27 martie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc (PL-x 439/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache S-a mutat, este pe poziţia 7 1 - Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc; PL-x 439/2018. Iniţiatorii? Domnule Mohaci, vă rog. Apoi Comisia pentru agricultură.

Mihai Mohaci Stimaţi colegi, Este o lege care stabileşte o zi care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti. Este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi ale vinului şi a le face cunoscute sub numele de Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc. Este o lege solicitată de asociaţiile din domeniu, de Asociaţia Naţională a Cofetarilor şi Bucătarilor din Turism, de Guerrilla Cooking. Sunt oameni care au spus că doresc această lege tocmai pentru că ea face parte dintr-un fundament al unei tradiţii. Tradiţia fiind fundamentul... care stă la baza oricărei naţiuni, iar arta culinară face parte din această tradiţie românească. De aceea, vă doresc... vă solicit, vă rog să votăm această lege, pentru că are în spate un număr important de oameni care lucrează în domeniu. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Comisia pentru agricultură. Domnule Păle, sunteţi de serviciu azi, vă rog, prezentaţi raportul.

Dănuţ Păle Raport asupra Proiectului de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc - PL-x 439/2018. Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea ultimei zile de duminică a lunii octombrie ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc. Totodată se prevede şi posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, de programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnule coleg, urmăriţi-mă puţin. Înţeleg că dumneavoastră aţi aprobat 4 amendamente. Ceea ce mă intrigă pe mine este faptul că dumneavoastră aţi aprobat "vinului româneşti". Ori este "vinurilor româneşti". Deci "vinul"- singular, "româneşti" - la plural. Deci cum este? Ce...?

Dănuţ Păle "Vinului românesc." La singular.

Florin Iordache Păi, da, dar, repet, amendamentele comisiei dumneavoastră - "a vinului româneşti", în prima... (Discuţii în sală.) Chestiune de gramatică.

Dănuţ Păle A vinului...

Florin Iordache ... vinului românesc.

Dănuţ Păle Am înţeles - că vinul este românesc. Normal că sunt mai multe vinuri. Pe soiuri şi pe acestea...

Florin Iordache Domnule... domnule coleg...

Dănuţ Păle Deci trebuie să recunosc că nu ştiu ce s-a scris în...

Florin Iordache Păi, raportul îl am de la dumneavoastră. Veniţi puţin! (Discuţii la prezidiu.)

Dănuţ Păle Nu, este vorba despre o eroare materială. Nu există...

Florin Iordache Da. Continuăm.

Dănuţ Păle Întotdeauna...

Florin Iordache Domnul Bichineţ.

Dănuţ Păle ... am fost de acord cu dumneavoastră.

Florin Iordache Da. Domnule Bichineţ, vă rog.

Corneliu Bichineţ Eu am citit acest proiect de lege şi mi se pare că este foarte, foarte bun. Săptămâna trecută am aprobat o altă zi, o altă sărbătoare - Ziua meseriilor. Poporul român spune foarte frumos că "Meseria este brăţară de aur", dar şi "Gâtul este pâlnie de argint". În legătură cu Ziua gastronomiei şi a vinului românesc, vreau să vă spun că domnul preşedinte Flutur a făcut de mai multe ori acţiuni de acest gen, în Bucovina, şi au avut o rezonanţă extraordinară pentru zona Moldovei. Acum, am văzut şi opinii diferite, că nu ar fi cazul să sărbătorim o zi, să avem într-un an Ziua gastronomiei. Ele ţin de sfârşitul de toamnă. Şi, în general, toamna este bogată, cu produse. Şi e bine ca produsele să fie scoase în pieţe, să fie valorificate. Dar, de asemenea, n-am văzut niciun amendament care să prevadă ca... cei care în România fac foamea - şi sunt destui - să primească de la autorităţile locale, dacă nu este campanie electorală, ceva cu titlu de gratuitate. Pentru că multă lume vine la astfel de expoziţii şi numai oficialităţile se înfruptă din ce este mai bun, din produsele culinare, din vinurile alese. Astfel s-ar diminua numărul celor care au strâns cureaua, au strâns-o, tot au strâns-o până le-a ajuns la gât. În esenţă, proiectul este bun şi PMP îl va susţine. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Bacalbaşa, vă rog, Grupul PSD.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Este o idee excelentă să promovăm gastronomia şi vinurile româneşti, care, din păcate, au ajuns într-un declin inacceptabil şi explicabil, dar la modul trist. Am luat însă cuvântul pentru că domnul Bichineţ - pe care îl apreciez - a vorbit despre cei care fac foamea.

Varujan Pambuccian A zis de pâlnia de argint.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Pâlnia de argint, sigur, e un blestem al neamului, pe care îl ştim foarte bine. Dar asta este. Dar apropo de cei care fac foamea. Noi avem situaţia în care importăm mână de lucru din Orient şi - cu toate riscurile care apar. Şi nu se poate găsi cineva ca să culeagă via şi fructele. Aşa încât, să fim măcar în Parlament oneşti şi realişti.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. La titlul legii. Intervenţii? Nu. Art. 1? Art. 2? 3? Adoptate. Rămâne la votul final. Caracter ordinar.