7 noiembrie 2018 – Supunerea la votul final:

Carmen-Ileana Mihălcescu Stimaţi colegi, Vă rog să reintroduceţi cartelele de vot. O să facem un vot de control. Vă rog să vă pregătiţi pentru votul de control. Vot, vă rog. Liderii de grup, dacă doresc că consulte şi listele? Vă rog. Între timp, pe procedură, domnul Iulian Bulai doreşte să anunţe ceva.

Iulian Bulai Vă mulţumesc. Domnule preşedinte Liviu Dragnea, Stimate doamne, Stimaţi domni, Am deosebita onoare să anunţ prezenţa în plenul Camerei Deputaţilor a unui grup numeros de ieşeni, reprezentanţi a două asociaţii foarte importante care au luptat pentru Autostrada A8, "Împreună pentru A8 şi "Moldova vrea autostradă!". Să-i primim cu aplauze! (Aplauze.) Vă mulţumesc. Şi bun venit, dragilor! (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. În acelaşi timp, daţi-mi şi mie voie să vă anunţ o prevedere regulamentară, potrivit căreia noi, toţi, nu putem să adoptăm comportamente sau limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe şi nici să desfăşurăm pancarte sau bannere. Este vorba de art. 153 alin. (3). Chiar dacă acest conţinut al mesajului nu este denigrator, prevederile regulamentare trebuie respectate. (Vociferări.) Vă mulţumesc. Intrăm în ordinea de zi. La punctul 1. Proiecte de Hotărâri ale Camerei Deputaţilor. 1. Proiectul de Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 22/2017 privind aprobarea componenţei nominale şi a conducerii Delegaţiei permanente a Camerei Deputaţilor la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei; PHCD 76/2018. Vot, vă rog. Adoptat cu 257 de voturi pentru, 5 împotrivă, 4 abţineri, un coleg fără opţiune. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicare privind o nouă Alianţă Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă sustenabile: să ducem parteneriatul pentru investiţii şi locuri de muncă la un nivel superior COM(2018) 643; PHCD 77/2018. Vot, vă rog. Adoptat cu 266 de voturi pentru, două abţineri, un coleg fără opţiune. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Consolidarea cadrului Uniunii de supraveghere a instituţiilor financiare dintr-o perspectivă prudenţială şi din perspectiva combaterii spălării banilor COM(2018) 645; PHCD 78/2018. Vot, vă rog. Adoptat cu 268 de voturi pentru. Legi ordinare. Adoptări. 4. Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş "Autostrada Unirii"; PL-x 557/2017. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 261 de voturi pentru, două voturi împotrivă, 5 abţineri şi un coleg fără opţiune. (Aplauze.) Proiectul de Lege pentru ratificarea... Explicarea votului. Domnul Cătălin Drulă. Un singur vorbitor pentru fiecare grup parlamentar, potrivit Regulamentului.

Cătălin Drulă Grupul USR a votat pentru acest proiect de lege. Odată cu promulgarea acestei legi, sunt câteva consecinţe importante. Se termină aventura subordonării acestui proiect la Comisia de Prognoză, din subordinea doamnei Dăncilă, pentru că legea prevede explicit că Ministerul Transporturilor se ocupă de acest proiect. În 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii trebuie demarate procedurile de achiziţie publică pentru acest proiect de investiţie şi fiecare lege a bugetului de stat anuală, de acum încolo, va trebui să prevadă exact sumele cerute de Ministerul Transporturilor pentru acest proiect sau, prin asumare politică, să aibă o derogare explicită de la această lege. Acestea sunt consecinţe importante ale acestui proiect de lege. Această investiţie nu mai poate întârzia. Destul au fost doi ani pierduţi sub actuala guvernare! În 30 de zile începeţi Autostrada A8! (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian Stimaţi colegi, Valoarea simbolică a acestei legi este aceea că ea deschide o dezbatere amplă privind întreaga infrastructură din România, cu precădere în ceea ce priveşte autostrăzile. În ultima vreme, calitatea actului de guvernare a început să aibă o nouă unitate de măsură, care este kilometrul de autostradă. Guvernul, cu siguranţă, trebuie să se preocupe de creşterea salariilor, de creşterea pensiilor, de locuri de muncă. Vă previn, însă, că fără a fi deja o psihoză, opinia publică a început să judece toate lucrurile, după kilometrul de autostradă. În ce priveşte Moldova, lucrurile sunt cu atât mai acute, cu cât Moldova suferă de o anumită izolare. În ultimul an şi jumătate am avut dialog pe această temă cu toţi prim-miniştrii care s-au succedat, cu toţi miniştrii transporturilor care s-au succedat şi, din acest puncte de vedere, pot să vă spun că această lege trebuie însoţită şi de o viziune managerială mult mai aplicată din partea Guvernului, din partea Ministerului Transporturilor. Dacă această lege va funcţiona şi ea va fi în avantajul acestei autostrăzi, nu ne împiedică nimic să nu facem legi şi în ceea ce priveşte celelalte autostrăzi. Eu consider, însă, că e suficient un exemplu, ca să arătăm că, până la urmă, dorinţa noastră şi respectul nostru faţă de alegători trebuie însoţite şi de o viziune managerială pe măsură din partea Guvernului. Şi încă ceva la final. Eu nu fac niciodată ameninţări. Vreau doar să vă spun că pentru parlamentarii ALDE din Moldova - vorbesc numai în numele lor, deşi sunt convins că mulţi parlamentari din Moldova gândesc ca şi mine - prezenţa acestui obiectiv de autostradă în Legea bugetului este o condiţie obligatorie pentru ca noi să votăm Legea bugetului pe 2019. Mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Vasile Cîtea.

Vasile Cîtea În primul rând, aş vrea să le mulţumesc tuturor colegilor care au votat această lege, pentru că este foarte necesară şi ea deschide, aşa cum s-a mai spus, o perspectivă extraordinară pentru zona Moldovei. A8 este un obiectiv pe care ni-l dorim de foarte, foarte mult timp, este obiectivul cel mai important pentru Moldova şi oamenii reacţionează foarte bine şi sunt interesaţi, până la urmă, de ceea ce se întâmplă cu acest obiectiv, cu această investiţie. Au existat foarte multe dezinformări, mai ales după votul de luni, că cel puţin o parte din parlamentarii din Moldova nu ar fi de acord cu acest obiectiv. Lucrurile trebuie clarificate. Astăzi s-a văzut că există o largă majoritate şi pentru asta, inclusiv parlamentari din celelalte zone care nu sunt, ştiu eu, conectaţi cu ceea ce se va întâmpla pe traseul acestei autostrăzi, şi trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor din Moldova, în primul rând, şi aş spune, celor mai apropiaţi, care au conexiune cu autostrada - Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava -, pe traseul cărora se va regăsi această autostradă. Iar colegii noştri care încă nu au avut răbdare să vadă cum se va termina această lege, este bine să-şi ceară scuze sau să nu se mai grăbească în a da verdicte că PSD este împotriva acestei autostrăzi. Eu le mulţumesc încă o dată tuturor şi sper ca efectele să fie cele pe care le aşteptăm cu toţii. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Biro Zsolt.

Zsolt-Istvan Biro Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Am votat pentru. Votăm întotdeauna pentru dezvoltarea infrastructurii. În principiu, suntem de acord cu această autostradă, dar vreau să vă atrag atenţia că avem şi alte autostrăzi, şi alte priorităţi. Această autostradă nu va ajuta Moldova, dacă nu reuşim să terminăm Autostrada Transilvania şi sper să nu ajungem să depunem alte proiecte de lege şi să venim şi noi cu bannere aici, în plenul Parlamentului, cu inscripţia "Autostrada Transilvania". Vă mulţumesc frumos. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Laurenţiu Leoreanu.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Stimaţi colegi, Mă bucură foarte mult votul de astăzi. Mă bucură foarte mult faptul că apelul Partidului Naţional Liberal a fost ascultat, pentru a introduce pe ordinea de zi, şi la Comisia pentru industrii, dar şi la plen, acest proiect, mai cu seamă că a avut un prag important de trecut în Biroul permanent, când liderul Partidului Naţional Liberal a propus ca acest proiect să fie pe ordinea de zi, liderul Partidului Social Democrat, domnul Liviu Dragnea s-a opus. Astăzi, iată că, după dezbateri şi discuţii care au avut loc, Moldova prinde o şansă spre dezvoltare, pentru că Moldova de prea mult timp era cufundată în sărăcie, în locuri de muncă slab plătite, în lipsa locurilor de muncă, iar copiii, tinerii, plecau spre alte zări, pentru că nu întrevedeau o speranţă. Sperăm ca acest proiect să se şi regăsească în planul de acţiune al Guvernului, ţinând cont şi de prevederile legale, iar Guvernul actual nu trebuie decât să treacă la treabă. Îi urăm mult succes şi să pună în practică ceea ce astăzi Parlamentul a adoptat! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Daniel Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Procedură. Voi fi foarte scurt. Înţeleg că toate grupurile parlamentare vor să ia spuza de pe acest proiect, dar am o rugăminte: nu mai faceţi afirmaţii neprobate! Nimeni nu s-a opus, iar votul de astăzi confirmă acest lucru! PSD a votat pentru! Aşa că, lăsaţi, vă rog, acuzaţii personale la adresa cuiva, preşedinte sau nu! Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Marius Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Este un proiect iniţiat de Partidul Mişcarea Populară. Subsemnatul este iniţiator, împreună cu deputatul Petru Movilă de Iaşi, la care, evident, s-au raliat, în calitate de coiniţiatori, parlamentari de la toate celelalte partide politice, motiv pentru care vă mulţumesc. Este un precedent care mă determină la optimism. Adică putem, atunci când este vorba de un interes naţional, concret, economic, să votăm transpartinic, să asumăm, fără niciun fel de ambiţii, orgolii sau alte interese egoiste, astfel de proiecte care concură în mod direct şi pot duce, sigur, pe de o parte la stabilitate, pe de altă parte, la dezvoltarea României pe termen lung. Iar infrastructura, autostrăzile sunt un motor al dezvoltării oricărei economii. De aceea, stimaţi colegi, eu vă mulţumesc. Şi o iau pe rând, ca iniţiator. Asta este realitatea, fie că vă supăraţi, fie că nu! Le mulţumesc colegilor de la USR, celor de la ALDE, le mulţumesc colegilor de la PSD, implicit colegilor de la PNL şi, de ce nu, celor de la UDMR, colegului Vass Levente, care este coiniţiator. (Vociferări.) Aşadar, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Acesta este unul dintre interesele noastre naţionale, la care se cuvine să contribuim cu toţii. Iar dacă vom reuşi şi în continuare să susţinem, într-adevăr, şi interesul cetăţeanului, aceste proiecte fundamentale pentru dezvoltarea României, cu siguranţă că alta va fi percepţia şi în ce priveşte Parlamentul României. Vreau să le mulţumesc, totodată, asociaţiilor de la Iaşi, neguvernamentale, care s-au implicat susţinut şi au manifestat, au creat coloane, cordoane de susţinere pe traseul autostrăzii şi vreau să vă anunţ, în premieră, implicit faptul că, colegul PMP, Ionuţ Simionca, împreună cu noi, cei de la PMP...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Aţi depăşit cele două minute regulamentare.

Emil-Marius Paşcan ... vă chemăm şi la un alt proiect, Autostrada de Nord, pe care îl vom depune săptămâna viitoare. Vă mulţumesc şi sper să ne bucurăm de aceeaşi susţinere. Doamne ajută! (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 5 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 1 august 2018; PL-x 543/2018. Vot, vă rog. Adoptat cu 262 de voturi pentru, în unanimitate. Punctul 6, Proiectul de Lege privind unele măsuri în domeniul protecţiei apelor; PL-x 275/2017. Comisia pentru mediu propune adoptarea. Vot, vă rog. Unanimitate. 260 de voturi pentru. Explicarea votului la acest proiect de lege, doamnă Chichirău? Punctul 7, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2017 pentru stabilirea unor măsuri privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile oficiilor teritoriale ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate; PL-x 92/2018. Comisia pentru sănătate propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 178 de voturi pentru, 84 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Punctul 8. Proiectul de Lege privind... Explicarea votului, domnul Emanuel Ungureanu. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Sub numele acesta pompos - "Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate", pe scurt ANMCS -, se ascunde o căpuşă, un ministru construit, care are un nume, Cepoi, şi-a creat o armată de inspectori aşa-zişi evaluatori care merg în spitalele sărace, subfinanţate, şi evaluează, pe banii evaluaţilor, adică ai spitalelor, bani care vin de la Casa de Asigurări şi, printre alte unităţi pe care aceşti inspectori le evaluează - am fost şi am văzut cu ochii mei - sunt şi unităţile private care acordă asistenţă medicală şi socială gratuită, pe banii altor state. Am fost la Fundaţia "Hospice" din Sibiu, la care această autoritate de calitate sau pentru calitate a cerut suma impresionantă de 45.000 de lei, în condiţiile în care această unitate este finanţată de Ministerul de Interne german. Am rugămintea la colegii din PSD, aşezat, - nu ţineţi cont de ceea ce spun eu astăzi! - să evaluaţi intern dacă această structură a făcut vreodată bine sistemului sanitar, chiar şi atunci când a avut numele "CONAS". Vă rog să vă aplecaţi asupra acestor chestiuni cu atenţie, în interesul pe care trebuie să-l aveţi, să aduceţi cu adevărat calitate în sănătate, finanţând mai bine aceste spitale şi neluându-le din bani, printr-o structură care nu are niciun sens....

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog să încheiaţi! Aţi depăşit cele două minute regulamentare.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Închei! ...care nu are niciun sens, în condiţiile în care spitalele sunt acreditate să funcţioneze şi prin DSP, care le ia o anumită sumă, şi prin Casa de Asigurări, care nu face contract cu aceste spitale, decât dacă...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc, domnule deputat.

Emanuel-Dumitru Ungureanu ...dacă sunt conforme. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 8, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2018 pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă; PL-x 516/2018. Comisia pentru sănătatea propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 264 de voturi pentru şi un vot împotrivă. Punctul 9, Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 118/2013 pentru aderarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la Asociaţia Internaţională a Înaltelor Jurisdicţii Administrative, pentru aderarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Organizaţia Europeană a Serviciilor Penitenciare şi Corecţionale - EuroPris, pentru aderarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la Registrul European al Comerţului, pentru aprobarea plăţii unor contribuţii ale Ministerului Justiţiei, ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, şi pentru modificarea Anexei nr. 2.2 din aceeaşi ordonanţă; PL-x 469/2018. Comisia juridică propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 262 de voturi pentru şi un coleg fără opţiune. Legi ordinare. Respingeri. Punctul 10, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 752 din 27 decembrie 2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române; PL-x 291/2014. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vot, vă rog. A fost respins cu 253 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 3 abţineri şi un coleg care nu votează. 11. Proiectul de Lege pentru înfiinţarea Festivalului Internaţional "Bucureşti - Pasărea Măiastră"; PL-x 97/2017. Vot, vă rog. Propunerea de respingere a comisiei a fost adoptată cu 247 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 12 abţineri. 12. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice; PL-x 188/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru agricultură propun respingerea. Vot, vă rog. Propunerea comisiei a fost adoptată cu 259 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri. 13. Proiectul de Lege pentru completarea art. 3 din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică; PL-x 82/2017. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Propunerea comisiei a fost adoptată cu 258 de voturi pentru, două abţineri, un coleg fără opţiune. 14. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alineatului (3) al articolului 68 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată; Pl-x 539/2016. Comisia pentru industrii propune respingerea. Vot, vă rog. Propunerea comisiei a fost adoptată cu 215 voturi pentru, 32 de voturi împotrivă, 11 abţineri, un coleg fără opţiune. 15. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice; PL-x 521/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptat cu 264 de voturi pentru şi un coleg fără opţiune. 16. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007; PL-x 92/2014. Comisia pentru transporturi propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptat cu 259 de voturi pentru, o abţinere şi un coleg fără opţiune. 17. Propunerea legislativă pentru modificarea alineatului (5) al articolului 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică şi a articolului 29 al Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică; Pl-x 796/2015. Comisia pentru industrii propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptată cu 265 de voturi pentru. Unanimitate. 18. Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000; Pl-x 287/2016. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptată cu 254 de voturi pentru, un vot împotrivă, 3 abţineri şi un coleg fără opţiune. 19. Proiectul de Lege pentru completarea art. 10 din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale; PL-x 146/2016. Comisia juridică, Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru sănătate propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptat cu 258 de voturi, 3 abţineri. 20. Propunerea legislativă privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale; Pl-x 119/2016. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptat cu 191 de voturi pentru, 61 de voturi contra, 8 abţineri şi un coleg fără opţiune. Trecem la legi organice. Adoptări. 21. Proiectul de Lege privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici; PL-x 502/2018. Comisia pentru mediu propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 260 de voturi pentru, o abţinere, un coleg fără opţiune. 22. Proiectul de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului; PL-x 485/2018. Comisia pentru mediu propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 264 de voturi pentru şi o abţinere. 23. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996; PL-x 326/2017. Comisia juridică şi Comisia pentru industrii propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 211 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă, 4 abţineri, un coleg care nu votează. 24. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2018 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; PL-x 491/2018. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 214 voturi pentru, 8 voturi împotrivă, 38 de abţineri. 25. Proiectul de Lege privind regimul juridic al averilor ilicite; PL-x 72/2012. Vot, vă rog. Propunerea de adoptare a acestui proiect de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi - avem 6 voturi pentru, 245 de voturi împotrivă, 7 abţineri. 26. Proiectul de Lege pentru completarea art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; PL-x 136/2015. Această propunere a Comisiei pentru muncă, de respingere a iniţiativei legislative, nu a întrunit numărul necesar de voturi în 6.04.2016, şi, ca urmare, s-a hotărât retrimiterea acesteia la comisie. Vot, vă rog. Propunerea de adoptare nu a întrunit numărul necesar de voturi - avem un vot pentru, 221 de voturi contra, 37 de abţineri. Legi organice. Respingeri. 27. Proiectul de Lege privind tichetul de servicii destinat plăţii prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier; PL-x 40/2015. Comisia pentru buget şi Comisia pentru muncă propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 211 voturi pentru, 45 de voturi împotrivă, 4 abţineri. 28. Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali; PL-x 297/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea proiectului. Vot, vă rog. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi unei legi organice şi se va întoarce la comisie. (Aplauze.) Pe procedură, domnul Viziteu.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da. Mulţumesc, doamnă preşedinte. Suntem într-un caz rar întâlnit, în care propunerea unei comisii, de respingere, nu întruneşte votul Camerei. Şi aş invoca art. 104 alin. (3) care specifică: "În cazul în care Camera Deputaţilor nu este de acord cu propunerea de respingere, dezbaterea pe articole se va face într-o şedinţă ulterioară, urmând să fie luate în considerare doar amendamentele respinse, procedura finalizându-se cu propunerea de adoptare a respectivei iniţiative, ori preşedintele trimite spre reexaminare proiectul, comisiei." Dar ţinând cont de importanţa acestui proiect şi de faptul că plenul este suveran, vă rog să supuneţi votului ca acest proiect să fie repus pe ordinea de zi, ca primul punct de săptămâna viitoare, unde să fie dezbătut, conform regulamentului, şi să nu se ducă la comisie. Vă rog să supuneţi votului.

Carmen-Ileana Mihălcescu Îmi pare rău, nu am cum să fac acest lucru, deja am dat un vot...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da, dar regulamentul...

Carmen-Ileana Mihălcescu ... pe acest proiect de lege. Au fost cazuri similare, dacă n-aţi fost atent înseamnă că aţi pierdut ceva.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Doamnă preşedinte, regulamentul...

Carmen-Ileana Mihălcescu Regulamentul este corect, nu am cum să supun votului o astfel de propunere...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Regulamentul spune, ori...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Daţi-mi voie să trec mai departe.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... plenul este suveran şi poate decide retrimiterea...

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule coleg...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... în plen.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule deputat, n-am cum să supun votului...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Vă rog să citiţi...

Carmen-Ileana Mihălcescu ... nu am cum să supun votului plenului o astfel de propunere care, din punctul meu de vedere, este uşor stupidă. Pentru că este pe lângă Regulament.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Scrie în Regulament, doamnă, îmi pare rău. Dacă consideraţi că regulamentul este stupid...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... scrie în Regulament acest lucru. Scrie ori preşedintele retrimite, ori se pune pe ordinea de zi.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Vă rog să supuneţi votului acest lucru şi să nu forţaţi mâna plenului. Aveţi această opţiune...

Carmen-Ileana Mihălcescu Nu...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... dacă majoritatea nu este de acord, se va vedea la vot.

Carmen-Ileana Mihălcescu Nu am un temei regulamentar pentru acest lucru. Vă rog frumos să înţelegeţi şi să luaţi loc în bancă. Merg mai departe. 28...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Vă rog să citiţi dumneavoastră articolul şi să supuneţi votului acest lucru.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Şi eu vă mulţumesc. Să respectaţi regulamentul şi cererea pe care am făcut-o. Conform procedurii, aveţi obligaţia să supuneţi acest lucru votului...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... atunci când vi se solicită.

Carmen-Ileana Mihălcescu 29... Explicarea votului. Doriţi să interveniţi? Domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, O să vă spun câteva cifre - seci, reci, dar cred că extrem de explicite. Alegeri locale 2016, vot politic Consiliul Judeţean: Partidul Social Democrat - 2.800.000 de voturi, Partidul Naţional Liberal -2.600.000 de voturi; Alegeri locale 2016, votul pentru primari: 3.045.000 - Partidul Social Democrat, 2.842.000 - Partidul Naţional Liberal. Repartizarea mandatelor: 1.524 de primari - PSD; 1.100 de primari - PNL. Între timp, probabil că nu uitaţi, stimaţi... (Vociferări.) vă vine şi vouă rândul, staţi uşor. Între timp, domnul Ponta dă acea celebră ordonanţă, şi 500 de primari migrează dintr-o parte în alta. Aţi făcut această lege pentru că v-a convenit, stimaţi colegi din majoritatea guvernamentală. Astăzi, din fericire, Parlamentul a făcut ceea ce trebuie. Parlamentul trebuie să se uite spre democraţie şi spre legitimitate, nu spre interesul de moment. Acum acest sistem de vot care vă convine se va întoarce nu peste foarte mult timp împotriva dumneavoastră. Şi atunci o să veniţi în Parlament să vă victimizaţi şi să spuneţi că nu e în regulă. Tot vorbim în Parlamentul României de Comisia de Cod electoral. A mai auzit cineva de ea? Mai există? Mai are cineva interesul ca noi să avem alegeri cât de cât legitime în România? Stimaţi colegi, e un apel la responsabilitate. Şi mai e o vorbă: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Pentru că, vă repet, peste foarte puţin timp ceea ce susţineţi astăzi cu toată tăria se va întoarce împotriva dumneavoastră.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog să încheiaţi...

Florin-Claudiu Roman Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu ... aţi depăşit cele două minute regulamentare. Din partea PMP, domnul Marius Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Vă reamintesc, am depus un proiect legislativ similar. L-aţi respins cu vot majoritar, anterior. L-am redepus, poate avem mână bună, cum am avut şi cu autostrada. Eu sper să înţelegeţi că avem astăzi situaţii, în România, cu primari care sunt aleşi cu procente între 6% şi - cum se întâmplă astăzi în Bucureşti - 13,3% din numărul total de electori, şi a ajuns primar. Nu are nici reprezentativitate, nici legitimitate. Stimaţi colegi, cu toţii ar trebui să fim preocupaţi ca, într-adevăr, primarul să facă parte dintr-o elită, să fie admis, să fie susţinut, să fie votat - proiectele sale - de o largă majoritate. Toţi ne dorim acest lucru. Nu văd de ce ar strica şi competiţia, câtă vreme în două tururi avem o competiţie valorică între doi candidaţi, primii doi clasaţi. Aşadar, sigur că unora vă convine, primarul în funcţie are prima şansă în competiţia electorală, şi atunci va fi ales din primul tur. Vă temeţi cumva de competiţie? De profesionalizarea acestei funcţii? De oameni cu adevărat competenţi? Bătăliile, la urma-urmei, la purtăm cu toţii, politic. Fiecare ne câştigăm mandatul. Şi ar fi în interesul tuturor să avem o cât mai largă legitimitate. De aceea, stimaţi colegi, poate nu aţi votat acest proiect, astăzi. Poate îl votaţi pe cel al PMP. Vă informez că avem peste un milion de semnături ale cetăţenilor români care astăzi doresc întoarcerea... schimbarea legii şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aşadar, poate data viitoare va fi cu noroc. Vă invit să votaţi proiectul Partidului Mişcarea Populară, identic cu acesta. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. De la USR, explicarea votului, domnul Tudor Benga.

Tudor - Vlad Benga Vă e frică, dragi colegi de la PSD! (Aplauze.) Votul acesta este de fapt votul fricii voastre (Aplauze.)... de furia poporului, care va veni peste voi. Asta e ultima dumneavoastră redută. (Vociferări. Rumoare.) Fără votul pentru primari într-un singur tur veţi fi măturaţi, în 2020. Veţi fi măturaţi în 2020 oricum, şi cu votul într-un singur tur. Nu veţi scăpa. Aţi distrus ţara asta, în ultimii doi ani, aţi pus-o pe butuci, ca să vă scăpaţi diverşi condamnaţi definitiv. (Vociferări.) Mai devreme sau mai târziu şi această majoritate se va modifica. Părerea mea este că mai devreme decât mai târziu. Ceea ce am făcut noi, Proiectul de Lege pentru revenirea la alegeri în două tururi, este parte chintesenţială din programul nostru de guvernare şi din agenda noastră legislativă. Am ales să nu depunem un alt proiect de lege. Am ales să sprijinim proiectul celor de la PMP, am ales să sprijinim proiectul celor de la PNL. O vom face în continuare. Veţi respinge cinci proiecte, vom veni cu alte cinci. Mai devreme sau mai târziu veţi pierde. Mai devreme! (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Doamnă vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi colegi din USR, E bine să citiţi cu atenţie Regulamentul, mai ales dacă doriţi să-l invocaţi. "Ori", scrie "ori", înseamnă că se aplică una din cele două. Dacă preşedintele a decis deja retrimiterea, nu mai există altă soluţie. A decis. (Vociferări.) Unu. Doi. Legat de - v-am mai spus - astfel de mitologii, şi cu voinţa poporului şi un milion de semnături de la oameni induci în eroare. Tocmai preşedintele partidului din care faceţi parte a avut multe astfel de acţiuni pentru susţinerea altor idei de-ale Domniei Sale. Una era cu alegeri parlamentare uninominale. Le-am şi făcut, că aşa a vrut poporul. Am avut două legislaturi "minunate", după alegeri uninominale, şi ne-am dat seama că nu e bine. Acum doriţi să reveniţi la alegeri în două tururi, cum că dacă cineva a luat 13,3% - asta a fost cifra pe care aţi spus-o -, dar celălalt, al doilea, cât a avut? Sub 13,3%, da? 13, să zicem, da? Deci în total 25,3% - din totalul populaţiei. Poate mai era unul, cu 12%. Acela de ce să nu intre în al doilea tur? Care e diferenţa dintre unul cu 12% şi unul cu 13,3%? Unul a primit mai mult de la cetăţeni. Asta este singura diferenţă. Eu văd în felul următor, din punct de vedere regulamentar. Am avut astăzi pe o lege organică un vot în primul tur, iar în al doilea tur va trebui să votăm pentru adoptare. Şi dacă nu ia numărul necesar de voturi, legea a picat. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Daniel Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Mi-a plăcut cum era "partea chintesenţială". Am să reţin această formulare. "Partea chintesenţială" a fost enumerată şi susţinută, foarte adevărat, de cei de la Partidul Naţional Liberal. Cu cifre. Stimaţi colegi, nu ne este frică pentru că de fiecare dată vă batem la alegerile locale de nu vă vedeţi. Asta e realitatea. (Aplauze.) De fiecare dată când pierdeţi, încercaţi orice altceva. Stimaţi colegi, nu vreţi mai bine să vă găsiţi oameni buni şi să ne bateţi în alegeri, indiferent cum se organizează acestea? Şi dacă vorbiţi de legitimitate, să ştiţi că ad litteram , legitim înseamnă conform legii. Conform legii, astăzi, primarii se aleg într-un prim tur. Nu vreţi să ne bateţi în alegeri, şi nu să speraţi de fiecare dată că găsiţi câte o chichiţă să vă daţi câte o şansă? (Vociferări.) Poporul alege la urne. Indiferent cum s-au organizat alegerile - uninominal, pe listă, într-un prim tur sau în două tururi, PSD a câştigat alegerile locale. Faceţi la fel! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian Stimaţi colegi, Grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi. Am trei remarci de făcut. (Aplauze.) Nu, mulţumesc, vă rog, nu-mi agravaţi situaţia. (Râsete.) În primul rând, aş vrea să precizez că asta nu înseamnă că avem divergenţe cu PSD, în cadrul Coaliţiei, sau că dorim să rupem Coaliţia. (Vociferări.) Pentru că... (Vociferări.) Pentru că în Programul de guvernare, care este pactul nostru politic, nu am avut nicio precizare cu privire la această temă, ea rămânând la îndemâna fiecăruia dintre grupurile parlamentare. Aşadar, nu aş vrea să se facă nicio speculaţie pe această temă. În al doilea rând, dacă păstrăm alegerea primarilor într-un singur tur - sigur că putem s-o facem - vă previn însă că alegerile locale pentru primari se transformă încetul cu încetul într-o iluzie. Pentru că, dacă veţi face o evaluare, veţi vedea că peste 80% din primari rămân în funcţie. Şi al treilea lucru. Şi vă rog să meditaţi la asta. Ce ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru preşedintele României, din 1990 încoace? Cum ar fi arătat istoria românilor şi în ce măsură opţiunile electoratului român s-ar fi reflectat în cortexul politic al naţiunii? Ce ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur de scrutin pentru preşedintele României? Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. 29. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului "Case sociale în mediul rural"; PL-x 46/2017. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea proiectului de lege. Vot, vă rog. Adoptat, cu 209 voturi pentru, 31 de voturi împotrivă şi 9 abţineri. 30. Proiectul de Lege privind transmiterea unui teren sub luciu de apă cu amenajarea piscicolă aferentă din domeniul public al statului şi din administrarea Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, judeţul Dâmboviţa, în domeniul public al comunei Corbii Mari şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa; PL-x 529/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru agricultură propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 240 de voturi pentru, un vot împotrivă, 8 abţineri. 31. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 94 alin. (2) lit. a) şi b) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Pl-x 328/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 213 voturi pentru, 37 de voturi împotrivă, două abţineri. 32. Propunerea... Explicarea votului, vă rog, domnul Tudor Benga.

Tudor - Vlad Benga Mă bucur că l-am învăţat pe domnul lider de Grup PSD, Suciu, un cuvânt nou. Pentru că şi acest proiect de lege, care fusese depus iniţial de domnul Remus Cernea, face parte din agenda de bază de liberalizare a pieţei politice. Are de-a face cu reducerea pragurilor. Trebuie să creăm premisele, astfel încât oameni noi, oameni curaţi şi cât mai mulţi cetăţeni să poată să iasă, să intre, să candideze, să deschidem piaţa politică, astfel încât să curăţăm ţara aceasta. Mulţumesc frumos. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu 32. Propunerea legislativă privind gestionarea câinilor fără deţinător, identificarea şi controlul reproducerii câinilor; Pl-x 72/2014. Comisia pentru administraţie propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 242 de voturi pentru, două abţineri, doi colegi fără opţiune. 33. Proiectul de Lege pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii; PL-x 90/2017. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 204 voturi pentru, 39 de voturi împotrivă, 4 abţineri. 34. Proiectul de Lege pentru completarea art. 2 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice; PL-x 62/2017. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 245 de voturi pentru, un vot împotrivă. 35. Proiectul de Lege privind primul loc de muncă; PL-x 648/2015. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 213 voturi pentru, 33 de abţineri. 36. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; PL-x 275/2016. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptat, cu 178 de voturi pentru, 69 de voturi împotrivă, două abţineri. Explicarea votului, doamna Chichirău.

Cosette-Paula Chichirău Stimaţi colegi, Acest proiect prevedea instituirea unei cote de gen, de 30%, pentru ambele sexe, pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Am auzit de multe ori invocat principiul meritocraţiei. De ce să avem o cotă de gen? Să intre cei mai buni. Păi, să vă explic puţin, de ce să avem o cotă de gen. Pentru că, în populaţie, statistic vorbind, inteligenţa şi alte calităţi sunt distribuite similar şi la bărbaţi şi la femei. Aşadar, dacă avem mult mai mulţi bărbaţi în poziţii de putere şi reprezentativitate este o nedreptate a societăţii, iar cota de gen nu face decât să îndrepte această nedreptate. De aceea, aş vrea să vă rog ca pe viitor când mai avem un astfel de proiect, că vor mai fi astfel de proiecte, să votaţi "pentru". Pentru că avem nevoie de mai multe femei în poziţii de putere şi reprezentativitate. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Pe procedură domnul secretar Iulian Bulai.

Iulian Bulai Voiam să fiu foarte dur în această intervenţie. Nu-mi stă în fire. Doar vreau să vă spun că dintre toţi membrii Biroului permanent avem doar o singură femeie. Ar trebui să ne dea de gândit acest lucru. Ar trebui să ne dea de gândit că în conducerea Camerei avem o singură femeie. Voci din sală : De la PSD.

Iulian Bulai De la PSD.

Carmen-Ileana Mihălcescu Doamna Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu Dragi colegi, Eu zic că puteţi lua exemplu de la PSD. Nouă nu ne-a trebuit o lege ca să avem mai mult de 30% femei pe liste şi să creştem cota de femei-parlamentar, în ciuda faptului că nici la PNL, nici la USR, care văd că vor să-şi impună, singuri, prin lege, ceea ce nu-şi pot asuma de unii singuri, nu au reuşit să facă. Noi facem, nu ne trebuie legi ca să promovăm femeile şi principiul meritocraţiei. Dovadă sunt doamnele care sunt în sală şi doamnele care sunt miniştri. Luaţi-vă după PSD, repet îndemnul colegului meu, Daniel Suciu, de mai devreme. Se pare că e nevoie să spunem asta. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. 37. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; Pl-x 441/2016. Comisia pentru muncă şi Comisia pentru sănătate propun respingerea. Vot, vă rog. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Va merge la comisie. 38. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; Pl-x 490/2016. Comisia pentru muncă şi Comisia pentru sănătate propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 188 de voturi pentru, 48 de voturi contra, 8 abţineri. 39. Proiectul de Lege pentru completarea art. 8 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; PL-x 78/2017. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 241 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri. 40... Doamna Prună, doriţi explicarea... să interveniţi? Nu. Atunci, vă rog să dezactivaţi. 40. Propunerea legislativă pentru completarea art. 168 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011; Pl-x 370/2018. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 167 de voturi pentru, 74 de voturi împotrivă, 4 abţineri. 41. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 215 din 23 aprilie 2001 privind administraţia publică locală; Pl-x 450/2018. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 204 voturi pentru, 32 de voturi împotrivă, 8 abţineri. 42 - şi ultima, Propunerea legislativă privind completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale; Pl-x 481/2018. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Vot, vă rog. Adoptată, cu 241 de voturi pentru. Unanimitate. Vă mulţumesc. Încheiem aici şedinţa noastră de astăzi. Declar închisă şedinţa. Biroul permanent, rog colegii, la sală. Vă mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 13,10.