Florin Iordache Următorul. 21. Propunerea legislativă pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; Pl-x 276/2018. Din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Avem raport din partea Comisiei pentru sănătate. Domnule preşedinte Buicu, vă rog.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată pentru dezbatere în fond cu Propunerea legislativă pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, trimisă cu adresa Pl-x 276/2018 din 2 mai 2018. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport, am avut în vedere: Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin instituirea obligaţiei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a comunica, la cererea asiguratului, în termen de 30 de zile, lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul asiguraţii, de care asiguratul a beneficiat în anul anterior. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Propunerii legislative pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu amendamentele prezentate în anexă. Mulţumesc.
Florin Iordache Dezbateri generale, domnul Stamatian, Grupul PNL. Vă rog, domnule deputat.
Vasile-Florin Stamatian Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Iniţiativa legislativă reprezintă un demers logic, în cadrul conştientizării atât a pacienţilor, cât şi a cadrelor medicale, cât costă actul medical. Sper însă ca această ... Şi cu siguranţă cred că toată lumea va avea un vot unanim - însă cred că trebuie să fie şi un semnal de alarmă către Casa de Asigurări de Sănătate că aceste deconturi pe care le face Casa nu acoperă, în realitate, actul medical concret pe fiecare persoană. Poate dacă facem împărţire generală pe toate deconturile făcute, să se apropie, dar oricum nu acoperă. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, cred că ar trebui să fie atenţionat Ministerul Sănătăţii şi comisiile sale de specialitate să întocmească odată pachetul minim de servicii medicale care se asigură unui asigurat, deci ceea ce se decontează, pentru că nu întotdeauna cerinţele la un caz pot să fie asimilate cu deconturile aprobate prin lege. Oricum, este un pas mare înainte, în care Casa să ne spună şi să spună mai ales asiguraţilor pe ce s-au cheltuit, în cazul lor, şi cât a costat activitatea medicală. Sunt convins că va fi un vot unanim. Oricum, Partidul Liberal votează pentru. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc şi eu. Grupul USR, domnul deputat Pop Rareş Tudor. Vă rog.
Tudor Rareş Pop Stimaţi colegi, În Austria, fiecare asigurat din sistemul de sănătate primeşte anual o scrisoare unde sunt detaliate toate cheltuielile care sunt efectuate în numele lui. În România, însă, din păcate, se pare că nu avem această opţiune, deocamdată. Avem, în schimb, un dosar electronic de sănătate nefuncţional şi un sistem informatic care ştiţi la fel de bine ca mine că se blochează frecvent, îngreunând munca medicilor. Această iniţiativă legislativă este una care luptă împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate, oferind pacienţilor un drept normal, aş spune eu, acela de a vedea cu exactitate ce s-a cheltuit şi cât s-a cheltuit în numele lor. Aş vrea să mulţumesc Comisiei pentru sănătate şi colegilor din Comisia pentru sănătate pentru votul pozitiv şi sper ca acest proiect să nu rămână doar pe hârtie şi să avem în scurt timp capacitatea informatică de a livra acest proiect. Mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Grupul PSD, domnul Buicu.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Este o iniţiativă, într-adevăr, care transparentizează şi oferă posibilitatea asiguraţilor să aibă acces la aceste date legate de sumele cheltuite pentru fiecare dintre asiguraţi. La nivelul Comisiei pentru sănătate şi familie, deşi am avut puncte de vedere negative care nu susţineau această iniţiativă, am încercat şi am reformulat modificările, prin aceste amendamente, astfel încât să avem o unanimitate a votului. Practic, sănătatea nu are culoare politică, dar - şi aici trebuie subliniat acest lucru - trebuie să vă spun că sănătatea are pentru prima dată alocat de către Guvernul României 5% din PIB pentru sănătate. Sănătatea este o prioritate, iar în cheltuirea banilor din sănătate aceste mecanisme de transparentizare sunt foarte importante. Vreau să le mulţumesc şi eu tuturor colegilor din Comisia pentru sănătate care s-au aplecat, practic, pe aceste reformulări, astfel încât, la final, să avem forme unanim acceptate în cadrul legii. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul UDMR, domnul Vass Levente. Vă rog.
Levente Vass Este o modificare legislativă bună, însă permiteţi-mi să vă zic, în condiţiile în care alocăm 5% pentru sănătate, este nepermis ca un pacient care nu are loc în ambulatoriile de specialitate din sistemul public şi se duce să plătească pentru consultaţii, este privat. Chiar dacă toate partidele au susţinut proiectul de lege care permite să primească reţete compensate şi la medicii la care trebuie să plătească pentru consultaţie, este nepermis ca să nu facem ca legea să funcţioneze. Rog Ministerul Sănătăţii ca să permită acest lucru. Şi, atunci, poate, la 45 de zile, în 2020, pacienţii o să aibă posibilitatea să vadă pe acel decont şi reţetele compensate şi valoarea medicamentelor care sunt prescrise după ce ei au plătit 100-150 de lei pentru consultaţia în sistem privat. Nepermis este ca să plăteşti asigurările de sănătate şi să fii privat de acest drept al tău. Felicitări, Rareş, felicitări, USR şi la toată comisia! (Aplauze.)
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Intervenţii dacă sunt? Nu. Dezbateri. Articolul... La titlul legii. Intervenţii? Nu. Art. I. Intervenţii? Nu. Art. II. Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final.