6 februarie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020 (PL-x 517/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 16. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020; PL-x 517/2018; caracter ordinar. Domnule ministru, vă rog.

Florin Iordache Mulţumesc. Comisia pentru buget, raportul. Vă rog.

Vasile Cocoş Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi ale art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare crearea cadrului legislativ clar, stabil, predictibil şi coerent, precum şi o mai bună corelare a acestuia şi a legislaţiei subsecvente ce urmează a se elabora. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Neagu, vă rog, la dezbateri generale. Şi apoi doamna Mînzatu.

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Profit de faptul că este domnul ministru aici. Noi vom susţine acest proiect de lege pentru că orice reglementează un cadru mai bun, stabil, transparent, pentru externalizarea a tot ce putem din punctul de vedere al produselor, serviciilor româneşti, pe pieţe externe este bine-venit. Problema, în schimb, este dacă, dincolo de ce scriem, şi facem. Adică dacă într-adevăr... spre exemplu - şi poate îmi dă un răspuns domnul ministru - în proiecţia bugetului pe 2019 aţi prins o sumă rezonabilă sau o sumă serioasă şi aţi şi găsit aceste pachete încât să cam ştim încotro s-ar îndrepta cei care le-ar solicita. Eu am convingerea sau, cel puţin, speranţa că dumneavoastră veţi continua o apropiere nu doar cu Camera de Comerţ şi Industrii a României, ci şi cu alte instituţii, care au această preocupare a reprezentării solicitărilor producătorilor români pentru a fi prezenţi pe pieţe externe, şi că, încetul cu încetul, ceea ce ne semnalează, atunci când ieşim afară, marea majoritate a diplomaţilor români - că e vorba de ambasadori, consuli sau specialişti în cadrul ambasadelor României ..., pieţe pe care le-am deţinut, mai ales în sectoare în care încă suntem bine cotaţi tehnic, şi nu numai, s-au pierdut în ultima perioadă de timp. Şi aş da ca exemplu ceea ce am pierdut în piaţa egipteană - o mare pierdere în zona energetică. Poate că este momentul să tratăm cu mare responsabilitate acest lucru, şi, într-adevăr, aceste programe să se regăsească bugetate, şi într-un termen scurt/mediu cu o vizibilitate pentru firmele româneşti. Când spun româneşti şi autohtone, bineînţeles că mă refer - pentru cei care ar avea vreun semn de întrebare - şi la cele care există în România şi sunt în capitalizare - româneşti, dar cu capitaluri străine. Mulţumesc.

Florin Iordache Doamna Roxana Mînzatu, PSD.

Roxana Mînzatu Domnule ministru, Vă mulţumim pentru faptul că aţi susţinut astăzi, alături de noi, în plen, acest program. Feedbackul din partea operatorilor care au accesat anul trecut programul, în luna septembrie, este foarte bun. Aţi simplificat modalitatea de decontare a sumei pe care o acordaţi; documentul este trimis prin email, este un program digitalizat, modern. Şi apreciere şi pentru faptul că aţi prioritizat domenii importante, cum ar fi IT, cum ar fi institutele şi companiile care inovează în zona medicală, textile, sectorul alimentar, companii din zona aceasta, care au reuşit, cu banii pe care îi oferiţi prin acest program, să iasă să se promoveze pe pieţe de desfacere externe. Apreciere şi pentru faptul că punctaţi bine Asia şi Africa. Şi sperăm că şi anul acesta programul va avea succesul pe care l-a avut anul trecut. De asemenea, avem încredere că şi "Start-up Nation", programul pe care îl gestionaţi, va avea acelaşi succes, ca şi în 2017, şi anul acesta. Mult, mult succes echipei pe care o conduceţi!

Florin Iordache Alte intervenţii? Dacă nu... Domnul ministru. Vă rog. Şi rămâne la votul final, neavând amendamente. Vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule ministru. Bun. Felicitări, domnule ministru. Rămâne la votul final, neavând amendamente. Are caracter ordinar.