13 noiembrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.26 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (Pl-x 374/2018). ( rămasă pentru votul final )

Eugen Nicolicea 21. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 26 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002; Pl-x 374/2018. Este vorba de poziţia 20 1 , mutată de pe poziţia 43, prin votul dumneavoastră. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu doreşte. Din partea comisiei sesizate în fond? Vă rog să mă scuzaţi, domnul Pop Rareş Tudor.

Tudor Rareş Pop Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Prezenta propunere legislativă introduce în Legea audiovizualului nr. 504/2002 obligaţia pentru radiodifuzori de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi şi de a include în program perspectiva unui medic specialist cu experienţă în tema abordată. Practic, e un proiect de lege care vorbeşte despre un drept - dreptul pacientului de a fi corect informat, informaţii care pot face şi fac de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Avem, după cum bine ştiţi, 59 de copii morţi de rujeolă. Sunt multe cauze în joc, dar una dintre ele este, cu siguranţă, dezinformarea, lipsa unui cadru echilibrat de dezbatere, lipsa educaţiei în sănătate, manipularea şi folosirea unor platforme media drept tribună pentru impostori şi şamani care pretind că ştiu ce e mai bine pentru sănătatea noastră. Acest proiect de lege este, în primul rând, dacă vreţi, un semnal de alarmă, un gest de prevenţie, dacă vreţi, pe fondul unor derapaje care ne-au costat şi ne costă vieţi inocente. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. Domnul Ciuhodaru Tudor, PSD.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Suntem pe un teren minat. Sindromul Olivia deja a făcut mult prea multe victime. Lipsa de informare şi părerile pseudospecialiştilor fac ca mii de vieţi să se piardă în fiecare zi în România. Avem o problemă de sănătate publică. Şi acel consimţământ informat, despre care vorbesc de 25 de ani, de când practic medicina, este esenţial. Pacientul poate să decidă, dar să decidă în cunoştinţă de cauză, care sunt beneficiile, care sunt riscurile, care sunt avantajele oricărei proceduri medicale şi ale oricărui tratament. Evident că este un prim demers. Şi o părere avizată ar trebui să fie auzită de fiecare dată. Dar cred în continuare că această lege trebuie completată cu cea a introducerii educaţiei pentru sănătate, ca materie obligatorie de studiu, în toate unităţile de învăţământ. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste cunoştinţe, trebuie cunoscute la fel ca alfabetul şi ca tabla înmulţirii. Dar deja astăzi s-a făcut un prim pas. Vreau să-i felicit pe toţi cei din Comisia pentru sănătate, iniţiatorii - şi sunt coiniţiator la acest proiect de lege - care au susţinut acest demers. Şi sper ca toate aceste lucruri care sunt esenţiale să fie realizate odată şi odată. Pentru că de poveşti m-am cam săturat. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Eugen Nicolicea Da. Vă mulţumesc. Trecem la dezbaterea propunerii legislative. Sunt 4 amendamente admise. Nu constat a exista amendamente respinse, fapt pentru care vă întreb dacă există obiecţii la amendamentele admise, poziţiile 1-4? Nu există. Se consideră adoptată. Rămâne pentru votul final.