17 iunie 2020 – Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal (PL-x 449/2019). ( aprobarea cererii de retrimitere la Comisia pentru buget şi de desfăşurare a lucrărilor comisiei în paralel cu plenul )

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Mulţumesc colegilor care au acceptat introducerea pe ordinea de zi şi retrimiterea la comisie a acestor proiecte. Unul din ele, PL-x 449/2019, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal face referire la impozitarea pensiilor speciale. Prin urmare, solicit acordul plenului ca membrii Comisiei pentru buget să se reunească, să lucreze în paralel cu plenul şi dacă avem cu toţii bunăvoinţă şi dorinţa de a elimina acele pensii speciale nesimţite, aşa cum le spunem cu toţii, astăzi, în paralel cu plenul, să găsim împreună, cu toţii, toate forţele politice, modalitatea, procentul şi plafonul peste care impozităm substanţial toate aceste pensii speciale de serviciu şi ocupaţionale. Cred că o impozitare drastică, cu 70%, 80%, 90% peste un anumit cuantum, este soluţia cea mai bună. De aceea, vă solicit, mă rog, ori prin consens, ori vot în plenul Camerei, pentru ca cei din Comisia pentru buget să lucreze în paralel cu plenul, iar până la finalizarea dezbaterilor de astăzi să venim cu un raport asumat de toate forţele politice, prin care să impozităm substanţial, drastic, aceste pensii nesimţite.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul lider al Partidului Naţional Liberal.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Apreciez acest gest, apreciez că discuţiile pe care le-am avut în Comitetul liderilor au ajuns în acest punct. Eu sper să nu fie doar o chestiune de PR, să fie o chestiune chiar serioasă, pentru că, în urma discuţiilor purtate în Comitetul liderilor, cel puţin am ajuns la o concluzie, până acum, că aceste pensii speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare, întrucât intrăm în morişca deciziilor Curţii Constituţionale. Sunt diferite proiecte depuse pe ordinea de zi. Vă pot spune doar că şi Partidul Naţional Liberal propune impozitarea progresivă cu cele trei praguri de 10%, 60% şi 90%, dar dacă există voinţă politică vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale cu 70%, cu 80%, cu 90%, cu 95%, astfel încât să terminăm o dată cu această şaradă. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, deci sunteţi de acord să o retrimitem, ca să nu mai supunem la vot, şi în cadrul comisiei fiecare grup parlamentar îşi trimite punctul de vedere. Domnul lider, domnul Benedek. Vă rog.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Vă rog să nu uităm că în luna ianuarie, când noi am venit cu impozitarea de 90% a pensiilor ce depăşesc venitul preşedintelui, foarte puţini au fost care au susţinut această idee, adică, în afară de noi, nimeni nu ne-a susţinut. În sfârşit, avem un consens din punctul de vedere al liderilor. Şi noi suntem de acord cu impozitarea pensiilor speciale, deci vom vota orice variantă de impozitare. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Repet, cel mai bine, la comisie le închidem. Din partea PMP, vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Noi vom susţine acest proiect legislativ pentru impozitarea pensiilor speciale, de altfel noi am avut un proiect legislativ pentru eliminarea pensiilor speciale şi toată lumea ştie că PMP a fost pionier în acest lucru, sau în acest sens. Vom vota retrimiterea la comisie şi aşteptăm să dăm un vot pozitiv pentru impozitarea pensiilor.

Ion-Marcel Ciolacu Deci sunteţi de acord cu retrimiterea?

Ionuţ Simionca Da.

Ion-Marcel Ciolacu Din partea Grupului USR, vă rog. Vă rog. Prefer pe cineva din sală.

Liviu-Ionuţ Moşteanu Da, este o idee foarte bună. USR are, de asemenea, un proiect cu acelaşi obiect de legiferare, PL-x 374/2020, proiect care a fost respins de Senat săptămâna trecută. Ne bucurăm că s-au schimbat opţiunile în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor speciale, de la o săptămână la alta. Haideţi să dăm şi proiectul acesta la comisie, să-l punem pe ordinea de zi, să le trimitem împreună, să se dea un raport comun, pentru că, aşa cum spuneam, are acelaşi obiect de legiferare, să nu mai rămână...

Ion-Marcel Ciolacu Noi avem în discuţie, în acest moment, PL-x 449/2019. Cu adevărat, toate forţele politice au ...

Liviu-Ionuţ Moşteanu Şi PL-x 374/2020...

Ion-Marcel Ciolacu Nu, nu! Toate forţele politice, în acest moment, au... Sunt ferm convins că la comisie, unde este reprezentare de la toate forţele politice, se poate face orice amendament din partea tuturor forţelor politice şi nu-şi asumă nimeni politic, merg toate lucrurile.

Liviu-Ionuţ Moşteanu Haideţi, vă rog, să dăm un vot pentru adăuga pe ordinea de zi a PL-x 374/2020...

Ion-Marcel Ciolacu Am terminat suplimentarea ordinii de zi la începutul şedinţei. Nu îmi cereţi să încalc Regulamentul!

Liviu-Ionuţ Moşteanu Atunci...

Ion-Marcel Ciolacu Eu v-am spus opţiunea dumneavoastră, de a face, alături de ceilalţi colegi de la celelalte forţe politice, de a face un amendament comun, pe care şi-l asumă Parlamentul României. Şi închidem această discuţie.

Liviu-Ionuţ Moşteanu Bun. Atunci sper ca la comisie să le pună împreună pentru că, aşa cum spuneam...

Ion-Marcel Ciolacu Puteţi să mergeţi la comisie, conform Regulamentului, înlocuitor al unui coleg, ca să nu mai speraţi să fiţi parte activă la acest demers. Domnul Pambuccian.

Varujan Pambuccian Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Noi susţinem o soluţie de genul acesta. De altfel, am şi propus un set de principii şi o schemă de impozitare, în care se pot vedea şi rezultatele. Colegul nostru din comisie va susţine acest punct de vedere şi cred că este important ca el să fie asumat de toată lumea. Cred că este important ca tot spectacolul ăsta electoral să înceteze şi să ajungem la o soluţie raţională, echilibrată şi justă. Or, pentru o soluţie raţională, echilibrată şi justă trebuie consens. Sper să ajungem la acest consens şi...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles. Deci sunteţi de acord şi dumneavoastră, domnule Pambuccian, să fie retrimisă la comisie. Comisia pentru buget să se reunească, să lucreze... Văd mai multe solicitări. Au luat... cred că... peste liderii de grup... Pe acest punct s-au închis intervenţiile. La punctul 1 nu avem raport.