30 iunie 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative privind organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor (Pl-x 342/2020) ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 30 avem Propunerea legislativă privind organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor; Pl-x 342/2020. Domnul Buicu, cine prezintă? Vă rog, prezentaţi raportul, din partea Comisiei pentru sănătate. Vă rog. Domnul preşedinte Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea prezentului raport am avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Economic şi Social, Consiliului Legislativ, Comisiei pentru drepturile omului. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru organizarea şi finanţarea activităţilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor din România. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, membrii Comisiei pentru sănătate şi familie vă propun adoptarea propunerii legislative cu amendamentele admise redate în anexă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile. Vă rog, Grupul PNL. Vă rog, domnule doctor.

Vasile-Florin Stamatian Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Este mai uşor să previi decât să tratezi, şi cu toţii ştim asta. Din păcate, în Raportul Comisiei Europene, din noiembrie, anul trecut, se arată că speranţa de viaţă în România este cu 5 ani sub media europeană. Şi, de asemenea, reiese că aproximativ jumătate din decesele care au avut loc la noi în ţară s-au datorat unor factori comportamentali sau unor factori de mediu care ar fi putut fi evitaţi. Concluzia este simplă - avem puţini bani, dar nu-i folosim nici pe aceştia aşa cum trebuie. Propunerea legislativă, care îmi stă în faţă, are ca obiectiv principal organizarea şi coordonarea activităţilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor la nivel central, regional şi local, precum şi formarea resurselor umane implicate în activitatea de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor. Este absolut necesar să avem la toate nivelurile oameni pregătiţi - psihologi, epidemiologi, specialişti în medicina socială. Şi dacă am fi avut toţi aceşti oameni, atunci când am fost în faţa acestei endemii, am fi putut reacţiona mai bine. Dacă am fi avut un plan de reacţie ar fi fost mai bine. Ideea scrierii acestei legi a pornit şi de la o discuţie cu cei din sistemul bancar, care ziceau, noi avem un plan de acţiune în caz de endemie. Sistemul de sănătate nu avea un astfel de plan. De asemenea, cei care aţi prins cutremurul, poate vă aduceţi aminte că, imediat după cutremur, pompieristic, a fost o acţiune. S-a decis să fie făcute adăposturi din subsolurile blocurilor, s-a decis să fie împărţite măşti de gaze şi s-a făcut un fel de instructaj, ce avem de făcut. În Japonia se face în fiecare an. E adevărat, sunt cutremurele mai dese, dar se reaminteşte populaţiei ce trebuie să facă. În Anglia, dacă vreţi să treceţi, la intersecţie, strada, vă uitaţi pe asfalt. Scrie - uită-te în dreapta, că de acolo vine maşina! Toate aceste acţiuni care par minore trebuie să fie făcute prin educaţie. Iar această lege nu se adresează numai Ministerului Sănătăţii, trebuie o conlucrare între Ministerul Învăţământului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului. Şi trebuie să avem în vedere că încă la noi în ţară sunt condiţii de mediu sau condiţii sociale care impietează asupra vieţii oamenilor şi încă avem foarte multe aşa-numite morţi evitabile. Este mult mai uşor să combaţi abuzul de alcool la copii decât să tratezi ciroza. Este mult mai uşor să se facă acţiuni de educaţie pentru a-şi pune centura atunci când se urcă în maşină, decât să plângi apoi pe marginea unui mormânt, că ai mai pierdut o fiinţă dragă. Pentru toate aceste motive a apărut...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule doctor, vă rog.

Vasile-Florin Stamatian În concluzie. Este destul de simplu. În cele din urmă, vă îndemn să vă gândiţi la viitorul acestei ţări, la cei care acum sunt copii şi tineri. Un vot favorabil pentru această lege este un vot pentru un viitor mai sănătos, al copiilor şi tinerilor din România. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu. Grupul USR, domnul Ungureanu, aveţi două minute. Faceţi legătura cu domnul Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Acest proiect este tot o mostră de ipocrizie colectivă. După ce pică, rând pe rând, în Parlament, orice proiect care are acţiuni concrete de prevenţie, spre exemplu, în zona antifumat, astăzi veţi vota, marea majoritate, în afară de USR, împotriva unor dispozitive. De fapt, pentru perpetuarea unui obicei care s-a împământenit pentru 19.000 de copii a căror viaţă este pusă în pericol de IQOS-uri, GLO-uri şi alte porcării care sunt pe piaţă, pentru că majoritatea PNL-PSD a permis industriei tutunului să dicteze unei generaţii întregi nişte comportamente greşite. Deci, pe de o parte, respingeţi un proiect USR de bun-simţ, care echivalează dispozitivele electronice de tutun încălzit cu ţigareta şi, pe de altă parte, aprobaţi astăzi o gargară despre cum avem noi grijă şi facem noi prevenţie. Să vă fie ruşine!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Rareş Pop, te rog.

Tudor Rareş Pop Da, a spus foarte bine colegul meu, Emanuel Ungureanu, ce a spus. Vreau să mai adaug că... (Vociferări.) Ştiu foarte bine ce a spus. Vreau să mai adaug că, practic, e o lege prin care din nou facem prevenţie pe hârtie. Vreau să mai adaug că avem o lege a vaccinării care stă la sertar - dacă tot vorbim de prevenţie şi de sănătate. Vreau să mai adaug că avem o Lege a turberculozei care nu are norme de aplicare - dacă tot vorbim de prevenţie şi de sănătate. Şi, la fel, cum bine a spus şi Emanuel, astăzi o să respingeţi o lege care nu face altceva decât să reglementeze noile produse din tutun şi să stabilească limite şi reguli care în viitor vor proteja sau ar trebui să protejeze sănătatea copiilor noştri. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Întreb, dacă mai sunt alţi colegi. Grupul UDMR, vă rog, domnul deputat.

Levente Vass Levente Vass, UDMR. Un pas mic pentru prevenţia în sine, însă un salt uriaş pentru legislaţia privind prevenţia. Aproape că se dublează numărul legilor pentru prevenţie. Felicitări pentru această dublare! O să voteze şi Grupul nostru parlamentar UDMR.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Buicu. Şi apoi, vă rog, faceţi legătura cu domnul Petru Movilă. Vă rog, PSD. Şi apoi PMP.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Ca de obicei, USR face gargară. Ne-a obişnuit cu genul acesta de declaraţii. Nu cred că se mai miră nimeni. Prevenţia în sănătate este necesară. Este necesară pentru toată populaţia României. Creăm cadrul pentru care prevenţia să poată beneficia de finanţări atât din domeniul sănătăţii, dar şi de la alte ministere. E un proiect care, deşi iniţial nu a aparţinut PSD, prin amendamentele aduse la nivelul comisiei, am adus modificările necesare, astfel încât să facem un proiect de lege care să poată fi aplicat. Vreau să mulţumesc tuturor grupurilor parlamentare care şi-au adus aportul, prin amendamente, la modificarea proiectului de lege. Şi vă invit să îl votaţi. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Faceţi legătura cu domnul Petru Movilă. Vă rog, domnul Movilă.

Petru Movilă Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege pentru că, după principiile enunţate şi de antevorbitori, este mai uşor să previi, să educi, decât să combaţi. Important este ca odată cu acest vot şi promulgarea legii de către preşedinte să poată fi aplicată şi să avem rezultatul pe care ni-l dorim cu toţii de la această lege. Este foarte important de spus că noi am reuşit să elaborăm şi să adoptăm foarte multe legi, care, unele în integralitatea lor, altele în proporţie de peste 90%, sunt legi bune, sunt corecte, care mai trebuie însă şi aplicate. Partidul Mişcarea Populară va vota proiectul de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Întreb, dacă mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu mai sunt. Avem 11 amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? De la 2 la 11? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.