Florin Iordache 11. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii: consolidarea rolului lor în elaborarea politicilor UE COM(2018) 703PHCD 90/2018. Este vorba despre COM 703. Domnule preşedinte Angel Tîlvăr, vă rog să-l prezentaţi.
Angel Tîlvăr Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Vă rog să-mi permiteţi să prezint opinia noastră privind comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor privind Principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii: consolidarea rolului lor în elaborarea politicilor Uniunii Europene. Am avut în vedere, în formularea acestei opinii, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor, precum şi analiza făcută în cadrul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, Comisia pentru afaceri europene salută şi sprijină obiectivul consolidării rolului principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în elaborarea politicilor Uniunii Europene, reaminteşte necesitatea continuării eforturilor pentru a dezvolta verificarea respectării principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, ca elemente esenţiale ale exercitării competenţelor atribuite prin tratate şi ale agendei pentru o mai bună reglementare a Comisiei Europene. Totodată, susţine simplificarea legislaţiei Uniunii Europene şi obiectivul reducerii impuse de reglementare, precum şi adoptarea şi evaluarea sistematică a actelor delegate şi de punere în aplicare. Domnule preşedinte, Comisia noastră s-a întrunit în şedinţa din 11 decembrie şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie care să fie transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Propunem informarea instituţiilor Uniunii Europene şi Guvernului României asupra observaţiilor şi recomandărilor noastre, ca o contribuţie la procesul de formulare a unor politici eficiente în domeniul de referinţă. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Gudu, Grupul PNL.
Vasile Gudu Mulţumesc, domnule preşedinte. Consolidarea rolului celor două principii în elaborarea politicilor Uniunii Europene nu poate fi abordată fără înţelegere şi aplicarea acestora, în pas cu actualul context economic şi politic, ţinând cont de experienţa acumulată de fiecare stat membru şi cu o veritabilă consecvenţă. În cadrul Conferinţei de la Bretz, Austria, din noiembrie anul trecut, a fost întărită ideea că Uniunea Europeană trebuie să facă un pas înapoi atunci când vine vorba despre probleme în care statele membre sunt într-o poziţie mai bună de a lua decizii. Summitul liderilor europeni, care va avea loc la Sibiu, anul acesta, are, astfel, un bun punct de plecare pentru concluziile privind viitorul Uniunii. În acest context, Comisia pentru afaceri europene a formulat o opinie care are în vedere susţinerea celor comunicate, dar şi recomandări. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor privind Principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii: consolidarea rolului lor în elaborarea politicilor UE.
Florin Iordache Mulţumesc. Domnule Márton Árpád, vă rog. Se pregăteşte doamna Roxana Mînzatu.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Ne bucură că aceste două principii urmează să fie consolidate în actele Uniunii, poate şi în uzanţa Uniunii, şi suntem de acord întru totul cu acest text propus de comisie. Am însă o observaţie, să ne folosim cu mai mult curaj de aceste două principii, când urmează să ne dăm acordul pentru următoarele COM-uri. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Roxana Mînzatu. Se pregăteşte al doilea vorbitor de la Grupul PNL, domnul Dobrovie.
Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, subsidiaritatea şi proporţionalitatea sunt principii extrem de importante pentru o bună reglementare în Uniunea Europeană. Comisia a subliniat, în repetate rânduri, necesitatea de a verifica că se respectă principiul subsidiarităţii şi proporţionalităţii, aşa cum prevăd tratatele. Şi, de altfel, pentru mai multă legitimitate în proiectul european, este nevoie să respectăm aceste principii şi să le observăm. Simplificarea procesului de legiferare în Uniunea Europeană şi adoptarea actelor delegate şi de punere în aplicare sunt necesare pentru a avea o piaţă unică funcţională şi pentru a respecta standarde sociale şi de mediu în Uniune. Procedurile de evaluare cuvenite şi orientările elaborate pot contribui la înţelegerea unitară a principiului subsidiarităţii, având astfel un proces de luare a deciziei mult mai eficient la nivelul Uniunii Europene. Grupul PSD susţine adoptarea opiniei privind această comunicare, aşa cum a fost prezentată de Comisia pentru afaceri europene.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule Dobrovie, vă rog.
Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, domnule preşedinte. Subsidiaritatea este un principiu important. Este nevoie ca decizia să fie luată cât mai aproape de cetăţean, la un nivel cât mai aproape: local, regional şi aşa mai departe. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, domnul Dragnea spunea că statul de drept este o chestiune de subsidiaritate. Fals, domnule Dragnea! Nu are nicio legătură cu subsidiaritatea. Acest principiu fundamental pe care se bazează Uniunea Europeană trebuie respectat în toate statele şi este la fel; nu este, cum spunea domnul Toader, o chestiune variabilă care depinde, variază de la stat la stat. Nu, este legat de respectarea principiilor de la Copenhaga şi de Tratatul de aderare pe care l-au semnat toate statele membre. Ca urmare, subsidiaritatea nu este opţională. Este adevărat că parlamentele naţionale au această posibilitate - controlul de subsidiaritate - şi se implică concret în această procedură, dar aceasta nu înseamnă că statul de drept, aşa cum spuneţi, domnule Dragnea, în mod eronat, este o chestiune de subsidiaritate. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final.