Florin Iordache La poziţia 32, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 456/2020. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Domnul preşedinte Buicu. Vă rog, prezentaţi raportul Comisiei pentru sănătate şi familie.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea prezentului raport am avut în vedere avizele favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social, Ministerul Sănătăţii. Am examinat proiectul de lege în data de 11 august; au participat 17 din 19 parlamentari. Camera este for decizional. Proiectul este în categoria legilor ordinare. În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamentele admise redate în anexă. Şi aş mai avea o rugăminte. Dintr-o eroare materială, la art. 165, alineatul nou introdus, alin. (1 2 ) va fi citit corect - "Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, cadrele didactice prevăzute la alin. (1 1 )..." şi textul continuă. Mulţumesc.
Florin Iordache S-au reţinut observaţiile de tehnică legislativă. Începem dezbaterile generale. Domnul Pop Rareş Tudor.
Tudor Rareş Pop Bună ziua!
Florin Iordache Bună ziua!
Tudor Rareş Pop Stimaţi colegi, Pe 5 decembrie 2017, nişte domni, Ionel Sinescu şi Mircea Beuran, au făcut un mare scandal la Comisia pentru sănătate, încercând să impună aproape cu forţa un amendament cel puţin discriminatoriu. Unul conform căruia medicii specialişti din spitalele clinice sunt avizaţi favorabil doar de UMF-uri pentru a li se permite, atenţie, participarea la orice fel de concurs organizat pentru ocuparea unor posturi de conducere în spitalele clinice. Vă întrebaţi, probabil, care este legătura cu acest proiect de lege? Păi, e simplu. În proiectul actual, prin modificările aduse în Comisia pentru sănătate de colegii de la celelalte partide, cadrele didactice de la UMF-uri vor beneficia în mod automat de integrare clinică. Adică li se vor aloca paturi cu pacienţi, în secţii, scurtcircuitând de facto opţiunea spitalului de a organiza concursuri pentru posturile respective. Adică, cu alte cuvinte, UMF va forţa spitalele publice, clinice, să aloce posturi fără concurs, total discreţionar, fără ca acestea din urmă să aibă vreun cuvânt de spus. Tot colegii din comisie au mai strecurat un amendament prin care cadrele didactice astfel numite beneficiază de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, în funcţie de vechime şi aşa mai departe. Acum, domnule Roman, în calitate de iniţiator, aş vrea să vă spun că proiectul dumneavoastră de lege, în forma în care a ieşit acum, a fost total deturnat. Nu mai este despre depolitizare, nici măcar despre bani, ci despre modul în care ajung să-şi capete posturi, să fie plătiţi aceşti oameni. Este un pumn pus în gura depolitizării. Este despre a întări puterea discreţionară a UMF-urilor şi despre politizarea excesivă a unor spitale publice pe cale aşa-zis academică. Şi USR va vota împotrivă. Şi sper că şi PNL. Mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Continuăm. Faceţi legătura cu domnul Roman, care este şi iniţiator. Şi apoi domnul Buicu.
Florin-Claudiu Roman Mă auziţi, domnule preşedinte?
Florin Iordache Eu vă aud, domnule Roman. Sunteţi şi iniţiator, aţi solicitat să luaţi cuvântul. Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Da. Mulţumesc.
Florin Iordache V-am făcut legătura.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc. Aveam impresia că nu sunt auzit. Deci, doar câteva clarificări, vizavi de ceea ce a spus anterior colegul de la USR. Într-adevăr, proiectul de lege a pornit pe ideea unei dezbateri publice, din ultima perioadă, privind depolitizarea conducerii spitalelor. Proiectul iniţial prevedea ca şi persoanele care sunt în funcţii de conducere la nivelul partidelor, la nivel local să nu mai poată ocupa funcţii de conducere, să terminăm o dată cu discuţia pe depolitizare. La Comisia pentru sănătate, într-adevăr, au fost aduse nişte amendamente. Unul dintre ele, din punctul meu de vedere, este corect. În sensul că, practic, înlătură acea discriminare între cei care ocupau jumătate de normă şi acum vor ocupa o normă întreagă. Poate fi dată şi acea interpretare parţială de care vorbea colegul de la USR. Dar Grupul Partidului Naţional Liberal va vota acest proiect de lege nu doar pentru că el este iniţiat de un liberal, în mod neapărat, ci pentru că, din punctul nostru de vedere, e nevoie de depolitizare la nivelul spitalelor, e nevoie să înlăturăm discriminarea la catedră, între cei care ocupau jumătate de normă şi normă întreagă. Deci vom susţine acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PSD, domnul preşedinte Buicu. Vă rog, aveţi două minute.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. USR, ca de obicei, este într-o mare eroare. Proiectul, într-adevăr, depolitizează, iar prin modificările aduse, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, tinerii - şi mă refer la asistentul universitar, şeful de lucrări şi aşa mai departe - sunt stimulaţi, practic, oamenii care au capacitatea să rămână în universităţile de medicină, sunt stimulaţi să rămână în aceste posturi. Aşa că, de aici, de la această intenţie bună, pe care au avut-o şi colegii de la Senat, şi colegii de la Cameră, din comisiile pentru sănătate, până la aceste mari cuvinte spuse de USR e cale lungă. Cu alte cuvinte, stimate colege şi stimaţi colegi, vă pot spune că proiectul este bun, este sprijinit de lumea universitară medicală, iar cele spuse de USR sunt doar aşa, cuvinte în vânt. Mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Avem 5 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Articolul unic? Până la poziţia... deci art. 165, în integralitate, cu modificările...? Şi art. 178? Rămâne la votul final. Are caracter ordinar.