17 iunie 2020 – Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică (PL-x 241/2020). ( retrimis comisiei )

Ion-Marcel Ciolacu 1. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică; PL-x 241/2020; raport fără amendamente; caracter organic; procedură de urgenţă. Vă rog, domnule lider, daţi citire... Dorea cuvântul iniţiatorul, Guvernul? Nu. Vă rog, raportul.

Bogdan-Ionel Rodeanu Mulţumesc, domnule preşedinte. În temeiul dispoziţiilor art. 94 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2019. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul a adoptat acest proiect de lege. Obiectul de reglementare vizează completarea Legii nr. 455/2001 cu un articol, în scopul de a desemna Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să furnizeze servicii de certificare digitală, destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale. Prin obiectul de reglementare, acest proiect se încadrează în categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma dezbaterilor din şedinţa din data de 19 mai 2020, Comisia pentru apărare a hotărât adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat. În urma dezbaterii proiectului de lege, şi membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună Camerei Deputaţilor aprobarea acestui proiect, în forma adoptată de Senat. Ambele comisii, în urma dezbaterilor din şedinţa din 17 iunie 2020, cu majoritate de voturi, au hotărât ca să înainteze plenului un raport de adoptare a proiectului de lege privind această ordonanţă, în forma adoptată de Senat. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Dacă din partea Grupurilor parlamentare? Doriţi din partea minorităţilor? Pe acest proiect, da? Vă rog.

Andi-Gabriel Grosaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Cu privire la acest proiect, nu am auzit că s-ar fi pus în discuţie şi amendamentele respinse, având în vedere raportul primit de la cele două comisii, Comisia pentru apărare şi Comisia pentru tehnologia informaţiei. Eu am formulat nişte amendamente, pe care aş dori să le susţin. Dacă îmi permiteţi? Vă rog frumos.

Ion-Marcel Ciolacu Preşedintele comisiei... Îmi pare foarte rău, eu am raport fără amendamente.

Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte, Revin atunci la solicitările pe care le-am făcut şi în şedinţa anterioară, cu privire la excepţia pe care Parlamentul, Camera Deputaţilor a adoptat-o ca modalitate de lucru în data de 3 iunie şi vă rog frumos să-mi daţi voie să-mi susţin amendamentele la acest proiect de lege.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule coleg, cu tot respectul, nu am nicio problemă să susţineţi amendamente, dar când sunt amendamente în raport.

Andi-Gabriel Grosaru Păi...

Ion-Marcel Ciolacu Eu nu am raport cu amendamente.

Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte, Am fost prezent...

Ion-Marcel Ciolacu Cred că cel mai bine cu preşedintele Comisiei pentru apărare şi cu preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei ar trebui avută o discuţie, dacă au existat astfel de amendamente, la comisie, formulate...

Andi-Gabriel Grosaru Da, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu ... de ce nu apar în raport?

Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte, Am luat parte la Comisia pentru tehnologia informaţiei...

Ion-Marcel Ciolacu Corect. Mi se pare corect ce solicitare aveţi. Oprim discuţiile pe acest proiect de lege.

Andi-Gabriel Grosaru Deci, nu...

Ion-Marcel Ciolacu Trecem la proiectul următor.

Andi-Gabriel Grosaru Daţi-mi voie să explic...

Ion-Marcel Ciolacu Rog...

Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte...

Ion-Marcel Ciolacu Rog preşedintele Comisiei pentru apărare şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei să vorbească cu domnul deputat şi să lămurească lucrurile, de ce nu sunt amendamentele în raport.

Andi-Gabriel Grosaru Este vorba de a da un vot pe un raport care nu conţine amendamente respinse. Am solicitat, prin excepţia pe care v-am spus-o mai devreme. Este o modalitate de lucru pe care dumneavoastră aţi adoptat-o, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Uitaţi...

Andi-Gabriel Grosaru ... şi solicit insistent să-mi daţi voie să-mi prezint amendamentele. Nu este... nu este niciun fel de problemă. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Da. Vă rog, din partea Comisiei pentru tehnologia informaţiei, vă rog să daţi... Am înţeles explicaţia tehnică. Vă rog. A existat un raport, proiectul de lege a fost retrimis comisiei, s-a întocmit alt raport, iar respectivele amendamente nu s-au mai redepus. De aceea ele nu apar în raport. Corect? (Vociferări.) Nu, aceasta este explicaţia preşedintelui comisiei. Vă rog. Da, vă rog.

Andi-Gabriel Grosaru Domnule preşedinte, Nu este corect, regulamentar, pentru că din perspectiva modalităţii de lucru a Camerei Deputaţilor...

Ion-Marcel Ciolacu Doriţi să retrimitem proiectul de lege comisiei?

Andi-Gabriel Grosaru Da, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, liderii de grup...

Andi-Gabriel Grosaru Vă rog frumos să retrimiteţi proiectul comisiei. (Consultări.)

Ion-Marcel Ciolacu Comitetul liderilor, sunteţi de acord cu retrimiterea, o săptămână, la comisie, să fie prinse şi amendamentele respinse? Nu sunteţi? Atunci... am o... O săptămână, deoarece altfel ar fi o problemă procedurală şi intrăm în alte lucruri. Presupun că nu este nicio problemă o săptămână. Domnule lider Roman? Rămâne o săptămână, domnule Roman? Bun. Se retrimite comisiei, o săptămână.