29 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun (PL-x 587/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 6, Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun; PL-x 587/2019. Din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Raport comun, Comisia pentru sănătate, Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură. Domnul preşedinte Buicu, vă rog, prezentaţi raportul. (Vociferări.) Bun, cine prezintă raportul? Vă întreb. Comisia pentru buget. Era domnul Buicu, dar...

Sorin Lazăr O prezintă cine a respins-o, domnule preşedinte de şedinţă.

Florin Iordache Vă rog.

Sorin Lazăr În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, prin adresa Biroului permanent, din 28 octombrie 2019, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru sănătate şi familie au fost sesizate, spre dezbatere pe fond, cu Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun; PL-x 587/2019. Prin adresa Biroului permanent, din 26 noiembrie 2019, alături de cele două comisii menţionate anterior, a fost sesizată şi Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă pentru dezbaterea în fond a acestui proiect de lege. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor 3 comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, având în vedere că Directiva Uniunii Europene 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Această procedură de notificare nu a fost realizată, ceea ce, conform jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii faţă de terţi în eventualitatea unui litigiu.

Florin Iordache Mulţumesc. La dezbateri generale, domnul Ungureanu. (Vociferări.) Poftiţi? (Vociferări.) Da, domnul Ungureanu. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Bună ziua! Stimaţi colegi, De la bun început, ar trebui să vă spun, apropo de iniţiativa "Fără penali...", care va intra în iulie în plen, că cineva din una dintre cele trei comisii raportoare a comis un fals. Ar trebui să ştiţi asta. Şi nu ştiu foarte bine procedura, poate mă ajută domnul Iordache. Există un fals în acest raport, cum că nu ar fi fost notificată comisia cu privire la acest proiect, prin Ministerul Economiei. Ţin să vă anunţ că încă din luna martie s-a făcut acest lucru. Deci este fals în înscrisuri. Cine a scris acest raport a comis acest fals. Şi un jurist îmi poate spune dacă este o chestiune penală sau nu. Doi. Un alt lucru fals. În comisie... Dacă mă auziţi? Să-mi spuneţi dacă mă auziţi. Alo, mă auziţi?

Florin Iordache Da, vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Un alt lucru fals este acela că de la Guvern ar fi un ultim aviz, atenţie, negativ. Iarăşi este un lucru fals. Ultimul aviz, din luna iunie, dacă nu cumva Ministerul Sănătăţii nu mai este parte din Guvern, este un aviz pozitiv pentru această lege. Deci, iarăşi scrie în raport în mod fals că Guvernul ar fi dat un aviz negativ. Acel aviz negativ este din luna ianuarie, dar ultimul este pozitiv, din luna iunie. Deci vă puteţi da seama...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Vă daţi seama cât de mare a fost presiunea industriei tutunului asupra acestui proiect, care nu face decât un lucru foarte simplu - să echivaleze, aşa cum este normal, aceste dispozitive de încălzit tutunul cu cele clasice, cu ţigareta clasică, şi să facă o binemeritată...

Florin Iordache Vă mulţumesc...

Emanuel-Dumitru Ungureanu ... atenţionare...

Florin Iordache ... domnule deputat. Haideţi să ne respectăm! Am stabilit nişte termene şi nişte timpi de dezbatere. Haideţi să ne încadrăm în ei, vă rog!

Emanuel-Dumitru Ungureanu Dacă îmi daţi voie... (Apel întrerupt.)

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? (Vociferări.) Domnul Tudor Pop. Dar nu-l văd înscris. Solicitaţi dumneavoastră, dar dumnealui văd că nu este.

Levente Vass Parlamentarii UDMR nu au iniţiat...

Florin Iordache Vă rog, domnule coleg.

Levente Vass Vass Levente, UDMR. Deci parlamentarii UDMR n-au fost printre iniţiatorii acestei legi. Chiar dacă mâine se va respinge această iniţiativă legislativă, din partea UDMR, vă felicit. Am înţeles că este un vot politic. O să votăm împreună cu dumneavoastră respingerea acestei propuneri legislative. Însă ţin să menţionez că proiectul acesta este un proiect bun. Merită puţin regândit şi merită să continuăm împreună ca să ajutăm mai ales tinerii să nu se obişnuiască nici cu fumatul, şi nici cu aceste alternative care dăunează sănătăţii. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Şi domnul Tudor Pop, ca iniţiator, vă rog. Şi ultimul vorbitor. Vă rog. Aveţi două minute, vă rog.

Tudor Rareş Pop Mulţumesc. Mi se pare incredibil că sănătatea copiilor noştri a ajuns să fie tratată în felul acesta, politic, cum bine a spus antevorbitorul meu, şi doar politic. În 2017, vreau să vă spun că peste 19.000 de copii cu vârste între 13 şi 15 ani consumau frecvent produse din tutun încălzit. La acest număr se adaugă alţi 50.000 de tineri, cu aceeaşi vârstă, care consumau ţigări electronice. Şi bineînţeles că între timp numărul lor creşte de la un an la altul, dar lucrul acesta vă prefaceţi că nu-l vedeţi şi că nu-l ştiţi. Problema este că tinerii le cumpără uşor, fără buletin, din mall-uri sau online, iar acest lucru se întâmplă din cauză că legislaţia care reglementează produsele din tutun este învechită. Şi asta tratează acest proiect de lege, astăzi. Pentru că, în prezent, fumatul este definit ca fiind un proces însoţit sau rezultat al consumului de produse care ard. Şi ce să vezi? Aceste ţigări nu ard, pentru că au un tutun special, livrat sub formă de gadgeturi, evident, atrăgătoare pentru noile generaţii. Şi ştiţi care e problema? Problema este că industria tutunului promovează agresiv, extrem de agresiv, noua generaţie de ţigări, prin panouri stradale imense, publicaţii online, evenimente sau concerte, ba chiar fac publicitate mascată la fumat, prin intermediul CFR Călători, ca o instituţie publică. Şi vă întreb acum, dragi colegi din Parlament, vi se pare normal? Vi se pare sănătos? Ştiţi cât costă tratamentul unui cancer pulmonar sau esofagian? Ştiţi care sunt şansele de supravieţuire? Vă întreb, dragi colegi, de ce are acest proiect raport de respingere? Simplu, pentru că decizia nu a fost luată nici de Comisia pentru cultură, nici de Comisia pentru buget şi nici măcar de Comisia pentru sănătate şi familie. Decizia a fost luată de industria tutunului, care se pare că face legea în Parlament. Şi, vă întreb, de când dictează industria tutunului şi lobby-iştii ei pe teme şi politici de sănătate publică? Ce s-a întâmplat, dragi colegi din Comisia pentru sănătate, domnule Buicu, stimaţi colegi de la PNL, unde a dispărut consensul de anul trecut? De ce trebuie să ne întoarcem în 2016? De ce are acest proiect raport de respingere, când el nu face altceva decât să actualizeze legislaţia antitutun şi să protejeze generaţiile tinere de o industrie supertoxică? Chiar vi se pare OK să desenăm o ţintă pe spatele unor generaţii întregi de copii şi adolescenţi? OK, bun, nu vă interesează sănătatea lor, pot să înţeleg cinismul acesta îngrozitor. Dar haideţi să vorbim şi despre bani, poate asta vă interesează mai mult. Ştiţi câţi bani varsă la bugetul statului industria...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Tudor Rareş Pop ... produse din... mai lăsaţi-mă 30 de secunde... din tutun, nereglementate, nerecunoscute de UE? Vă spun ca să ştiţi - de 6 ori mai puţin decât acciza la tutun clasic. Tutunul încălzit nu plăteşte taxa pe viciu, iar ţara aceasta a ajuns paradisul industriei tutunului. Pierdem bani, îi lăsăm să-şi bată joc de sănătatea copiilor noştri, şi asta doar pentru că lobby-işti pro tutun, plătiţi sau nu, au intoxicat opinia publică cu tot felul de fake-news şi apeluri mincinoase...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Tudor Rareş Pop ... iar acum se pregătesc să ne... (Apel întrerupt.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul PSD, domnul preşedinte Buicu, vă rog. Am spus de la început să ne încadrăm în timpii stabiliţi de comun acord. Vă rog, domnule Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Demagogie ieftină, marca USR. Cam la asta am asistat în discuţiile anterioare. Nerespectarea unui regulament european a făcut ca acest proiect să fie respins. Şi cei care l-au respins, asta au făcut. Asta nu înseamnă că la nivelul Comisiei pentru sănătate nu au avut loc discuţii legate de modificări legislative pentru acest domeniu. Aşa că ce aţi ascultat adineauri este exact acest lucru - o demagogie ieftină, marca USR.

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Rămâne la votul final. Propunere de respingere. Mergem mai departe.