17 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 286/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 24. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal; PL-x 286/2018. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte să intervină cineva? Da. Domnul Roman. Vă rog. Şi apoi Comisia juridică, prezentaţi raportul.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Cred că prin adoptarea acestui proiect de lege, astăzi, Parlamentul va dovedi că este de partea poporului, şi nu de partea infractorilor. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut acest punct de vedere în Comisia juridică. Cred că este momentul ca cei care comit crime, tâlhării, violuri, agresiuni sexuale soldate cu moartea minorilor să ştie că nu se mai joacă nimeni de-a comisia de eliberare condiţionată, că nu mai pot găsi un judecător îngăduitor, că nu mai pot, în cadrul comisiei, să facă înţelegeri, pentru ca apoi să iasă pe stradă şi să ucidă, aşa cum s-a întâmplat în cazul Turnagiu de la Mehedinţi. Am spus, după abrogarea recursului compensatoriu, că va trebui să intervenim din nou legislativ, pentru că, ştiţi foarte bine, atunci mulţi criminali, violatori şi tâlhari, care au ieşit în stradă, au lovit din nou. E un mesaj foarte important pe care-l dăm astăzi de la nivelul Parlamentului, că cel care vrea de acum înainte să mai poarte ştampila de criminal, de violator şi de tâlhar să priceapă că nu mai are scăpare. Vreau să le mulţumesc anticipat tuturor colegilor, vreau să-i mulţumesc şi liderului de grup Simonis, care a susţinut acest amendament, şi vreau să cred că, într-adevăr, astăzi dăm semnalul către români că Parlamentul votează pentru popor, nu pentru infractori. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Raportul Comisiei juridice. Vă rog, doamnă deputat, prezentaţi raportul. Şi apoi începem dezbaterile generale.

Aida-Cristina Căruceru Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată cu dezbaterea pe fond a Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a transmis un aviz negativ. Guvernul a transmis puncte de vedere negative asupra iniţiativei legislative. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 286/2009, în sensul majorării limitelor pedepselor pentru infracţiunile prevăzute la art. 214 alin. (1) - exploatarea cerşetoriei, la art. 215 - folosirea unui minor în scop de cerşetorie, precum şi la art. 216 - folosirea serviciilor unei persoane exploatate. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu amendamente admise. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Faceţi legătura cu domnul Stelian Ion, din partea Grupului USR. Aveţi trei minute, domnule coleg.

Stelian-Cristian Ion Vă mulţumesc. Domnule preşedinte, Cu toţii am fost zguduiţi de teribilele cazuri de la Caracal, cazul de la Mehedinţi, acesta din ultimele zile, la fel a cutremurat o ţară întreagă. Avem copii mulţi dintre noi, ne gândim la siguranţa fiecăruia şi evident că trebuie să luăm măsuri potrivite pentru a îmbunătăţi legislaţia în acest sens. Acum, propunerea are la bază majorarea unor pedepse pentru anumite infracţiuni legate de exploatarea cerşetoriei. Pe acest proiect a venit un amendament care exceptează de la posibilitatea liberării condiţionate a unor categorii de infracţiuni, crime, violuri, tâlhării. Este o propunere care însă a primit un aviz negativ din partea Guvernului, şi mă întreb - şi trebuie să găsim un răspuns cu toţii, să observăm care sunt argumentele Guvernului - acest Guvern este oare iresponsabil? Undeva se produce o greşeală. Ori greşim noi, ori greşeşte Guvernul. Iată ce scrie Guvernul României, referitor la această chestiune, a exceptării beneficiului eliberării condiţionate pentru anumite categorii de infracţiuni. Spune aşa: "Această exceptare de la vocaţia legală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de omor calificat este de natură să comporte aspecte de neconstituţionalitate, prin instituirea unor discriminări de tratament între persoanele condamnate la pedepse privative de libertate şi toate tratatele internaţionale la care România este parte". Ce vreau să spun este: undeva se produce o eroare şi trebuie să vedem care este acea eroare. Şi proiectele de lege, oricât de bune ar fi intenţiile, trebuie făcute de specialişti, trebuie să treacă de filtrul specialiştilor, tocmai pentru a-şi produce efectele pe care le doresc iniţiatorii. Acum, o altă chestiune. Ştiţi foarte bine, în perioada atacului împotriva justiţiei, în care Liviu Dragnea, PSD dădeau legi care îmblânzeau regimul faţă de corupţie, se venea cu următoarea strategie: înăsprim acest regim juridic pentru faptele cu violenţă, pentru ca cei care sunt condamnaţi sau sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie să pară, în comparaţie cu tâlharii şi violatorii, să pară nişte îngeraşi. Noi am venit cu amendamente şi am spus aşa: nu trebuie să facem niciun fel de diferenţiere,...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg!

Stelian-Cristian Ion ...trebuie să agravăm sau să punem nişte oprelişti pentru aceste eliberări condiţionate, nu doar pentru violatori şi criminali, ci şi pentru cei care au săvârşit fapte de corupţie. Concluzionez spunând şi rugându-i pe colegi să adoptăm nişte texte constituţionale, în acord cu deciziile CEDO, astfel încât să nu stabilim diferenţe, şi infractorii, toţi, şi cei care au săvârşit infracţiuni de violenţă, dar şi cei care au săvârşit fapte de corupţie, să nu poată zburda liberi şi să fie eliberaţi. Aşadar, vă solicit tuturor să votaţi amendamentele propuse de USR.

Florin Iordache Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc.

Florin Iordache Continuăm. Grupul PNL, domnul Roman. Se pregăteşte Grupul UDMR, doamna Ambrus. Vă rog, domnule Roman. Aveţi trei minute.

Florin-Claudiu Roman Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Atunci când un criminal cu cinci crime la activ iese şi loveşte din nou, Parlamentul trebuie să intervină legislativ. Nu mâine, nu poimâine, nu peste o săptămână, nu peste 20 de zile, nu peste 20 de ani, trebuie să acţioneze rapid. Din acest punct de vedere, Partidul Naţional Liberal a venit cu această propunere, pentru a reacţiona şi pentru a propune Parlamentului să avem o reacţie rapidă la ceea ce se întâmplă, pentru ca niciun alt criminal care iese să nu mai poată lovi din nou. Din acest punct de vedere, al oportunităţii, eu cred că nu există niciun fel de discuţie. Din punctul de vedere precizat de Guvern, îi recomand colegului meu să nu încurcăm merele cu perele. E un punct de vedere pe o cu totul altă speţă, nu are niciun fel de legătură cu acest subiect şi e doar o discuţie de natură politică. Eu am mai spus - şi sper să nu se supere colegii noştri - că eu mă bucur că suntem în permanenţă criticaţi pe munca noastră. Pentru că, dincolo de declaraţii la tribuna Parlamentului, în emisiuni televizate, în conferinţe de presă, munca unui parlamentar se concretizează şi în proiecte. Noi am făcut ceea ce am spus şi la televizor şi în conferinţe de presă, peste tot. Am venit şi am depus un proiect pe care l-am propus spre dezbatere şi adoptare Parlamentului României. Repet, munca nu omoară pe nimeni, stimaţi colegi. Mi-aş dori şi eu să pot critica proiecte ale altor colegi... (Vociferări.) ... dacă ar exista. (Vociferări.) Din acest punct de vedere, sigur că - şi aici pot fi de acord cu colegul de la USR - e nevoie de o revizuire mai largă. E nevoie probabil... Şi noi, Partidul Naţional Liberal, vom face aceasta, dar nu doar la microfon. Adică vom alcătui o comisie internă, vom peria practic tot ceea ce înseamnă parte de vulnerabilităţi pe partea asta, la Codul penal, şi vom veni cu propuneri concrete. Vă repet, facem asta statutar, regulamentar, prin proiecte de hotărâre, prin amendamente şi aşa mai departe. Văd că există aşa, o boală grea. Că atunci când vrei să te lipeşti neapărat de un proiect, vii şi depui amendamente. Başca că ele sunt copy-paste după ceea ce a depus colegul nostru, Ioan Cupşa, la Legea de abrogare a recursului compensatoriu. Suntem deschişi, dar rugămintea este să fim şi fair play. Dacă tot ne declarăm susţinători înfocaţi ai principiilor care susţin un stat de drept, haideţi să nu încercăm să luăm munca altora, să fim corecţi şi să venim cu propriile noastre proiecte! Încă o dată, eu cred că Parlamentul face ceea ce trebuie -răspunde nevoii societăţii civile, intervine prompt pentru a opri criminalii să mai lovească din nou. Iar violatorii, tâlharii şi criminalii, v-am spus, după această lege, trebuie să se gândească foarte bine că nu vor mai avea parte de o comisie îngăduitoare, de un judecător care, poate, în baza legii, să-i dea drumul mult mai repede, pentru ca el să ucidă din nou. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Urmează Grupul UDMR, doamna deputat Ambrus. Se pregăteşte apoi domnul...

Izabella-Agnes Ambrus Mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache ... Petru Movilă Grupul PMP. Vă rog, doamnă deputat. Aveţi 3 minute.

Izabella-Agnes Ambrus Modificările aduse Codului penal reprezintă o reacţie rapidă la o situaţie tragică, din păcate, şi vizează, în principal, majorarea pedepselor pentru anumite categorii de infracţiuni. Respectiv, modificarea instituţiei eliberării condiţionate, în sensul excluderii de la eliberarea condiţionată a unor persoane care au săvârşit un anumit tip de infracţiuni. Modificările aduse au fost imperios necesare, însă se impune o analiză mai amănunţită, urmată de o regândire a întregii instituţii a eliberării condiţionate, pentru a preîntâmpina pe viitor, pe cât posibil, situaţii tragice cu ecou în societate. UDMR va vota acest proiect legislativ. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Petru Movilă, vă rog. Şi apoi să faceţi legătura cu doamna deputat Birchall.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Cuvântul de ordine pentru acest proiect de lege este fără milă pentru cei care agresează copii în diverse moduri. Fie că vorbim, Doamne fereşte, de criminali, de pedofili, de violenţă domestică, cei care îi agresează, îi abuzează în familie sau în spaţiul înconjurător, în comunităţi, dar şi în cazul în care adulţii exploatează copiii în diverse forme. Şi noi vorbim doar de cerşetorie, dar avem foarte multe situaţii în care copiii sunt exploataţi mult mai grav, şi acest lucru trebuie stopat. Partidul Mişcarea Populară votează "pentru". Este important să vedem că anumite pedepse se pedepsesc cu închisoare sau cu amendă. Povestea cu amenda la cei care încalcă legea chiar este o poveste, pentru că de foarte multe ori administraţiile locale nu recuperează sumele. Instituţiile care trebuie să recupereze aceste amenzi nu recuperează banii de la aceşti indivizi care încalcă legea, un argument pentru ei să continue să comită faptele respective. Or, şi din acest punct de vedere, cred că ar trebui pentru situaţiile privind agresarea copiilor, violarea lor, pedofilia, crima, Doamne fereşte, să excludem în totalitate această soluţie cu plata amenzilor. Şi, sigur, în ansamblu, toată legislaţia privind copiii trebuie armonizată, trebuie regândită şi completată, pentru că este mare nevoie de o legislaţie bună. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Faceţi legătura cu doamna deputat Birchall.

Ana Birchall Mulţumesc frumos. Stimate colege, Stimaţi colegi, Sigur că opinia publică, societatea românească, fiecare român cinstit şi de bună-credinţă a fost din nou înfuriat. Şi această furie este justificată pentru că... şi aici eu cred că avem obligaţia fiecare dintre noi, pe lângă a folosi cuvinte care sunt bune ca declaraţii politice, dar cred că e important să ne uităm şi din punctul de vedere al dreptului şi al efectelor şi să vorbim exact ca specialişti. Eu regret că, de exemplu, ieri, mi s-a refuzat accesul la Comisia juridică, inclusiv din punctul de vedere al depunerii unor amendamente, pentru că voiam să depun câteva amendamente, în sensul celor susţinute de anul trecut, şi anume să înăsprim condiţiile pentru liberarea condiţionată pentru toate infracţiunile. Şi anume să înăsprim condiţiile astfel încât să avem anumite condiţii care să fie respectate cumulativ ca cineva să poată să ceară dreptul de liberare condiţionată şi - accentuez - să solicite. Că este un drept de a solicita, dar nu este nu este un drept care se acordă automat. Sau să majorăm fracţiile, astfel încât liberarea condiţionată, înăsprirea condiţiilor pentru liberarea condiţionată să se aplice inclusiv faptelor de corupţie. Acum, revenind punctual la această formă, eu nu am văzut forma finală pe care noi o votăm astăzi. Înţeleg că este un amendament care a fost introdus. Şi, repet, vreau să fiu foarte bine înţeleasă. Nu pun în discuţie necesitatea ca astfel de infracţiuni să fie aspru pedepsite. Nu, nu la acest aspect mă refer, dar mă refer la faptul că eu îmi exprim speranţa că ceea ce votăm noi astăzi trece şi testul hotărârilor CEDO. Şi anume, e o hotărâre CEDO, Hotărârea nr. 2 din 2019 care se referă la acest aspect. 2. Trece şi testul responsabilităţii noastre. Şi, iertaţi-mă dacă folosesc aceste cuvinte mai dure, dar eu cred că astăzi e mai important să rezolvăm o problemă, nu să ne prefacem că rezolvăm o problemă. Deci nu înţeleg de ce, de exemplu, s-au admis nişte amendamente care înţeleg că schimbă oarecum forma trecută din Senat, deci riscă să încalce principiul bicameralismului. Dar, în acelaşi timp, eu voiam ca pentru viol, pentru răpire, pentru trafic de persoane, pentru cerşetorie să ai imprescriptibilitatea faptelor. Deci erau câteva lucruri puţin mai de fond. Şi eu sper şi vă rog foarte mult ca pe viitor să putem să avem acces, ca fiecare dintre noi să ne putem exprima punctul de vedere. Pentru că n-a ştiut nimeni că acest proiect de lege va fi introdus în şedinţa Comisiei juridice. Or, cred că avem această obligaţie, ca fiecare să avem dreptul să ne putem să ne spunem punctul de vedere. Concluzionez, exprimându-mi speranţa că ceea ce votăm noi astăzi nu este doar o altă lege care o să cadă pentru că nu respectă constituţionalitatea. Şi oricine poate să invoce în instanţă această excepţie şi să ne trezim că noi, astăzi, le spunem oamenilor că rezolvăm o problemă, şi în realitate, peste ceva timp, această lege o să cadă pe neconstituţionalitate. Sper să nu fie acest scenariu. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Simonis, Grupul PSD. Se pregăteşte domnul Ponta, de la PRO Europa. Domnule Stelian, vă dau cuvântul când susţineţi amendamentele respinse. Vă rog, domnul Simonis.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Mie mi se pare că în ultima perioadă prea ne-am transformat noi, parlamentarii, în judecători la CCR. Orice ni se pare nouă că e neconstituţional venim la tribuna Parlamentului şi clamăm că e neconstituţional. Hai să-i lăsăm pe cei care sunt constituţionalişti şi judecători acolo să stabilească ce e şi ce nu! Mă mir de fiecare dată atunci când votăm o lege, zic eu, bună, că există colegi supăraţi că votăm acea lege. Astăzi, prin acest amendament, semnat de mine şi de colegi de la PNL - chiar domnul Roman este iniţiator, alături de mine - încercăm ca anumite fapte comise cu violenţă - omoruri, violuri - să nu mai poată beneficia de eliberare condiţionată. Am auzit un coleg de la USR vorbind de discriminare. Îi discriminăm pe violatori şi pe criminali. Şi era foarte supărat, înţeleg eu. În acelaşi timp, prea de multe ori am văzut, când am fost în situaţia în care persoane care au săvârşit astfel de fapte extrem de grave au ieşit mai devreme din penitenciare, şi după scurt timp au reintrat pentru că au săvârşit din nou aceleaşi tipuri de fapte sau mai grave. Ultima întâmplare - săptămâna trecută, la Mehedinţi - o persoană, un criminal care făcuse câteva crime înainte, a ieşit după 20 de ani, în loc de 27, parcă, şi după câteva săptămâni după ce a ieşit a săvârşit acea faptă. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Parlamentul - poate târziu - are astăzi şansa, "discriminând criminalii", să facă acest gest de dreptate. Evident că în paralel cu noi, cei care legiferăm, trebuie să tragem un semnal de alarmă şi Guvernului şi domnului ministru de interne, pentru că victima de la Mehedinţi făcuse o plângere, cu câteva zile înainte, pentru agresiune sexuală şi alte agresiuni, împotriva făptaşului. Nimeni, timp de câteva zile, nu s-a sesizat, poliţia nu a făcut nimic, şi finalul îl ştim cu toţii. Deci, degeaba noi legiferăm aici, în pofida unora, împotriva unora care nu doresc asta, pare-se. Dar Poliţia, Ministerul de Interne, ministrul de interne trebuie să transmită aceste semnale mai departe, şi Poliţia să ia măsuri de îndată ce plângerile acestea sunt depuse, altfel va fi tardiv, aşa cum a fost şi la Mehedinţi.

Florin Iordache Domnul Ponta, vă rog. Aţi renunţat, da? Am finalizat... (Vociferări.) Am înţeles, aţi renunţat. Nu avem drept la replică. Ajungem la amendamentele respinse. Da, domnul Stelian, vă dau cuvântul să susţineţi amendamentele respinse. Faceţi legătura cu domnul Ion Stelian, care are 6 amendamente respinse.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc. Amendamentele respinse se referă la înăsprirea condiţiilor liberării condiţionate nu doar pentru violatori, criminali şi infractori care au săvârşit fapte cu violenţă, ci şi pentru cei care au săvârşit fapte de corupţie şi pentru alte categorii de infracţiuni. Dorim înăsprirea acestor condiţii pentru toate categoriile. Această abordare este una constituţională şi în acord şi cu deciziile CEDO. Nu punctul nostru de vedere a fost acela că există o discriminare, eu am citat din Punctul de vedere al Guvernului României, semnat de premierul Ludovic Orban. Domnia Sa a spus, bazându-se, desigur, pe experţii din cadrul Ministerului Justiţiei. Aşa încât vă solicit să nu mai înfiinţăm comisii şi comitete. Dacă vorbim de desfiinţarea Secţiei speciale, Guvernul a înfiinţat o comisie şi a aruncat la calendele greceşti. Dacă vorbim de aceste propuneri pe care le-am făcut astăzi, se doreşte înfiinţarea unei noi comisii şi a unui nou comitet, la fel, pentru a se arunca la calendele greceşti. De vreme ce toate partidele - iată, suntem acuzaţi că am făcut copy-paste după PNL, vă rog să schimbaţi acolo, să treceţi în loc de USR, PNL sau să treceţi PSD, pentru că acesta este un proiect asemănător, într-adevăr, şi cu proiecte anterioare. Nu este identic, dar e în acelaşi spirit. Dacă asta e problema, că e proiect USR, treceţi acolo PNL + PSD şi haideţi să votăm împreună, pentru că e în acord cu un proiect mai vechi, de pe vremea când era ministru doamna Birchall, este un proiect asemănător cu unul al PNL. Nu mai faceţi comisii şi comitete, haideţi să dăm vot acum şi să rezolvăm problema aceasta pe fond. Să nu facem cum am făcut cu pensiile speciale. Că aţi votat abrogarea pensiilor speciale atât de bine, încât astăzi ne trezim, după luni şi luni de zile, să votăm din nou aceeaşi lege, pentru că a fost prost scrisă. Haideţi să facem legi ca lumea, care

Florin Iordache Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion ... trec de filtrul de constituţionalitate.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Bun. Invit liderii grupurilor parlamentare să recomande colegilor, că voi supune votului amendamentele respinse. Grupul PSD, vă rog, domnul Simonis. Deci voi da cuvântul liderilor grupurilor parlamentare, după care va începe votul. Aceasta e procedura. Mulţumesc.

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD va vota împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. PNL?

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Am înţeles de la colegi că tocmai asta reclamau. Că dacă ar fi mai multe amendamente, s-ar încălca principiul bicameralismului. Prin urmare, sugerez doamnei deputat neafiliat şi colegilor din partea stângă a sălii să se alăture demersului nostru. Facem o revizuire a întregului Cod penal, ne uităm, îl periem, vedem tot ce trebuie refăcut. Nu e niciun fel de problemă, suntem deschişi. Până atunci, din acest motiv, tocmai pentru că vrem o lege constituţională, care să nu încalce bicameralismul, vot de abţinere din partea deputaţilor PNL.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul UDMR?

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule vicepreşedinte. Grupul UDMR va vota contra acestor amendamente. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul USR?

Bogdan-Ionel Rodeanu Susţinem o dezbatere amplă şi profundă pe tot ceea ce înseamnă legile justiţiei, aşa cum şi românii au stabilit prin ultimul Referendum care a avut loc. În ceea ce priveşte amendamentele respinse, întăresc opinia şi discursul colegului meu, Stelian Ion. Grupul USR va susţine aceste amendamente. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. PMP?

Petru Movilă PMP - abţinere.

Florin Iordache Mulţumesc. PRO Europa? Abţinere. Alte grupuri parlamentare? Minorităţile? Nu intervin. Bun. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Deci, colegii care nu se pot conecta, numai la votul final. E stabilită cu liderii de grup. Deci nu mai facem legătura. Rezultatul... Dacă avem colegi în sală care n-au putut vota? (Vociferări.) Da, vă rog.

Ilie Toma Mulţumesc. Toma Ilie, PSD - abţinere.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. 28 de voturi pentru, 106 voturi împotrivă, 65 de abţineri. Propunerile... Da, domnul deputat.

István-János Antal Nu am reuşit să votez. Antal István, UDMR - vot împotrivă. Mulţumesc.

Florin Iordache Deci 107 voturi împotrivă. Mulţumesc. Amendamentele au rămas respinse. Avem 5 amendamente admise. Dacă la titlul legii, intervenţii? Nu. De la 2 la 6? Rămâne la votul final. Are caracter organic.