15 februarie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 (PL-x 45/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi! Vă rog să luaţi loc, să putem începe şedinţa Camerei Deputaţilor. Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 220. Intrăm în ordinea de zi care a fost stabilită de Biroul permanent şi aprobată de Comitetul liderilor. Avem Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Domnule Cupşa, vreţi să interveniţi? Nu. Doamna Prună? Vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Ceea ce se va întâmpla astăzi, în camera Deputaţilor, este un precedent foarte periculos. Practic, dumneavoastră vreţi să revotăm astăzi, în Camera Deputaţilor, o lege care a primit deja votul acestei Camere. Aţi întors-o la Comisia pentru buget, acolo i-aţi dat un raport suplimentar şi astăzi o reîntoarceţi în plen. Este un precedent foarte periculos pe care îl creaţi şi, practic, masacraţi parlamentarismul din România. V-am spus şi ieri că puteaţi foarte bine să menţineţi acest amendament pe alocaţiile copiilor, dar să găsim o altă sursă de finanţare, cum ar fi pensiile speciale care, oricum, în bugetul de anul acesta au crescut cu 2,5 miliarde, deci, exact suma de care am avea nevoie pentru a susţine această mărire a alocaţiilor. Practic, ne invocaţi acest principiu al excepţionalităţii pe care l-aţi inventat dumneavoastră peste noapte, pentru a face voinţa unui singur om, adică a dumneavoastră, domnule Dragnea, pentru că puteam să găsim o altă sursă de finanţare. Deci, nu distrugeţi Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru că avem posibilitatea să nu revotăm această lege. (Rumoare.)

Florin Iordache Vă mulţumesc, stimaţi colegi. Într-adevăr, ieri a fost o zi grea. Eu am încercat şi aseară şi în şedinţa Biroului permanent să lămuresc eventualele controverse care au apărut în spaţiul public. Înainte de a ne critica, eu v-aş ruga pe dumneavoastră să citiţi art. 133, în care se precizează foarte clar ce înseamnă procedura legislativă. Până când sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor o lege nu se trimite preşedintelui României, suntem în procedură de adoptare. Şi de aceea eu v-aş ruga pe dumneavoastră să citiţi art. 133, de la alin. (3) încolo, pentru a vă lămuri. Dacă aveţi eventuale nelămuriri, putem sta de vorbă şi vă lămuresc. Stimaţi colegi, 1. Atât timp cât această a fost adoptată miercuri, la prânz, cele două zile se împlinesc astăzi, la prânz. 2. Am constatat prin adoptarea Legii bugetului anumite neconcordanţe. Era mai bine să plece această lege, să ne facem că a plecat această lege care adoptă plafoanele, către preşedintele României, iar apoi să-i solicităm să ne-o retrimită, să o punem în concordanţă cu Legea bugetului sau, aşa cum am găsit soluţia pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând cu 1 martie 2019, pentru toţi copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocaţiile - noi considerăm că aceasta este cea mai bună soluţie. Deci, pentru toţi colegii de bună-credinţă, care doresc şi care au susţinut mărirea alocaţiilor, această mărire trebuie să fie în concordanţă cu Legea bugetului şi cu această lege care vizează plafoanele unor indicatori. Deci, acesta este punctul de vedere, este perfect regulamentar. Azi-noapte târziu am făcut o şedinţă a Biroului permanent. Colegii noştri din Comisia pentru buget au făcut un raport suplimentar. În acest raport suplimentar, repet, sunt puse în concordanţă. Soluţia, repet, pe care am găsit-o ieri, pentru a fi în concordanţă cu amendamentul care a fost adoptat, este aceea, repet, de a mări deficitul şi de a pune în concordanţă plafoanele care se regăsesc în Legea bugetului cu această lege. Deci, încă o dată, stimaţi colegi, înainte de a ne critica pentru că am găsit cele mai bune soluţii, vă rog să citiţi art. 133, în integralitate. Vă mulţumesc. (Revine la prezidiu.) Doamna Turcan, vă rog.

Raluca Turcan Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a propus şi a reuşit să obţină prin vot majorarea alocaţiilor pentru copii. Sursa de finanţare, pe care Partidul Naţional Liberal a identificat-o, venea exact dintr-un excedent de 2.900 de mii de lei, adică două miliarde şi ceva, din Bugetul asigurărilor sociale. (Rumoare.) Dumneavoastră sunteţi cei care - n-aş vrea să caracterizez din nou, să nu fie o zi încărcată - aţi decis să schimbaţi sursa de finanţare, cu unicul scop de a vă lipi de această propunere a Partidului Naţional Liberal. Putem înţelege, sunteţi într-o permanentă campanie. Însă, ce vreau să reţineţi şi să reţină toată lumea, este următorul lucru - aţi schimbat sursa de finanţare, este problema dumneavoastră şi doar a dumneavoastră! Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanţare, ci este rezultatul unei construcţii bugetare - aceasta pentru economişti. În acelaşi timp, această încercare cinică a dumneavoastră, de a vă lipi de o propunere bună pe care o aşteaptă milioane de români, a pus în pericol însăşi plata alocaţiilor pentru copii, începând cu luna martie. (Rumoare.) Unica soluţie pentru a nu reuşi lucrul acesta şi a amâna intrarea în plată a alocaţiilor majorate pentru copii, de la 1 martie, a fost, din perspectiva dumneavoastră, să abuzaţi din nou de Constituţie şi să forţaţi legile. Această Lege a plafoanelor bugetare nu a plecat de la Parlament, deoarece controlaţi Parlamentul. Însă procedura constituţională este una foarte clară. Aşadar, nu mai căutaţi ţapi ispăşitori! Partidul Naţional Liberal a propus şi a reuşit dublarea alocaţiilor pentru copii. Orice faceţi de acum încolo, în încercarea dumneavoastră disperată de a bloca sau de a vă lipi de o soluţie identificată de PNL, nu reprezintă decât încercări populiste şi demagogice, ca să folosesc un cuvânt care, aici...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ... a fost folosit ieri foarte mult, din partea unor oameni care s-au ocupat doar cu demagogia, în ultima perioadă.

Florin Iordache Mulţumesc, doamnă!

Raluca Turcan Vă rog... Da, închei acum. Aşadar, unica concluzie este că, de la 1 martie, datorită Partidului Naţional al Liberal, copiii vor avea alocaţiile majorate. (Rumoare. Aplauze.)

Florin Iordache Stimaţi colegi, Vă propun un singur vorbitor de grup parlamentar... (Vociferări.) ... imediat... şi apoi voi propune sistarea discuţiilor. Deci, un singur vorbitor de grup parlamentar... Grupul USR. Cine doreşte? Doamna Prună, vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Stimaţi colegi, Cred că am fost destul de clară, mai devreme, când vă spuneam că această modificare pe care ne-o propuneţi astăzi, în Parlament, este complet neconstituţională. Este prima dată în istoria parlamentarismului din România când se întâmplă lucrul acesta şi creaţi un precedent periculos. (Vociferări.) Creaţi un precedent periculos, pentru că aceasta înseamnă că orice lege pe care o vom vota aici, cu majoritate de voturi, poate fi întoarsă, în orice moment, şi resupusă votului. Şi nu aveţi bază în regulament. V-am mai spus lucrul acesta! Putem să... puteţi dumneavoastră, de fapt, că aveţi şi majoritatea, să tăiaţi din altă sursă de finanţare, şi anume, de la pensii speciale, de la PNDL, de unde vreţi dumneavoastră, astfel încât să nu modificăm aceste plafoane, aşa cum vreţi să faceţi astăzi. Există un amendament pe care vi-l putem propune, putem să lucrăm împreună pe acest amendament, dar nu creaţi acest precedent periculos, pentru că se va întoarce împotriva dumneavoastră, mai devreme sau mai târziu! (Vociferări.)

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Suciu. Grupul PSD.

Vasile-Daniel Suciu Bună dimineaţa, stimaţi colegi! Ieri, pe tot parcursul zilei, chiar şi în această dimineaţă, am auzit foarte des invocat cuvântul demagogie. Stimaţi colegi de la Partidul Naţional Liberal, Nu mai există niciun economist în acest partid care să-i explice doamnei Turcan că nu poţi lua bani de la Bugetul asigurărilor sociale şi să-i muţi în Bugetul de stat, pentru plata alocaţiilor? Sunt lucruri complet diferite, interzise prin lege! Ceea ce aţi votat şi s-a votat ieri, acel amendament, este neconstituţional şi nu poate fi pus în practică. Şi dacă, într-adevăr, vă doriţi să mărim alocaţiile, aceasta este singura soluţie posibilă, mărirea plafonului şi a datoriei bugetului de stat. Nu există altă variantă! (Rumoare.) Stimaţi colegi, Am votat ieri foarte multe anexe, iar ceea ce ne spuneaţi şi ne propuneaţi dumneavoastră acum, să tăiem bani din alte părţi, presupunea să anulăm toate voturile pe Anexe, pentru că nu puteam lua bani din Anexele rămase. Şi nu mai vreau să primesc lecţii de moralitate despre viitorul copiilor, în condiţiile în care, stimaţi colegi de la PNL sau PDL, când eraţi la guvernare aţi votat de 8 ori împotriva măririi alocaţiilor! Şi, domnule Robert Sighiartău, unde eraţi, atât de îngrijorat de soarta copiilor, când dumneavoastră v-aţi opus plafonării dobânzilor pentru IFN-uri? Unde eraţi? Şi veniţi acum să ne daţi lecţii de moralitate! (Aplauze. Rumoare.) Este singura variantă posibilă! Vreţi mărirea alocaţiilor? Votaţi ceea ce se întâmplă astăzi! Şi vă mai lansez o provocare. Dacă, într-adevăr, vă doriţi mărirea alocaţiilor, sunt foarte curios dacă preşedintele dumneavoastră va ataca bugetul la Curtea Constituţională sau ni-l va trimite înapoi. Ce este mai important pentru dumneavoastră? Serviciile secrete sau alocaţiile? Vreau să văd cum votaţi! (Aplauze. Vociferări.)

Florin Iordache Drept la replică. Vă rog.

Robert-Ionatan Sighiartău Măi, Daniele, dar populist ai mai devenit, mă, de când stai lângă Dragnea, mă! (Gălăgie. Vociferări.) Daniele, din 2012 guvernaţi! Nu mai invocaţi istoria, pentru că istoria este în defavoarea voastră! (Vociferări.) În perioada guvernărilor voastre nu aţi făcut absolut nimic, decât aţi minţit populaţia! (Vociferări.) Aşa că, lăsaţi-o mai uşor cu populismul şi, măcar acum, închideţi gura! (Vociferări.)

Florin Iordache Da. Vă rog. Drept la replică, fără să mai generăm alt drept la replică.

Vasile-Daniel Suciu Domnule deputat Robert Sighiartău, Chiar dacă suntem tineri, hai să păstrăm, totuşi, formula de politeţe, pentru că suntem în Parlamentul României, nu cu măi sau cu băi! (Vociferări.) O spun şi repet - nu primesc lecţii de moralitate de la un om care s-a opus din toate puterile plafonării dobânzilor pentru IFN-uri! Câţi bani ai făcut, domnule deputat, de pe spatele românilor şi al bistriţenilor, cu dobânzi nesimţite? (Aplauze. Gălăgie.) Cine a plâns? Aţi plâns, cumva, doamnă Roberta Anastase, aţi plâns, cumva, de soarta românilor, când aţi tăiat 25% din veniturile părinţilor copiilor? V-a interesat, cumva... (Gălăgie.) ... v-a interesat, atunci, soarta copiilor noştri? Vrem să votăm majorarea alocaţiilor, dar nu se poate face acest lucru prin amendamente demagogice. Aceasta este realitatea! Doar în şedinţa de plen, de acum, şi prin votul de acum! În rest, orice ne spuneţi este imposibil de pus în practică şi ştiţi lucrul acesta! (Vociferări.)

Robert-Ionatan Sighiartău Lucrul pe care trebuie să-l audă toţi românii este că Partidul Naţional Liberal a majorat alocaţiile. (Gălăgie. Aplauze.) Voi aţi încercat şi ieri tot felul de tertipuri pentru a anula majorarea alocaţiilor. Dacă nu sunteţi în stare să majoraţi alocaţiile, plecaţi, că venim noi la guvernare! (Gălăgie.)

Florin Iordache Niciodată! Grupul ALDE. Domnul Varujan Vosganian. Rog colegii să se abţină. Nu suntem la stadion!

Varujan Vosganian Stimaţi colegi, Nu cred că este cazul, acum, să facem o listă a tuturor măsurilor care au folosit salariaţilor, pensionarilor... (Gălăgie.) ... micilor investitori şi care au fost respinse de opoziţie. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnule deputat...

Varujan Vosganian Aş vrea...

Florin Iordache Numai puţin, domnule Varujan! Am rugămintea la Grupul PNL să aibă o discuţie... sunt 3 colegi acolo care perturbă lucrările! Dumneavoastră, cu dumneavoastră, cu domnul Ştefan... Putem păstra o atitudine normală, în Camera Deputaţilor, vă rog!

Varujan Vosganian Îmi aduc aminte, cu nostalgie, când a fuzionat Uniunea Forţelor de Dreapta cu Partidul Naţional Liberal, cum arăta Partidul Naţional Liberal în 2003, când noi am fuzionat, şi cum a fost Congresul de atunci, şi mă uit la colegii de astăzi, din Parlament, membri ai Partidului Naţional Liberal, şi fac această comparaţie care mă umple de nostalgie! (Rumoare.) Aş vrea să continui. În clipa în care propui un amendament, chiar forţând legea, prin care reduci excedentul de la Bugetul Asigurărilor Sociale, trebuie să ştii, dacă ai minime cunoştinţe de economie, că acel excedent se include în deficitul bugetului consolidat şi anularea acelui excedent duce automat la creşterea deficitului bugetar, exact cu aceeaşi sumă! Dacă doreaţi altă formulă, puteaţi să propuneţi altă formulă! În clipa în care aţi solicitat eliminarea excedentului aceluia care contribuia la deficitul bugetului consolidat, aţi asumat creşterea deficitului. Din două, una! Ori n-aţi ştiut ce faceţi, ori încercaţi acum să spuneţi altceva decât aţi făcut! Dar, stimaţi colegi de la PNL şi USR, vreau să înţelegeţi un lucru foarte clar! Mărirea alocaţiilor pentru copii este posibilă numai şi numai prin votarea Legii bugetului de stat! Aşadar, dumneavoastră nu aţi majorat nimic! (Rumoare.) Majorarea se face printr-o lege votată în Parlament şi publicată în Monitorul Oficial. Cei care votează legea, ca să fie trimisă la promulgare, aceia permit aplicarea măsurilor prevăzute în bugetul de stat. (Aplauze.) Adică, din două, una! Ori faceţi lucrurile până la capăt, propuneţi un amendament, vă asumaţi majorarea deficitului de stat bugetului consolidat, aşa cum aţi cerut, şi votaţi Legea bugetului de stat, ori, dacă nu, vă asumaţi că faceţi jumătăţi de măsură, că de fapt nu ştiţi să duceţi lucrurile până la capăt şi lăsaţi-ne pe noi să facem lucrurile cum trebuie! (Aplauze. Gălăgie.) Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul UDMR. Szabó Ödön. Vă rog. Repet, suntem la chestiuni de procedură. Am stabilit ca fiecare grup parlamentar să aibă o intervenţie. Când intrăm pe dezbaterea proiectului, fiind procedură de urgenţă, vor fi dezbateri la proiect. Acum discutăm despre procedura pe care văd că o invocaţi dumneavoastră.

Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Daţi-mi voie să revin la două lucruri foarte simple pe ceea ce discutăm astăzi şi dacă dorim să rezolvăm o problemă sau nu. 1. Dacă o să vă uitaţi - şi fiecare dintre grupurile parlamentare au analizat ieri realitatea votului care a făcut posibilă creşterea indemnizaţiilor pentru copii - nu există grup parlamentar care să nu fi dat măcar un vot pentru acest amendament. Deci este o realitate, o ştie toată lumea! Deci toată lumea a dat cel puţin un vot pentru creşterea indemnizaţiilor copiilor. 2. A doua chestiune foarte importantă. Eu cred că trebuie consens, pentru că acea propunere, o pot spune tot specialiştii, nu era aplicabilă în forma respectivă! (Vociferări.) Cu toată simpatia pentru acest proiect, acea formă nu era aplicabilă! Dacă vrem să fie aplicabilă, trebuie să realizăm nişte corecţii. Şi aici, cu câţiva colegi din Parlament sunt parte şi într-un grup mai special. Şi daţi-mi voie să fie şi o coardă mai sensibilă. Pilda Regelui Solomon despre femeile care se certau pe un copil a făcut - şi ştim cu toţii - ca, până la urmă, cel care ţinea la copil, într-adevăr, să lase copilul în viaţă. Stimaţi colegi liberali, vreţi să lăsaţi în viaţă acest proiect? Atunci votaţi ceea ce urmează! (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Movilă Petru. Vă rog. Grupul PMP. De la Minorităţi doreşte cineva? Nu. Mulţumesc. De la minoritatea din Iaşi eşti tu, da?

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Din păcate, un lucru bun s-a transformat în dispută şi gâlceavă politică. 10% din timp a fost alocat efectiv despre a vorbi despre alocaţii şi despre faptul că este nevoie, într-adevăr, să mărim aceste alocaţii, şi restul, aşa cum a spus domnul Ödön, nu aţi făcut decât să vă asumaţi ceea ce se putea face de foarte mult timp. Partidul Mişcarea Populară a votat în ambele situaţii şi vom vota, ori de câte ori va fi nevoie, lucruri de genul acesta, în interiorul legii şi Constituţiei României. De aceea, noi, astăzi, trebuie să găsim soluţia corectă! Idei despre mărirea alocaţiilor am avut toţi, îi felicit pe cei care au făcut-o! Noi am votat, dar, haideţi să depăşim acest lucru, pentru că despre acest proiect de lege nu va rămâne decât disputa, gâlceava şi acuzele de la acest microfon. Putem mult mai mult decât să încercăm, pe rând, să fim buricul pământului, pentru că, din 2004, domnul Varujan a spus corect, fiecare a guvernat cu fiecare. Sunt în sală, şi la PSD, şi la ALDE şi în alte părţi, colegi care au guvernat. În 2004, în 2008 au tăiat, n-au tăiat salarii, pensii, au greşit, fiecare să-şi asume ce a greşit, dar cred că suntem la momentul în care putem face un lucru bun împreună! Haideţi să-l facem, să terminăm cu aceste lucruri de la microfon! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Îl invit pe preşedintele Comisiei pentru buget. Domnule Lazăr, vă rog să prezentaţi raportul!

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raportul suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 În şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, din 15 februarie 2019, s-a stabilit să se solicite Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, să întocmească un raport suplimentar la Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, având în vedere creşterea deficitului bugetar, în urma dezbaterilor Legii bugetului de stat pe anul 2019. La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa 26 de deputaţi, din totalul de 26 de membri ai comisiei. În urma examinării opiniilor exprimare, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. Procedură de urgenţă. La dezbateri generale, dacă doresc colegii să intervină? (Domnul deputat Ilie Dan Barna solicită să ia cuvântul.) La dezbateri generale, da? Vă rog. De la Grupul USR, un vorbitor. De la PNL, domnul Huţucă. Un singur vorbitor, sunt dezbateri generale. Un vorbitor, procedură de urgenţă.

Ilie Dan Barna Domnule preşedinte Dragnea, Domnule preşedinte de şedinţă Iordache, Ceea ce aţi declarat de la acest microfon - mă refer la domnul Iordache, acum - este o eroare profesională gravă, pentru că nu mi-aş permite ca pe niciunul dintre dumneavoastră să vă bănuiesc de dezinformare. Avem o Decizie a Curţii Constituţionale, Decizia nr. 233/1999, care spune foarte clar - "... în raporturile dintre autorităţile publice, termenul din Codul civil nu se aplică cel pe zile libere, ci cel pe zile calendaristice...". Termenul pentru această lege a expirat azi-noapte la ora 24,00. În momentul de faţă, sunteţi în afara cadrului constituţional. În momentul de faţă, creaţi un abuz şi un precedent, conform căruia, luni, putem să redezbatem această lege şi, după fiecare două zile sau cinci zile, orice lege care trece prin Parlament să fie revotată şi rediscutată. Ne batem joc de orice idee de Parlament. În acest moment, suntem în afara Constituţiei! În acest moment, nu mai discutăm despre partide politice şi despre nuanţe! Această abordare este total ilegală şi, din această perspectivă, ceea ce vă propun şi ceea ce vă propune USR este să avem o discuţie - şi sunt de acord că Legea bugetului trebuie să fie o lege de consens - să avem o discuţie, o consultare, prin care să găsim o variantă de realocare - repet, pensii speciale, PNDL sau alte locuri - pentru a nu face acest abuz. Este un abuz grotesc şi aruncăm în aer 29 de ani de parlamentarism, în România! Dincolo de asta n-am mai trecut! Trecem o nouă linie roşie şi cădem în abis! (Aplauze.) Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul PNL. Domnule Huţucă, vă rog.

Bogdan-Iulian Huţucă Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Ţin să vă readuc aminte că marţi, 12 februarie, am votat cu toţii Legea plafoanelor, iar poziţia Partidului Naţional Liberal a fost un vot împotrivă, din raţiuni care, timp de două zile, nu s-au schimbat în niciun fel. Permiteţi-mi să vă reamintesc câteva dintre aceste argumente. Argumentul principal decurgea din raportul privind situaţia macroeconomică a României, întocmit de Guvernul României. Faptul că există un grad mare de incertitudine, la nivel mondial, care afectează şi înfrânează creşterea economică în Europa, faptul că nivelul creşterii economice, în Europa, este în scădere, de la 2,1 la 1,7, iar noi prognozăm o creştere economică de la 4,1 la 5,5, ignorând total că nu am stimulat în niciun fel mediul investiţional, că nu am stimulat în niciun fel oferta, ignorând total efectele dezastruoase ale Ordonanţei de urgenţă nr. 114 şi mai ales faptul că, în România, consumul, azi, a început să stagneze. Vă acuzam atunci că manipulaţi prognoza, pentru a deforma, în mod evident, veniturile bugetare. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Ieri, în plenul Parlamentului României, a fost aprobată o iniţiativă a PNL - mărirea alocaţiilor copiilor din România. Şi tot ieri, domnul deputat Dragnea a înaintat un amendament prin care deturna sursa de finanţare a acestei iniţiative în deficitul bugetar. N-am cum să nu precizez! Argumentaţia domnului Dragnea sfidează orice logică economică, dar mai ales sfidează prevederile legale în vigoare, respectiv, prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, prevederi de la care, până în prezent, nu aţi derogat. Dacă domnul Dragnea, împreună cu Guvernul României, cu Ministerul Finanţelor Publice... asta este tot ce poate... să stabilească că un deficit, o gaură, reprezintă o sursă de finanţare, încep să mă îndoiesc că zilele acestea... (Aplauze.) ... aici, ni se prezintă bugetul României! Mai degrabă, ni se prezintă o criză bugetară! (Vociferări.) Noi suntem astăzi în această situaţie, să discutăm Legea plafoanelor, întrucât domnul Dragnea a iniţiat acest amendament. Suntem în situaţia de a rediscuta o lege pe care s-a dat, în procedură de urgenţă, vot final, la care au expirat cele 48 de ore de contestare, şi care astăzi, la această dată şi la această oră, nu ar mai fi trebuit să existe în această clădire. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Închei prin a fi foarte clar. Partidul Naţional Liberal nu va gira niciodată un demers care este afectat de mari riscuri de neconstituţionalitate. (Vociferări. Aplauze.) Vă mulţumesc. (Domnul deputat Viorel Ştefan solicită să ia cuvântul.)

Florin Iordache Numai puţin, domnule Viorel Ştefan. Domnul Bichineţ şi apoi domnul Viorel Ştefan, Grupul PSD.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte Iordache, Dumneavoastră sunteţi un om foarte atent la nuanţe, dar, muncind foarte mult, câteva nopţi la rând, au început să vă scape chestiunile de detaliu. În timp ce ne ciondăneam aici, la ora 20,00, preşedintele Partidului PRO România tocmai anunţa la RTV că acel partid a mărit alocaţiile. USR le mărea şi el. PNL, în mod cert, le-a mărit şi aseară, şi dimineaţă. (Râsete. Aplauze.) Eu sunt în Partidul Mişcarea Populară. Sigur că mi-ar plăcea să spun că şi Partidul Mişcarea Populară a mărit alocaţiile copiilor, dar am primit destule semnale de acasă că un sfert din copiii ţării au plecat flămânzi la şcoală şi în această dimineaţă. În altă ordine de idei, domnule Liviu Dragnea, aţi fost lovit din toate direcţiile, în perioada aceasta! Să ştiţi de la un străin - nu toţi oamenii care au funia la gât sfârşesc prin a fi spânzuraţi! Mult succes Parlamentului României! Iar acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discutăm, numai să iasă bun, încât să nu adâncim criza României, pentru că în lume este greu! (Aplauze.) Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Viorel Ştefan, Grupul PSD.

Viorel Ştefan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Am ascultat cu atenţie reală tot ce s-a spus şi în dezbaterile din cursul serii de ieri, de azi-noapte, şi în cursul acestei dimineţi, atât la Comisia pentru buget, finanţe, cât şi în plenul Camerei Deputaţilor. Pot să accept că există un interes deosebit de a capitaliza politic această discuţie despre mărirea alocaţiilor copiilor. Dar îmi este foarte greu să accept că oameni, despre care eu ştiam că sunt profesionişti, că sunt economişti recunoscuţi şi validaţi prin ceea ce au făcut până acum, vin la acest microfon şi fac afirmaţii care îi descalifică. Şi o spun cu regret. Îmi pare rău să văd că oameni pe care îi apreciam se descalifică, punând ca prioritate capitalizarea acestei dezbateri politice în detrimentul profilului profesional. Nu pot să accept! Cum poţi să vii să spui că poţi lua excedentul Fondului de pensii? Fondul de pensii se constituie pe bază de contribuţii, iar în contrapartidă cu aceste contribuţii nu se pot constitui decât drepturi în contul celor care au contribuit. Cum poţi să afirmi cu obstinaţie că se poate face acest lucru, să transferi de la Fondul de pensii la bugetul de stat, care se constituie pe bază de impozite şi taxe, care au caracter fiscal? Este o aberaţie! Vă rog din suflet, stimaţi colegi, dacă ţineţi cât de puţin la profilul dumneavoastră profesional, nu mai faceţi astfel de afirmaţii, mai ales în plenul Camerei Deputaţilor, în faţa camerelor de luat vederi! Vă aude întreaga populaţie. (Rumoare.) A doua chestiune. S-a făcut de mai multe ori afirmaţia că s-a votat creşterea indemnizaţiilor. Fals! Nu s-a votat creşterea indemnizaţiilor, s-a votat majorarea unei alocaţii bugetare, fără să existe temeiul legal care să justifice o astfel de prevedere bugetară. Ştim cu toţii - şi fac apel la colegii economişti, finanţişti din partidele de opoziţie, pentru că ei ştiu şi nu înţeleg de ce ei vin aici şi spun contrariul - că nu poţi să faci o alocaţie bugetară, dacă nu ai temei legal să bugetezi o astfel de sumă. De aceea, este adevărat că soluţia pe care o propunem noi este una la limită, dar este singura care poate să ne scoată din această situaţie. Deci, nu putem transfera şi atunci folosim... şi o spun din nou pentru a înţelege şi cei care au afirmat altceva - deficitul bugetar este sursă de finanţare a cheltuielilor! (Rumoare.) Cine a spus că nu este sursă, nu ştiu în ce carte a citit sau cine l-a sfătuit să facă o astfel de afirmaţie! Deficitul bugetar este sursă de finanţare a cheltuielilor. Nu există altă soluţie, deci ne asumăm! Să majorăm sursa de finanţare pe baza deficitului - Guvernul deja lucrează, a lucrat şi azi-noapte, lucrează de dimineaţă. Astăzi la prânz va fi pus pe site-ul Ministerului, pentru transparenţă, Proiectul de Ordonanţă care să opereze modificarea legii în care sunt prevăzute nivelurile acestor indemnizaţii. S-a vorbit aici în termeni generali - că este de la simplu la dublu. Care simplu? Care dublu? Este adevărat, una dintre indemnizaţii este 84 de lei. S-a spus că de la 84 de lei ne-am dus la 150 de lei, şi este aproape dublu. Dar mai sunt încă două tipuri de indemnizaţii, pe care nimeni nu le-a luat în calcul! Acest lucru se va reglementa cu maximă urgenţă şi este într-adevăr o situaţie care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare, acea ordonanţă de urgenţă, pentru a crea temeiul legal. Până Legea bugetului va fi în Monitorul Oficial, trebuie să existe temeiul legal care să permită să se efectueze cheltuieli în legătură cu alocaţiile pentru copii, pentru că, altminteri, suma prevăzută în buget va rămâne acolo şi nu va putea fi cheltuită. Pentru că abia atunci vom încălca o prevedere din Constituţie, care spune că nimeni nu poate angaja o cheltuială fără să aibă temei legal. Deci, vă rog, haideţi, dacă vrem să rezolvăm această problemă... cred că am luptat suficient pentru a o capitaliza politic, haideţi să ne oprim aici, să ne concentrăm pe a rezolva aspectul tehnic al problemei. Şi apreciez modul în care am lucrat dimineaţă la Comisia pentru buget, finanţe, când toţi colegii au înţeles că nu există altă soluţie. Sigur, votul a fost influenţat politic - unii s-au abţinut, unii au votat împotrivă -, dar asta este altceva. Dar cu toţii am înţeles că aceasta este unica soluţie prin care putem ieşi din situaţia creată. Vă rog din suflet să ne oprim aici cu dezbaterile de altă natură şi să aprobăm această lege, această modificare pe Legea privind plafoanele bugetare, pentru că, altminteri, nu vom putea utiliza sursa bugetară care s-a creat în mod artificial, prin adoptarea acestui buget. (Aplauze.) Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Trecem la dezbaterea pe articole. La titlul legii... (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) Un vorbitor de grup. La titlul legii avem 10 amendamente admise. La art. 1 dacă sunt intervenţii? Nu. La art. 2? La art. 3 dacă sunt intervenţii? Nu. La 4? La 5? La 6? La art. 7? La Anexa nr.1? La art. 8? La Anexa nr. 2? La Anexa nr. 3? Mulţumesc. Rămâne la votul final. Peste 10 minute începem votul final şi apoi vom continua cu plenul comun.