2 aprilie 2019 – Dezbaterea Propunerii legislative privind declararea zilei de 28 iunie "Ziua Ziaristului Român" (Pl-x 97/2016). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Următoarea. 77. Propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie "Ziua Ziaristului Român"; Pl-x 97/2016. Da, vă rog. Avem raport din partea Comisiei pentru administraţie, cât şi a Comisiei pentru cultură. Vă rog.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, din ziua de marţi, 21 martie 2017, în temeiul art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, s-a hotărât retrimiterea propunerii legislative, în vederea examinării şi depunerii unui nou raport, în procedură obişnuită. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) şi alin. (3) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă, în şedinţa din 15 martie 2016. Consiliul Legislativ avizează favorabil propunerea legislativă, prin avizul nr. 1098 din 13 octombrie 2015. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiilor au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun suplimentar de respingere a propunerii legislative. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. La dezbateri? Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, 15 ani de zile am trăit din meseria de ziarist şi a fost o perioadă, spun eu, cu satisfacţii. Deşi ceea ce se întâmplă în presă, în zilele noastre, este tot mai complicat, în sensul că salariile sunt mici, munca este multă, noi, politicienii, ne bucurăm că la sfârşit de săptămână avem la conferinţe de presă jurnalişti care relatează în legătură cu activitatea noastră. Şi, practic, să ştiţi că munca cea mai grea a acestor oameni este în weekend, când alţii se relaxează, când alţii stau lejer, pentru ei, practic, nu există zi liberă a săptămânii. Ceea ce solicită breasla ziariştilor nu e nici să aibă zile libere, nici să primească pensii speciale, nici să primească alte bonificaţii. Pur şi simplu solicită, prin acest proiect, o zi care să marcheze această breaslă a jurnaliştilor, o zi în care colegii noştri - care stau cot la cot cu noi, aici, în Parlament, alţii, în redacţii, alţii, în judeţe - să aibă o zi în care se pot întâlni, în care pot discuta despre ceea ce înseamnă munca de jurnalist. Sincer, n-am înţeles de ce se doreşte respingerea acestui proiect. Pentru că, vă repet, nu e vorba nici despre zile libere, nu e vorba nici despre bonificaţii, nu e vorba nici despre avantaje pentru breasla jurnaliştilor, este pur şi simplu o recunoaştere prin lege pentru o categorie de oameni care muncesc şi în interesul public, şi în interesul cetăţeanului, şi în colaborare cu Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia şi tot ceea ce înseamnă instituţiile statului. Din acest motiv, eu consider că nu există niciun motiv serios de a respinge acest proiect. Şi, vă rog, înainte de a da votul, să vă gândiţi foarte bine - cu ce ne ajută să dăm un vot de respingere împotriva Zilei Ziaristului, în condiţiile în care, repet, oamenii aceştia nu cer nimic decât o recunoaştere a muncii lor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Socotar, primul vorbitor de la PSD. Se pregăteşte domnul Bulai.

Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Aşa cum a subliniat colegul Roman, ar fi perfect justificat ca ziariştii să aibă o zi a lor, în puzderia de zile pe care oricum Parlamentul le-a adoptat. Problema este cu acest proiect de lege că mai multe asociaţii au venit şi n-au fost de acord asupra titlului zilei - respectiv, unii au vrut jurnalist, alţii, ziarist; n-au fost de acord cu data propusă - care, atenţie, este data la care Mihai Eminescu a fost pus în cămaşă de forţă, într-un moment în care suferea de o boală. Şi Comisia pentru cultură a considerat că este nepotrivită data respectivă pentru un proiect al Zilei Ziaristului. Deci, în principiu, nici Grupul PSD, nici - cred că întregul Parlament n-are nimic împotriva unei zile a ziariştilor sau a jurnaliştilor, dar breasla să se pună în consens şi să vină cu o propunere în care titlul acestei zile sau numele acestei zile să nu fie controversat, data să nu fie controversată. Şi noi vom accepta cu plăcere acea versiune de proiect legislativ. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Bulai, USR. Se pregăteşte domnul Dobrovie, de la PNL, al doilea vorbitor.

Iulian Bulai Stimate doamne, Stimaţi domni, Jurnaliştii nu au nevoie de această zi. Politicienii au nevoie de această zi. Şi să ştiţi că m-am consultat cu foarte multe organizaţii de interes pentru jurnaliştii din toată ţara şi nu au susţinut această zi care reprezintă un act populist la adresa celor care ar trebui să beneficieze de libertate de expresie maximă şi de neintervenţia statului, a politicului, a mogulilor de presă, a partidelor de guvernare, în exerciţiul jurnalistic. Ar trebui să încetăm să dăm afară jurnalişti din TVR care au fost corespondenţi la Parlament, doar pentru că puneau întrebări incomode. Ar trebui să încetăm să cenzurăm jurnalişti din TVR, atunci când ar fi vrut să pună întrebări incomode la o conferinţă de presă cu domnul Timmermans. Aceasta înseamnă să valorizăm cu adevărat importanţa jurnaliştilor în presa din România, nu chestiuni populiste pe care nici măcar jurnaliştii nu le vor, şi nu le susţin, şi ne roagă imperios să votăm împotriva acestor iniţiative. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Dobrovie. Se pregăteşte domnul Paşcan, de la PMP.

Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, domnule preşedinte. Am fost jurnalist timp de 10 ani şi cred că jurnaliştii au dreptul la recunoaştere, pentru că au o misiune foarte importantă, de a informa corect cetăţenii. Şi cred că se puteau găsi soluţii mai bune. Dacă ziua în care a murit marele poet şi jurnalist Mihai Eminescu nu era cea mai bună, cea mai potrivită pentru a face această zi a jurnalistului, se putea găsi, de exemplu, ziua de 3 mai, care este Ziua mondială a presei. Şi se putea găsi o soluţie, prin amendamente, astfel încât să avem totuşi o zi în care să aducem un omagiu, măcar o minimă recunoştinţă, jurnaliştilor, care sunt o categorie foarte precară în România. Jurnaliştii nu numai că sunt supuşi unor presiuni politice puternice, ei au şi probleme în ceea ce priveşte angajarea. De multe ori au contracte prin care, oricând, pot fi daţi afară şi, mai mult decât atât, supuşi la tot felul de abuzuri. Nu sunt apăraţi, nu sunt sindicalizaţi, nu au o apărare, cum există în alte state, în Germania sau în alte state, în care ei efectiv reprezintă o branşă puternică, care îşi apără drepturile. De multe ori nu există solidaritate în presă. Şi, mai mult decât atât, din păcate, în ultima vreme vedem televiziuni care se închid. Vedem că tot mai puţine organe de mass-media sunt critice - îşi mai permit să fie critice - în faţa unor presiuni politice ale puterii, în faţa unor constrângeri financiare şi în faţa a ceea ce înseamnă în general trecerea către online şi schimbarea presei care - aţi văzut foarte bine, presa scrisă moare şi trebuie să vedem ce alte modele mai sustenabile găsim. Este regretabil că totuşi nu găsim o soluţie pentru a face această zi posibilă, măcar simbolic, cum spunea şi colegul meu, nu este vorba despre nicio remuneraţie, nu este vorba despre cheltuieli, nu este vorba despre fonduri suplimentare. Este vorba despre o recunoaştere simbolică a unei meserii care, până la urmă, are o misiune esenţială în orice democraţie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Paşcan, Grupul PMP. Vă rog, domnule deputat, aveţi două minute.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Bună ziua, distinşi colegi. Acest proiect legislativ datează din perioada anterioară, din legislatura trecută a Parlamentului României. Şi aş vrea să clarific câteva lucruri, ca să înţelegeţi de ce în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă am avut mai multe discuţii şi până la urmă am ajuns la concluzia unui raport negativ. Este un proiect care a fost iniţiat de o structură asociativă a jurnaliştilor, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Am considerat oportun să întrebăm şi celelalte structuri asociative, mai sunt multe altele, implicit posturile publice de televiziune, radio, agenţiile de presă, ce opinii au în legătură cu această zi. În primul rând - şi am spus-o şi în comisie, la timpul potrivit - ziua este aleasă la modul neinspirat. Adică, să faci o sărbătoare din ziua în care Mihai Eminescu este dat afară de la publicaţia "Timpul", mi se pare absolut neavenit şi bizar. Pe de altă parte, iniţial propunerea privea şi se numea această sărbătoare "Ziua Ziaristului Român". S-au simţit discriminaţi alţi ziarişti. Mai mult decât atât, am explicat, termenul de ziarist este oarecum restrictiv. Sigur, este tipic presei româneşti, dar astăzi termenul unanim acceptat şi vehiculat în plan internaţional este de jurnalist. S-a dorit o zi nu doar a ziaristului român, ci a tuturor jurnaliştilor. Pe când aceasta s-ar confunda cu Ziua Internaţională a Presei, din 3 mai. Sunt aceste argumente. Plus că, în răspunsurile pe care le-au transmis Comisiei pentru cultură, la solicitarea noastră, toate celelalte organizaţii ale jurnaliştilor au susţinut inechivoc şi explicit că nu doresc o astfel de zi, întrucât le este suficientă aniversarea dată de Ziua Internaţională a Presei din România. Prin urmare, vă întreb în mod legitim, fără a avea ceva cu această propunere şi proiect. Dorim noi să legiferăm, să reglementăm peste voinţa majorităţii Asociaţiei şi breslelor din acest domeniu al presei? Cred că nu. Adică este cazul să-i lăsăm pe ei să decidă, majoritar. Aşa este democratic. Şi, dacă este cazul, noi să fim prelungirea şi instrumentul prin care un astfel de proiect legislativ să devină lege. Până atunci însă este un simplu demers populist, unilateral, care nu este agreat tocmai de cei cărora le este dedicat acest proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Rămâne la votul final, mâine, la 12.00.