25 februarie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Uniţi în realizarea uniunii energetice şi a acţiunilor climatice - Stabilirea bazelor pentru o tranziţie de succes către o energie curată COM (2019) 285 (PH CD 3/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Uniţi în realizarea uniunii energetice şi a acţiunilor climatice - Stabilirea bazelor pentru o tranziţie de succes către o energie curată COM(2019)285; PHCD 3/2020. Vă rog. Doamnă deputat, vă rog, prezentaţi raportul. Este vorba de doamna Benkö. Prezintă raportul Comisiei pentru afaceri europene.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale, domnul deputat Bumb, Grupul PNL. Se pregăteşte domnul Ştefan Muşoiu. Şi apoi domnul Palăr înţeleg că doreşte o intervenţie. După ...

Sorin-Ioan Bumb Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Ceea ce până acum câţiva ani era doar o părere a oamenilor de ştiinţă, s-a dovedit că este o realitate pentru noi toţi. Ne dăm seama cu toţii că schimbările climatice chiar au loc şi vedem cum a fost şi această iarnă care, de fapt, n-a fost iarnă, în multe regiuni nici nu s-a văzut măcar zăpadă. Problema este îngrijorătoare. Şi este îngrijorătoare pentru că trebuie să luăm nişte măsuri, astfel încât copiii şi nepoţii noştri să aibă un viitor şi să poată trăi pe acest pământ, exact cum au trăit şi străbunii noştri şi cum ne trăim şi noi astăzi viaţa. Problemele care se pun sunt extraordinar de delicate, iar Uniunea Europeană a stabilit nişte obiective pe care trebuie să le îndeplinim cu toţii, cei care facem parte din Uniune, până în 2030, în perioada de tranziţie 2020-2030. Şi anume, emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse cu 40%, energia din resurse regenerabile să aibă o pondere de peste 32%, eficienţa energetică să crească cu 32,5%, interconectarea reţelelor electrice să crească de la 10 la 15%, clima, în cadrul programelor finanţate de UE, să crească cu 25%, emisiile de CO 2 de la autoturisme să scadă cu 37,5%. Aceste deziderate sunt destul de greu de atins, pentru că necesită un efort financiar destul de mare şi cu toţii am auzit de Green Deal, şi discuţiile cele mai mari care se poartă în momentul de faţă în Parlamentul European sunt pe politicile care trebuie aplicate şi finanţările care se acordă acestor politici, fie politica de coeziune, fie politica de integrare privind energia şi clima. Şi atunci, trebuie să ne gândim foarte bine ce obiective ne stabilim, dacă sunt realizabile aceste obiective şi cu ce efort. Ştim foarte bine că în această perioadă de tranziţie cea mai mare problemă pe care o avem sunt cele cu complexele energetice Oltenia şi Hunedoara. Ştim că aceste complexe trebuie să treacă de pe lignit pe gaz, în perioada de tranziţie, ceea ce comportă eforturi financiare foarte mari. Şi aceasta pentru a atinge acel obiectiv pe care ni-l propunem, de reducere a CO 2 cu 40%, în 10 ani. La fel, eficienţa energetică şi producerea energiei din resurse regenerabile comportă eforturi financiare pe care nu ni le permitem, dar, dacă ducem o politică corectă şi dacă încercăm să atragem fonduri din acest proiect Green Deal, cred că România va avea o şansă să ofere o viaţă mult mai bună viitorilor şi viitorului acestei ţări. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Muşoiu. Vă rog. Grupul PSD.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Regulamentele Uniunii au creat un sistem avansat de gestiune a politicilor privind energia şi clima, care asigură planificarea armonizată a tranziţiei către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, echitabilă şi avantajoasă pentru toţi cetăţenii. Uniunea Europeană a stabilit obiective ambiţioase pentru 2030 în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică, ce vor necesita depunerea unui efort susţinut şi comun pentru a putea fi realizate. În Europa de astăzi este esenţială participarea tuturor factorilor interesaţi la obţinerea de energie din surse regenerabile, la măsurile de eficientizare energetică, precum şi asigurarea implicării cercetării şi inovării. Este necesară intensificarea colaborării la nivelul Uniunii Europene, pentru a asigura abordarea integrată, socială şi economică, prin măsuri cuprinzătoare de sprijinire a familiilor lucrătorilor afectaţi de reducerea exploatării cărbunelui şi a comunităţilor locale din regiunile miniere. Susţinem adoptarea Comisiei privitoare la Comunicarea COM (2019) 285 în forma prezentată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Am finalizat dezbaterile. Dacă sunt observaţii la titlu? Nu. La preambul? Nu. La articolul unic? Nu. Rămâne la votul final. Domnule Palăr, vă rog. Domnule Palăr, înţeleg că aveţi o intervenţie.

Ionel Palăr Bună ziua! Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, La invitaţia colegei noastre, doamna deputat Hărătău, se află la balcon un grup de elevi de la Liceul Sportiv din Bacău, pe care-i salutăm. (Aplauze.) Suntem încântaţi de faptul că tinerii doresc şi pot să înveţe. Sperăm să ia doar lucrurile bune pe care văd în această sală! Mult succes, dragi copii!

Florin Iordache Noi numai lucruri bune facem, domnule Palăr! (Aplauze.) Mulţumesc. Continuăm.