionale şi strategia naţională cu privire la schimburile climatice, precum şi o creştere economică cu emisii poluante mult mai reduse. România se dezvoltă cu bani europeni, bani pe care administraţia PSD-istă nu a fost în stare să îi atragă, ba mai mult, mergând chiar până la a învinui instituţiile europene pentru neputinţa şi incompetenţa Guvernelor PSD. Singura pricepere a celor de la PSD a fost de a imagina şi a proiecta autostrăzi doar pe hârtie, pe care să le trâmbiţeze în fantasmagoricul lor Program de guvernare, iar când a trebuit să conducă ţara cu adevărat, nu doar din vorbe, au cheltuit banii pe studii de fezabilitate interminabile, fără a concretiza nimic. Administraţia liberală este însă una cu fapte, nu cu vorbe, pentru români şi pentru România! Am promis că în guvernarea liberală vom avea autostradă peste Carpaţi şi ne-am ţinut de promisiune: o vom avea prin fondurile europene aprobate! Mai sunt multe de făcut, dar acesta este doar începutul. Vom continua dezvoltarea României! După ce vom scăpa de majoritatea PSD-istă, după alegerile locale şi parlamentare, putem da startul şi altor ample programe de dezvoltare şi valorificare a potenţialului ţării noastre, ţară atât de chinuită în anii de guvernare PSD!

Găvrilă Ghilea "Cifre, nu vorbe!" Când au venit la putere, în ianuarie 2017, PSD şi acoliţii săi au preluat guvernarea României la cheie, cu o inflaţie de doar 0,1%. Însă, aşa cum se spune, că "e suficient un ciomag pentru a face ţăndări un car cu oale", PSD a avut nevoie doar de câteva trimestre pentru ca, la finele aceluiaşi an, să rostogolească inflaţia de peste 30 de ori, urcând-o la 3,3% şi, în următorul an, la 5%, obligând România să îmbrace "tricoul de campioană" la creşterea acestui indicator şi a preţurilor între toate statele membre ale Uniunii Europene. În decembrie 2019, PNL a preluat guvernarea pe fondul unei inflaţii de 4%, pe care a revizuit-o în scădere la 2,7%, în luna aprilie 2020, respectiv la 2,3% în luna mai. O altă "piatră de moară" pe grumazul economiei este şi indicele ROBOR care, la jumătatea anului trecut, în plină guvernare PSD, era de 3,25% calculat la trei luni, împovărând până la incapacitate de plată creditele ipotecare şi de consum ale românilor. După preluarea guvernării, prin măsurile economice juste adoptate, PNL a reuşit reducerea constantă a indicelui ROBOR, care a ajuns, la jumătatea acestui an, la 2,15% calculat la trei luni, în timp ce acelaşi indice, calculat la şase luni, a coborât la 2,26%, de la 3,31%, cât era raportat cu două luni mai devreme. Începând cu decretarea stării de urgenţă, una dintre primele măsuri adoptate pentru evitarea unor consecinţe nefaste, ca urmare a deteriorării climatului economic general, a vizat nu mai puţin de 166.130 de persoane fizice, care au beneficiat de amânarea plăţii ratelor la creditele ipotecare, de aceeaşi facilitate bucurându-se şi alţi 133.421 de debitori care au contractat credite de consum, valoarea totală a obligaţiilor bancare suspendate depăşind un miliard de lei. În acelaşi context de măsuri active au fost vizate şi 16.440 de companii aflate în dificultate, care au beneficiat de facilitatea amânării plăţii ratelor bancare, totalul obligaţiilor suspendate fiind de peste 2,5 miliarde lei. Concomitent cu reducerea poverii ratelor bancare, Guvernul liberal a pus la dispoziţia firmelor mici şi mijlocii 15 miliarde de lei, pe care i-a injectat în economie sub formă de credite cu dobânzi subvenţionate 100%, destinate asigurării capitalului de lucru şi pentru investiţii. În consecinţă, prin Programul IMM-Invest, la finalul lunii august, peste 15.000 de credite, în valoare totală de 12 miliarde de lei, au fost acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, plafonul total al garanţiilor care vor putea fi acordate până la finalul anului fiind deja majorat la 20 de miliarde de lei. O altă gură de oxigen necesară pentru repornirea economiei a constat în asigurarea de către Guvern a resurselor necesare pentru a plăti la termen sau chiar şi cu anticipaţie toate obligaţiile financiare ale statului către mediul privat, fie că era vorba despre rambursări rapide de TVA, cu verificări ulterioare, ori de plata imediată a concediilor medicale sau de achitarea facturilor pentru lucrări de investiţii. Astfel, doar în intervalul martie-mai 2020, valoarea rambursărilor de TVA a fost de 7 miliarde de lei, cu 1,5 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului 2019, peste 14.900 de companii numărându-se printre beneficiarii acestei măsuri. Cu alte cuvinte, cifre, nu vorbe!

Claudia Gilia "Anisie nici nu face, nici nu tace!" Fiecare debut de an şcolar este unul special, cu emoţii, aşteptări, provocări pentru toţi cei implicaţi: profesori, elevi, părinţi. Este primul an în care, însă, emoţiile s-au transformat într-un real stres. Ce se întâmplă cu şi la şcoală? Am atras atenţia în nenumărate rânduri despre lipsa de capacitate a actualului ministru al educaţiei în a gestiona problemele din sistemul educaţional. Am tot auzit termenul politruc, dar până astăzi nu am găsit pe nimeni căruia să i se potrivească mai bine. În timp ce sute de mii de oameni aşteptau decizii ferme ale ministrului educaţiei, doamna Anisie plimba afişele electorale ale PNL la miezul nopţii. Votaţi-ne şi apoi descurcaţi-vă! Acesta este mesajul ministrului către profesori, părinţi, bunici! Iar când a vorbit despre educaţie, ne-a spus că s-au publicat ghiduri orientative. Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, aflăm că setul de Ghiduri realizate şi promovate de Ministerului Educaţiei şi Cercetării sunt orientative, sunt nişte propuneri făcute de cadre didactice şi nu sunt aprobate prin ordin de ministru. Este un aspect fără precedent, iar gravitatea lui derivă mai ales din lipsa de asumare a decidentului, care este Ministerul Educaţiei, faţă de educaţie. Este dincolo de cinism să spui că ceea ce scrie în ghiduri este orientativ, după ce o întreagă ţară le-a aşteptat cu sufletul la gură, să afle cum şi în ce condiţii va începe şcoala. Vă citez câteva dintre măsurile prevăzute în aceste ghiduri: Neaplicabile şi multe dintre ele aberante, cam acestea sunt recomandările Ministerului. Şi pentru ca bătaia de joc să fie completă, tot înainte de începerea anului şcolar, Ministerul liberal al Educaţiei vrea descentralizare, un cuvânt care, spus de Anisie, are nevoie de traducere. Şi înseamnă: fugă de responsabilitate. Pentru că din martie, Ministerul a fost incapabil să pună la punct începerea anului şcolar, prin identificarea de soluţii simple şi aplicabile în mod general, prin identificare de spaţii fizice unde să înveţe elevii, multe dintre ele foste şcoli aflate în conservare. S-a gândit astăzi, să descentralizeze, pe repede înainte, mai exact, să transfere responsabilitatea părinţilor şi administraţiilor locale. Este pentru prima dată în educaţia românească când se iau decizii de pe o zi pe alta, decizii contrazise prin alte decizii. Aceasta este o consecinţă directă a numirii unui politruc într-o funcţie cheie pentru orice ţară, aceea de ministru al educaţiei! Şcolile încep fără banalele măşti de protecţie şi dezinfectanţi pentru toţi elevii şi profesorii, iar aceasta este o problemă gravă de sănătate publică. Dacă facem un calcul, un copil are nevoie de cel puţin două măşti pe zi. Este minim minimorum, având în vedere că ar trebui să scoată masca cel puţin o dată pe zi pentru a mânca sau pentru a bea apă. Alături de un dezinfectant de mâini mic, înseamnă o cheltuială de minimum 100 de lei pe lună, la o alocaţie de 140. Dacă într-o familie sunt 2 copii şi 2 adulţi, cheltuiala se ridică la 400 de lei minimum. Sunt familii în România care nu au 400 de lei pentru măşti şi dezinfectanţi! Ce fac aceşti copii? Vor purta o mască de unică folosinţă de nenumărate ori, devenită în timp un pericol pentru sănătatea lui şi a celorlalţi? Suntem în punctul în care atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii nu au siguranţa că sănătatea nu le este pusă în pericol, în şcoală. Şcolile încep şi fără mijloace electronice pentru toţii elevii. La începutul mandatului, Anisie a refuzat 6% din PIB, pentru că dânsa nu avea ce face cu banii. Permiteţi-mi să vă citez câteva rânduri: "Considerăm că, în contextul în care Guvernul nu a făcut niciun efort real pe parcursul verii pentru a asigura infrastructura digitală de care au nevoie peste 900.000 de elevi, este inadmisibil ca, în acest moment, să pornim de la premisa că şcoala va începe în mediul online. În acest sens, solicităm Guvernului să ia măsuri reale de protecţie în teritoriu, care să permită întoarcerea la şcoală a elevilor şi cadrelor didactice în siguranţă." Apelul de mai sus este al Consiliului Naţional al Elevilor. Elevii ştiu mai bine decât Ministerul ceea ce este de făcut, dar urechile guvernanţilor rămân surde. Nu mă aştept la nimic bun în perioada următoare din partea ministrului educaţii sau a Guvernului liberal. Doamna Anisie şi-a dovedit incapacitatea în a gestiona un domeniu care este fundamental pentru orice naţiune, educaţia. Doamna Anisie este întruchiparea incompetenţei, nepăsării şi cinismului liberal. Viitorul copiilor noştri este pus în pericol de o guvernare iresponsabilă, care pune mai presus interesul politic decât sănătatea şi educaţia.

Ioan Balan "PNL scrie istorie în Moldova. Construirea Autostrăzii Siret-Suceava-Ploieşti intră în linie dreaptă " Moldova a aşteptat 30 de ani construirea unui drum modern, rapid, care să ajute la dezvoltare şi care să taie din elanul tinerilor de a mai părăsi ţara, pentru că la ei acasă nu găseau un loc de muncă bine plătit. Moldova a fost amăgită cu proiecte 30 de ani, care mai de care mai înşelătoare, care au rămas scrise pe pliantele roşii din campania electorală. După 30 de ani ani de democraţie şi aproape 14 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, Moldova continuă să conducă în statistici negative, nu doar la nivel naţional, ci chiar şi european. În Moldova şomajul este cel mai mare, salariul mediu este cel mai mic din ţară şi Produsul Intern Brut pe locuitor este cel mai scăzut. Cauza stării de subdezvoltare a fost şi rămâne lipsa unei infrastructuri de transporturi, care să atragă investitorii în regiune şi care să genereze prosperitate pentru toţi locuitorii. Guvernele socialiste au ştiut tot timpul acest lucru, însă, în calculele lor electorale, Moldova nu avea dreptul la dezvoltare, pentru că numai aşa ar fi fost utilă în alegeri pentru PSD. Cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în ultimii ani a fost înlăturarea PSD de la guvernare în toamna anului trecut. Nu vreau să-mi imaginez cum am fi traversat această criză sanitară fără precedent şi cum am fi făcut faţă efectelor economice negative cu un Guvern PSD incompetent şi potrivnic intereselor noastre naţionale. În ceea ce priveşte investiţiile publice, ce să mai spunem? PSD nu a reuşit să construiască nimic, nici măcar în perioadele favorabile pe care le-a traversat România! Cu toate acestea, Guvernul PNL, sabotat constant şi din toate părţile de PSD, a reuşit să gestioneze ireproşabil criza sanitară, să susţină cu zeci de miliarde de lei mediul de afaceri, să protejeze milioane de locuri de muncă şi, mai mult decât atât, să pună pe picioare marile proiecte de investiţii. Nu pot să nu mă bucur pentru argeşeni sau sibieni, care, recent, au primit de la Comisia Europeană aproape 900 de milioane de euro pentru construirea Autostrăzii Piteşti-Sibiu, proiect blocat tot de PSD, care acum se construieşte. Cu toate acestea, le spun muntenilor că PNL scrie istorie şi în Moldova. Mai precis, Autostrada Moldovei, cea care ne va lega de capitala ţării, intră în linie dreaptă şi foarte curând utilajele vor începe să lucreze. Loturile Siret-Suceava, de 41 de kilometri, şi Suceava-Paşcani, de 60 de kilometri sunt pregătite deja pentru licitaţie. De asemenea, PNL va face aceste investiţii din bani europeni nerambursabili, şi nu aşa cum ar fi vrut PSD, din banii românilor, pe care, ulterior, să-i pună să mai plătească şi taxe de autostradă. Dacă adăugăm la aceasta şi centurile ocolitoare construite de PNL la Suceava, Rădăuţi sau Bacău, atunci avem toate motivele să ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi de durată în toată Moldova. Cred că PNL a demonstrat pe deplin la Suceava, cu un consiliu judeţean condus de Gheorghe Flutur, cu o primărie de municipiu condusă de Ion Lungu şi un Guvern PNL axat pe investiţii, că România se poate moderniza enorm în numai 4 ani şi poate recupera tot timpul pierdut sub guvernările toxice ale PSD.

Mirela Furtună "Educaţia, prioritatea zero a Guvernului Orban" Educaţia reprezintă, fără îndoială, prioritatea zero a Guvernului Orban, în sensul că nu i se acordă absolut nicio atenţie, deşi reprezintă cel mai important domeniu pentru viitorul României. După ce au "reuşit" să blocheze, cu mai puţin de zero lună înainte de începerea cursurilor, creşterea salariilor profesorilor şi nici nu au reuşit să livreze cele 250.000 de tablete pentru elevi, acum se încurcă în declaraţii cu privire la când şi cum ar trebui să înceapă şcoala. O performanţă deosebită a actualului Guvern este că se chinuieşte încă din aprilie să achiziţioneze şi să livreze elevilor 250.000 de tablete, pentru a învăţa online, însă nu au reuşit nici până în acest moment. Chiar domnul Orban, prim-ministrul Guvernului, declara senin că vor fi livrate până la data de 10 septembrie doar 80.000-90.000 de tablete. Înţeleg că 160.000-170.000 de elevi, care ar fi trebuit să primească tablete, vor învăţa puţin mai târziu, poate la anul. De ce să ne grăbim, doar nu e ca şi cum educaţia chiar ar conta pentru PNL. Sigur, dacă era vorba despre nişte firme de apartament ale clienţilor politici ai PNL, care să câştige contracte grase cu statul, atunci s-ar fi justificat graba. Dacă nu ştiaţi, faptul că nu au putut fi achiziţionate tabletele pentru elevi este tot vina PSD! Totuşi, este inadmisibil să ne aflăm cu o săptămână înaintea începerii cursurilor şi să nu avem nimic clar. Nu ştim nici măcar dacă şcoala va începe pe data de 14 septembrie sau se va amâna pentru 1 octombrie! Evident, doamna ministru Anisie a reuşit să bulverseze, prin ordinele date, şi profesorii, şi părinţii şi elevii. Nimeni nu mai înţelege absolut nimic. Consiliul Elevilor chiar a ameninţat cu demararea unui protest împotriva acestei situaţii aberante, au menţionat că iau în calcul să boicoteze începerea anului şcolar. În primul rând, măsurile adoptate referitoare la distanţarea socială sunt aproape imposibil de pus în practică, mai ales în şcolile mici care nici nu au resurse materiale pentru a le implementa. Evident că Guvernul Orban a dat doar instrucţiunile, nu şi banii pentru implementarea acestora. În al doilea rând, iniţial, doamna Anisie a declarat că elevii vor putea merge la şcoală doar cu o declaraţie pe proprie răspundere completată de părinţi. Evident că părinţii s-au revoltat, ei neputând completa declaraţii cu privire la aspecte care nu ţin de competenţa lor, cum sunt cele referitoare la sănătate, că doar nu toţi sunt medici. În faţa unui val de proteste, doamna Anisie a retras această obligaţie, menţionând sec că nu va mai fi nevoie de declaraţie. În al treilea rând, celebra pregătire a cadrelor didactice pentru a preda cursurile online a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire. Nu în ultimul rând, această ţopăială a Guvernului PNL, "Uite deschiderea, nu mai e deschiderea", nu poate fi decât bulversantă pentru toţi cei implicaţi. Domnule Orban, doamnă Anisie, nişte soluţii clare şi simplu de implementat, puţină coerenţă, puţină organizare am putea avea şi noi măcar în domeniul educaţional? Puteţi copia de la alţii, de la germani sau de la francezi, care au deschis deja şcolile! Sunt convinsă că modul în care a gestionat Guvernul Orban situaţia din domeniul educaţiei nu putea fi mai proastă. Cred că putem vorbi deja, din păcate, despre o generaţie de elevi care nu vor mai avea timp să recupereze materia pierdută în toate aceste luni. În orice stat normal, doamna ministru Anisie era de multă vreme remaniată, iar Guvernul şi-ar fi prezentat demisia de onoare. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru, iar rezultatele în educaţie sunt zero, exact ca atenţia pe care o acordă şi Guvernul acestui domeniu.

Ştefan Muşoiu "Succesul nostru individual şi colectiv le determină viaţa românilor!" Realizările politice sau lipsa acestora la nivel decizional, fie el parlamentar sau guvernamental, afectează direct viaţa fiecărui român în parte. Jumătăţile de măsură sau implementarea unor măsuri pe jumătate nu ne sunt favorabile, ci toxice! Contextul actual pandemic clamează cu disperare dispunerea unor măsuri stringente pentru sănătatea şi bunăstarea românilor, pentru toate nivelurile de activitate, în vederea diminuării crizei sanitare şi a efectelor sale, numai că guvernarea, prea preocupată cu campania electorală, lasă haosul să se accentueze, la fel şi incertitudinea cu care se confruntă elevii şi cadrele didactice privind data debutului noului an şcolar, forma de predare şi siguranţa sanitară. Normele şi recomandările guvernamentale necesare deschiderii noului an şcolar în siguranţă sanitară atât pentru elevi, profesori şi învăţători, cât şi pentru familiile şi apropiaţii acestora, nu au fost nici până în prezent stabilite, ceea ce devoalează încă un exemplu de practici politice guvernamentale fără performanţă în favoarea majorităţii românilor. Însă prioritate are cea mai la îndemână stratagemă folosită de premier şi miniştrii săi plecaţi în peripluri electorale, unde se laudă, fără nicio jenă, cu investiţiile făcute de guvernarea PSD şi de aleşii locali social-democraţi. Altfel spus, demagogia, manipulările de toate felurile sau pur şi simplu trunchierea adevărului sunt principalele lor "arme de atac" şi preocupări electorale, şi mai puţin adevăratele probleme ale României! Demagogia cu care puterea tratează pandemia, cât şi seriozitatea şi determinarea cu care parlamentarii PSD luptă să le apere drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor vor constitui, în curând, adevăratul catalizator sau barometru al întregii clase politice şi al activităţii noastre din ultimii 4 ani. În sprijinul afirmaţiilor mele şi demn de luat în consideraţie este şi faptul că guvernarea PNL a promis, încă din primăvară, măşti pentru toţi elevii, la fel şi tablete, iar la ora actuală, 5.000 de clădiri şcolare, din totalul de 22.000, nu sunt conectate la Internet. Nu mai vorbim despre numărul copiilor care nu deţin telefoane performante sau tablete. Concret, deschiderea noului an şcolar se va face cu promisiunile Guvernului PNL, realizate doar pe hârtie. Plasarea responsabilităţii guvernamentale în această speţă către autorităţile locale nu este şi nu va fi niciodată o soluţie viabilă! Va fi doar încă o notă proastă pe care PNL o va primi de la cetăţeni pentru fuga de responsabilitate şi neglijenţă, iar aceasta mai ales pentru că autorităţile locale nu au primit banii necesari pentru a implementa condiţiile impuse de Guvern. În concluzie, rezultă ferm că joaca de-a învăţământul şi cu sănătatea românilor este strict responsabilitatea Guvernului Orban! Numai că succesul decizional nu poate fi măsurat decât prin efectele pozitive pe care hotărârile luate îl produc asupra tuturor românilor, şi nu asupra clientelei partidului de guvernământ! Acelaşi succes ar trebui să ne asigure o viaţă mai bună, mai multă siguranţă sanitară în această perioadă pandemică dificilă, o calitate a actului de învăţământ la fel de bună ca şi până acum, dar şi să ne ofere motive reale care să ne determine să sperăm la revenirea cât mai rapidă la activitatea şi preocupările noastre obişnuite, la un trai mai sigur şi ferit de pericolul nevăzut al contaminării cu un virus care poate fi, din păcate pentru unii, mortal! Din aceste raţionamente, Partidul Social Democrat a iniţiat o lege care acordă direct stimulente de risc de 2.000 lei lunar, cadrelor didactice, şi 1.500 lei pentru restul angajaţilor, bani care vor fi utili pentru achiziţia de măşti, mănuşi şi alte măsuri de protecţie. Aşadar, dincolo de orgoliile politice, de interesele mai mici sau mai mari care le însoţesc, dragi colegi, trebuie să avem în vedere, în primul rând, interesele reale ale cetăţeanului şi preocupările lui! Voturile oamenilor de la alegerile locale, precum şi de la cele parlamentare ne vor putea legitima, abia atunci, să vorbim concret despre succesul nostru individual, dar şi colectiv din trecut, dar şi despre cât de fezabile sunt planurile noastre pentru un viitor mai bun pentru România! Şi pentru că ne aflăm în debutul ultimei sesiuni parlamentare din acest mandat, vreau să vă urez mult succes în activitatea legislativă pe care o veţi depune în slujba şi în interesul românilor!

Neculai Iftimie "Împotriva panicii şi a ignoranţei" Suntem în Parlamentul României, locul de unde iradiază legile care reglementează viaţa poporului nostru. Noi, parlamentarii, ne reunim pentru a reflecta cu cea mai mare seriozitate la prezentul şi în special la viitorul românilor. Luăm ceea ce sperăm să fie cele mai bune hotărâri legislative. Trebuie să avem mereu în vedere situaţia reală din ţară şi să o corelăm cu situaţia internaţională, toate acestea în vremuri normale. Acum, situaţia nu este normală, este gravă. De câteva luni, lumea întreagă funcţionează pe avarie. Suntem obligaţi să fim solidari cu toţi cetăţenii. Priorităţile sunt puţine: sănătatea populaţiei şi situaţia economică. Primul inamic este panica, iar de panică se folosesc pescuitorii în ape tulburi. Al doilea inamic este ignoranţa. Există soluţii - informarea cetăţenilor de către oameni de ştiinţă şi responsabili din domeniul sanitar. Informarea în masă reduce riscurile de sănătate. Redresarea economiei naţionale este posibilă, fireşte, în timp, dar având costuri însemnate pe care trebuie să ni le asumăm. Parlamentul are propria prioritate - echilibrul. Fără echilibru şi seriozitate nu se pot pune în pagină legile necesare mersului înainte al ţării. Guvernul nu trebuie considerat un adversar. Parlamentul nu este în situaţia de a se opune Guvernului doar din principiu şi din considerente politicianiste. Lupta politică ar trebui să fie o confruntare de idei, nu o stare de beligeranţă. Multe capete înfierbântate rostesc prea des cuvântul "război": război politic, război între categoriile sociale, război între forţele de ordine şi cetăţeni, război împotriva virusului etc. Prea mult "război" vânturat în spaţiul public! Nu suntem în război, suntem doar într-o situaţie gravă, care are, totuşi, soluţii.

Nicolae Giugea "Deschiderea anului şcolar în condiţii de siguranţă sanitară este cel mai greu test pe care îl vor da autorităţile române" Deschiderea anului şcolar 2020-2021, în condiţii de maximă siguranţă sanitară pentru elevi, profesori, părinţi şi bunici, este, fără îndoială, cel mai dificil test la care suntem puşi cu toţii în acest an. Cu toţii avem în familiile noastre copii sau nepoţi care trebuie să meargă la şcoală, care nu trebuie să piardă etape în formarea lor şcolară şi tuturor ne pasă dacă ei vor găsi în şcoli cele mai bune condiţii de siguranţă sanitară. Decizia Preşedintelui României şi a Guvernului de a descentraliza modul în care se desfăşoară cursurile este incontestabil cea mai bună modalitate de a gestiona derularea în bune condiţii a cursurilor şcolare. Este bine ştiut faptul că primarul din localitate, directorul de şcoală, profesorul sau învăţătorul, precum şi părinţii cunosc cel mai bine specificul locului, ştiu cel mai bine starea de sănătate a copiilor şi lipsurile logistice din şcoli, iar la nivel local lucrurile se pot gestiona mult mai bine şi mai rapid decât într-o formă centralizată, în care Guvernul să ne spună tocmai de la Bucureşti ce şi cum să facem, de parcă Guvernul ar şti mai bine, de la sute de kilometri distanţă, ceea ce noi vedem zilnic lângă casele noastre. Nimeni nu poate să conteste faptul că Guvernul PNL şi-a făcut ireproşabil datoria în criza sanitară şi economică şi a pregătit atât financiar, cât şi logistic deschiderea anului şcolar. Nu am ştiinţă ca în ultimii zece ani guvernele anterioare să fii alocat atâţia bani, atât la nivelul inspectoratelor şcolare, cât şi la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a asigura toate cele necesare elevilor, în contextul epidemiei. Este drept că Guvernul are şi unele restanţe în privinţa achiziţionării unor echipamente tehnice, pe care am convingerea că le va remedia până la finalul acestei luni. Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că Guvernul nu le poate face pe toate. Nu cred că este cineva care să pretindă de la Ludovic Orban să stea la uşa şcolii şi să împartă măşti sau să dezinfecteze clasele. Cred că Guvernul trebuie să se ocupe prioritar de asigurarea resurselor financiare pentru educaţie, iar comunităţile locale să se mobilizeze exemplar pentru buna organizare a şcolilor. În localităţile în care primarii şi consiliile locale au acţionat corect, din timp, ştiind că epidemia nu dispare peste noapte, putem constata că şcolile sunt pregătite pentru noul an şcolar. Există, ce-i drept, prea multe localităţi din România unde unităţile şcolare nu sunt pregătite, pentru că autorităţile administraţiei publice locale au fost luate "prin surprindere", fiind mai ocupate de campania electorală decât de pregătirea anului şcolar. Cred că observaţi cu toţii că nu am politizat în niciun fel subiectul deschiderii anului şcolar, pentru că am convingerea că politica trebuie să stea cât mai departe de şcoală. De aceea, fac un apel la maximă solidaritate şi responsabilitate din partea tuturor factorilor de care depinde desfăşurarea cursurilor şcolare în bune condiţii. Când vorbim despre şcoală, singura miză este interesul copiilor. Modul în care ne vom mobiliza şi vom gestiona acest an şcolar dificil va fi, de fapt, testul de maturitate al societăţii româneşti, al instituţiilor publice din România şi al întregii clase politice româneşti.

Aurel-Robert Boroianu "Noi ne ţinem promisiunile, indiferent de context. Administraţia liberală majorează în mod sustenabil pensiile şi alocaţiile, în ciuda crizei generate de virusul Covid-19!" Aşa cum a promis, Guvernul PNL majorează de la 1 septembrie alocaţiile şi pensiile românilor, marcând astfel o premieră în Uniunea Europeană. Deşi ne aflăm într-o situaţie foarte grea, cauzată de pandemia globală de Covid-19, PNL măreşte alocaţiile şi pensiile în mod real. Pentru prima oară în ultimii ani, pensiile vor creşte cu adevărat, peste procentele de scumpiri, la un nivel care poate fi plătit în anii viitori. După ce PNL a dublat alocaţiile acum un an de zile, tot PNL va oferi copiilor alocaţii cu 20% mai mari, respectiv cei cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani şi cei de până la 18 ani cu dizabilităţi vor primi 369 de lei, alte patru creşteri, cu câte 20 de procente, fiind preconizate pentru anii 2021 şi 2022. Pensionarii primesc pensii majorate cu 14%, din această lună, inclusiv pensiile sociale, care cresc de la 704 lei la 800 de lei. Astfel, ca valoare absolută, aceasta reprezintă cea mai mare creştere din istoria majorării punctului de pensie, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, creşterea fiind de 177 de lei. Având în vedere contextul în care ne aflăm la acest moment, cu o presiune imensă pusă pe economia românească şi cea globală, aceste măriri reprezintă nivelul maxim la care se putea ajunge acum, date fiind vicisitudinile prin care ne este dat să trecem în zilele de astăzi. Majorările iresponsabile vehiculate de PSD ar fi aruncat ţara într-un haos fără margini. Ne putem da seama de acest fapt doar dacă ascultăm declaraţia fostului ministru de finanţe PSD-ist, Orlando Teodorovici, care în emisiunea lui Silviu Mănăstire de la B1 TV a spus că putem creşte pensiile şi alocaţiile, pentru că anul acesta, ca un noroc al chiorului, după cum s-a exprimat, România nu trebuie să mai respecte acel procent de deficit economic de 3%, prin urmare, putem majora cât vrem pensiile şi alocaţiile prin împrumuturi! Oare ce dezastru ar fi urmat să lovească aceasta ţară, dacă PSD şi Viorica Dăncilă ar fi rămas în continuare la conducerea ţării şi în aceste vremuri de pandemie?! Este limpede că această ţară nu putea duce două dezastre simultan, pandemia de COVID şi guvernarea PSD-istă. Cu alte cuvinte, României i-a trecut un glonţ pe lângă ureche cu un PSD atât de iresponsabil la Palatul Victoria! Faptul că am scăpat ţara de guvernarea PSD-istă acum aproape un an, iar în prezent avem parte de o administraţie liberală precaută, care, chiar dacă este campanie electorală, nu face promisiuni nesustenabile doar pentru voturi în plus, cred că reprezintă o reală dovadă, că noi, liberalii, nu ne batem joc nici de oameni, nici de visteria ţării!

Sorin-Ioan Bumb "Deşi e cu un picior în groapă, PSD continuă politica de sabotare a României" Deşi a rămas doar o umbră jalnică a ceea ce a fost cândva, PSD continuă atacurile furibunde îndreptate împotriva României. Pare că în acest grup organizat împotriva românilor a rămas ce era mai rău şi mai abject, dar ura PSD împotriva Guvernului PNL este mai concentrată ca niciodată. În loc să-şi vadă de propriile probleme, mai ales că urmează să fie spulberat de voturile românilor la alegerile de peste o lună, PSD încearcă încă să arunce România în criză doar de dragul de a pune beţe în roate guvernării. Moţiunea de cenzură ratată a fost o astfel de încercare. În timp ce PNL se luptă să ţină în frâu pandemia de COVID şi să repornească economia, PSD acţionează cu o inconştienţă vecină cu nebunia, încercând să creeze o criză constituţională în mijlocul crizei sanitare şi într-un context regional tot mai agitat. Amendamentele halucinante cu care PSD a început să vină în Parlament, în perspectiva viitoarei rectificări bugetare, constituie adevărate acte de sabotaj la adresa ţării. În timp ce PNL încearcă să ţină deficitul bugetar în frâu, deficit crescut mai mult de pomenile electorale date de PSD decât de pandemia care macină întreaga Europă, la PSD plouă cu pomeni electorale, care nu fac nimic altceva decât să adâncească prăpastia bugetară. Văzând că n-a mers cu moţiunea, PSD încearcă acum să îngroape Guvernul cu poveri electorale, pentru că, vorba aia, nu dau de la ei. Nici măcar perspectiva începerii şcolii şi problemele pe care le au familiile cu copii nu mai domoleşte din acest elan distructiv al PSD. După ce ani întregi nu a făcut nimic bun pentru educaţie, PSD continuă să atace măsurile luate de PNL. Ani de zile cât a fost la guvernare, PSD n-a făcut nimic pentru şcolile cu toaleta în curte, pe care le arată acum cu degetul. În cel mai fericit caz, le-a pus faianţă la preţ de marmură italiană, deşi n-aveau apă sau canalizare. Ani de zile, PSD n-a făcut nimic pentru a informatiza şcolile. A încercat doar să dea un megatun cu reţele wireless mai scumpe decât reţelele de înaltă tensiune. Ani de zile, PSD n-a făcut nimic pentru a rezolva problema manualelor. Doar a tipărit nişte manuale alternative pline de greşeli, dar scoase la edituri de casă. Din fericire, avem marele noroc că PSD nu este la conducerea ţării în această perioadă. S-a văzut foarte clar cum a fost gestionată criza sanitară în judeţele roşii, iar o conducere naţională a PSD ne-ar fi dus în mod sigur într-un scenariu asemănător fostelor republici sovietice. În loc să avem sprijinul UE, am fi avut sfaturi de tratamente băbeşti şi în loc să avem garanţia fermă că România va primi vaccin anti-COVID din prima tranşă achiziţionată de UE, am fi avut importuri masive de votcă, care ar fi devenit medicament minune. Din fericire, progresele făcute în ultimul an de Guvernul PNL au redat încrederea partenerilor strategici în România. Premierul Ludovic Orban este apreciat la nivelul UE ca un şef de guvern serios şi implicat, iar modul înţelept în care preşedintele Iohannis conduce politica externă a României, urmărind cu atenţie evoluţiile sensibile din regiune, ne-a repus pe harta încrederii, reafirmând România ca o democraţie stabilă pe care se pot baza aliaţii noştri. Datorită acestor performanţe, am ajuns să avem garanţia că România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID, am primit un substanţial ajutor bănesc din partea UE şi suntem în prima linie a relocării investitorilor care încep să îşi readucă în Europa afacerile defocalizate în Asia. Din fericire, mai este doar o lună până la alegerile locale - care vor spulbera PSD din comunităţile locale - şi 4 luni până la alegerile generale care vor duce definitiv PSD în istorie, scăpând România de "ciuma roşie".

Vasile Cîtea "Eficienţă contra imoralitate" (dicton liberal) Într-un incredibil acces de sinceritate, neobişnuit pentru un om politic de dreapta, un proeminent fruntaş liberal contemporan a sintetizat migraţia transpartinică: "eficienţa contra imoralitate". Este o formulă de geniu. Din punctul de vedere al liberalilor, imoralitatea este cheia de boltă a eficienţei, de unde rezultă că moralitatea este ineficientă şi expirată. Este, aşadar, eficient să practici atribuirile directe de contracte. Licitaţiile deschise şi transparente sunt legale, morale, deci ineficiente. La fel de eficient este să disloci specialiştii din instituţiile cheie ale statului, încărcaţi de vinovăţia de a nu cotiza la PNL. Îi înlocuieşti cu lipitori de afişe galbene. Organigramele DSP-urilor, ale ministerelor, ale deconcentratelor de toate sorturile gem de şefi, experţi, adjuncţi şi consilieri nou-nouţi, numiţi fără concurs, fără interviu, fără experienţă. Este ceea ce s-ar putea numi în mod elegant "eficienţa liberală". Domeniul de excelenţă al eficienţei este, fără dubiu, educaţia. Aici conlucrează învăţământul cu sănătatea. Din această cooperare magistrală au reieşit indicaţii, norme şi reguli epocale. De exemplu, educaţia fizică în şcoală şi sportul în general încep să semene cu antrenamentul avansat al astronauţilor în drum spre o planetă îndepărtată. Nu sporturi de echipe cu mingea, mingea transportă microbi. Nu atletism, atletul pune mâinile pe pistă, sare şi cade în nisip, transmite o ştafetă. Este periculos, atletul ia şi dă colegilor viruşi. Nu gimnastică, aparatele şi solul sunt infestate de COVID. Nici box, mănuşile sunt îngreunate de particule nocive. În loc de croşeu, îi aplici adversarului câteva mii de viruşi. Nu e fair play, dar poate fi eficient. Un părerolog avizat a oferit o soluţie-miracol - toată lumea să practice yoga. Îi sfătuiesc pe specialiştii din Cabinetul Orban să ia legătura cu practicanţii MISA şi cu celebrul lor Guru. Pot reieşi sfaturi valoroase şi pentru forma fizică, şi pentru nutriţia personalizată.

Victoria Longher În acest sfârşit de săptămână, la Soloneţu Nou s-a desfăşurat cea de-a XV-a ediţie a Sărbătorii Roadelor a diasporei poloneze din România organizată în mod tradiţional de Uniunea Polonezilor din România şi Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Soloneţu Nou, comuna Cacica, judeţul Suceava. Timp de 14 ani, acest eveniment era unul de mare amploare şi se desfăşura în ultima zi a "Zilelor Culturii Polone", manifestare care uneşte simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor înţelese în sens larg, precum şi manifestări culturale. Din păcate, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor autorităţilor, s-a celebrat doar Sfânta Liturghie Solemnă la ora 11:00, în cadrul căreia s-au sfinţit pâinile, cununile şi s-au oferit daruri, roade, la altarul bisericii de către comunităţile participante. Pe lângă reprezentaţii comunităţilor poloneze din Bucovina (Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleşa, Poiana Micului, Siret, Soloneţu Nou, Suceava) s-au alăturat şi reprezentanţi ai filialelor din Bucureşti şi Constanţa, dar şi delegaţi ai comunităţii ucrainene şi române. "Sărbătorile Roadelor" sunt sărbători ale agricultorilor care mulţumesc pentru roadele adunate în timpul anului. Un element inseparabil al acestora îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfinţesc pâinile şi cununile, precum şi prezentarea darurilor sub formă de roade. La ediţia Sărbătorii Roadelor din acest an a fost prezent ES PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, preoţi din decanatul de Bucovina, precum şi Janusz Szaliński, consul onorific al Republicii Polone la Braşov, delegaţia militarilor celui de-al VII-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staţionează la Craiova, în frunte cu maiorul Krzysztof Słowik. Vă aduc la cunoştinţă, faptul că, ţinând seama de împrejurările limitate, ediţia a XV-a a Sărbătorii Roadelor din acest an s-a desfăşurat în mod simbolic. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,43.