19 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (PL-x 85/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Mergem mai departe. 2. Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori; PL-x 85/2018. Dacă iniţiatorii doresc? Nu. Domnul Halici. Domnule Halici, lăsaţi-o pe doamna şi prezentaţi raportul. (Vociferări.) Păi, organizaţi-vă. Vă rog, raport comun, Comisia juridică şi Comisia pentru buget.

Nicuşor Halici Da. Mulţumesc. Raport comun privind Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în 26 februarie 2018. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aspecte privind creanţele cesionate. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii din cele două comisii, cu majoritate de voturi, au hotărât să supună plenului Camerei, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege sus-menţionat. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Da, doamna Chichirău, la dezbateri generale. Vă rog, doamnă.

Cosette-Paula Chichirău Da, acest proiect, ca şi cel anterior, este un proiect foarte periculos pentru economia României. Practic, această lege încurajează neplata datoriilor, pentru că creanţele cesionate pot fi acum recuperate doar la o sumă limitată la poate, dublul preţului de vânzare. Deci, dacă cineva a făcut un împrumut de 100 de lei, nu l-a plătit, banca a vândut acea creanţă pentru 10 lei, acea creanţă poate fi recuperată acum doar pentru 20 de lei. Deci, nimeni în România nu va mai avea nicio motivaţie să îşi plătească creditele. Aceasta are implicaţii sistemice. Înseamnă că dacă mai mulţi oameni nu-şi plătesc datoriile, băncile nu mai pot face împrumuturi. Deci, de fapt, nu atacaţi sistemul bancar, atacaţi cetăţenii care au nevoie de acces la credite. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna Mînzatu. Se pregăteşte domnul Vîlceanu.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul Partidului Social Democrat susţine şi această iniţiativă care protejează consumatorii de credite din România. Situaţiile în care firmele care recuperează, care cumpără creanţe şi recuperează aceste debite şi abuzează de poziţia lor economică faţă de consumatorul român au dus la adevărate tragedii, când, în goană după profit, nu s-a ţinut cont de comportamentul respectivului consumator faţă de instituţia financiară şi de situaţia financiară specifică a acelui consumator. Considerăm că e nevoie de o reglementare foarte atentă în relaţia dintre consumatorul român şi aceste firme care recuperează creanţe. Şi vom vota această iniţiativă legislativă care este benefică pentru români.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Vălceanu, Grupul PNL.

Dan Vîlceanu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Această iniţiativă legalizează în România escrocheria. Şi dumneavoastră sunteţi pregătiţi să votaţi pentru legalizarea escrocheriei. (Vociferări.) Gândiţi-vă că mergi la bancă să iei un credit şi nu te mai interesează, ştii din start că nu mai trebuie să-l plăteşti. Pentru că nu are nimeni ce să-ţi facă, îţi vei răscumpăra bunul pe dublul sumei cu care el va fi vândut către o firmă de recuperare. Şi, aşa cum ştiţi, către firmele de recuperare, pentru ca o bancă să mai poată lua ceva de pe urma unor credite neperformante şi de pe urma unor credite pe care cel care le-a luat şi nu le mai plăteşte de, probabil, ani de zile, le dai pe ce poţi. Da? Ei, de ce să mai plăteşti creditul la bancă sau orice împrumut, dacă poţi să răscumperi bunul pentru nimic? Pentru 10%-20% din suma pe care ai luat-o sau ai contractat-o de la bancă. Deci, repet, ca să nu intru în prea multe detalii, pentru că ştiţi şi dumneavoastră exact ce veţi vota astăzi, nu trebuie să vă explic eu acum. Este legalizarea escrocheriei. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Am finalizat dezbaterile generale. Da. De la PSD a vorbit doamna Mînzatu. Avem 4 amendamente respinse. Dacă la art. I se susţine amendamentul? Nu. Cine? Cine susţine? Domnul Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Susţinem acest amendament. Acest proiect de lege este unul care va avea efecte extrem de nocive. Vă anunţ, doar pentru bănci, scăderea în Bursă a fost de 15% azi. Şi motivul pentru care a fost de 15% a fost pentru că e limitată la 15%. Mâine se anunţă noi scăderi, evident, din cauza acestor prevederi pe care le punem aici, în lege, şi nu numai, dar mai ales din cauza acestora. Deci, rugămintea mea e să votaţi acest amendament. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Supun votului amendamentul respins, art. I. Să înceapă votul. 52 de voturi pentru, 102 voturi împotrivă, 4 abţineri. Amendament - respins. 71 3 , dacă se susţine? Nu. (Doamna deputat Cosette-Paula Chichirău solicită să ia cuvântul.) Doamnă, sunt la marginal 2 - 71 3 alin. (1). Vă rog, doamnă. Marginal 2.

Cosette-Paula Chichirău Marginal 2, exact, alin. (1), că avem mai multe alineate. "Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul cedat, care are calitatea de consumator, mai mult decât suma datorată ca debit principal". Asta înlocuieşte textul iniţial, care se referea la dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa.

Florin Iordache Da. Dar tot dumneavoastră, mai departe, propuneţi şi eliminarea. Tot aici. Da. (Vociferări) A, dacă nu... Bun. Mulţumesc. Dacă nu trece aşa, mai încercăm o dată. Bun. Supun votului prima propunere a Grupului USR. Să înceapă votul. 60 de voturi pentru, 100 de voturi împotrivă. A fost respinsă. Supun votului cea de-a doua propunere a USR, tot la 71 1 . (Vociferări) Pe acela l-am respins. Acum... Până la 4... Staţi puţin, suntem la 3, deocamdată. Până la... Domnule Sitterli, până la 4... Suntem la 3. Supun votului propunerea de eliminare, a Grupului USR. Ca să ajung la 4 trebuie să trec de 3. Să înceapă votul. Eliminarea propusă de Grupul USR, pentru claritate. Eliminarea de la 71 3 . 52 de voturi pentru, 108 voturi împotrivă, două abţineri. Propunerea de eliminare nu a întrunit numărul de voturi. Vă rog, doamnă Chichirău, vă rog. Domnule Sitterli, la 4 vă dau dumneavoastră, domnule. La 3. Da, doamnă, mai vreţi să interveniţi la 3? Nu. Vreţi să interveniţi, domnule Sitterli? Vă rog. Au fost respinse. Vă rog.

Ovidiu-Ioan Sitterli Domnule preşedinte, Am avut amendament şi la art. 71 3 şi la art. 71 4 , pentru eliminare. Le-am trecut în acelaşi material. Şi am arătat că cele două articole încalcă dispoziţiile art. 44 - dreptul la proprietate privată - care prevede că dreptul la proprietate este garantat şi ocrotit în mod egal, indiferent de titular. Codul civil reglementează împrumutul cu dobândă, prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani, iar împrumutatul se obligă să restituie, după o anumită perioadă de timp, aceeaşi sumă de bani plus dobânda, ca echivalent al folosinţei capitalului. În contractele de credit, obiectul împrumutului îl reprezintă suma de bani - capital şi dobândă - care este definită de noul Cod civil ca fiind bunuri mobile, fungibile şi consumptibile - art. 539, art. 543, art. 544. Prin încheierea contractului de credit, împrumutatul primeşte în proprietate, prin remitere, un bun mobil, suma de bani - capitalul, iar după o perioadă de timp este obligat să restituie împrumutătorului capitalul plus dobânda. Atât capitalul, cât şi dobânda sunt sume de bani, bunuri mobile care sunt în proprietatea privată a împrumutătorului şi pe care acesta are dreptul să le folosească şi să le primească de la împrumutat. Codul civil prevede modul de transmitere a obligaţiilor prin cesiunea de creanţă - art. 1566 şi următoarele şi subrogaţia - art. 1593 şi următoarele, astfel că o parte a raportului juridic obligaţional se schimbă, debitorul fiind ţinut la a plăti suma de bani, capital şi dobânzi către...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Ovidiu-Ioan Sitterli ... noul creditor. Numai o secundă, domnule preşedinte. Prin operaţiunea de transmitere a obligaţiilor, obiectul contractului nu se schimbă - atenţie! Astfel că se încalcă principiul libertăţii de voinţă, prin cele două articole, al obligativităţii contractului încheiat, la care părţile nu se pot sustrage, având putere de lege între părţile contractante. Vreau să vă mai atrag atenţia, domnule preşedinte, că pe lângă încălcarea dispoziţiilor Constituţiei - şi zic...

Florin Iordache Domnule Sitterli...

Ovidiu-Ioan Sitterli ... textul proiectului de lege încalcă art. 1 - protecţia proprietăţii din Protocolul adiţional...

Florin Iordache Domnule Sitterli...

Ovidiu-Ioan Sitterli ... la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, potrivit căruia orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor... (I se întrerupe microfonul.)

Florin Iordache Domnule Sitterli, v-am oprit. Domnule Sitterli, discutăm de amendamente, nu de poveşti. (Vociferări.) Bun. Voi supune votului propunerea. Vă mulţumesc. Aţi vorbit peste două minute. Mulţumesc. Treceţi în bancă, supun votului propunerea de eliminare de la 4. Mulţumesc. (Vociferări.) De la 4 marginal. Discutăm de art. 71 4 - propunerea de eliminare. Să înceapă votul. 53 de voturi pentru, 101 voturi împotrivă, 5 abţineri. Propunerea de eliminare nu a întrunit... Am ajuns la 5 marginal, suntem la art. 71 5 . Grupul USR are o propunere. Dacă se susţine? La art. 71 5 . Dacă nu, supun votului propunerea dumneavoastră de la art. 71 5 , de la 5 marginal. (Vociferări.) Vom sta cât e nevoie, stimaţi colegi, vom prelungi... Supun votului... Ei, vedeţi? Haideţi. Supun votului art. 71 5 , propunerea USR. Să înceapă votul. 55 de voturi pentru, 95 de voturi împotrivă, 13 abţineri. A fost respinsă. Suntem la 6 marginal. Este vorba de art. II. Domnul Sitterli. Domnule Sitterli, vă rog, art. II. Aveţi o propunere...

Ovidiu-Ioan Sitterli Domnule preşedinte, La art. II - pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile art. 71 3 şi art. 71 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori aprobată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cele aduse prin prezenta lege, se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare. Subliniez - am mai spus şi anterior -, se încalcă Codul civil, se încalcă Constituţia României, se încalcă Protocolul 1 din Convenţia...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Ovidiu-Ioan Sitterli ... drepturilor omului. Solicit eliminarea acelor prevederi privitoare la contractele în derulare.

Florin Iordache Da.

Ovidiu-Ioan Sitterli Securitatea este importantă. Securitatea...

Florin Iordache Bun.

Ovidiu-Ioan Sitterli ... circuitului juridic.

Florin Iordache Supun votului amendamentul PNL. Să înceapă votul. 53 de voturi pentru, 94 de voturi împotrivă, 17 abţineri. Propunerea PNL a fost respinsă. Supun votului dumneavoastră art. II - propunerea USR de reformulare. Să înceapă votul. 58 de voturi pentru, 99 de voturi împotrivă, 11 abţineri. Şi propunerea USR a fost respinsă. Şi ultimul. Art. III - amendamentul PNL şi USR, de reformulare. Să înceapă votul. 67 de voturi pentru, 102 voturi împotrivă, două abţineri. A fost respins. Rămâne la votul final. Proiectul de Lege pentru abrogarea lit. a) a art. 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; PL-x 521/2018. Raport suplimentar. Raport suplimentar. Avem... Domnul Halici.

Vasile-Daniel Suciu Aţi sărit peste PL-x 164...