3 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale (PL-x 184/2020) ( rămas pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 20. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale; PL-x 184/2020; amendamente admise - 10; caracter ordinar. Dacă dintre iniţiatori doreşte cineva să ia cuvântul? Dacă nu, doamnă deputat Fădor, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, vă rog.

Angelica Fădor Vă mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată, cu dezbatere şi avizare pe fond, în procedură obişnuită, cu Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege. Consiliul Economic şi Social avizează favorabil proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa vizează modificarea şi completarea definiţiei termenului "vehicule fără stăpân", pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate, deoarece au fost semnalate autoturisme de acest fel care nu au putut fi ridicate, din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare româneşti. Se scurtează, de asemenea, de la 1 an la 6 luni, perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice, se introduce dovada de achitare a taxelor auto, a amenzilor şi dovada efectuării ITP-ului de către proprietar sau deţinătorul legal, în termen de 5 zile de la primirea somaţiei. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a examinat proiectul de lege în şedinţa online din 26 mai 2020. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă din partea grupurilor parlamentare...? Doriţi? Domnule Leoreanu, vă rog. Suntem la poziţia 20 pe ordinea de zi.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Grupul Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor va vota în favoarea acestui proiect de lege. Este un proiect de lege care, şi prin modificarea definiţiei "vehicule fără stăpân, poate să aducă un plus în măsurile pe care poliţia locală poate să le ia. Ştim cu toţii că există probleme în acest sens. Ca fost primar, vă spun că, într-adevăr, maşinile abandonate pe domeniul public sau în parcări au creat probleme şi dificultăţi în circulaţia autovehiculelor, în ordinea şi disciplina în parcări, dar şi un element de poluare, pentru că abandonarea acestor maşini care nu sunt folosite - iată, e bine că s-a redus şi termenul, de la un an la 6 luni -, sigur, creează disfuncţionalităţi majore. Aşa încât, noi credem că această măsură este una care sprijină administraţia publică locală, poliţia locală, aducând mai multă ordine, mai multă disciplină şi eliminând, iată, şi un element de poluare în comunităţile noastre. Aşadar, vom susţine acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai doreşte cineva? Intervenţii? La titlu? La articole? Nu. Proiectul de lege rămâne la şedinţa de vot final.