26 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.42/2018 privind eficientizarea activităţii Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x 416/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 17. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2018 privind eficientizarea activităţii Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 416/2018. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat. Ministerul Sănătăţii.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Avem raport comun - Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie.

Răzvan-Ion Ursu Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, prin adresa PL-x 416 din 3 septembrie 2018, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege sus menţionat. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare schimbarea destinaţiei unui imobil şi transferul unui alt imobil, din domeniul privat al statului şi administrarea RAPPS în domeniul public al statului şi în administrarea SRI. Totodată, se preconizează modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006. Membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au examinat proiectul de lege în şedinţe separate. În urma dezbaterii, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea respectivului proiect. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Da, domnule Ungureanu, vă rog. Grupul USR.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, La alin. (10) al art. 172 din Legea nr. 95 se vor produce următoarele modificări. Şi o să vă rog să fiţi atenţi. "Se asimilează spitalelor private şi unităţilor sanitare private înfiinţate în cadrul unor regii autonome, asociaţii, fundaţii" şi textul curge. Se referă la acele structuri reglementate de Legea nr. 31/1990. Ce facem, de fapt? În expunerea de motive, iniţiatorul se referă la două structuri, la două complexe balneare care funcţionează - spun ele -, din anul 2000, ca o structură de sănătate pentru pacienţii care au diferite afecţiuni şi că aceste structuri ar fi investit foarte mulţi bani între 2003-2006 - ne referim la Complexul "Doina" din Neptun - şi se mai referă la o altă structură. Mie nu-mi este foarte clar. În principiu, încurajez orice investiţie în sănătate, fie că se referă la zone de la stat sau zona privată, însă nu mi-e foarte clar cum o regie de termoficare ar putea să organizeze o clinică privată. Nu ştiu cum RATB-ul ar putea să-şi facă o clinică. Nu-mi dau seama dacă modificarea printr-o ordonanţă de urgenţă a unui alineat din Legea nr. 95 este o chestiune de constituţionalitate. De aceea, v-am rugat să reanalizăm în comisia de specialitate oportunitatea, fundamentarea acestei ordonanţe, în aşa fel încât să nu deschidem o cutie a Pandorei pentru construirea unor clinici de structuri care au cu totul alt obiect de activitate. De aceea, ne vom opune acestui proiect, pentru că în motivare lucrurile nu sunt foarte clar argumentate. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate, vă rog. Grupul PSD.

Corneliu-Florin Buicu Stimate colege, Stimaţi colegi, Lucrurile sunt foarte clare, dacă ştii să le citeşti şi dacă ştii despre ce este vorba în propoziţie. RAPPS-ul dispune de o unitate de acest tip, care funcţionează la mare, în conflict cu Complexul "Olimp", iar fostul RATB - care acum se numeşte cum s-o numi el - are, în momentul de faţă, un spital cu un ambulatoriu integrat. Această prevedere din textul ordonanţei dă posibilitatea regiilor şi uşurează înfiinţarea acestor tipuri de furnizori de servicii medicale. Modificarea din amendamentul de la Comisia pentru administraţie şi de la Comisia juridică este doar cu personalitate juridică sau nu, iar motivaţia "sau nu", legată de personalitatea juridică, este tocmai prin a facilita acestor operatori funcţionarea furnizorilor de servicii medicale. Vom saluta, în orice moment, apariţia unui furnizor de servicii medicale care să poată oferi românilor servicii de calitate. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Avem 11 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 11, intervenţii? Nu. Anexa 1? Nu. Anexa 2? Rămâne la votul final; caracter organic.