Carmen-Ileana Mihălcescu Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Declar deschisă prima parte a şedinţei noastre de astăzi, 14 mai 2019, dedicată declaraţiilor politice şi intervenţiilor. Dispoziţiile regulamentare le cunoaşteţi. Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul Vasile Cocoş. Vă rog.
Vasile Cocoş Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi prezenţi, Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Românii urmăresc cu mare atenţie bilanţul rezultatelor obţinute de România la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene". Aşa cum am promis în declaraţia mea politica din 27 martie 2019, am continuat în declaraţiile mele politice din 3 aprilie, 10 aprilie, precum şi 7 mai 2019, şi voi continua să prezint lunar realizările României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Azi o să vă prezint câteva idei despre consolidarea rolului Europei ca actor global. Obiectivul central în jurul căruia Guvernul României şi-a definit priorităţile este creşterea încrederii cetăţenilor în proiectul european, prin menţinerea unităţii, coeziunii şi solidarităţii ca elemente fundamentale. În acest context, organizarea alegerilor pentru Parlamentul European pe durata mandatului nostru este un punct de atenţie major. Guvernul României este ferm angajat să contribuie la asigurarea unui mediu sigur pentru desfăşurarea alegerilor în mod liber şi corect. Un progres al Preşedinţiei române a Consiliului este obţinerea unui acord politic pentru modificarea legislaţiei privind funcţionarea şi finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice europene, în sensul prevenirii şi sancţionării încălcării prevederilor de protecţie a datelor personale în context electoral. De asemenea, au fost adoptate concluzii ale Consiliului Afacerilor Generale privind o serie de măsuri nelegislative pentru a asigura integritatea şi rezilienţa procesului electoral european. Un obiectiv major al Preşedinţiei române la Consiliului Uniunii Europene este acela de a urmări asigurarea unui răspuns coordonat la ameninţările la adresa acestui proces electoral decisiv pentru viitorul Uniunii, care pot îmbrăca diverse forme, printre care ameninţările hibride, ameninţările cibernetice şi dezinformarea. Dorim să ne asigurăm, astfel, că Europa valorilor este promovată în beneficiul direct al cetăţeanului european. Miniştrii cabinetului Dăncilă, alături de echipele de experţi pe care le coordonează şi împreună cu reprezentanţa permanentă a României, au confirmat că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene are şi capacitatea şi experienţa de a produce rezultatele aşteptate de cetăţenii europeni, iar acest lucru a fost remarcat de toţi partenerii noştri europeni. Încă o dovadă a activităţii deosebite a Guvernului României a fost şi modul excepţional de asigurare a pregătirii şi organizării Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024. Vă mulţumesc pentru atenţie. Deputat Vasile Cocoş, Colegiul nr. 40 Vâlcea, Grupul parlamentar al PSD. 14 mai 2019.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Vasile Achiţei. Vă rog.
Vasile-Cristian Achiţei Bună dimineaţa! "Cu obidă, împotriva celei mai jalnice guvernări de după 1989" Ne-aţi bătut şi ne-aţi gazat cu jandarmii pe 10 august 2018! Ne-aţi terorizat cu criminali, cu violatori, cu bătăuşi şi tâlhari eliberaţi iresponsabil înainte de ispăşirea pedepselor! Ne-aţi amanetat viitorul, al nostru, al copiilor şi al nepoţilor noştri, împrumutând zeci de miliarde de euro doar pentru a vă cumpăra voi, prin pomeni electorale, rămânerea la putere! Ne-aţi îndepărtat de tot ce înseamnă civilizaţia Occidentului democratic, aducându-ne la un pas de a fi aruncaţi afară din Uniunea Europeană, spaţiu în care astăzi îşi câştigă existenţa milioane de români! Ne-aţi confiscat Justiţia, pentru a putea fura voi în linişte, fără frica de a fi prinşi şi pedepsiţi vreodată! Ne-aţi distrus economia cu taxe aberante, introduse doar pentru a stoarce şi ultimii bani pe care i-aţi identificat pe undeva, prin România! V-aţi bătut joc de viitorul acestei ţări şi al românilor, ignorând cu desăvârşire investiţiile de orice fel, începând cu cele în infrastructura rutieră şi feroviară, în şcoli sau spitale! Încercaţi să ne lăsaţi fără pensiile private, furându-ne efectiv banii acumulaţi în Pilonul II, de care aveţi neapărată nevoie pentru a vă susţine guvernarea dezastruoasă! Ne-aţi făcut de râs în toată lumea cu cel mai incompetent prim-ministru şi cei mai incompetenţi miniştri care au reprezentat vreodată această ţară! Ne-aţi pus pumnul în gură, călcând în picioare libertatea presei, cumpărând sau forţând televiziuni, ziare şi site-uri să se înscrie în uriaşa voastră maşinărie de propagandă mincinoasă! V-aţi făcut fiecare dintre voi averi colosale, pe care nu le-ar putea justifica generaţii întregi de beizadele care se vor lăfăi în lux şi desfrâu, pe nedrept, din banii munciţi cu sudoare de români! Şi acum? Mai aveţi tupeul să ieşiţi şi să ne daţi lecţii despre ce trebuie făcut în această ţară?! Cu tristeţe, Cristian Achiţei, deputat al PNL de Botoşani.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Márton Árpád-Francisc. Vă rog.
Árpád-Francisc Márton Doamnă vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Biserica Catolică, în a patra duminică de la Paşti, sărbătoreşte Ziua Bunului Păstor. Totodată, în această zi enoriaşii se roagă şi pentru preoţii lor, cinstind vocaţia acestora. Anul acesta Ziua Bunului Păstor s-a cinstit în data de 12 mai. În multe biserici predica s-a bazat pe Capitolul 10 din Sfânta Evanghelie după Ioan. Permiteţi-mi să citez şi eu primele 12 versete din aceasta: "Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar. Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor. Acestuia portarul îi deschide, şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară. Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui. Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înţeles ce înseamnă cuvintele Lui. A zis deci iarăşi Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat. Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte". Vă las pe dumneavoastră să cântăriţi cine-i fur, cine-i cel plătit, cine-i bunul păstor şi cine pe unde intră, dar sunt convins că societatea dintotdeauna a avut nevoie de buni păstori care-şi cunosc oile pe nume şi nu fug de frica lupului. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Ionuţ Simionca. Vă rog.
Ionuţ Simionca Bună dimineaţa, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Declaraţia mea politică de astăzi se numeşte "Guvernul Dăncilă şi o nouă păcăleală pentru români". Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în weekend, la Satu Mare, că Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală. Mai precis, pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care scuteşte anumite categorii de români de la plata datoriilor create peste noapte. Este vorba despre 600.000 de români care, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie. Doar că măsura este una pur electorală, actuala putere sperând că îi păcăleşte pe români, trimiţându-le înştiinţări acasă că au "datorii" la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după care dă amnistie fiscală pentru ştergerea acestor false datorii. Cât de ipocrit poate să fie Guvernul României să vină cu asemenea minciuni?! Tot aşa, PSD i-a păcălit pe români cu creşteri de salarii şi pensii, anulate de scumpiri greu de suportat. Ministerul de Finanţe recunoaşte cacialmaua, precizând în nota de fundamentare a actului normativ că în bugetul pentru anul 2019 nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS, stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019, şi nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ. Mă doare să văd cum Guvernul PSD îşi bate joc de români, purtându-i pe drumuri de pomană. Închipuiţi-vă, totuşi, câte hârtii vor circula între Fisc şi cei 600.000 de români pentru stabilirea şi anularea falselor datorii ale acestora, câţi români aflaţi la limita sărăciei vor fi disperaţi când vor vedea aceste minciuni, aceste decizii de impunere, şi câte persoane vor lua cu asalt administraţiile financiare pentru a-şi clarifica datoriile inventate de Guvern. Guvernarea PSD a adus haosul şi disperarea în România, iar pe 26 mai românii vor demonstra la vot că nimeni nu îi poate fraieri la nesfârşit! Ionuţ Simionca, deputat de Bistriţa Năsăud.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Victoria Longher. Vă rog.
Victoria Longher Bună dimineaţa! Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, La începutul lunii mai, polonezii din întreaga lume celebrează sărbătorile naţionale: 2 mai - Ziua Diasporei Poloneze şi Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai - Ziua Constituţiei. Ca în fiecare an, la Varşovia au avut loc manifestări cu participarea Preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, la care au participat şi reprezentanţii organizaţiilor polonezilor din întreaga lume. Am fost onorată să iau parte la festivităţile organizate atât de preşedinte, cât şi de Asociaţia "Wspolnota Polska" care a înmânat premiile dedicate memoriei regretatului profesor Andrzej Stelmachowski, unul din fondatorii Asociaţiei, pentru persoanele care s-au implicat în dezvoltarea comunităţilor diasporei poloneze. De asemenea, Ambasada Republicii Polone a marcat aceste sărbători naţionale prin organizarea unei recepţii la Bucureşti, în data de 7 mai, la care am avut onoarea să particip. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziţia dedicată aniversării a 15 ani de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană, care a fost deschisă de Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice în Cabinetul prim-ministrului Guvernului României, şi Witold Bańka - Ministrul Sportului şi Turismului din Polonia. Pe 11 mai am fost prezentă la manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România, la Poiana Micului. Acestea au început cu Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinţia Sa Petru Gherghel - Episcop de Iaşi, împreună cu decanul şi vicedecanul de Bucovina, precum şi preoţi din decanat. La Casa Polonă din Poiana Micului a urmat un program artistic pregătit special de către unul din ansamblurile reprezentative ale Uniunii Polonezilor din România - "Mała Pojana". La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoţii din decanatul de Bucovina precum şi membrii comunităţilor poloneze, dar şi o delegaţie de 8 persoane care fac parte din Contingentul Militar Polonez afiliat Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, condus de maiorul David Butlak. Anul 2019 are, totodată, o semnificaţie deosebită pentru România şi Polonia, ţările noastre aniversând un secol de legături diplomatice, un deceniu de parteneriat strategic, precum şi treizeci de ani de guvernare democratică continuă în ambele state. Vă mulţumesc. Deputat Victoria Longher, Uniunea Polonezilor din România.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Mihaela Huncă.
Mihaela Huncă Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, Obiectul declaraţiei politice de astăzi este "Neîncadrarea în costul standard pe elev, respectiv preşcolar, în unităţile de învăţământ preuniversitar". În majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar din ţară bugetul aprobat pentru anul 2019 este insuficient. Acest lucru este cauzat de finanţarea inadecvată care se realizează conform costului standard pe elev, respectiv preşcolar. Astfel, este imposibil pentru inspectoratele şcolare şi pentru unităţile de învăţământ preuniversitar să se încadreze în bugetul alocat. Periodic, atât directorii de şcoli, cât şi inspectorii şcolari generali sunt puşi în situaţia de a solicita Ministerului Educaţiei Naţionale suplimentări de fonduri; şi asta se întâmplă de ani de zile. De aceea, consider că este necesară o modificare a modului în care se construieşte bugetul pentru învăţământul preuniversitar. Trebuie să fie modificat modul de calcul, astfel încât să se poată evita situaţii care să conducă la închiderea şi comasarea unităţilor de învăţământ, reducerea normelor şi pierderea locurilor de muncă din sistemul de învăţământ, creşterea numărului de elevi obligaţi să facă naveta, mărirea grupelor de învăţământ simultan şi, nu în ultimul rând, creşterea abandonului şcolar. Vă mulţumesc. Deputat Pro România, Mihaela Huncă.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Costel Lupaşcu. Vă rog.
Costel Lupaşcu Mulţumesc, doamnă preşedinte. "Klaus Iohannis, agent de campanie al PNL" Stimaţi colegi, Klaus Iohannis ratează din nou şansa de a fi decent, iar în faţa liderilor europeni prezenţi la Summitul de la Sibiu preşedintele Iohannis a ales să-şi pună interesul electoral personal mai presus de responsabilitatea constituţională de a-şi reprezenta cu demnitate şi onoare ţara. Atacarea gratuită şi nejustificată a Guvernului ţării sale, a partidului de guvernare, în avanpremiera unui eveniment de rezonanţă europeană, denotă nu doar lipsa noţiunilor elementare de comportament politic decent, ci şi nepăsarea faţă de imaginea deplorabilă pe care preşedintele în funcţie al României o proiectează în percepţia liderilor europeni. România are astăzi nevoie, mai mult ca oricând, de ceea ce a pierdut în timpul regimurilor Băsescu şi Iohannis, are nevoie de patriotism şi de patrioţi. Băsescu şi apoi Iohannis au mânat acest popor spre ură şi dezbinare, i-au îndreptat pe oameni unii împotriva altora, i-au făcut pe români să creadă că sunt de două feluri şi că trebuie să se lupte între ei. Şi am să spun aici, de la tribuna Parlamentului, ceea ce fiecare dintre noi ştie. Românii nu sunt de două feluri! Nu sunt unii buni şi alţii răi, aşa cum susţine Iohannis. Nimeni nu are dreptul să-i împartă în tabere! Nimeni nu are dreptul să-i învrăjbească! Ei nu înţeleg că românii sunt români! Românii sunt egali! Românii sunt liberi! Românii sunt suverani! Avem cu toţii aceleaşi drepturi, avem cu toţii dreptul la un viitor comun - moldovenii, ardelenii, muntenii, oltenii, dobrogenii, bănăţenii, maramureşenii, bucovinenii, toţi locuitorii acestui pământ sfânt, şi trebuie să i-o spunem răspicat lui Iohannis şi tuturor celor care vor să ne dezbine. E prima lecţie de patriotism pe care vreau să i-o dăm lui Iohannis: să-i spunem că patria înseamnă pace, nu război, să-i spunem că poporul român înseamnă unitate, nu dezbinare, că naţiunea înseamnă solidaritate, nu ură, că patriotismul înseamnă conştiinţă, că ţara înseamnă suflet, că România înseamnă acasă, nu înseamnă interese străine. Iohannis îndrăzneşte să califice, din nou, drept eşuată guvernarea PSD, deşi toate datele oficiale interne şi internaţionale îl contrazic. Cât despre statul de drept şi justiţie, Iohannis continuă să fie acelaşi exponent al sistemului ocult de putere, care refuză să vadă abuzurile şi ilegalităţile constatate oficial, fără echivoc, de instituţii ale statului român care au lovit societatea românească, care au distrus mii de vieţi şi destine profesionale şi care au prăbuşit credibilitatea justiţiei. Klaus Iohannis uită că este preşedintele României şi că îi reprezintă pe toţi românii în relaţia cu liderii celorlalte state membre, dar şi cu cei ai instituţiilor europene, batjocoreşte responsabilităţile funcţiei şi alege să rămână acelaşi biet agent de campanie electorală al PNL, fără să realizeze ori să-i pese că afectează grav imaginea externă a României. Stimaţi colegi din PSD şi ALDE, Vă chem pe 26 mai la vot, vă chem să apărăm ceea ce am realizat, să apărăm creşterea economică, să apărăm pensiile, să apărăm salariile mărite, să apărăm banii din buzunarele românilor, să apărăm locurile de muncă, să apărăm dezvoltarea ţării şi viitorul nostru în Europa. Vă chem pe toţi la vot, să arătăm ţării şi Europei că ştim să trimitem la Bruxelles patrioţi adevăraţi, care ştiu să se bată pentru mândria şi demnitatea României. Vă mulţumesc. Deputat al PSD, Costel Lupaşcu, Circumscripţia nr. 7 Botoşani.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Florin Roman.
Florin-Claudiu Roman Bună dimineaţa! Declaraţia politică de astăzi se intitulează "Stop abuzurilor guvernării PSDragnea!". Doamnă preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Duminică, 12 mai, am avut senzaţia că timpul s-a dat înapoi, iar România încă era prinsă în vremurile de tristă amintire, atunci când dictatorul Ceauşescu era personajul principal al emisiunilor de pe postul public de televiziune. Iată că, după aproape 30 de ani, partidul unic PSDragnea a pus stăpânire din nou pe televiziunea publică, iar liderul suprem, condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare, condamnat definitiv cu suspendare, împreună cu unul dintre aghiotanţii săi, ministrul agriculturii Petre Daea, au descins în platoul emisiunii "Viaţa satului" pentru a-i minţi pe români şi a le promite ceea ce nu au fost în stare să realizeze până acum niciunul din cele trei guverne garantate de Liviu Dragnea, unul dat jos de Liviu Dragnea. Toate astea se întâmplă în plină campanie electorală, liderii PSD fiind promovaţi gratuit de televiziunea publică, din banii noştri, din banii proveniţi din taxele plătite de românii cinstiţi. Cât de gros trebuie să le fie obrazul să vină să le promită agricultorilor dublări de subvenţii şi noi programe de creditare, când au avut posibilitatea să ia aceste măsuri până acum?! Cine i-a împiedicat pe cei de la PSD să adopte aceste măsuri?! Cum este posibil ca moderatorul emisiunii să nu fi avut nici măcar curiozitatea să pună una din aceste întrebări?! Doamnelor şi domnilor deputaţi, Acestea sunt doar câteva întrebări la care românii trebuie să primească răspuns cât mai urgent, atât din partea liderilor PSDragnea, cât şi a conducerii televiziunii publice, care, din păcate, îşi permite să facă publicitate deşănţată unui partid aflat în competiţia electorală. Din păcate, astfel de practici aruncă încă o pată neagră asupra unei instituţii simbol pentru români, aşa cum este televiziunea publică, o instituţie care a avut un rol extrem de important în evenimentele din decembrie 1989 şi în procesul de democratizare al României după căderea comunismului. Este trist că PSDragnea se pretează la astfel de practici, alegând să-i mintă în continuare pe români "cu televizorul"! Cu toate acestea, există şi un revers al medaliei, iar Liviu Dragnea trebuie să ştie că nimic nu îl va mai scăpa de blamul popular, nici măcar astfel de emisiuni aranjate! Asocierea cu personaje ca Nicolae Ceauşescu care - fie vorba între noi - pe lângă Dragnea a fost un patriot, sau Kim Jong Un, nu-i poate fi de prea mare folos, ba dimpotrivă! Îşi consolidează, astfel, imaginea de individ ameţit de putere, arogant şi incapabil să facă faţă în disputele directe cu românii! Cu adevărat, România merită mai mult decât Liviu Dragnea! Vă mulţumesc. Florin Roman, deputat al PNL de Alba.
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Daniel Olteanu. Vă rog.
Daniel Olteanu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Constat, în plină campanie electorală, că spaţiul public a fost ocupat în ultimele săptămâni de un îngrozitor discurs al urii. Vreau să vă reamintesc, dragi români, dragi colegi, că alegerile pentru Parlamentul European sunt despre modul în care idei, principii şi, nu în ultimul rând, miliarde de euro, vor influenţa dezvoltarea echilibrată a României. Cineva pare că a avut interes să mute discuţia de la ceea ce e important la o temă dezgustătoare, şi aşa am ajuns să ne preocupe cine înjură mai tare, cine umileşte mai mult, cine bruiază mai puternic. Puntea interesului comun pentru binele românilor, care ar fi trebuit să susţină dialogul între oameni cu idei diferite, dar acelaşi scop, a devenit o graniţă delimitată de un ţarc sau de un gard. În aceste condiţii, preocupate să omoare capra vecinului, fără a mai aştepta să vadă dacă are vreo vină sau nu, aceste vuvuzele intolerante, care acoperă orice îndemn la calm şi seriozitate, vor determina, prin zgomotul pe care îl fac, să trimitem la Bruxelles europarlamentari cu temele nefăcute, departe de ceea ce ar trebui să-i intereseze în mod real. Unde este, stimaţi colegi, dezbaterea referitoare la coeziunea europeană? Unde este dezbaterea referitoare la abandonarea celui sărac de cel bogat? Pentru că asta ne interesează pe noi în Moldova, la Vaslui. O competiţie a înjurăturilor şi a umilirii celor săraci nu-i aduce acasă pe cei peste 100.000 de vasluieni plecaţi la muncă în străinătate şi nici nu aduce în estul Siretului investiţiile majore cu fonduri europene, care trebuie transformate în obiectiv la Bruxelles. Ce facem cu cea mai săracă regiune a ţării? Nu ştim. Să moară adversarul şi mai vedem. Nu este o prioritate ce punem în loc, nu este o prioritate să construim sănătos, contează numai şi numai să vedem un adversar, eventual un anumit cetăţean, mort şi îngropat. Stimaţi colegi, Ca om care bate la pas săptămânal judeţul, refuz această manipulare grosolană. Nimeni, în niciun sat, în niciun târg şi pe nicio stradă nu mă întreabă pe cine am mai înjurat în ultima săptămână sau cui îi doresc puşcăria în ultima vreme. Toţi oamenii mă întreabă, însă: "Ce veşti mai aveţi pentru noi?", "Când se rezolvă cu cabinetul medicului de familie?", "Când vom scurta cu câteva ore drumul când venim acasă din Italia?", "În ce fază e autostrada spre Albiţa?". Din păcate pentru vasluieni, mulţi politicieni şi vuvuzelele lor consideră că nu aceste teme, ambalate în obiective care să reducă decalajele de dezvoltare, trebuie duse în Parlamentul European. Aceştia sunt politicienii care, îmbrăcaţi într-o blană plăcută, la prima vedere, îşi anunţă năravul de a uita, din nou, că nu aşa apare bunăstarea, nici în stânga Siretului, nici în alte zone. A înjura acum pentru un punct electoral în plus e simplu şi este soluţia oamenilor mici. A construi temeinic şi a avea în vedere realităţile şi dorinţele celor de acasă reprezintă, însă, un obiectiv la care, eu unul, nu voi renunţa cu niciun preţ electoral. Vă mulţumesc. Daniel Olteanu, deputat ALDE de Vaslui.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Corneliu Bichineţ.
Corneliu Bichineţ Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, În general, declaraţiilor mele politice nu le-am dat un titlu. Cea de astăzi, însă, trebuie să se numească cumva şi i-am spus "Maneaua lui Nicolae Guţă, Ars Poetica şi elanul creator în vremuri de campanie electorală la români". Am ascultat săptămâna trecută cu toţii ceea ce ar însemna creativitate, o creativitate neţărmurită. Aşa se spune, că românul s-a născut poet şi că n-ar fi om care să nu fi scris măcar o dată în viaţa lui o poezie. Într-adevăr, s-ar părea că românul, meditativ fiind, s-a născut poet, iar o parte dintre conaţionalii noştri, partea rumenită, e şi cântăreaţă. Şi, iacă aşa, am aflat că domnul Bădălău, domnul Dragnea, Rovana Plumb sunt elogiaţi într-o superbă manea care spune foarte mult despre nivelul de competitivitate al celor care doresc să ajungă în Parlamentul Europei. Crescendo, după ce se vorbeşte invariant de duşmani: de duşmanii mei, duşmanii tăi, duşmanii lui, despre bani, mulţi bani şi, bineînţeles, despre pasiune, despre artă, se ajunge la vârful de lance al listei PSD-ului, Rovana Plumb: "Colo-n vale sub răchită stă Rovana tupilită". Şi versurile merg tot aşa mai departe. Într-adevăr, înălţător! O creaţie extraordinară care nu mai are nevoie de nicio replică. România este palpitantă, România este dinamică şi de aceea noi toţi o iubim! Corneliu Bichineţ, PMP, Vaslui. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Nicolae Petreţchi.
Nicolae-Miroslav Petreţchi Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor, Tema declaraţiei politice: "Bune practici în asigurarea drepturilor minorităţilor etnice". Se ştie că, de curând, au avut loc în Ucraina, ţară vecină şi prietenă, parteneră de parcurs european, alegeri prezidenţiale. Era firesc ca acest eveniment politic să preocupe statele din regiune, precum şi diaspora ucraineană de pretutindeni, desigur, în limitele respectului faţă de suveranitatea Ucrainei şi faţă de opţiunea liber exprimată a locuitorilor ei. Rezultatul scrutinului se cunoaşte şi a prilejuit destule comentarii, obişnuite. Nu putem ignora o anumită cantonare a interesului public şi a relatărilor mediatice asupra detaliilor strict biografice sau a picanteriilor de tactică electorală. Este interesant de comentat şi asemenea detalii, desigur, cu atât mai mult cu cât respectivele alegeri au adăugat noi elemente de sclipitoare originalitate exerciţiului democraţiei pe plan continental şi transatlantic, tot mai bogat în elemente de originalitate. Dar să lăsăm spectacularului ce este al spectacularului şi să nu uităm substanţa politică. Din punctul nostru de vedere, al Uniunii Ucrainenilor din România, atenţia şi interesul se concentrează asupra viziunii şi opţiunilor în ceea ce priveşte politica naţională. Mai corect spus, asupra măsurilor şi condiţiilor în care se asigură exercitarea reală de către minorităţile etnice a drepturilor şi libertăţilor de valoare universală. Noi, comunitatea etnicilor ucraineni din România, am susţinut şi susţinem că între statele vecine e bine să existe o adevărată întrecere de bune practici privind respectarea reciprocă a minorităţilor naţionale. Susţinem această concepţie şi în cadrul organizaţiilor mondiale ale diasporei ucrainene şi urmărim cu maximum de interes felul cum se conturează politica noii administraţii prezidenţiale de la Kiev în acest domeniu. Îndemnăm la o competiţie de bune practici şi nu de rele practici, cum s-a riscat uneori. Vă mulţumesc. Deputat Nicolae-Miroslav Petreţchi.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Oana Bîzgan. Vă rog.
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, doamnă preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, Sărbătorim mâine, 15 mai, Ziua Internaţională a Familiei. Din păcate, mulţi dintre români nu se pot bucura pe deplin de ceea ce înseamnă cu adevărat familia. Dar astăzi nu vă voi vorbi nici despre părinţii separaţi de copii pentru că au plecat să lucreze în străinătate, nici despre sutele de femei bătute sau chiar ucise de partenerii lor de viaţă şi nici despre acele familii care trăiesc în sărăcie. Astăzi vreau să vă vorbesc despre copii. Acei copii despre care ne place să spunem întotdeauna că " ei sunt viitorul". Din nefericire, nu toţi copiii au parte de atenţia şi iubirea atât de necesare pentru o dezvoltare armonioasă. În 2018, în România, peste 52.000 de copii se aflau în sistemul de protecţie al statului, iar alţi peste 58.000 erau încadraţi ca beneficiari ai serviciilor de prevenţie a separării de părinţi. Asta pentru că mulţi dintre părinţi nu reuşesc să le asigure nevoile de bază copiilor lor şi aleg să îi lase în grija statului până la rezolvarea acestor situaţii. Există şi cazuri în care părinţii, din diverse motive, decid că vor să rupă definitiv legătura cu copiii lor şi astfel începe un proces anevoios prin care statul încearcă să găsească o altă familie potrivită fiecărui copil. Un studiu realizat de UNICEF şi Banca Mondială a arătat că există copii care petrec, în medie, 7 ani şi jumătate din viaţă în sistemele de protecţie ale statului. Drumul de la abandon la familie, fie ea cea biologică sau una adoptivă, este greu pentru fiecare copil din sistem, atât din punct de vedere procedural, dar mai ales din punct de vedere emoţional. Cea mai bună soluţie, în momentul de faţă, pentru aceşti copii, este mutarea tuturor în servicii de tip familial - în apartamente de tip familial sau la asistenţi maternali. Din nefericire, încă nu avem suficiente astfel de servicii, astfel încât încă peste 17.000 de copii stau în centre rezidenţiale mari. Este în puterea noastră să le acordăm acestor copii şansa la un viitor mai bun şi la o familie în care să crească. Există chiar acum, aici, la Camera Deputaţilor, un proiect al Guvernului care are ca scop facilitarea adopţiei. Vă invit să îi acordăm acestuia atenţia pe care o merită, pentru a ne asigura, dragi colege şi dragi colegi, că toţi copiii din România au şanse egale de a creşte într-o familie şi că, de partea cealaltă a discuţiei, fiecare familie care îşi doreşte să adopte un copil să poată face acest lucru mai uşor decât se întâmplă în prezent. Vă mulţumesc. Oana Bîzgan, deputat independent.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Alina Teiş. Vă rog.
Alina Teiş Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. "Salarii mai mari pentru români" "Îndrăzneşte să crezi în România!". Este sloganul pe care noi, cei din Partidul Social Democrat, l-am tot menţionat de-a lungul timpului. Şi este un slogan care are consistenţă şi pe care nu l-am ales întâmplător, o expresie pe care nu o folosim doar pentru că dă bine, ci pentru că s-a identificat cu munca noastră, cu realizările noastre. Pentru că, prin tot ceea ce facem, le dăm românilor motive să creadă în ţara lor, într-un viitor mai bun. Ori de câte ori social-democraţii au fost la guvernare, au făcut performanţă. La fel s-a întâmplat şi acum. Am obţinut, în anul 2016, cea mai mare încredere pe care românii au acordat-o unui partid politic de la revoluţie încoace, cu toate că am avut parte de multe piedici. Am fost atacaţi, ameninţaţi, anchetaţi. Dar nu ne-am dat bătuţi, am ştiut să promovăm întotdeauna un mesaj pozitiv, un mesaj care îndeamnă la pace şi unitate, nu la dezbinare. Şi am reuşit să urmăm Programul de guvernare şi să-l îndeplinim, de aceea mai avem o veste bună de dat. Este vorba de salariul mediu net. Pentru prima dată în România câştigul salarial mediu net a depăşit 3.000 de lei! Vorbim, evident, şi de o putere de cumpărare mai mare cu peste 9% faţă de anul trecut, când deja era consistent majorată. Mai mulţi bani în buzunarele românilor înseamnă mai multă bunăstare. De aceea, în ultimii doi ani, salariile românilor au crescut în mod constant. În luna martie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.050 de lei, cu 4,8% mai mare decât în luna februarie 2019. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.075 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 142 de lei. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%. În ciuda minciunilor lansate de preşedinte şi de opoziţie, creşterile salariale au adus şi sporirea puterii de cumpărare a oamenilor. Majorarea salariilor a fost consistent superioară creşterilor de preţuri. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,3%. Indicele câştigului salarial real a fost de 104,3% pentru luna martie 2019 faţă de luna precedentă. Planul nostru de guvernare este un proiect uriaş, care a început să ridice nivelul de civilizaţie din fiecare localitate şi se simte acest lucru. Guvernul PSD a reuşit creşterea salariilor în educaţie şi sănătate, creşterea pensiilor, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. În continuare cred că suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor politice, atât interne, cât şi externe, şi să le demonstrăm românilor că se poate. Că putem face din ţara noastră una mai bună şi mai prosperă, una în care să-şi dorească să rămână atât ei, cât şi copiii şi nepoţii lor. Avem în continuare mult de muncă. Dar ştiu că împreună putem găsi cele mai bune soluţii. Soluţii pentru problemele din toate domeniile. Vă mulţumesc. Deputat al PSD Mehedinţi, Alina Teiş.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Constantin Şovăială. Vă rog.
Constantin Şovăială Mulţumesc, doamnă preşedinte. Declaraţia mea politică de astăzi este intitulată "PSD ne scoate din Uniunea Europeană!". Din cauza măsurilor impuse de către cei din PSD în justiţie, Comisia Europeană ameninţată Guvernul cu "opţiunea nucleară", adică cu activarea articolului 7. Dragnea şi Tăriceanu au fost avertizaţi că dacă vor merge mai departe cu amendamentele care favorizează infractorii şi pe decidenţii politici, România va fi aspru sancţionată. Din păcate, pe lângă articolul 7 vom fi vizaţi şi cu un alt mecanism MCV, mult mai dur. În loc să evoluăm, noi involuăm. Trebuie să ne dezvoltăm şi să modernizăm România, nu să stagnăm toate investiţiile şi chiar să le distrugem, pentru că fără bani europeni o să ne fie mai greu. Vor creşte împrumuturile, va creşte datoria externă, preţurile vor exploda şi toţi vor da vina pe Uniunea Europeană, în loc să dea vina pe Guvernul Dăncilă. România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării. De ce timp de 10 ani am fost în stare să progresăm şi aveam şanse de 90% să aderăm la zona euro şi la spaţiul Schengen, iar acum, după cele două guvernări eşuate - Grindeanu şi Tudose - şi o altă guvernare incompetentă - Guvernul Dăncilă -, România are doar 20% şanse să mai adere. Cine este de vină? Uniunea Europeană sau cele trei guverne incompetente? Le reamintesc celor din PSD că articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene este cea mai dură sancţiune politică pentru un stat membru al Uniunii Europene şi înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei ţări în Consiliul Uniunii Europene. Iar dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu îşi mai poate apăra practic interesele în interiorul Uniunii Europene. Totodată, vreau să le subliniez celor din PSD şi ALDE că în 2014 au fost de acord cu procedura privind Cadrul Uniunii Europene pentru statul de drept. Procedura este declanşată dacă există indicii clare de ameninţare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru. Modificările celor două Coduri penale schimbă politica penală a statului. Accentul cade mai degrabă pe protecţia infractorului decât pe cea a victimei. Practic, infractorii vor fi mai greu de trimis după gratii, iar dacă vor ajunge, se creează pârghii pentru ca ei să iasă cât mai rapid. Totodată, reducerea termenelor de prescripţie va face ca multe dosare să se închidă, practic, iar relaxarea condiţiilor pentru liberare condiţionată va face ca mulţi infractori să iasă mai repede de după gratii. În acelaşi timp, neglijenţa în serviciu este total dezincriminată, termenul în care se poate face un denunţ scade la un an, instrumentarea dosarelor este îngreunată etc. Instituţiile europene şi partidele de opoziţie din România nu susţin modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală. PNL a atacat aceste modificări deja la Curtea Constituţională a României şi suntem siguri că vom avea câştig de cauză. Constantin Şovăială, deputat, Sibiu. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Doresc să mai adaug următorii colegi şi colege care au depus declaraţiile: Laura Moagher, Ştefan Muşoiu, Cristina Dinu, Tamara Ciofu, Răzvan Rotaru, Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Mirela Furtună, Elvira Şarapatin, Ciprian Şerban, Claudiu Ilişanu, Camelia Gavrilă, Cristina Burciu, Elena Hărătău, Georgeta Holban, Mihăiţă Găină, Cornel Itu, Ioan Dîrzu, Anişoara Radu, Aida Căruceru, Alexandru Rotaru, Viorel Stan, Neculai Iftimie, Angel Tîlvăr, Rodica Paraschiv, Călin Matei, Natalia Intotero, Laurenţiu Nistor, Marius Budăi, Alexandra Presură, Mihai Weber, Daniela Oteşanu, Eliza Ştefănescu, Liviu-Ioan Balint. Din partea PNL-ului: Raluca Turcan, Marilen-Gabriel Pirtea:, Găvrilă Ghilea, Viorica Cherecheş, Sorin Bumb, Dumitru Oprea, Mugur Cozmanciuc, Gabriel Andronache, Ioan Balan, Nicolae Giugea, Corneliu Olar, Dănuţ Bica, Antoneta Ioniţă. Cristina Iurişniţi este prezentă. Puteţi să susţineţi, că încă n-am închis prima parte a şedinţei. Doamnă Iurişniţi, vă rog. Din partea ALDE: Mihai Niţă, Florică Ică Calotă. PMP: Petru Movilă, Adrian Todoran, Eugen Tomac, Cătălina Bozianu, Constantin Codreanu, Marius Paşcan. Şi domnul Dragoş Zisopol. Vă rog, doamnă Iurişniţi, ultima declaraţie. Vă rog.
Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, În educaţie, abrambureala continuă cu nepăsare şi dispreţ faţă de elevi, părinţi şi profesori. Încă un ordin de ministru care bulversează sistemul şi care nu respectă legislaţia. Doamnă ministru, cum este posibil să anunţaţi schimbarea regulilor de azi pe mâine, într-un domeniu care are nevoie de predictibilitate? În România, ştim bine că Justiţia este sub asediu, prin modificarea Codurilor penale, şi, în acest sens, am primit recent, din partea Comisiei Europene, o scrisoare semnată de Frans Timmermans care vorbeşte pentru prima oară de articolul 7 şi arată că "Rule of law framework", cadrul UE pentru statul de drept, este ultimul pas pe care Comisia Europeană îl poate face înainte de declanşarea "opţiunii nucleare" în cazul României. Procedura este declanşată dacă există indicii clare de ameninţare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru. Cu siguranţă, e nevoie de un astfel de mecanism european şi pentru domeniul educaţiei. Degeaba avem o Lege a educaţiei, dacă ea nu este respectată de însăşi ministrul în funcţie. Articolul 76 spune clar: "Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi este dată publicităţii, pentru fiecare generaţie, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a". Prin urmare, ce face ministrul educaţiei? Ecaterina Andronescu a emis ieri, 13 mai 2019, Ordinul nr. 3.995, prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, ministerul amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea Naţională. De asemenea, prin acelaşi act, se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal. Ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal - spun şi sindicatele, la fel şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, care sunt parteneri ai MEN în comisia - să-i zicem fantomă - de dialog social. Doamna Andronescu până la urmă îşi bate joc de copii, de părinţi şi de cadrele didactice. Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târguri de ofertă educaţională, programate cu luni înainte. Susţin declaraţiile Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar şi solicit anularea Ordinului de ministru nr. 3.995/13 mai 2019. Doamna Andronescu trebuie să recunoască că a dat un ordin peste noapte, fără să se consulte cu partenerii sociali şi fără să-i pese de elevi, părinţi şi profesori. Doamnă ministru, abandonul şcolar ridicat, analfabetismul funcţional, infrastructura şcolară precară, cu cele 2.400 de şcoli cu toaletele în curte, ca în Evul Mediu, precum şi faptul că un elev din trei nu lucrează în domeniul studiat, că suntem singura ţară cu 4.500 de profesori necalificaţi, asta ar trebui să vă preocupe, ca ministru. Dacă nu sunteţi capabilă să urmăriţi constant rezolvarea acestor probleme grave, mai bine daţi-vă demisia! Mulţumesc. Cristina Iurişniţi, Circumscripţia electorală nr. 6 Bistriţa- Năsăud.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Declar închisă prima parte a şedinţei noastre de astăzi. Ne revedem la ora 10,00. Vă mulţumesc. (Următoarele declaraţii politice şi intervenţii au fost consemnate conform materialelor depuse de deputaţi la preşedintele de şedinţă.)
Gabriel Andronache "«Ministrul Discotecă» a pierdut lupta cu inflaţia. Distracţia s-a terminat! Buzunarele românilor sunt tot mai goale!" Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, CNSP, i-a dat, săptămâna trecută, o palmă, ministrului finanţelor publice: inflaţia pe luna mai 2019 este de 3,4%, cu aproape un procent mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Acelaşi ministru a fost pocnit de o altă veste proastă, dată, tot zilele acestea, de Comisia Europeană, care a redus prognoza de creştere economică a României, aceasta urmând a fi mai mică decât cea umflată pe care se bazează bugetul de stat. Comisia Europeană spune 3,1% creştere economică, în timp ce bugetul s-a realizat pe o creştere economică de 5,5%, o diferenţă uriaşă, care înseamnă o gaură bugetară de miliarde de euro. Distracţia s-a terminat! Minciuna Guvernului PSD-ALDE a avut picioare scurte, de doar două luni de zile. Gluma proastă, pleonastică, referitoare la "super-creşterea economică" este înlocuită cu îngrijorări referitoare la banii pentru plata pensiilor şi a salariilor în sistemul public. Înţelegem acum de ce prin Legea bugetului de stat s-au subtilizat zeci de milioane de euro din bugetul fiecărui judeţ al ţării. Numai judeţului Braşov i-au fost luate cel puţin 60 de milioane de lei, bani de investiţii care au fost direcţionaţi de Guvern către asistenţă socială. Dar nici această manevră disperată nu mai ajunge. În disperare de cauză, încet, dar sigur, PSD şi ALDE dau drumul la inflaţie. De ce? Pentru a se înfrupta şi din banii pensionarilor sau din veniturile cetăţenilor activi pe piaţa muncii! Inflaţie mai mare - egal taxe mai mari plătite statului. Eficient pentru stat, păgubos pentru români! În final, vă prezint o altă cifră a dezastrului economic, marca "Guvernul V.V. Dăncilă", cu apostila "Ministrul Discotecă"... de la Finanţe: deficitul bugetar va ajunge, la sfârşitul anului 2019, la 3,5% din PIB, arată Consiliul Fiscal, depăşind astfel limita de 3% impusă de Tratatul de la Lisabona, ceea ce înseamnă punerea României sub supraveghere financiară, la nivel european! Distracţia s-a terminat! Buzunarele românilor sunt tot mai goale, din cauza guvernării mincinoase a coaliţiei PSD-ALDE!
Ioan Balan "Liviu Dragnea îşi bate joc, pentru al treilea an consecutiv, de administraţiile locale din toată ţara!" Toate promisiunile făcute de PSD-ALDE în cele trei Programe succesive de guvernare s-au dovedit a fi cadouri otrăvite pentru toţi românii. Majorarea pensiilor s-a dovedit a fi mai mică decât creşterile de preţuri, dublarea salariilor a fost o înşelătorie fără seamăn, căci, pentru angajaţii din sectorul privat, salariile nu doar că nu au crescut, dar au şi scăzut. Autostrăzi, drumuri, spitale şi şcoli noi au rămas tot pe hârtie. PSD şi ALDE au minţit pe toată lumea, inclusiv pe propriii membri de partid, pe primari, pe consilieri locali şi judeţeni. Liviu Dragnea nu ar trebui să se mai ascundă, pentru că ştim cu toţii că el conduce Guvernul, Parlamentul şi zecile de instituţii în care şi-a înfipt oameni obedienţi şi extrem de slab pregătiţi. Grav este că de săptămâna trecută a ajuns să conducă şi Curtea Constituţională, după ce a numit acolo doi oameni cu PSD în sânge şi în ADN. În săptămânile viitoare, Dragnea îşi va trage la butoniera de partid alte noi instituţii, cum ar fi BNR sau Consiliul Concurenţei. Liviu Dragnea, până să ajungă mare baron pe ţară, a fost doar un simplu baron de Teleorman, unde a adus numai sărăcie şi subdezvoltare. Ajuns la Bucureşti, a înşelat pe toată lumea, că el, "mare" om de administraţie locală, va face din primării şi din consilii judeţene adevăratele curele de transmisie ale guvernării locale şi va promova legi prin care administraţia locală să fie descentralizată în mod real, atât din punctul de vedere al competenţelor, cât şi al finanţării. Ce s-a ales din toate aceste promisiuni, ştim cu toţii - praful şi pulberea. În fapt, aşa se întâmplă cu orice minciună neruşinată - mai devreme sau mai târziu i se frâng picioarele, iar adevărul iese la iveală. Pentru al treilea an consecutiv, Dragnea şi clica de miniştri incompetenţi puşi cu mâna lui, loveşte la temelie în singurul lucru care funcţiona bine în ţara noastră - administraţia locală. De trei ani, Dragnea taie în carne vie din banii bugetelor administraţiilor locale, iar pe de altă parte îi împovărează pe primari cu şi mai multe cheltuieli pe care ar fi trebuit să le susţină Guvernul. Ceea ce puţini români ştiu este că, în ultimii doi ani, mai mult de 80% din investiţiile publice care s-au făcut în România s-au realizat de primării şi consilii judeţene, din bugetul propriu, iar mai puţin de 20% s-au realizat de Guvern. De asemenea, cea mai mare parte a fondurilor europene atrase de România au fost aduse tot de administraţia publică locală, pentru obiective de investiţii importante la nivel local: modernizări de drumuri şi spitale, extinderi şi modernizări de aeroporturi, reabilitări şi extinderi de reţele de utilităţi. Parcă vrând să se răzbune pe primarii harnici, Guvernul incompetent Dragnea-Dăncilă a confiscat banii agonisiţi de primarii harnici, în aşa-numitele excedente locale, a diminuat transferurile din TVA şi i-a păcălit pe primari şi pe consilierii judeţeni cu bani mai mulţi din impozitul pe venit. În realitate, banii sunt mai puţini, iar cheltuielile mai multe. Numai anul acesta Guvernul a pus pe umerii primăriilor cheltuieli suplimentare de miliarde de lei, deoarece Dragnea a refuzat să mai plătească cheltuielile copiilor instituţionalizaţi, ale persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora şi a avut neruşinarea să se opună şi majorării alocaţiilor de stat pentru copii. Astăzi, fiecare român poate face diferenţa între faptele PNL şi minciuna PSD. Fiecare român poate vedea diferenţa între hărnicia lui Flutur şi Lungu la Suceava, a lui Boc şi Tişe la Cluj, a lui Bolojan la Oradea sau a lui Hava la Alba Iulia şi subdezvoltarea în care se zbat comunităţile conduse de PSD. Din cinism şi rea-credinţă, Dragnea şi-a pus în cap să ne ducă pe toţi la nivelul comunităţilor sărace conduse de PSD. Liviu, nu vei reuşi! Românii au văzut diferenţa! Românii vor o Românie europeană, democratică şi prosperă, iar acest lucru nu este posibil decât cu PNL la conducerea ţării. Mai ai puţină răbdare până pe 26 mai, când românii îţi vor arăta acest lucru din plin, şi la referendum, şi la alegerile pentru Parlamentul European!
Marius-Constantin Budăi "Determinarea PSD, de a susţine şi apăra veniturile românilor, dă roade!" De la începutul acestei luni, dobânzile calculate la împrumuturile bancare au scăzut considerabil, ca urmare a înlocuirii ROBOR cu un nou indicator de referinţă care este mai mic cu 30%, respectiv 2,39%, faţă de 3,37%, cât era ROBOR la 3 luni. Practic, orice nou împrumut va fi mai ieftin, cu până la 18%. Românii cu credite vechi pot cere refinanţare. Prin decizia Guvernului PSD, pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, cât şi la refinanţarea celor aflate în derulare, ori, cu acordul părţilor, formalizat prin act adiţional la contractul de credit. În acest fel, PSD face încă o dată dovada că prin O.U.G. nr. 114 a reuşit să apere interesele românilor, a limitat profiturile bancare făcute pe seama creşterilor de salarii şi pensii, a redus dobânzile bancare, a plafonat preţurile la gaze naturale şi la energia electrică. În acelaşi timp, domnul Iohannis şi opoziţia cereau vehement abrogarea O.U.G. nr. 114. Este evident, deci, pe cine reprezintă fiecare. PSD este alături de cetăţeni, preşedintele Iohannis şi PNL sunt alături de marile corporaţii! Noul indice de referinţă, care a luat locul ROBOR, aduce dobânzi semnificativ mai mici nu doar la creditele bancare uzuale, ci şi pentru programele guvernamentale cu garanţia statului. Astfel, sute de mii de români, în special tineri, care aplică la Programul "Prima Casă" sau "Prima Maşină" ori la "Investeşte în tine", se vor bucura de dobânzi mai mici şi, deci, vor avea plăţi mai mici cu împrumuturile contractate. În acelaşi timp, guvernarea PSD atrage noi investiţii străine. Programul de guvernare al PSD atrage noi investitori străini în România, în ciuda criticilor deşănţate, lansate de preşedintele Iohannis şi de liderii opoziţiei la adresa politicilor guvernamentale. Cifrele din economia reală le demască în fiecare zi demagogia şi devoalează minciunile aparatului de propagandă. Cifrele oficiale arată clar că investitorii străini oneşti nu pleacă şi nici nu ezită să vină în România, aşa cum susţine Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi propaganda PNL - PLUS - USR. Investitorii oneşti nu sunt speriaţi de faptul că Guvernul le cere să fie corecţi, să nu mai externalizeze profiturile, să nu comercializeze produse de o mai proastă calitate decât în ţările de origine şi nu sunt speriaţi de creşterea salariului minim pe economie şi de obligaţia de a plăti salarii decente românilor. Climatul economic sănătos, fiscalitatea redusă, sprijinul guvernamental pentru investiţiile cu impact semnificativ - sunt tot atâtea motive pentru care noi investitori aleg România ca destinaţie pentru proiectele lor de dezvoltare. Scenariile economice apocaliptice inventate de domnul Iohannis şi lăudătorii săi nu sunt luate în seamă de investitorii serioşi. Investitorii americani sunt primii care ignoră prognozele economice sumbre ale lui Klaus Iohannis şi ale pseudoeconomiştilor opoziţiei. Statele Unite ale Americii au în România 7.720 de firme, cu un capital subscris de 1,12 miliarde de dolari. Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a crescut cu 9,1%, în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 1.496 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Sorin-Ioan Bumb "16.000 de puşcăriaşi eliberaţi într-un an versus 600 de români plecaţi în fiecare zi. Aceasta este ţara de infractori despre care vorbeşte PSD!" Am urmărit cu stupoare declaraţiile ministrului sănătăţii, doamna Sorina Pintea, care spunea nonşalant că, după părerea ei, România este o ţară de infractori. Din păcate, ministrul s-ar putea să aibă dreptate. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, din ţară pleacă circa 600 de români în fiecare zi. În acelaşi timp, PSD a lăsat liberi, pe străzi, în ultimul an, peste 16.000 de infractori condamnaţi. Făcând un simplu calcul matematic, reiese că în mai puţin de o lună de zile numărul celor plecaţi a depăşit numărul infractorilor eliberaţi, oferind o scuză amară arogantelor declaraţii ale ministrului sănătăţii. Din păcate, şi aceste declaraţii ale ministresei - care se luptă noaptea cu paznicii din spitale - sunt doar o perdea de fum, făcând parte dintr-o campanie de abatere a atenţiei de la problemele reale ale sănătăţii. Doamna ministru crede că administratorii spitalelor nu ar avea de ce să îşi facă griji că se majorează amenzile pentru nerespectarea standardelor de calitate din spitale, dacă nu cumva au intenţia să încalce aceste norme în mod planificat, voit. Nu, doamnă ministru, nu au această intenţie! Dar ştiu că nu vor putea respecta toate normele impuse de dumneavoastră, pe hârtie, în condiţiile de subfinanţare gravă în care se află acum sistemul sanitar din România, în condiţiile în care materialele sanitare pe care le primesc, prin sistemul de achiziţii centralizate de la Bucureşti, sunt de multe ori apă chioară, în condiţiile în care echipajele de pe salvări şi medicii din UPU trebuie să se ocupe în primul rând de hârţoage şi apoi de cazul preluat. Un fel de Cuza în variantă feminină, doamna ministru a plecat noaptea în controale, prin spitale, luptându-se cu dârzii gardieni care nu îi permit accesul în afara orelor de vizită, o fază demnă de cascadorii râsului, care a devenit însă ştire de prime-time, preluată de maşina de propagandă a PSD. Şi uite aşa discutăm dacă ministrul i-a jignit sau nu pe români prin declaraţia dumneaei, dacă declaraţia este gravă sau doar nefericită, dacă portarul avea sau nu dreptate, în loc să discutăm că la 3 ani şi jumătate de la tragedia din Colectiv, în continuare România nu poate să trateze marii arşi; în loc să discutăm că sistemul de îngrijiri paliative, care încearcă să aline suferinţele celor aflaţi în stadiu de boală terminală şi suferinţele familiilor lor, este încă aproape inexistent în sectorul spitalicesc de stat şi total ignorat de minister; în loc să discutăm că, la 5 ani de la introducerea cardului de sănătate, acesta încă nu funcţionează şi pacienţii aleargă între cabinete cu un concediu medical sau cu plasa de adeverinţe; în loc să discutăm despre infecţiile din spitale, care omoară mai mulţi oameni decât infarctul; în loc să discutăm despre sistemul de salarizare care este pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă; în loc să discutăm despre spitalele regionale pe care PSD le face, ca şi autostrăzile, doar pe hârtie şi mai încurcă şi autorităţile locale să se implice în realizarea lor; în loc să discutăm despre dotările insuficiente şi învechite din spitale! Acestea sunt doar câteva dintre marile probleme cu care se confruntă sistemul românesc de sănătate, dar pe care Guvernul le ignoră total. Fiind însă campanie electorală, pe principiul consacrat la Revoluţie, "Mircea, fă-te că lucrezi!", doamna ministru a plecat prin ţară să se facă că o interesează ce este prin spitale. În realitate, totul este doar un joc de imagine care să mai abată atenţia de la dezastrul din sistemul sanitar şi de la adevăratele probleme ale acestuia. Deşi încearcă din răsputeri să dea impresia unui tehnocrat, a unui specialist venit de pe un post de manager, doamna Pintea nu este nimic altceva decât un politruc cinic, cel mult un tehnician al politizării tuturor funcţiilor de conducere din sistemul de sănătate care, stând atât de mult timp printre borfaşi, vede acum infractori peste tot.
Cristina Burciu "Câştigul salarial mediu net al românilor, la un maxim absolut" Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD îşi respectă angajamentele luate în faţa românilor, prin sporirea efectivă a veniturilor şi transpunerea creşterii economice în nivelul de trai al populaţiei. Ultimul barometru în acest sens este majorarea câştigului salarial mediu nominal net cu 4,8% în martie 2019, faţă de luna precedentă, care este acum de 3.075 de lei, conform informaţiilor date publicităţii, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică, INS. De asemenea, salariul mediu brut a fost în martie de 5.050 de lei, cu 4,8% mai mare decât în februarie. Vorbim despre un nou record absolut, atins de Guvernul PSD în ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii românilor, generată de câştigul net, respectiv, sumele primite lunar de oameni. În comparaţie cu martie 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%, ceea ce înseamnă o creştere a puterii de cumpărare cu circa 9,3%, după scăderea procentului de inflaţie, respectiv de trei ori mai mare faţă de media ultimilor zece ani. Cele mai însemnate salarii medii nominale au fost obţinute de cei care lucrează în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice - 7.491 de lei. De asemenea, salariile medii nete din sectorul bugetar au crescut în martie a.c. cu 3% în învăţământ, prin acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, cu 1,4% în sănătate şi asistenţă socială, şi cu 0,5% în administraţie publică. Unul dintre factorii care au influenţat cuantumul salariilor din martie ale românilor este cel referitor la realizările de producţie şi creşterea încasărilor, ceea ce demonstrează îndeplinirea unor contracte de performanţă economică şi realizarea unor proiecte de amploare. Nici persoanele vârstnice nu vor fi uitate de PSD în acest an, deoarece, de la 1 septembrie a.c., punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, cu 15% mai mult raportat la ultima majorare, din 1 iulie 2018. Trebuie subliniat şi faptul că, faţă de 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie a crescut cu 32,5% în intervalul 2016-2018, urmând să ajungă la 36% după 1 septembrie 2019. De asemenea, potrivit Programului de guvernare al PSD, valoarea prognozată a punctului de pensie pentru perioada 2020-2021 va fi de 1.775 de lei la data de 1 septembrie 2020, respectiv 1.875 de lei la 1 septembrie 2021.
Florică Ică Calotă "Agricultura României, lovită de schimbările climatice" Agricultura se schimbă odată cu vremea. Încălzirea globală influenţează enorm culturile. Dacă în decursul anului trecut, seceta afecta culturile la nivelul întregii Europei acum problema majoră cu care se confruntă sunt fenomenele meteo extreme, îndeosebi grindina. La începutul lunii, au căzut cantităţi foarte mari de grindină, în multe judeţe din ţară, care au cauzat pierderi însemnate pentru fermieri. După centralizarea datelor referitoare la pagubele produse de fenomenele meteo extreme care au avut loc în ultima perioadă, ministrul Petre Daea a anunţat că suprafaţa totală de culturi agricole afectate este sub 7.000 de hectare, precizând că situaţia nu este una dramatică, iar pierderile nu vor fi unele semnificative. Sunt probleme la grâu, unde gradul de afectare până la această dată ne indică faptul că nu există o pierdere totală, ceea ce înseamnă păstrarea culturii de grâu până la recoltare, în aşa fel încât, prin producţia pe care o obţin de pe aceste suprafeţe, să reducă paguba pe care o au. Ca urmare a instabilităţii atmosferice severe înregistrată în data de 3 mai a.c., în zonele arondate unităţilor de combatere a căderilor de grindină Moldova 1, Iaşi şi Moldova 2, Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină. Ministrul Petre Daea a declarat că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren. Fermierii care au culturile asigurate îşi vor diminua din pierderi. Începând cu luna aprilie 2019, se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, cu scopul de a încuraja fermierii să îşi asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundaţii, secetă, grindină, îngheţ, ploi torenţiale, tornade, furtuni etc. Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanţare pentru această submăsură este împărţită în două etape: pentru culturile de primăvară şi pentru cele de toamnă. Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanţare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor. Asigurarea culturilor trebuie să fie o măsură avută în vedere pentru viitor, atât de Legislativ, cât şi de Executiv, pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei României.
Camelia Gavrilă "Alegerile europarlamentare 2019 - semnificaţii, deschideri, proiecte" Ziua de 26 mai 2019 reprezintă un moment important şi o nouă etapă legislativă pentru viitorul Uniunii Europene, ţinând cont că unul dintre forurile decizionale fundamentale este reprezentat de Parlamentul Uniunii Europene, format din 751 de deputaţi, mesageri ai preocupărilor, strategiilor şi intereselor ţării de origine, dar şi ai spaţiului european, în general. Dacă miza acestei noi etape din istoria Uniunii Europene este dată de stabilirea strategiilor, politicilor şi liniilor directoare pe care UE intenţionează să le urmeze în următorii cinci ani în materie de securitate, comerţ internaţional, protecţia consumatorilor, gestionarea corectă şi ştiinţifică a schimbărilor climatice, creştere economică, miza României este aceea de a aşeza în prim plan interesele şi obiectivele de ţară prin demersurile europarlamentarilor mandataţi să ne reprezinte, asigurând astfel armonizarea necesară cu politicile europene. Prin declaraţia politică de astăzi, doresc să subliniez importanţa acestor alegeri, perspectivele deschise în noul context politic şi economic internaţional, cât şi nevoia de implicare şi de mobilizare a clasei politice, a societăţii în general, deoarece ne dorim o dezbatere electorală pe teme europene, idei vizionare, proiecte de ţară, o prezenţă semnificativă la vot, selecţia unor parlamentari competenţi activi şi curajoşi, pentru ca România să poată să susţină proiectele naţionale şi interesele cetăţenilor la nivel internaţional, prin delegaţii săi. România nu mai este o democraţie la început de drum, ci se bucură deja de 30 de ani de libertate şi de experienţă democratică, iar alegerile din 26 mai 2019 trebuie să consolideze receptivitatea faţă de sensurile complexe ale politicilor europene, înţelegerea strategiilor Uniunii, să întărească identitatea noastră naţională în plan european. Activităţile noastre trebuie să conducă spre corelarea accentelor, obiectivelor şi valorilor naţionale cu cele europene, prin proiectele de anvergură pe care europarlamentarii aleşi urmează să le susţină. Temele acestei campanii electorale vizează o poziţionare a României în prim-planul politicii Uniunii Europene, iar acest lucru se poate realiza doar prin demersuri concrete pentru realizarea proiectelor majore de ţară, prin seriozitate, competenţă, activităţi complexe, iniţiative legislative. Europarlamentarii PSD vor susţine creşterea rolului decizional şi influenţa României ca stat membru al UE, urmărind implicit reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale alte tuturor cetăţenilor europeni. În noul context legislativ european, europarlamentarii trebuie să pună capăt unor reglementari incomplete, unor posibile inechităţi de abordare, care încă se regăsesc în spaţiul Uniunii Europene, inclusiv în directive care afectează şi ţara noastră. În domeniul complex şi prioritar al educaţiei ne preocupă urgentarea şi finanţarea, prin proiecte europene diverse şi relevante, a unor strategii şi soluţii orientate spre scăderea ratei abandonului şcolar, creşterea numărului absolvenţilor de studii superioare, rata sporită de angajare a noilor absolvenţi, deci atingerea unui nivel ridicat al competenţelor acestora pentru piaţa muncii, în acord cu ţintele europene. În aceeaşi măsură, vor fi prioritare demersurile şi proiectele pentru educaţia şi îngrijirea preşcolarilor şi a antepreşcolarilor în grădiniţe şi creşe moderne, pregătirea tinerilor şi asigurarea competenţelor fundamentale ale acestora, reflectate prin rezultate bune la testările şi evaluările internaţionale. Multe dintre aceste dificultăţi pot fi corectate, dacă există o implicare activă din partea europarlamentarilor români şi o unitate a acestora, dincolo de partidele naţionale sau familiile politice europene din care fac parte. România are nevoie de politicieni competenţi, echilibraţi şi cu dorinţa de a finaliza marile proiecte naţionale începute, asumând priorităţi şi accente pentru dezvoltarea socială, economică şi culturală a ţării. Educaţia are încă etape importante de parcurs, în raport cu valorile cifrelor europene, dar demersuri se fac în mod constant, iar evoluţiile sunt evidente, urmărite atent prin Programul de guvernare şi prin măsurile propuse. Prin alegerile din 26 mai 2019, PSD trebuie să transmită românilor un mesaj de coeziune, de unitate naţională, de receptivitate şi asumare a politicilor europene, dovedind responsabilitate, atitudine constructivă, echilibru şi maturitate politică, fiind o voce importantă, cu o misiune clară, bine definită. Pentru noul ciclu electoral la nivelul Uniunii Europene, Partidul Social Democrat a pregătit o echipă de profesionişti care să ne reprezinte în Europa şi care să întărească poziţia, rolul şi demnitatea României pe plan internaţional.
Aida-Cristina Căruceru "Strategia PSD dă rezultate concrete pentru veniturile românilor - salariul mediu primit în mână de către angajaţi a depăşit 3.000 de lei!" Pentru prima dată în România, în luna martie a acestui an, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.050 de lei, cu aproape 5% mai mare decât în luna februarie 2019, iar câştigul mediu net a fost de 3.075 de lei, cu 142 de lei mai mult decât luna precedentă, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică. Tot INS ne anunţă că valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în sectorul IT şi al serviciilor IT - 7.491 de lei. În comparaţie cu luna martie a anului 2018, salariul net a fost mai mare cu 13,7%. Important de reţinut este că inflaţia, mult clamata inflaţie, de către propaganda opoziţiei, a fost de aproximativ 4%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu brut este de aproape 10%. Atenţie, vorbim doar despre o creştere de 10% din martie 2018 până în martie 2019. De când PSD a preluat guvernarea, puterea de cumpărare a românilor a crescut, în general, cu peste 20%. Pentru că toate aceste procente par abstracte, vreau să dau câteva exemple concrete. Dacă pe vremea guvernării tehnocrate, dintr-un salariu mediu net, un român putea să cumpere 603 litri de lapte, acum el poate să cumpere 733 de litri de lapte; dacă pe vremea guvernării tehnocrate, dintr-un salariu mediu net, un român putea să cumpere 134 de kilograme de carne de porc sau 290 de kilograme de carne de pui, acum el poate să cumpere 163 de kilograme de porc sau 367 de kilograme de carne de pui; dacă pe vremea guvernării tehnocrate, dintr-un salariu mediu net, un român putea să cumpere 437 de litri de benzină, acum el poate să cumpere 560 de litri de benzină; dacă pe vremea guvernării tehnocrate, dintr-un salariu mediu net, un român putea să cumpere 3.879 ouă, acum el poate să cumpere 4.512 ouă. Strategia pe care a propus-o PSD, aceea de a genera creştere prin majorarea veniturilor angajaţilor, dă rezultate. Aceste creşteri de venituri înseamnă şi mai mult consum, ceea ce înseamnă şi încasări mai mari la buget, generând sumele necesare pentru investiţii, dar, şi mai important înseamnă creşterea calităţii vieţii pentru românul de rând, înseamnă ca acesta să poată să-şi permită mai multă carne la masă, mai mult lapte pentru copii, mai multă benzină în rezervor, adică o viaţă mai bună, aşa cum merită. Asta înseamnă să pui România pe primul rând, nu doar să vorbeşti despre România în primul rând, aşa cum fac unii dintre competitorii noştri politici!
Viorica Cherecheş "Campionii Uniunii Europene la inflaţie!" România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană, 4,2%, aceasta în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,4% în luna martie, de la 1,5% în luna precedentă şi s-a menţinut la 1,6% în UE. Numai la noi inflaţia a explodat! Situaţia din România este unicat în Europa. Ordonanţa de urgenţă nr.114 din 2018, pe care Guvernul PSD-ALDE a emis-o anul trecut, vezi Doamne, în folosul cetăţenilor, nu a făcut altceva decât să dea startul scumpirilor, scumpiri care se pare că nu se mai opresc. Această mult hulită ordonanţă a început să producă efecte economice negative în cascadă, îndreptând România spre recesiune. Astfel, au fost împovărate companiile mari, băncile, operatorii de gaze, societăţile de asigurări, dar, cel mai grav, i-a împovărat pe români. Românii simt pe zi ce trece efectele acestei guvernări dezastruoase. Cheltuielile pentru coşul zilnic, pentru plata utilităţilor şi a ratelor la bănci, creşterea taxelor şi impozitelor nu le-a adus viaţa prosperă pe care aţi promis-o în campania electorală! Nu este neapărat nevoie să fii analist economic ca să îţi dai seama de efectele acestei guvernări toxice asupra vieţii românilor, cel mai mult având de suferit oamenii de rând. Le-aţi promis o viaţă mai bună, dar aţi minţit! Oare pentru a câta oară au simţit pe pielea lor că au fost păcăliţi? Cât credeţi că îi mai puteţi minţi, pentru a le câştiga votul? Românii au aşteptat degeaba să vă duceţi la îndeplinire promisiunile din marele Program de guvernare. Le-aţi dat cu o mână şi le-aţi luat cu două. Aţi mărit pensiile şi salariile, dar aţi crescut peste măsură preţurile alimentelor, ale serviciilor, ale energiei electrice, ale gazelor şi carburanţilor, ceea ce a însemnat o adevărată lovitură sub centură pentru ei, iar buzunarele acestora sunt tot mai goale. Disperarea acestei puteri majoritare se accentuează acum, în pragul primelor alegeri din acest an, determinând-o să împrumute zeci de milioane de euro, bani pe care nu ştie să îi dirijeze acolo unde trebuie, ci îi risipeşte pentru a cumpăra voturi care să îi ajute să mai stea, sper că nu mult, la conducerea ţării.
Tamara-Dorina Ciofu "Copiii cu autism au nevoie de îngrijire paliativă permanentă" Având în vedere că în Legea nr. 448/2006 privind drepturile de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi se stabileşte că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilităţi este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani, am apreciat că pentru minorii care suferă de tulburări din spectrul autismului trebuie să luăm în considerare majorarea acestui termen până la împlinirea vârstei de 18 ani, întrucât recuperarea completă a acestora nu va fi realizată niciodată. De aceea, am depus în Parlament o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 prin introducerea unei excepţii de la prevederile alin. (2), astfel încât pentru copiii cu handicap a căror afecţiune se încadrează în tulburările din spectrul autismului, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecţia copilului stabileşte un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani. Pentru aceşti copii care suferă de afecţiuni degenerative, cum este autismul, am introdus extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap până la vârsta de 18 ani. Ca medic pediatru, nu pot să nu atrag atenţia asupra importanţei pe care comunitatea o are în viaţa unei persoane cu autism şi să certific faptul că această afecţiune este una ireversibilă în cele mai multe cazuri. Sigur că rolul pe care îl au serviciile sociale sau măsurile instituţionale este unul major, dar, în acelaşi timp, integrarea în societate este responsabilitatea familiei şi a membrilor comunităţii locale. Cred cu tărie că efectele autismului şi tulburărilor de dezvoltare, care împiedică socializarea, pot fi diminuate acolo unde se poate, atât timp cât există toleranţă, deschidere şi apropiere. În cele din urmă, cred că toţi putem fi de acord că scopul nu trebuie să fie instituţionalizarea şi izolarea de societate, ci integrarea şi participarea pe cât posibil la viaţa comunităţii. Astfel, apreciez că în cazul copiilor cu autism trebuie să avem în vedere modificarea Legii nr. 448/2006, în sensul prelungirii perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Corneliu-Mugurel Cozmanciuc "Summitul informal al UE de la Sibiu - punct de reflecţie pentru viitorul Uniunii" La 9 mai a.c., a avut loc la Sibiu Summitul informal al UE, moment de profundă reflecţie asupra viitorului nostru comun. Pe fondul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în data de 26 mai, la 40 de ani după exercitarea pentru prima dată a acestui drept fundamental, UE este, cu valorile şi libertăţile sale ca forţe motrice, un vector de stabilitate, chiar dacă în ultima perioadă evenimente nedorite i-au pus la încercare capacitatea de rezilienţă. Criza migranţilor, atentatele teroriste, Brexitul - sunt doar câteva dintre provocările care au ameninţat UE, dar nutresc convingerea că responsabilitatea liderilor europeni de a crea un viitor mai bun va prevala în edificarea unei Uniunii sigure şi prospere, o Uniune a valorilor şi principiilor comune. Summitul informal al UE de la Sibiu s-a concretizat prin adoptarea şi însuşirea celor 10 puncte grupate în "Declaraţia de la Sibiu". Astfel, toţi liderii UE şi-au unit eforturile pentru: lupta împotriva divizării în interiorul UE; unitatea la bine şi la greu; căutarea soluţiilor comune în spiritul înţelegerii şi respectului reciproc; protejarea democraţiei, statului de drept, a drepturilor inalienabile şi libertăţilor fundamentale; respectarea principiului echităţii pe piaţa muncii, în economie sau în transformarea digitală; protejarea viitorului generaţiilor care vor urma; protejarea cetăţenilor europeni, în raport cu ameninţările şi pericolele secolului XXI; colaborarea cu partenerii internaţionali pentru soluţionarea problemelor globale, precum conservarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice. Altfel spus, de Ziua Europei, 27 de preşedinţi premieri şi lideri de la Bruxelles au demonstrat, la Sibiu, că UE rămâne o entitate puternică şi unită. Spaţiul comunitar va continua reformele pentru a oferi celor 500 de milioane de cetăţeni europeni un viitor mai bun. Pentru România, momentul a avut o semnificaţie aparte, nu numai pentru faptul că a fost ţara gazdă, ci şi pentru că au fost prezente în discuţii şi subiectele delicate, precum statul de drept şi spaţiul Schengen. În contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, liderii UE au hotărât să se reunească la două zile după alegerile europarlamentare la Bruxelles. Cu această ocazie vor discuta despre rezultatele votului şi vor demara procesul de desemnare a şefilor instituţiilor UE . Mesajul pe care doresc să-l transmit românilor, în contextul Summitului informal de la Sibiu din data de 9 mai a.c., este: România aparţine Uniunii Europene care a dovedit unitate şi solidaritate în contexte dificile, iar angajamentele asumate de liderii UE vizează toţi cetăţenii care fac parte din această organizaţie.
Cristina-Elena Dinu "PSD, singurul partid care poate reprezenta cu adevărat interesele românilor în Parlamentul European" Ne mai despart mai puţin de două săptămâni de alegerile pentru Parlamentul European şi campania electorală este în plină desfăşurare. Din păcate, opoziţia încearcă să deturneze atenţia oamenilor de la adevăratele probleme pe care viitorii europarlamentari vor trebui să le pună în dezbatere în cadrul acestui for european şi propagă un mesaj al urii, al violenţei, al dezbinării, pentru că despre altceva nu pot vorbi. Să vorbeşti de situaţia din România, ar trebui să vorbeşti despre creşteri salariale, eliminări de taxe, producţii record în agricultură, creştere economică spectaculoasă şi toate celelalte lucruri bune pe care guvernarea PSD le-a făcut în cei doi ani şi jumătate de mandat. Fiecare revenire la putere a PSD a însemnat un efort substanţial de a repara răul făcut de actuala opoziţie. Vă mai amintiţi, cum a fost crescut TVA la 24%. A trebuit să vină PSD la guvernare pentru a scădea TVA-ul la 19%, 5% în turism! PSD a eliminat 102 taxe care vizau direct populaţia - de exemplu: taxa radio-TV, taxa pentru înmatriculare auto, taxele pentru schimbarea sau înnoirea buletinului, paşaportului etc. PSD a scutit toţi pensionarii de plata contribuţiilor sociale, iar pe cei cu pensii sub 2.000 de lei i-a scutit şi de plata impozitului. PSD a redus impozitul pentru peste 90% dintre firme, la 1% din cifra de afaceri. Acestea au fost primele măsuri luate şi ele au fost continuate pe tot parcursul guvernării, în conformitate cu promisiunile făcute românilor. Şi, pentru că tot am spus despre reducerile de TVA, mai trebuie spus că Ministerul Finanţelor Publice susţine introducerea unei cote reduse a TVA, de numai 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este o măsură care se impune pentru încurajarea atât a producţiei, cât şi a consumului de produse sănătoase, româneşti. Prezentarea Partidului Social Democrat ca un partid antieuropean este o mare minciună şi manipulare. Niciun alt partid n-a făcut cât PSD în privinţa integrării României în spaţiul politic şi de civilizaţie european. Un guvern PSD a negociat şi a asigurat pentru prima dată românilor dreptul de liberă circulaţie şi de şedere, pe o perioadă limitată, în Europa, în 2004 - Guvernul Năstase. Un Guvern PSD a iniţiat, a derulat cu succes şi a finalizat negocierile de aderare a României la NATO, la 29 martie 2004 - Guvernul Năstase. Un Guvern PSD a negociat şi a finalizat dosarele integrării României în Uniunea Europeană. Angajamentul luat de actuala guvernare în privinţa adoptării monedei euro este încă o probă a orientării, identităţii şi convingerilor profund europene ale PSD. Programul de convergenţă, pe care Executivul îl va transmite Comisiei Europene, stabileşte termeni clari pentru a intra în zona euro şi indicatori macroeconomici precişi. Deja puterea de cumpărare standard se apropie de 70% - este 69% acum, potrivit Eurostat - din media UE, condiţie importantă în procesul aderării la UE. Aderarea la euro va aduce românilor avantajele pieţei unice, ale politicii comerciale comune, ne va proteja faţă de fluctuaţiile dobânzilor bancare, de inflaţie, de scumpiri şi de schimbările economice bruşte care pot afecta negativ economiile naţionale. Ştiu că românii vor vota, pe 26 mai, un partid care le lasă mai mulţi bani în buzunare şi nu partide care cresc TVA, cresc taxe şi fac viaţa grea celor cu venituri mici, un partid care îşi sprijină tinerii şi îşi respectă bătrânii!
Găvrilă Ghilea "Miniştrii PSD-ALDE, în campanie, ca musca la arat?!" Mai sunt câteva zile de campanie electorală, iar după numărul de miniştri pe care îi trimite în teritoriu doar ca "să bage capul în poză" pe la diferite evenimente, ca musca la arat, PSD şi acoliţii săi de la guvernare par că nu se simt prea bine. Ar fi fost de dorit ca printre reprezentanţii guvernamentali care au descins în această perioadă în judeţul Bihor să se numere şi viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, pentru a prezenta soluţiile de ecologizare promise pentru batalurile toxice de la Derna, dar şi viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale, care, împreună cu directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, să evalueze stadiul lucrărilor la viitoarea Sala polivalentă de 5.000 de locuri din Oradea, pentru care PSD a dat asigurări că există finanţare bugetară şi că va fi gata anul viitor, dar la care nu s-a excavat până acum nici măcar un metru cub de fundaţie. Vântul rece care suflă prin unele sondaje, în special cele realizate în marile municipii din Transilvania şi Banat, le dă fiori lui Dragnea&Dăncilă, care simt că le cam fuge pământul de sub picioare după ce şi-au îmbrobodit toţi acoliţii pe locurile eligibile ale bărcii de salvare cu debarcader la Bruxelles. Am putut constata cu toţii că, pentru a-şi conserva privilegiile, coaliţia PSD-ALDE este în stare să dea foc la ţară. Pe Dragnea şi compania nu-i interesează viitorul acestei naţiuni, ci doar prezentul în care se complac, muşamalizându-şi şi ascunzându-şi sub preş trecutul, visându-se eterni stăpâni ai tuturor pârghiilor de decizie din România. De când s-a instalat la guvernare, coaliţia antijustiţie şi proprivilegii, formată de PSD, este într-o permanentă campanie electorală, iar măsurile populiste din ultimii ani s-au răsfrânt dramatic asupra deficitelor bugetare. Dar nu este pentru prima dată când, pentru a păstra puterea şi a-şi menţine sinecurile, social-democraţii amanetează pe termen mediu şi lung stabilitatea economico-financiară a ţării. PNL este însă hotărât să nu lase această coaliţie nocivă să dea ceasul istoriei înapoi chiar în timpul mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că rezultatele pe care le vom obţine în prima confruntare din acest nou ciclu electoral vor reconfigura scena politică naţională şi vor consolida forţele de dreapta în jurul PNL, care va rămâne cel mai puternic partid de opoziţie. Va fi momentul în care PNL şi aliaţii săi nu vor mai permite aruncarea ţării în haos şi îşi vor asuma responsabilitatea politică şi istorică de a utiliza întreg arsenalul democratic în procedurile parlamentare, pentru a da jos acest guvern al ruşinii naţionale, poate chiar înainte de alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Avem o listă redutabilă de candidaţi pentru Parlamentul European, în care Ardealul este foarte bine reprezentat prin colegi cu maximă experienţă, care ştiu că, pe lângă temele europene pe care le vor gestiona în viitorul lor mandat, nu trebuie să omită şi susţinerea celor trei priorităţi naţionale pe care PNL le-a identificat şi pe care doreşte să le implementeze din secunda doi a preluării guvernării: educaţia, sănătatea şi infrastructura. Miza acestor alegeri pentru Parlamentul European este mult prea importantă pentru a nu demonta în toate abordările noastre, cu argumente pertinente, provocările populiste ale adversarilor noştri politici, PSD şi ALDE, care s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni, în defavoarea românilor şi a României, în timp ce PNL face politică doar în interesul ţării şi al cetăţenilor săi.
Nicolae Giugea "Petre Daea trage cu rachetele antigrindină după cormorani şi la mitingurile PSD!" De mai bine de 2 ani, în România au devenit operaţionale unităţile din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, sistem modern care ar trebui să protejeze culturile fermierilor şi care ar trebui să preîntâmpine căderile masive de precipitaţii şi de grindină peste locuinţele oamenilor. Personal, am apreciat foarte mult acest sistem, ştiind de câte ori fermierii doljeni şi-au văzut munca de un an distrusă de calamităţi sau de câte ori mii de gospodării s-au trezit cu acoperişurile distruse şi cu agoniseala de o viaţă luată de inundaţii. Costurile susţinerii acestui sistem sunt incomparabile cu pagubele materiale pe care le poate evita, dacă acesta ar fi utilizat în mod corespunzător şi dacă el ar fi extins, la nivelul întregii ţări. Sistemul există, este operaţional, este eficient, însă el depinde foarte mult şi de cine îl utilizează, cum îl utilizează şi în ce scopuri îl foloseşte. Nu vă ascund că în toamna anului trecut m-am umplut de revoltă văzând că fermierii s-au luptat cu seceta pedologică severă, că nici tractoarele performante nu puteau ara ogoarele, pentru că pământul era uscat tun, din lipsa precipitaţiilor pentru mai bine de trei luni. Atunci mi-am pus pentru prima dată întrebarea legitimă - de ce Ministerul Agriculturii nu foloseşte sistemul pentru creşterea precipitaţiilor, pentru a pune capăt secetei şi pentru a nu compromite recoltele şi banii investiţi de fermieri? Am primit, atunci, asigurări că sistemul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor este utilizat corect şi agricultorii vor beneficia de sprijinul Ministerului Agriculturii. Fiind un om de bună-credinţă, am dat crezare angajamentelor lui Petre Daea şi am greşit! A trecut şi toamna, a trecut şi iarna, iar în primăvara acestui an am constatat cu surprindere că Daea trage cu rachetele antigrindină mai degrabă după cormorani decât împotriva norilor care aduc fenomene extreme - grindină, precipitaţii masive sau rafale de vânt care devastează tot ceea ce găsesc în cale. Trebuie să vă mărturisesc faptul că am înţeles pe deplin de ce Petre Daea este favoritul lui Liviu Dragnea şi de ce el stă nemişcat pe scaunul de ministru, deşi prin Guvernele PSD-ALDE s-au perindat aproape 100 de miniştri, care mai de care mai incompetenţi. Stă înfipt în funcţia de ministru, deşi nu a făcut aproape nimic nici pentru agricultura românească, nici pentru dezvoltarea sectorului de producţie agro-alimentară şi nici pentru modernizarea lumii rurale. Cu toate acestea, Petre Daea se dovedeşte extrem de util, exact în momentele în care are Dragnea nevoie de el. Când vine pesta porcină, are grijă ca şeful PSD să-şi vândă porcii liniştit şi să nu aibă nicio pagubă, iar când Dragnea trebuie să urce pe scenă pe la mitinguri, Daea este meteorologul de serviciu, are grijă ca ploaia să nu-l ude pe baronul de Teleorman şi foloseşte sistemul naţional antigrindină, în interesul partidului stat. Nu v-aţi pus niciodată întrebarea de ce, la mitingul PSD de la Craiova din luna aprilie, toate prognozele meteorologice care anunţau ploi cu găleata au greşit? Ei, bine, meteorologii nu au greşit, însă folosirea rachetelor antiprecipitaţii i-a dat lui Dragnea ocazia să-i ceară Olguţei să-l năşească fără să-i deranjeze ploaia. După toate făcutele şi nefăcutele celor din PSD, înţelegem şi mai bine de ce PSD se luptă să dezincrimineze abuzul în serviciu, care pedepseşte folosirea banilor publici în interes personal sau în interesul altora. Este în sângele PSD-iştilor să trateze banii publici şi resursele românilor cu dispreţ şi să le folosească în interesul lor propriu!
Neculai Iftimie "Piscicultura, încotro?" România este un importator net de peşte şi produse pescăreşti, importând anual peste 100.000 de tone de peşte şi realizează din producţia internă circa 25.000 de tone. Pe lângă peştele congelat - macrou, hering, cod - pe care nu îl produce, ci îl importă, piaţa românească apelează şi la importuri pentru specii care se produc în România - crap, păstrăv - adus mai ales în stare vie din ţările vecine, Ungaria şi Bulgaria, la preţuri situate mult sub costurile de producţie autohtone. Specificul activităţii de piscicultura al României este similar cu cel al altor ţări din Europa Centrală şi de Est - Ungaria, Polonia, Cehia, Germania - şi anume, creşterea crapului în policultură cu alte specii de apă dulce, care valorifică potenţialul trofic al apelor din amenajamentele piscicole, utilizând toate nişele trofice disponibile, de la alge la vegetaţie macrofită şi până la răpitori care asigură un echilibru sanitar al efectivelor piscicole. Totuşi, acest potenţial uriaş pe care România îl are nu poate fi confirmat şi în producţia efectivă, situându-ne, în medie, la producţii de 100 kg/ha, faţă de peste 500 kg/ha în Ungaria, Cehia şi Polonia. Există diferenţe semnificative între modul de abordare a sectorului pescăresc în aceste ţări şi în România, diferenţe prin care producţia autohtonă este discriminată în mod evident. Specificul acestui tip de piscicultură practicat în România este constituit de faptul că speciile tradiţionale au cel mai lung ciclu de producţie din zootehnie, 3-4 ani, iar producerea acestora se face în regim semiextensiv sau semiintensiv cu utilizarea resurselor locale, atât în ceea ce priveşte materiile prime, cât şi forţa de muncă din mediul rural. După integrarea României în Uniunea Europeană, deoarece specificul Uniunii Europene îl constituie activitatea de pescuit comercial în mările şi oceanele lumii, activitatea de piscicultură a fost dislocată de la agricultură, unde îi este locul firesc, şi subsumată activităţilor maritime şi de pescuit. În acest mod simplu, toate programele de subvenţionare şi de investiţii, de care a beneficiat sectorul agricol, au ocolit piscicultura, mai ales din cauza asocierii pisciculturii, care este o activitate care îmbină activităţile agricole cu zootehnia, cu pescuitul care nu poate fi subvenţionat, întrucât extrage resurse naturale din mediul înconjurător. Astfel, peştele a devenit singurul produs agricol care nu a primit subvenţie, spre deosebire de suine, bovine, ovine, sectorul avicol, albine şi viermi de mătase. Situaţia de declin cu care se confruntă sectorul de piscicultură din România trebuie să determine autorităţile din domeniu să acţioneze în sensul recuperării încrederii în activitatea investiţională din piscicultură şi acvacultură. Un impact major asupra competitivităţii sectorului de piscicultură din România îl poate avea îmbunătăţirea sistemului de acte normative care guvernează activitatea.
Claudiu-Augustin Ilişanu "De Ziua Internaţională a Familiei, 15 mai, să reflectăm la importanţa familiei pentru societatea românească de azi şi de mâine. Viitorul familiei stă în susţinerea copiilor, iar, în acest sens, coaliţia a adoptat luna trecută Programul «gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar», care aşteaptă discutarea de către CCR, pe data de 5 iunie, a sesizării de neconstituţionalitate, la 4 zile după Ziua copilului, 1 iunie" Familia reprezintă locul de unde plecăm şi unde ne întoarcem de fiecare dată, întrucât reprezintă elementul central în jurul căruia se organizează întreaga noastră existenţă. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat, la 15 mai 1993, celebrarea la această dată a Zilei Internaţionale a Familiei. În viziunea noastră creştină şi românească, uniunea dintre un bărbat şi o femeie reprezintă cea mai veche instituţie, binecuvântată de Dumnezeu în Rai, odată cu Adam şi Eva, şi singura taină celebrată în doi, prin nunta de la Cana Galileei, aşa cum ştim din istoria biblică. Deşi societatea modernă cunoaşte astăzi numeroase devieri de la fundamentele familiei naturale şi avansează de multe ori posibilitatea reducerii importanţei familiei tradiţionale sau chiar a inutilităţii acesteia în timpurile avansate ale tehnologiei, tocmai aceste pseudoatitudini promovate de anumite grupuri sociale creează din ce în ce mai multe cazuri de rătăciri, depresii şi tulburările de comportament. Libertatea şi demnitatea umană sunt cele mai de preţ principii, iar ele îşi găsesc sensul în maturitatea familiară în care fiecare trăieşte şi se dedică celuilalt, iar acest model de viaţă promovat de străbunii noştri şi de morala creştină pe care am moştenit-o, trebuie să rămână la fel de actual şi pentru generaţiile viitoare. Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită în toate judeţele ţării, ea având importante valenţe în cadrul societăţii. Nici în Bacău nu lipsesc iniţiativele în acest sens. Pe data de 19 mai, în Parcul Unirii - 1 decembrie 1918 se vor organiza diverse activităţi recreative pentru părinţi şi copii. România este o ţară tradiţională, în care moralitatea şi tradiţia trebuie să rămână fundamentele civilizaţiei noastre, iar copiii trebuie să beneficieze de o creştere şi o educaţie sănătoasă care, înainte de toate, vin din cadrul familiar. Coaliţia de guvernare pune un accent deosebit pe susţinerea celor tineri, pe dezvoltarea generaţiilor, pentru că nouă ne pasă de viitorul României. Pentru ca părinţii să le poată garanta copiilor un standard de educaţie pe viitor, coaliţia de guvernare a adoptat la începutul lunii trecute Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar". Proiectul constă în crearea, la libera alegere a părinţilor, a unui cont special de economisire sub formă de depozit, pentru oricare copil având vârsta sub 18 ani. Copiii care au deschise astfel de conturi beneficiază de o primă de la stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei. Practic, statul român le oferă o dobândă de 50% din valoarea depozitului sub forma acestei prime. Copiii sunt viitorul ţării noastre, iar pentru o continuitate a poporului român trebuie să acordăm maximă importanţă familiei româneşti şi copiilor care se nasc, cresc şi se dezvoltă în familie. Sperăm ca la scurt timp după Ziua copilului, pe care o vom celebra la 1 iunie, să putem vorbi despre implementarea Programului "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar", întrucât sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii, făcută de preşedintele României, va fi discutată de Curtea Constituţională a României, pe data 5 iunie. Ştim cu toţii cât de importante sunt familia şi copiii pentru dezvoltarea societăţii româneşti. Împlinirea se realizează şi se regăseşte numai în cadrul familiei, care trebuie să rămână fundamentul unei societăţi morale şi solide. În cadrul familiei regăsim bucuria. Ea ne maturizează pe fiecare dintre noi şi ne face să experimentăm toate etapele existenţei. Deşi cu toţii ne dorim evoluţia către modernitate, nu trebuie să renunţăm la ceea ce este vechi şi solid. Familia este eternă, iar funcţia ei socială va rămâne la fel, pentru că din ea ne tragem seva pentru prezent şi viitor. La mulţi ani tuturor familiilor româneşti, europene sau internaţionale!
Antoneta Ioniţă "Concordia între cele două Românii, prioritate absolută pentru viitorul acestei ţări" Săptămâna trecută, am fost martorii unui moment istoric pentru ţara noastră - Summintul de la Sibiu, o aniversare a bătrânei Europe, sărbătorită cu fast şi invitaţi de prim rang, în micul nostru burg din Ardeal. Evenimentul a fost unanim acceptat ca fiind unul organizat impecabil, o scenă pe care s-au transmis mesaje de unitate europene, chiar în prag de alegeri europarlamentare. Spiritul proeuropean a cuprins România, iar ţara noastră a avut enorm de câştigat în ochii colegilor noştri de Uniune. 27 de şefi de stat au dezbătut la Sibiu teme de-o importanţă majoră pentru viitorul nostru şi au încercat să găsească un numitor comun pentru problemele cu care se confruntă în ultima vreme. În acelaşi timp, la câteva sute de kilometri depărtare, la Iaşi, după cum am văzut cu toţii, partidul de guvernământ a desfăşurat sfidător un miting, care, ca orice lucru forţat, s-a întors împotriva celor care l-au organizat. Decizia liderului social-democrat de a sărbători Ziua Europei în acest mod s-a metamorfozat într-o grea lovitură în imaginea PSD. Astfel, am putut vedea pe micile ecrane două Românii profund contrastante, două Românii ai căror reprezentanţi şi-au transmis mesaje la limita urii, două Românii dezbinate. Spectacolul grotesc pus în scenă de PSD a presupus mii de oameni amărâţi, aduşi cu forţa de şefi de organizaţii şi de partid, pentru a asculta speech-uri cu tuşe eurosceptice, care pun în pericol vocea României în Parlamentul European. A presupus alte mii de funcţionari publici, de medici, de profesori, luaţi cu arcanul de la joburile lor, sub ameninţarea că, dacă nu se deplasează la Iaşi, riscă să-şi piardă locurile de muncă şi stabilitatea familiilor lor. Ne aflăm într-o situaţie care pune în pericol stabilitatea României şi viitorul nostru în Uniunea Europeană. În încercarea sa de a-l salva cu orice preţ pe Liviu Dragnea, PSD periclitează viitorul nostru european. Retorica PSD, de a se plasa împotriva UE, face rău României, pe termen mediu şi lung. Acest gen de retorică găunoasă nu face bine României, în condiţiile în care noi ne-am asumat nişte responsabilităţi, ca ţară, iar faptul că discursul şi acţiunile actualului guvern nu sunt apreciate o demonstrează faptul că familia socialistă europeană întoarce spatele PSD. La Summitul de la Sibiu, preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit cu 8 şefi de state şi de guverne din ţări membre ale Partidului Popular European, PPE. PSD şi ALDE sunt ignoraţi de partenerii lor europeni, îngrijorător pentru România, nu pentru formaţiunile politice care par că şi-au pierdut de tot busola. Ludovic Orban a dezvăluit, după întâlnirea cu cel pe care îl numeşte "prietenul său şi al României", liderul PPE Joseph Daul, că acest conflict cu UE, generat de liderii de la Bucureşti, orbiţi de interese personale, nu serveşte nimănui. Momentul de la Iaşi demonstrează clar că PSD nu trece printr-o mare criză de imagine doar în România, ci şi pe plan european. Niciun membru al Guvernului nu a fost invitat la înaltul summit, pentru că pur şi simplu socialiştii europeni au refuzat să-i aibă prin preajmă. Cred că este şi responsabilitatea noastră ca astfel de conflicte, care împart România în două, să înceteze. Nu-şi mai au locul! Este lipsă de responsabilitate şi de respect faţă de români şi faţă de România! Concordia între cele două Românii trebuie să devină o prioritate absolută pentru viitorul acestei ţări! Altfel, viitorul nu ne va ierta!
Mihai Niţă "Ziua Internaţională a Familiei" Proclamată la 20 septembrie 1993, în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională a Familiei este celebrată la 15 mai în fiecare an şi reflectă importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. Ziua familiei este sărbătorită în mai multe ţări, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a marca importanţa familiei, constatându-se că unii oameni au început să se îndepărteze de această instituţie fundamentală a societăţii. Confruntată cu probleme de ordin material şi social, familia tradiţională este afectată într-un mod îngrijorător de provocările lumii contemporane. Acestea au la bază degradarea morală. O altă cauză a destrămării unor familii o constituie fenomenul emigraţiei, motivat de necesitatea asigurării unui trai decent. Plecarea unuia dintre soţi în străinătate, pentru o perioadă mai lungă, a produs adesea destrămarea unor familii. Între părinţii plecaţi din ţară şi copiii lor, legătura de iubire familială slăbeşte, adesea. Rămaşi fără mediul firesc al familiei, copiii sunt expuşi la influenţe de ordin afectiv sau pot suferi derapaje sociale cu urmări dramatice. "Familia este una din capodoperele naturii", spunea filozoful spaniol Santayana. Este, aşadar, tezaurul inestimabil pe care nimeni nu are dreptul a-l negustori, ori să-l altereze în vreun fel, fiindcă, atunci când vorbim despre familie, vorbim despre sacralitate. Anticul Cicero vedea familia într-un mod foarte pragmatic: "Tatăl şi mama noastră, copiii noştri, rudele noastre, prietenii noştri ne sunt scumpi; toată dragostea către ei se contopeşte şi se cuprinde în dragostea de patrie." Ce altceva poate însemna patria, decât marea familie a unei naţiuni? Ilustrul Jean Jacques Rousseau considera că "de îndată ce nu mai are patrie, omul încetează de a mai fi". Istoria ne-a demonstrat că destrămarea familiilor duce inevitabil la destrămarea naţiei. Or, în epoca actuală, părinţii marii noastre familii, care este România, nu par să-şi înţeleagă prea bine rolul de conducători, sfădindu-se neîncetat pentru temeiuri nefaste, care pricinuiesc grave neajunsuri întregului popor. Ce exemplu pot oferi copiilor, părinţii care se ceartă mereu, făcând rău unul altuia? Cum ar putea România să fie o ţară puternică, dacă poporul este dezbinat? Fiecare părinte îşi are un rost bine definit în cadrul familiei. Când rosturile se confundă şi se confruntă, rezultatul nu poate fi decât malefic. De curând, la Sibiu, s-au întrunit conducătorii marii familii europene, din care facem parte. Era o bună ocazie să ne demonstrăm nouă şi să demonstrăm Europei şi întregii lumi că România îşi merită locul onorabil pe care îl clamăm la ocazii festive. În realitate, preşedintele republicii noastre democrate s-a comportat ca un autocrat, excluzând participarea celorlalte autorităţi de stat, care i-au asigurat dumnealui condiţiile pentru a fi o gazdă primitoare, trăsătură caracteristică românilor. Atitudinea sa exclusivistă, egocentristă n-a servit decât propriului orgoliu. Primul om în stat continuă să recidiveze într-un comportament impropriu înaltei funcţii în care l-a investit, cu toată încrederea, naţiunea română, deşi în campania anterioară ne promisese că va fi un preşedinte model. Nu este tocmai modelul de conducător aşteptat de populaţia care l-a votat. Ignorând această realitate profund grevată de erori, Domnia Sa continuă să-şi ducă mai departe campania pentru un nou mandat, considerând, probabil, că suntem un popor lesne de prostit. Deocamdată, despre familia tradiţională românească, preşedintele crede că ar trebui să fie mai tolerantă. Cel puţin aşa s-a exprimat în cazul Referendumului pentru familie. Asta arată cât de străine îi sunt convingerile şi tradiţiile majorităţii covârşitoare a românilor, recunoscuţi în lume pentru toleranţa lor greu de egalat. Consider că merită să închei prezenta declaraţie citându-l pe marele Kogălniceanu: "Omul, înainte de neam şi-a iubit familia, înainte de lume şi-a iubit neamul şi patria sa de pământ, fie mare, fie mică, în care părinţii săi au trăit şi i-a îngropat, în care el s-a născut, în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei, ce nu se mai întorc."
Mirela Furtună "Summitul de la Sibiu, o oportunitate nefructificată" Pe 9 mai, la Sibiu, a avut loc Summitul informal al şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană. Pentru o zi, Sibiul a devenit adevărata capitală politică a Europei, locul unde urma să se decidă viitorul Europei şi al României. Organizarea acestui Summit a avut doi actori importanţi, Administraţia Prezidenţială şi Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe. Aceste două instituţii au avut un rol crucial în organizarea şi desfăşurarea evenimentului. Din păcate, doar una dintre instituţii a fost reprezentată la cel mai înalt nivel. Ştiu că există un format foarte clar cu privire la participarea la lucrările Consiliului European, dar la toate celelalte evenimente ar fi fost normal să participe şi doamna Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru, gazdă şi organizator. O reprezentare la cel mai înalt nivel atât la nivelul Preşedinţiei, cât şi la nivelul Guvernului, ne-ar fi ajutat să ne conturăm poziţii consensuale şi mai puternice la nivelul Uniunii Europene. Unele persoane afirmă că doamna prim-ministru nu ar fi avut unde participa, având în vedere formatul lucrărilor Consiliului European. Sigur, la aceste lucrări nu ar fi putut participa, dar ar fi putut participa la mesele de lucru, la întâlnirile bilaterale şi la orice alte evenimente organizate în marja Forumului. Totuşi, nu consider că aceasta a fost cea mai mare problemă, deşi cred că este un element cauzal al faptului că nu am reuşit să fructificăm pe deplin momentul de la Sibiu. Două teme europene, foarte importante pentru România, trebuiau să fie discutate şi să se ajungă la o soluţie predictibilă, într-un termen rezonabil, respectiv, intrarea României în spaţiul Schengen şi ridicarea MCV. Referitor la prima temă, care reprezintă un deziderat al întregii clase politice, cel puţin declarativ, România ar fi trebuit să intre de foarte multă vreme în Schengen, deoarece îndeplinim toate condiţiile tehnice. Având în vedere că intrarea noastră în Schengen trebuie aprobată de toate statele membre, prin consens, depindem de o decizie politică, decizie care s-ar fi putut contura la Sibiu. Chiar şi în aceste condiţii, exista un calendar negociat prin care România urma să intre în Schengen în două etape, prima dată cu porturile şi aeroporturile şi, ulterior, cu frontierele terestre. Deşi domnul Klaus Iohannis, preşedintele României, nu ne-a informat că ar fi fost abordate cele două teme în cadrul discuţiilor sau dacă au fost stabilite, de principiu, anumite decizii cu privire la România în general, am aflat că au fost luate unele decizii cu privire la Schengen. În acest sens, domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a menţionat că la Summitul din iunie România ar putea intra cu aeroporturile în Schengen. Practic, calendarul cu două faze de intrare a devenit, după Sibiu, un calendar cu trei faze, nedefinite în timp. Referitor la aspectul ridicării MCV, nu am aflat absolut nimic, cel mai probabil acest subiect nici măcar nu a fost atins. Menţionez doar că există în Uniunea Europeană şi alte state cu probleme mult mai mari în domeniul justiţiei şi al statului de drept, care nu au MCV. Oricum, acest instrument, care trebuia să fie rdicat de foarte mult timp, nu are niciun rol practic, ci doar ajută anumite state să-şi motiveze deciziile politice luate în defavoarea României, vezi intrarea în Schengen. Există instrumente mult mai puternice la nivelul Uniunii Europene pentru protejarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. Am observat că sunt unele partide care propun un MCV extins la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, însă acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Franţa, Germania sau Italia nu vor accepta ca un astfel de mecanism să le fie aplicat, şi pe bună dreptate. În concluzie, Summitul de la Sibiu a fost un eveniment deosebit de important pentru România, un eveniment care a pus România pe harta politică a Europei, dar în cadrul căruia nu au fost adoptate decizii importante pentru România şi pentru români, deşi ar fi fost o ocazie excelentă.
Dumitru Oprea "Summitul de la Sibiu, dovada că România este proeuropeană" Săptămâna trecută, România a fost în prim-planul întregii Europe, prin Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principalele direcţii ale blocului comunitar. Dincolo de prestigiul pe care îl vor genera Summitul şi Declaraţia de la Sibiu, rolul României în UE a fost subliniat din nou, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un viitor comun. Această recunoaştere se bazează pe ralierea la valorile comune ale tuturor actorilor, cu accent pe statul de drept, democraţie şi transparenţă. De aceea, alegerile din 26 mai constituie un moment-cheie pentru evoluţia noastră democratică. Aceasta depinde de calitatea persoanelor care vor ajunge să ne reprezinte interesele în Parlamentul European, acum şi pe termen lung. Continuarea traseului democratic poate fi asigurată doar dacă forţele democratice ale naţiunii vor reprezenta România şi îşi vor face auzită vocea în Uniunea Europeană, din care să fim parte integrantă fără să mai ţinem capul plecat din cauza guvernării antinaţionale şi antieuropene PSD-ALDE. Vom ieşi să votăm la alegerile europarlamentare şi la referendum, pentru că aceasta este dorinţa majorităţii românilor. Adevărata imagine a României, în esenţa sa, este cea proiectată la Sibiu, văzută pe ecranele din lumea întreagă. Noi vom rămâne un spaţiu al deschiderii, al dialogului, în care preşedintele României a fost egal cu ceilalţi şefi ai statelor membre UE, ca semnatar al Declaraţiei de la Sibiu, ca partener european. Evenimentul de la Sibiu este numai un preambul a ceea ce se va întâmpla după alegeri, dar mai ales după îndepărtarea actualei guvernări, de a căror incompetenţă ne-am săturat cu toţii. Avem nevoie de un parteneriat tot mai profund cu statele din UE, de repoziţionarea României la nivel strategic, de deschiderea dialogului social şi eliminarea faliei care separă tot mai puternic românii între ei. Imaginea noastră este cea înregistrată la acest Summit, unde am fost egali cu celelalte naţiuni ale Europei democratice. Doar prin votul nostru responsabil putem să o păstrăm"
Daniela Oteşanu "Creşterea salariului minim, o necesitate!" PSD îi susţine pe români, PNL (de)serveşte corporaţiile! Această evidenţă este clară, mai ales în privinţa salariului minim. PSD a crescut salariul minim în România, aşa cum nimeni n-a făcut-o vreodată. Degeaba încearcă domnul Orban şi ai săi să se disculpe şi să deturneze atenţia. Ei niciodată nu au susţinut creşterea salariului minim pentru români. Dimpotrivă, au promovat mereu interesele corporaţiilor, susţinând că un salariu minim mai mare este "populism", că măsura majorării acestuia este "fundamental antisocială" şi, prin urmare, s-ar impune "abandonarea" ei. Altfel spus, PNL-ul lui Orban vrea ca românii să muncească pe nimic, să nu fie deloc protejaţi, pentru ca marile corporaţii să facă profituri cât mai grase. Sunt evidenţe care reies clar din documente asumate public. În calitate de membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, consider că toţi românii trebuie să ştie realitatea şi să cunoască adevărul despre veniturile lor. Din 2016 şi până acum în guvernarea social-democrată, majorarea salariului minim net, adică bani în mână, este de 36%, de la 925 de lei la 1.263 de lei. Angajaţii cu studii superioare primesc salariu minim diferenţiat, 1.414 lei, în prezent, în timp ce în construcţii acesta este de 2.363 de lei. PNL nu a susţinut niciodată creşterea salariului minim. Dimpotrivă, a considerat că este o măsură "distructivă", în documente asumate public de diverşi lideri şi reprezentanţi. Liberalii lui Orban au mers până acolo, încât au susţinut că majorarea salariului minim este o măsură "populistă", fundamental antisocială", că se impune "abandonarea" acesteia. Prin astfel de atitudini şi politici, se face diferenţa clară între un partid care ţine cu românii, precum PSD, şi unul ca PNL care susţine creşterea profiturilor corporaţiilor, inclusiv pe seama exploatării pe nimic a muncii oamenilor. Realitatea demonstrează că politica PSD este benefică. Creşterea salariului minim a atras şi majorarea celorlalte salarii, inclusiv în mediul privat, creşterea puterii de cumpărare, precum şi sustenabilitate economică. România, în niciun caz nu a devenit mai puţin atractivă, pentru că munca este mai bine plătită, aşa cum acuzau domnul Iohannis şi PNL. Numărul firmelor cu capital străin, nou înfiinţate în România, este mai mare cu 9,1%, în primul trimestrul al acestui acest an faţă de anul trecut. Este proba clară că guvernarea PSD asigură un mediu economic bun, atractiv pentru companiile oneste care vor să facă afaceri corecte la noi în ţară.
Rodica Paraschiv "Şapte decenii de la adoptarea Convenţiilor umanitare de la Geneva" Experienţa conflictelor armate a demonstrat că acestea sunt însoţite de violenţe excesive, care afectează în aceeaşi măsură forţele care iau parte direct la ostilităţi, cât şi populaţia civilă, victimă nevinovată a confruntărilor militare. Este o arhivă a amintirilor triste, care nu trebuie uitate sau repetate. Din nefericire, vedem deseori relatări din zonele de conflict care prezintă imagini cumplite, cu copii mutilaţi, aflaţi, în cel mai bun caz, pe patul de spital, copii răniţi în conflicte armate, copii lăsaţi orfani, după ce părinţii şi rudele apropiate li s-au stins în războaie care nu sunt ale lor. Sunt aşa-numitele victime colaterale, fără nicio vină, oameni care îşi pierd viaţa, care rămân mutilaţi, care rămân fără acoperiş deasupra capului din cauza distrugerii localităţilor lor, ca urmare a violenţelor. În acest an, se împlinesc şapte decenii de la adoptarea Convenţiilor umanitare de la Geneva - 12 august 1949. Având în vedere importanţa şi semnificaţia lor pentru protejarea vieţii şi demnităţii umane, data în care România a devenit parte la acestea, 14 mai 1956, a fost declarată Ziua dreptului internaţional umanitar - Legea nr. 177/2013. În urmă cu 70 de ani, când comunitatea internaţională a adoptat Convenţiile care formează fundamentul dreptului internaţional umanitar, s-a făcut un pas important în direcţia creării mecanismelor de protecţie împotriva abuzurilor şi tratamentului discreţionar şi a limitării violenţelor şi distrugerilor în caz de război. Tabloul sumbru al consecinţelor conflictelor armate cuprinde de la privarea victimelor conflictelor de asistenţă umanitară elementară, de la masacrarea copiilor la violarea femeilor, de la torturarea prizonierilor de război la recurgerea, la înfometarea populaţiei ca metodă de război, iar deportările şi separarea membrilor de familie sunt la ordinea zilei în situaţii de conflict armat. În cele şapte decenii de la adoptarea Convenţiilor umanitare de la Geneva, s-a demonstrat că, atunci când prevederile acestora sunt respectate, o mare parte dintre suferinţele umane pot fi prevenite sau diminuate. Ce se întâmplă, însă, atunci când aceste reglementări nu sunt respectate? Rezultatul este haosul, sunt victimele nevinovate, sunt distrugerile lăsate în urmă de părţile aflate în conflict, cărora nu le pasă nici de drepturile omului şi nici de Convenţiile umanitare de la Geneva. Tocmai de aceea, cunoaşterea şi respectarea principiilor dreptului internaţional umanitar sunt determinate de existenţa unui cadru juridic adecvat şi eficient, pe care statele semnatare trebuie să-l asigure prin legislaţia naţională. Parlamentul, prin poziţia sa de putere legislativă, are competenţa de a promova prevederile dreptului internaţional şi de a asigura garanţia cunoaşterii lor. Pentru aceasta, Parlamentul dispune de instrumentele adecvate pentru a supraveghea acţiunile Guvernului cu privire la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin ratificarea tratatelor de drept umanitar. Guvernul, la rândul său, are capacitatea şi autoritatea de a transmite în societate normele specifice domeniului, de a se asigura că instituţiile din teritoriu şi structurile de apărare şi de securitate primesc instrucţiunile necesare pentru o bună gestionare a măsurilor de cunoaştere şi aplicare în caz de conflict armat. Tocmai de aceea, Guvernul este cel care poartă în faţa instanţelor internaţionale răspunderea pentru încălcarea prevederilor acestor tratate. Adoptarea de către România a Zilei dreptului internaţional umanitar reprezintă un demers care, la iniţiativa Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, a găsit susţinere din partea Parlamentului României. Marcarea acestei zile, ajunsă în acest an la ce-a de-a şasea ediţie, are ca obiectiv atât informarea societăţii româneşti cu principiile generale şi drepturile fundamentale ale persoanei, cât şi evidenţierea obligaţiilor care revin structurilor statului pentru îndeplinirea responsabilităţilor asumate. Pacea şi bunăstarea populaţiei sunt cele mai importante responsabilităţi ale statelor şi ale structurilor unei societăţi democratice. Viaţa şi demnitatea umană merită respect şi protecţie, iar pentru aceasta noi toţi avem obligaţia de a promova înfăptuirea idealurilor păcii, respectului şi înţelegerii reciproce!
Marilen - Gabriel Pirtea "Comisia Europeană confirmă alerta şi reduce prognoza de creştere a PIB-ului Românei, chiar mai abrupt decât o făcea în luna ianuarie" După ce FMI a avertizat, acum o lună, asupra atenuării semnificative a ritmului de creştere a economiei noastre pentru 2019, ieri a venit rândul Comisiei Europene să previzioneze reducerea prognozei de creştere a PIB-ului României pe acest an, de la 3,8% la 3,3%. Noua estimare a Comisiei Europene, care arată o ajustare negativă, reconfirmă prognoza nerealistă a Guvernului, cu implicaţii puternice asupra economiei româneşti şi mai ales asupra percepţiilor investitorilor. Surdă faţă de semnalele de "aterizare forţată" a evoluţiei PIB, transmise la unison de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, poziţia Comisiei de Strategie şi Prognoză este de a menţine artificial estimarea privind creşterea economiei în acest an, chiar la o iluzorie cotă de 5,5%, bazată pe un PIB estimat la 1.022 de miliarde de lei şi o inflaţie medie anuală de 2,8%, precum şi pe deficit bugetar estimat la 2,55% din PIB, parametri elaboraţi în documentul Prognozei 2019-2022 al CSP, realizată din ianuarie anul curent. Nerealismul ipotezelor de lucru ale Comisiei de Strategie şi Prognoză se observă din prognoza realizată în această lună. Astfel, deşi atât FMI, cât şi Comisia Europeană au previzionat o creştere economică de aproximativ 3,1%, respectiv 3,3%, Guvernul majorează PIB-ul estimat de la 1.022 de miliarde de lei la 1.031 de miliarde. Acest optimism exuberant este inexplicabil pentru o instituţie care se doreşte a fi formată din profesionişti. Semnele că economia încetineşte au devenit foarte vizibile, dar nu determină reacţii ale oficialilor Guvernului de la Bucureşti, care ocolesc acest subiect deosebit de sensibil. Cauzele încetinirii ritmului de creştere nu sunt exogene, influenţate de presupuse turbulenţe în economia internaţională, ci sunt o consecinţă a greşelilor din deciziile de politică economică a Guvernului, aşa cum este şi O.U.G. nr. 114, spre exemplu. Fără să abordeze public subiectul evoluţiei PIB pe acest an, guvernanţii PSD-ALDE evită cu totul să facă referiri şi să explice cercul vicios economic în care au intrat, împingând populist către contribuabili noi motive pentru amplificarea freneziei consumului cu orice preţ, care ne-a adus la cea mai mare rată a inflaţiei din UE. Consumul pe datorie măreşte accelerat foarfeca datoriei publice şi generează cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană la împrumuturile contractate de guvern. Nu poate fi departe ziua în care nevoile de împrumuturi ale Guvernului nu îşi vor mai găsi finanţatori la dobânzi în marje normale, ale pieţei europene. Atunci vom ajunge să experimentăm din nou o teamă generalizată, care se va resimţi în toate sectoarele economiei, faţă de recesiune şi spectrul declinului economiei reale. Sigur că în birourile guvernamentale nu se va manifesta presiunea la care vor fi supuse toate firmele din economia reală, creată de teama faţă de o posibilă contracţie a pieţei interne. Dar, în afara birourilor guvernamentale, în viaţa de zi cu zi, antreprenorii realişti nu se vor mai aştepta ca actualul guvern să ia decizii prin care să fie încurajate investiţiile şi dezvoltarea. În aceste condiţii, fiecare nouă săptămână în care actualul guvern se menţine nu va aduce decât o cronicizare a rupturii definitive dintre promisiunile politicienilor PSD-ALDE şi efectele economice măsurabile, care nu pot fi cosmetizate politic.
Alexandru Rotaru "PSD propune noi măsuri de sprijin pentru agricultori şi tineri" Începând cu luna ianuarie 2017, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a implementat scheme de ajutor pentru producătorii interni de legume şi fructe. Iată că în 2019 Guvernul PSD are prinse în buget subvenţii pentru producătorii agricoli de legume şi fructe care au efecte foarte bune: Programul "Tomate româneşti" şi Programul de sprijin pentru cultivarea usturoiului. Veştile bune continuă, deoarece în bugetul pe 2019 este prins şi Programul "10 Centre de colectare şi procesare legume fructe", acesta fiind prevăzut în Programul de guvernare. Mai mult, PSD propune un nou tip de subvenţie în legumicultură, Programul "Primul solar", care va sprijini fiecare familie care doreşte să îşi facă un solar de legume şi care va beneficia de finanţarea necesară pentru investiţia în spaţiul protejat. În continuarea măsurilor de succes luate de Guvern, PSD a hotărât să meargă pe aceeaşi linie şi cu alte măsuri suplimentare. Se doreşte susţinerea tinerilor pentru cumpărarea de locuinţe, prin Programul "Prima Casă", astfel încât creditul să fie luat şi rambursat în condiţii mai avantajoase, prin rate fixe şi condiţii mai uşoare de creditare. Programul va sprijini tinerii să aibă acces la o locuinţă, iar pe de altă parte va impulsiona domeniul construcţiilor. Este avută în vedere şi îngheţarea impozitelor pe proprietate până în anul 2040. PSD continuă să-şi ducă la îndeplinire măsurile asumate în Programul de guvernare şi totodată lucrează la noi măsuri menite să faciliteze şi să îmbunătăţească viaţa românilor, pentru că România merită mai mult! Românii merită mai mult!
Răzvan-Ilie Rotaru "Rareş Bogdan, un moralist abonat la contracte publice" Comparaţia dintre numărul 1 pe lista PSD şi numărul 1 pe lista PNL este edificatoare. Rovana Plumb are o experienţă dovedită în absorbţia fondurilor europene. A reuşit să acopere întârzierile lăsate de Guvernul "Zero" şi a dus gradul de absorbţie la 28%, iar în prezent România a obţinut deja 8,5 miliarde euro. La PNL, Rareş Bogdan e bun de gură, dar nu a adus niciun euro pentru România. Aceasta e diferenţa! Rareş Bogdan, un moralist abonat la contracte publice! Nimic din ce spune deschizătorul listei PNL la europarlamentare, Rareş Bogdan, nu poate fi luat în serios, atât timp cât susţine că este împotriva căpuşării instituţiilor statului, însă pentru firmele lui nu se aplică această regulă. Înjură liderii PNL şi politica liberală, dar se aşază în fruntea listei celor pe care în emisiunile de la Realitatea îi trimitea la lada de gunoi a istoriei. Capul de listă al europarlamentarilor PNL nu este decât un lup moralist şi un fariseu abonat la contracte cu statul, o "căpuşă" care a supt mulţi bani de la instituţii publice din Cluj şi chiar de la nivel naţional. Rareş Bogdan are, de 14 ani, contracte ce au depăşit 177.000 de euro cu Primăria Clujului, condusă de actualul coleg de partid, Emil Boc, şi de Sorin Apostu, multiplu condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. N-au "scăpat" de contractele de PR din bani publici date firmei lui Bogdan nici Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, nici ANAF Cluj, nici Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Până în prezent, autorităţile, instituţiile, agenţiile, companiile publice sau la care statul este principal sau cel mai mare acţionar, portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice precum şi alte documente arată că firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale fraţilor Rareş şi Mihai Bogdan, Vasilică Hoandră şi familiei Bogdan au beneficiat de-a lungul anilor de sume de peste 1.219.300 de euro din fonduri publice: 127.000 de euro de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, 23.000 de euro de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, 2.300 de euro de la ARCUB, 308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, 110.000 de euro de la Hidroelectrica SA, aproape 100.000 de euro de la Electrica Transilvania Nord SA, 80.000 de euro de la Romgaz SA, peste 177.000 de euro de la Primăria Cluj-Napoca, 35.000 de euro de la ANAF Cluj, 30.000 de euro de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, 27.000 de euro de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Astăzi, în această campanie electorală s-au spus multe minciuni şi a fost multă manipulare faţă de PSD. Dar cea mai mare minciună este că PSD ar vrea să renunţe la calea europeană. Este cea mai gogonată minciună! Partidul nostru a realizat recent cel mai concret plan pentru ca România să intre în zona euro. PSD vrea ca România să stea la masa deciziilor din Europa, la fel cum stă Germania, Franţa sau Olanda. Asta înseamnă exact opusul minciunilor care s-au spus despre noi! Vrem ca România să se integreze pe deplin în Europa! Pentru că adevărul este că România încă nu a aderat în totalitate la Uniunea Europeană! România încă este tratată ca o ţară de mâna a doua în acest club al Uniunii Europene. Iar noi spunem că acest tratament diferenţiat, acest dublu standard trebuie să înceteze! Încă sunt firme multinaţionale care tratează România ca o ladă de gunoi a pieţei comune europene. Vin să vândă aici ceea ce nu pot vinde în Franţa, Germania sau Belgia. Vin să dea copiilor noştri alimente care seamănă cu cele din Occident, dar care sunt de o calitate îndoielnică. Vin să dea bătrânilor noştri medicamente care par a fi cum sunt cele din Vest, dar în realitate sunt medicamente contrafăcute. Vrem ca românii să aibă salarii la fel ca cele din Europa! Acesta este obiectivul PSD! Şi vom continua să creştem salariile, chiar dacă Iohannis şi cei de la PNL vor încerca să ne blocheze!
Elvira Şarapatin "PNL şi Orban vor să blocheze creşterea salariilor!" Legea salarizării unice va fi anulată, dacă domnul Orban ajunge să-şi pună în practică teoria. Peste 1,2 milioane de angajaţi la stat vor suferi. Profesorii, funcţionarii publici, poliţiştii, militarii îşi pot lua adio de la majorările succesive prevăzute în legea iniţiată şi votată de PSD, până în 2022. Ludovic Orban o spune public, cu subiect şi predicat: "Salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după ce cresc salariile din sectorul privat şi în niciun caz creşterea salariilor funcţionarilor nu trebuie să depăşească creşterea din mediul privat." PSD afirmă răspicat că dezvoltarea României depinde de bunăstarea românilor. Salariile şi pensiile vor continua să crească, aşa cum este prevăzut în Programul de guvernare. Aceasta este soluţia necesară, confirmată de realitate. Creşterea puternică a salariilor şi a pensiilor realizate în guvernarea noastră este susţinută, dar a şi contribuit la atingerea unor niveluri semnificative de creştere economică a ţării. România trebuie să iasă din zona sărăciei şi are resursele necesare s-o facă. Este un fapt că majorarea salariilor de la stat a atras şi majorări de salarii în mediul privat, dar acest lucru nu a afectat activitatea firmelor. Dimpotrivă, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la productivitatea raportată la salarii. Eurostat atestă că, pentru fiecare euro plătit de angajator ca salariu, un român produce 2,17 euro, faţă de media europeană de doar 1,62 euro. Şomajul este la minime istorice, respectiv 3,19% în martie 2019. Aşadar, domnul Orban şi ai săi se înşeală profund! Este complet greşit ca salariile să nu mai crească. Este antinaţional să se renunţe la salariul minim pe economie, o altă măsură pe care PNL o promovează, pentru ca firmele străine să-i poată plăti mai prost pe români şi să facă profituri mai mari. S-a dovedit că practica menţinerii salariilor la niveluri cât mai mici, aşa cum a fost în guvernarea de dreapta Boc-Băsescu, nu încurajează performanţa şi nici productivitatea. Calea corectă, benefică, este cea actuală. O demonstrează evoluţia ţării din aceşti ani ai guvernării PSD, care a asigurat o creştere temeinică a bunăstării oamenilor.
Ciprian-Constantin Şerban "Pe 26 mai, la alegerile europarlamentare, să acordăm votul nostru acelor candidaţi patrioţi care îndrăznesc cu mult curaj să facă auzite nevoile reale ale României în Europa. Candidaţii PSD sunt singurii care aduc consecvenţă în dezvoltarea României şi dau dovadă de curaj în lupta împotriva standardului dublu european!" Peste aproximativ două săptămâni vom avea alegeri europarlamentare, eveniment important pentru ceea ce înseamnă vocea României la nivelul Uniunii Europene. Comunitatea europeană a luat naştere tocmai pentru a întări forţa bătrânului continent european la nivel mondial, prin alăturarea mai multor state care să îşi aducă contribuţia distinctă şi unică în acest proiect comun. Astfel, deşi unite prin aceeaşi dorinţă de evoluţie împreună, fiecare ţară membră a Uniunii Europene trebuie să-şi păstreze vocea şi identitatea proprie! Partidul Social Democrat, prin candidaţii pe care îi propune, doreşte să facă auzită vocea României la nivel european, însă acea voce care apără interesele ţării şi conlucrează pentru binele românilor. Prin măsurile luate pe baza Programului de guvernare, coaliţia a dus la îndeplinire promisiunile făcute la finele anului 2016, unele dintre cele mai importante şi care privesc pe fiecare român care doreşte să lucreze şi să trăiască în ţara lui, fiind mărirea salariilor şi a punctului de pensie, iar odată cu aceste augmentări salariale şi creşterea economiei şi a puterii de cumpărare. Nivelul de trai al românilor este astăzi mai ridicat, pentru că Partidul Social Democrat a îndrăznit să arate că se poate, realizând lucruri pe care nimeni nu le-a făcut până acum, în ciuda vocilor care afirmau că România nu poate susţine prin economia sa internă aceste bugete, argument total fals, invocat de aceia care se ascund în spatele unor pseudojustificări. De asemenea, au fost dinamizate proiectele privind acordarea subvenţiilor din agricultură, permiţându-le astfel fermierilor să-şi susţină producţia şi implicit să ofere românilor produse tradiţionale şi sănătoase. România are nevoie de reprezentaţi la nivelul Parlamentului European, care să aibă iniţiativă de deschidere a producţiei agricole româneşti către marile pieţe europene şi internaţionale. Candidaţii PSD se vor bate pentru susţinerea ţării noastre şi pentru susţinerea potenţialului de export în ceea ce priveşte producţia agricolă. Există numeroase ţări în Europa care, de exemplu, nu produc o cantitate atât de mare de legume, din pricina condiţiilor de mediu nefavorabile sau a infertilităţii solului. România trebuie să revină printre ţările de frunte în acest domeniu, în Europa. În acest sens, candidaţii PSD îşi vor face vocea auzită în Europa, pentru ca România să fie din ce în ce mai căutată de marile pieţe internaţionale agricole. Un alt proiect primordial pentru viitorii europarlamentari ai PSD este şi implicarea pentru ca în România să ajungă şi mai multe fonduri europene, pentru că ţara noastră merită mai mult. Potenţialul ţării noastre este foarte mare, iar România trebuie să fie tratată la fel ca ţările din centrul şi nordul Europei, nu printr-un aşa-zis standard dublu, ci făcând uz de loialitate ca valoare europeană, să fie tratată ca un partener egal. Reprezentanţii noştri la nivel european trebuie să ridice fruntea sus şi să susţină cauza României, în ciuda tuturor vocilor europene care vor să plaseze ţara noastră pe o treaptă inferioară. Trebuie să ţinem cont că avem o poziţie strategică, importantă pentru o Europă sigură şi puternică, iar resursele naturale şi potenţialul uman sunt admirate de toţi partenerii noştri. Europa trebuie să privească România cum se priveşte pe sine, pentru că România a fost şi va fi întotdeauna parte din identitatea europeană. Nu trebuie să convingem Europa de acest lucru. Sau, dacă trebuie, o vom face prin candidaţii propuşi pe listele Partidului Social Democrat, pentru că aceştia au demonstrat că se pot bate pentru o viaţă mai bună a românilor şi cunosc foarte bine modalităţile prin care pot să impună proiectele româneşti în faţa unor parteneri europeni, care uneori par să ia decizii mai favorabile unora decât altora. Suntem convinşi că românii, atunci când îşi vor da votul, vor lua cea mai înţeleaptă decizie, bazată pe realizările vizibile ale actualei guvernări!
Viorel Stan "Programul «Rabla pentru electrocasnice», extins. Tot mai mulţi români îşi vor schimba electrocasnicele vechi" Mediul înconjurător este extrem de important pentru noi toţi. Ne influenţează viaţa, sănătatea, gândirea. Tocmai de aceea, un mediu cât mai curat şi cât mai puţin poluat ne va ajuta să avem un trai de viaţă mai bun. Partidul Social Democrat are grijă de mediu. Tocmai de aceea, în Programul de guvernare au fost stabiliţi paşi clari pentru protejarea lui, pentru reducerea poluării, pentru un aer mai curat, dar şi pentru ca românii să protejeze mediul înconjurător. Unul din cele mai importante proiecte demarate pentru protejarea mediului este Programul "Rabla pentru electrocasnice". Acesta a demarat anul trecut, iar cu ajutorul lui, aparatele vechi au fost înlocuite cu unele noi. Peste 60.000 de aparate au fost schimbate în prima etapă. Şi nu ne oprim aici! Programul "Rabla pentru electrocasnice" continuă şi în 2019, cu mai mulţi bani şi cu mai multe tipuri de aparate electrocasnice pe care românii le vor putea schimba. Românii vor primi de la Guvern vouchere cuprinse între 200 şi 500 de lei. Iar dacă până acum programul era doar pentru maşinile de spălat, aparatele de aer condiţionat şi frigidere, de acum înainte voucherele vor putea fi folosite şi pentru achiziţia de maşini de spălat vase sau televizoare. Vor putea fi cumpărate echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică mare. Se vor da 200 de lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 de lei înlocuirea cu una de categorie A+++. De asemenea, se va primi un voucher de 300 de lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++. În acelaşi timp, se vor acorda 300 de lei pentru frigiderele A++ şi 400 de lei pentru cele din clasa energetică A+++. Pentru maşinile de spălat vase cu eficienţa energetică A++ se vor da 300 de lei, iar pentru cele cu eficienţa A+++, 400 de lei. Românii mai pot primi 200 de lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A sau 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+. Evident, se vor da la schimb electrocasnicele vechi. Pentru a beneficia de finanţare, cei interesaţi trebuie să acceseze aplicaţia electronică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmeze paşii de înscriere în program. Ulterior completării, cumpărătorul se prezintă direct la comerciant şi îşi achiziţionează echipamentul dorit, pe baza voucherului primit, iar suma din voucher se scade din valoarea finală a facturii. Aşadar, înscrierea este foarte simplă, la îndemâna oricărui utilizator de internet. Anul trecut, proiectul a beneficiat de un buget de 20 de milioane de lei. Anul acesta se dau 40 de milioane de lei. "Rabla pentru electrocasnice" este un program bine-venit pe piaţa românească şi va avea beneficii clare atât pentru cei care vor profita de ocazie pentru a-şi moderniza aparatele din locuinţă, cât şi pentru mediul înconjurător. Proiectul reprezintă o şansă pentru românii care doresc să îşi echipeze casa cu aparatură electrocasnică de ultimă generaţie, fără a dezechilibra pentru asta bugetul familiei, iar la nivelul ţării vom avea un consum mai mic de energie.
Dragoş Gabriel Zisopol "Contribuţia diferitelor categorii de cetăţeni europeni la dezvoltarea ţării gazdă" Vă transmit mesajul doamnei Papadatou Evanthia, Directorul pentru Europa al Secretariatului General pentru Grecii din Străinătate, Ministerul de Externe al Republicii Elene, cu ocazia vizitei de lucru în România. "În primul rând, aş dori să felicit Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru organizarea acestei conferinţe. Este foarte important faptul că Preşedinţia României a Uniunii Europene a inclus o conferinţă privind problemele diasporei. O chestiune care a început de curând să-şi arate adevărata forţă; întrucât, în ultimele două decenii, comunitatea globală şi-a dat seama în mod fundamental că mişcarea grupurilor mari de populaţie este o problemă dintre cele mai serioase de gestionat, în primul rând din cauza problemelor geopolitice şi climatice şi, în al doilea rând, pentru că astăzi transportul se realizează mai uşor decât acum o sută sau două sute de ani. Dezideratul rămâne integrarea armonioasă şi paşnică a populaţiei în mişcare în ţara gazdă, dar şi păstrarea legăturilor acestor persoane cu ţara lor de origine. Cu alte cuvinte, configuraţia comunităţilor etnice ale diasporei în ţările care primesc populaţia în mişcare ar trebui făcută astfel încât diferitele moşteniri naţionale să poată să «se întâlnească» prin cultură şi prin modelarea uneia cu alta. Un mediu de respect reciproc ar putea duce la prosperitate spirituală şi materială, atât în beneficiul comunităţilor diasporei, cât şi al ţării gazdă. O politică corectă a diasporei poate contribui decisiv la gestionarea uneia dintre cele mai importante probleme ale secolului XXI, cea a mişcării populaţiilor. Noi, în această cameră, suntem conştienţi de faptul că diaspora este o forţă pentru naţiunile noastre, aşa cum ştim şi că această cooperare a noastră în domeniul politicilor diasporei va da, pe mai departe, forţă ţărilor noastre de origine, ca ele să facă faţă cu demnitate evoluţiei internaţionale. Acest lucru se datorează faptului că diasporele reprezintă punţi de înţelegere şi generatori de legături de prietenie. Planificarea şi implementarea politicilor diasporei sunt cele mai sigure investiţii, deoarece ele creează baza pentru o coexistenţă paşnică, însă interesul lor vădit este în domeniul culturii şi al dezvoltării economice. În plus, Grecia este o ţară cu comunităţi puternice şi demne de respect în diaspora din numeroase state membre ale UE, cum ar fi Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Suedia şi bineînţeles România, ca să nu mai vorbim şi despre ţările Europei Centrale. Membrii acestor comunităţi din diaspora sunt oameni de ştiinţă, academicieni, oameni de cultură, oameni de afaceri remarcabili, care contribuie la viaţa economică, socială şi culturală a ţării gazdă. De asemenea, nu ar trebui să ignorăm participarea membrilor diasporei la viaţa politică a ţării gazdă, în calitate de membri ai parlamentelor ţărilor, precum şi ai autorităţilor locale. În cadrul Uniunii Mondiale a Parlamentarilor de Origine Greacă, înfiinţată în august 1996, la iniţiativa Guvernului grec, în prezent sunt aleşi 32 de membri din Europa, activi şi onorifici, din 11 ţări - Belgia, Franţa, Germania, România, Suedia, Marea Britanie, Albania, Bulgaria, Elveţia, Ungaria, Gibraltar. Uniunea Mondială a Parlamentarilor de Origine Greacă îşi propune să ajute parlamentarii de origine greacă, membri ai Parlamentelor din ţările în care limba greacă nu este limbă oficială, să colaboreze, să facă schimb de opinii în chestiuni de interes reciproc şi să contribuie la construirea unor relaţii puternice şi de prietenie între Parlamentul elen şi Parlamentele ţărilor respective. Astăzi, Reţeaua Europeană a Grecilor Aleşi în cadrul Autorităţilor Locale din Străinătate, care a fost înfiinţată în toamna anului 2001, ca urmare a unei iniţiative a Uniunii Centrale a Oraşelor şi Comunelor din Grecia, KEDKE, a Ministerului de Externe al Greciei şi a Secretariatului General al Grecilor de Peste Hotare, are peste 150 de membri în 14 ţări din Europa. În ultimii ani, începând cu anii 1990 şi 2000, dar mai ales în timpul crizei economice, Grecia s-a confruntat cu escaladarea fenomenului numit «exodul de creiere». Un bogat capital uman a părăsit-o. Din 2007 până în decembrie 2017, 12.408 medici au plecat din Grecia pentru o altă ţară europeană. Un număr mare dintre aceştia lucrează în Regatul Unit şi Germania, consolidând sistemul de sănătate din ţara gazdă. Toţi aceşti membri ai diasporei, oameni de ştiinţă, cadre universitare, oameni de cultură, politicieni, autorităţi locale, oameni de afaceri sunt cetăţeni cu drepturi egale ai ţării gazdă, în timp ce vorbim despre Uniunea Europeană, cetăţenii europeni care contribuie la dezvoltarea ţării gazdă, îmbogăţindu-o prin cultura, cunoştinţele şi valorile pe care le aduc din ţările de origine. Mai ales aici, în România, prezenţa Greciei este sporită de o diasporă activă. Istoria începe din perioada fanarioţilor, a jucat un rol semnificativ în Revoluţia de Independenţă a Greciei din 1821 şi a continuat cu sosirea refugiaţilor politici greci din cel de-al Doilea Război Mondial. Uniunea Elenă din România reprezintă comunitatea istorică, care, inspirată de un trecut remarcabil, priveşte spre viitor cu dinamism şi creativitate. Uniunea Elenă din România este recunoscută de statul român ca reprezentantă a minorităţii greceşti oficial recunoscute, care alege şi un membru în Parlamentul României. Odată cu trecerea timpului, astăzi, pentru mai mult de două decenii, există o vie activitate a întreprinderilor greceşti care depăşesc 7.000 la număr şi care contribuie prin investiţii la dezvoltarea României şi, de asemenea, cu beneficii şi pentru patria-mamă; economia acestor întreprinderi contribuie şi la economia greacă. La sfârşitul anului 2018, capitalul investit de companiile greceşti în România a fost estimat la aproximativ 1,36 miliarde de euro. Conform acestor date, Grecia se situează pe locul 9 printre investitorii străini din România. Aproximativ 20.000 de locuri de muncă au fost create, de-a lungul anilor, în România, de întreprinderi din Grecia. Mai mult decât atât, merită menţionat faptul că cel puţin 1.000 de studenţi greci studiază la universităţile din România. Recunoscând contribuţia semnificativă şi forţa cetăţenilor diasporei la dezvoltarea ţării gazdă, trebuie să împărtăşim opinia conform căreia trebuie să acordăm o importanţă deosebită continuării dezvoltării unei politici dinamice a diasporei, cea care asigură coeziunea, promovează dezvoltarea sustenabilă, prosperitatea economică şi progresul social al ţărilor noastre".
Elena Hărătău "Codul penal, pus în acord cu deciziile CCR şi cu directivele de confiscare extinsă şi cea privind prezumţia de nevinovăţie" Plenul Camerei Deputaţilor a votat modificările Codului penal şi ale Codului de procedură penală, după ce Comisia parlamentară specială privind Legile justiţiei a acordat un raport favorabil schimbărilor efectuate. Modificările operate în ceea ce priveşte Codul penal sunt foarte bune, fiind eliminate toate prevederile care au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. În paralel, noua Lege a Codului penal prevede implementarea directivelor europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi la confiscarea extinsă, care trebuiau introduse încă de anul trecut în legislaţia penală. De asemenea, s-a hotărât rămânerea în forma iniţială a unor articole care nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Un astfel de articol se referă la introducerea unui termen de un an în care se poate emite un denunţ: "Denunţătorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia". Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, transpune în legislaţia naţională atât Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, cât şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Astfel, în ceea ce priveşte stabilirea vinovăţiei comiterii unor infracţiuni, Comisia specială a modificat art. 16 alin. (3) lit. a), astfel încât fapta este săvârşită cu intenţie când "prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte. Ori de câte ori legea penală prevede că pentru a putea fi infracţiune se impune săvârşirea faptei într-un anume scop, infracţiunea trebuie să fie săvârşită cu intenţie directă, care să rezulte, în mod neîndoielnic, din circumstanţele concrete ale cauzei". Totodată, s-a introdus un nou alineat la art. 65 referitor la pedeapsa accesorie, respectiv: "Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepselor accesorii". După doi ani de activitate şi muncă asiduă a Comisiei parlamentare speciale privind Legile justiţiei, sunt convinsă că a reieşit un Cod penal mult îmbunătăţit, mai ales prin armonizarea celor două directive, recomandările CCR şi admiterea amendamentelor CSM. Aveam nevoie de aceste modificări, deoarece în nicio ţară din lume oamenii nu sunt încătuşaţi în văzul tuturor până nu sunt declaraţi definitiv vinovaţi. Mai mult, toate articolele cu vicii de constituţionalitate au fost eliminate din textul ultimei forme a legii votate de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. În concluzie, este vorba de un nou Cod penal şi Cod de procedură penală foarte bune, armonizate cu directivele europene necesar a fi implementate, precum şi cu realităţile actuale româneşti.
Cornel Itu "Sprijin pentru educaţia timpurie" Educaţia timpurie asigură dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a personalităţii copilului, conform ritmului şi nevoilor sale. Educaţia oferită trebuie să asigure stimularea diferenţiată a copiilor, vizând dezvoltarea intelectuală, afectivă, socială şi fizică a fiecărui copil în parte. Pornind de la această premisă, atrag atenţia asupra nevoii constante de a investi în acest segment educaţional din România. Statisticile arată că în România doar puţin peste 1% dintre copii se duc la creşă, fiind disponibile pentru ei un număr insuficient de astfel de unităţi, raportat la câţi copii se nasc pe an. Pe parcursul ultimilor ani s-au derulat diverse programe guvernamentale pentru sprijinirea educaţiei timpurii, însă ne confruntăm în continuare cu deficitul de creşe la nivel naţional, şi în special în mediul rural. Unul dintre principalele motive prin care se explică insuficienţa creşelor la nivel naţional este lipsa fondurilor din bugetul local pentru finanţare. De aceea, este necesară suplimentarea ajutorului financiar din partea statului pentru UAT-urile care doresc înfiinţarea de creşe sau chiar acordarea statutului de unitate de învăţământ. Trebuie să renunţăm la trista concepţie că educaţia înseamnă cheltuială şi să prioritizăm acest domeniu, oferind copiilor o educaţie de calitate încă din primii ani de viaţă!
Călin-Vasile-Andrei Matei Suntem în zorii unei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare, şi dumneavoastră, cei din opoziţie, încă nu aţi spus un cuvânt din ceea ce aţi vrea să faceţi dacă aţi ajunge acolo. Campania dumneavoastră se bazează pe hulire, pe miştouri, pe negarea realităţilor, nu pe fapte, şi nici pe vreun program. Spre deosebire de al vostru inexistent, programul nostru de guvernare e palpabil, se aplică. Din păcate, acţiunile voastre, dublate de un nihilism care este aproape antiromânesc, au învrăjbit poporul. Ocupaţi să scorniţi sloganuri, miştouri şi haştaguri, aţi învrăjbit familii şi vecini. Într-o democraţie, opţiunea politică nu se pedepseşte, nu? În zona virtuală a socializării sunt blocaţi oamenii care văd realizări, sunt huliţi cei care văd că se face ceva în România. Cei care nu atacă, nu înjură sunt plesniţi pe loc de revoltaţii cu carenţe mari gramaticale şi cu atitudine de atotştiutori. Aţi pus voi, nu noi, pe ordinea de zi a tuturor ştirilor legile justiţiei şi vizitele în teritoriu, de parcă nu ar fi fireşti, de parcă am inventat noi mersul în teritoriu şi nu ar fi o obligaţie de serviciu, de la parlamentar la ministru! Aveţi o obsesie, stimaţi colegi! Totul la dumneavoastră începe cu nu, dar, în egală măsură, tot voi nu aveţi nicio soluţie, niciun răspuns la nimic. Doar critici şi teorii absurde ale conspiraţiei! Că faceţi voi asta, e problema voastră. Atât aţi înţeles din politică! Dar că aţi transferat acest lucru unei părţi din popor, pe care îl chemaţi ba în stradă, ba la grevă, ba să huiduiască, e grav. Creaţi psihoze unui popor care a stat demn, de-a lungul istoriei, în faţa valurilor de năvăliri! Au venit şi au plecat romanii, popoarele migratoare, turcii, tătarii, austro-ungarii, germanii, ruşii, dar noi suntem aici! Dacă strămoşii noştri ar fi avut atitudinea voastră talibană, dacă erau plângăcioşi şi nihilişti ca voi, eram praf şi pulbere. Poporul român s-a adaptat, a supravieţuit cu arma în mână sau doar cu creierul şi cu vorba bună. Dar voi nu înţelegeţi conceptul! Aveţi atitudinea c-aţi fi fost paraşutaţi aici de ceva puteri divine, să faceţi dreptate poporului. Voi sunteţi nuferii politicii româneşti. Aşa e! Nu greşiţi pentru că nu faceţi nimic, nu modificaţi legi pentru că pur şi simplu nu le faceţi. Dar faceţi haştaguri. Asta e marea realizare a opoziţiei! Încă o dată, e treaba voastră cum faceţi politica, dar nu învrăjbiţi poporul! Voi chiar credeţi născocirea aceea din laboratoarele de propagandă, cum că votanţii voştri sunt frumoşi, culţi, cu dinţi în gură, iar ai noştri nu? Nu vi se pare că seamănă bolnăvicios cu propaganda ariană din Germania anilor '30? Nu vi se pare că vă îndreptaţi spre un loc unde tot ce nu vă place e corupt şi toţi cei care nu vă dau dreptate sunt duşmani ai poporului? Revin, închei şi vă cer să faceţi campanie electorală adevărată. Să spuneţi ce vreţi să faceţi, nu ce credeţi voi că nu se face sau că nu e în regulă. Deocamdată, în materie de Parlament European, dacă e să fim corecţi şi să respectăm realităţile, aţi dat singurii europarlamentari europeni care au votat împotriva propriei ţări şi care au cerut proceduri de infringement împotriva ţării care i-a trimis acolo!
Nicoleta-Cătălina Bozianu "Condamn ferm manifestările antiumane ale protestatarilor de la Iaşi. Minciuna PSD-istă nu poate fi învinsă prin batjocorirea oamenilor care cred în ea" La sfârşitul săptămânii trecute, nişte imagini revoltătoare făceau înconjurul media şi al reţelelor de socializare. Grupuri de tineri protestatari umileau oameni în vârstă aduşi la mitingul PSD de la laşi, aruncând în ei cu bancnote de un leu şi cu resturi alimentare. Totul într-o atmosferă de batjocură, de dispreţ, de ură. Aceleaşi răutăţi însoţeau imaginile şi pe reţelele de socializare online, unele dintre comentariile anti-PSD-iştilor mergând până la a spune că vom scăpa de PSD şi că lucrurile vor merge ca pe roate în ţară abia atunci când generaţia reprezentată de bătrânii aduşi la miting va dispărea fizic. Această nebunie este parte dintr-un fenomen pe care l-am semnalat public de mai multe ori în declaraţiile mele politice - degradarea discursului public, a limbajului şi a relaţiilor interumane în politica românească. Mediul politic a ajuns atât de jos, încât unii dintre noi nu îi mai consideră oameni pe cei care au o altă opinie sau o altă opţiune decât ei. Ca membru al unui partid de opoziţie şi ca un critic constant al guvernării Dragnea-Dăncilă nu pot să nu remarc cât rău face opoziţiei acest tip de manifestări, pentru că în loc să ne întrebăm cine sunt acei vârstnici târâţi la mitingul PSD, cum sunt ei în realitate, ce aşteptări au ei de la cei pe care îi votează, noi alegem, de cele mai multe ori, să gândim şi să acţionăm în virtutea aceloraşi stereotipii care i-au făcut pe aroganţii derbedei "protestatari" de la Iaşi să se creadă îndreptăţiţi să-i umilească. În ultimii ani, am bătut în lung şi-n lat oraşele şi comunele prahovene şi i-am cunoscut personal pe mulţi dintre aceşti vârstnici. În marea lor majoritate, ei nu sunt, aşa cum unii dintre noi s-au obişnuit să-i eticheteze în mod fals, "asistaţi sociali", "pomanagii", "proşti care-şi vând votul pentru o pungă de făină". Bătrânii aceştia sunt oameni care au muncit cum au putut o viaţă întreagă, fără ca munca să le fie recunoscută sau recompensată la justa ei valoare, care, de multe ori, s-au lăsat păcăliţi şi care, de cele mai multe ori, nu s-au bucurat de respectul, de preţuirea pe care, poate, le-ar fi meritat. PSD i-a câştigat ca votanţi nu atât cu pomeni electorale, ci minţindu-i că-i preţuieşte şi că are grijă de ei mai mult decât alte forţe politice. De multe ori, partidele de opoziţie îi împing ele însele în braţele PSD, tratându-i cu indiferenţă ori chiar cu un dispreţ similar celui manifestat la Iaşi. Este o mare greşeală! Aceşti oameni pot fi câştigaţi dacă le arătăm grijă, respect şi preţuire reale, autentice, opuse păcălelii PSD-iste. Un prim pas pe care îl putem face noi, reprezentanţii opoziţiei, este delimitarea şi condamnarea fermă a manifestărilor antiumane de la Iaşi. De asemenea, cred că avem datoria să stopăm nebunia din discursul public, atacurile politice care dezumanizează şi înjosesc, pentru că minciuna PSD-istă nu poate fi învinsă prin batjocorirea celor care cred în ea, ci prin efortul de a le demonstra şi de a-i convinge pe aceşti oameni că sunt prizonierii ei.
Constantin Codreanu "Persoanele aparţinând filonului cultural şi lingvistic românesc, indiferent de origine, trebuie să beneficieze de sprijinul statului român înrudit" Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reglementează, între altele, "drepturile persoanelor (...) aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi", persoane "care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit". Noţiunile juridice de "filon lingvistic şi cultural românesc", "filon cultural şi etnic românesc" sunt literă de lege şi nicio autoritate din statul român nu poate face abstracţie de ele. Aceeaşi lege spune că prevederile ei se aplică pe baza încheierii de acorduri şi programe cu statele în care există, între altele, persoane aparţinând filonului lingvistic, cultural şi etnic românesc sau de protocoale ale comisiilor mixte bilaterale, respectiv pe bază de reciprocitate şi în conformitate cu prevederile Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, ale Raportului privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de către statul înrudit, adoptat la 19 octombrie 2001, şi cu recomandările Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pentru a asigura protecţia identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a acestor persoane. Ce avem însă în realitate? Persoanele aparţinând filonului lingvistic românesc din statele vecine Românei sau din Balcani, altele decât cele recunoscute ca aparţinând minorităţilor etnice româneşti, sunt complet neglijate de autorităţile noastre guvernamentale. Potrivit celui mai complet şi mai recent studiu fundamental în domeniu - mă refer la Teza de doctorat a românului basarabean Dorin Lozovanu, intitulată "Populaţia românească din Peninsula Balcanică. Studiu uman geografic", apreciată în 2008 cu distincţia Magna cum Laude la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi -, persoanele aparţinând filonului lingvistic românesc, apelate de regulă cu exonimele karavlahi, vlahi-rudari, băieşi sau volohi etc. au româna drept limbă maternă. Aceşti oameni vorbesc româna în prezent, aşa cum au vorbit-o strămoşii de-a lungul sutelor de ani. Ei sunt prezenţi în număr mare, greu de neglijat, în Bulgaria, Ungaria şi Croaţia, state ale Uniunii Europene, dar şi în state extracomunitare ca Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina, Serbia sau Ucraina. Trebuie să precizăm că exonimele rudari şi băieşi sunt, la bază, denumiri ocupaţionale, nu etnice. Cercetătorul basarabean, care a făcut cercetări la faţa locului şi a întocmit hărţi ale răspândirii acestor vorbitori nativi de limbă română, estimează că aceştia ar fi între 500 de mii şi un milion de persoane. De regulă, la recensăminte, autorităţile îi înregistrează ca bulgari, respectiv, maghiari, croaţi, macedoneni, bosniaci, sârbi sau ucraineni, în niciun caz ca români, ceea ce distorsionează grav realitatea. În cazul în care nu se reuşeşte înregistrarea lor ca parte a naţiunilor titulare, ei sunt înregistraţi, la fel de distorsionat, oricât ar protesta, ca ţigani sau romi. Am văzut declaraţiile recente ale domnului Dimitar Marinov, preşedintele Asociaţiei Vlahilor Rudari din Bulgaria, înregistrate în anul 2003 de Tribunalul regiunii Varna. Dumnealui susţine că, după prăbuşirea comunismului, autorităţile bulgare practică manipularea identitară a populaţiei care a avut dintotdeauna şi are şi astăzi limba română drept limbă maternă, pentru a împiedica apariţia în statisticile oficiale bulgare a unei minorităţi românofone robuste numeric şi îndreptăţite să-şi ceară drepturile culturale, şcolare, bisericeşti şi naţionale prevăzute de cadrul european şi internaţional în materie de minorităţi. Deci, aceşti minoritari de limbă română sunt transformaţi samavolnic în ceea ce etnologii numesc în limbaj profesional "minoritate discretă" sau "minoritate manipulată identitar". Nu există nicio dovadă că aceşti oameni ar fi vorbit vreodată vreo altă limbă decât româna. Majoritatea dintre ei resping cu fermitate identitatea ţigănească/romă, bazându-şi poziţia pe faptul că nu au vorbit niciodată o altă limbă decât româna, că au un mod de viaţă total diferit de cel al romilor, că au tradiţii populare şi port identice cu ceilalţi români şi total diferite de ale romilor. De remarcat şi faptul că majoritatea absolută a romilor resping şi au respins întotdeauna ideea că vorbitorii de limbă română din statele de răspândire ar fi ţigani. Cunoaştem că autorităţile sovietice de ocupaţie au încercat să fabrice o aşa-zisă limbă moldovenească diferită de română, asupra căreia se mai insistă doar în teritoriile de est ale Republicii Moldova, ocupate militar de Federaţia Rusă, şi care impune cu forţa alfabetul rusesc, precum şi în Ucraina, care rămâne tributară politicilor lingvistice sovietice de fragmentare a comunităţii de limbă română. Vedem cum aceeaşi cauză a fost preluată de autorităţile sârbe care se căznesc să fabrice, sub ochii noştri, o nou-nouţă limbă aşa-zisă vlahă, diferită de română. Trebuie să observăm şi faptul că nici autorităţile maghiare nu au rămas în urmă şi au inventat deja o aşa-zisă limbă băiaşă, diferită de română, în care au început să tipărească manuale şi cărţi cu ortografie maghiarizantă, pentru a sugera pretinsele diferenţe faţă de limba română. De fapt, ţinta reală a acestor autorităţi străine este delegitimarea României ca stat înrudit şi inhibarea oricărei intenţii fireşti a României de a interveni în sprijinul acestor persoane care în mod evident şi incontestabil aparţin filonului lingvistic românesc şi vorbesc graiuri locale, nici măcar dialecte istorice, ale limbii române. Ce face ţara noastră pentru aceste minorităţi înrudite în sensul tratamentului preferenţial pe care li-l datorează în spiritul normelor europene? Practic, nimic. Le neglijează cu vinovată şi absurdă încăpăţânare. Niciun alt stat nu ar proceda la fel într-o situaţie similară. A văzut cineva vreo reacţie a Guvernului nostru sau a diplomaţiei române, bunăoară, faţă de tentativele Guvernului maghiar, care le alocă romilor din judeţele noastre din Transilvania mii de burse identitare pentru a se declara maghiari şi care încearcă în acelaşi timp să creeze o aşa-zisă limbă băiaşă, diferită de română? Evident, nu. Pentru că Guvernul nostru şi diplomaţia noastră şi-au pierdut, din păcate, capacitatea naturală de reacţie la asemenea fenomene de manipulare identitar-lingvistică. Este firesc să ne întrebăm ce avem de făcut în această situaţie. E simplu. Soluţia ne este oferită chiar de legislaţia noastră în vigoare, dar şi de documentele Consiliului Europei. Este necesar ca Guvernul României să înceapă să se preocupe de situaţia lingvistică şi culturală reală a tuturor persoanelor aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc din Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv din Balcanii de Vest. Al doilea pas ar consta în luarea de atitudine politică fermă atât pe plan bilateral, cât şi pe plan european, mai ales în cadrul Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, responsabil de monitorizarea situaţiei minorităţilor lingvistice sau culturale. În mod firesc, al treilea pas ar consta în informarea acestor persoane vorbitoare de limbă română asupra drepturilor acestora, garantate de legislaţia română, şi să deruleze proiecte cultural-identitare în beneficiul lor. Nimeni şi nimic nu ne poate împiedica să procedăm astfel, în spirit european de corectitudine şi bună vecinătate, a cărui componentă obligatorie este grija pentru situaţia minorităţilor lingvistice înrudite şi asigurarea efectivă a drepturilor acestora. Date fiind cele descrise mai sus, voi interpela Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe asupra situaţiei reale a persoanelor aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc din statele vecine şi Balcani, cerând intervenţia promptă şi principială a autorităţilor noastre guvernamentale în sprijinul acestor minorităţi înrudite. Dacă diplomaţia română şi Guvernul nostru şi-ar depăşi indiferenţa faţă de persoanele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, situaţia s-ar schimba cu certitudine. Credem că a sosit timpul unei asemenea schimbări.
Eugen Tomac "BEC - simplă incompetenţă sau înţelegere vinovată între guvernele de la Bucureşti şi Budapesta?" Am atras atenţia, la sfârşitul lunii aprilie, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, asupra posibilei fraudări a voturilor românilor care deţin şi cetăţenie maghiară. Mai exact, sistemul electronic de monitorizare a voturilor nu ţine cont de existenţa a peste 500.000 de cetăţeni care au dublă cetăţenie - româno-maghiară. La alegerile parlamentare din 8 aprilie 2018, sute de autocare au tranzitat graniţa, transportând cetăţeni români pentru a vota în Ungaria, majoritar, în favoarea FIDESZ şi a premierului ungar, Viktor Orban. Mai mult, Viktor Orban, preşedinte FIDESZ şi premier al Ungariei, a întreprins chiar o acţiune electorală în Transilvania şi a trimis scrisori tuturor celor care au dublă cetăţenie să-i îndemne să meargă la urne, cu mesajul subliminal că pot vota în ambele părţi. În faţa acestei situaţii, BEC a emis o informare cum că toţi românii cu dublă cetăţenie trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte de a vota. Precum Pilat din Pont, nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini, pentru că nu au găsit o soluţie efectivă. Decizia BEC generează mai multe probleme/întrebări decât soluţii/răspunsuri: 1. BEC nu vorbeşte despre niciun mecanism de verificare a exercitării votului multiplu. Se presupune că BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparaţia acestui vot. Nu există un sistem unic de identificare (aşa cum este CNP-ul la noi). Foarte probabil, se vor preface că problema nu există. 2. Cu siguranţă, comisia din secţia de votare nu-i va întreba pe oameni dacă au dublă cetăţenie când votează. 3. Din informarea de la BEC se înţelege că oamenii îşi vor putea exercita dreptul la vot doar dacă vin cu declaraţia completată de acasă. Aceasta nu va fi găsită în secţiile de votare. Deci e posibilă restrângerea dreptului la vot. 4. BEC nu vorbeşte despre niciun fel de sancţiune care ar urma să fie aplicată. Atenţie! Nu se aplică actuala legislaţie referitoare la votul multiplu, pentru că, în teorie, cetăţenii respectivi vor vota în altă ţară. În aceste condiţii, putem trage două concluzii: fie avem de-a face cu încă un caz de incompetenţă, ceea ce nu este deloc exclus, fie instituţiile statului român nu vor să împiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari, încercând astfel să-i dea o mână de ajutor lui Viktor Orban.
Emil-Marius Paşcan UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM), cu concursul PSD-ALDE, se pregătesc să scoată limba română din unităţile de învăţământ! Întotdeauna când UDMR susţine şi votează vreo nerozie a PSD-ALDE, precum modificarea în interesul infractorilor a Codului penal şi a Codului de procedură penală, să vă puneţi problema ce târguială mizerabilă, ce înţelegere culpabilă se află în spatele tărăşeniei, în detrimentul intereselor naţionale ale României. Iată un exemplu de după adoptarea în Parlament a actului normativ privind modificarea celor două coduri penale. Aflăm că parlamentari ai Partidului Civic Maghiar, aleşi pe listele UDMR, au iniţiat o propunere legislativă pentru ca examenul de limbă română pentru elevii maghiari să nu mai fie obligatoriu. Iniţiatorii susţin că elevii care aparţin minorităţilor naţionale sunt discriminaţi faţă de majoritari, prin obligaţia de a susţine un examen suplimentar, în comparaţie cu elevii români. Ei pretind să fie eliminat examenul suplimentar, adică proba de limba română pe care elevii trebuie să o susţină, pe lângă proba de limbă maternă, la Evaluarea de la finalul clasei a VI-a, la Evaluare Naţională de la clasa a VIII-a şi la bacalaureat. Aceiaşi iniţiatori mai doresc ca în unităţile şcolare în care funcţionează clase cu predare în limba minorităţilor naţionale să se înfiinţeze o unitate de învăţământ cu personalitate juridică, indiferent de numărul elevilor. Cu alte cuvinte, dacă sunt de la doi elevi în sus reprezentând o minoritate etnică într-o localitate, în numele acestora să se poată înfiinţa o unitate de învăţământ cu personalitate juridică, pentru ca aceştia să nu fie discriminaţi etnic. Aberant! Iată, aşadar, unde duc înţelegerile politice diabolice dintre Liviu Dragnea, premierul Viktor Orban şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. I-aş invita pe cei doi politicienii trădători ai acestei ţări, care prin campaniile electorale se dau mari patrioţi, să vină de curiozitate în vizită de documentare prin judeţele Mureş, Harghita, Covasna sau alte zone din centrul ţării şi să constate la ce nivel cunosc limba română absolvenţii care îşi finalizează studiile preuniversitare în limba maghiară. Le pot furniza un exemplu: în judeţul Mureş, respectivii absolvenţi obţin în proporţie de circa 40% note între 1 şi 3 la testele de limba română. Oare ce concurs pentru ocuparea unui post vor trece, dacă nu cunosc limba oficială a statului în care s-au născut şi trăiesc şi dacă se mai întâmplă un astfel de fenomen naţional la scară europeană? Atenţie, aici nu vorbim de migranţi! Izolaţi fiind de politica etnocentristă a politicienilor care-i reprezintă, tinerilor maghiari li se insuflă sentimentul discriminării şi al oprimării chiar de pe băncile şcolii. Ei nu se vor regăsi decât izolat pe piaţa locurilor de muncă din ţara în care trăiesc şi a cărei limbă oficială nu o cunosc decât aproximativ, fiind indirect determinaţi să o părăsească. Cei care rămân vor genera în timp o masă critică şi vor crea o presiune tot mai mare asupra statului român, politic pretinzându-se imperativ în numele lor discriminarea pozitivă, autonomia şi enclavizarea etnică, urmărindu-se impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca o condiţie a concursului pentru ocuparea unui loc de muncă din zonele etnic mixte. Cu alte cuvinte, oficializarea limbii maghiare ca a doua limbă a statului român. Aşadar, aceasta este traiectoria previzibilă şi predictibilă politic, în România în care, neoficial, chiar astăzi se întâmplă, în zonele în care administraţia publică locală este condusă de UDMR, ca cetăţenii români să nu poată participa la un concurs pentru ocuparea unui loc de muncă întrucât se impune condiţia cunoaşterii limbii maghiare. Sigur, o contestare la instituţiile competente sau în justiţie elimină această condiţionare, dar vorbim de realităţile îngrijorătoare, presiunile, şicanele şi provocările, devenite cutume ale zilelor noastre. Dragi români, vă rog să ieşiţi masiv la vot, în 26 mai, şi să scăpaţi ţara de aceşti trădători aflaţi la guvernare! E singura soluţie democratică viabilă pentru România, pentru siguranţa, stabilitatea şi securitatea sa, pentru demnitatea cetăţenilor români.
Petru Movilă "Demnitate şi respect pentru asistenţii medicali din cabinetele de medicina muncii!" La sfârşitul săptămânii trecute am primit titlul de membru de onoare din partea Ordinului asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România. Proiectul de lege pe care l-am depus pentru o salarizare corectă a acestora a intrat în linie dreaptă la Senat. Împreună cu asistenţii din întreaga ţară muncim ca acesta să fie aprobat în cel mai scurt timp posibil. Prin intermediul propunerii legislative depuse de mine cu privire la modificarea Ordonanţei nr.124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, am avut în vedere corectarea unor inechităţi atât faţă de medici, cât şi de asistenţii medicali care profesează în cabinetele de medicină de familie. La acest moment, deşi asistenţii medicali din cabinetele medicilor de familie au aceeaşi formare de bază cu asistenţii comunitari, au aceleaşi competenţe, au gradul principal şi vechime, peste 70% dintre aceştia trăiesc la limita subzistenţei, având salariul mediu pe economie. Această discriminare are repercusiuni grave, având în vedere migraţia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională. Propunerea legislativă, pe care tocmai am depus-o, vizează finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali/soră medicală/moaşă, care îşi desfăşoară activitatea în cabinete de medicină de familie, din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin alocarea sumelor prevăzute pentru salarizarea acestora sub formă de transferuri prin Direcţiile de sănătate publică judeţene către cabinetele de familie. În consecinţă, această schimbare va creşte şi bugetul medicilor de familie, nemaiavând ca sarcină plata personalului. Necesitatea promovării acestui act normativ se impune, având în vedere subfinanţarea actuală a medicinei de familie din România şi, implicit, a personalului mediului sanitar. Astfel, prin acest demers se urmăreşte şi utilizarea corectă a resurselor umane implicate, ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru medicii de familie. Mai mult decât atât, se asigură un cadru instituţional coerent şi necesar pentru asigurarea unui climat de lucru corect şi motivant pentru această categorie profesională în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, dar şi stoparea fenomenului de migraţie. Prin prisma tuturor acestor argumente şi datorită întâlnirii pe care am avut-o la Iaşi cu Ordinul asistenţilor, continuăm munca, continuăm lupta pentru a le oferi demnitatea şi recunoaşterea pe care le merită!
Raluca Turcan "Ecaterina Andronescu vrea să modifice ilegal admiterea în licee" PNL solicită ministrului educaţiei să nu modifice calendarul admiterii în învăţământul liceal, cu două zile înainte de probele vocaţionale de stat! Ecaterina Andronescu întârzie voit publicarea cifrei de şcolarizare, pune în pericol posturile a mii de profesori şi forţează mii de copii să abandoneze şcoala! A făcut din şcoala românească un butoi de pulbere, care stă să explodeze! Demiterea acesteia e mai urgentă ca niciodată. Prin tot ce face, zi de zi, ne demonstrează că vrea să îngenuncheze întreg sistemul educaţional. Este mai toxică pentru sistemul de învăţământ decât "pamblică" sau "genunche" la un loc! Andronescu a băgat frica în rândul profesorilor şi a crescut sentimentul de siguranţă în rândul elevilor şi părinţilor. Nimeni nu mai ştie ce probe vor trebui să susţină elevii, în ce perioade şi la ce clase vor putea fi înscrişi în acest an. Să modifici cu câteva zile înaintea probelor deja anunţate metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii, procedurile de organizare şi calendarul, este ilegal. Acestea trebuiau făcute cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a (conf. articolului 76 din Legea educaţiei naţionale 1/2011). PNL solicită ministrului educaţiei să nu publice în Monitorul Oficial ordinul ilegal. Dacă merge mai departe cu acest plan distrugător, PNL va solicita demiterea Ecaterinei Andronescu, prin moţiune îndreptată împotriva ministrului educaţiei! Andronescu să nu se joace cu destinele copiilor. Riscă să rămână în istorie nu doar ca distrugătorul învăţământului profesional, ci şi primul ministru demis de revolta părinţilor şi a profesorilor.