6 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996 (PL-x 150/2020) ( rămas pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 4. Proiectul de Lege pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996; PL-x 150/2020. Amendamente admise - 4; amendamente respinse - 3; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor? Nu este. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic. Vă rog, domnule secretar.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte. Raport suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996. În şedinţa din 29 aprilie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a hotărât retrimiterea Proiectului de Lege pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996 Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, în vederea examinării şi depunerii unui nou raport. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 9 din legea mai sus amintită cu un nou alineat, alin. (5), intervenţiile legislative vizând scutirea de la plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor a utilizatorilor de ape subterane pentru irigaţii, atât pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020, cât şi pentru o perioadă de şase luni de la încetarea acesteia. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a reexaminat proiectul de lege în şedinţa online din 5 mai 2020. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996, cu amendamentele admise redate în Anexa nr. 1 şi un amendament respins redat în Anexa nr. 2 care fac parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Intervenţii? Domnul deputat Ştefan Muşoiu. Vă rog.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Acest proiect legislativ vine în sprijinul susţinerii activităţii agricole a majorităţii fermierilor, atât pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul Preşedintelui nr. 195/2020, cât şi pe o perioadă de şase luni de la încetarea acesteia. Cele două amendamente admise în Comisia pentru mediu sunt necesare pentru ca utilizatorii de ape subterane pentru irigaţii să fie scutiţi de la plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor, precum şi de la taxele pe care le presupune obţinerea avizelor de gospodărire a apelor. De asemenea, ţin să subliniez că pe lângă economiile financiare pe care agricultorii şi micii fermieri le vor face, termenele de întocmire a proiectelor şi de eliberare a avizelor vor fi reduse la jumătate. Consider că această modificare a legislaţiei în vigoare, prin derogare temporară, este necesară, având în vedere că seceta pedologică extremă a afectat în aceste zone agricole peste 40% din suprafaţa arabilă, iar sistemul de irigaţii necesită ample lucrări de refacere şi de întreţinere. De asemenea, trebuie să oferim această şansă în plus fermierilor, dar şi României, pentru că ţara noastră nu doar că ocupă o poziţie importantă în ansamblul agriculturii europene, dar acest domeniu de activitate contribuie anual, în mod decisiv, la creşterea PIB-ului intern. Nu în ultimul rând, ţin să apreciez solidaritatea colegilor din Comisia pentru mediu pentru că au votat în unanimitate aceste modificări şi sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră veţi înţelege importanţa acestei iniţiative legislative pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al PNL, doamna deputat Lungu Tudoriţa.

Tudoriţa Lungu Alo!

Ion-Marcel Ciolacu Vă ascultăm, doamnă deputat!

Tudoriţa Lungu Bună ziua, stimaţi colegi! Am putut constata cu toţii că ameninţările produse de pandemia de COVID-19 au fost dublate de o altă ameninţare, seceta pedologică care a afectat serios agricultura românească. Vorbim de o secetă severă care s-a manifestat în special în judeţele din Moldova şi în zona Dobrogei şi în acest context importanţa existenţei unor sisteme de irigaţii funcţionale, precum şi asigurarea culturilor sau acordarea de despăgubiri fermierilor a căror culturi au fost afectate de secetă sunt esenţiale pentru fermierul român. Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, a luat în calcul aceste probleme şi a stabilit măsuri concrete pentru rezolvarea lor, anunţând fonduri importante alocate în acest scop. În completarea acestor măsuri, PL-x 150/2020, proiectul de modificare a Legii apelor, aflat astăzi în dezbatere, vine şi propune ca pe durata stării de urgenţă şi încă şase luni după încetarea acesteia apa provenită din surse de suprafaţă şi din subteran să poată fi utilizată pentru irigaţii, fără plata contribuţiei de gospodărire a apelor. Pe aceeaşi perioadă, pentru obţinerea avizelor de gospodărire a apelor, în vederea executării de lucrări de investiţii în infrastructura de irigaţii, se vor elimina taxele, iar termenul de eliberare a acestora va fi redus la jumătate. Dragi colegi, Cred că în acest context nu vom avea dispute politice pe acest subiect, fapt ce s-a demonstrat şi în Comisia pentru mediu, unde votul pentru raportul de adoptare cu amendamente admise şi respinse a fost în unanimitate. Grupul PNL va vota pentru adoptarea acestui proiect.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Din partea Grupului USR, domnul deputat Popescu Daniel.

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Sigur, în contextul secetei extreme din această perioadă, avem nevoie de reglementări care să-i susţină pe fermieri, atât în perioada stării de urgenţă, cât şi pe o perioadă de şase luni de la încetarea acesteia. USR va vota pentru adoptarea acestei iniţiative legislative, întrucât, cum au spus şi antevorbitorii, sunt zone în România unde nu a mai plouat de o jumătate de an, iar fermierii ne-au avertizat insistent că seceta prelungită va provoca un adevărat dezastru şi în agricultură. În acest sens, suntem de acord cu propunerea de a-i scuti de la plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor pe cei care utilizează apa pentru irigaţii: ape subterane, ape curgătoare, ape din lacuri sau din lacurile de acumulare cu folosinţă energetică pentru irigaţii. De asemenea, costul procesului birocratic pentru întocmirea documentaţiilor şi obţinerea avizelor, autorizaţiilor şi plata apei de către utilizatori este de câteva sute de lei la hectar, iar acest lucru nu este deloc de neglijat. Totuşi - în calitate de membru al Comisiei pentru agricultură - era bine ca în contextul actual, al pandemiei COVID-19 şi al secetei, această iniţiativă legislativă să treacă şi pe la Comisia pentru agricultură, de vreme ce discutăm despre agricultură, un sector important al economiei româneşti, şi irigaţii. Iar la capitolul irigaţii, stimaţi colegi, din informaţiile care ne-au parvenit în ultimele săptămâni, ne-au fost prezentate date deosebit de îngrijorătoare, şi anume că din cele 600.000 ha de teren care beneficiază sau au beneficiat de fonduri pentru a reabilita infrastructura de irigaţii, doar 133.000 ha pot fi irigate, pentru că restul instalaţiilor nu funcţionează. Un lucru, în opinia noastră, deosebit de grav. Şi cred că sunt necesare nişte explicaţii din partea Ministerului Agriculturii. De aceea vom vota pentru adoptarea acestei iniţiative legislative. Şi, în acelaşi timp, solicităm ministrului agriculturii să evalueze calitatea lucrărilor de reabilitare şi a modului în care au fost cheltuiţi banii alocaţi prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii de Irigaţii. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul Ion Cupă.

Ion Cupă Bună ziua, domnule preşedinte! Bună ziua, doamnelor şi domnilor deputaţi! Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară vor vota acest proiect de lege. Vom vota pentru că ţara noastră are nevoie mai mult ca oricând de agricultură, iar acum agricultura are nevoie de ajutor. Încă de la instaurarea stării de urgenţă, noi, cei de la Partidul Mişcarea Populară, am propus ca una din măsurile de susţinere a economiei să fie dezvoltarea agriculturii. Acum specialiştii ne spun că seceta va afecta aproximativ 50% din terenul agricol. Această secetă, suprapusă peste situaţia dificilă creată de starea de urgenţă şi de pandemie, ne arată că această scutire de contribuţii pentru gospodărirea apelor şi, de asemenea, de taxe este necesară pentru a ajuta fermierii şi producătorii agricoli care au nevoie de apă pentru irigaţii. Ştim că aceasta este o măsură fortuită în situaţia actuală, dar trebuie să luăm mult mai multe măsuri pentru dezvoltarea agriculturii, ca ramură foarte importantă pentru economia ţării, pentru a reuşi să eliminăm în viitor situaţii deloc fericite în care românii să plece să lucreze în agricultură în alte ţări, în plină pandemie şi stare de urgenţă. Oare noi nu putem asigura condiţii de muncă în agricultură pentru a da de lucru românilor în ţara lor? Invit, pe această cale, Ministerul Agriculturii, comisiile de specialitate din Parlament, asociaţiile profesionale din domeniu, ONG-urile, să se aşeze la aceeaşi masă şi să începem să luăm măsuri în interesul românilor. Vă mulţumesc mult.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă la... Dezbaterea pe articole. Dacă la titlu? La preambul? La amendamentele admise, de la 1 la 4? Intervenţii? La cele respinse, de la 1 la 3? Nu. Proiectul de lege rămâne la votul final.