29 aprilie 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art.135 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Pl-x 202/2019). ( rămasă pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 8. Propunerea legislativă pentru completarea art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; Pl-x 202/2019. Dacă de la iniţiatori sunt intervenţii? Nu. Din partea comisiei? De la iniţiatori. Vă rog, domnule deputat.

Tudor Rareş Pop Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Vlad Berbecar este medic specialist şi unul dintre eroii mai puţin cunoscuţi ai sistemului sanitar. Vlad este unul dintre fondatorii Proiectului "Caravana cu medici", o asociaţie care, de cinci ani de zile, bate ţara în lung şi în lat, oferind voluntar asistenţă medicală, consultaţii de specialitate, educaţie pentru sănătate şi screening, persoanelor din comunităţile defavorizate din mediul rural, persoane care nu au acces la servicii medicale, din motive ce ţin de izolare, sărăcie sau deficit de personal medical. Aceste intervenţii, denumite caravane, se desfăşoară în cadrul unor echipe multidisciplinare de medici voluntari, iar toate costurile sunt suportate exclusiv din donaţii. Am propus includerea acestui tip de caravană în Legea sănătăţii, ca o formă de recunoaştere pentru personalul medical care de ani de zile merge acolo unde nu merge nimeni, dar şi pentru a le oferi un cadru legislativ care să le permită să dezvolte acest tip de intervenţie la nivel naţional. În ultimii 5 ani, peste 8.000 de persoane au beneficiat în mod direct de pe urma celor 70 de caravane, dintre care copii, gravide şi vârstnici. Astăzi regăsiţi acest proiect pe ordinea de zi şi puteţi valida această muncă, aceste mii de ore petrecute benevol în beneficiul societăţii. Astăzi, prin votul dumneavoastră, puteţi pune fundaţia unui program naţional de intervenţie la firul ierbii, care să acopere atât deficitul de personal, cât şi lipsa accesului la servicii medicale de calitate. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt... Domnule preşedinte, raportul Comisiei pentru sănătate şi familie. Domnule Buicu, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea prezentului raport, Comisia pentru sănătate şi familie a avut în vedere avizele favorabile de la Consiliul Legislativ, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, Consiliul Economic şi Social. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea lit. f) la alin. (3) al art. 135 din Legea nr. 95/2006, în scopul creării cadrului legal ca medicii specialişti să poată asigura servicii medicale temporare de specialitate, prin intermediul caravanelor medicale. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele prezentate în anexă. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Trecem la dezbateri. Din partea Grupului PSD, domnule preşedinte, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Daţi-mi voie să vă spun că PSD este consecvent declaraţiei pe care, inclusiv dumneavoastră, domnule Ciolacu, aţi făcut-o, ca în această perioadă să preluăm iniţiativele care promovează sănătatea şi siguranţa românilor. Iată că, şi de această dată, sănătatea nu are culoare politică, PSD a preluat şi sprijină această iniţiativă legislativă, prin care dăm posibilitatea mediului rural să aibă acces la servicii medicale. Este o iniţiativă pe care PSD a preluat-o, am votat-o în comisie şi vă invit pe toţi să o susţineţi. Pentru că vreau să profit de acest moment, fac o precizare legată de testări. Este vorba despre aproximativ 75% din numărul celor care sunt infectaţi cu virus, care au forme - şi repet - forme asimptomatice. În cazul personalului medical care intră în contact cu pacienţi, acest persoanal medical, şi el, poate fi pozitiv, dar asimptomatic. De aceea, PSD vine şi spune, exact cum a cerut Organizaţia Mondială a Sănătăţii, "Testaţi, testaţi, testaţi!". Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al PNL, doamna Ioniţă Antoneta. Da? Vă rog.

Antoneta Ioniţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi deputaţi, Suntem cu toţii conştienţi că în circumscripţiile electorale pe care le reprezentăm în Parlamentul României există, din păcate, suficient de multe comunităţi dezavantajate, ai căror membri se află în imposibilitatea financiară de a consulta un medic specialist. Vârsta, distanţa, resursele materiale, lipsa de sprijin sunt tot atâţia factori pentru care în satele româneşti există oameni care nu au acces la un consult oftalmologic sau la un serviciu stomatologic. De aceea, acest proiect legislativ propus astăzi prevede organizarea unor caravane medicale gratuite care, pe parcursul unei zile sau două zile, să coaguleze echipe medicale multidisciplinare, formate din 15-30 de specialişti, care să acorde consultaţii medicale şi să evalueze starea de sănătate a populaţiei, în special în zonele rurale dezavantajate, cu acces limitat la servicii de sănătate. Astfel, vor fi acordate consultaţii de medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie şi dermatologie, iar acestea ar urma să fie acordate în orice clădire din acea zonă care are autorizaţie sanitară de funcţionare, iar la final pacienţii vor primi scrisori medicale cu diagnosticul şi recomandările terapeutice. În calitate de medic de familie şi coiniţiator al prezentului proiect de lege, şi având în vedere faptul că, în prezent, circa 500 de localităţi din ţară nu au nici măcar un medic de familie, nicidecum acces la un consult de specialitate, consider că această modificare a Legii sănătăţii este o necesitate pentru pacienţii români din toate regiunile ţării, în special pentru cei din zonele defavorizate sau cu acces anevoios la servicii medicale. Este astfel o şansă acordată pacientului român şi un motiv în plus pentru care Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota acest proiect legislativ. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului USR? Vă rog, domnule Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu În primul rând, aş vrea să-l felicit pe colegul meu, Pop, pentru această iniţiativă şi pe toţi colegii care o susţin, indiferent de partid. Este util să ajungem la oamenii care se tem să meargă la doctor şi avem în zonele rurale asemenea cetăţeni care, din varii motive, refuză să meargă la doctor, iar din acest motiv avem cancere în stare avansată care devin inoperabile, pentru că oamenii, şi după această depresie care vine în urma COVID, refuză să meargă la doctor, de teama infectării cu SARS-CoV-2. Apropo de discuţia - voi fi foarte scurt - legată de testare, trebuie să fim pragmatici. Sunt firme din Austria, din Ungaria, din alte state care testează şi au capacitatea să ne ofere între 100.000 - atenţie! - şi 500.000 de teste pe lună. Noi vorbim despre 7.000, de 8.000, despre 10.000, cifre foarte mici. Vă aduc aminte că avem peste 50 de pacienţi decedaţi în centrele de dializă din România şi sute de infectări. N-am fost în stare să testăm personalul medical şi pacienţii cu hemodializă - 14.000 la număr. Se moare pe capete în aceste centre, pentru că nu testăm nici măcar contacţii! Vă pot da exemplul tânărului de la Suceava, decedat, de 37 de ani, Cristian Meltzer, pentru că în centrul de dializă din Suceava nu s-au făcut testări, acolo unde era deja focar de infecţie în rândul bolnavilor, nici măcar pentru contacţii din maşina cu care mergeau la dializă. Deci noi nu testăm nici conform definiţiilor de până acum! Urlu din 26 februarie, că trebuie să testăm toţi pacienţii hemodializaţi din România! Şi repet, sunt oferte la Ministerul Sănătăţii! În loc să umblăm după RCPCA-uri... vă aduc aminte că secretarul de stat Baciu, de la PNL, a blocat acreditarea unui laborator de testare, la Bistriţa, 10 zile. Da? O faptă penală! În loc să umblăm după RCPCA-uri, mai bine apelăm la experţii externi care pot să testeze - atenţie! - între 100.000 şi 500.000 de teste pe lună. Sunt oferte la minister, care trebuie să primească curs pentru a salva vieţi. Vă mulţumesc. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PMP, domnul Petru Movilă.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este aşa frumos să vorbim la microfon, mult, şi să nu se întâmple nimic! Însă eu mă întorc la proiectul de lege despre care vorbim. Caravanele medicale se organizează în România de peste 20-25 de ani, fie că au fost organizate de ONG-uri, de spitale ambulatorii, de politicieni, de preoţi, multă lume a încercat să organizeze caravane medicale, pentru că, într-adevăr, în România, sunt foarte multe locuri în care nu există nici măcar medicul de familie acolo, dar caravanele medicale vin cu specialişti - şi au fost enumeraţi -, fie că vorbim despre pediatrie, ORL, oftalmologie, ginecologie, multe, multe specialităţi care, împreună cu medicii de familie din localităţile în care merg, trebuie să acorde o asistenţă medicală superioară. Cum aţi văzut şi în proiectul despre care vorbim - şi îi felicit pe iniţiatorii introducerii în legalitate a acestei activităţi - caravanele medicale sunt activităţi temporare şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii clare - cum este aceea de a notifica Direcţia de Sănătate Publică a judeţului în care îşi face activitatea şi, bineînţeles, cu precizarea spaţiului care trebuie să deţină autorizaţia corespunzătoare. Concluzia este că noi, politicienii, Comisia pentru sănătate, în principal, dar şi celelalte comisii de care depinde activitatea Comisiei pentru sănătate, în special, Comisia juridică, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru buget, finanţe, noi trebuie să creăm condiţii, ca statul să fie cel care asigură asistenţă medicală, pentru că foarte mulţi din cei care trăiesc în localităţile în care se organizează caravană medicală sunt plătitori de CAS, şi statul este obligat să le ofere asistenţa medicală. Grupul parlamentar al PMP votează fără nicio rezervă acest proiect de lege, dar, încă o dată spun, trebuie să găsim soluţia ca în localităţile din România, fie că sunt sate, oraşe mai mici, chiar oraşe mai mari, să existe asistenţă medicală de specialitate, furnizată şi asigurată de statul român, şi nu numai de oameni de bine, în particular, sau de un ONG care să înlocuiască statul. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Am finalizat intervenţiile colegilor. Trecem la dezbaterea raportului. Avem două amendamente. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu sunt. La articolul unic? Raportul comisiei adoptat. Rămâne la votul final. Şi ultimul proiect de lege...