Florin Iordache 26. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 395/2018; lege organică; procedură de urgenţă. Guvernul. Cine vorbeşte? Da, domnul secretar de stat. Se pregătesc comisiile. Comisia pentru industrii sau Comisia pentru apărare, să prezentaţi raportul.
Florin Iordache Da. Comisiile? Comisia pentru apărare. Doamna Mînzatu, vă rog. Comisia pentru apărare şi Comisia pentru industrii, raport comun.
Roxana Mînzatu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Cele două comisii, Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au fost sesizate spre dezbatere în fond cu acest Proiect de Lege vizând aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 40/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 232/2016 vizând industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, cu observaţii şi propuneri. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul, în şedinţa din 20 iunie 2018. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil proiectul de lege. Consiliul Economic şi Social avizează favorabil proiectul de act normativ, în 3 aprilie 2018. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 6 alin. (5) din Legea nr. 232/2016, cu referire la atribuţiile ministerului de resort în ceea ce priveşte coordonarea şi evidenţa activităţilor operatorilor economici din industria naţională de apărare, scopul fiind simplificarea procedurii de autorizare şi înscriere în registru a operatorilor economici care au capacităţile pentru apărare în industrie, care sunt destinate realizării de produse militare sensibile, strategice şi/sau să presteze servicii în legătură cu acestea şi sunt cuprinse în Planul de mobilizare a economiei naţionale de apărare şi pentru care aceşti operatori au obligaţii de a efectua activităţi de întreţinere, conservare, reparaţii şi pază a capacităţilor de producţie, potrivit prevederilor art. 9 din Legea nr. 232/2016. Prin urmare, pentru operatorii economici indicaţi se impune autorizarea şi înscrierea în registru, fără avizul prealabil din partea instituţiilor cu atribuţii din domeniul securităţii naţionale, urmând însă ca verificarea modului în care aceşti operatori respectă şi aplică prevederile prezentei legi să se realizeze în condiţiile art. 31, în termen de 15 zile de la data înscrierii în registru. În conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au examinat proiectul de lege în şedinţa din 26.09.2018, iar Comisia pentru industrii a examinat proiectul în 3 octombrie 2018. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, cele două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei adoptarea proiectului cu amendamente admise prevăzute în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Victor Paul Dobre, Grupul PNL. Vă rog, domnule deputat, la dezbateri generale.
Victor Paul Dobre Mulţumesc. Partidul Naţional Liberal susţine adoptarea acestui proiect de lege care aduce modificări benefice pentru activitatea operatorilor economici din industria naţională de apărare. În contextul geopolitic actual, ţara noastră trebuie să fie pregătită să facă faţă riscurilor de securitate. De aceea, consider că este de datoria noastră să luăm măsuri, astfel încât să asigurăm protecţia intereselor naţionale de apărare a României. Prin acest proiect de lege se creează cadrul legal necesar pentru dezvoltarea capacităţilor industriei de apărare, dar şi pentru a putea satisface cerinţele de aprovizionare şi înzestrare ale armatei române. Se impune, aşadar, adecvarea de urgenţă a prevederilor prin care este reglementată autorizarea operatorilor economici din industria naţională de apărare, astfel încât aceşti operatori să poată conserva şi securiza capacităţile de producţie pentru apărare. Există riscul, în lipsa acestor reglementări, ca aceşti operatori să ajungă în imposibilitatea de a-şi îndeplini rolul strategic de a realiza şi livra produse militare vitale pentru apărarea securităţii României. Din toate aceste considerente, Grupul PNL va vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Intervenţii din partea altor colegi? Nu sunt. Avem 13 amendamente admise. Dacă la titlul legii? Intervenţii? Nu. De la 2 la 10? De la 11 la 13? Rămâne la votul final. Mai sunt 20 de minute.