Florin Iordache 7. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 690/2018. Dacă în numele iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Vă rog. Din partea Comisiei pentru sănătate, vă rog, doamnă doctor.
Cristina-Elena Dinu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În temeiul dispoziţiilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 7 noiembrie 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport comisia a avut în vedere: avizul favorabil, cu observaţii, al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social; avizul favorabil al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul acordării medicilor de familie a dreptului de a deschide un punct secundar de lucru. Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, cu respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul proiect de lege. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă. La lucrările comisiei au fost prezenţi 17 deputaţi, din totalul de 18 membri. La dezbateri a fost prezent domnul Dan Dumitrescu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu amendamentele prevăzute în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă colegă. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Domnul Buicu. Se pregăteşte doamna Ioniţă Antoneta, de la PNL. Vă rog.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Pentru a asigura populaţia şi comunităţile care nu au în momentul de faţă medici de familie, prezentul proiect vine să asigure, în aceste comunităţi, posibilitatea de deschidere a unor puncte de lucru de către medicii de familie titulari în altă comunitate. Proiectul a pornit în urma unor discuţii cu colegul deputat Vass de la UDMR, concretizat până la urmă în această iniţiativă legislativă pentru care Comisia pentru sănătate vă propune aprobarea. Este un proiect bun care va determina accesul comunităţilor care nu au medic de familie să aibă medic de familie. Partidul Social Democrat sprijină şi vă invită să votaţi acest proiect. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PNL. Vă rog. Doamna Antoneta Ioniţă. Vă rog, doamnă.
Antoneta Ioniţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Prezenta propunere legislativă prevede acest drept al medicilor de familie de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localităţile unde nu funcţionează niciun alt cabinet medical în specialitatea aceasta de medicină de familie, oferind posibilitatea acestora să presteze servicii medicale în cabinetele proprii, suplimentar faţă de norma de bază, de 3,5 ore pe zi de lucru, prin semnarea unui act adiţional la contractul existent cu casele judeţene de asigurări de sănătate. Aceasta are drept justificare lipsa medicilor de familie, mai ales în mediul rural, dar şi în localităţile din mediul urban mai slab dezvoltate economic, având drept consecinţă creşterea accesibilităţii pacienţilor la serviciile medicilor de familie. Este cunoscut faptul că în România există peste 600 de localităţi în mediul rural, care nu au medic de familie. Motiv pentru care Partidul Naţional Liberal va susţine această iniţiativă legislativă care va avea un efect benefic imediat, ducând la scăderea numărului de localităţi din acest mediu rural care nu dispun de un medic de familie. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul UDMR, domnul Szabó Ödön. Vă rog, domnule deputat.
Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Doresc să vă mulţumesc pentru susţinerea acestei iniţiative legislative care vine din partea Grupului UDMR şi care este un demers constant al formaţiunii noastre care a susţinut, inclusiv la votul pe buget, alocarea în ultimii doi ani a unor surse suplimentare pentru medicina de familie, la fel susţinută de către majoritate şi de către cei care au votat la momentul respectiv inclusiv bugetul de stat. Această iniţiativă vine să consolideze poziţia medicilor de familie şi să dea posibilitatea ca aceia care astăzi nu pot beneficia, din diverse motive, de servicii de sănătate în mediul rural, în principal, să poată să beneficieze de cei care sunt doritori şi îşi doresc să ofere aceste servicii pentru aceste zone mai puţin avantajate în mediul rural. Deci în acest context eu sper să avem o susţinere largă şi legea să fie cât mai rapid promulgată, inclusiv în Monitorul Oficial, de către preşedinte. Vă mulţumesc încă o dată, în numele colegului meu, Vass Levente, şi domnului preşedinte, şi colegilor din comisia de specialitate. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Grupul USR. Domnul Pop Rareş. Vă rog, domnule deputat.
Tudor Rareş Pop Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Grupul USR susţine acest proiect de lege, îl consideră necesar şi util pentru combaterea lipsei de acces a celor din mediul rural la servicii medicale de calitate. Totodată, aş vrea să fac un apel, în aceeaşi idee, la adresa actualei guvernări PSD-ALDE, să deblocheze Legea asistenţei medicale comunitare care ar veni perfect în completarea acestei iniţiative. Sunt 1.500 de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari, dintr-un necesar de 5.000. Această lege pe care am votat-o cu toţii în 2017 ar fi urmat să rezolve această problemă. Deci, repet, fac un apel la colegii mei din Comisia pentru sănătate, la doamna ministru Pintea, să deblocheze această lege şi să implementăm aşa cum trebuie şi instituţia asistentului medical comunitar. Mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu mai sunt. Avem 5 amendamente admise, stimaţi colegi. Lucrăm pe raportul venit de la Comisia pentru sănătate. La titlul legii intervenţii? Nu. La articolul unic intervenţii? Nu. La art. 75, cu cele două alineate? Se introduce un alineat nou, 3. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Rămâne la votul final. Are caracter ordinar. Vă anunţ următoarele proiecte pentru care Camera Deputaţilor este primă Cameră şi ale căror termene au fost depăşite: