27 martie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 (PL-x 578/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Poziţia 31, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020; PL-x 578/2018. Guvernul? Vă rog, domnul secretar de stat. Şi apoi, Comisia pentru buget.

Florin Iordache Da. Comisia pentru buget, vă rog. Doamna Ioana Bran, de la Satu-Mare.

Ioana Bran-Voinea Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor dispoziţii din cadrul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015, respectiv a art. 9 lit. o), în sensul introducerii în bugetul ordonatorilor principali de credite a sumelor pentru finanţarea contravalorii taxei pe valoarea adăugată neeligibile plătite şi în cazul beneficiarilor Programului Operaţional Regional 2014-2020, axele prioritare 3, 4 şi 7, precum şi completarea art. 12, prin introducerea unor prevederi care permit finanţarea unor proiecte a căror valoare poate determina depăşirea sumelor alocate în limita a 200% pentru proiectele care intră sub incidenţa regulilor de ajutor de stat. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache La dezbateri generale, domnul Neagu, vă rog, Grupul PNL.

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Grupul PNL va susţine acest Proiect de Lege de aprobare a Ordonanţei nr. 40. El este mai vechi, e din 2015, ajunge acum la dezbatere. Una dintre problemele semnalate, cu care suntem şi noi de acord, este necesitatea finanţării contravalorii taxei pe valoarea adăugată la două din programele operaţionale regionale, axa prioritară 3, axa prioritară 7. Rugămintea noastră este ca în continuare Guvernul să manifeste interes şi ceea ce se mai poate rezolva, până la noul exerciţiu financiar multianual, să rezolvăm, pentru că gradul de absorbţie este în continuare destul de scăzut. Vă mulţumim.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Doamna Mînzatu, Grupul PSD. Vă rog, doamnă deputat.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PSD susţine acest proiect legislativ. Modificările permit supracontractarea, inclusiv pentru ceea ce înseamnă finanţări pentru IMM-uri. Şi profit de ocazie pentru a vă spune că în ultimii doi ani Guvernul PSD a lansat 67 de apeluri pentru fonduri europene vizând IMM-urile. Avem contracte de finanţare semnate pentru 3.313 IMM-uri, în valoare totală de 2,9 miliarde de euro. Vorbim atât de IMM-uri existente, incubatoare de afaceri, inovare şi cercetare în companii, dar şi lansare de start-up-uri. Aşa încât credem că măsuri de tipul acesta sunt extrem de benefice pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea mediului de afaceri cu fonduri europene. Şi PSD se preocupă în mod explicit pentru utilizarea judicioasă a acestor bani în direcţia corectă. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Rămâne la votul final. Caracter ordinar, neavând amendamente.