26 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 14 septembrie - Ziua Naţională a Constructorului (PL-x 538/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6 1 . Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 14 septembrie - Ziua naţională a constructorului; PL-x 538/2018. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Da. Doamnă Roxana Mînzatu, vă rog.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Aş fi vrut să precizez câteva lucruri despre acest proiect de lege, şi în numele colegilor care l-au iniţiat, de la PSD. Este o solicitare din partea breslei constructorilor, a structurilor asociative, a antreprenorilor din construcţii din România; face parte dintr-un demers mai larg, dintr-un dialog mai larg între ei şi Parlament şi Guvern. Îşi doresc şi lucrăm împreună pe mai multe măsuri. Dar această lege are un caracter simbolic, acela de a face ca în ziua de 14 septembrie, prin acţiunile pe care autorităţile, instituţiile de învăţământ sperăm să le organizeze, mai ales către tânăra generaţie - să atragem către aceste meserii din zona de construcţii, puţin atractive în ultimii ani, mai mulţi tineri, la toate nivelurile. Este dorinţa principală pe care constructorii şi-au exprimat-o, dincolo de politica investiţională, dincolo de ceea ce facem pentru a gestiona criza forţei de muncă pe piaţa construcţiilor şi de măsurile pe care le lucrează acum cu Guvernul României. Îşi doresc o zi dedicată lor, 14 septembrie, o zi aleasă de constructori, ziua în care s-a inaugurat cel mai lung pod din Europa Continentală a vremurilor respective, în 1895, este vorba despre Podul proiectat de Anghel Saligny, Feteşti-Cernavodă. Şi desigur, cu toţii, înţelegem simbolistica acestei zile. Eu sper să intrăm într-o zodie a consensului cu acest proiect de lege, pentru o Românie care construieşte şi care încurajează tinerii să vină către meseriile din construcţii. Şi mizez pe votul tuturor colegilor din toate formaţiunile politice. Vă mulţumesc frumos.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Vă rog, prezentaţi raportul. Raportul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, vă rog.

Constantin Şovăială Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, asupra Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 14 septembrie, Ziua naţională a constructorului, PL-x 538 din 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 10 octombrie 2018, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Punctul de vedere al Guvernului - Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării acestei iniţiative legislative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 14 septembrie ca Ziua naţională a constructorului. Ziua naţională a constructorului va fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de organizaţiile neguvernamentale, care vor organiza manifestări, acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile. Această zi reprezintă data la care a fost inaugurat cel mai mare pod din Europa Continentală a anilor 1895 şi al treilea ca lungime din lume - Podul Feteşti - Cernavodă, cunoscut sub numele de "Podul Anghel Saligny" sau "Podul Carol I". În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au examinat proiectul de lege, în şedinţa din 30 octombrie 2018. Din numărul total de 23 de membri ai comisiei, au participat la şedinţă 20 de membri. În urma opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor întocmirea unui raport de adoptare a proiectului de lege mai sus menţionat, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Da. Domnule Leoreanu, vă rog.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul deputaţilor PNL va susţine acest proiect de lege. Vorbim despre constructori, vorbim despre cei care într-adevăr îşi dau măsura activităţii şi au dus la modernizarea, la dezvoltarea României. Ne aducem aminte de Brătianu, prim-ministrul care spunea: "Am numit un inginer, pentru că acesta dă măsura, măsura în toate, măsura şi în construcţii." Şi cred că ar trebui mai mult, şi actualul Guvern să-şi dea măsura în dezvoltarea acestei ţări. Prin urmare, suntem de acord cu instituirea acestei zile şi vom vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Rămâne la votul final. Domnule Bulai, vă rog. Este un raport fără amendamente. Va fi votat la votul final, miercuri, la ora 12,00. Vă rog, domnule Bulai.

Iulian Bulai Iniţial, nu aş fi vrut să intervin la acest punct de pe ordinea de zi. A trecut de comisie, dar este foarte ciudat că folosim argumente din secole trecute şi lucruri cu care ne mândrim, care au fost făcute acum 100 de ani, pentru a da o lege pentru o categorie de muncitori care aproape nu se mai găsesc în România - locuiesc în străinătate. 3 milioane de români au plecat să lucreze, să fie constructori, şi nu numai, în străinătate. Haideţi să găsim legi şi pentru aceşti oameni, acum, care trăiesc în România, nu doar chestii formale pentru oameni care locuiesc acum în afară, pentru că i-am alungat. Şi cu realizări pe care le-am făcut acum un secol. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Rămâne la votul... Doamna Rodica Paraschiv. Vă rog.

Rodica Paraschiv Bună ziua, dragi colegi. N-aş fi avut de gând să vorbesc, pentru că acest proiect de lege a trecut cu unanimitate. Dar văd că încă nu se înţelege ce înseamnă profesionalismul fiecăruia. Şi nu se înţelege... că anul acesta, nu numai că este un anul Centenar, este anul în care a fost înfiinţat, în anul 1818, pentru prima dată în România, învăţământul ingineresc şi Gheorghe Lazăr a înfiinţat "Şcoala de Ingineri Hotarnici". Vi se pare oare prea mult ca în această zi, în care nu se cere zi liberă, în care nu se cere altceva decât recunoştinţă pentru cei care au grijă de locurile noastre de muncă, au grijă de spaţiul nostru de locuit, să acordăm respect aşa cum dăm fiecărei profesii? Cred că nu este foarte mult. Şi Grupul PSD susţine această iniţiativă legislativă. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Rămâne la votul final.