14 noiembrie 2018 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană (PL-x 79/2018/6.06.2018). ( rămasă pentru votul final )

Eugen Nicolicea Poziţia 28, reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană - PL-x 79/2018. Din partea iniţiatorilor dacă există intervenţii? Nu există. Din partea comisiilor sesizate în fond? Vă rog. Din partea Comisiei pentru agricultură.

Dănuţ Păle Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a fost sesizată, spre dezbatere, în vederea întocmirii unui raport asupra Legii privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. Legea adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, a fost transmisă spre promulgare Preşedintelui României, la data de 28 aprilie 2018. Preşedintele României, la data de 14 mai 2018, s-a adresat Parlamentului cu cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, al cărui scop este facilitarea accesului la finanţare a investiţiilor pentru înfiinţarea acestor centre. În urma dezbaterii cererii de reexaminare şi a legii adoptate de Senat, deputaţii Comisiei pentru agricultură au hotărât, cu majoritate de voturi - înregistrându-se două abţineri -, admiterea în parte a cererii de reexaminare formulată de Preşedintele României şi să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare asupra Legii privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Dacă doreşte cineva să ia cuvântul în cadrul dezbaterilor generale? Domnul Giugea Nicolae, PNL.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Conform principiului filosofic existenţial lansat de domnul ministru Petre Daea, e mai bine să fie bine, căci nu prea e bine să fie rău. Aşa că, vine cu un miliard de euro pentru un summum de legi referitoare la investiţiile care se vor realiza în zona montană, ceea ce apreciem cu toţii că e bine-venit - am susţinut aceste proiecte de lege. Numai că se va întâmpla acelaşi lucru care s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirile funciare. La fel, un miliard de euro, în cea mai mare parte bani utopici, şi s-au făcut nişte investiţii extraordinare în irigaţii, în acest an. Domnul ministru Daea şi cu doamna prim-ministru au inaugurat pentru a treia oară o pompă şi au decolmatat nişte canale care nu încep nicăieri, nu se termină nicăieri, şi nu mai există posibilitatea de le umple cu apă, că au dispărut staţiile de pompare. În momentul de faţă, tot ceea ce înseamnă laptele şi industria laptelui în România sunt sub auspiciile unei legi pe care PNL nu a aprobat-o, nu a votat-o, prin care s-a permis intrarea pe piaţă românească a tot ceea ce înseamnă falsuri - caşcaval din ulei de palmier, brânză feta şi mozzarella făcute pe malul drept al Dunării, nu mai departe -, iar tot ce înseamnă sistemul Horeca, în România, în momentul de faţă, este inaccesibil producătorilor români de lapte şi produse lactate. Venim foarte târziu cu acest proiect de lege, iar banii întotdeauna, conform uzanţelor practicate de domnul ministru Daea, sunt utopici. De aceea, ne vom abţine, fiindcă trebuie să vină cu reglementări clare şi în ceea ce priveşte piaţa laptelui şi prelucrarea laptelui în România. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Domnul Simionca Ionuţ, PMP.

Ionuţ Simionca Trebuie să-i dau dreptate colegului de la PNL, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la agricultorii din zona montană. Eu sunt din Bistriţa-Năsăud şi 75% din judeţul meu este zonă montană şi trebuie să mă gândesc la bistriţeni şi la ceilalţi cetăţeni şi agricultori din zona montană. Bineînţeles că orice ajutor venit de la Uniunea Europeană, din partea Guvernului, este bine-venit şi înfiinţarea acestor centre de lapte este utilă. În acelaşi timp, - am spus-o şi în comisie, o repet şi aici, în plenul Parlamentului, - trebuie ajutaţi şi cei care deja au centre de colectare de lapte sau făbricuţe de lapte. Nu-i normal să-i ajutăm doar pe cei care vor să intre în această zonă a afacerilor sau în această zonă de dezvoltare. Vă imaginaţi că un om, un agricultor, care până acum a avut o minifăbricuţă de lapte, un centru de colectare în vârful muntelui, acum trebuie să-şi facă o firmă nouă, pentru că legea nu-i dă voie să-şi dezvolte mai departe sau să-şi îmbunătăţească instalaţiile. Cred că ar trebui şi este util să încercăm să-i ajutăm şi pe cei care deja sunt în business, nu doar investiţiile noi. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Domnul Păle Dănuţ, PSD.

Dănuţ Păle Eu aş vorbi mai mult tehnic. Nu prea sunt obişnuit cu declaraţii politice şi m-aş feri, pe domeniul agriculturii, să venim, totuşi, cu declaraţii politice. Păi eu cred că este pentru prima dată când se vine concret cu nişte proiecte care, sigur, vor securiza prezenţa oamenilor în zona rurală şi mai ales în zona de munte. Pe lângă acest pachet, ştiţi foarte bine, dragi colegi care lucraţi în Comisia pentru agricultură, că mai sunt încă şapte proiecte care vin tocmai să dezvolte această zonă. Sigur, colegul de la PMP spunea că nu-i ajutăm. Ieri am votat Legea cooperativelor, Legea nr. 566. Oameni buni, învăţaţi-i să se asocieze, pentru că acolo au o grămadă de facilităţi. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă mulţumesc. Potrivit art. 106 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, se trece la dezbaterea pe articole doar dacă există amendamente. Nefiind cazul, nefiind amendamente, legea rămâne la votul final.