15 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art.151 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 363/2020) ( adoptat prin vot electronic la distanţă )

Ion-Marcel Ciolacu Doamnelor şi domnilor deputaţi, Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa 203. Ordinea de zi şi programul de lucru au fost distribuite electronic şi afişate pe pagina de Internet a Camerei. Conform programului de lucru, astăzi vom începe cu dezbaterea primului proiect de pe ordinea de zi, urmat de votul final electronic la distanţă. La ora 16,00 continuăm cu dezbaterea altor iniţiative înscrise pe ordinea de zi, iar la ora 17,00 avem organizate dezbateri politice, în cadrul "Orei Guvernului". Potrivit prevederilor regulamentare, şedinţa de astăzi a Camerei se desfăşoară prin mijloace electronice. Intrăm în ordinea de zi. La punctul 1, Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ; PL-x 363/2020. Domnule lider al Partidului Naţional Liberal, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Am solicitat cuvântul pe procedură, pentru că, din punctul nostru de vedere, va trebui să avem o reacţie la acea dramă care a zguduit România la sfârşitul săptămânii trecute, când un criminal cu cinci crime la activ, eliberat condiţionat, a generat acea dramă, acea tragedie care a dat peste cap o ţară întreagă. Şi vreau să vă rog, domnule preşedinte, să solicitaţi o întâlnire a liderilor de grup. Avem un proiect de lege, PL-x 510/2019, care a fost adoptat de Senat şi care nu mai are nevoie decât de raportul Comisiei juridice, care interzice eliberarea condiţionată a celor care au ucis copii, femei însărcinate, situaţii de minori şi aşa mai departe. Rugămintea este să ne întâlnim la nivelul liderilor de grup, să suplimentăm ordinea de zi, să cerem colegilor de la Comisia juridică să se întrunească. Eu nu spun că proiectul este perfect, dar cred că putem găsi o soluţie comună, pentru că orice zi de întârziere, vedeţi dumneavoastră, produce astfel de drame. Va trebui să-i oprim odată pe aceşti criminali, să ştie că atunci când iau viaţa unui om nu mai au posibilitatea de a fi eliberaţi condiţionat. Rămâne în sarcina judecătorului să decidă pedeapsa, nu este niciun fel de chestiune neconstituţională. Odată şi odată toţi criminalii trebuie să înţeleagă că atunci când ucid nu mai pot fi eliberaţi condiţionat, nu mai pot ieşi în stradă să comită noi şi noi infracţiuni. Vă mulţumesc foarte mult.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Sunt perfect de acord cu dumneavoastră. Domnul Pambuccian, văd, domnul lider de grup al Grupului minorităţilor. Vă rog.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Vreau şi eu să rog plenul să trecem, de la punctul 22 la punctul 2 pe ordinea de zi PL-x 353/2020...

Ion-Marcel Ciolacu Am o singură rugăminte, domnule lider. Acum facem doar PL-x 363/2020 şi redeschidem plenul la ora 16,00 pentru dezbateri.

Varujan Pambuccian Bine. La ora 16,00 am să...

Ion-Marcel Ciolacu Cred că e cel mai bine. Şi tot până la ora 16,00, părerea mea, liderii... Domnule lider, până în ora 16,00, după ce terminăm dezbaterile pe PL-x 363/2020 şi votul final, pe urmă să aveţi o întâlnire cu toţi liderii de grup, nu am nicio problemă, şi poate daţi...

Varujan Pambuccian Da, poate facem şi corecţiile acestea prin consens şi nu mai trebuie votate.

Ion-Marcel Ciolacu Corect! Corect!

Varujan Pambuccian Da, aveţi dreptate! Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. 1. Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ; PL-x 363/2020; caracter organic; procedură de urgenţă. Amendamente respinse - 1. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Dacă nu este nimeni din partea iniţiatorilor, dacă din partea grupurilor.... Comisia juridică. Prezentarea raportului, da?

Nicuşor Halici Da, domnule preşedinte. Mulţumesc. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Raport asupra Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. În temeiul Regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia juridică a fost sesizată, în procedură de urgenţă, cu proiectul mai sus-menţionat şi a fost înregistrat cu nr. PL-x 363/2020. Potrivit art. 75 din Constituţia României, republicată, precum şi prevederilor Regulamentului Camerei, Cameră decizională este Camera Deputaţilor. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale în anul 2020, în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. În conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Conform prevederilor art. 120 din Regulament, liderii de grup au stabilit deja câte trei minute de fiecare grup parlamentar. Dacă din partea grupurilor parlamentare... Domnul lider de grup al Partidului Naţional Liberal, domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, În momentul în care mi-am pus semnătura pe acest proiect de lege, împreună cu liderul de grup de la PSD şi cu preşedintele PSD, domnul Marcel Ciolacu, cu domnul Tăriceanu, am văzut ulterior, am avut o discuţie, să zic aşa, cu argumente diferite privind modul în care se stabileşte data alegerilor. Sigur, de 30 de ani, în România, data alegerilor, calendarul sunt stabilite de Guvern, indiferent că a fost un Guvern social-democrat, că a fost un Guvern democrat-liberal, că a fost un Guvern liberal, data alegerilor şi calendarul au fost stabilite de Guvern. Acum, dumneavoastră, cei din majoritatea parlamentară, doriţi să stabiliţi acest lucru prin lege. E un punct de vedere care cred că nu e constituţional, care cred că încalcă şi prevederile din Codul administrativ, începem să facem tot felul de derogări la derogări şi eu cred că se deschide din nou cutia Pandorei, în care o majoritate parlamentară, la un moment dat, care poate fi conjuncturală, ia din atribuţiile preşedintelui, ia din atribuţiile Guvernului, şi începem o chestiune care încalcă separaţia puterilor în stat. Sigur, astăzi, dumneavoastră veţi decide, cei care aveţi majoritatea, şi minoritatea, ca în orice democraţie, se va supune majorităţii. Însă, stimaţi colegi, e bine să nu uităm că majorităţile se modifică. Sunt situaţii în care ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi poate în viitor vi se va părea un abuz şi o să-l denumiţi un abuz. Prin urmare, cred că era corect să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, cred că era corect să nu dăm, de exemplu, domnului Ponta şansa de a se îndrepta spre Curtea Constituţională pentru un eventual blocaj al mandatelor aleşilor locali şi cred că noi, cel puţin, partidele care avem primari, trebuia să fi înţeles foarte clar acest lucru. Prin urmare, o să-l rog pe colegul Andronache, când vom intra şi la dezbaterea pe articole, să susţină în plen amendamentul pe care l-am propus şi care a fost respins la comisie - raport privind stabilirea datei alegerilor de către Guvern -, şi în funcţie de votul pe acest amendament vom lua o decizie. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă-mi permiteţi şi mie, fără să cobor, o intervenţie? Cred că cel mai important, astăzi - şi nu cred că a fost un lucru rău că am semnat cât mai mulţi acest proiect de lege şi nu cred că va folosi acest lucru cineva, politic -, noi astăzi trebuie să dăm vot final pe această lege, să respectăm toate termenele constituţionale, astfel încât de duminică, 21 iunie 2020, administraţiile să fie cu mandatul prelungit. Din ceea ce cunosc eu - şi am citit motivarea Curţii Constituţionale -, eu am dedus faptul că atât Guvernul, cât şi Parlamentul pot, şi unii şi alţii, să stabilească data alegerilor. Din interpretarea personală a mea. Vă rog, Grupul USR. Vă rog.

Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. Această lege este în mod evident necesară, aşa cum este prevăzut în Constituţie, pentru prelungirea mandatelor primarilor, care altfel ar expira în curând. Nu s-au putut organiza alegeri din cauza crizei din sănătate. Dar aş vrea să vă aduc aminte că în jurul acestui subiect, al datei alegerilor, s-a jucat politicianist inacceptabil de mult. Mai ţineţi minte, domnilor de la PSD şi de la PNL, cum în februarie negociaţi aici, în sălile Parlamentului, despre cum să fie alegerile parlamentare şi locale în aceeaşi zi, vă jucaţi cu anticipatele, în timp ce COVID-ul bătea la uşa României? La fel de inacceptabil, de politicianist şi de amatoresc a fost tratat şi subiectul acestor prelungiri de mandate, întâi de către Guvern, apoi prin acel proiect concurent în Parlament, şi, de fapt, ambele declarate neconstituţionale, şi, de fapt, aici avem imaginea felului cum se face legislaţie, cum se face administraţie în România, cu vechea clasă politică. Vom vota, evident, pentru această prelungire care este necesară tehnic, suntem pregătiţi să mergem către alegeri, alegerile locale, şi să le dăm românilor ceea ce-şi doresc de multă vreme, o nouă administraţie, o administraţie USR în cât mai multe localităţi. Fac un apel către AEP, care va implementa o parte din această lege, că acea parte de semnătură electronică, semnătură de susţinere a candidaturilor, depusă în mod electronic, să fie cât mai simplă. Sper că nu-i trece cuiva prin cap să ceară cetăţenilor României să-şi cumpere cu 200 de lei pe an semnătură electronică pe stick, ca să poată susţine un partid. Cred că este suficient să avem un site, unde se introduc datele de identificare, nivelul de securitate trebuie să fie înspre partea permisivă, astfel încât să nu punem oamenii să umble pe stradă. Eu ştiu că dumneavoastră nu prea umblaţi pe stradă. Noi chiar strângem, pe bune, semnăturile alea şi nu vrem să fie restricţionat dreptul democratic de a candida, nimănui. Nu vrem să se vină cu liste de xerox. Cetăţenii trebuie să poată semna în mod facil pentru susţinerea acelor candidaţi, acelor partide pe care doresc să le susţină pentru alegeri. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului PRO România, domnul preşedinte Victor Ponta. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Atunci când văd un proiect de lege semnat de PNL şi PSD, tendinţa mea este să mă uit foarte atent pe acel proiect. Cred că s-au uitat şi colegii de la USR, dar l-au chemat pe domnul Barna la Cotroceni şi l-au convins. Şi aş vrea, totuşi, în aceste trei minute, să explic cum am ajuns aici şi ce votăm. În primul rând, s-au amânat alegerile locale din cauza pandemiei, şi a existat o iniţiativă legislativă, semnată chiar de domnul Ciolacu, de mine... La trei zile după ce a fost depusă acea iniţiativă la Parlament, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă peste iniţiativa legislativă. Evident că a fost declarată neconstituţională, dar Curtea Constituţională, ca la fotbal, dacă i-a dat un cartonaş roşu Guvernului, a dat şi proiectului, şi ne întoarcem aici. Dar vreau să înţelegeţi că erau mandatele prelungite, prin proiect de lege, dacă Guvernul nu dădea ordonanţă de urgenţă. N-am înţeles de ce a dat-o, n-am înţeles de ce o susţine acum! 2. Mă bucură foarte tare să văd că prin această lege colegii de la PSD îi prelungesc mandatul lui Flutur de la Suceava, şi colegii de la USR prelungesc mandatul doamnei Firea şi al primarilor de sector, cu care altfel se luptă zi de zi, dar le prelungesc, că dacă aşa a venit ordinul de la Cotroceni, trebuie respectat. Eu n-am primit ordinul şi nici nu-l respect! Şi încerc să vă spun că prelungirea otova a tuturor mandatelor, fără a explica de ce, cum şi pentru cât timp, este o greşeală. Şi al treilea lucru. Astăzi votaţi prelungirea mandatelor, până pe 1 noiembrie, maximum, în baza unei înţelegeri tot PNL-PSD, la care a venit şi domnul Barna, să fie alegeri pe 27 septembrie. Nu ne deranjează! Facem pe 27 septembrie, dar tot săptămâna aceasta ni se spune că e foarte rău în ţară, că trebuie să prelungim starea de alertă, ba chiar să revenim la starea de urgenţă. L-am întrebat pe domnul Arafat, cel pe care unii, în noiembrie, voiau să-l bage la închisoare pentru Colectiv şi care a redevenit acum singura persoană care poate să comunice, şi l-am întrebat dacă există vreo activitate umană mai propice răspândirii undei pandemii de orice fel, nu doar de coronavirus, decât o campanie electorală - 3.200 de localităţi, cred că sunt 40.000 de funcţii de consilieri judeţeni şi locali, înmulţiţi cu 5, 6 partide, şi în campanie să vorbim cu 15 milioane de cetăţeni -, evident că mi-a răspuns că nu, că e cel mai sigur mod de a propaga orice fel de boală. Deci acum spunem că e foarte rău cu pandemia şi că Parlamentul... cum... sunt iresponsabili, sunt "precauţi", sau proşti, sau liberali, depinde, dacă nu prelungim, că e foarte gravă situaţia, dar în acelaşi timp nu mai suntem "precauţi". Nu ştiu ce înseamnă "precaut", am tot încercat să aflu, dar n-am găsit în DEX "precautul". Probabil că e ceva, e un personaj imaginar. Dar, în schimb, e foarte "precaut" să facem alegerile acum. Dacă puteţi să ne explicaţi chestia asta, dincolo de faptul că domnul Roman, care a semnat proiectul de lege, a zis că e un proiect de lege rău şi că nu e bun proiectul, şi domnul Ciolacu zice că e bun, dar era bun şi acela pe care-l semnasem acum o lună şi jumătate împreună, atunci poate mă convingeţi să votez. Deocamdată însă, repet, noi, cei de la PRO România, când vedem o înţelegere, să fie între PNL şi PSD, să fie aleşi primarii într-un singur tur, nu suntem de acord, să fie aleşi preşedinţii de consilii judeţene, tot ca până acum, nu suntem de acord, să vă stabiliţi data alegerilor, nu suntem de acord, şi cineva mai trebuie să nu mai fie de acord dacă domnul Barna e chemat la Cotroceni şi devine de acord. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Doriţi să retrimitem la comisie, să facem un amendament, să nu fie domnul Flutur şi să nu prelungim la domnul Flutur şi la doamna Firea? (Vociferări.) Putem... Aveţi acest atribut. Fiind liderul grupului, puteţi cere retrimiterea la comisie şi facem acest amendament. (Vociferări.) Doamna Ambrus Izabella-Agnes. Vă rog. Grupul UDMR.

Izabella-Agnes Ambrus Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Situaţia epidemiologică actuală a făcut imposibilă organizarea alegerilor locale la termen. Din acest motiv a fost necesară adoptarea prezentei reglementări, în condiţiile în care mandatele aleşilor locali expiră în scurt timp, probabil începând cu data de 21 iunie, eventuala prelungire putând fi dispusă numai prin lege organică. În baza prezentei reglementări, mandatele autorităţilor publice locale se vor prelungi până la data de 1 noiembrie 2020. Sperăm că necesitatea prezentei reglementări este recunoscută de toate partidele politice, inclusiv de preşedinte, care o va promulga cât mai rapid, chiar în cursul săptămânii acesteia, în caz contrar vom fi într-o situaţie fără precedent, fără autorităţi publice locale. Din aceleaşi considerente epidemiologice şi pentru a proteja cetăţenii, numărul susţinătorilor necesari depunerii candidaturilor se va reduce la jumătate, fiind aşteptată o singură listă, iar lista putând fi depusă şi în format electronic. UDMR va vota acest proiect legislativ. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă din partea Grupului minorităţilor doreşte cineva să intervină? Nu. Din partea Grupului PMP? Domnul lider Paşcan? Vă rog.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Bună ziua, distinşi colegi! După cum am transmis şi cu alte ocazii, Partidul Mişcarea Populară susţine ideea organizării alegerilor locale pentru data de 27 septembrie. În acest sens, apreciem benefic că nu s-a ajuns la un consens între putere şi opoziţie cu privire la data alegerilor locale, consens parafat prin semnăturile, în calitate de iniţiatori ai propunerii legislative, din partea colegilor lideri ai grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, reprezentând PNL şi PSD, dar şi ale preşedinţilor PSD şi ALDE. Considerăm însă că, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, ar fi bine ca data scrutinului electoral să fie stabilită de Executiv, nu de Parlament, pentru că organizarea alegerilor este o chestiune prioritar administrativă. Remarcăm, totodată, că PSD şi PNL s-au mişcat greu şi lent în această privinţă. Până va ajunge legea în Monitorul Oficial e posibil să existe cazuri de primari ale căror mandate vor fi expirate. Există administraţii publice locale unde aleşii au depus jurămintele încă din 15 iunie 2016. Practic, pentru a reduce riscurile ca aleşii locali să rămână o perioadă fără legitimitate, legea ar trebui promulgată cât mai urgent, însă inevitabil vom avea o problemă de constituţionalitate, anume dacă nu cumva, odată expirate mandatele unor aleşi locali, fie şi numai pentru o zi, acestea mai pot fi ulterior prelungite. Pe de altă parte, legea, în forma propusă de PSD şi PNL, ridică o problemă importantă, prin faptul că reduce semnificativ perioada de strângere de semnături, până la 20 de zile. Se întăreşte astfel, încă o dată, dacă mai era nevoie, ideea generală că adunarea acestor semnături rămâne o butaforie şi ţine mai mult de dramaturgia electorală, iar din această perspectivă, deşi justificată prin raportare la actuala situaţie pandemică, decredibilizează încă o dată procedura. Din perspectivă politică, dacă data alegerilor locale rămâne 27 septembrie, până, cel mai târziu, pe 29 iulie trebuie stabilite toate candidaturile şi înregistrate alianţele electorale. În această logică, absenţa unor alianţe electorale la alegerile locale, care să prefigureze anticipat o formulă majoritară stabilă în Parlament, în perspectiva alegerilor parlamentare, considerăm că poate constitui un factor de risc şi, în continuare, de instabilitate politică, pentru România, pe termen lung. Astfel, prezumăm logic că Guvernul de după alegerile generale, care va trebui să gestioneze ţara într-o perioadă de criză economică generată de pandemia de COVID-19, va fi supus aceloraşi riscuri politice pe care le-a avut şi Cabinetul Emil Boc pe parcursul precedentei crize financiare. Prin urmare, Partidul Mişcarea Populară reia apelul către PNL şi USR, de a ne aşeza la aceeaşi masă, pentru a genera candidaţi comuni, care să se bată cu şanse egale, cu competitorii, respectiv propunerile venite din partea blocului configurat de stânga politică. Partidul Mişcarea Populară va vota pentru acest proiect legislativ. Nu există alternativă. Dacă prin absurd presupunem că acest act normativ nu ar fi adoptat, întreaga administraţie publică locală ar fi suspendată, iar unităţile administraţiei publice locale ar fi blocate. Ar fi un act de iresponsabilitate politică, mai ales în această perioadă de gravă criză sanitară şi economică. Vă mulţumesc pentru atenţie.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, am o rugăminte, la fel cum am avut şi la domnul preşedinte Victor Ponta. Doriţi să întoarcem proiectul la comisie, să trecem data de 27?

Emil-Marius Paşcan Domnule preşedinte, Noi am formulat nişte observaţii. Am comentat acest proiect din perspectiva PMP. Suntem pentru adoptarea sa. Reiterez ce am spus şi în cuvântul meu. Noi susţinem că Guvernul este cel abilitat...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles.

Emil-Marius Paşcan ... aşa cum s-a întâmplat şi până acum, fără excepţie...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles.

Emil-Marius Paşcan ... de a stabili data alegerilor, fiind o chestiune de organizare administrativă. Nu am solicitat reîntoarcerea proiectului la comisie.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult. Din partea Grupului Partidului Social Democrat, domnul Iordache, vă rog.

Florin Iordache Mulţumesc, domnule preşedinte. Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Haideţi să spunem lucrurile exact şi corect, pentru că a fost o serie de dezinformări în luările de cuvânt ale colegilor mei anteriori. 1. Suntem într-o situaţie medicală excepţională, şi atunci, într-o situaţie medicală excepţională, se cer măsuri excepţionale. 2. În anul 2004, tot Parlamentul a fost acela care, printr-o lege organică, a stabilit data alegerilor. Deci, cei care spun că niciodată în istoria postdecembristă nu a stabilit Parlamentul data alegerilor, este o greşeală. De ce? Pentru că Parlamentul poate să stabilească el data alegerilor sau Parlamentul poate să-şi delege această atribuţie, printr-o lege organică, Guvernului. Iată că de această dată, pentru că e o perioadă excepţională, Parlamentul stabileşte. Prin această lege se stabileşte un lucru foarte clar - printr-o lege organică se va stabili data alegerilor. Nu aici şi nu în această lege stabilim data alegerilor. Noi ce spunem? Dacă nu avem o lege, este necesar ca această lege să fie adoptată cât mai curând şi în condiţii de procedură de urgenţă, iar, practic, miercuri, preşedintele Iohannis poate să o şi promulge. Mandatele tuturor aleşilor locali... fie că discutăm de domnul Flutur, nu ne place sau ne place domnul Flutur, cei din Suceava vor fi şi îl vor taxa la vot, acolo, şi colegii mei de la PSD sper să câştige Consiliul Judeţean Suceava. Deci acum nu discutăm de persoane, noi prelungim mandatele. Şi etapa a doua - vreau să vă spun ce ne-a spus Curtea Constituţională. Că, până la urmă, anumite decizii ale Curţii Constituţionale le respectăm, anumite decizii ale Curţii nu le respectăm. Curtea ne-a spus aşa - foarte bine că Parlamentul a iniţiat o lege organică în care prelungea mandatele aleşilor. Foarte rău că peste această procedură, pe care Parlamentul a iniţiat-o, a venit Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă. Şi a spus Curtea foarte clar - printr-o ordonanţă de urgenţă nu se pot prelungi mandatele, pentru că discutăm de drepturi fundamentale ale oamenilor şi numai Parlamentul poate stabili asta. Unde a greşit Parlamentul? Parlamentul trebuia să vină cu o lege de respingere a ordonanţei Guvernului, care stabilea prelungirea mandatelor. Deci avem nevoie de o lege organică în care să stabilim data alegerilor. Cred că după ce această lege, care prelungeşte mandatele, ne putem aşeza la masă, iar de miercuri încolo, sau joi, când va fi legea în vigoare, cea de prelungire a mandatelor, putem stabili o dată. Dar trebuie să fim responsabili. La situaţii excepţionale nu putem lăsa ţara fără să fie gestionată de administraţiile locale, care ne plac sau nu ne plac. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Pe procedură, domnul preşedinte. Un minut. (Vociferări.) Mai puţin.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Pe procedură, pentru că domnul Paşcan era aşa confuz, că m-a confuzat şi pe mine. N-avem în acest proiect de lege data alegerilor, avem doar prelungirea până la 1 noiembrie, lucru pe care eu îl consider greşit. Dar, altfel, faptul că stabileşte Parlamentul data alegerilor e un lucru absolut normal. Şi voiam să fiu sigur că a înţeles şi domnul Paşcan ce votăm sau ce votează Domnia Sa, care e contra şi votează pentru. Eu am înţeles şi ştiu de ce nu votez. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Acum pot interveni şi eu pe procedură? Să-l anunţ pe domnul Iordache că noi ne-am hotărât, la Suceava, să mergem pe o alianţă de stânga, totuşi. Că l-am auzit pe domnul Paşcan că face altele. Domnul Paşcan, vă rog.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule...

Ion-Marcel Ciolacu Procedură, nu? Mulţumesc.

Emil-Marius Paşcan Da, domnule preşedinte. Mulţumesc. Doresc să precizez explicit. Am susţinut poziţia PMP pentru data de 27 septembrie, nu pentru că ar fi cuprinsă în proiectul legislativ. Am precizat explicit, doar că domnul Ponta probabil are nevoie de traducător. PMP susţine data de 27 septembrie, iar în această declaraţie, pe marginea proiectului legislativ, am afirmat foarte clar acest lucru. Nu ştiu ce nu a înţeles. Deci noi susţinem data de 27 septembrie. Sper ca ea să ajungă să fie adoptată prin consens de către liderii formaţiunilor politice şi să se întâmple scrutinul electoral atunci. Deci nu ştiu ce este de neînţeles. Am vorbit pe marginea proiectului legislativ. Evident că am înţeles că nu este cuprinsă data acolo. Dar noi am precizat, ori de câte ori am avut această ocazie, că pledăm pentru data de 27 septembrie şi că susţinem un proiect în acest sens. Nu ştiu care este problema.

Ion-Marcel Ciolacu Corect.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Corect. Vă mulţumim pentru lămuriri. Raportul comisiei conţine un amendament respins. Dacă se susţine de către domnul Andronache? Vă rog.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Cu privire la amendamentul respins. El face referire la modificarea art. 2 alin. (1) din lege. În sensul în care precizăm în cadrul articolului că data alegerilor va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, şi nu prin lege organică, aşa cum se propune prin proiectul de lege. Motivarea amendamentului este extrem de simplă. Este dedus din Decizia Curţii Constituţionale nr. 240/2020. De altfel, am fi propus eliminarea textului de la art. 2 alin. (1), însă având în vedere că el cuprinde şi alte aspecte, eliminarea lui ar fi făcut inutil proiectul de lege. Ca atare, am propus modificarea lui. Şi vă voi spune că el este dedus din Decizia nr. 240/2020 a Curţii Constituţionale, care la paragraful 127 vine şi spune foarte clar - "Cu privire la competenţa autorităţilor publice de a stabili data alegerilor în condiţiile prelungirii mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, Curtea constată că Parlamentul poate reţine această competenţă în măsura în care derogă de la lege. Însă, în absenţa unei asemenea derogări exprese, urmează să se aplice dreptul comun, respectiv competenţa de a stabili data alegerilor revine Guvernului". Pe cale de consecinţă, este întemeiat, pe decizia Curţii Constituţionale, amendamentul nostru. Sens în care vă adresăm rugămintea de a-l susţine. Cu privire la susţinerile anterioare, cum că a stabilit Curtea Constituţională că ordonanţa Guvernului este neconstituţională. Da, a stabilit. Se pune însă o întrebare, care, din punctul meu de vedere, este retorică. A acţionat constituţional Curtea Constituţională? Şi vine şi spune, o parte a Curţii Constituţionale, că nu a acţionat constituţional. Doi judecători din Curtea Constituţională, prin opinie separată, vin şi spun acest lucru. Şi am să dau citire unui paragraf. "În raport de obiectul sesizărilor şi în limitele acestora, Curtea trebuia să constate doar neconstituţionalitatea legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, întrucât doar cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi a fost învestită. Ca atare, exercitarea din oficiu de către Curte a controlului de constituţionalitate asupra ordonanţei de urgenţă a fost realizată ultra vires , deci în afara legii"- spun doi judecători ai Curţii Constituţionale.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc, domnule Andronache.

Gabriel Andronache Închei prin a vă ruga, domnule preşedinte, să supuneţi votului amendamentul nostru. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Categoric. O să-l supun. Eu... părerea mea, să veniţi şi cu un proiect, ceilalţi 7 să nu mai aibă voie să mai voteze. (Vociferări.) Vă rog, pe procedură.

Tudor - Vlad Benga Mulţumesc, domnule preşedinte. Intervin pe procedură din cauza faptului că şedinţa comisiei, a Comisiei pentru administraţie, care trebuia să avizeze proiectul, n-a avut loc, cum ar fi fost normal să aibă loc. Aş fi intervenit acolo, dar sunt nevoit să intervin aici. Ce vreau să vă spun? 3 ani de zile, 3 ani şi jumătate, ne-am rugat de dumneavoastră, întreg Parlamentul, să ne reunim, să facem Comisia pentru Codul electoral, să punem pe masă lucrurile acestea. 3 ani şi jumătate nimeni n-a fost dispus să se aşeze. Ba mai mult de atât, în momentul în care s-a făcut comisia specială, lumea a fost dispusă ca să scoată cartoful fierbinte al alegerilor în diaspora, să o rezolve, şi a funcţionat. După aceea, şi PNL şi PSD au torpilat munca comisiei. Problema este următoarea. Şi de ce intervin la acest amendament? Ping-pong-ul acesta, Guvern-Parlament, cine trebuie să stabilească data alegerilor, aceasta este fix chestiunea care n-ar trebui să existe pe masă. Noi, cu toţii - că nimeni nu dispută...

Ion-Marcel Ciolacu Aţi intrat pe procedură.

Tudor - Vlad Benga ... legitimitatea...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles.

Tudor - Vlad Benga Nimeni nu dispută legitimitatea Parlamentului de a stabili data alegerilor. Dar problema este că într-o democraţie funcţională data şi tot modul în care... ar trebui să nu fie niciodată un joc. Uitaţi-vă cum funcţionează, de 200 de ani, în Statele Unite! Prezidenţialele sunt în prima marţi din noiembrie. Ceea ce trebuie să facă Parlamentul acesta este să stabilească o dată pentru totdeauna regulile jocului şi după aceea să nu mai intervină asupra lor. Până nu facem chestiunea aceasta, până nu aşezăm toate regulile jocului, permanent o să fim în situaţia acestui ping-pong. Mulţumesc frumos.

Ion-Marcel Ciolacu Vă reamintesc că dumneavoastră aţi dorit să schimbaţi alegerile locale în mai multe tururi şi în timpul regulilor jocului. (Vociferări.) Nu, ca memorie colectivă de scurtă durată. (Vociferări.) Vă mulţumesc. Domnul Somolon?

Adrian Solomon Bună ziua, domnule preşedinte! Dacă se poate să votăm la amendament, că am rămas fără semnal exact în momentul votului. Împotriva amendamentului...

Ion-Marcel Ciolacu Nu am intrat în procedură. Încercaţi să rămâneţi în continuare în zona de semnal. Acum o să supun votului.

Adrian Solomon Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, supunem votului propunerea Grupului PNL, a amendamentului respins. Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Domnule Solomon, aţi votat?

Adrian Solomon Am reuşit. Am reuşit, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Aţi reuşit. Mulţumesc. Domnul Chiriac Viorel?

Viorel Chiriac Bună ziua! Vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Ilişanu Claudiu?

Claudiu-Augustin Ilişanu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotriva amendamentului. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Bota Marius Sorin?

Marius Sorin-Ovidiu Bota Vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Varga? Vă rog.

Vasile Varga Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Vot pentru, din sală. Domnul Radu Nicolaie-Sebastian?

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Vot împotrivă, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu La microfon, vă rog, domnule Cozmanciuc, vă rog.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Prezentaţi-vă.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Cozmanciuc. Mugur Cozmanciuc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnule... Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Lucian Stanciu Viziteu - vot pentru.

Cristinel Romanescu Cristinel Romanescu - vot pentru.

Levente Vass Vass Levente, UDMR - împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Dobre?

Victor Paul Dobre Victor Paul Dobre - vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Vă rog, doamna deputat.

Cristina-Mădălina Prună Cristina Prună - vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Mai este cineva în sală? Vă rog, domnule preşedinte Ponta. Abţinere?

Victor-Viorel Ponta Nu. La acest amendament, aşa cum trebuie, de altfel, să votez - împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna deputat?

Anişoara Radu Deputat Radu Anişoara - vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Mai este cineva, din sală? Nu. Mulţumesc. Domnul Iancu Marius-Ionel?

Marius-Ionel Iancu Vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Iancu Marius-Ionel, vă ascultăm.

Marius-Ionel Iancu Vot împotrivă, domnule preşedinte. Bună ziua!

Ion-Marcel Ciolacu Nu v-am auzit.

Marius-Ionel Iancu Vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Vot împotrivă. Vă mulţumesc. Doamna Gavrilescu Graţiela?

Graţiela Leocadia Gavrilescu Domnule preşedinte, vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Tîlvăr?

Angel Tîlvăr Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Drăghici Mircea?

Mircea-Gheorghe Drăghici Bună ziua, domnule preşedinte! Vot împotrivă. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Moldovan Sorin?

Sorin-Dan Moldovan Bună ziua! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Vlad Sergiu Cosmin?

Sergiu Cosmin Vlad Bună ziua! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Paşcan?

Emil-Marius Paşcan Marius Paşcan - vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Matei Călin?

Călin-Vasile-Andrei Matei Vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Grosaru Andi-Gabriel?

Andi-Gabriel Grosaru Bună ziua, domnule preşedinte! Bună ziua tuturor colegilor! Votul meu este pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Şimon Gheorghe?

Gheorghe Şimon Domnule preşedinte, vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Popescu Venera?

Mariana-Venera Popescu Bună ziua! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Szabó Ödön?

Ödön Szabó Domnule preşedinte, Szabó Ödön - vot împotrivă.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Terea Ioan?

Ioan Terea Vot împotrivă, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Codreanu Constantin?

Constantin Codreanu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Petreţchi Nicolae?

Nicolae-Miroslav Petreţchi Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Bîzgan Oana? Da, doamnă deputat, vă ascultăm.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Prişcă Răzvan Sorin?

Răzvan Sorin Prişcă Bună ziua! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Todoran Adrian?

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Deci sunt 84 - pentru. 94 de voturi pentru, voturi împotrivă - 131 plus 17 - 148 de voturi împotrivă, 7 abţineri, 2 "nu votez". Amendamentul a fost respins. Proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final. Intrăm în şedinţa de vot final. Corect? Un singur proiect pe ordinea de zi. 1. Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ; PL-x 363/2020; amendamente respinse - 1; procedură de urgenţă; caracter organic. Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Dacă din sală? Vă rog. Mi se pare corect, întâi sala.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Lucian Stanciu-Viziteu - vot pentru proiectul de lege.

Ion-Marcel Ciolacu Pentru. Mai departe.

Vasile Varga Vasile Varga - abţinere.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc Mugur Cozmanciuc - abţinere.

Levente Vass Vass Levente, UDMR - pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.

Cristinel Romanescu Cristinel Romanescu - abţinere.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.

Anişoara Radu Radu Anişoara, PSD - pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna deputat.

Cristina-Mădălina Prună Cristina Prună - pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Mai este cineva din sală? Vă rog, domnule deputat.

Slavoliub Adnagi Slavoliub Adnagi - pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Tîlvăr, vă ascultăm. Domnul deputat Tîlvăr Angel.

Angel Tîlvăr Domnule preşedinte, Vot pentru. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Szabó Ödön?

Ödön Szabó Domnule preşedinte, Szabó Ödön - vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Grosaru Andi-Gabriel?

Andi-Gabriel Grosaru Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Ilişanu Claudiu?

Claudiu-Augustin Ilişanu Ilişanu Claudiu-Augustin - vot pentru. Mulţumesc, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Chiriac Viorel?

Viorel Chiriac Bună ziua! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Şimon Gheorghe?

Gheorghe Şimon Domnule preşedinte,

Ion-Marcel Ciolacu Vă auzim.

Gheorghe Şimon Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Petreţchi Nicolae?

Nicolae-Miroslav Petreţchi Bună ziua, din nou, domnule preşedinte! Deputat Nicolae-Miroslav Petreţchi - vot pentru proiectul aflat pe ordinea de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Ciofu Tamara?

Tamara-Dorina Ciofu Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Moldovan Sorin-Dan?

Sorin-Dan Moldovan Bună ziua! Abţinere.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Şovăială Constantin?

Constantin Şovăială Bună ziua! Abţinere.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Drăghici Mircea?

Mircea-Gheorghe Drăghici Vot pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Furic?

Iarco Furic Bună ziua, domnule preşedinte. Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Natalia Intotero?

Natalia-Elena Intotero Domnule preşedinte, Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Movilă Petru?

Petru Movilă Vot pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Mărgărit Marius?

Mitică-Marius Mărgărit Să trăiţi, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Vlad Sergiu Cosmin?

Sergiu Cosmin Vlad Vlad Sergiu Cosmin - vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Ciocan Dan?

Dan Ciocan Vot pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Roman Sorin?

Ioan Sorin Roman Bună ziua, domnule preşedinte! Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Bota Marius?

Marius Sorin-Ovidiu Bota Vot pentru. Bună ziua!

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Doamna Trăilă Cristina?

Cristina Trăilă Vot... abţinere, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Abţinere. Cu asta am finalizat. Avem 177... (Discuţii la prezidiu.) OK, sunaţi-l. Domnul Căciulă Aurel.

Aurel Căciulă Pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Vot pentru, da?

Aurel Căciulă Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Barna Dan?

Ilie Dan Barna Vot pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Tripa Florin-Dan?

Florin-Dan Tripa Vot pentru, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Mai avem telefonic ceva? O persoană. Aşteptăm.

Rozália-Ibolya Biró Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Sărut mâna! Vă rog.

Rozália-Ibolya Biró Bună ziua! Biró Rozália sunt. Vot pentru.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Andruşcă Dănuţ?

Dănuţ Andruşcă Vot pentru, domnule preşedinte. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Vă rog, secretarii, să-mi daţi... 204 voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 66 de abţineri şi un coleg - "nu votez". Adoptat.